Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Sony Xperia Z3 Review

Zoek de verschillen

10-10-2014 • 06:00

116

Multipage-opmaak

Inleiding

Samengevat

De Xperia Z3 combineert goede hardware en een snelle werking met een water- en stofdichte behuizing en een lange accuduur. Het scherm heeft een hoge helderheid en een prima contrast, de software zit goed in elkaar en de fotokwaliteit is doorgaans prima. De Z3 kent ook wat minpunten. Zo laat de kleurweergave te wensen over. Daarnaast levert Sony veel apps van derden mee, die wat ons betreft ook weggelaten hadden kunnen worden. De camera-app zit er wat belichting betreft wel eens naast en zou sneller mogen zijn. Het grootste probleem van de Xperia Z3 is echter dat zijn voorganger, de Xperia Z2, nauwelijks voor hem onderdoet en significant goedkoper is. Daarmee is de Z3 een goede telefoon voor mensen met een flinke beurs.

Terwijl een aantal grote smartphonefabrikanten zich vol richt op nieuwe, exotische features, zoals LG met extreem hoge schermresoluties en infraroodfocus, of Samsung met een vingerafdrukscanner en hartslagsensor, lijkt Sony die behoefte niet zo te hebben. De Japanse fabrikant bouwt goede smartphones en lijkt zich vooral te richten op het stapsgewijs beter maken van nieuwe generaties. Dat past ook goed bij het snelle releaseschema dat het bedrijf aanhoudt; als je twee high-end telefoons per jaar uitbrengt, zijn de verschillen logischerwijs minder groot dan bij toestellen met een vol jaar tussen de releases.

De Xperia Z3, die deze maand in de winkels ligt, is dan ook geen enorme upgrade ten opzichte van de Xperia Z2. Het gaat nog steeds om een 5,2"-telefoon, met full-hd-scherm, Snapdragon 801-soc, 3GB geheugen en 16GB opslag. De camera lijkt op papier ook identiek en net als zijn voorganger beschikt hij over een micro-sd-slot en een waterdichte behuizing.

Waarom vond Sony het dan nodig om de Xperia Z3 uit te brengen? Wat zijn de wezenlijke verschillen met zijn voorganger? We hebben op die vragen een antwoord gezocht en de uitkomst lees je in deze review.

Behuizing en hardware: déjà vu

Sony Xperia Z3 - productfoto'sOp het eerste gezicht is de behuizing van de Xperia Z3 niet veel anders dan die van de Z2. Net als zijn voorganger heeft hij een glazen voor- en achterzijde, luidsprekers aan de voorkant, klepjes links en rechts om de poorten af te dekken tegen water en stof, en een fysieke cameraknop. Functioneel is er dus niet veel verschil, maar wat styling en ontwerp betreft wel.

Zo is de hele behuizing wat ronder afgewerkt, is de zijkant nu uitgevoerd in slechts één kleur in plaats van twee, zijn de klepjes kleiner en subtieler en zijn de luidsprekers prominenter geplaatst. Daarnaast is de telefoon marginaal compacter geworden. Sony heeft van de breedte bijna anderhalve millimeter en van de dikte één millimeter afgeschaafd. Het gewicht ging ten slotte met zes gram omlaag.

Het zijn allemaal positieve verbeteringen, maar de verschillen zijn zoals gezegd marginaal en als Xperia Z2-eigenaar hoef je dus niet te treuren dat je telefoon opeens achterhaald is. In de hand voelt de Xperia Z3 wel net wat fijner aan vanwege de afwerking aan de zijden, maar dat valt eigenlijk alleen op als je hem rechtstreeks vergelijkt met de Z2.

De basis van het design dat Sony sinds de Xperia Z gebruikt, mag van ons ook wel een keer herzien worden, en dan doelen we vooral op het glas aan de achterkant. Het ziet er strak uit als het allemaal netjes opgepoetst is, maar in de praktijk zit het onder de vingerafdrukken en glas blijft een breekbaar materiaal. De kans dat het glas breekt bij een val is volgens Sony kleiner dan bij de Xperia Z2. Dat is het gevolg van een nieuw materiaal dat Sony gebruikt voor de hoeken van de behuizing. Dat moet het grootste deel van de klap opvangen als de telefoon op een hard oppervlak valt.

Sony Xperia Z3 - productfoto'sSony Xperia Z3 - productfoto'sSony Xperia Z3 - productfoto'sSony Xperia Z3 - productfoto's

Hardware

De Z3 komt uit op een moment dat de volgend generatie mobiele processors nog niet beschikbaar is of in ieder geval niet voor een relatief kleine speler als Sony. De telefoon bevat net als zijn voorganger dus 'gewoon' de Snapdragon 801-quadcore-soc van Qualcomm, die begin dit jaar aangekondigd werd en in vrijwel elke high-end Android-telefoon van de laatste maanden was terug te vinden.

Sony gebruikt ditmaal wel de iets snellere variant, die op 2,5GHz geklokt is in plaats van op 2,3GHz. Omdat we het hier echter over maximale kloksnelheden hebben, die niet vaak voor langere tijd aangehouden worden, is het verschil in de praktijk niet significant. Dat blijkt ook uit alle benchmarks die we gedraaid hebben. Waar wel nog wat verschil in zit, is de snelheid van het flashgeheugen bij sequentieel lezen, waardoor grote games wellicht iets sneller starten.

Het werkgeheugen is nog steeds 3GB in omvang en voor de rest biedt de Z3 op hardwaregebied, net als de Z2, wat je ongeveer mag verwachten vandaag de dag, zoals wifi-ac, bluetooth, nfc en lte cat4. Van de 16GB opslagcapaciteit is ongeveer 12GB over om te worden volgezet met apps, muziek, foto's en video's. Wie daar niet genoeg aan heeft, kan al zijn multimedia ook kwijt op een zelf bij te prikken micro-sd-kaartje.

