Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Samsungs TabPro's: 8,4" en 10,1"

Een fijne tussenmaat en een gemiste kans

30-04-2014 • 11:00

108

Multipage-opmaak

Inleiding

Samsungs boodschap tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas, afgelopen januari, was duidelijk: in 2014 wordt vol ingezet op tablets. Niet dat Samsung de jaren ervoor geen tablets uitbracht, maar dit jaar wordt het portfolio flink uitgebreid en ligt de nadruk op betere hardware. Voor het duurste segment had Samsung altijd al zijn Note-tablets en voor de onderkant van de markt was er de Tab-series. Daar komt dit jaar een compleet nieuwe productlijn bij: de Samsung Galaxy TabPro.

Die TabPro-serie bestaat uit drie varianten: een redelijk traditioneel 10,1"-model, een kleinere versie met een 8,4"-scherm en een grote versie met 12,2"-scherm. De goedkoopste modellen van de 10,1"- en 8,4"-versies kosten minder dan 400 euro. Daarmee valt deze reeks apparaten prijstechnisch net onder het segment waar Android-tablets en iPads van 10,1" of kleiner zich normaal bevinden. Desondanks zijn zowel het 8,4"- als het 10,1"-model, die we in deze review bespreken, voorzien van snelle hardware en mooie schermen met een hoge resolutie. Op papier lijken de tablets dus behoorlijk wat waar voor je geld te geven. Of dat in de praktijk ook zo is, hebben we natuurlijk uitgezocht.

Behuizing en uiterlijk: dun en degelijk

Het design van de TabPro's borduurt voort op dat van de recente Galaxy Note-apparaten, zoals de NotePro 12,2", de Note 10.1 2014 Edition en de Note 3-smartphone. De tablets komen in zwarte en witte versies, zijn voorzien van camera's en de achterkant is gemaakt van een materiaal dat oogt als leer, compleet met stiksels aan de randjes. Echt leer is het niet, het gaat om kunststof, maar het materiaal voelt goed aan, is redelijk bestand tegen vlekken en dankzij de textuur geeft het voldoende grip. De zijdes zijn afgewerkt met een grijs plastic dat enigszins lijkt op aluminium. In vergelijking met tablets van aluminium, zoals bijvoorbeeld een iPad, doen de TabPro's net even wat minder luxe aan. Vergeleken met de tabletbehuizingen die Samsung in het verleden gebruikte, is het echter een forse verbetering.

Samsung TabPro 8.4 en 10.1

De 10,1"-variant is opvallend dun en licht; hij is vrijwel even zwaar en dun als een iPad Air en ligt daarom voor een tablet van dit formaat fijn in de hand en hij laat zich door het lage gewicht ook goed met één hand vasthouden. De knoppen zitten, zoals we van Samsung gewend zijn, bovenaan, samen met een infraroodzender. Deze kan door een meegeleverde app ingezet worden om allerlei hifi-apparatuur te bedienen, zoals je televisie of versterker.

Aan beide zijkanten is een speaker geplaatst waardoor het stereobeeld voor een tablet behoorlijk goed is. Links zit aan de zijkant ook nog een micro-sd-slot, zodat het opslaggeheugen eenvoudig en relatief goedkoop uitgebreid kan worden. Samsung houdt verder nog steeds vast aan knoppen onder het scherm. Bij een tablet vinden we dat minder fijn werken dan virtuele knoppen omdat ze logischerwijs niet meedraaien als je de tablet draait.

Samsung Galaxy TabPro 10.1Samsung Galaxy TabPro 10.1Samsung Galaxy TabPro 10.1Samsung Galaxy TabPro 10.1

Het 8,4"-model dient in tegenstelling tot zijn grote broer rechtopstaand gebruikt worden, dat is te zien aan de positionering van de camera maar natuurlijk nog meer aan de plek van de knoppen. Die fysieke knoppen onder het scherm vinden we bij dit model nog slechter passen dan bij de 10,1"-versie, omdat de kleine variant meer uitnodigt om in zowel staand als liggend gebruikt te worden.

Net als het 10,1"-model heeft het 8,4"-model een fysieke homeknop met aan de linkerkant een knop voor multitasking en aan de rechterkant een terugknop. Ook deze variant heeft een micro-sd-slot en een infraroodzender. De speakers zitten beide aan de onderzijde en als je de tablet op zijn kant houdt om video te kijken komt het geluid dus maar van één kant en dat is jammer.

We vinden het 8,4"-formaat in de praktijk erg fijn werken. Hij is klein genoeg om nog comfortabel met één hand vast te houden en groot genoeg om qua schermoppervlak niet als 'klein' aan te voelen; vergeleken met een 7"-tablet heb je maar liefst 44 procent meer schermoppervlak. Daarnaast kan dankzij de hogere resolutie veel op het scherm weergegeven worden.

Samsung Galaxy TabPro 8.4Samsung Galaxy TabPro 8.4Samsung Galaxy TabPro 8.4

Schermkwaliteit: scherp

Samsung TabPro 8.4 en 10.1

Samsung gebruikt voor beide tablets zogeheten Super PLS-schermen, een eigen technologie die vergelijkbaar is met de ips-technologie die veel andere fabrikanten voor hun schermen gebruiken. Net als ips-schermen bieden pls-panelen goede kijkhoeken en in de regel ook goede kleurreproductie.

De panelen in de twee TabPro's hebben beide een resolutie van 2560x1600 pixels, dat is meer dan bij bijvoorbeeld Apples iPad Air en iPad mini Retina, die beide een resolutie van 2048x1536 pixels hebben. Resolutie zegt op zichzelf echter niet veel; pas als we ook de beelddiagonaal meenemen in de berekening kunnen we iets zeggen over pixeldichtheid, de effectieve resolutie dus.

Pixeldichtheid
TabletPixels per inch (ppi)
Samsung Galaxy TabPro 8,4"
**********
359
Apple iPad mini Retina
*********
324
Nexus 7
*********
324
Samsung Galaxy TabPro 10,1"
********
299
Apple iPad Air
*******
264
Xperia Tablet Z
******
224

De 8,4"-versie gaat op het gebied van resolutie aan kop en biedt een beeld dat scherper is dan dat van twee van de bekendste kleine tablets: de Nexus 7 en nieuwste iPad mini Retina. Met een pixeldichtheid van 299ppi doet de 10,1"-versie het wat minder goed, maar het gaat hier om verschillen die je met het blote oog niet of nauwelijks waar kan nemen. Zelfs de 224ppi van de 10,1"-Xperia Tablet Z met zijn resolutie van 1920x1200 pixels vinden we nog acceptabel. Op het gebied van scherpte presteren de TabPro's dus erg goed.

