Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Nokia Lumia 930 Review

Een nieuw tijdperk breekt aan

29-07-2014 • 08:00

307

Singlepage-opmaak

Software: 8.1 met een vleugje cyaan

De Lumia 930 is de eerste high-end telefoon die we in handen krijgen met Windows Phone 8.1 en Lumia Cyan. Laat je niet foppen door het versienummer: Windows Phone 8.1 is een enorme update die grote wijzigingen met zich meebrengt in de interface, opbouw en features van Windows Phone en zelfs de manier waarop ontwikkelaars apps kunnen maken.

Lumia Cyan is de laag features die Nokia eroverheen legt - of zou leggen, want het bedrijf is nu uiteraard opgegaan in Microsoft, waardoor Microsoft in feite iets toevoegt aan Microsofts uitgave van Windows Phone.

TelefoonLumia 930Lumia 630Lumia 620
Tweakers-frontpage openen 3,40 seconden 4,67 seconden 4,76 seconden
Store openen 1,90 seconden 2,11 seconden 3,20 seconden
Extras+Info-scherm openen 1,64 seconden 2,80 seconden 9,19 seconden
Here Drive+ openen 5,20 seconden 7,82 seconden 11,28 seconden

De combinatie van de Snapdragon 800 en Windows Phone 8.1 maakt dat de telefoon vliegt. Het gaat niet alleen vloeiend - dat is een focuspunt van Windows Phone en is dus zelfs zo op goedkope toestellen met weinig krachtige processors - maar het ook nog eens snel. De 1520 met dezelfde processor heeft dat ook en het maakt een groot verschil in gebruikservaring. Wie denkt dat goedkopere Lumia's snel zijn, heeft duidelijk nog nooit langdurig gewerkt met een 1520 of 930. Apps starten sneller op, sluiten sneller af en de animaties gaan een stuk sneller.

Cyan heeft enkele belangrijke toevoegingen aan Windows Phone, waaronder een extraatje voor sport- en fitnessliefhebbers. De Snapdragon-soc beschikt over een SensorCore en dat betekent dat hij zonder veel van de accu te vragen optioneel input van sensoren kan uitlezen voor bijvoorbeeld het bijhouden van sportactiviteiten. Dat staat standaard uit, maar de gebruiker kan het inschakelen. Gek genoeg werkte double tap to wake, dubbel op het scherm tikken om de telefoon wakker te maken, minder goed als de SensorCore-instelling stond ingeschakeld. Het waarom is niet duidelijk, maar het lijkt iets dat softwarematig makkelijk op te lossen zou moeten zijn.

Daarnaast zitten er een paar extra features in, zoals de Apparaat-hub voor het bijhouden van welke accessoires de gebruiker allemaal aansluit op het toestel en een equalizer voor het aanpassen van de audiokarakteristieken.

Screenshot Lumia 930Screenshot Lumia 930Screenshot Lumia 930Screenshot Lumia 930Screenshot Lumia 930Screenshot Lumia 930Screenshot Lumia 930Screenshot Lumia 930Screenshot Lumia 930Screenshot Lumia 930Screenshot Lumia 930Screenshot Lumia 930

Het nadeel van de extra's die Cyan biedt is dat veel van die functies in het Instellingen-menu komen, waardoor dat maar groeit en groeit. Het telt inmiddels 49 verschillende items, die semi-willekeurig zijn gerangschikt, dus niet alfabetisch of per thema.

Ook dubbelen sommige functies met elkaar: de helderheidsslider van Nokia staat bijvoorbeeld niet onder Helderheid, maar onder Scherm. Wie het Instellingen-scherm voor het eerst ziet, zoekt zich een ongeluk - en zelfs voor iemand die dagelijks met Windows Phone werkt is niet alles snel te vinden; dat zou makkelijker en beter moeten kunnen. Deze klacht is ook te uiten over iOS en Android, maar die twee hebben de overzichtelijkheid wel redelijk in orde kunnen houden tijdens de groei van het aantal opties.

Een van de nieuwe Windows Phone 8.1-features die we in het dagelijks gebruik erg konden waarderen is het notificatiecentrum. Het is veel informatiever dan de live tiles die in Windows Phone tot nu toe als voornaamste vorm van notificaties golden: het vertelt niet alleen dat er berichtjes of mailtjes zijn binnengekomen, maar ook van wie en wat het onderwerp is. In dat opzicht doet het notificatiecentrum het beter dan op Android, al moet je wel het nodige scrollen als er veel berichtjes binnen zijn gekomen. Het geeft in elk geval wel een goede invulling aan het credo 'in and out and back to your life', waarmee Microsoft Windows Phone 7 in 2010 presenteerde; hiermee is het mogelijk om snel een overzicht te krijgen van wat er nieuw, waarna je de telefoon snel weer kan opbergen.

Waar Nokia met eerdere updates Amber en Black echt belangrijke zaken toevoegde, lijkt dat met Cyan veel minder het geval. Er zijn vooral wat kleine zaken gewijzigd, zoals een slider voor handmatige helderheid en presets voor kleurinstellingen, maar fundamentele wijzigingen blijven uit. Microsoft blijft Here Drive+ van het in Finland achtergebleven Nokia Here toevoegen. De offline navigatie is zoals gewoonlijk een pluspuntje voor een Lumia ten opzichte van veel andere toestellen, zeker voor op vakantie of zakentrips.