NLziet gaat acht euro per maand kosten; het is een gezamenlijk project van de publieke omroep, RTL en SBS, en dat merk je aan alles. Vanaf het moment dat je inlogt, is duidelijk dat NLziet niet één dienst is, maar drie diensten die aan elkaar zijn geknoopt en niet op een erg goede manier. Als je inlogt op een streamingdienst, verwacht je een overzicht van films en series, maar NLziet gooit die logica overboord. Je moet eerst een keuze maken uit NPO Plus, Kijk en RTL XL, de drie videostreamingdiensten die NLziet omvat.
Dat is raar; wat maakt het jou als gebruiker nou uit welk van de drie diensten het programma aanbiedt dat je wil bekijken? Verwarrend is ook dat je verwacht dat je direct vanuit een van de drie kolommen naar een programma kunt navigeren, maar in plaats daarvan word doorgestuurd naar de homepage van de dienst in kwestie. Bovendien is de volgorde van de drie kolommen willekeurig. Waarschijnlijk gunnen de drie diensten elkaar de prominente eerste plek niet en wordt de volgorde daarom telkens door het toeval bepaald, maar voor gebruikers is dat vooral verwarrend.
De zoekfunctie is gelukkig wel universeel, maar zodra je een programma hebt gevonden, word je doorgestuurd naar de streamingdienst van de desbetreffende omroep. Dat betekent in de browserversie dat je continu aan het wisselen bent tussen drie streamingdiensten, elk met een andere lay-out en indeling; de NLziet-balk bovenin is de enige constante factor. Helaas is het vanuit die balk niet mogelijk om direct naar een andere streamingdienst te navigeren.
Verder is het jammer dat NLziet niet aan persoonlijke aanbevelingen doet. De meerwaarde van Netflix is juist dat de dienst op een bepaald ogenblik doorkrijgt wat je interessant vindt, waarna je kijksuggesties krijgt voorgeschoteld.
Aanbod
Het aanbod van NLziet is niet te vergelijken met dat van Netflix of Videoland Unlimited. Vergeleken met die diensten zijn er veel minder buitenlandse films en series, maar is er juist veel meer Nederlands werk te zien. Daarbij gaat het onder meer om vrijwel alle programma's die de publieke omroep, RTL en SBS uitzenden. Dat is ook gelijk het grootste manco aan het aanbod; een heel groot deel ervan is al gratis te bekijken. Ook bij RTL en SBS, maar zeker bij de publieke omroep, zijn veel programma's via de bestaande 'gemist'-websites gewoon beschikbaar.
Er is wel content die niet gratis te vinden is, althans, niet op legale wijze sinds het downloadverbod van kracht is. Denk aan de serie Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D, of de films S.W.A.T, Asterix & Obelix en Intouchables. En ook een aantal Nederlandse series als Flikken Maastricht, Overspel, GTST en het relatief nieuwe Danni Lowinski is op respectievelijk Uitzending Gemist, RTL XL en Kijk niet of alleen tegen betaling te bekijken. Of dat genoeg is om mensen ertoe te bewegen om elke maand acht euro in te leveren? We betwijfelen het.
Apps
NLziet heeft bij de introductie aanvankelijk enkel apps voor Android-tablets, de iPad en iOS. Android-smartphones en andere platforms worden nog niet ondersteund. Bovendien is er nog geen ondersteuning voor de Chromecast of AirPlay, waardoor je dus gebonden bent aan je pc, laptop of tablet om NLziet te bekijken. Ondersteuning voor Chromecast en AirPlay volgt misschien later; hetzelfde geldt voor Apple TV, smart-tv's en settopboxen van providers.
De apps kampen nog steeds met de gespleten persoonlijkheid van NLziet, maar wel minder dan de webversie. Nu is de interface voor alle platforms in ieder geval grotendeels hetzelfde, enkel met andere kleuren. Wel verschilt de navigatie. Zo heeft het RTL-deel van de app aparte tabbladen voor films en series, en de rest niet. We vragen ons ten zeerste af of dit de beste manier is om drie videostreamingdiensten aan elkaar te knopen.
Beeldkwaliteit
NLziet belooft uitzendingen in 'hd-kwaliteit', maar vooralsnog wordt die belofte niet waargemaakt. De beeldkwaliteit is wisselend en verschilt per zender. De beelden van SBS hebben een iets hogere kwaliteit dan die van RTL en de NPO. De ondertiteling is onscherp en ook niet uit te zetten, omdat ze in de video is verwerkt. BIj Netflix wordt de ondertiteling als een aparte tekstlaag boven op het beeld gezet, waardoor die in ieder geval altijd scherp is. Dat maakt het ook mogelijk om de ondertiteling uit te zetten; bij NLziet kan dat dus niet.
Overigens zijn de streams in het geval van de publieke omroep beter dan die op de Uitzending Gemist-site, maar dat zegt vooral iets over de kwaliteit van de streams daar. Programma's uit mei en nieuwer zouden van betere kwaliteit moeten zijn, maar zijn nog steeds niet in hd.