Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Vijf gameheadsets getest

De beste headset tussen 100 en 200 euro

06-08-2014 • 08:00

177

Singlepage-opmaak

Tritton Pro+ True 5.1 Surround Headset for PC And Mac

Samengevat

De Tritton Pro+ True 5.1 Surround Headset for PC And Mac is een zeer degelijk gevaarte dat door het gewicht eigenlijk iets te zwaar op het hoofd drukt. De meerwaarde daarvan is echter dat dit de enige headset uit de test is die vier speakers per oorschelp heeft. Dit wil zeggen dat de surround sound niet gesimuleerd hoeft te worden, zoals bij de concurrentie. De kanaalscheiding is daardoor veel beter. Dat is tegelijk het enige voordeel, want over het geluid van de Pro+ True 5.1 zijn we niet tevreden. Dat is met afstand het slechtste van de headsets uit de test. Ook het geluid van de microfoon blijft achter bij dat van de concurrentie.

Pluspunten

  • Vier speakers per oorschelp
  • Goede kanaalscheiding

Minpunten

  • Slecht geluid speakers
  • Slecht geluid microfoon
  • Drukt zwaar op het hoofd

Eindoordeel

Tweakers zegt: 4
Tritton Pro+ True 5.1 Surround Headset for PC And Mac - klein

Tritton Pro+ True 5.1 Surround Headset

Gewicht 606 gram
Impedantie 32 ohm
Aansluitingen 3,5 mm
Weergave 5.1
Prijs Onbekend

Bij de test van gaming headsets tot 100 euro waren we het minst te spreken over de Kunai van Tritton. Hij had van de geteste headsets verreweg het slechtste geluid. Om met de deur in huis te vallen: dat is in deze test niet anders. Ook de Pro+ True 5.1 Surround Headset legt het duidelijk af tegen de andere sets in de test, met het geluid als grootste tegenvaller. Dat klinkt alsof er een kussen tussen de headset en je oor geplaatst is. Alles klinkt eigenlijk vooral dof. Zozeer zelfs dat we twijfelden of het een exemplarisch defect was. Gelukkig was de distributeur van Tritton zo vriendelijk om een vervangend exemplaar op te sturen, die echter precies hetzelfde geluid voortbrengt als zijn voorganger. Over het geluid van de Pro+ True 5.1 zijn we dus niet te spreken. We hebben de headset niet alleen met onze eigen oren getest, maar bij verschillende nietsvermoedende voorbijgangers op het kantoor van Tweakers opgezet en de conclusie was eigenlijk vrij unaniem, al waren de bewoordingen soms anders. Het werd door sommigen ook omschreven als een 'onderwatergeluid'.

Om het nog erger te maken, heeft de Pro+ True 5.1 ook nog last van storing. Er klinkt af en toe, op onverklaarbare momenten, een brom in de oorschelpen. Dat is vreemd, bij een headset die niet draadloos is. Gek genoeg is ook het geluid van de microfoon van de Pro+ True 5.1 veel slechter dan dat van de andere headsets in deze test. Het geluid wordt door de microfoon erg afgeknepen, zodat er vooral middentonen overblijven. Op zich is het geluid daarmee best duidelijk, maar stemmen klinken wel erg nasaal en minder prettig dan bij de concurrenten.

Tritton Pro+ True 5.1 Surround Headset for PC And MacTritton Pro+ True 5.1 Surround Headset for PC And Mac

De Pro+ True 5.1 is een stevig apparaat met een lange, stugge kabel. Met zijn stevige constructie en lange kabel is de Pro+ True 5.1 beduidend zwaarder dan de andere sets in de test. Vooral de headset zelf is zwaar, al is zit er ook een stevige en daardoor zware kabel aan het apparaat, inclusief een volumeregelaar halverwege en een usb-geluidskaart aan het einde. De constructie is niet alleen stevig, maar daardoor ook stug, wat wil zeggen dat hij flink op je oren drukt. De schelpen vallen over je oren en sluiten goed af. De randen van de oorschelpen zijn zacht en op zich zouden ze best goed zitten als de constructie niet zo stevig was dat de headset flink op je schedel drukt.

