Lubuntu
De naam van Lubuntu, dat sinds Ubuntu 10.04 als losse distributie beschikbaar is, is een samenstelling van Lxde-desktopomgeving en Ubuntu. De Lxde-omgeving is met recht een vedergewicht te noemen. Het geheugengebruik is na het starten beperkt tot minder dan 300MB. Daarmee is Lubuntu vooral geschikt voor oudere pc's en laptops. De makers stellen dat de systeemeisen gelijk zijn aan die van Windows 98. Een Pentium II met een snelheid van 266MHz en 192MB ram zou Lxde gemiddeld tot snel moeten laten draaien.
De interface van Lubuntu is behalve spartaans ook conservatief ingericht. Linksonder zit een startknop, Launcher geheten, die toegang geeft tot een traditioneel uitklapmenu, waarin vervolgens alle applicaties zijn ondergebracht. Ook de lay-out van vensters, de taakbalk en andere vormgevingskenmerken van Lxde kennen we van andere tijden. De interface leent zich dan ook prima voor gebruikers die min of meer gedwongen worden om over te stappen van het uitgerangeerde Windows XP naar een ander besturingssysteem. hoewel de makers zeker niet een-op-een de Windows-interface hebben gekopieerd, zoals in Zorin OS bijvoorbeeld, is de startknop bijna blind te vinden en de meeste bedieningselementen zullen XP-gebruikers niet snel in verwarring brengen. Bovendien kan zoals gezegd Lubuntu prima op een oude XP-machine draaien.
Voor bestandsbeheer heeft de Lxde-ontwikkelgemeenschap, die in 2006 met de ontwikkeling van deze desktopomgeving begon, PCManFM gebouwd, een lekker responsieve en simpele filemanager, met toch vrijwel alle noodzakelijk functionaliteit aan boord. Leafpad, een eenvoudige teksteditor, en imageviewer GPicView starten niet alleen vliegensvlug, maar doen hun werk ook naar behoren.
Omdat LibreOffice een zware wissel kan trekken op hardware met beperkte capaciteiten, hebben de developers ervoor gekozen om AbiWord als losse tekstverwerker mee te leveren. Dit biedt voor doorsneeklussen voldoende functionaliteit, maar bij complexere taken zal de gebruiker misschien toch naar LibreOffice Writer willen grijpen. Spreadsheets kunnen gecreëerd worden met Gnumeric, een applicatie die vrijwel alle functionaliteit herbergt die gebruikers kennen van Microsoft Excel.
Xubuntu
Xubuntu 14.10 is gebaseerd op Xfce, een old school-desktopomgeving met, net als Lxde, uiterst bescheiden systeemeisen. Dat komt doordat het grafische toeters en bellen, zoals in onder andere KDE, Gnome en Unity, bewust links laat liggen. Net als Gnome 2 en Mate, dat je op de volgende pagina kunt vinden, is Xfce gebaseerd op de beproefde, maar licht verouderde GTK+2-toolkit. Overigens kun je Xfce niet alleen vinden op Linux, maar draait het ook op BSD-varianten Unix en Solaris. Er wordt al sinds 1997 aan de desktopomgeving gewerkt en inmiddels is de gui uitgekomen op versie 4.10.
De Xfce-omgeving van Xubuntu oogt wat moderner dan de Lxde-gui en er is meer ruimte op de desktop door het weglaten van de onderste taakbalk. Het Whisker-hoofdmenu, in de vorm van een zogeheten panel menu, kan door de gebruiker goed getweakt worden en er is een aantal thema's aanwezig die direct de hele Xubuntu-omgeving aanpassen.
Net als in Lubuntu zijn er in Xubuntu andere keuzes gemaakt in het softwareaanbod. Mousepad is de standaardeditor en die voldoet. Ook zijn standaard twee eenvoudige games aanwezig, Sudoku en mijnenveger, terwijl Ubuntu er al enige tijd voor kiest om spellen geheel weg te laten. LibreOffice is ook in deze Ubuntu-variant vervangen door AbiWord en Gnumeric. Opvallend genoeg is de bitmapeditor GIMP, dat een aanzienlijk beroep kan doen op het werkgeheugen, wel aanwezig.