Inhoudsopgave
Camera
Accu
Benchmarks
Accessoires
Bijbehorende foto's zijn hier te vinden i.v.m. overzichtelijkheid

De Nexus 9 is mijn 3e (Android) tablet en eveneens mijn 3e Nexus apparaat. Nadat ik een Asus TF700 van 10 inch heb gehad wilde ik al snel een kleinere tablet, aangezien mijn telefoon sneller gepakt werd dan de tablet. Een 10 inch tablet is nou eenmaal niet makkelijk vast te houden in één hand.
Nadat ik de TF700 had ingeruild voor een Nexus 7, was ik zeer tevreden met het formaat van die tablet en met de unieke Android ervaring. Echter, toen mijn nieuwe telefoon (Nexus 5) groter was dan de oude, was het verschil van 2 inch niet genoeg om de (ondertussen tragere) Nexus 7 te pakken: Ik wilde weer een nieuwe tablet.
Daarom was ik ook zeer blij toen de geruchten over de nieuwe Nexus tablet begonnen. Ik was nou eenmaal verkocht aan de pure Android ervaring, en de geruchten melden een schermformaat van 8~9 inch. Na een aantal maanden steeds meer naar de Nexus 9 te verlangen heb ik hem op 17 oktober meteen gepreordered en op 3 november ontvangen. Al snel werd duidelijk dat mijn verwachtingen waren volbracht.

Voor de verpakking van de Nexus 9 is Google afgeweken van het design van die van zijn voorgangers. Bij voorgangers zat het apparaat in een doosje met een kleurrijke wikkel eromheen met daarop het apparaat. Bij de Nexus 9 is dat papiertje verdwenen en is er een grote 9 in de witte verpakking gedrukt. In het midden zit er nog een kleine wikkel omheen zoals bij eerdere apparaten. De verpakking voelt stevig aan en is iets groter dan de tablet zelf.
Bij het openen kijk je meteen tegen de Nexus, gewikkeld in beschermende plasticfolie, aan. Onder de Nexus 9 zit een klein boekje voor de garantie, en daar onder zitten de adapter en oplaadkabel.
Alles zit mooi passend in de doos, en is zo simpel mogelijk gehouden.
Afmetingen en scherm- Schermformaat: 8,9”
- Resolutie: 2048 x 1536
- HxBxD: 228.25mm x 153.68mm x 7.95mm
- Gewicht: 425 gram
| Camera- Achter: 8MP + LED
- Voor: 1.6MP
Overig- CPU: NVIDIA Tegra K1 (Denver cores) (Dual-core 64-bit)
- GPU: 192-core Kepler
- Bluetooth: 4.1
- NFC
- GPS
- LTE: Optioneel

Met het design van de Nexus 9 is Google zeer dicht bij de Nexus 5 en de Nexus 7 (2013) gebleven, wat ik persoonlijk een erg fijne keuze vind. De achterkant heeft een prachtige matzwarte kleur, met een glimmend Nexus logo in het midden. Die achterkant ziet er niet alleen mooi uit, maar voelt ook erg fijn. Het zorgt voor een goede grip, voelt niet koud aan en geeft een ‘premium feeling’.
Op de achterkant is ondermeer de 8 megapixel camera te vinden, die op gelijk niveau zit met de achterkant, maar door de kromming naar de zijkanten toch een beetje uitsteekt. Onder de camera is een kleine LED voor de flits te vinden.
De zijkant is dit keer niet van kunststof maar van aluminium, samen met het frame van de tablet. De rand heeft bijna dezelfde kleur als de achterkant, en is daardoor niet opvallend. Door het gebruik van aluminium kan hij echter wel koud aanvoelen af en toe, dit stoort mij echter niet. Aan de bovenkant zit een 3.5mm audio aansluiting en een smal (kunststof?) streepje, waarschijnlijk voor beter bereik voor de antennes. Aan de rechterkant zitten de powerknop, en de volume knoppen. De knoppen zijn bijna op gelijk niveau met de rand, waardoor ze wat lastiger te onderscheiden zijn en ook wat moeilijker in te drukken. Aan de onderkant zit een micro-usb poort, en de linkerkant is compleet leeg.
De voorkant van de tablet bevat natuurlijk het scherm, en aan de boven- en onderkant zijn de bezels wat groter dan aan de zijkanten. In mijn ogen is dit een goede keuze, aangezien de tablet hierdoor makkelijker vast te houden is in landscape modus. Boven het scherm zit de 1,6MP front camera en verschillende sensoren, deze zijn echter niet zichtbaar. Achter de front camera zit de NFC chip, deze zit dus aan de bovenkant van de tablet. De stereo speakers zitten aan de bovenkant en onderkant van het scherm, waar de bezel de rand raakt. Helaas zitten ze wat dieper dan de glasplaat, waardoor er stof of ander vuil in kan komen. Dit gaat er echter ook net zo makkelijk weer uit.
Het 4:3 scherm met een resolutie van 1536 x 2048 ziet er erg mooi uit. De kleuren spatten er niet vanaf zoals bij AMOLED schermen, maar lijken realistischer en geven een rustigere kijkervaring. Het scherm is erg helder en daardoor ook buiten prima te gebruiken. De minimale helderheid is echter ook best hoog, waardoor het even wennen kan zijn bij het gebruiken in een donkere kamer. Door de pixel dichtheid van 288 pixels per inch zijn ze niet met het blote oog te zien.

