Inleiding
Samengevat
De Xperia Z3 combineert goede hardware en een snelle werking met een water- en stofdichte behuizing en een lange accuduur. Het scherm heeft een hoge helderheid en een prima contrast, de software zit goed in elkaar en de fotokwaliteit is doorgaans prima. De Z3 kent ook wat minpunten. Zo laat de kleurweergave te wensen over. Daarnaast levert Sony veel apps van derden mee, die wat ons betreft ook weggelaten hadden kunnen worden. De camera-app zit er wat belichting betreft wel eens naast en zou sneller mogen zijn. Het grootste probleem van de Xperia Z3 is echter dat zijn voorganger, de Xperia Z2, nauwelijks voor hem onderdoet en significant goedkoper is. Daarmee is de Z3 een goede telefoon voor mensen met een flinke beurs.
Eindoordeel
Terwijl een aantal grote smartphonefabrikanten zich vol richt op nieuwe, exotische features, zoals LG met extreem hoge schermresoluties en infraroodfocus, of Samsung met een vingerafdrukscanner en hartslagsensor, lijkt Sony die behoefte niet zo te hebben. De Japanse fabrikant bouwt goede smartphones en lijkt zich vooral te richten op het stapsgewijs beter maken van nieuwe generaties. Dat past ook goed bij het snelle releaseschema dat het bedrijf aanhoudt; als je twee high-end telefoons per jaar uitbrengt, zijn de verschillen logischerwijs minder groot dan bij toestellen met een vol jaar tussen de releases.
De Xperia Z3, die deze maand in de winkels ligt, is dan ook geen enorme upgrade ten opzichte van de Xperia Z2. Het gaat nog steeds om een 5,2"-telefoon, met full-hd-scherm, Snapdragon 801-soc, 3GB geheugen en 16GB opslag. De camera lijkt op papier ook identiek en net als zijn voorganger beschikt hij over een micro-sd-slot en een waterdichte behuizing.
Waarom vond Sony het dan nodig om de Xperia Z3 uit te brengen? Wat zijn de wezenlijke verschillen met zijn voorganger? We hebben op die vragen een antwoord gezocht en de uitkomst lees je in deze review.
Behuizing en hardware: déjà vu
Op het eerste gezicht is de behuizing van de Xperia Z3 niet veel anders dan die van de Z2. Net als zijn voorganger heeft hij een glazen voor- en achterzijde, luidsprekers aan de voorkant, klepjes links en rechts om de poorten af te dekken tegen water en stof, en een fysieke cameraknop. Functioneel is er dus niet veel verschil, maar wat styling en ontwerp betreft wel.
Zo is de hele behuizing wat ronder afgewerkt, is de zijkant nu uitgevoerd in slechts één kleur in plaats van twee, zijn de klepjes kleiner en subtieler en zijn de luidsprekers prominenter geplaatst. Daarnaast is de telefoon marginaal compacter geworden. Sony heeft van de breedte bijna anderhalve millimeter en van de dikte één millimeter afgeschaafd. Het gewicht ging ten slotte met zes gram omlaag.
Het zijn allemaal positieve verbeteringen, maar de verschillen zijn zoals gezegd marginaal en als Xperia Z2-eigenaar hoef je dus niet te treuren dat je telefoon opeens achterhaald is. In de hand voelt de Xperia Z3 wel net wat fijner aan vanwege de afwerking aan de zijden, maar dat valt eigenlijk alleen op als je hem rechtstreeks vergelijkt met de Z2.
De basis van het design dat Sony sinds de Xperia Z gebruikt, mag van ons ook wel een keer herzien worden, en dan doelen we vooral op het glas aan de achterkant. Het ziet er strak uit als het allemaal netjes opgepoetst is, maar in de praktijk zit het onder de vingerafdrukken en glas blijft een breekbaar materiaal. De kans dat het glas breekt bij een val is volgens Sony kleiner dan bij de Xperia Z2. Dat is het gevolg van een nieuw materiaal dat Sony gebruikt voor de hoeken van de behuizing. Dat moet het grootste deel van de klap opvangen als de telefoon op een hard oppervlak valt.
Hardware
De Z3 komt uit op een moment dat de volgend generatie mobiele processors nog niet beschikbaar is of in ieder geval niet voor een relatief kleine speler als Sony. De telefoon bevat net als zijn voorganger dus 'gewoon' de Snapdragon 801-quadcore-soc van Qualcomm, die begin dit jaar aangekondigd werd en in vrijwel elke high-end Android-telefoon van de laatste maanden was terug te vinden.