Accuduur: langloper

De accu van de Xperia Z3 heeft minder capaciteit dan die van de Z2, iets wat we eigenlijk nooit zien bij een opvolger. De achteruitgang is klein, van 3200mAh naar 3100mAh, en volgens Sony is het desondanks gelukt om de Xperia Z3 langer mee te laten gaan dan de Z2. De verbeteringen moeten dan gezocht worden in het stroomgebruik van de Snapdragon-soc en het beeldscherm.

In het dagelijks gebruik is moeilijk vast te stellen hoe groot het verschil in accuduur tussen de Z2 en de Z3 is. Toen we eerder dit jaar de Xperia Z2 reviewden, viel ons al op dat de telefoon lang meeging en diezelfde ervaring hebben we nu bij de Xperia Z3. De meeste gebruikers zullen zonder problemen het einde van de dag halen en bij matig gebruik komt het einde van die tweede dag ook nog in zicht.

Om goed in kaart te brengen hoe lang hij het uithoudt ten opzichte van de concurrentie, hebben we onze gebruikelijke accutests gedraaid. In de eerste moet een telefoon continu door een vaste reeks webpagina's browsen. Op elke pagina wordt scrollgedrag gesimuleerd en af en toe wordt een pauze ingelast. Als echte mensen browsen, moeten ze immers ook de tijd nemen om de tekst op de pagina te lezen. Onze tweede test is eenvoudiger en bestaat uit het herhaald afspelen van een film, tot de accu leeg is. Voor beide tests wordt de schermhelderheid vastgezet op 250cd/m², zodat we een eerlijke vergelijking kunnen maken met andere telefoons.

De resultaten uit de webbrowsetest wijzen uit dat de Xperia Z3 in de meeste gevallen inderdaad langer meegaat dan de Z2, ondanks de kleinere accu. Het soort belasting bij deze test is vergelijkbaar met bijvoorbeeld het draaien van apps op de telefoon en komt dus het best overeen met intensief algemeen gebruik. In de videotest gaat hij net wat korter mee en dat is goed te verklaren. Bij het afspelen van video wordt het overgrote deel van de hardware in een telefoon namelijk in een slaapstand gezet, zodat enkel het scherm en een klein deel van de processor actief blijven. In een dergelijk scenario draait het vooral om het stroomgebruik van het scherm en de grootte van de accu.

Accuduur bij webbrowsen (helderheid @ 250cd/m²)
Telefoon / TabletAccucapaciteitIn minuten, hoger is beter
Huawei Ascend Mate 7 4100 mAh
********
10u27m
Sony Xperia Z3 Compact 2600 mAh
*******
9u12m
Sony Xperia Z3 3100 mAh
******
8u20m
HTC One M8 2600 mAh
******
8u16m
OnePlus One 3100 mAh
******
8u2m
Sony Xperia Z2 3200 mAh
******
7u40m
Apple iPhone 6 1810 mAh
******
7u39m
Samsung Galaxy S5 2800 mAh
*****
6u42m
LG G3 3000 mAh
****
5u37m
Nexus 5 2300 mAh
****
5u14m
Nokia Lumia 930 2420 mAh
****
5u4m
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Telefoon / TabletAccucapaciteitIn minuten, hoger is beter
Samsung Galaxy S5 2800 mAh
********
14u12m
Huawei Ascend Mate 7 4100 mAh
*******
13u0m
Sony Xperia Z2 3200 mAh
*******
11u47m
Sony Xperia Z3 3100 mAh
******
11u24m
Sony Xperia Z3 Compact 2600 mAh
******
10u34m
OnePlus One 3100 mAh
******
10u31m
HTC One M8 2600 mAh
*****
9u45m
Apple iPhone 6 1810 mAh
*****
8u25m
Nokia Lumia 930 2420 mAh
****
7u59m
LG G3 3000 mAh
****
7u40m
Nexus 5 2300 mAh
****
7u24m

Wie nog meer uit de telefoon wil halen kan een van Sony's verschillende accubesparende modi aanzetten. Je kunt kiezen uit de Stamina-modus, de Ultra Stamina-modus en de Batterijbesparingsmodus. Heel overzichtelijk is dat niet, maar het komt erop neer dat ze allemaal in meer of mindere mate functionaliteit van de telefoon uitschakelen. Bij de Stamina-modus gaat het dan om het uitzetten van de dataverbinding als de telefoon in stand-by staat, behalve voor apps die je toestemming geeft, en het terugschroeven van de prestaties. In de Ultra Stamina-modus wordt alle internetfunctionaliteit uitgezet en kun je vrijwel alleen nog bellen en sms'en. Via de Batterijbesparingsmodus kun je bepaalde functionaliteit laten uitschakelen als het accuniveau onder de twintig procent zakt.

Al deze opties hebben in de praktijk tot gevolg dat je minder met je telefoon kan en de zaken die je wel doet minder fijn verlopen. Daarmee zijn ze niet heel handig om constant te hebben aanstaan, maar op de momenten dat je accu bijna leeg is en je niet kunt laden kunnen ze zeker van pas komen.

Sony Xperia Z3 - screenshots interfaceSony Xperia Z3 - screenshots interfaceSony Xperia Z3 - screenshots interface

Scherm: helder met een blauwe tint

Het scherm van de Xperia Z2 lijkt in eerste opzicht identiek aan dat van de Z2: 5,2" met een resolutie van 1920x1080 pixels. Onze metingen wijzen echter uit dat de maximale helderheid bij de Z3 flink hoger ligt, wat gunstig is als je het scherm bekijkt in situaties met veel omgevingslicht.

Sony Xperia Z3 - productfoto's

Helderheid
TelefoonCandela per vierkante meter (nits), hoger is beter
Sony Xperia Z3
*********
647
Samsung Galaxy S5
********
576
Apple iPhone 6
*******
512
HTC One M8
*******
505
LG G3
******
487
Nexus 5
******
476
OnePlus One
******
460
Sony Xperia Z2
******
451
Nokia Lumia 930
******
434

Met de kalibratie van het scherm is het, net als bij de kleinere Xperia Z3 Compact, minder goed gesteld. Sony heeft namelijk gekozen voor een extreem blauwe afstelling. Ideaal is een kleurtemperatuur van 6504 kelvin en de Z3 zit daar met 9275 kelvin ver boven. Het is gelukkig iets waar je ogen aan wennen en na verloop van tijd valt het minder op, maar elke keer als je eerst naar je telefoon kijkt en dan naar een scherm dat correct gekalibreerd is, bijvoorbeeld een tablet of monitor, valt meteen weer op dat het scherm van de Z3 te blauw is.

