Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Redacteur laptops en componenten

Nvidia GeForce GTX 970 Round-up

Vier zuinige Maxwells vergeleken

Conclusie

De goedkope variant van Nvidia's nieuwste gpu blijft net als de GTX 980 indruk wekken. Alle vier de kaarten blijken in de meeste benchmarks in staat om Nvidia's vorige topper, de GTX 780 Ti, het vuur aan de schenen te leggen. Bovendien wordt de kaart die tot voor kort gold als goedkoop alternatief voor de 780 Ti, AMD's R9 290X, in alle benchmarks verslagen. Dat heeft AMD dan ook aangezet tot het doorvoeren van prijsverlagingen, maar er zal een hele nieuwe videokaart aan te pas moeten komen om Nvidia op snelheid te verslaan.

Als je dan dus voor een GTX 970 gaat, op welke mag de keus dan vallen? Dat hangt af van je eigen voorkeuren. Een lage geluidsproductie en dito energieverbruik zijn natuurlijk prettig en op die punten legt de Asus-kaart de nadruk. De koeler is erg stil en de energieconsumptie is ook de laagste van de vier geteste kaarten. Een nadeel is dat het een forse videokaart is, die wel in je behuizing moet passen, en dat er genoeg andere, snellere GTX 970-kaarten op de markt zijn.

Een daarvan is de Gigabyte GTX 970 G1. In plaats van breed, zoals de Asus, is de Gigabyte-kaart vooral lang, en ook dat zal niet in iedere behuizing passen. Het grote voordeel van de Gigabyte-kaart is de hoge kloksnelheid, die tot gevolg heeft dat het verschil met de lager geklokte Asus-kaart in bepaalde games wel dertien procent kan bedragen. Keerzijde van de medaille is het energiegebruik, dat hoger ligt dan bij de andere drie kaarten, en de koeling die daardoor de meeste herrie produceert. Wie graag veel schermen wil aansluiten is bij Gigabyte wel weer aan de goede deur.

De GTX 970 van MSI is wat onzichtbaar in de benchmarks, omdat die eigenlijk overal tussenin valt. Het is niet de snelste, maar ook niet de langzaamste kaart. De koeling is samen met die van Asus de stilste en het energiegebruik is prima, maar niet zo laag als bij de Asus. Een prima kaart dus, met een kleine kanttekening bij de grote koeler; die kan in de weg zitten als je tri-sli wil draaien.

Tot slot is er de EVGA-kaart, die wat luidruchtiger is dan de MSI en met vrijwel hetzelfde energiegebruik toch de hoger geklokte Gigabyte-kaart af en toe naar de kroon kan steken. Daarbij is de EVGA lekker compact, waardoor die ook in kleinere behuizingen zal passen. Iedere kaart heeft dus zijn voordelen, nadelen en unieke features. EVGA's GTX 970 met ACX 2.0-koeler bewandelt wat dat betreft een mooie middenweg.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (132)

Wijzig sortering
Wat ik nergens in de reviews zie terugkomen is dat er momenteel problemen zijn met sowieso 2 varianten van de GTX 970, die van EVGA heeft de heatpipes niet aligned met de core van de GPU en de variant van MSI heeft problemen met de ventilatoren en de stickers.

Heb zelf de MSI variant en heb gisteren gecheckt of het probleem bij mij optreedt maar ik heb gelukkig tot op heden nog nergens last van.
Voor mede eigenaren van de MSI variant, draai een benchmark of speel een zwaar spel, de ventilatoren van de GPU moeten boven de 65 graden aan gaan, sluit de benchmark/game af en check of FAN #2 (de ventilator die in het rode gedeelte van de koeling geplaatst is) en FAN #1 beiden weer stil gaan staan na een tijdje, als dit zo is heb je nergens last van, als FAN #2 door blijft draaien kun je een RMA aanvraag doen.
Dat komt omdat we er niet tegenaan gelopen zijn. Ik heb zojuist de koeling van de EVGA-kaart gedemonteerd en ook bij ons reviewexemplaar met ACX 2.0-koeler maakt de derde heatpipe maar voor een stukje contact met de gpu. Of dat veel uitmaakt voor de koeling vind ik moeilijk te zeggen; bij de GTX 970 van Gigabyte hebben we een koeler met 2 en met 4 heatpipes gemonteerd, zonder significant verschil.