Sony gebruikt ditmaal wel de iets snellere variant, die op 2,5GHz geklokt is in plaats van op 2,3GHz. Omdat we het hier echter over maximale kloksnelheden hebben, die niet vaak voor langere tijd aangehouden worden, is het verschil in de praktijk niet significant. Dat blijkt ook uit alle benchmarks die we gedraaid hebben. Waar wel nog wat verschil in zit, is de snelheid van het flashgeheugen bij sequentieel lezen, waardoor grote games wellicht iets sneller starten.
Het werkgeheugen is nog steeds 3GB in omvang en voor de rest biedt de Z3 op hardwaregebied, net als de Z2, wat je ongeveer mag verwachten vandaag de dag, zoals wifi-ac, bluetooth, nfc en lte cat4. Van de 16GB opslagcapaciteit is ongeveer 12GB over om te worden volgezet met apps, muziek, foto's en video's. Wie daar niet genoeg aan heeft, kan al zijn multimedia ook kwijt op een zelf bij te prikken micro-sd-kaartje.
Accuduur: langloper
De accu van de Xperia Z3 heeft minder capaciteit dan die van de Z2, iets wat we eigenlijk nooit zien bij een opvolger. De achteruitgang is klein, van 3200mAh naar 3100mAh, en volgens Sony is het desondanks gelukt om de Xperia Z3 langer mee te laten gaan dan de Z2. De verbeteringen moeten dan gezocht worden in het stroomgebruik van de Snapdragon-soc en het beeldscherm.
In het dagelijks gebruik is moeilijk vast te stellen hoe groot het verschil in accuduur tussen de Z2 en de Z3 is. Toen we eerder dit jaar de Xperia Z2 reviewden, viel ons al op dat de telefoon lang meeging en diezelfde ervaring hebben we nu bij de Xperia Z3. De meeste gebruikers zullen zonder problemen het einde van de dag halen en bij matig gebruik komt het einde van die tweede dag ook nog in zicht.
Om goed in kaart te brengen hoe lang hij het uithoudt ten opzichte van de concurrentie, hebben we onze gebruikelijke accutests gedraaid. In de eerste moet een telefoon continu door een vaste reeks webpagina's browsen. Op elke pagina wordt scrollgedrag gesimuleerd en af en toe wordt een pauze ingelast. Als echte mensen browsen, moeten ze immers ook de tijd nemen om de tekst op de pagina te lezen. Onze tweede test is eenvoudiger en bestaat uit het herhaald afspelen van een film, tot de accu leeg is. Voor beide tests wordt de schermhelderheid vastgezet op 250cd/m², zodat we een eerlijke vergelijking kunnen maken met andere telefoons.
De resultaten uit de webbrowsetest wijzen uit dat de Xperia Z3 in de meeste gevallen inderdaad langer meegaat dan de Z2, ondanks de kleinere accu. Het soort belasting bij deze test is vergelijkbaar met bijvoorbeeld het draaien van apps op de telefoon en komt dus het best overeen met intensief algemeen gebruik. In de videotest gaat hij net wat korter mee en dat is goed te verklaren. Bij het afspelen van video wordt het overgrote deel van de hardware in een telefoon namelijk in een slaapstand gezet, zodat enkel het scherm en een klein deel van de processor actief blijven. In een dergelijk scenario draait het vooral om het stroomgebruik van het scherm en de grootte van de accu.
Wie nog meer uit de telefoon wil halen kan een van Sony's verschillende accubesparende modi aanzetten. Je kunt kiezen uit de Stamina-modus, de Ultra Stamina-modus en de Batterijbesparingsmodus. Heel overzichtelijk is dat niet, maar het komt erop neer dat ze allemaal in meer of mindere mate functionaliteit van de telefoon uitschakelen. Bij de Stamina-modus gaat het dan om het uitzetten van de dataverbinding als de telefoon in stand-by staat, behalve voor apps die je toestemming geeft, en het terugschroeven van de prestaties. In de Ultra Stamina-modus wordt alle internetfunctionaliteit uitgezet en kun je vrijwel alleen nog bellen en sms'en. Via de Batterijbesparingsmodus kun je bepaalde functionaliteit laten uitschakelen als het accuniveau onder de twintig procent zakt.
