Inleiding
Samengevat
De verbeteringen van de RX100 Mark III ten opzichte van zijn voorgangers zijn indrukwekkend. De lens heeft aan bereik moeten inboeten, maar daartegenover staat een constante lichtsterkte van f2.8 op het hele bereik en van f1.8 op de groothoekstand. De toename in groothoek, van 28mm naar 24mm, is voor veel fotografen een aanwinst en verbreedt letterlijk en figuurlijk de fotografische mogelijkheden. De ingebouwde evf is eveneens een flinke aanwinst. Hoewel de uitwerking voor verbetering vatbaar is, waarderen we de manier waarop hij in de camera is verborgen. De beeldkwaliteit is zichtbaar beter dan die van een gemiddelde compactcamera. Vergeleken met aps-c-spiegelreflex- en systeemcamera’s is er wel kwaliteitsverschil zichtbaar, maar de RX100 III komt dicht in de buurt. De prijs is wel pittig.
Pluspunten
- Ingebouwde oled-evf
- Zeer lichtsterk objectief
- Goede beeldkwaliteit
Minpunten
- Beperkt zoombereik
- Macrostand alleen op 24mm
- Geen flitsvoet/accessoirepoort meer
Eindoordeel
In juli 2012 zette Sony de camerawereld op stelten met de RX100, een compactcamera met de bouwstenen van een systeemcamera, maar dan met een vast objectief. Binnen een jaar kwam er al een opvolger, in de vorm van de RX100 'Mark II', met een nieuwe sensor, flitsvoet en kantelbaar scherm. Nog geen elf maanden later is er alweer de RX100 'Mark III'. In deze versie is de flitsvoet weer verdwenen, maar daar staat heel wat tegenover. Is dit de ideale compactcamera?
Voor wie de Sony RX100-serie camera’s niet kent: het gaat hier om compactcamera’s die wat mogelijkheden en kwaliteit betreft dicht tegen systeemcamera’s en dslr’s aanschuren. De sensor is veel groter dan die van een gemiddelde compactcamera, waardoor de beeldkwaliteit aanmerkelijk beter is. Dat geldt ook voor het objectief, dat zeer lichtsterk is, waardoor je ook in lastige situaties met weinig licht goede foto’s kunt maken. De instellingsmogelijkheden doen niet onder voor die van een dslr, al zijn er natuurlijk wel minder fysieke knopjes. Met het pasm-draaiwieltje bovenop kun je snel van stand wisselen. Met de ring rondom de lens kun je snel het diafragma aanpassen en met het draaiwieltje achterop kies je, indien nodig, een specifieke sluitertijd. Uiteraard kan de camera ook geheel automatisch functioneren.
De bsi-cmos-sensor van de RX100 III is gelijk aan die van z’n voorganger. Deze is ongeveer vier keer zo groot als die van een gemiddelde compactcamera met ⅔"-sensor, waardoor de beeldkwaliteit een stuk beter is. De camera produceert foto’s met een resolutie van 20,1 megapixels. Omdat er een nieuwe beeldprocessor wordt gebruikt, de Bionx X, is de beeldkwaliteit wat toegenomen ten opzichte van de Mark II, doordat ruis effectief onderdrukt wordt en beeldfouten worden gecorrigeerd. Deze chip zagen we eerder al in de A7-serie en de A6000.
Body, menu en aansluitmogelijkheden
De body van de RX100 III is slechts marginaal groter dan die van zijn voorganger. De hoogte en breedte zijn gelijk, maar de dikte is met 5mm toegenomen. Hij is ook 9 gram zwaarder en weegt 290 gram, best zwaar voor een compactcamera en dat voelt in het begin wat onwennig aan. Het gewicht wordt mede veroorzaakt door de aluminiumbehuizing. De camera voelt daardoor solide aan en kan tegen een stootje, hoewel het objectief het kwetsbaarste onderdeel blijft.
/i/1401803541.jpeg?f=imagenormal)
Het is een kleine Japanse camera, dus aan kleine knopjes viel niet te ontkomen. Voor mensen met grote handen is dat even wennen, maar het is te doen. De bediening zit slim in elkaar. Met de ring rondom de lens kun je het diafragma wijzigen en met het draaiwieltje aan de achterkant kun je de sluitertijd aanpassen. In de automatische standen kun je met de ring elektronisch in- en uitzoomen. Dat werkt vrij nauwkeurig, maar wel traag. Belichtingscompensatie pas je toe door aan de onderkant van het draawieltje te klikken, waarna je met hetzelfde wieltje de waarde kunt aanpassen. De iso-stand pas je op een vergelijkbare manier aan, waarbij je eerst op de Fn-knop moet drukken. Met die knop kun je snel de meest gebruikte instellingen aanpassen.