Helderheid en contrast

Helderheid
TabletCandela per vierkante meter (nits) in cd/m², hoger is beter
Nexus 7 (2013)
*********
539
Samsung Galaxy Note 10.1 (20...
*******
414
Apple iPad Air
******
411
Samsung Galaxy TabPro 10.1
******
409
Galaxy Note 8.0
******
409
iPad mini Retina
******
402
Samsung Galaxy TabPro 8.4
******
395
Sony Xperia Tablet Z
******
389
LG G Pad 8.3
****
283
Contrast
Tabletin verhouding , hoger is beter
Nexus 7 (2013)
*********
1283:1
Apple iPad Air
*******
1104:1
LG G Pad 8.3
*******
1062:1
Galaxy Note 8.0
*******
992:1
Sony Xperia Tablet Z
******
970:1
Samsung Galaxy TabPro 10.1
******
928:1
Samsung Galaxy TabPro 8.4
******
896:1
iPad mini Retina
******
859:1
Samsung Galaxy Note 10.1 (20...
*****
800:1

Als we kijken naar de helderheid en het contrast van de twee schermen, dan zien we dat de twee tablets - logischerwijs - dezelfde karakteristieken vertonen. De helderheid schommelt zo rond de 400cd/m2, of nits, wat genoeg is om in de meeste lichtomstandigheden het scherm goed te kunnen zien. Gebruik je de tablet buiten in de felle zon, dan zal het beeld wat minder duidelijk zijn, maar daar heb je eigenlijk bij alle apparaten met een beeldscherm last van.

De schermen hebben een contrastverhouding rond de 900:1 en dat is ongeveer het niveau dat we verwachten van tablets in deze prijsklasse. Het is zeker niet slecht, maar er zijn tablets die beter scoren en volgens geruchten komt Samsung deze zomer met nieuwe tablet voorzien van amoled-schermen. Die zullen dankzij de gebruikte techniek vrijwel oneindig contrast kunnen bieden.

Kleurreproductie

Naast de helderheid en het contrast vinden we tot op zekere hoogte ook de kleurreproductie van tablets belangrijk, en dan vooral de weergave van grijs. Zitten daar grote afwijkingen in, dat zie je dat bijvoorbeeld goed bij de weergave van wit, maar ook bij veel andere tinten. Beide TabPro's laten hier hele degelijke resultaten zien. De 10,1"-versie heeft aan de lichte kant van het spectrum iets te weinig rood in de kleurenmix terwijl de 8,4"-variant net wat teveel blauw weergeeft. De verschillen zijn echter klein en met het blote oog voor het gros van de mensen niet te zien.

Samsung Galaxy TabPro 10.1 - greyscaleSamsung Galaxy TabPro 8.4 - greyscale

Als we kijken hoe nauwkeurig de twee TabPro's de primaire en secundaire kleuren weer kunnen geven, zien we redelijke verschillen. We kijken hierbij naar delta E 2000-waarde, die de kleurafwijking aan. Alles onder de 5 is een prima score en alles onder de 3 is een afwijking die kleiner is dan je met het blote oog kunt waarnemen. Het 10,1"-model zit er met een gemiddelde afwijking van 6 dE2000 een beetje naast; de 8,4"-versie doet dat met een kleurfout van minder dan 3 dE2000 een stuk beter. Wederom is dit iets dat de gemiddelde gebruiker in de praktijk waarschijnlijk niet zal opvallen, maar mensen die hun tablet gebruiken om foto's of ander grafisch werk te bekijken wellicht wel.

Samsung Galaxy TabPro 10.1 - gamutSamsung Galaxy TabPro 8.4 - gamut

Al met al is er op de schermen van de TabPro's weinig aan te merken. Natuurlijk zou het contrast wat hoger kunnen, of de kleurreproductie net wat accurater, maar zulke hoge verwachtingen hebben we in deze prijsklasse niet.

Hardware en prestaties: duidelijke verschillen

We hadden eigenlijk verwacht dat de twee TabPro's, afgezien van de verschillen in omvang, identiek zouden zijn, maar dat is niet zo. De 8,4"-versie wordt namelijk aangedreven door een Snapdragon 800-soc van Qualcomm terwijl de 10,1"-versie is uitgerust met Samsungs eigen Exynos 5420-soc. Samsung werkt wel vaker met meerdere chips, maar kiest dan voor Qualcomm bij de 4g-tablets en de Exynos bij de wifi-modellen. De twee tablets die wij getest hebben zijn er echter beiden versies met enkel wifi en zonder 4g.

De Snapdragon 800 en Exynos 5420 zijn twee heel verschillende system on a chips. Om te beginnen zitten er grote verschillen in de processorkernen: de Snapdragon 800 heeft vier Krait-cores op 2,3GHz terwijl de Exynos 5420 maar liefst acht processorkernen heeft. Vier hiervan zijn gebaseerd op het Cortex A15-ontwerp en draaien op 1,9GHz, terwijl de rest gestoeld is op het zuinigere Cortex A7-ontwerp en een kloksnelheid van 1,3GHz heeft. Het idee achter die zogeheten big.Little-opstelling is dat de A15-kernen het zware werk verzetten en de A7-kernen het lichte werk, waardoor stroomgebruik bij simpele handelingen binnen de perken blijft.

Op prestatievlak zijn er in onze benchmarks duidelijk verschillen zichtbaar. In het dagelijks gebruik merk je dan ook dat de tablets zeker niet even snel zijn. De 8,4" TabPro met zijn Snapdragon 800-chip voelt in de praktijk vloeiender en responsiever dan zijn grote broer. Waar dat aan ligt is moeilijk te zeggen; de Exynos 5420 heeft immers genoeg rekenkracht aan boord. Wellicht gaat het schakelen tussen de zuinige en snelle cores niet goed of snel genoeg, waardoor de interface af en toe hapert. Ook opvallend is dat de 10,1"-variant soms een paar seconden moet wachten op uit stand-by wakker te worden. Het 8,4"-model heeft daar geen last van.

Toch kent ook het 8,4"-model af en toe een hapering, soms op de meest gekke momenten, zoals bij het naar beneden vegen van het notificatiepaneel of terugkeren naar het homescreen. Heel storend is dat echter niet en het komt zeker niet in dezelfde mate voor als bij het 10,1"-model. We zouden de TabPro 8.4 zelfs één van de meest vloeiend werkende Samsung-tablets van de laatste tijd durven noemen. Toch blijft het opvallend dat het Samsung maar niet lukt om apparaten te maken die zich op het gebied van vloeiendheid en snelheid écht kunnen meten met bijvoorbeeld de Nexus-apparaten van Google of de iPads van Apple.

Processorkracht

AndEBench test de ruwe rekenkracht van de processors en bij de TabPro 10.1 betekent dit dus dat de vier Cortex A15-kernen aan het werk gaan. De 8,4"-versie met zijn Snapdragon 800 komt hier logischerwijs als snelste uit de bus; de architecturen doen namelijk niet veel voor elkaar onder terwijl de 800 wel hoger geklokt is.

De webbased benchmark Kraken test zowel de hardware als de snelheid waarmee de browser Javascript kan verwerken. We weten van eerdere reviews dat de Cortex A15-chips het altijd goed doen in deze test, en de Exynos 5420 in de TabPro 10,1" is daarop geen uitzondering.