Al deze opties hebben in de praktijk tot gevolg dat je minder met je telefoon kan en de zaken die je wel doet minder fijn verlopen. Daarmee zijn ze niet heel handig om constant te hebben aanstaan, maar op de momenten dat je accu bijna leeg is en je niet kunt laden kunnen ze zeker van pas komen.
Scherm: helder met een blauwe tint
Het scherm van de Xperia Z2 lijkt in eerste opzicht identiek aan dat van de Z2: 5,2" met een resolutie van 1920x1080 pixels. Onze metingen wijzen echter uit dat de maximale helderheid bij de Z3 flink hoger ligt, wat gunstig is als je het scherm bekijkt in situaties met veel omgevingslicht.
/i/2000553278.jpeg?f=imagenormal)
Met de kalibratie van het scherm is het, net als bij de kleinere Xperia Z3 Compact, minder goed gesteld. Sony heeft namelijk gekozen voor een extreem blauwe afstelling. Ideaal is een kleurtemperatuur van 6504 kelvin en de Z3 zit daar met 9275 kelvin ver boven. Het is gelukkig iets waar je ogen aan wennen en na verloop van tijd valt het minder op, maar elke keer als je eerst naar je telefoon kijkt en dan naar een scherm dat correct gekalibreerd is, bijvoorbeeld een tablet of monitor, valt meteen weer op dat het scherm van de Z3 te blauw is.
Dit is duidelijk een keuze van Sony zelf, maar het bedrijf lijkt te beseffen dat niet iedereen zich hierin zal kunnen vinden. Je kunt als gebruiker namelijk via de witbalansoptie aan de drie primaire kleuren draaien, om zo tot een ander, minder blauw, resultaat te komen. Bij ons testexemplaar moesten we rood op 195 zetten en groen op 123 om tot de juiste kleurenmix te komen. Dat levert dan weer een ander probleem op; hoe meer correctie je uitvoert, des te lager worden de helderheid en het contrast. Respectievelijk 491cd/m² en een contrastverhouding van 789:1 in ons geval.
Grijsweergave voor en na kalibratie
Sony maakt voor de Z3 gebruik van een zogeheten Triluminous-scherm, met blauwe leds die voorzien zijn van quantum dots, zodat de leds een gunstig spectrum hebben, met pieken op de juiste frequenties voor rood, groen en blauw. Hierdoor kan het scherm meer verzadigde kleuren weergeven en is een groter kleurbereik mogelijk.
Sony maakt daar gretig gebruik van door twee extra schermmodi aan te bieden: X Reality en Super Vivid, die beide de kleurverzadiging, vooral bij groen en rood, flink opschroeven. Daar hebben we niets op tegen, zolang er ook maar gewoon een standaardweergave aanwezig is, zoals we die kennen van bijvoorbeeld Samsung. Die optie is er wel, maar de kleuren zijn dan nog steeds te gesatureerd.
De kritiekpunten zullen niet iedereen opvallen en veel mensen zullen het scherm waarschijnlijk prima vinden. Wij verwachten echter beter van een high-end telefoon, zeker omdat het hier niet om een slecht scherm gaat, maar om bewuste keuzes van Sony.
De weergave van de primaire en secundaire kleuren met de standaard-, X Reality- en Vivid-instellingen
Software en camera
Sony heeft de laatste tijd verdacht weinig aanpassingen aan zijn Android-skin gedaan; het bedrijf lijkt zich meer gericht te hebben op het snel ondersteunen en uitrollen van nieuwe Android-versies. De achtergronden, icoontjes en menu's op de Z3 zien er dus vrijwel hetzelfde uit als op bijvoorbeeld de Xperia Z2. De Android-versie waarop alles draait is 4.4.4, de recentste op het moment van schrijven.
De fabrikant lijkt echter steeds meer software mee te leveren. Wij tellen op de Z3 meer dan vijftien extra apps, waarvan de meeste in het dagelijks gebruik niet of nauwelijks van pas zullen komen. Zo worden gebruikers opgescheept met een virusscanner, een e-book-reader van Kobo, aparte apps van Sony voor ondersteuning, updates, PlayStation, 'What's new' en nog een hele sloot apps waarbij we twijfelen aan het nut. Positief zijn we dan weer over het meeleveren van Garmin-navigatie en een Office Suite.