Dit is duidelijk een keuze van Sony zelf, maar het bedrijf lijkt te beseffen dat niet iedereen zich hierin zal kunnen vinden. Je kunt als gebruiker namelijk via de witbalansoptie aan de drie primaire kleuren draaien, om zo tot een ander, minder blauw, resultaat te komen. Bij ons testexemplaar moesten we rood op 195 zetten en groen op 123 om tot de juiste kleurenmix te komen. Dat levert dan weer een ander probleem op; hoe meer correctie je uitvoert, des te lager worden de helderheid en het contrast. Respectievelijk 491cd/m² en een contrastverhouding van 789:1 in ons geval.

Sony Xperia Z3  - greyscale (standaard)Sony Xperia Z3  - greyscale (gecalibreerd)

Grijsweergave voor en na kalibratie

Sony maakt voor de Z3 gebruik van een zogeheten Triluminous-scherm, met blauwe leds die voorzien zijn van quantum dots, zodat de leds een gunstig spectrum hebben, met pieken op de juiste frequenties voor rood, groen en blauw. Hierdoor kan het scherm meer verzadigde kleuren weergeven en is een groter kleurbereik mogelijk.

Sony maakt daar gretig gebruik van door twee extra schermmodi aan te bieden: X Reality en Super Vivid, die beide de kleurverzadiging, vooral bij groen en rood, flink opschroeven. Daar hebben we niets op tegen, zolang er ook maar gewoon een standaardweergave aanwezig is, zoals we die kennen van bijvoorbeeld Samsung. Die optie is er wel, maar de kleuren zijn dan nog steeds te gesatureerd.

De kritiekpunten zullen niet iedereen opvallen en veel mensen zullen het scherm waarschijnlijk prima vinden. Wij verwachten echter beter van een high-end telefoon, zeker omdat het hier niet om een slecht scherm gaat, maar om bewuste keuzes van Sony.

Sony Xperia Z3  - gamut (standaard)Sony Xperia Z3  - gamut (X Reality)Sony Xperia Z3  - gamut (Vivid)

De weergave van de primaire en secundaire kleuren met de standaard-, X Reality- en Vivid-instellingen

Software en camera

Sony heeft de laatste tijd verdacht weinig aanpassingen aan zijn Android-skin gedaan; het bedrijf lijkt zich meer gericht te hebben op het snel ondersteunen en uitrollen van nieuwe Android-versies. De achtergronden, icoontjes en menu's op de Z3 zien er dus vrijwel hetzelfde uit als op bijvoorbeeld de Xperia Z2. De Android-versie waarop alles draait is 4.4.4, de recentste op het moment van schrijven.

De fabrikant lijkt echter steeds meer software mee te leveren. Wij tellen op de Z3 meer dan vijftien extra apps, waarvan de meeste in het dagelijks gebruik niet of nauwelijks van pas zullen komen. Zo worden gebruikers opgescheept met een virusscanner, een e-book-reader van Kobo, aparte apps van Sony voor ondersteuning, updates, PlayStation, 'What's new' en nog een hele sloot apps waarbij we twijfelen aan het nut. Positief zijn we dan weer over het meeleveren van Garmin-navigatie en een Office Suite.

Een feature die op dit moment nog niet werkt is Remote Play. Hiermee kun je de Z3 gebruiken om games vanaf je PS4 te streamen. De bediening verloopt dan via virtuele knoppen op het scherm of via een gekoppelde bluetooth-controller, zoals de DualShock 4. Sony zal deze feature ergens dit najaar uitrollen.

Sony Xperia Z3 - screenshots interfaceSony Xperia Z3 - screenshots interfaceSony Xperia Z3 - screenshots interfaceSony Xperia Z3 - screenshots interfaceSony Xperia Z3 - screenshots interfaceSony Xperia Z3 - screenshots interfaceSony Xperia Z3 - screenshots interfaceSony Xperia Z3 - screenshots interface

High-res-audio

Een mooie feature, die het resultaat is van een combinatie van hardware en software, is de ondersteuning voor wat Sony 'high-res audio' noemt. Hiermee doelt de fabrikant op het feit dat de hele audio-pipeline beter overweg kan met hogere bitrates en sampling rates dan bij veel andere smartphones. Heb je bijvoorbeeld flac-bestanden die opgeslagen zijn in 24bit/96kHz, dan wordt de audio niet gedownsampled. De meeste mensen zullen het verschil niet horen, omdat ze geen goede koptelefoon hebben, of gewoon mp3's of streaming-audio beluisteren, maar voor de audiofielen is het een mooie feature.

Camera

De camera in de Xperia Z3 is identiek aan die in de Z3 Compact en beide zijn weer vrijwel hetzelfde als de camera in de Xperia Z2. Sony maakt gebruik van een 20-megapixelsensor, maar in de standaardmodus worden de foto's opgeslagen met een resolutie van 8 megapixels. Door die supersampling moeten onscherpte en ruis minder opvallen, dat is het idee. Omdat de camera gelijk is aan die van zijn kleine broer, verwijzen we naar die review voor een uitgebreide bespreking van de functionaliteit en kwaliteit.