Grafische prestaties

Niet alleen op het gebied van processorkernen zijn de twee chips verschillend, ze hebben ook andere gpu's. De Exynos 5420 bevat een Mali T628 en de Snapdragon 800 is uitgerust met een Adreno 330. Die laatste blijkt in de praktijk de snellere met een voorsprong van 15 tot 20 procent. Omdat beide TabPro's zo'n hoge schermresolutie hebben moeten de gpu's flink aan de bak en daardoor eindigt bijvoorbeeld de TabPro 8.4 achter de iPads, terwijl hij vrijwel evenveel absolute rekenkracht heeft.

Als we kijken naar de gecombineerde prestaties van zowel de processorkernen als de gpu komt de TabPro 8.4 logischerwijs wederom als beste uit de bus.

Accuduur: goed en beter

Bij een tablet zijn er eigenlijk twee onderdelen die samen het meeste energie verbruiken: de system on a chip en het scherm. De resolutie van de schermen is in dit geval gelijk, maar omdat de pixels bij het 8,4"-model dichter op elkaar zitten zal het backlight harder moeten werken. De soc's zullen echter het grootste verschil maken omdat ze een compleet andere filosofie hebben: in situaties met lage processorbelasting is de TabPro 10.1 op papier in het voordeel, omdat de Exynos 5420 dan kan overschakelen naar zijn zuinige Cortex A7-kernen.

Accuduur hangt natuurlijk niet alleen af van de stroomconsumptie, maar ook van de accucapaciteit. Wederom is de 10,1" TabPro in het voordeel; in een grote behuizing past nu eenmaal een grotere accu en met een capaciteit van 8220mAh is de accu van dat model een stuk groter dan de 4800mAh-accu uit de TabPro 8.4.

Om de accuduur te meten hebben we zoals altijd twee verschillende tests gedraaid. Bij de eerste moet de tablet continu door een vaste lijst websites browsen, waarbij op elke site via JavaScript scrollgedrag gesimuleerd wordt, om zo een beetje menselijk surfgedrag na te bootsen. De tweede test is een stuk eenvoudiger; we nemen een mp4-videobestand met een 1080p-h264-videostream en mp3-audiostream, en draaien die net zo lang tot de accu helemaal leeg is.

De TabPro 10.1" komt in onze browsingtest ontzettend goed uit de bus met een score van 10,5 uur. Dat de TabPro 8.4" het met zijn kleinere accu minder goed zou doen hadden we wel verwacht, maar toch valt de score van zeven uur in vergelijking met het grotere model een tikje tegen. In vergelijking met tablets als de Nexus 7 en nieuwe iPads doet hij het echter niet slecht.

Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m2)
TabletTijd in minuten, hoger is beter
iPad Air
*********
10u41m
iPad mini Retina
********
10u10m
Samsung Galaxy TabPro 10.1
*******
9u11m
Nexus 7 (2013)
******
8u0m
Samsung Galaxy TabPro 8.4
******
7u55m
Samsung Galaxy Note 10.1 (20...
******
7u52m
Sony Xperia Tablet Z
****
5u36m

In de videotest duikelt de 10,1" TabPro een paar plekken naar beneden en nemen de iPad Air en mini Retina de leiding over. De twee TabPro's kruipen in deze test ook wat dichter naar elkaar toe, vermoedelijk omdat de Snapdragon 800-soc minder energie verbruikt bij het afspelen van video dan de Exynos 5420.

Software: bekend verhaal

Samsung timmert nog druk aan de weg met zijn eigen Android-schil TouchWiz en ook de twee TabPro's zijn met deze schil over Android 4.4.2 uitgerust. Het gaat om een soort interim-versie, die op sommige vlakken gelijkenissen vertoont met de nieuwste TouchWiz-versie die we op de Galaxy S5 zagen, maar ook elementen uit oudere versies kent. Deze versie zagen we eerder al op de 12,2" NotePro die we in februari bespraken. Op deze pagina zullen we ons daarom primair richten op de opvallendste wijzigingen.

Eén daarvan is een nieuw onderdeel op het homescreen genaamd 'Content Home'. We zijn van Android-apparaten gewend dat het homescreen, of de verschillende homescreens, opgebouwd zijn op basis van een raster van icoontjes, met hier en daar een widget. Bij de TabPro's zijn er één of meerdere extra homescreens, die zich aan de linkerkant van de normale homescreens bevinden. Deze Content Home-schermen zijn opgebouwd uit blokken waarin verschillende soorten content geplaatst kan worden.

Samsung Galaxy TabPro 8.4 - screenshotsSamsung Galaxy TabPro 8.4 - screenshotsSamsung Galaxy TabPro 8.4 - screenshotsSamsung Galaxy TabPro 8.4 - screenshotsSamsung Galaxy TabPro 8.4 - screenshotsSamsung Galaxy TabPro 8.4 - screenshotsSamsung Galaxy TabPro 8.4 - screenshotsSamsung Galaxy TabPro 8.4 - screenshots

Samsung heeft een van die Content Home-schermen gevuld met blokken uit de Magazine-app Flipboard. Tik je zo'n blok aan, dan kun je de content verder lezen in Flipboard. Een ander Content Home-scherm bestaat uit grote widgets, zoals een kalender en een kleine e-mailwidget. Het staat gebruikers vrij om deze Content Home-pagina's aan te passen of te verwijderen, al blijft er altijd minimaal één zichtbaar. In de praktijk zochten we meestal onze toevlucht bij de traditionele homescreens met icoontjes. De Content Home-pagina's zien er weliswaar strak en mooi aangekleed uit, maar we hebben niet het idee dat ze functioneel veel toevoegen of ertoe leiden dat je bepaalde zaken sneller kunt doen.

Naast nieuwe features Content Home heeft Samsung ook veel features die we van eerdere TouchWiz-versies kennen weer ingebouwd, zoals Multi Window waarmee je twee apps gelijktijdig op het scherm kan draaien. Op de Tab 10.1" komt dit qua schermoppervlak goed uit de verf, maar de prestaties die bij normaal gebruik al niet om over naar huis te schrijven zijn, komen nog meer onder druk te staan bij het draaien van twee apps tegelijk. De 8.4"-versie trekt het allemaal beter, al is er natuurlijk minder schermoppervlak beschikbaar.

Iets dat bijdraagt aan het gevoel dat de tablets soms niet responsief zijn, is het gebrek aan animaties bij de iconen op het homescreen. We zijn van touchinterfaces gewend dat icoontjes 'indeuken', oplichten of anderzijds geanimeerd worden als je ze aanraakt. Bij het homescreen van TouchWiz gebeurt echter helemaal niets waardoor je soms niet doorhebt als je mistikt. Het klinkt als iets onbelangrijks, maar de interactie met het homescreen voelt er een beetje raar door.