Een feature die op dit moment nog niet werkt is Remote Play. Hiermee kun je de Z3 gebruiken om games vanaf je PS4 te streamen. De bediening verloopt dan via virtuele knoppen op het scherm of via een gekoppelde bluetooth-controller, zoals de DualShock 4. Sony zal deze feature ergens dit najaar uitrollen.
High-res-audio
Een mooie feature, die het resultaat is van een combinatie van hardware en software, is de ondersteuning voor wat Sony 'high-res audio' noemt. Hiermee doelt de fabrikant op het feit dat de hele audio-pipeline beter overweg kan met hogere bitrates en sampling rates dan bij veel andere smartphones. Heb je bijvoorbeeld flac-bestanden die opgeslagen zijn in 24bit/96kHz, dan wordt de audio niet gedownsampled. De meeste mensen zullen het verschil niet horen, omdat ze geen goede koptelefoon hebben, of gewoon mp3's of streaming-audio beluisteren, maar voor de audiofielen is het een mooie feature.
Camera
De camera in de Xperia Z3 is identiek aan die in de Z3 Compact en beide zijn weer vrijwel hetzelfde als de camera in de Xperia Z2. Sony maakt gebruik van een 20-megapixelsensor, maar in de standaardmodus worden de foto's opgeslagen met een resolutie van 8 megapixels. Door die supersampling moeten onscherpte en ruis minder opvallen, dat is het idee. Omdat de camera gelijk is aan die van zijn kleine broer, verwijzen we naar die review voor een uitgebreide bespreking van de functionaliteit en kwaliteit.
Slechtere camera bij custom roms
Goed om als Tweaker te weten is dat de telefoons van Sony zich redelijk makkelijk laten ontgrendelen, zodat je alternatieve firmwares, bijvoorbeeld CyanogenMod, kunt installeren. Zodra je de bootloader ontgrendelt, worden echter verscheidene drm-keys uitgeschakeld, waardoor bepaalde functionaliteit die gebruiktmaakt van propriëtaire en beschermde technieken niet meer naar behoren werkt. Sony bevestigt dat telefoons met een ontgrendelde bootloader bijvoorbeeld geen gebruik meer kunnen maken van geavanceerde noise reduction-algoritmen en dat de algehele fotokwaliteit in situaties met weinig licht verslechtert.
Fotogalerij en specificaties
Laagste prijs |
€ 591,95 Vergelijk prijzen |
Gsm-besturingssysteem |
Android |
Versie besturingssysteem |
Google Android 4.4 |
Beeldscherm |
|
Schermdiagonaal |
5,2" |
Schermresolutie |
1920x1080 (Full HD 1080p) |
Invoermethode |
Touchscreen |
Schermtype |
LCD |
Multitouch |
Ja |
Touchscreentechniek |
Capacitief |
Secundair scherm |
Nee |
Technische kenmerken |
|
CPU/Soc |
Qualcomm Snapdragon 801 |
Aantal cores |
Quadcore |
Processorsnelheid |
2,5GHz |
Werkgeheugen |
3GB |
Opslaggeheugen |
16GB |
Geheugenkaart (mobiel) |
microSD, microSDHC, microSDXC |
Simkaart |
Nanosim |
Aantal SIMs |
Single |
Camera |
|
Cameraresolutie |
20,7Mp |
Cameraresolutie (voor) |
2,2Mp |
Camera-autofocus |
Ja |
Gsm-flitsertype |
Enkele led |
Resolutie video-opname |
3840x2160 (Ultra-HD) |
Verbindingen |
|
Mobiele netwerken |
Edge, gprs, hspa, lte, umts |
Verbinding (wlan) |
802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n |
5GHz-ondersteuning |
Ja |
Bluetooth-versie |
Bluetooth 4.0 |
Overige draadloze verbindingen |
ANT+, Near Field Communication (NFC) |
GSM-connector |
3,5mm, Micro-USB |
Functionaliteit |
|
Berichten |
E-mail, mms, sms |
Afspeelmogelijkheden |
Audio, Video |
GPS |
Ja |
Accu |
|
Gesprekstijd |
19u |
Stand-by-tijd |
740u |
Accucapaciteit (mAh) |
3.100mAh |
Inclusief accessoires |
|
Meegeleverde gsm-accessoires |
Datakabel, Headset bedraad, Oplader |
Uiterlijke kenmerken |
|
Telefoonmodel |
Bar |
Water/stootvast |
Waterdicht |
Gewicht (gram) |
152g |
Lengte |
146,5mm |
Breedte |
72mm |
Hoogte / diepte |
7,3mm |
Kleuren |
Zwart |
Alternatieven
Hoewel de Galaxy S5 er heel anders uitziet dan de Xperia Z3, hebben ze veel overeenkomsten, zoals de soc, grootte van de behuizing, schermresolutie en water- en stofdichtheid. Samsungs telefoon wint het op beeldkwaliteit, terwijl Sony's toestel het langer uithoudt op een enkele acculading. Wat prijs betreft is de S5 duidelijk in het voordeel.