De usb-geluidskaart die Tritton mee levert is afgestemd op het systeem waar deze editie voor bedoeld is; een Windows-machine of een Mac. Er is ook een editie die bedoeld is voor consoles. Daar levert Tritton een iets groter kastje bij, dat via S/PDIF kan worden aangesloten. Het is jammer dat die optie er bij deze Windows/Mac-versie niet is. In plaats daarvan heeft deze versie vier 3,5mm-aansluitingen en een usb-aansluiting die de externe geluidskaart van stroom moet voorzien. Het nadeel van de 3,5mm-pluggen is dat niet elke fabrikant dezelfde kleurindeling hanteert en dat Tritton niet de moeite neemt om in de handleiding uit te leggen welke stekker waarvoor dient. Bij de meeste geluidskaarten gaat het wel goed, maar we kennen ook voorbeelden van geluidskaarten waar alle aansluitingen verguld of verzilverd zijn. Met wat puzzelen is er uiteraard wel uit te komen, maar het was een kleine moeite geweest om het even uit te leggen.

We missen echter vooral de S/PDIF-aansluiting. Tritton is de enige fabrikant die verschillende speakers in elke oorschelp heeft weten te passen. Als gevolg daarvan is de kanaalscheiding bij het 5.1-geluid ook beduidend beter dan bij de Corsair Vengeance 2100 en de Turtle Beach Ear Force PX4 waarbij het surround-geluid gesimuleerd wordt. Daarom hadden we de omzetting van digitaal naar analoog graag afgehandeld zien worden door een speciaal op de speakerset afgestemde geluidskaart, zoals het geval is bij de consoleversie. Voordeel van deze opzet is natuurlijk wel dat deze versie een stuk goedkoper is dan de consoleversie. Het verschil is zo'n 60 euro en daarmee zelfs zo groot dat de allergoedkoopste shops de versie voor pc en Mac voor net onder de 100 euro aanbieden. Als we de gemiddelde prijs aanhouden mag deze versie echter nog net meedoen aan deze test.

Tritton Pro+ True 5.1 Surround Headset for PC And MacTritton Pro+ True 5.1 Surround Headset for PC And Mac

Halverwege het snoer dat de Pro+ True 5.1 met de externe usb-geluidkaart verbindt heeft Tritton een klein kastje opgenomen waarmee het volume van de headset te regelen is. Daarmee is ook het volume van de microfoon in te stellen of zelfs geheel uit te schakelen. Interessanter is dat met het kastje heel eenvoudig het volume van Front, Center, Rear en Sub apart is in te stellen. Als gezegd, dat werkt snel een eenvoudig, alleen is het een functie die we in de praktijk geen enkele keer hebben gebruikt. Het veranderen van de hoek waaronder het geluid van de verschillende kanalen hun geluid afgeven, zoals bij de Turtle Beach Ear Force PX4 kan, was wat ons betreft prettiger geweest, al is dat bij de gesimuleerde surround sound die de PX4 levert wellicht eenvoudiger dan bij de True 5.1 van Tritton. Overigens kan de headset losgekoppeld worden van de geluidskaart en door middel van een eigen model stekker aangesloten worden op de externe geluidskaart van de consoleversie. Die heeft twee aansluitingen, zodat je de goedkopere pc-versie kunt gebruiken als uitbreiding van de consoleversie.

De Tritton Pro+ True 5.1 Surround Headset for PC And Mac is een zeer degelijk gevaarte dat door zijn gewicht eigenlijk iets te zwaar op het hoofd drukt. De meerwaarde daarvan is echter dat dit de enige headset uit de test is die vier speakers per oorschelp heeft. Dit wil zeggen dat de surroud sound niet gesimuleerd hoeft te worden, zoals bij de concurrentie. De kanaalscheiding is daardoor veel beter. Dat is tegelijk het enige voordeel, want over het geluid van de Pro+ True 5.1 zijn we niet tevreden. Dat is met afstand het slechtste van alle headsets uit de test. Ook het geluid van de microfoon blijft achter bij dat van de concurrentie.

Tritton Pro+ True 5.1 Surround Headset for PC And Mac Tritton Pro+ True 5.1 Surround Headset for PC And Mac Tritton Pro+ True 5.1 Surround Headset for PC And Mac Tritton Pro+ True 5.1 Surround Headset for PC And Mac

We geven de frequentiegrafiek op vier manieren weer; van 0 tot 1.000 Hz, van 0 tot 10.000 Hz en van 0 tot 20.000 Hz. Tot slot wederom van 0 tot 20.000 Hz, maar dan weergegeven op een logaritmische schaal. In de eerste grafiek is de basweergave van de headset te zien. Het overzicht tot 10.000 Hz geeft het deel van het spectrum weer waarin zich het overgrote deel van de hoorbare tonen bevindt. De grafiek tot 20.000 Hz geeft het volledige bereik van het menselijk oor weer, hoewel daarbij aangetekend moet worden dat lang niet iedereen de echt hoge tonen, boven ruwweg 15.000 Hz, kan waarnemen.