Foto's gemaakt met de Sony Xperia Z3Foto's gemaakt met de Sony Xperia Z3Foto's gemaakt met de Sony Xperia Z3Foto's gemaakt met de Sony Xperia Z3Foto's gemaakt met de Sony Xperia Z3Foto's gemaakt met de Sony Xperia Z3Foto's gemaakt met de Sony Xperia Z3Foto's gemaakt met de Sony Xperia Z3Foto's gemaakt met de Sony Xperia Z3Foto's gemaakt met de Sony Xperia Z3

Slechtere camera bij custom roms

Goed om als Tweaker te weten is dat de telefoons van Sony zich redelijk makkelijk laten ontgrendelen, zodat je alternatieve firmwares, bijvoorbeeld CyanogenMod, kunt installeren. Zodra je de bootloader ontgrendelt, worden echter verscheidene drm-keys uitgeschakeld, waardoor bepaalde functionaliteit die gebruiktmaakt van propriëtaire en beschermde technieken niet meer naar behoren werkt. Sony bevestigt dat telefoons met een ontgrendelde bootloader bijvoorbeeld geen gebruik meer kunnen maken van geavanceerde noise reduction-algoritmen en dat de algehele fotokwaliteit in situaties met weinig licht verslechtert.

Fotogalerij en specificaties

Sony Xperia Z3 - productfoto'sSony Xperia Z3 - productfoto'sSony Xperia Z3 - productfoto'sSony Xperia Z3 - productfoto'sSony Xperia Z3 - productfoto'sSony Xperia Z3 - productfoto'sSony Xperia Z3 - productfoto's
Laagste prijs € 591,95 Vergelijk prijzen
Gsm-besturingssysteem Android
Versie besturingssysteem Google Android 4.4
Beeldscherm
Schermdiagonaal 5,2"
Schermresolutie 1920x1080 (Full HD 1080p)
Invoermethode Touchscreen
Schermtype LCD
Multitouch Ja
Touchscreentechniek Capacitief
Secundair scherm Nee
Technische kenmerken
CPU/Soc Qualcomm Snapdragon 801
Aantal cores Quadcore
Processorsnelheid 2,5GHz
Werkgeheugen 3GB
Opslaggeheugen 16GB
Geheugenkaart (mobiel) microSD, microSDHC, microSDXC
Simkaart Nanosim
Aantal SIMs Single
Camera
Cameraresolutie 20,7Mp
Cameraresolutie (voor) 2,2Mp
Camera-autofocus Ja
Gsm-flitsertype Enkele led
Resolutie video-opname 3840x2160 (Ultra-HD)
Verbindingen
Mobiele netwerken Edge, gprs, hspa, lte, umts
Verbinding (wlan) 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n
5GHz-ondersteuning Ja
Bluetooth-versie Bluetooth 4.0
Overige draadloze verbindingen ANT+, Near Field Communication (NFC)
GSM-connector 3,5mm, Micro-USB
Functionaliteit
Berichten E-mail, mms, sms
Afspeelmogelijkheden Audio, Video
GPS Ja
Accu
Gesprekstijd 19u
Stand-by-tijd 740u
Accucapaciteit (mAh) 3.100mAh
Inclusief accessoires
Meegeleverde gsm-accessoires Datakabel, Headset bedraad, Oplader
Uiterlijke kenmerken
Telefoonmodel Bar
Water/stootvast Waterdicht
Gewicht (gram) 152g
Lengte 146,5mm
Breedte 72mm
Hoogte / diepte 7,3mm
Kleuren Zwart

Alternatieven

4 van 5 sterren
OnbekendSmartphones Samsung Galaxy S5 Zwart
Samsung Galaxy S5 Zwart

Hoewel de Galaxy S5 er heel anders uitziet dan de Xperia Z3, hebben ze veel overeenkomsten, zoals de soc, grootte van de behuizing, schermresolutie en water- en stofdichtheid. Samsungs telefoon wint het op beeldkwaliteit, terwijl Sony's toestel het langer uithoudt op een enkele acculading. Wat prijs betreft is de S5 duidelijk in het voordeel.
linkLees onze review van de Galaxy S5

4.5 van 5 sterren
OnbekendSmartphones HTC One M8 16GB Grijs
HTC One (M8) 16GB Grijs

De One M8 is ongeveer even groot als de Xperia Z3 en gaat vrijwel even lang mee op de accu. Ook op het vlak van snelheid zijn de twee telefoons aan elkaar gewaagd. De verschillen zitten primair in de camera - de resolutie ligt bij HTC veel lager - de software en het ontwerp van de behuizing.
linkLees onze review van de HTC One (M8)

4 van 5 sterren
OnbekendSmartphones Apple iPhone 6 16GB Grijs
Apple iPhone 6 16GB Grijs

Als je nu op zoek bent naar een nieuwe high-end telefoon, overweeg dan ook zeker Apples nieuwste iPhone. Hij is wat kleiner dan de Z3, en water- en stofdicht is hij niet. Apples telefoon doet het goed op het gebied van accuduur, maar moet daarin toch de Z3 laten voorgaan. De iPhone 6 scoort weer beter in snelheid en schermkwaliteit, en hij heeft de handige Touch ID-vingerafdrukscanner.
linkLees onze review van de iPhone 6

3.5 van 5 sterren
OnbekendSmartphones Sony Xperia Z3 Compact 16GB Zwart
Sony Xperia Z3 Compact 16GB Zwart

Als je de Z3 eigenlijk te groot vindt, is zijn kleine broertje een interessant alternatief. Hij heeft dezelfde soc, dezelfde camera, een vergelijkbare behuizing en dezelfde software. De Z3 Compact gaat echter langer meer op de accu en is flink goedkoper.
linkLees onze review van de Xperia Z3 Compact

4 van 5 sterren
OnbekendSmartphones Sony Xperia Z2 Zwart
Sony Xperia Z2 Zwart

Het interessantste alternatief voor de Z3 is misschien nog wel zijn voorganger, de Z2. De verschillen zijn namelijk klein; hij gaat iets korter mee op de accu, de behuizing ziet er net even anders uit en het scherm kan iets minder fel. Voor de rest is het in het dagelijks gebruik vrijwel dezelfde telefoon, waarvoor je op het moment van schrijven ongeveer 150 euro minder betaalt.
linkLees onze review van de Xperia Z2

Conclusie

De Xperia Z3 is een kleine upgrade ten opzichte van de Xperia Z2. De behuizing is marginaal compacter en houdt iets fijner vast, de accu gaat wat langer mee en het scherm kan feller. Soms zien we dat een boel van dit soort kleine verbeteringen bij elkaar een groot verschil maakt; dat gold bijvoorbeeld voor de Xperia Z2 ten opzichte van de Xperia Z1. Als we de Z3 met de Z2 vergelijken is dat echter niet zo. Bezit je nu dus een Xperia Z2, dan hoef je niet te treuren.