Lees onze review van de Galaxy S5
De One M8 is ongeveer even groot als de Xperia Z3 en gaat vrijwel even lang mee op de accu. Ook op het vlak van snelheid zijn de twee telefoons aan elkaar gewaagd. De verschillen zitten primair in de camera - de resolutie ligt bij HTC veel lager - de software en het ontwerp van de behuizing.
Lees onze review van de HTC One (M8)
Als je nu op zoek bent naar een nieuwe high-end telefoon, overweeg dan ook zeker Apples nieuwste iPhone. Hij is wat kleiner dan de Z3, en water- en stofdicht is hij niet. Apples telefoon doet het goed op het gebied van accuduur, maar moet daarin toch de Z3 laten voorgaan. De iPhone 6 scoort weer beter in snelheid en schermkwaliteit, en hij heeft de handige Touch ID-vingerafdrukscanner.
Lees onze review van de iPhone 6
Als je de Z3 eigenlijk te groot vindt, is zijn kleine broertje een interessant alternatief. Hij heeft dezelfde soc, dezelfde camera, een vergelijkbare behuizing en dezelfde software. De Z3 Compact gaat echter langer meer op de accu en is flink goedkoper.
Lees onze review van de Xperia Z3 Compact
Het interessantste alternatief voor de Z3 is misschien nog wel zijn voorganger, de Z2. De verschillen zijn namelijk klein; hij gaat iets korter mee op de accu, de behuizing ziet er net even anders uit en het scherm kan iets minder fel. Voor de rest is het in het dagelijks gebruik vrijwel dezelfde telefoon, waarvoor je op het moment van schrijven ongeveer 150 euro minder betaalt.
Lees onze review van de Xperia Z2
Conclusie
De Xperia Z3 is een kleine upgrade ten opzichte van de Xperia Z2. De behuizing is marginaal compacter en houdt iets fijner vast, de accu gaat wat langer mee en het scherm kan feller. Soms zien we dat een boel van dit soort kleine verbeteringen bij elkaar een groot verschil maakt; dat gold bijvoorbeeld voor de Xperia Z2 ten opzichte van de Xperia Z1. Als we de Z3 met de Z2 vergelijken is dat echter niet zo. Bezit je nu dus een Xperia Z2, dan hoef je niet te treuren.
Als je nú een nieuwe Xperia-telefoon wil, welk model kun je dan het beste kopen? Je zou misschien zeggen de Z3, want hij is net dat kleine beetje beter dan de Z2, maar zo makkelijk is die keuze niet. De Xperia Z2 is sinds zijn introductie een aantal maanden terug namelijk in prijs gezakt, terwijl de Z3 door Sony gewoon weer voor de volle mep op de markt gezet wordt. Op het moment van schrijven is het verschil in prijs zo'n 150 euro in het voordeel van de Xperia Z2 en dat vinden wij een fors bedrag. Ook in vergelijking met andere topmodellen, zoals de HTC One M8 of Galaxy S5 is de Xperia Z3 aan de prijs.
Die slechtere prijs-prestatieverhouding zal voor een kleine groep mensen met veel geld wellicht geen probleem zijn, maar voor de meesten is de aanschaf van een nieuwe smartphone nog steeds een flinke uitgave. Dat laten we meewegen is onze eindbeoordeling en de Xperia Z3 krijgt dan ook vier sterren. Het is zeker weten een goede telefoon, een van de beste die Sony ooit gemaakt heeft, maar door de combinatie van het moment waarop hij uitkomt en de relatief hoge prijs is het niet de aantrekkelijkste koop van dit moment.
Eindoordeel