De reguliere desktoprelease van Ubuntu 14.10 is degelijk maar saai te noemen. Dankzij de diverse smaken is er echter een ruime keuzevrijheid om de gebruiker ertoe te verleiden eens iets anders te proberen. En na het testen van een aantal alternatieve desktopomgevingen blijkt dan ook dat er binnen de Ubuntu-familie voor elk wat wils is.
We wisten van Lxde en Xfce dat het razendsnelle desktopomgevingen zijn, met zeer bescheiden systeemeisen, en geen van beide stelt teleur. Zowel Lubuntu als Xubuntu kan daarom probleemloos meestrijden in de categorie lichtgewicht. Nieuwkomer daarbij is het ons uitstekend bevallen Ubuntu Mate, dat ons met zijn Gnome 2-look & feel soms deed terugdenken aan de tijd dat Ubuntu nog op een traditionelere desktopmetafoor was geënt.
Een veel modernere benadering van een desktop bieden KDE en Gnome. De Plasma 5-desktop in Kubuntu heeft in onze ogen veel potentieel en is ten opzichte van de 4.x-serie beter vormgegeven. Tel daarbij op de vergaande aanpasbaarheid van de KDE-omgeving en je hebt een zeer tweakerswaardige werkomgeving. In potentie dan, de previewversie is nog te breekbaar om serieus gebruikt te worden.
Zoals gezegd zijn we van oordeel dat Ubuntu Studio een van de interessantste smaken is voor in het bijzonder de gevorderde gebruiker. Het aanbod aan kwalitatief goede opensourcesoftware is omvangrijk en veel van de tools zijn krachtig te noemen. Bovendien is de geboden Xfce-omgeving stabiel en snel.
Ubuntu-gebruikers die geen keuze kunnen maken uit een specifieke desktopomgeving hebben een luxepositie. In vrijwel alle gevallen kan een andere desktop probleemloos geïnstalleerd worden naast een al geïnstalleerde omgeving, waarna de gebruiker bij het login-scherm zijn keuze kan maken. Deze vrijheid kun je in bijvoorbeeld Windows of OS X wel vergeten.