Ook met de MSI-kaart hebben we geen problemen gehad, daarbij moet ik wel zeggen dat de kaart voordat 'ie bij ons was al ergens ter review langs is geweest, dus hebben we niet zelf de sticker van de kaart getrokken.
Ik heb zojuist de koeling van de EVGA-kaart gedemonteerd en ook bij ons reviewexemplaar met ACX 2.0-koeler maakt de derde heatpipe maar voor een stukje contact met de gpu. Of dat veel uitmaakt voor de koeling vind ik moeilijk te zeggen; bij de GTX 970 van Gigabyte hebben we een koeler met 2 en met 4 heatpipes gemonteerd, zonder significant verschil.
Dit is wat EVGA daar over te zeggen heeft:
"The way the EVGA GTX 970 ACX heat sink was designed is based on the GTX 970 wattage plus an additional 40% cooling headroom on top of it. There are 3 heat pipes on the heatsink – 2 x 8mm major heat pipes to distribute the majority of the heat from the GPU to the heatsink, and a 3rd 6mm heatpipe is used as a supplement to the design to reduce another 2-3 degrees Celsius. Also we would like to mention that the cooler passed NVIDIA Greenlight specifications.

Due to the GPU small die size, we intended for the GPU to contact two major heat pipes with direct touch to make the best heat dissipation without any other material in between.

We all know the Maxwell GPU is an extremely power efficient GPU, our SC cooler was overbuilt for it and allowed us to provide cards with boost clocks at over 1300MHz. EVGA also has an “FTW” version for those users who want even higher clocks.


Regarding fan noise, we understand that some have expressed concerns over the fan noise on the EVGA GTX 970 cards, this is not a fan noise issue but it is more of an aggressive fan curve set by the default BIOS. The fan curve can be easily adjusted in EVGA PrecisionX or any other overclocking software. Regardless, we have heard the concerns and will provide a BIOS update to reduce the fan noise during idle.

Thanks,
EVGA"
http://forums.evga.com/ev...m-thinks-so-m2220546.aspx


Welnu, of die +40% uiteindelijk ook een betere koeling oplevert weet ik niet, maar een extra heatpijp kan nooit kwaad denk ik. Wel hoop ik dat ze het contactvlak goed vlak en mechanisch rigide gemaakt hebben want de heatpipes zitten direct tegen de gpu aa.

[Reactie gewijzigd door Durandal op 7 oktober 2014 22:42]

Geen last hier na het verwijderen van de sticker, al moet ik wel zeggen dat die wel erg goed vast plakte. Voorzichtig lostrekken en wat tegendruk geven op de ventilator zelf lijkt mij de boodschap. De sticker er zo met de losse hand in één beweging aftrekken lijkt mij inderdaad een goede manier om hem naar de knoppen te helpen.
(psst, je links naar ventilatore en stickers zijn omgewisseld)
(oh nevermind)

[Reactie gewijzigd door efari op 7 oktober 2014 13:59]

Gister heb ik de Gigabyte GTX 970 G1 Gaming binnen gekregen. nu is bij mij het geval dat onder zware last de kaart extra geluid maakt. Sommige noemen dit "Coil whining", maar bij mij is de pitch niet zo hoog.
Het ligt in ieder geval niet aan de fans, die draaien op volle toeren prima.

Edit: Zou dus de koeling kunnen zijn zoals in de conclusie staat (overheen gelezen)

[Reactie gewijzigd door xiniyo op 7 oktober 2014 09:26]

Ik heb dit ook met elke kaart die ik koop; dat static gekraak, soms heel hoog, soms lager (afhankelijk van de load). Ik krijg het voor 50% weg als ik v-sync aan zet. v-sync off maakt een oorverdovende herrie. Heb dit echt al jaren en jaren met alle kaarten.
Ik heb afgelopen vrijdag de MSI gekocht, en heb het mij nog geen seconde beklaagd. Bij gewoon Windows-gebruik staat de ventilator stil bij een stabiele 45°C, en dat in een kast die echt wel stil te noemen is. Onder load begint de ventilator dan uiteindelijk toch te draaien, maar tegen zo'n lage snelheid dat het amper te horen is.
Bij het eerste keer aanzetten met de MSI meteen gemerkt dat de voeding de luidruchtigste component was, dus meteen maar een stille voeding gekocht waardoor de pc zelfs tijdens het gamen fluisterstil blijft. Ook geen last van coil whine bij de MSI.

