Wat het objectief betreft is de 24mm-groothoekstand* een duidelijke verbetering. De voorgaande RX100’s moesten het met 28mm-groothoek doen en dat is wel erg standaard. Het is bovendien een grote plus dat de lichtsterkte van de lens enorm is toegenomen, van f1.8 op 24mm tot maximaal f2.8 op de overige brandpuntsafstanden. Er zijn maar weinig compactcamera’s met een dermate lichtsterke zoomlens. Ter vergelijking, de vorige twee RX100’s hadden een lichtsterkte van f1.8 tot f4.9.
* 35mm-equivalent
De verbetering kwam wel met een offer. Hoewel het bereik aan de groothoekzijde is toegenomen, is het telebereik afgenomen van 100mm naar 70mm, ofwel naar 2,9x optische zoom in plaats van 3,6x. Dat maakt de RX100 III iets minder allround dan zijn voorgangers, al zullen ervaren amateurfotografen dat offer voor lief nemen. Een lichtsterke lens is immers een stuk veelzijdiger; je kunt makkelijker in situaties met weinig licht werken en de scherptediepte is een stuk mooier.
Ter illustratie: de uiterste telestand (70mm) en groothoek (24mm)
Macro
De nieuwe RX100 heeft ook een verbeterde macrostand. In de groothoekstand kun je op 5cm afstand scherpstellen, waardoor je moeiteloos bloemen en insecten kunt fotograferen. Je hoeft de macrostand niet handmatig te activeren, dat gaat automatisch, maar helaas werkt hij alleen in de groothoekstand. Zodra je gaat inzoomen, wordt de focusafstand 30cm. Overigens is dat een verbetering ten opzichte van zijn voorgangers, want daarbij moest je op meer dan een halve meter afstand staan. Toch is 24mm-groothoek niet ideaal voor macro.
Video
Met video kan de camera ook goed uit de voeten. Behalve met mp4 en avchd kan de camera nu ook overweg met xavc s, waarmee een bitrate van 50Mbit/s mogelijk is. Zelfs ‘clean hdmi’-out, oftewel ongecomprimeerde video, is aanwezig, wat uniek is voor een compactcamera. Hiervoor is wel een externe recorder vereist. Op 720p kun je filmen met maximaal 120fps.
De RX100 III beschikt nu ook over een ingebouwd nd-filter van drie stops. Dat is nuttig voor fotodoeleinden, bijvoorbeeld om een waterval vast te leggen met een lange sluitertijd, maar vooral voor video. Met behulp van het nd-filter kun je ervoor zorgen dat er bij daglicht minder licht binnenkomt, zodat je een grote lensopening kunt gebruiken en een vaste sluitertijd.