Samsung Galaxy TabPro 10.1 - screenshotsSamsung Galaxy TabPro 10.1 - screenshotsSamsung Galaxy TabPro 10.1 - screenshotsSamsung Galaxy TabPro 10.1 - screenshotsSamsung Galaxy TabPro 10.1 - screenshotsSamsung Galaxy TabPro 10.1 - screenshotsSamsung Galaxy TabPro 10.1 - screenshotsSamsung Galaxy TabPro 10.1 - screenshots

Hoewel beide tablets deel uitmaken van dezelfde serie zijn er toch kleine verschillen in de software te ontdekken. Zo zien de toetsenborden er verschillend uit; bij de TabPro 10,1" hebben de toetsen een nep-3d-effect terwijl die van de TabPro 8.4" volledig plat zijn. De onderliggende software lijkt echter gelijk en beide virtuele toetsenborden werken fijn. Een ander verschil merk je goed als je de tablets aanzet: de TabPro 8.4" laat vrijwel direct beeld zien terwijl de 10,1"-variant echt even nodig heeft om wakker te worden. Dat heeft vermoedelijk te maken met de verschillende hardwareplatformen: in het verleden hebben we vaker gezien dat apparaten met een Exynos-chip niet al te vlot wakker worden.

Uiteindelijk moeten we over TouchWiz op de TabPro's dezelfde conclusie trekken als we in het verleden al meerdere malen gedaan hebben. De software bevat enkele leuke extra features, maar introduceert ook veel onnodige functies en visueel gezien valt de software niet bij iedereen in goede aarde. Het grootste kritiekpunt is dat TouchWiz apparaten in de regel minder vloeiend lijkt te maken. Bij de TabPro's geldt dat zeker voor de 10,1"-versie en gelukkig een stuk minder voor de 8,4"-variant.

Specificaties

Merk en Productserie Samsung Galaxy Tab Samsung Galaxy Tab
Type Pro 8,4" WiFi 16GB Pro 10,1" WiFi 16GB
Prijs en waardering
Prijs Onbekend (27 winkels) Onbekend (37 winkels)
Eerste prijsvermelding donderdag 6 maart 2014 dinsdag 25 februari 2014
Waardering 4 van 5 sterren
4 van 5 sterren
Beeldscherm
Schermdiagonaal 8,4" 10,1"
Schermresolutie 2560x1600 (WQXGA) 2560x1600 (WQXGA)
Schermtype LCD LCD
Touchscreentechniek Capacitief Capacitief
Multitouch Ja Ja
Backlight Led: Edge-lit Led: Edge-lit
Camera
Cameraresolutie 8MP 8MP
Cameraresolutie (voor) 2MP 2MP
Technische Specificaties
SoC (System-on-a-chip) Qualcomm Snapdragon 800 Samsung Exynos 5 Octa
Aantal cores Quad Core 8-core
Snelheid 2,3GHz 1,9GHz
Geheugengrootte 2GB 2GB
Geheugentype DDR3 DDR3
Opslag
Opslagcapaciteit 16GB 16GB
Hardeschijftype Solid State Disk Solid State Disk
Geheugenkaart (Mobiel) microSD, microSDHC, microSDXC microSD, microSDHC, microSDXC
Accu
Accucapaciteit (mAh) 4.800mAh 8.220mAh
Draadloze verbindingen
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n 802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n
5GHz-ondersteuning Ja Ja
Verbinding (Bluetooth) Bluetooth 4.0 Bluetooth 4.0
Mobiel internet (3G/4G) Nee Nee
GPS Ja Ja
Fysieke verbindingen
Verbinding (USB/FW) USB 2.0 USB 2.0
Uiterlijke kenmerken
Gewicht 331g 469g
Hoogte 128,5mm 171,4mm
Breedte 219mm 243,1mm
Diepte 7,2mm 7,3mm
Kleuren Zwart Zwart
Besturingsysteem
Besturingssysteem Google Android 4.4 Google Android 4.4

.

Alternatieven

Omdat we in deze review twee verschillende tablets bespreken hebben we ook twee lijstjes met alternatieven geselecteerd.

Alternatieven voor de Galaxy TabPro 8.4"

4.5 van 5 sterren
OnbekendTablets Apple iPad Mini Retina WiFi 16GB Grijs
Apple iPad Mini Retina WiFi 16GB Grijs

Eén van de grootste concurrenten voor de TabPro 8.4" is de iPad mini Retina van Apple. De tablets zijn ongeveer even groot - al verschilt de beeldverhouding - en doen qua gewicht en ergonomie niet veel voor elkaar onder. De verschillen in beeldkwaliteit zijn bovendien nihil. De iPad is de betere als het op accuduur aankomt en voor iOS zijn meer voor tablets geoptimaliseerde apps beschikbaar. Dankzij het micro-sd-slot is de TabPro het meest geschikt voor mensen die grote bestanden op hun tablet kwijt willen, zoals films. Ook is de TabPro goedkoper.

4.5 van 5 sterren
OnbekendTablets Asus Nexus 7 (2013) WiFi 32GB Zwart
Asus Nexus 7 (2013) WiFi 32GB Zwart

Binnen het Android-kamp is de Nexus 7 van Google en Asus waarschijnlijk de grootste concurrent van de TabPro 8.4". De 7"-tablet is fors goedkoper, heeft een marginaal mooier scherm en dankzij de kale versie van Android is hij in gebruik erg rap. Het grotere scherm van de TabPro is in de praktijk echter een groot voordeel en Samsungs tablet heeft in tegenstelling tot de Nexus 7 een micro-sd-slot.

4.5 van 5 sterren
OnbekendTablets LG G Pad 8.3 Zwart
LG G Pad 8.3 Zwart

LG's G Pad 8.3 is nagenoeg even groot als de TabPro 8.4", maar heeft een lagere schermresolutie. Dat is met het blote oog echter moeilijk waar te nemen en de goede beeldkwaliteit van LG's tablet maakt dat in onze ogen wel goed. Net als de TabPro beschikt de G Pad over een micro-sd-slot, waardoor het opslaggeheugen makkelijk uitgebreid kan worden. Op het gebied van snelheid en accuduur legt hij het af tegen de TabPro. Daar staat tegenover dat hij een stukje goedkoper is.


Alternatieven voor de Galaxy TabPro 10.1

4.5 van 5 sterren
€ 249,50Tablets Apple iPad Air WiFi 16GB Grijs
Apple iPad Air WiFi 16GB Grijs

Binnen het 10"-segment is de iPad nog steeds één van de beste tablets die je kan kopen en met de vorig jaar geïntroduceerde Air-variant heeft Apple grote stappen gezet op het gebied van gewicht en dikte. Op dat vlak gaat hij gelijk op met de TabPro 10.1". Beide tablets bieden daarnaast een hoge schermresolutie, al is de kleurreproductie bij de Air net wat beter. Op het gebied van accuduur is het stuivertje wisselen: de TabPro houdt het langer vol bij browsen terwijl de Air langer meegaat bij het kijken van video's. Op het gebied van prestaties is er één duidelijk winnaar: de iPad Air, en dat zouden wij het zwaarst meewegen.