Over het overclockpotentieel heb ik het dan nog niet gehad, maar dat heb ik voorlopig nog niet nodig gehad bij de geteste games :).
Een aanrader!

[Reactie gewijzigd door Mee_ op 7 oktober 2014 09:32]

Zonder OC-potentieel te testen kun je weinig conclusies trekken tussen de 3rd-party koelers. Hoe koel blijft de GPU dan bij bepaalde settings? Anders kun je net zo goed 4 reference-kaarten tegenover elkaar zetten. Elke GPU presteert net iets anders. Inhoudelijk had ik daarom net wat meer verwacht om eerlijk te zijn.

Hoe is eigenlijk de temperatuur getest? Als ik met maximale OC te temperaturen bekijk in Afterburner zie ik 63 graden staan. Dat scheelt maar liefst 10 graden met wat er hier gemeten is, zonder OC?!

[Reactie gewijzigd door Noord27 op 7 oktober 2014 17:24]

Ik zat juist te wachten op de OC inderdaad, de rest is me al behoorlijk duidelijk geworden in andere reviews en vind dat de EVGA zeker geen half sterretje meer verdient. Voor mij wordt het de ASUS, ik denk dat die ook wel tot behoorlijke waarden is te clocken als ik de andere reviews lees.
Geen lijsten van temperaturen of ben ik gewoon veel te moe het te kunnen zien ? :z

Temperaturen vindt ik namelijk het belangrijkst voor het uitkiezen van een bepaalde kaart.
Sinds een goede koeler meestal ook de betere overclockings resultaten geeft.

[Reactie gewijzigd door Cobra8811 op 7 oktober 2014 06:10]

De NZXT Kraken G10 ism een (soortgelijke) NZXT Kraken X31 of 40 waterkoeling houdt de kaart ongeveer rond de 45 graden :)

NZXT KRAKEN G10
NZXT X40 KRAKEN
Idd., ik vind dit een uitermate slechte review. De reviewer zegt de hele tijd dat de R290X het slechter doet dan de 970gtx kaarten. Dat klopt totaal niet. Hij vergeet eventjes dat de R290X een referentiekaart(standaard geklokt) is en dat de 970gtx kaarten allemaal overgeklokt zijn. Een door de fabrikant overgeklokte R290X zal even goed presteren als een 970gtx. Hij kan dus geen enkele conclusies trekken daaromtrent in deze review.

Waarom de EVGA kaart 'zeer goed' krijgt en de andere slechts 'goed' is mij ook een raadsel. Voor mij is de Asus de winnaar. De kaart is koeler onder load dan de EVGA en ook veel stiller. Is load trouwens in game of getest met Furmark, mag ook wel eens vermeld worden. Als het met Furmark getest is kan er idd throttling optreden zoals de reviewer zegt. In game niet.

Er mag ook wel eens met recente games getest worden. Shogun, Sleeping Dogs, Grid 2,... die games zijn stokoud en belasten de gpu nauwelijks. Een nieuwe graf. kaart gaat ongeveer een half jaar mee vooraleer een nieuwe versie gereleased wordt, een blockbuster game gaat een jaar mee, dan heb je vergelijkingsmateriaal voor een jaar. Dat is lang genoeg.

Edit: En de processor gebruikt de Intel boxed koeler. Ik vraag mij af of dat wel voldoende koelt, ook al wordt er op een testbank getest. Misschien moet de processor zich wel terugklokken door oververhitting.

[Reactie gewijzigd door Fredi op 8 oktober 2014 06:05]

Hierbij vergeet je wel dat de Strix ook de slechtste benchresultaten neerzet, doordat deze throttled. Hoor jij het verschil tussen 30 en 32-34 dB? Ik niet. Ook de EVGA heeft dit probleem.