De beschikbare functies kun je naar hartelust aanpassen, met maximaal zeven verschillende opties. De instellingsmogelijkheden zijn vrij uitgebreid, maar niet altijd even goed uitgedacht. Zo is er een bulb-modus waarmee het mogelijk is om een langere sluitertijd te gebruiken dan 30 seconden, maar dan moet je wel de ontspanknop de hele tijd ingedrukt houden, wat zeer onpraktisch is. Als je minutenlang de knop ingedrukt moet houden, kan dit leiden tot bewegingsonscherpte en een rsi-vinger.
Menu
De menustructuur is overgenomen van de A7-serie, waardoor het geheel wat overzichtelijker is geworden. Er zijn zes hoofditems, die ieder weer bestaan uit een aantal subitems. Je hoeft nu niet meer door een hele lijst met instellingen te scrollen; de opties zijn onderverdeeld in een aantal pagina’s en staan op een vaste plek. De instellingsmogelijkheden zijn zeer uitgebreid, wat alsnog kan betekenen dat je even aan het zoeken bent. De meeste gebruikte instellingen zijn op te roepen via de eerder genoemde Fn-knop.
Aansluitmogelijkheden
Zoals gezegd heeft Sony de flitsvoet weer achterwege gelaten. De oorspronkelijke RX100 had deze ook niet, maar op de RX100 II was hij wel present. Door de komst van de pop-up-evf is de interne flitser naar het midden verhuisd en daardoor was er geen plaats meer voor een flitsvoet. Daar valt mee te leven, ware het niet dat daardoor ook de accessoirepoort is vervallen. Je kunt nu bijvoorbeeld geen externe microfoon meer gebruiken, of een betere evf. Toch is dit offer niet onlogisch, gezien het doel om de camera zo compact mogelijk te houden.
Ten slotte is de camera voorzien van wifi en nfc, waardoor hij bediend kan worden met een smartphone en foto’s eenvoudig over te zetten zijn. Smartphones met nfc hoeven de camera maar aan te tikken om een verbinding op te zetten. In andere gevallen moet er een netwerkverbinding worden opgezet, waarbij de camera als wifi-hotspot fungeert.
Evf en scherm
Pop-up-evf
De RX100 III is nu standaard uitgerust met een elektronische zoeker ofwel evf. Voor de RX100 II was via de multifunctionele flitsvoet al een externe evf beschikbaar, maar die kostte meer dan 400 euro en vormde een enorme bobbel op het anders zo compacte toestel. Een evf is ideaal om je af te sluiten van de buitenwereld, zodat je je volledig kunt concentreren op de compositie. Vooral dslr-gebruikers, voor een deel de doelgroep van deze camera, zijn dat gewend. Het vormt bovendien een goed alternatief als fotograferen via het lcd-scherm geen optie is, zoals met fel zonlicht. Het betreft hier een zogenaamde pop-up-evf, die omhoog klapt als je een schuifje omhoog klikt. Voor zover wij weten, is dat uniek in cameraland.
In de praktijk heeft de ingebouwde oled-evf absoluut zijn meerwaarde op de RX100 en het pop-up-systeem is slim bedacht. Als je de evf niet nodig hebt, heb je er ook geen last van en de camera is ondanks deze serieuze toevoeging slechts marginaal groter dan zijn voorganger. Bij andere camera’s steekt de evf vaak een stukje uit of vormt hij een bobbel boven op de camera. De resolutie is met 800x600 pixels wat lager dan de 1024x768 pixels die bijvoorbeeld in de Sony A99 en Fujifilm X-T1 gebruikt worden. Dat verschil is merkbaar, maar toch is de zoeker scherp genoeg. Het beeld is aan de kleine kant, maar er valt goed mee te werken. Wie continu een evf wil gebruiken, zal de externe Sony-evf prettiger vinden, maar deze past dus niet meer op de RX100 III.