4.5 van 5 sterren
OnbekendTablets Sony Xperia Tablet Z2 WiFi 16GB Zwart
Sony Xperia Tablet Z2 WiFi 16GB Zwart

Sony's Xperia Tablet Z2 is net als de TabPro 10.1" dun en licht en daarnaast ook nog eens water- en stofbestendig. Hardwaretechnisch is de Tablet Z2 beter dan de TabPro en in de praktijk is hij tevens een stuk vlotter. De schermresolutie is met 1920x1080 pixels flink lager, al is het maar de vraag hoeveel je daar in de praktijk van zal merken. Voor Sony's nieuwste tablet moet je op moment van schrijven wel ongeveer 100 euro extra betalen.

4.5 van 5 sterren
OnbekendTablets Samsung Nexus 10 32GB Zwart
Samsung Nexus 10 32GB Zwart

Echt nieuw kunnen we hem niet meer noemen, maar de Nexus 10 van Google en Samsung is nog steeds een interessante tablet in dit segment. Het was de eerste Android-tablet met een schermresolutie van 2560x1600 pixels en ook de eerste met een Cortex A15-processor. Dat hij een onaangepaste versie van Android draait vinden we daarbij een groot voordeel. Op het gebied van accuduur moet hij echter zijn meerdere erkennen in de TabPro 10.1 en ook is de Nexus 10 aan de zware kant.

Conclusie

Omdat Samsung al twee tablet-series heeft, zou je kunnen denken dat de TabPro-lijn een beetje overbodig is, maar niets is minder waar. De Note en NotePro-serie zal voor veel mensen aan de dure kant zijn en daarnaast heeft niet iedereen behoefte aan een stylus. De normale Galaxy Tab-serie valt op door zijn lage prijsstelling, maar dat is dan ook goed terug te zien is de bouwkwaliteit, hardware en snelheid. De TabPro-serie valt hier heel mooi tussenin.

Van de twee geteste modellen zijn we het meest gecharmeerd van de 8,4"-versie. Hij zit goed in elkaar, houdt lekker vast, heeft een mooi scherm, is voldoende snel en biedt een prima accuduur. We zijn nog steeds niet overtuigd van fysieke knoppen op een tablet, de speakers hadden beter gekund en ook op de software valt wel aan te merken. Die zaken wegen echter niet op tegen de verder fijne gebruikservaring.

De 10,1"-versie komt minder goed uit de verf. Dat heeft niks te maken met de buitenkant of het beeldscherm - die zijn goed - maar alles met de prestaties. De combinatie van de Exynos 5420-soc, Android 4.4.2 en TouchWiz voelt niet zo vloeiend als je van een tablet in deze prijsklasse zou verwachten. We snappen dat Samsung via de software zijn stempel op het product wil drukken, maar dat mag niet ten koste gaan van de gebruikservaring.

Uiteindelijk belonen we de TabPro 10.1" met een krappe drie sterren, want met zijn stevige behuizing, mooie scherm en prima accuduur zou het niet verdiend zijn om een onvoldoende toe te kennen. De 8,4"-variant deelt diezelfde pluspunten, maar krijgt het beter klaargespeeld om Android vlot te laten werken. Daarom belonen we hem met vier sterren.

Samsung Galaxy TabPro 8,4"

Plus- en minpunten

  • Fijn formaat
  • Licht en dun
  • Plaatsing speakers
Samsung Galaxy TabPro 8,4" WiFi 16GB

Verkrijgbaar vanaf Onbekend

Samsung Galaxy TabPro 10,1"

Plus- en minpunten

  • Goede accuduur
  • Licht en dun
  • Laggy
Samsung TabPRO

Verkrijgbaar vanaf Onbekend

Reacties (108)

108
100
61
3
0
21
Wijzig sortering
Sidenote: in de benchmark resultaten zie ik de LG g pad 8.3 staan met de snapdragon 600 en beduidend slechte scores. In jullie LG review gaven jullie aan dat de G pad 8.3 slechte resultaten had in benchmarks, het leek op een probleem, waarom testen jullie de G pad 8.3 niet nog eens nu LG android 4.4.2 heeft uitgebracht en mogelijk ook deze bugs heeft verholpen. De resultaten van jullie review worden nu weer meegenomen terwijl jullie zelf aangeven dat het mogelijk een fout was. Het geeft een scheef beeld van waar de LG toe in staat is. Andere sites melden deze problemen niet en zeker ten opzichte van de Nexus 7 is in mijn ogen de LG de betere gezien zijn grotere scherm, maar toch het compacte formaat.

Qua prijs is het een geduchte concurrent van de nu bekeken Samsung TabPro 8.4
AuteurWoutF Hoofdredacteur @TheTeek30 april 2014 13:36
We mogen de producten die we testen helaas niet houden en de G Pad is dus al lang weer retour naar LG. Ik zal ze eens vragen of we hem nog een paar dagen mogen lenen voor nieuwe benchmarks.
Dat zou de beeldvorming wel ten goede komen. Jullie reviews worden zeer gewaardeerd, wat vaak ook meteen te zien is in de pricewatch. Qua populariteit zakt of stijgt een product na een slechte of juist een goede review... Dat moet voor LG toch zeker een reden zijn om jullie nog eens van zo'n apparaat te voorzien.

iig heeft het mij er niet van weerhouden er toch een te kopen toen de cash back nog liep..;)
En vooralsnog geen spijt gehad, ik heb zelf dus ook nog geen enkel probleem gehad met de performance en nu met Android 4.4.2 al helemaal niet.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door TheTeek op 23 juli 2024 05:38]

Sinds 4.4.2 is de G Pad inderdaad een veel prettiger apparaat geworden: geen lag meer en een betere accuduur. Toch had ik verwacht dat de Samsung duurder zou worden, waardoor ik best snap dat je voor ongeveer 80 euro verschil (incl. Cashback LG) kiest voor de Samsung die wel net iets betere specificaties krijgt (met name betere processor en scherm). Zelf zou ik nog steeds de G Pad kopen: TouchWiz vind ik persoonlijk nog een stuk onprettiger dan de skin van LG en ook dat nepleer aan de achterkant vind ik echt walgelijk.
Woutje for president
Ben erg benieuwd :)
Ik heb sinds een paar weken de 8.4 versie, en ik kan drie nadelen ontdekken:

1) ~ ~ B L O A T W A R E ! ! ! ~ ~ Zelfs crap die je niet eens kunt disablen
2) Een vervelende delay als je het scherm aan wil zetten
3) Geen haptic feedback op het verder briljante toetsenbord

De voordelen:
1) Rooten was peopsimpel
2) Goed toetsenbord
3) Mooi scherm
4) Android

TouchWiz is ook een drama. Die magazine layout kun je niet uitzetten. Je mag de laatste "widget" niet verwijderen. Ik hou dus helemáál niet van die restriciteve crapware. Gelukkig werkt Apex Launcher uitstekend, maar wel jammer dat ze zelfs de launcher zo verkracht hebben.