Zoals ik het lees is het juist de MSI kaart die hier het beste uit komt: de balans klopt. Hoge clocks, goede benchresultaten icm een koeling die slechts enkele dB's meer produceert dan de oh zo stille Strix koeler (die alleen stil blijft door throttling). De MSI is duidelijk de beste overklokker door de TF-V en het ruimere power budget (6+8pin), de Strix is gehandicapped dankzij het redelijk nutteloze 'ik ben stil in idle' design. De EVGA is gehandicapped omdat de fans voluit gewoon niet om aan te horen zijn, ook dit beperkt het OC potentieel in zekere zin, maar verder is dat wel een heel degelijke koeler die waarschijnlijk nooit zo hard zal hoeven gaan. Daarentegen is de MSI op 100% wél te behappen.

Gigabyte laat wederom zien dat de Windforce nog steeds achterloopt, zowel qua formaat als prestaties is het nu echt wel een achterhaald design, daar gaan die blitse finnetjes niks aan veranderen. Ik krijg sterk het gevoel dat in navolging van Asus iedereen iets moois met de koeler moest doen, terwijl alleen MSI en ook EVGA er ook echt een nuttige wijziging in heeft aangebracht. Wie wil er nou een throttlende kaart out-of-the-box?! Enige missertje van de MSI is de SLI connectoren, maar tri-SLI is zo'n 2% van de markt.

Verder is de benchmark suite gewoon prima, er is een balans tussen AMD/Nvidia favored games, er wordt getest op een sloot aan resoluties en het blijft goed om oudere games mee te pakken omdat daarop ook de GPU's van de vorige gen op liepen, dat biedt vergelijkingsmateriaal.

Het enige dat ik mis is wat meer doortastende conclusies en wat meer doorgeprikte marketing bubbels. De review maakt ook duidelijk dat in een groot aantal games op hogere resoluties de 290x duidelijk een stabieler fps verloop laat zien door veel hogere minimale FPS. En uiteindelijk is dat wél wat telt in deze prijsklasse, de 290x blijkt dan toch helemaal zo gek niet ondanks de grote nadelen zoals het hoge verbruik en veel warmte - want daarin is Nvidia nu mijlenver voor op AMD. Efficiency is king, en AMD moet echt stappen gaan ondernemen om dit nog recht te breien, alleen hopen op een nieuw procedé is echt niet genoeg, want dat gaat Nvidia ook doen. En Tonga is nou niet echt een geweldenaar te noemen, dat is gewoon een budget 280x.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 8 oktober 2014 15:43]

De review maakt ook duidelijk dat in een groot aantal games op hogere resoluties de 290x duidelijk een stabieler fps verloop laat zien door veel hogere
minimale FPS. En uiteindelijk is dat wél wat telt in deze prijsklasse, de 290x blijkt dan
toch helemaal zo gek niet ondanks de grote nadelen zoals het hoge verbruik en veel
warmte - want daarin is Nvidia nu mijlenver voor op AMD.
Dat klopt. De 290X is bij hoge resoluties in het voordeel door zijn dubbel zo grote 512 bits geheugenbus. In de benchmarks zie je hem daar altijd een inhaalslag maken.
Hierbij vergeet je wel dat de Strix ook de slechtste benchresultaten neerzet, doordat deze throttled.
De Strix heeft niet de slechtste benchresultaten omdat hij throttled maar omdat hij het laagst geklokt is. Ik denk niet dat er in game throttling voorkomt bij de Asus, wel bij Furmark omdat de kaart daar 100% belast wordt. En als de Asus in game zou throttlen zet je de tpm vd ventilators toch een tandje meer, en dan is hij nog altijd even stil als de MSI. Het zou idd kunnen dat de MSI de beste balans heeft.
Verder is de benchmark suite gewoon prima, er is een balans tussen AMD/Nvidia favored games, er wordt getest op een sloot aan resoluties en het blijft goed om oudere games mee te pakken omdat daarop ook de GPU's van de vorige gen op liepen, dat biedt
vergelijkingsmateriaal.
Andere websites testen anders wel met recente games zoals Watch Dogs ed, waarom kan Tweakers het dan niet? Ik vind het wel goed dat Tweakers nu ook op 4K test voor de 4K monitoren.

Dat AMD een serieus tandje gaat mogen bijsteken ben ik met je eens. nVidia heeft momenteel met de GTX 980 de snelste videokaart in handen. AMD gaat het verbruik serieus naar omlaag moeten brengen en de performance omhoog met een betere architectuur.

