De grootste vernieuwing van zowel de RX100 IV als de RX10 II is de stacked sensor. Dit levert vooral een voordeel op bij het uitlezen van de ruwe informatie van de sensor, wat in de praktijk vooral de videomogelijkheden ten goede komt. In fotokwaliteit zien we geen tot weinig vooruitgang ten opzichte van de voorgangers, maar wie van filmen houdt, zal zeker onder de indruk zijn van de videomogelijkheden. Niet alleen kunnen de camera's in 4k opnemen, ook ondersteunen ze 120 frames per seconde in 1080p.
Daarnaast zijn de slowmotionmogelijkheden in de hfr-stand absoluut indrukwekkend, omdat je hiermee actiemomenten kunt vastleggen met snelheden van 250, 500 en 1000fps. Vooral die laatste stand levert al snel indrukwekkende beelden op, waarbij je meer ziet dan je met het blote oog kunt waarnemen. De videokwaliteit neemt jammer genoeg wel af naarmate het aantal frames toeneemt. Doordat de camera een kleinere uitsnede van de sensor gebruikt, neemt ook de resolutie af, al rekent Sony die vervolgens terug naar 1080p. Bij de 250fps-modus valt het kwaliteitsverlies mee, maar op 500 en 1000fps is het wel duidelijk zichtbaar.
Op andere vlakken zijn de camera's ook verbeterd, al is dat minder indrukwekkend. Zo is de resolutie van de zoeker opgeschroefd naar 2,36 miljoen subpixels, is er nu een elektronische sluiter die stil fotograferen en zeer snelle sluitertijden mogelijk maakt en zijn er meer opties in het menu.
Op videogebied is de RX10 II het interessantst, mede dankzij het grotere zoombereik, de vocht- en stofwerende body, en de externe microfoonaansluiting. Tegelijk biedt de RX100 IV exact dezelfde videomogelijkheden, maar dan in een beduidend compacter jasje en met een lagere prijs. Dat de adviesprijzen van beide camera's flink gestegen zijn, vinden we op zich niet gek. Het is niet goedkoop een stacked sensor te ontwikkelen en produceren. Tegelijkertijd prijst Sony zich wel een beetje uit de markt met adviesprijzen van 1150 euro voor de RX100 IV en maar liefst 1600 euro voor de RX10 II. Voor dat geld kun je een camera met fullframe-sensor kopen, zij het zonder lens.
Hoewel de RX10 II op videogebied uniek in zijn soort is, komt een aantal concurrenten dicht in de buurt. Los van voorganger RX10 is vooral Panasonics FZ1000 een geduchte concurrent. Hij heeft weliswaar niet dezelfde slowmotionmogelijkheden, maar kan wel in 4k filmen en is verder ook heel compleet, voor een beduidend lagere prijs. Dat de RX10 slechts de helft kost van zijn opvolger ondermijnt de RX10 II een beetje. Desondanks zijn er op dit moment geen camera's in dezelfde prijsklasse met dezelfde slowmotionmogelijkheden, dus in dat licht is de prijs niet eens zo gek.
De RX100 IV heeft beduidend minder concurrentie te duchten. Er is simpelweg geen camera die net zo compact is en vergelijkbare (video)mogelijkheden biedt, zoals 4k en een slowmotionmodus van 1000fps. Alleen de Panasonic LX100 komt in de buurt, maar die is beduidend groter en zwaarder. De ingebouwde evf is tot nu toe uniek bij een dergelijke compacte camera en dat kan in sommige situaties toch van pas komen. We durven daarom te stellen dat de RX100 IV de beste en meest veelzijdige compactcamera van dit moment is.
Pluspunten
- Ingebouwde pop-up-evf
- Lichtsterk objectief
- 4k-video
- Slow motion tot en met 1000fps
- Goede beeldkwaliteit
Minpunten
- Prijs
- Beperkt zoombereik
- Macrostand alleen op 24mm
Eindoordeel
Pluspunten
- 4k-video
- Slow motion tot en met 1000fps
- Goede beeldkwaliteit
- Microfooningang
- Bestand tegen weersinvloeden
Minpunten
- Hoge prijs in concurrerende markt
- Autofocus minder vlot dan bij RX100 IV