Als je nú een nieuwe Xperia-telefoon wil, welk model kun je dan het beste kopen? Je zou misschien zeggen de Z3, want hij is net dat kleine beetje beter dan de Z2, maar zo makkelijk is die keuze niet. De Xperia Z2 is sinds zijn introductie een aantal maanden terug namelijk in prijs gezakt, terwijl de Z3 door Sony gewoon weer voor de volle mep op de markt gezet wordt. Op het moment van schrijven is het verschil in prijs zo'n 150 euro in het voordeel van de Xperia Z2 en dat vinden wij een fors bedrag. Ook in vergelijking met andere topmodellen, zoals de HTC One M8 of Galaxy S5 is de Xperia Z3 aan de prijs.

Die slechtere prijs-prestatieverhouding zal voor een kleine groep mensen met veel geld wellicht geen probleem zijn, maar voor de meesten is de aanschaf van een nieuwe smartphone nog steeds een flinke uitgave. Dat laten we meewegen is onze eindbeoordeling en de Xperia Z3 krijgt dan ook vier sterren. Het is zeker weten een goede telefoon, een van de beste die Sony ooit gemaakt heeft, maar door de combinatie van het moment waarop hij uitkomt en de relatief hoge prijs is het niet de aantrekkelijkste koop van dit moment.

Reacties (116)

116
112
70
9
0
19
Wijzig sortering
Wel jammer dat de review niet de PS4 Remote Play functionaliteit binnen de Z3 reeks behandelt. Dit is toch een flink voordeel t.o.v. de Z2.
Die functie moeten ze nog uitbrengen :)
Thanks for the links. Can be usefull when I buy this phone ;-)
Klopt, ik snap dat je het dan niet erg uitgebreid kunt behandelen, maar ik zou het wel in de conclusie opnemen (bij de afweging Z2 vs Z3). Het kan namelijk wel potentiele kopers beïnvloeden bij de keuze.
Ben ik niet met je eens. Het product is zoals deze er nu ligt. Dat het er niet is kan Tweakers niets aan doen. Het wordt overigens wel genoemd. Zie pagina 5.

Op basis van beloftes kun je weinig zeggen. Men weet immers niet wanneer het komt en hoe goed het zal werken. Het heeft daarmee geen plaats in de conclusie. Het is dan ook zelden verstandig om op basis van beloftes van een fabrikant iets te kopen.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 23 juli 2024 03:05]

Deze functie zit trouwens ook in de Z2 hoor. In één van de twee bijgeleverde Playstation app's.

Verder een vraag voor je, Wout: Is de digitizer bij de Z3 nog steeds zichtbaar in direct zonlicht zoals dat het geval was/is bij de Z2 ? Ik heb hier namelijk redelijk wat last van als de helderheid niet op automatish staat.
Hoe zit het met de speakers die nu anders gepositioneerd zijn?
is daar ook geen verschil in te merken?
zo ja, dan kan dat toch wel een reden voor mensen zijn om voor een z3 te gaan.
goed geluid is voor mij iig een belangrijk punt bij de aanschaf van een apparaat.
Inderdaad de afwezigheid van de Remote play is er niet, verder is de smart case voor de Z3 er ook niet. maar dat komt waarschijnlijk omdat het er nog niet is.

En toch had ik die punten er wel bij vernoemd! Zeker als mensen nog twijfelen en even moeten wachten, dit kan wel iets zijn om het over te halen.

Ben het eens met de achterkant, maar wat ook niet mee is genomen:
Over het algemeen nemen mensen een abonnement van 2 jaar. Dus 2 jaar geleden was er de sony xperia Z! Daar kom ik vandaan, dan is het toetsel al een hele grote stap vooruit en valt de vergelijking met de z2 in het niets.

*excuses ik las er gewoon overheen*

[Reactie gewijzigd door weszz op 23 juli 2024 03:05]

AuteurWoutF Hoofdredacteur @weszz10 oktober 2014 10:41
Het wordt toch ook genoemd? Paigna 5: "Een feature die op dit moment nog niet werkt is Remote Play. Hiermee kun je de Z3 gebruiken om games vanaf je PS4 te streamen. De bediening verloopt dan via virtuele knoppen op het scherm of via een gekoppelde bluetooth-controller, zoals de DualShock 4. Sony zal deze feature ergens dit najaar uitrollen."
Excuses.

Werk en review lezen gaat niet samen.
Zijn de speakers ook getest?, lees in andere reviews dat het geluid beter zou zijn, lees in deze review niks daarover.

Kom zelf vanaf de xperia z, dus mag eindelijk na 2 jaar een nieuw toestel. En dan is het toch een behoorlijk grote update. Al was de xperia z2 dat ook al ;)
Als reactie:
Dat is volgens mij nog de grootste verandering t.o.v. de Z2. BoomSound van HTC wordt altijd de hemel in geprezen en hierbij slaan ze de stereo front-facing speakers over. Erg vreemd.