En, niet echt een voor- of nadeel, maar wel handig voor lieden die dit heel belangrijk vinden: de resolutie van het scherm is schandalig hoog en (daardoor denk ik) wel hele kleine lettertjes hier en daar (websites vooral, maar ook GUI's van apps). Ik kan het allemaal wel lezen, maar een beetje meer contrast is dan wel nodig. Als ik 10 jaar ouder was, zou het niet gaan.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 23 juli 2024 05:38]

Anoniem: 431036 @_Thanatos_2 mei 2014 10:24
Zelf ook de 8.4 recent in ontvangst genomen. Mooi ding, heel dun en voor mij een goed formaat.

Ik ben het volledig eens met _Thanatos_.

Zelf heb ik Apex laucher erop gezet, werkt prima. Chrome loopt regelmatig vast in landscape modus, alleen weet ik nog niet waardoor dit komt.

Heel handig vind ik wel de mogelijkheid om diverse apps open te hebben op het scherm.
Zou fijn als je de bloatware kon verwijderen zonder dat je de tab zou moeten rooten ofzo.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 431036 op 23 juli 2024 05:38]

Het zou toch mooi zijn als Samsung nou eindelijk eens hun bouwkwaliteit, materiaalkwaliteit gaat verbeteren. In mijn optiek is dat voor zo veel mensen de reden om toch voor een HTC/Apple telefoon te gaan.
Je zit daar met een prachtige tablet van 3-400 euro, moet daar dan echt voor een achterkantje van 10 bij 15 cm nepleer op?
Ik begrijp dat je geen full body aluminium/unibody gaat maken, dat is een grote stap in kosten, maar echt leer lijkt me een ontzettende upgrade in hoe het aanvoelt en wat de eerste indruk is van dat apparaat.
Nu is het wel een persoonlijke voorkeur, maar ik vind de achterkant wel echt geweldig aanvoelen. Ik heb nooit het gevoel dat hij uit mijn hand kan glippen wat ik wel eens bij een full alu body heb.
Ik bedoel ook niet dat nepleer slechte grip heeft (integendeel, synthetische stoffen kunnen ontzettend veel grip hebben) maar het voelt goedkoop/ondermaats aan. Dat is toch iets wat naarmate de prijs hoger gaat (400 euro is een hoop) belangrijker wordt voor mij en ik neem aan heel wat andere klanten.
Ik heb de 10" versie gisteren in de hand gehad en als je beide zijkanten vastpakt kun je hem letterlijk heen en weer draaien/buigen. Het leer aan de achterkant voelt wel een stuk beter aan dan dat glanzende plastic. Als ze dan ten minste een aluminium frame of zo erin zetten... Als ze dan nog een versie met stock Android uitbrengen dan zou deze als warme broodjes over de toonbank gaan.
Ik vind het anders fijn aanvoelen op mijn Note3. Beter dan die gladde plastic bedoeling met de Note2.

Ik heb nog een originele Tab 10.1 (GPT 7500 3g) en die heeft een stukje 'rubber' aan de achterkant wat opzich ook wel fijn aanvoelt.

Als de 10.1" versie de specs had van de 8.4" dan had ik hem morgen nog gehaald, ik gebruik mijn tab 10.1 bijna dagelijks alleen is hij nu een beetje traag aan het worden, hij ziet er nog bijna nieuw uit en heb hem al 3 jaar?

Maar de meerprijs voor een 4g versie is belachelijk zeg! 200 euro!!

pricewatch: Samsung Galaxy TabPro 10,1" WiFi 16GB Zwart
pricewatch: Samsung Galaxy TabPro 10,1" 4G 16GB Zwart
een volledig alu body koop ik niet meer (heb er 1)

Nee bij mij moeten ze van plastic zijn maar dan gewoon goed spul, zoals bij deze.
Anoniem: 16328 @joco30 april 2014 14:10
BB heeft vaak mooie materialen. Een Samsung voelt vaak ook gewoon degelijk aan, alleen ziet het er een beetje te veel als glimmend plastic uit.
maar met dat glimmend plastic zijn ze dus al een tijdje gestopt
kijk naar de Note 3 of nu de S5

(of naar deze tablets)
Ik kan het laggy gedeelte wel beamen. Ik had er wat meer van verwacht. Ik heb hem zelf ook, ik hoopte snel een custom rom op te installeren, maar helaas gaan de ontwikkelingen op dat gebied niet zo hard.

Ik ken de specifieke redenen er niet voor, maar het heeft iets te maken met de eigen samsung Exynos processor en de beperkte ondersteuning in tooling aan de developers community vanuit samsung.
Van wat ik meekrijg en begrijp via de XDA forums is dat de Samsung kernel de processor bus dichtknijpt om zo het batterijgebruik te verlengen. Ligt dus niet per se aan de bloatware (correct me if I'm wrong) en mede de lagginess verklaren.

Ik heb zelf een GTab II 10.1 verlost van Samsung bloatware en kernel met CM. Voordien was het zo laggy dat ik het niet meer erg vond als ik het ding zou bricken in het CM installatieproces (meen ik serieus). Na het vervangen van de kernel en CM erop gezet te hebben, werkt alles als een zonnetje. En inderdaad, de batterij gaat korter mee tijdens actief gebruik dan voorheen, maarja dat heb ik er voor over.
Uit mijn eigen ervaring met de Galaxy Note 8.0, wil ik je zeer sterk aanraden alle samsung bloatware eraf te mieteren, mijne was eerst ook laggy, toen ik die apps eraf had getrapt niet meer, en de batterij ging/gaat ook duidelijk langer mee.

Je zal waarschijnlijk wel je device moeten rooten, ik heb destijds een programmatje gebruikt dat "Root App Delete" heet, maar je kan het met bijvoorbeeld "ES File Explorer" ook (in linker kolom onderaan, tools -> app manager -> lang op een app drukken voor multiselect, wat ook uninstall bied)

Voor het gemak, hier vind je hoe je je device root (let wel, garantie is vervolgens sketchy)
Ik heb zelf sinds een maand de 10.1 (T520) versie. De lag merkte ik direct en soms reageerde het touchscreen niet. Ik heb hem geroot en met titanium backup zoveel mogelijk Samsung rotzooi eraf gegooid. Hij werkt prima nu. Geen lag meer en het touchscreen werkt altijd. Accuduur heb ik niet op gelet maar ik kan me voorstellen dat het de accuduur alleen maar kan bevorderen.
Ik denk dat het eerder aan de kernel ligt, dat sommige (samsung) processen voorrang krijgen op bijvoorbeeld het touchscreen.
Graag zou ik ook touchwiz bevriezen met titanium backup maar moet ik wel eerst een andere Launcher hebben. Weet iemand een goeie, die erg lijkt op de standaard Launcher van de nexus apparaten?
touchwiz is niet alleen de launcher..

Dat zit volledig in het core van het systeem. bv de notificatie scherm en alle snel koppelingen daar vervang je toch ook niet als je de launcher vervangt?