Die 2 MB L2 cache dat is toch iets nieuws in videokaarten?
Je kan op basis van deze resultaten prima zeggen dat de 290x slechter presteert dan de gtx 970 kaarten, gezien er van de gtx 970 kaart geen reference design is.

De keuze voor de EVGA kaart is in de conclusie duidelijk belicht, en qua games vergeet je even te noemen dat we ook Battlefield 4 en Thief testen, toch vrij recente games, met veel pracht en praal. Overigens zijn we in de door jou betitelde 'oude' games ongeveer hetzelfde beeld als in de 'nieuwere' games, en ontgaat mij het gemiste nut van de 'oude' games dus volledig.

De processor is watergekoeld, en heeft absoluut geen throttling problemen.
Waar is ie duidelijk belicht ik kan het niet vinden.
Bij de conclusie word ie als laatste genoemd, is dat `duidelijk`.

Dan snap ik het niet
Wat ik ook niet snap is dat het energie verbruik niet is vergeleken met de oudere generatie,
de latere referentie naar het 980 review doet daar niets aan af.
Het maakt alleen een pruts indruk.
Er is toch wel een reference design van de 970? De standaard kloksnelheid is 1050 MHz met 1178 MHz boost. De standaard geheugensnelheid is 7 GHz. Jij draait het gewoon om. Overgeklokte 970's moeten vergeleken worden met overgeklokte 290X'en, punt uit. En dan ga je zien dat de 290X hetzelfde presteert als de 970.
De keuze voor de EVGA kaart is in de conclusie duidelijk belicht
Ik blijf het maar een rare keuze vinden. Het enige 'voordeel' dat de EVGA heeft is dat hij compact is maar de Asus en MSI blijven ook onder de 29 cm lengte. Dat is meestal de limiet bij de gemiddelde midi behuizing. Die compactheid vind ik geen voordeel.

Dat de EVGA bijna even goed presteert als de Gigabyte heeft ook zijn prijs. Door de hoge overklok krijg je throttling in Furmark. En de koeler is duidelijk veel luider dan de Asus en MSI. Nee, de winnaars zijn hier Asus en MSI.

[Reactie gewijzigd door Fredi op 9 oktober 2014 01:50]

Pagina 13 met energieverbruik en geluidsproductie. Maar verschillen waren niet heel boeiend, alles zat geloof ik tussen de 67en 72 watt. Een goedemorgen btw;-)
http://www.jobbird.com/nl..._108419948.jpg?1368772603
;)

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 7 oktober 2014 07:08]

Nogal vreemde sterren-conclusie dat de Evga als enige een half sterretje meer krijgt.

Hij is:
- dubbel zo luid onder load als de Asus (~10 dB(A) verschil met de Asus) en koelt slechter..
- 1 à 4 fps sneller, wauw.. (enkel Total War is een uitschieten voor en of andere reden)
(en geen review qua overklokken dus wie weet presteert de Asus met overclock wel beter of gelijk aan de Evga, aangezien die Evga maximaal behoorlijk veel warmer wordt)
- Iets compacter (wat eerder een nadeel van je behuizing zou zijn als die andere er niet in passen, want zelf hele kleine goede behuizingen hebben ruimte voor 32cm+ kaarten)
- Wattage in de middenmoot

al met al, geen extra halve ster waard vind ik.
Ik zou er al nooit voor kiezen omwille van de geluidsproductie met die slechtere koeling..

MSI of Asus is the way to go imo.

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 7 oktober 2014 07:46]

10 dB meer is 4x (ruim) luider.

elke 3 dB verdubbeld de geluids productie ;).
10 dB meer is 4x (ruim) luider.

elke 3 dB verdubbeld de geluids productie ;).
Slechts deels correct (enkel de tweede zin). De decibel-schaal is logaritmisch en is zo vastgesteld dat een factor 10 verhoging van de geluidsintensiteit overeenkomst met een verhoging van 10 dB. Dit betekent dat een verhoging van 3 dB ongeveer een verdubbeling van de intensiteit inhoudt.