Verder:
Daarnaast, als de helderheid zo hoog is en je zou een minder blauw scherm willen, wat maakt het dan uit dat de helderheid iets zakt? Wat ik wil weten: blijft de helderheid dan nog gelijk aan de Z2? Want 'minder goed' geldt dan niet, dan is het nog steeds even goed. Verkeerde bewoording dus.
Dan nog over die afgeronde hoeken, ik houd altijd mijn pink onder de telefoon, zeker bij telefoons groter dan 4.3". Dan maken die randjes een enorm verschil!
Ik vind hem inderdaad te duur, maar al met al lijkt mij dit de beste smartphone op de markt vandaag de dag. Alles aan deze telefoon is goed en echt steken laten vallen doet hij niet. Moet ik wel bij zeggen, ik vind dit formaat ook perfect en het design erg fraai. Maar ieder zijn ding uiteraard :)

[Reactie gewijzigd door M.d.B. op 23 juli 2024 03:05]

Heb zelf de HTC One M7 en kan bevestigen dat de boomsound eigenlijk niet zo boom is. Met de "dr beats modus" aan gaat er een gigantische equalizer aan met heel veel bas zodat er voor een smartphone toch nog relatief veel bas uit pompt, maar op vol volume molesteert die functie volgens mij de speakers. Als ze softwarematig zo´n equaliser op deze sony zetten zou het hetzelfde resultaat geven imho.
Is die glazen achterkant wel gevoelig voor krassen? Iemand die dit kan bevestigen? Glas is immers vrij hard, en bij de Z3 gaat het om Gorilla Glass. Ik heb zelf een One M8, de gun metal versie, en die krast ook zeer makkelijk aan de achterkant. Daar werd het echter niet als nadeel opgemerkt.

Bij de Z1 Compact was de grasgevoeligheid van de achterkant wel een probleem, omdat dat plastic was. Ik heb bijna het idee dat ze deze achterkanten generaliseren.... Maar corrigeer me als ik het fout heb en een achterkant van Gorilla Glass wel degelijk krasgevoelig is...
In deze review en die van de Compact staat de kras- en vingerafdrukgevoeligheid van de achterkant genoemd als nadeel. Maar waarom de achterkant expliciet noemen? Is dat ander glas dan de voorkant? Is krasbestendigheid aan de achterkant belangrijker dan aan de voorkant? Worden mobieltjes vaker met de voorkant of met de achterkant op een bureau of tafel gelegd? Is een voorkant sowieso niet meer onderhevig aan vieze vingers?

Ben ook benieuwd naar de krasvastheid in de praktijk. Ik heb de Compact en tot ik mijn Savvies-screenprotector binnen heb zit het transportvelletje nog op de achterkant (met een geknipte uitsparing voor de camera :) )
Nou, aan de voorkant heb je niet heel veel keus; je zal technisch gezien heus wel een telefoon kunnen ontwerpen met enkel glas bovenop het scherm, maar vrijwel elke telefoon heeft glas over de gehele voorkant. Bij de achterzijde hebben fabrikanten vrije keus uit materialen :)
Glas aan de voorkant is toch ook niet verplicht? Kunststof kan bij mijn weten ook.

Ik vind het alleen opvallend dat het minpunt luidt 'krasgevoelige achterkant'. Ik zou zeggen 'krasgevoelige behuizing', omdat voor- en achterkant van identiek materiaal zijn. (Als dat niet zo is zou ik dat willen lezen)
Het impliceert dat de voorkant niet krasgevoelig is.
Zou wellicht idee zijn voor fabrikanten om 2e laag standaard mee te leveren die je makkelijk er op klikt en er weer afhaald. Je hebt in principe maar 4 klikpunten per kant nodig. Er zou dan ook door derde nog beter buiten materiaal geleverd kunnen worden.
Hout, glas, saffier etc.
Maar is het redelijk om te stellen dat glas eerder krast dan aluminium of plastic? Ervan uitgaande dat het hetzelfde type glas is, kan je met het resultaat uit de onderstaande video niet spreken van een krasgevoelig materiaal m.i.:
http://www.youtube.com/watch?v=JgLxDNp-uq4
Nee wat je zegt klopt, achterkant is nu inderdaad ook van glas gemaakt (ze gebruiken gorilla glass en dragontrail door elkaar, zegt een Sony medewerker) en zou minder snel moeten krassen dan bij de Z1C die inderdaad een doorzichtige plastic achterkant had. Desondanks zijn krassen niet geheel uitgesloten als ik de eerste ervaringen op de forums erop nalees (scratch resistant is niet scratch proof).

[Reactie gewijzigd door draakhoofd op 23 juli 2024 03:05]

Tuurlijk kunnen krassen voor komen. Maar dat is wat anders dan dat het legitiem is om te spreken van een achterkant die krasgevoelig zou zijn en deze als negatief punt te noemen. Veel mensen die graag hun toestel netjes houden zullen dit als een zwaar wegend nadeel zien.

Ik snap dat toestellen heel terug moeten naar de fabrikant, maar effe een sleuteltje eroverheen halen moet toch kunnen? Zeker wanneer het waarschijnlijk geen kras op zal leveren (bij niet-gehard glas is dat in de regel ook geen probleem).
Anoniem: 572910 10 oktober 2014 15:28
Mooie review!
De Sony Z3 ziet er uit als een heel mooi toestel, maar dat is de Z2 natuurlijk ook.
Ik zit nog te twijfelen of ik voor de nieuwe Z3 zou gaan, of toch voor die ''oude'' Z2.

Over de camara; als je een andere camara app download, zijn dan de problemen van de witbalans enzo op te lossen?
dat witbalans probleem is mij niet bekend hoor... ik vergelijk mijn Z3 foto's met die van de concurrent en zie dat de Z3 gewoon veel beter is. Vooral als het donker is.. heeft namelijk ook een veel hoger ISO bereik van 12800.
http://www.phonearena.com...ompared-to-the-Z2_id60412
Anoniem: 572910 @Yavuz00710 oktober 2014 23:25
Okay bedankt voor de info!

En hoe bevalt de telefoon je verder? Is hij de 600 euro waard, of zou je hem niet aanraden?
Heb je nog andere telefoons die je zou aanraden?
Mooi scherm,een eye catcher, accu gaat twee dagen mee, lifelog app en de walkman app.. Sterk music output met digital noice cancelling.. Het is de prijs zeker waard. Build quality is uitmuntend zoals Sony is er niet.. collega's op werk zijn van Samsung en HTC overgestapt op de Z3 en Z3compact en zijn razend enthousiast!!
Anoniem: 572910 @Yavuz00711 oktober 2014 22:54
Bedankt voor de reactie! Het klinkt heel goed, en ga hem waarschijnlijk kopen.

