De Ubuntu Gnome-smaak werd in 2012 geïntroduceerd als antwoord op de komst van Canonicals eigen Unity-interface. De Gnome-ontwikkelaars sloegen bovendien met versie 3, waarbij de Gnome Shell zijn intrede deed, een andere weg in. Vervolgens is bij elke nieuwe Ubuntu-release ook een Gnome-versie uitgekomen.
Helaas zal Ubuntu Gnome 14.10 niet het onlangs uitgekomen Gnome 3.14 bevatten, maar nog gebaseerd zijn op Gnome 3.12. Volgens de ontwikkelaars kwam deze release net te laat en was de feature freeze-periode al een maand ingegaan voor de release van Gnome 3.14. Het is desondanks mogelijk om met behulp van Gnome-repositories alsnog de laatste releasecode te installeren en wij zijn uiteraard geïnteresseerd in nieuwe features en mogelijkheden.
Gnome 3.14 bevat een aantal aardige verbeteringen, zoals de onderstaande video laat zien. Zo kan het besturingssysteem detecteren of er bij het leggen van een wifi-verbinding met bijvoorbeeld een publieke hotspot een wachtwoord ingevoerd moet worden. Voor het inlogproces zal automatisch de bijbehorende webpagina in de browser worden geopend. Ook systeemonderdelen als vnc, dlna en webdav zijn 'slimmer' geworden, doordat de benodigde netwerk- en inloginstellingen voortaan worden onthouden als de gebruiker dat wenst.
Een andere belangrijke verbetering is systeembrede ondersteuning voor multitouch, ofwel aanraakbewegingen op een touchscreen met meer dan één vinger. Een aantal Gnome-applicaties kan voortaan beter overweg met multitouch. Op geopende documenten in pdf-reader Evince kan bijvoorbeeld met vingerbewegingen in- en uitgezoomd worden. In de helpsectie van Gnome zijn alle ondersteunde multitouch-acties keurig op een rijtje gezet.
Gnome 3.14 bevat ook enkele bijgewerkte applicaties. Zo is de vormgeving van de weer-applicatie gewijzigd en worden relevante weerberichten aan de gebruiker getoond met behulp van het in Gnome 3.10 geïntroduceerde locatiebepalingsframework. Overigens maakt de locatiebepalingsdienst nu ook gebruik van Mozilla's Location Service, waarin 3g- en netwerkinformatie is opgenomen.
De twee games in Gnome, Mijnenveger en Sudoku, zijn visueel opgepoetst en het spelletje Hitori, dat op Sudoku lijkt, is aan het standaardaanbod toegevoegd. Verder zullen gevorderde gebruikers de verbeteringen in Boxes waarderen, een tool om virtuele machines en remote devices te beheren. Zo kunnen voor virtuele machines voortaan eenvoudig snapshots worden aangemaakt, terwijl ook de vormgeving is verbeterd met nieuwe thumbnails. Verder is het in de Photo-applicatie mogelijk om foto's online op te vragen via bijvoorbeeld Google+ of Picasa.
Net als we eerder bij KDE zagen, zijn ons inziens ook bij het Gnome-team een aantal releases nodig voordat een en ander stabiel en prettig werkt. We moeten zeggen dat er goed is te werken met de jongste releases, mits je met de enigszins 'afwijkende' Gnome 3-desktopomgeving uit de voeten kunt, en dan vooral met de Gnome Shell. Ook oogt de interface inmiddels strak. Heb je een redelijk snelle pc of laptop en hecht je geen specifieke waarde aan de traditionele interfaces, dan is Ubuntu Gnome 14.10 zeker het proberen waard.