Kubuntu experimenteert rond de 14.10-release ook met de nieuwe Plasma 5-desktopomgeving in de vorm van een preview-release. Plasma 5 is gebouwd boven op het in juli uitgekomen Frameworks 5. Daarbij heeft de KDE Community alle KDE-code, waaronder de hele gui en alle bijbehorende applicaties, omgezet naar Qt5. Hierdoor is de KDE-omgeving weer bij de tijd en is de KDE 4.x-serie in 'maintenance mode' geplaatst. Dat wil zeggen dat er alleen nog bugfixes worden uitgebracht, al is Plasma 4 nog steeds de standaardomgeving voor Kubuntu 14.10.
Als we de preview-versie van Kubuntu 14.10 met Plasma 5 installeren vanaf een usb-stick - in de bèta 2-versie functioneerde de live-omgeving nog niet goed - valt direct op dat de nieuwe Kubuntu-omgeving een stuk moderner oogt. Dit is dankzij het nodige grafische oppoetswerk dat is verenigd in het zogenoemde Breeze-artwork. Bovendien is Breeze volgens de makers geschikt voor schermen met hoge resoluties en de hele interface wordt versneld via OpenGL.
De Breeze-omgeving is vooral minder druk dan vorige KDE-versies, met betere contrasten in de kleurstellingen, bijvoorbeeld door het gebruik van monochrome iconen en beter leesbare lettertypen. Ook hebben de grafisch vormgevers gekozen voor een 'platgeslagen' interface, die vooral zichtbaar wordt in het nieuwe Kickoff-startmenu. Verder valt op dat zowel de alt-tab-taakswitcher als de widget-dialoog verticaal geplaatst is in plaats van de horizontale weergave in KDE 4.x.
De KDE Community heeft met Plasma 5 ook een breder doel voor ogen: de gui niet alleen geschikt maken voor de desktopomgeving, maar ook voor andere apparaten en omgevingen. De developers noemen onder andere tablets, maar ook mediacenters. Een belangrijk verschil met bijvoorbeeld Windows 8.x is dat KDE probeert te vermijden dat verschillende omgevingen, zoals een touch-interface en traditionele muisbediening, met elkaar worden verweven. Voor elke omgeving moet KDE aangepast worden aan de specifieke eisen. Plasma 5 is echter vooralsnog de enige omgeving en zuiver bedoeld voor desktopomgevingen.
Hoewel we al een korte blik op deze preview-release konden werpen, blijkt hij in de praktijk nog allesbehalve bruikbaar. We kregen nu en dan te maken met een kernel-panic, waarna Kubuntu na een reboot weer functioneerde. Ook kampt de omgeving nog met diverse bugs en we konden nog geen propriëtaire drivers installeren voor AMD- of Nvidia-gpu's.
Kubuntu 14.10 met Plasma 4 werkte op onze testsystemen wel vrijwel zonder bugs. Dat mag ook wel, want de KDE 4.x-serie is al sinds januari 2008 beschikbaar. Wil je een stabiele desktopomgeving? Kies dan dus voor de normale Kubuntu-release van 14.10, of als je helemaal op zeker wil spelen kies je de lts-release van Kubuntu 14.04.