De Evga kaart is dus 10x zo luid als de Asus kaart, als je kijkt naar de geluidsintensiteit. De geluidsbeleving van mensen werkt (gelukkig) niet lineair en een vertienvoudiging van de geluidsintensiteit betekent niet dat het geluid ook als 10x zo luid wordt ervaren. De eenheid sone wordt dikwijls gebruikt om het geluidsniveau uit te drukken in een schaal die proportioneel is met hoe het door mensen wordt ervaren. Een verdubbeling van het aantal sone is een verdubbeling van de ervaren geluidsdruk. En een verhoging van 10 dB komt overeen met een verdubbeling van de waarde in sone.

De Evga kaart is dus, voor de gemiddelde mens, zo'n 2x zo luid als de Asus kaart. Waarbij moet worden opgemerkt, dat hier puur naar de geluidsintensiteit wordt gekeken en niet naar, bijvoorbeeld, de frequentie van het geluid. Sommige frequenties zullen namelijk eerder als hinderlijk worden ervaren dan anderen. En een constant gezoem is mogelijk minder vervelend dan, bijvoorbeeld, iets dat trilt, ratelt of op een andere wijze een niet-constant geluid veroorzaakt.
Een mens hoort eerder 10 dba als verdubbeling
Goede punten. Ik snap het ook niet. Geluidsproductie vind ik behoorlijk belangrijk, evenals stroomgebruik. Als je de hele dag op 75 cm tot een meter afstand bent van je pc moet je gewoon een stil ding hebben.

Ik denk dat ik voor de MSI ga. Niet de allersnelste, maar daar geef ik niet om. Dat ga ik niet voelen in mijn gaming. Ik heb een Antec P180B kast. Mijn huidige kaart is een GF 560 van 21cm lang. Dat past net, iets langer en de voedingskabels zitten al tegen de kabels van mijn HD's aan. Prima kast overigens, maar welke kaart ik ook koop, de kleinste is de Inno3D van 21,5, ik zal mijn HD's moeten verhuizen naar het laagste rack. Want ik zal het bovenste rack er uit moeten halen.

De EVGA is 24.1 cm lang, de MSI 27 cm, de Asus is 28 cm en de Gigabyte is 31.2 cm lang.

Ik had graag een test gezien met die Inno3D.

Weet iemand hoe het met de form factor zit van al deze kaarten? Ik zit namelijk met een mobo waar, als je de kaart uitsrekt, de body van de kaart zogezegd wel eens in aanvaring kan komen met aansluitingen van SATA II. Dat is als het ware een klein torentje wat uit het mobo steekt. Wordt daar rekening mee gehouden?
Ja, daar komt hij gewoon 'boven' hij valt dus over je SATA aansluitingen heen, dat doet mijn R9 290 ook bij mijn setup.
Aah! Dank voor de info!
Helemaal mee eens.

Ik snap niet waarom EVGA wint. De MSI en ASUS zijn stiller en koeler.
Eventuele klokverschillen win je er net zo makkelijk bij met Afterburner.
De lengte van de kaart hoeft niet per se als pluspunt te worden ervaren. Mij maakt die 3cm meer bij Asus of MSI echt niks uit.
Dat vond ik nou ook, 10dB is nog best veel ook. Ook op andere sites heb ik gezien dat MSI juist de beste is. Ik heb hem zelf ook en mag zeker niet klagen over de geluidsproductie en dat terwijl de performance echt super is.
Waarom wordt dezelfde kaart vergeleken in benchmarks? Ze blijven allemaal de GTX 970, misschien met OC.

Enige boeiende is de geluidsproductie.
Snap ik ook niet.

Vooral omdat ze er in de conclusie juist de nadruk op leggen.


Nee, wat ik dan wil zien in een winnaar is OC mogelijkheden en kwaliteit van de koeler.
Eventuele kloksnelheidsverschillen heb je binnen 5 min met Afterburner weggehaald...
Eventuele kloksnelheidsverschillen heb je binnen 5 min met Afterburner weggehaald...

Zo simpel ligt dat helemaal niet. De Asus Strix kaart is met een single 8-pin connector verbonden, en kan daarom maar een beperkte hoeveelheid stroom trekken. Daarom verwacht ik niet veel van overclocken. Zodra je meer stroom gaat vragen dan de single connector kan leveren zal de kaart zichzelf automatisch terugklokken (throttling).