Welke kleur heb jij, of heb jij gezien bij collega's?
De groene lijkt me erg mooi, maar op een computerscherm lijkt het toch anders dan in het echt. Soms ziet hij er heel groen uit, en op andere filmpjes vrij wit. Ook de koperen versie lijkt me mooi, maar het zelfde probleem.
De zwarte en witte zijn natuurlijk wat vanzelfsprekender haha.
Ik heb de copper versie. Erg mooi.. wacht nog op de Sony Style cover komt ergens volgende week uit in Nederland. Zwart is ook heel mooi..
Ik had een pre-order geplaatst heb daarnaast een bluetooth headset van €149,- erbij gekregen!!
Anoniem: 572910 @Yavuz00712 oktober 2014 11:56
Ik ga waarschijnlijk ook voor de koperen of groene versie.
Zit nog te twijfelen haha.

Heeft die Style Cover nog extra functies/mogelijkheden?
https://www.youtube.com/watch?v=SVPoEMsY41k

Hoop dat je Italiaans verstaat.. maar je ziet welke functies de style cover heeft..
Waarom vergelijken met de iPhone 6 en niet de 6 plus. 5.5 zit dichterbij 5,2 dan 4,7...
Omdat de breedte van een iPhone 6 (67mm) dichter bij de Xperia Z zit (71mm) dan bij die van de iPhone 6 Plus (78mm) misschien.

De nieuwe iPhones hebben vrij brede randen om het scherm. Hierdoor is de iPhone 6 Plus met zijn 5.5" scherm fysiek maar een halve millimeter minder breed dan een Note 4 met een 4.7" scherm.
Als vergelijk zit er ook een 6" bij, de Ascend Mate 7 die 81 mm is. Dus dat gaat niet op. Zou eerder prijsklasse zijn, of anders misschien leeftijd.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 23 juli 2024 03:05]

Andere prijs klasse
Ik vimd het juist fijn dat ze zo snel met opvolgers komen. Nu hoef ik niet voor de toch al wat oudere Z2 te gaan of nog een tijd te wachten.

[Reactie gewijzigd door Oval op 23 juli 2024 03:05]

...en na een paar maanden loop je alweer met rare kriebels in je buik omdat je eigenlijk alweer een verouderd model in je broekzak hebt voor €600.
Ik ben afgelopen weekend juist voor de Z2 gegaan. Juist door het ontbreken van vernieuwingen die het prijsverschil van ~ € 150,- rechtvaardigen. Verder zijn ze eigenlijk nagenoeg gelijk? De beste verkoopargumenten die ze mij bij de Belcompany konden bieden; "Hij ligt iets lekkerder in de hand." en "Hij is nieuwer dan de Z2!".

Als ik deze review lees dan ben ik ook blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Ik had hoogstens kunnen wachten op de Z4 (er vanuit gaande dat die over 6 maand uitkomt en weer iets beter zal zijn) aangezien ik op de dag nauwkeurig 4 maanden van te voren mijn contract heb verlengd. :)

Waar ik heel benieuwd naar ben is of Sony het tempo ook hoog houd wat Android updates betreft. Dat is het enige waar ik mij niet zo goed in hebt verdiept voordat ik de keuze had gemaakt.
Ik vraag me af wat de Z3/PS4 combinatie dan in de praktijk zal betekenen want daar was ook iets extra's mee. Bij de Z2 zie ik dat niet genoemd worden. Mogelijk zit daar een stuk meerwaarde, voor gamers bijvoorbeeld.
Wat ik niet snap:
Sony vind het nodig om na een paar maanden alweer met een opvolger te komen.
Waarom dan niet een Z3 met de laatste specs?
Snapdragon 805,LTE cat6 etcetc.
In het artikel staat dat een kleine speler als Sony waarschijnlijk nog niet aan de 805 kan komen.

Wat ik niet begrijp is dat fabrikanten nog steeds 16 GB geheugen in een telefoon van 600 euro zetten.

Waarom niet gewoon standaard 64 GB? Dan mag van mij het sd-card gleufje vervallen.

Verder zou ik het glas aan de achterkant weglaten.
Ik had alleen de video bekeken en nog niet de tekst gelezen.
Dan begrijp ik niet dat Sony niet gewoon nog even heeft gewacht.
De Z2 kan nog makkelijk mee dus de Z3 had dan ook iets later gekund lijkt me.
Wees blij dat Sony geen eigen 'overpricede' uitbreidingsgeheugen gebruikt zoals ze eerst deden met die MS pro duo, M2 en de PS Vita kaartjes. Dat het standaard 64GB moet zijn ben ik wel met je eens, maar we mogen blij zijn dat Sony geen eigen kaartjes maakt voor hun smartphone tak.
Wat ik niet begrijp is dat fabrikanten nog steeds 16 GB geheugen in een telefoon van 600 euro zetten.

Waarom niet gewoon standaard 64 GB? Dan mag van mij het sd-card gleufje vervallen.

Verder zou ik het glas aan de achterkant weglaten.
Ik heb de z3 en vind het juist fijn dat ik voor de 16gb versie kon kiezen, anders had ik meer moeten betalen terwijl ik toch al een sd kaartje van 64gb heb. En dat is denk ik ook waarom ze je de keuze geven. Want je kunt overigens ook voor een 32gb versie kiezen. Maar wel jammer voor de mensen die een 64gb willen dat niet kunnen. Dat hadden ze dan misschien wel kunnen doen.

Echter kom ik er nu pas achter dat de achterkant van glas is 8)7
Ik merk niet eens dat het glas is, dat had voor mij dus niet gehoeven, gaan ze de zelfde fout maken als apple. Snel maar een hoesje bestellen... :/

EDIT: Oh sorry, zonder meer te hoeven bij te betalen bedoel je. Jup, mee eens. Maar sd slot mogen ze er dan wel in houden, altijd leuk de optie om er meer in te doen.