Dankzij een oogsensor schakelt de camera automatisch tussen de evf en het lcd-scherm. Iets minder handig is het dat je de evf nog handmatig moet uittrekken nadat hij omhoog geklapt is. Dat vergt een extra handeling en je hebt er twee vingers voor nodig. Vooral als je snel moet handelen is dit ergerlijk. Hetzelfde geldt voor het inklappen van de evf; je moet er eerst met je vette vingers tegenaan duwen en hem daarna indrukken. Dit had prettiger gekund. Wat wel weer handig is, is dat de camera automatisch aan- en uitgaat als je de evf uit- of inklapt. Dat scheelt weer een handeling.
Lcd-scherm
Het kantelbare lcd-scherm is nu tot 180 graden omhoog te kantelen, zodat je makkelijker foto’s en video’s van jezelf kunt maken. Deze ‘selfiestand' zien we de laatste jaren vaker bij camera’s. De RX100 II had ook een kantelbaar scherm, maar dit kon maximaal 84 graden omhoog kantelen. Het scherm kan ook 45 graden naar beneden kantelen, maar dat kon zijn voorganger ook al. Het kantelbare scherm maakt creatieve standpunten mogelijk, zoals fotograferen boven je hoofd of laag bij de grond, terwijl je via het lcd-scherm het overzicht houdt. De resolutie van het scherm telt 1280x960 pixels en is ongewijzigd. Het scherm is niet aanraakgevoelig.
Lichtsterk objectief
Wat het objectief betreft is de 24mm-groothoekstand* een duidelijke verbetering. De voorgaande RX100’s moesten het met 28mm-groothoek doen en dat is wel erg standaard. Het is bovendien een grote plus dat de lichtsterkte van de lens enorm is toegenomen, van f1.8 op 24mm tot maximaal f2.8 op de overige brandpuntsafstanden. Er zijn maar weinig compactcamera’s met een dermate lichtsterke zoomlens. Ter vergelijking, de vorige twee RX100’s hadden een lichtsterkte van f1.8 tot f4.9.
* 35mm-equivalent
De verbetering kwam wel met een offer. Hoewel het bereik aan de groothoekzijde is toegenomen, is het telebereik afgenomen van 100mm naar 70mm, ofwel naar 2,9x optische zoom in plaats van 3,6x. Dat maakt de RX100 III iets minder allround dan zijn voorgangers, al zullen ervaren amateurfotografen dat offer voor lief nemen. Een lichtsterke lens is immers een stuk veelzijdiger; je kunt makkelijker in situaties met weinig licht werken en de scherptediepte is een stuk mooier.
Ter illustratie: de uiterste telestand (70mm) en groothoek (24mm)
Macro
De nieuwe RX100 heeft ook een verbeterde macrostand. In de groothoekstand kun je op 5cm afstand scherpstellen, waardoor je moeiteloos bloemen en insecten kunt fotograferen. Je hoeft de macrostand niet handmatig te activeren, dat gaat automatisch, maar helaas werkt hij alleen in de groothoekstand. Zodra je gaat inzoomen, wordt de focusafstand 30cm. Overigens is dat een verbetering ten opzichte van zijn voorgangers, want daarbij moest je op meer dan een halve meter afstand staan. Toch is 24mm-groothoek niet ideaal voor macro.
Video
Met video kan de camera ook goed uit de voeten. Behalve met mp4 en avchd kan de camera nu ook overweg met xavc s, waarmee een bitrate van 50Mbit/s mogelijk is. Zelfs ‘clean hdmi’-out, oftewel ongecomprimeerde video, is aanwezig, wat uniek is voor een compactcamera. Hiervoor is wel een externe recorder vereist. Op 720p kun je filmen met maximaal 120fps.
De RX100 III beschikt nu ook over een ingebouwd nd-filter van drie stops. Dat is nuttig voor fotodoeleinden, bijvoorbeeld om een waterval vast te leggen met een lange sluitertijd, maar vooral voor video. Met behulp van het nd-filter kun je ervoor zorgen dat er bij daglicht minder licht binnenkomt, zodat je een grote lensopening kunt gebruiken en een vaste sluitertijd.
Beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit van de RX100 III is opvallend goed. De scherpte en het dynamisch bereik blijven logischerwijs een beetje achter bij die van de grotere sensoren, maar het verschil is niet enorm. Als compensatie past Sony meer softwarematige verscherping toe dan bij aps-c-camera’s het geval is. Daardoor is de beeldkwaliteit op het eerste gezicht soms zelfs scherper. Zoom je echter in op de details, dan zie je wat kwaliteitsverschil, maar de RX100 III kan een aardig eind meekomen met de grotere aps-c-sensoren. Ten op zichte van een reguliere compactcamera is het een flinke stap vooruit; dat zie je onder andere aan de ruis.
/i/1401800073.jpeg?f=imagenormal)
Maximale kwaliteit op iso 200 en zichtbare degradatie op de maximale stand van iso 12800
Dankzij de relatief grote sensor en slimme ruisonderdrukking van de nieuwe Bionz X-processor houdt de RX100 III de ruis goed onder controle. Dat betekent dat je 's avonds uit de hand kunt fotograferen. In de automatische stand kiest de camera de geschiktste waarde en het valt daarbij op dat hij niet onnodig naar boven doorschiet. Vanaf iso 3200 gaat de ruisonderdrukking steeds agressiever te werk; de ruis blijft weliswaar redelijk onder controle, maar de scherpte en details nemen zichtbaar af. De beelden op iso 3200 en 6400 zijn nog wel bruikbaar, maar met zichtbaar kwaliteitsverlies. Iso 1600 ziet er nog vrij schoon en gedetailleerd uit. De uiterste stand, iso 12.800, raden we af.
Een vergelijking op ISO 1600, 3200, 6400 en 12800
Een vergelijking op ISO 200, 800, 3200 en 12800
Hoe dan ook is de beeldkwaliteit een flinke stap vooruit ten opzichte van een reguliere compactcamera. Een ander voordeel is dat je dankzij de grote sensor en lichtsterke lens heel goed met scherptediepte kunt spelen, bijvoorbeeld voor een foto waarbij de voorgrond scherp is en de achtergrond wazig. Dat zijn fraaie beeldeffecten, die je met een normale compactcamera niet of nauwelijks kunt realiseren.
Een directe vergelijking tussen de Sony RX100 III (links) en de Sony A6000
Specificaties
Merk en uitvoering |
|
Categorie |
Compactcamera's |
Merk |
Sony |
Serie |
Cyber-shot |
Uitvoering |
Sony Cyber-shot RX100 III Zwart |
Lens |
24-70mm (35mm eq.) f1.8-2.8 |
Optische zoom |
2,9x |
Zoom (wide) |
24mm |
Zoom (tele) |
70mm |
Diafragma (wide) |
1,8 |
Diafragma (tele) |
2,8 |
Sensor |
1 inch |
Cameraresolutie |
20,1Mp |
Sensortype |
Back-illuminated CMOS |
Videoresolutie |
1920x1080 (Full HD 1080p) |
Schermdiagonaal |
3" |
Geheugenkaarttype (Camera) |
SD, SDHC, SDXC |
Afbeeldingsformaten |
Jpeg, raw |
Verbinding (wlan) |
802.11 wifi |
Alternatieven
De RX100 is redelijk uniek in zijn soort, maar toch zijn er een aantal alternatieven beschikbaar:
De eerste generatie RX100 is een stuk voordeliger, maar mist onder andere het kantelbare lcd-scherm, de evf en de lichtsterke lens. Deze oorspronkelijke RX100 wordt uitgefaseerd, maar is momenteel nog wel te koop.
De tweede generatie RX100 beschikt over dezelfde sensor, maar mist net als de eerste generatie onder andere de evf en de lichtsterke lens. Hij is wel uitgerust met een kantelbaar lcd-scherm, maar dit heeft geen 180 graden 'selfie'-stand.
De Canon PowerShot GX1 Mark II is iets goedkoper, heeft 5x optische zoom en een 50 procent grotere sensor, van 1,5 inch. Hij heeft wel een minder lichtsterke lens, en is een stuk groter en met 558g ook een stuk zwaarder.
De Fujifilm X100s heeft een grote aps-c-sensor, maar moet het doen met een vaste 23mm-f2.0-lens zonder zoom. Met een adviesprijs van 1199 euro is hij aanmerkelijk duurder en hij past niet in een broekzak.
De Ricoh GR past wel in een broekzak, heeft een aps-c-sensor en is een stuk voordeliger. Hij heeft echter een vaste brandpuntsafstand van 28mm en een lichtsterkte van f2.8. Hij biedt dus minder groothoek en geen optische zoom.