De Nexus 9 is niet zomaar een tablet, en dat mag je ook wel verwachten voor een prijs van 400 euro. Er zitten een paar fijne features in/op de tablet die je niet bij de meeste andere apparaten vindt. De meest opvallende is waarschijnlijk wel de schermverhouding. Waar de meeste Android tablets een verhouding van 16:9 of 16:10 hebben (net als de meeste telefoons), heeft de Nexus 9 een 4:3 verhouding. Je weet wel, van die schermen van vroeger

. Hoewel deze verhouding niet optimaal is voor het bekijken van video’s (die steeds breder worden), is het een zeer prettige verhouding om mee te browsen en bijvoorbeeld boeken te lezen. Ook veel apps schalen prettig naar de 4:3 verhouding, ik wil denk ik niet snel meer terug.
Een andere welkome feature in de Nexus 9 is HTC’s BoomSound. De twee stereo speakers leveren zo’n gigantisch volume dat ik ‘s ochtends wakker schrik van de wekker, terwijl die op het laagste volume staat. Voor een mobiel apparaat is de geluidskwaliteit erg goed, maar het kan niet op tegen mijn headset of home cinema set. Er is gewoon weinig bas. Ik ben zelf geen audiofiel dus ik vind dit geen enkel probleem, ik kan prima muziek luisteren of filmpjes kijken op deze tablet, en dat doe ik nu liever dan op mijn telefoon.
Een feature waar ik zelf misschien wel de meeste waarde aan hecht is Double Tap 2 Wake. Door twee keer op het scherm te tikken gaat de tablet automatisch aan, wat voorkomt dat je op het lastig indrukbare knopje aan de zijkant moet drukken. Ik raakte er zelfs zo snel aan gewend dat ik al talloze keren op mijn telefoon heb lopen tikken, elke keer weer met een teleurstellend resultaat.

Over de camera valt eigenlijk niet veel te zeggen, aan de achterkant zit een 8 megapixel camera en aan de voorkant een 1,6 megapixel camera. Beide camera’s hebben geen speciale features, en zijn gewoon van prima kwaliteit. Wat mij wel opviel was dat de camera app erg veel rode/groene ruis geeft, echter op de uiteindelijke foto's is hier niets van te merken. Ik vraag me af of dit een probleem is in de camera API of met de hardware te maken heeft.
Ik vind het jammer dat opties als HDR+ of OIS niet beschikbaar zijn, maar een tablet is in mijn ogen dan ook niet bedoeld om foto’s mee te nemen, daar leent een smartphone zich toch net wat beter voor.
Ik zal in de komende dagen wat foto's toevoegen die de kwaliteit laten zien.