[Reactie gewijzigd door Xm0ur3r op 23 juli 2024 03:05]

Sony maakt mooie telefoontjes! Alleen vind ik het een misser dat de mini niet op 4.3'' is gebleven en de de normale dan op 5'' houden met dan eventueel een groter model ernaast nog zoals de Ultra, die overigens voor slechts 250,- nieuw te krijgen is met voor de prijs super hardware. Het uiterlijk van Sony is ook strak! Alleen ik denk dat Sony niet een geweldige positie heeft naast het geweld van Apple, Samsung en de opkomende merken.
De nieuwe z3 compact is net zo groot als de z1 compact, dus dat kan geen probleem zijn :)
Van 4.3 naar 4.6'' toch? Vergeef me als ik het fout heb.
Het scherm is inderdaad van 4.3 naar 4.6 inch gegaan, maar volgens de review is de Z3 compact al met al ongeveer net zo groot als zijn voorganger ivm dunnere randen rond dat scherm:

reviews: Sony Xperia Z3 Compact: hij is klein, maar zijn daden benne groot
Wellicht, maar een 4.3'' scherm met dunne randen moet ook mogelijk zijn. Een fijne 800 serie quallcom erin hangen en minstens 2GB ram op 720P geven en je hebt een perfect telefoontje!
Dat is dan ook weer zo, dan is de telefoon "echt" compact :)
Inderdaad, doe mij die ook maar!
True, maar die 4.3" versie had gigantische bezels (randen om het scherm). De nieuwe heeft dat niet en daarom zit er een stuk groter scherm in zonder dat het toestel groter wordt.
Dat is dan ook het enige minpunt van mijn Z1 compact, het scherm had makkelijk groter gekund. Hiervoor had ik een Xperia T (Sony's vlaggenschip voor de Z-serie) en die had een scherm van 4,55" terwijl het formaat van het toestel even groot was als die van de Z1C.
Slechte kleurweergave? Wow, dan is het toch echt een mening want ik sta er juist van "WOW". Ik gebruik de telefoon nu zo een 2 weken. Geweldig accu trouwens. Fotos zijn prachtig.
Relatief duur? 599 voor een smartphone in zijn klasse vind ik een redelijk prijs. Z3 is pas uit, toen de HTC One M8 uitkwam was het ook een duur smartphone (649).

Een goede review verder, wel meer meningen dan feiten.
Het feit is dat het scherm echt te blauw is en bij calibratie het scherm zijn helderheid en contrast verliest. Als Sony het scherm meer een normale tint had gegeven was het geen minpunt geweest.
Ik heb het ook niet over een blauwe laag, ik heb het over "slechte kleurweergave" want dat vind ik het niet. ;) ze zullen het wel hebben geleerd van Samsung :D om met een blauwe laagje kleuren beter te maken.

[Reactie gewijzigd door HaruHaru op 23 juli 2024 03:05]

De blauwe tint is geen "laagje" maar de kleurtempratuur waarbij 6500K vrijwel "perfect" is is de Z3 dus blijkbaar koud en zal dus wellicht richting 7500K-8000K zitten.

Dat merk je dus veelal wanneer iets wit moet zijn maar ook de andere kleuren zulen er niet altijd even goed door uit zien, ook met foto's nemen kan je dit merken.

Nou wilt het natuurlijk niet zo zijn dat elke telefoon hetzelfde is (ondanks kalibratie in fabriek) en wellicht heeft Tweakers dus net een " net niet" review exemplaar

[Reactie gewijzigd door [Remmes] op 23 juli 2024 03:05]

AuteurWoutF Hoofdredacteur @[Remmes]10 oktober 2014 14:09
Ik heb ook nog overleg gehad met andere techsites, en natuurlijk wat rondgelezen online, en de hoge kleurtemperatuur lijkt een bewuste keuze van Sony. Zoals je op pagina 4 kunt lezen zat ons model boven de 9000K
Ah had alleen het filmpje gekeken :p. 9200 is echt te hoog en zeer jammer dat het een bewuste keuze is. Opzich dus een goed iets dat Sony de gebruiker nog iets met de kleuren laat doen maar dat gaat dan wel weer ten koste van andere dingen.
haha, dat kan je wel vinden, maar hier hebben ze een meting gedaan (=feit), en die zegt toch echt wat anders :)
Is dat te blauwe scherm nog te verhelpen met een firmware-update? Of verlies je dan ook helderheid en contrast?
Dat is zeker aan te passen. De app van Sony lijkt simpelweg de helderheid aan te passen van verschillende kanalen, naar beneden. Echter bij custom ROMs bijvoorbeeld kun je de gamma waarden tweaken, de kleur multiplier en de helderheid per kanaal. Als Sony dit terug wilt draaien zou het makkelijk moeten kunnen, of je root het toestel om zelf kernel-settings aan te kunnen passen.
Er is weinig innovatie in smartphoneland de proccessors worden sneller maar er komen echt weinig functies die de snellere CPU en GPU echt benutten. De Z3 is gewoon een rebagged Z2. Hopelijk komt er een fabrikant met een innovatie die iedereen weer wakker schud.
inderdaad megapixel hier paar mb ram erbij, veel nieuwe apps en nieuwe behuizing en weer verkopen voor de hoofdprijs. Ik mis alleen me flitser bij me 630 in vergelijking met mijn Xperia de camera was echt niet veel beter als de apples of samsungs
Precies. De grote klapper zal in software e functionaliteit gemaakt moeten worden.

Meer pixels en meer snelheid is voorlopig niet nodig. De markt is aan het commoditiseren (of hoe je het noemt). Smartphones zijn mainstream, gewon gebruiksvoorwerpen aan het worden. Juist op het gebied van shitty roms is veel te winnen, maar dat lijken veel fabrikanten niet te zien. Ik ben weg bij smasung, niet vanwege de prijs, maar de software. Weinig updates, traag met de nieuwe android, slechte integratie van functies en lag.
Er is weinig innovatie in smartphoneland de proccessors worden sneller maar er komen echt weinig functies die de snellere CPU en GPU echt benutten. De Z3 is gewoon een rebagged Z2. Hopelijk komt er een fabrikant met een innovatie die iedereen weer wakker schud.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.