Neemt niet weg dat de Asus Strix een prima kaart is, die paar fps extra heb je gewoon niet nodig. Ik ga zelf zeer waarschijnlijk de Asus Strix kaart in mijn nieuwe PC zetten. Het is de stilste en zuinigste kaart met de minste kans op Coil Whine. Mijn advies: doe hem gewoon niet overclocken, is niet nodig.
Hoe kom je bij die minste kans op coil whine?
Asus zou in haar design rekening hebben gehouden met coil whine en de kans daarop hebben verkleind, volgens een statement. Dat zegt an sich nog niet zoveel natuurlijk, maar ik heb een beetje gevolgd wat er door users allemaal geschreven wordt, en dan zie ik bij de Asus heel vaak staan geen coil whine of slechts een milde coil whine onder load. Bij MSI, EVGA en Gigabyte zijn er zat mensen die klagen over ernstige coil whine.
Je kan zo wel bij gelijke clocks het verbruik en geluid meten, i.p.v. de veel hoger geklokte Gigabyte vs de Asus bv. Dan weet je ook wat welke koeler doet.
Ik mis eigenlijk de vergelijking in temperatuur en verbruik tussen de gtx 970 en bijv. de AMD 290(x).
Die mis ik idd ook. Echter kan ik wel concluderen dat de aas die AMD in handen had met de prijs/kwaliteit verhouding van de r290 teniet is gedaan door nvidia.

Ik voorzie weer een moeilijke tijd voor AMD (helaas, concurrentie is goed voor nvidia namelijk)

Edit:typo

[Reactie gewijzigd door mikesmit op 7 oktober 2014 07:16]

De 290x is nog altijd een redelijke kaart voor hogere resoluties, en zeker met de prijsverlaging blijft het nog wel even een interessante kaart imo.
Qua temperatuur wordt de 290x iets van 10 a 12 graden warmer. Dus zul je daar met je case rekening mee moeten houden.
En voor 4k gaming is hij voor de meeste games net wel/niet te gebruiken op medium settings. Dus ben je op dat vlak eigenlijk gebonden aan een crossfire/sli oplossing. Daarvoor is een 970 sli dan wel heel erg interessant.
Qua prijs is het duidelijk dat de R290(x) moest zakken om blijven te kunnen concurreren.
Wat wel duidelijk is dat AMD met de volgende die shrink ze toch wat aan het verbruik moeten gaan doen want NVidea is daar nu redelijk goed mee.
Ik vind het mooi om te zien dat als AMD inderdaad een nieuwe kaart laat zien dat Nvidea in eens in zeer korte tijd toch ineens beter kan. krijg bijna de intentie dat zij zich behoorlijk inhouden. het motto waarom meer besteden als het toch goed gaat.

de volgende kaart zal waarschijnlijk ook de nieuwe Procedé gaan krijgen.
In reviews: Nvidia GTX980: zuinigheidskampioen op 28nm namen we de R9 290X nog mee in de vergelijkingen.
Energie:
Idle - 77W
Valley - 359W
Furmark - 379W
Temperatuur: 93 graden (al kan je in de driver ook een andere maximumtemperatuur opgeven, waarop de fanspeed vervolgens wordt aangepast)
Alleen betreft het daar een reference kaart, en die wil helemaal niemand hebben.
De reference kaarten zijn de beste voor kleine behuizingen, omdat deze de warmte niet in de kast blazen maar enkel de achterkant. Daarom ook bewust voor een reference GTX780 gekozen toen in m'n micro ATX setup. Een beetje extra lawaai neem ik er wel bij, maar met een custom fan-curve, is dit perfect gefixed.
Maar de 290x was wel extreem luidruchtig, dat is niet "een beetje" extra.
In het geval van de bizar slechte 290x reference gaat die vlieger niet op. Dat is gewoon per definitie veel te weinig body voor dat verbruik, totaal niet vergelijkbaar met de Nvidia reference designs. Niemand met gezond verstand duwt een 290x reference in een kast zonder enorme airflow, en zelfs dan gooi je 'm na een maand op de V&A.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 8 oktober 2014 15:36]

Als de de 290x reference bedoeld kani k er in komen.
Ook het eerste waar ik naar zocht na het lezen van de titel. 4 zuinige Maxwells. Hoe kan je dat nou concluderen als er geen vergelijking wordt gemaakt met de concurrentie of eerdere modellen.

Deze vergelijking zou leuk zijn als er al eerder een review van de GTX 970 sec zou zijn op de site, maar die staat nog nergens.