In de Nexus 9 zit een accu van 6700mAh, waarmee je volgens Google tot 9,5 uur kunt browsen. Ik heb dit zelf een keer ook echt gehaald, maar wel met het scherm op de laagste helderheid. Op een wat hogere helderheid (hoeft niet heel hoog aangezien het scherm erg helder is) weet ik evengoed nog wel 6 uur te halen, en dat is voor mij meer dan genoeg.
Waar ik vooral over verbaasd ben is de snelheid waarmee de accu omlaag gaat in stand-by. Over een nacht van ongeveer 8 á 9 uur loopt de batterij bij mij maar 2~3% leeg, waardoor je hem best een behoorlijke tijd inactief kunt laten liggen zonder hem aan de oplader te hangen.
Over opladen gesproken, dat gaat niet echt geweldig. Het duurt ontzettend lang om de tablet volledig op te laden. Waarschijnlijk komt dit doordat Google de maximale input via de software op 500mA gezet, wat vrij weinig is, aangezien andere tablets vaak met 2A worden opgeladen. Misschien dat dit nog wordt opgelost met een update, maar voorlopig is het even goed rekening houden met die oplaadduur.
Desondanks ben ik zelf zeer tevreden over de accu, maar ik gebruik de Nexus 9 dan ook bijna niet buitenshuis.

Ik heb mijn Nexus 9 gebenchmarked met de tools
Antutu en
Geekbench 3.
In beide benchmarks is duidelijk te zien dat de Nexus 9 met zijn 64-bits Tegra K1 boven alle andere devices uitsteekt qua prestaties. Zeker na de 64-bit update van Geekbench 3 is te zien hoe krachtig de losse Denver cores zijn, en waarom de Nexus 9 geen 4 cores nodig heeft.
Single core | Multi core |
---|
 |  |
Alle resultaten zijn
hier te bekijken.

Intussen heb ik een
bluetooth toetsenbord gekocht voor bij mijn Nexus 9. Ik wilde eerst graag de officiële Nexus 9 Keyboard Folio maar na het zijn van de prijs van 130 euro, en aangezien je dat ding de hele tijd mee moet slepen, ben ik toch maar voor een goedkoop toetsenbordje gegaan.
Vanwege de 4:3 verhouding is documenten typen etc. erg fijn op de Nexus 9, en zeker in combinatie met een extern toetsenbord is dat nog prettiger. Navigatie is echter niet heel optimaal, daarvoor gebruik ik bijna altijd het scherm, hoewel het wel vaak mogelijk is om te navigeren met de pijl-toetsen. Een andere oplossing is om er een muis bij te nemen
Het toetsenbord wat ik heb gebruikt ondersteund een aantal Android functies zoals: Home toets, search toets, back toets, locken, volume etc. Ook sneltoetsen als ctrl+c en ctrl+v werken erg fijn.
Het is echt een aanrader om een toetsenbord te gebruiken
Zodra de Nexus 9 Magic Cover te bestellen is zal ik deze ook toevoegen aan de review

Ik ben ontzettend blij met de aankoop van mijn Nexus 9, en ik heb nog geen moment spijt gehad. Hoewel de prijs erg gestegen is in vergelijking met voorgaande Nexus apparaten, is dit nog steeds een prima deal, aangezien de specificaties ook een stuk beter zijn. Zeker in de Tegra K1 zie ik een uitstekende toekomst.
Hoewel ik meer van BoomSound had verwacht, is het nog steeds een groot voordeel dat er front-facing stereospeakers op zitten. Het geluid kan wel hard en klinkt mooi, maar ik had vooral meer bas verwacht. Ook de camera is niet erg geweldig, maar zoals ik al zei: daar heb ik wel een smartphone voor.
Problemen als backlight bleeding, oververhiting, indrukbare achterkant en een slecht afgewerkte rand heb ik niet kunnen ontdekken op mijn exemplaar, echter er zijn een aantal mensen die wel een of meerdere van deze problemen ondervinden. Dat hoef je natuurlijk niet te verwachten voor een tablet van minimaal €399. Maar zo blijkt: niet alle toestellen ondervinden deze problemen, ik denk zelfs dat het aantal slechte toestellen erg meevalt.
Mede dankzij het prachtige scherm, het fijne formaat/verhouding, de supersnelle processor en fijne Nexus-ervaring zal ik voorlopig veel plezier van deze tablet beleven. Dit is zeker een aanrader voor elke Android fan, maar zeker ook voor de normale consument is dit een uitstekende tablet!
---------------------------------
Mochten jullie vragen, kritiek of suggesties hebben dan hoor ik het graag!
Changelog:- 9-11-2014 | Eerste versie
- 3-12-2014 | Toevoeging Accessoires (toetsenbord)