Maar goed er zijn genoeg goeie launchers zoals Nova of Apex
Touchwiz eruit slopen gaat waarschijnlijk niet lukken.
Als 'vervanging' is "Nova Launcher" misschien wat, zelf heb ik maar geleerd om gewoon met touchwiz te werken, maar het blijft een soort fisher price interface..
Bedankt. Ik dacht altijd dat het alleen de Launcher was. Ik heb ook nog altijd de goeie ouwe sII (i9100) en al jaren cyanogenmod erop. Ik kan niet wachten tot er een stable cm voor de t520 is. Maar voorlopig lijkt hij het prima te doen met de uitgeschakelde bloatware
Mijn S3 voelt ook ineens weer zo rap nu ik er cyanogenmod op heb gezet :-)
Valt wel mee hoor, ten eerste, het hoefd niet, wij als tweakers kunnen het gewoon niet laten zo veel mogelijk uit onze devices te halen.

Een huismoeder van 40 die een snelle tablet wil hebben is met weinig al tevreden, 99.9% van de devices zijn snel genoeg voor dagelijks gebruik, helemaal voor mensen die alleen een beetje mailen facebooken en whatsappen.

En ik weet niet welke Android apps jij kent die de boel vertragen (ik schat in geen enkele) maar ik heb ze nog nooit gezien, los van de 3-4 zware 3d games, en daar staat gewoon bij wat het van je device vraagt, er zijn 100.000 meer Android dan Apple devices (verschillende, niet aantal) waardoor deze gang van zaken heel logisch is, als je een app maakt voor iOS weet je precies hoe de ~5 meest recente devices werken, maak je een app voor Android dan kan je zelfs als je 100 man er een jaar op zet niet op alles testen.
Daarbij komt nog dat app bouwers in Android veel meer kunnen en mogen, helaas betekend dat ook dat 'sjaakie op de hoek' aan belangrijke Android componenten mag frutselen, en ja, het kan goed zijn dat hij geen flauw idee heeft wat te doen, dan krijg je crappy apps. Betekend niet dat er ook genoeg slechte apps voor iOS zijn.

En nee dankje, ik hoef geen iPhone, het gesloten ecosysteem spreekt me absoluut niet aan, ik verwacht alles te kunnen en mogen, zal wel te maken hebben met het feit dat ik al ruim voor de 'smartphone craze' smartphones gebruikte, m'n eigen windows mobile apps schreef.

Nogmaals, we zijn hier op Tweakers.net, waar mensen samenkomen die graag tweaken, als je liever 'bij het handje gehouden word' is dat natuurlijk helemaal oke, maar om nou zo 'aggresief' je onvrede (en ontwetendheid) over Android te laten blijken is een beetje kinderachtig, en volstrekt overbodig.
Een huismoeder van 40 die een snelle tablet wil hebben is met weinig al tevreden, 99.9% van de devices zijn snel genoeg voor dagelijks gebruik, helemaal voor mensen die alleen een beetje mailen facebooken en whatsappen.
Wat een onzin! Daarbij is het ook generaliserend en denigrerend (maar dat geldt mede voor je voorganger).

Best kans dat een "huismoeder" meer tijd met een tablet doorbrengt dan jij! Dus is het voor haar (we gaan verder op jouw generalisatie) veel belangrijker om een snelle tablet te hebben dan dat het voor jou is!

Met andere woorden: de "huismoeder" is helemaal gelukkig met een iPad Air, en jij moddert lekker aan met jouw "open" (??? Niet te rooten??? Jammer dan!!!) Samsung Galaxy TouchWiz Tab!
En nee dankje, ik hoef geen iPhone, het gesloten ecosysteem spreekt me absoluut niet aan, ik verwacht alles te kunnen en mogen, zal wel te maken hebben met het feit dat ik al ruim voor de 'smartphone craze' smartphones gebruikte, m'n eigen windows mobile apps schreef.
Wat kun je met een Galaxy Tab wat je niet met een iPad kunt? Wat kun je met een Galaxy S wat je niet met een iPhone kunt? Is dat nuttig, heb je het nodig? Wat voor offers moet je brengen om je eisen ingewilligd te zien? Word je gelukkiger van een Android apparaat dan van een iOS apparaat?
Nogmaals, we zijn hier op Tweakers.net, waar mensen samenkomen die graag tweaken
Ik tweak graag. Met van alles en nogwat. Alles zo inrichten dat het werkt zoals ik dat wil. Apps, boeken, muziek, straming films, ...

Maar sommige dingen zou je als "atomair" kunnen zien: niet verder op te delen. Een gloeilamp of een scheerapparaat? Gewoon gebruiken zoals je 'm gekregen hebt. Dat werkt vaak het best.
maar om nou zo 'aggresief' je onvrede (en ontwetendheid) over Android te laten blijken is een beetje kinderachtig, en volstrekt overbodig.
De onvrede gaat niet over Android, maar over fabrikanten die Android zo verbouwen (TouchWiz, bloatware die niet te verwijderen is, ...) dat het niet soepel meer werkt.
Ja die generalisatie van huismoeders was mijn keus ook niet hehe, maar snap het opzich wel, is gewoon een andere noemer voor 'de simpele gebruiker', en daar is niets mis mee, je kan denk ik wel stellen dat de meeste huismoeders in die groep vallen.

Hoeveel tijd je met een tablet doorbrengt staat volgens mij los van wat je met een tablet doet, bijvoorbeeld, ik ben wel zon flapdrol dat ik het leuk vind om bijvoorbeeld Arduino bordjes te programmeren, wifi keys te achterhalen, etc, 'de simpele gebruiker' heeft daar echt geen behoefte aan. En ja, snelheid is bij veel van die dingen al een stuk belangrijker.

Weet niet waar je vandaan haalt dat iets niet te rooten is, alles is te rooten, ook iPhones etc. Kijk bijvoorbeeld eens naar het artikel waar ik fraptor naar link, daarmee kun je dus de meest recente samsung devices rooten, lijkt me dat het dus gewoon kan. Mede door (geweldige) communities als XDA kun je ervan opaan dat er binnen een paar dagen na de release al een root truc is voor je nieuwste device.

En wat kan ik met een Android tablet wel wat ik met een iPad niet kan? (het artikel gaat dan wel over Samsung maar ik heb geen voorkeur)
Nou bijvoorbeeld de hele launcher (interface) aanpassen, een ander toetsenbord installeren, een ander besturingssysteem installeren, of weet ik het, ntfs support in Android inbouwen, laatst nog gedaan.

Ik word niet zo zeer gelukkiger van een Android apperaat, eerder ongelukkig als ik speel met een iOS apparaat, ik zie echt wel de toegevoegde waarde van iOS hoor (gebruikers gemak en meer veiligheid) maar mij persoonlijk trekt het niet, vooral door de eerder genoemde ingeperkte vrijheid.

En natuurlijk heb je gelijk dat niet iedereen op Tweakers zn tablet (of scheerapparaat) wil modden, maar het zal geen verassing zijn dat een groot deel van de gebruikers dat wel wil.