Testfoto's
Op deze pagina zie je wat testfoto's die we met de Sony RX100 III gemaakt hebben. De beelden zijn onbewerkt, met uitzondering van non-destructieve bewerkingen, zoals een lichte uitsnede en het rechtzetten van de horizon.
Conclusie
De verbeteringen van de RX100 Mark III ten opzichte van zijn voorgangers zijn indrukwekkend te noemen. De lens heeft weliswaar aan bereik moeten inboeten, maar daartegenover staat een constante lichtsterkte van f2.8 op het hele bereik en van f1.8 op de groothoekstand. De toename in groothoek, van 28mm naar 24mm, is voor veel fotografen een aanwinst en verbreedt letterlijk en figuurlijk de fotografische mogelijkheden. Dat er op zoombereik is ingeleverd is jammer, maar technisch begrijpelijk. Een groter bereik had een grotere lens en dus een minder compacte camera opgeleverd.
De ingebouwde evf is eveneens een flinke aanwinst. Hoewel de uitwerking voor verbetering vatbaar is, waarderen we de manier waarop hij in de camera is verborgen. Als je hem niet gebruikt, heb je er ook geen last van. Wie gewend is om met een zoeker te werken, zal deze nieuwe aanwinst absoluut kunnen waarderen en je hebt nu een alternatief voor de momenten waarop het lcd-scherm minder goed bruikbaar is, zoals in fel zonlicht.
Ook de beeldkwaliteit en de videomogelijkheden van de camera vallen in positieve zin op. Het detail, de scherptediepte en het ruisniveau zijn vele malen beter dan die van een gemiddelde compactcamera. Vergeleken met aps-c-spiegelreflex- en systeemcamera’s is er wel kwaliteitsverschil zichtbaar, maar de RX100 III komt dicht in de buurt.
Dat komt wel met een prijs. De adviesprijs voor de RX100 III is 849 euro, ruim 100 euro meer dan zijn voorganger en 200 euro meer dan de oorspronkelijke RX100. Die prijs is best wel een drempel, want voor dat geld kun je ook een complete spiegelreflexset aanschaffen, al past die niet in een broekzak. De prijs is wel te rechtvaardigen, maar wat ons betreft had Sony hem beter onder de psychologische grens van 800 euro kunnen houden. Desondanks heeft de Sony wat ons betreft in dit segment, als allround-camera de beste papieren.
Samengevat
De verbeteringen van de RX100 Mark III ten opzichte van zijn voorgangers zijn indrukwekkend. De lens heeft aan bereik moeten inboeten, maar daartegenover staat een constante lichtsterkte van f2.8 op het hele bereik en van f1.8 op de groothoekstand. De toename in groothoek, van 28mm naar 24mm, is voor veel fotografen een aanwinst en verbreedt letterlijk en figuurlijk de fotografische mogelijkheden. De ingebouwde evf is eveneens een flinke aanwinst. Hoewel de uitwerking voor verbetering vatbaar is, waarderen we de manier waarop hij in de camera is verborgen. De beeldkwaliteit is zichtbaar beter dan die van een gemiddelde compactcamera. Vergeleken met aps-c-spiegelreflex- en systeemcamera’s is er wel kwaliteitsverschil zichtbaar, maar de RX100 III komt dicht in de buurt. De prijs is wel pittig.
Pluspunten
- Ingebouwde oled-evf
- Zeer lichtsterk objectief
- Goede beeldkwaliteit
Minpunten
- Beperkt zoombereik
- Macrostand alleen op 24mm
- Geen flitsvoet/accessoirepoort meer
Eindoordeel
Laagste prijzen voor:
Sony Cyber-shot RX100 III Zwart
Winkel |
Beoordeling |
|
Prijs |
Totaal |
|
Amazon.nl
|
Score: 3(93)
|
|
€ 500,92
|
€ 500,92
|
Bekijk
|
NEBO Den Haag
|
Score: 5(13)
|
|
€ 529,-
|
€ 529,-
|
Bekijk
|
Photobrandstore
|
Score: 5(3)
|
|
€ 529,-
|
€ 529,-
|
Bekijk
|
Apollo
|
Score: 5(19)
|
|
€ 549,-
|
€ 549,-
|
Bekijk
|
bol.com
|
Score: 5(322)
|
|
€ 549,-
|
€ 549,-
|
Bekijk
|