Dus wederom een onvolledige review. Ik merk dat ik steeds vaker de review van Tweakers op dit vlak oversla en bij de concurrent een review lees. Toch jammer.
Ik heb een serieuze vraag. Wat doen mensen met die dure videokaarten elk jaar ?
Behalve games spelen ?
Beter, sneller, harder, stiller, zuiniger, patsfactor, hobby, overclocken, upgraden van echt trage generatie.
Er zijn tientallen redenen te verzinnen.. bij een heleboel mensen zal de upgrade niet eens zozeer nodig zijn.. maar ja.. dat hoeft je niet tegen te houden.
Ik maak me er ook 'schuldig' aan.. .." Ooh.. nieuwe glimmende spullen.. hebben.." niet meer .. niet minder...
En de VR enthousiasteling. Die heeft straks met een OR wat extra clock cycles nodig nietwaar?
Wat doen mensen iedere jaar met een dure auto elk jaar ?
Behalve auto rijden ?

Verder ben ik het mee eens wat Alcmaria zegt. Ik mis wel de 6GB varianten van deze kaarten. (ivm de huidige console technieken die alles gewoon in het videokaartgeheugen zetten en klakkeloos in de ports worden toegepast)
Sommige mensen kopen zo een 'dure' video kaart niet elk jaar, mij GTX285 gaat alweer een aantal jaar mee. Mijn GTX285 valt buiten de support van de Adobe Photoshop Cuda acceleratie, kan geen Ultra HD resoluties aan, etc. Ik kan natuurlijk een goedkoper model nemen, maar vaak hebben deze niet de aansluitingen die je wil en als je 5+ jaar doet met een videokaart valt de prijs wel weer mee...
doen jullie ook nog een 3-way sli opstelling ( battlefield 4 benchmark ) . kan quad sli ook met de 970 ?
quad SLI kan alleen met de 980
echter het heeft erg weinig zin over het algemeen.
je kan dan beter nu 2x een 970 halen, wachten op de volgende generatie en het dan nog een keer doen.
Ik heb nu een quad 680 sli classified opstelling en die presteert nog perfect. ben gewoon erg benieuwd wat de 970 en 980 in maximale sli opstelling doen ter vergelijk.
De concurrent heeft hier een reviewtje over geschreven (alleen 980):
http://nl.hardware.info/r...way-sli--4-way-sli-review
Interessant!

Ik dacht dat meer dan 2 kaarten nog steeds weinig nut had, maar blijkbaar is deze waarheid (deels) achterhaald.

Als je quad HD gamed heeft het blijkbaar zeker meerwaarde, op voorwaarde dat het spel met de 4 kaarten overweg kan, en je CPU lekker rap is.

Een paar jaar geleden ging hetzelfde verhaal op, maar dan voor 2-way SLI op bv 1920x1080 of 2560x1600. Daar merkte je al 80-100% schaling bij redelijk wat spellen. Dat kunnen we dus nu langzamerhand doortrekken tot best wel prima schaling bij 3 of 4 kaarten.

Overigens heb ik het verder niet over nadelen als micro stutter en eventuele game crashes, dat staat ook niet in de benchmarks :+
Vanwaar quad ipv tri of dual? Voegt die 4e kaart nog iets significant toe?

Aan de reacties te zien: geldverspilling. Of word je gesponsord?

[Reactie gewijzigd door F1Tim op 7 oktober 2014 13:59]

"The reality is this though, the more GPUs that are present, the worse the scaling becomes and the more driver issues you will run into. Honestly, two GPUs in most scenarios is ideal in terms of multi-GPU gaming, always remember that."

http://www.guru3d.com/art...gtx-970-sli-review,2.html
ik word goed geholpen met de aanschaf van hardware laten we daar maar op houden.

ik heb even bij Guru3d de 970 sli en vergeleken met mijn quad 680 classified sli

de 970 sli doen bij batllefield 4 108 fps 2560x1440

ik doe 138 fps 2560x1440 ultra met quad sli 680 classified. dat is bijna het dubbele als de 690 die ook in de lijst staat. in dat opzicht schaalt ie goed.
Nee zelfs de 3de kaart voegt weinig toe vanwege scaling met de meeste spellen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True