En als laatste, helemaal gelijk over mijn uitspraak over onvrede, mijn fout
Je punt is duidelijk. Ik word gelukkig van een telefoon en een tablet die werkt. Als ik mijn apps (geen apps die wifi keys ontcijferen), mail, chat en muziek erop heb, dan ben ik blij.

Hobbyen doe ik met muziek en films. Programmeren doe ik met een computer. Fröbelen met een Raspberry Pi. Als het nodig is, repareer ik mijn speakers. Mijn iMac heb ik opengemaakt om er een snelle 3TB disk in te zetten.

Oftewel: in de ogen van een "gewone gebruiker" ben ik een tweaker, in de ogen van een hardcore tweaker ben ik een gebruiker.

Gelukkig maar dat er zoveel keuze is! Ik ben blij met mijn iPad, jij met je Android tablet.

Overigens kan ik ook blij worden van een Android apparaat, als die maar van bv Sony of HTC is, en niet van Samsung. Heb ik gehad, wat een troep, die TouchWiz, dat wil ik nooit meer! Open of niet: 1000 maal zo graag een "gesloten" iPhone of iPad dan een "open" Samsung Galaxy!
Mooi, zijn we het toch nog (een beetje) met elkaar eens geworden :) (tweakers heeft een high-5 emoticoon nodig!)

En ik hobby/freubel/tweak natuurlijk ook meer met m'n PC, maar ik reis 2 uur per dag en verveel me dan vaak stierlijk, kan mij het intresseren dat m'n mede reizigers me een enorme nerd vinden als ik allerlij dingen in mn tablet begin te pluggen :+

En ik ga eerlijk gezegd ook prat op HTC, al zeker 10+ jaar, maar tablets van HTC zijn helemaal om te huilen. :9
En ik ga eerlijk gezegd ook prat op HTC, al zeker 10+ jaar, maar tablets van HTC zijn helemaal om te huilen. :9
Ik ken alleen maar telefoons van HTC, en die vind ik super! En "vroeger" was HTC de eerste die een geslaagde smartphone heeft gemaakt.

Zowel tablets als telefoons van Sony vind ik goed. Die komen in totaliteit aardig in de buurt van de iPhone en iPad, en overstijgen die referentiedevices op sommige punten.
Mee eens, daarom voor mij ook geen Samsung meer. Ik snap niet waarom Samsung probeert met de halfbakken software die ze zelf creëren iets aan Android toe te voegen. Als ze die bloatware eruit laten of Touchwiz compleet laten herbouwen(zoiets als HTC Sense) dan zijn de toestellen ineens een stuk interessanter. Helaas wordt Samsung met name door hun eigen marketingbudget amper gestraft voor deze houding.
Een goede manier op de prijs te drukken is om de camera eruit te halen. Zeg nou zelf, camera's op tablets zijn zelden beter dan die op telefoons en iemand diebeen tablet koopt heeft in de regel ook al een telfoon.
Ik vind juist dat camera's op tablets erg nuttig zijn. De kwaliteit zou omhoog moeten vind ik. Op toeristische plekken zie je veel mensen foto's maken met hun tablet.Toch blijven fabrikanten de camera's op tablets als stiefkinderen behandelen. Niet slim als je het mij vraagt. Veel professionele reviewers blijven maar roepen dat het er belachelijk uitziet en dat je het niet moet willen, maar ik (en anderen) bepalen zelf wel waarmee ik mijn foto's maak.
Daarnaast zijn er nuttige toepassingen als het scannen van qr-codes en documenten.
Klopt, dat zijn de voordelen van een camera die je noemt. Maar mijn punt was dat iedereen die een tablet koopt al een camera _heeft_, op hun telefoon die je altijd bij je hebt. iit een tablet. Dus een camera op een tablet is imo vrij nutteloos.
Anoniem: 16328 @amas30 april 2014 14:24
Goede front camera is natuurlijk wel belangrijk voor videobellen.
Anoniem: 16328 @PetruZ30 april 2014 14:06
Waarom ga je met een tablet een foto nemen als je een betere camera in je smartphone hebt zitten die ook nog eens beter te bedienen is?
Dat vraag ik me ook af, het ziet er ook niet uit.
Omdat de camera in mijn smartphone misschien veel slechtere foto's maakt dan de camera in mijn iPad?
Ze mogen van mij idd de camera op de achterkant best weg laten, maar dan wel een veel betere frontcamera plaatsen.

Ik gebruik mijn tablet (en telefoon) heel veel voor skype.
De combinatie van de Exynos 5420-soc, Android 4.4.2 en TouchWiz voelt niet zo vloeiend als je van een tablet in deze prijsklasse zou verwachten.
Rooten en TouchWiz bevriezen. Scheelt al een hoop, althans bij mijn 2 jaar oude Note 2 doet dat wonderen.
Maar het is toch raar dat keer op keer Touchwiz zoveel snelle processors op de knieën krijgt. Dat zouden ze bij Samsung tijdens een test fase toch ook wel ontdekken?

En waarom gebruikt Samsung ook niet gewoon een Snapdragon 800 of 801 in haar 10.1 tablet?

Verder goede review, de 8.4" ziet er interessant uit.
Samsung krijgt met Touchwiz ook een Snapdragon 800 of 801 op de knieën, dus dat is het verschil niet. Het zit zich in de optimalisaties. Men zou verwachten dat de Exynos processoren zijn geoptimaliseerd voor Touchwiz, doordat ze door Samsung zelf zijn geproduceerd. Dit is echter niet waar, Samsung Mobile en Samsung socs zijn twee aparte bedrijven. Stel, er zijn desalniettemin optimalisaties doorgevoerd voor de Exynos, dan moeten deze optimalisaties ook apart voor de Snapdragon reeks worden geprogrammeerd. Erg veel werk dus, zoveel dat ik Samsung ervan verdenk dat ze het daarom juist niet doen met als gevolg: buggy en vooral laggy interfaces.
Men zegt wel eens hier op Tweakers.net: waarom een quadcore processor of hoger? Nou, om dit soort toestanden te verdoezelen.

On-topic: de 8,4" Pro lijkt me een handige tablet, alleen een apart formaat.
8 inch lijkt me juist perfect. Het beeldscherm van mijn 7" tablet vind ik eigenlijk net iets te klein, als ik het scherm kantel neemt mijn toetsenbord ongeveer 60% van het scherm in.

Volgens de geruchten komt er dit jaar ook een 8" Nexus tablet op de markt. Indien de prijs goed is en ik de Nexus 7 nog kwijt kan voor een prettig bedrag dan stap ik zeker over.
Blijf het vreemd vinden dat Samsung fysieke knoppen gebruikt. Ze zijn er ooit vanaf gestapt met de Note 10.1 2012 . De reden waarom, gebruikers zijn er aan gewend, vind ik niet heel sterk. Vooral met deze Pro tablet hadden ze de knop wel weg kunnen laten.

[Reactie gewijzigd door Mindpower op 23 juli 2024 05:38]

Ik vind zoiets net een enorme verbetering. Mijn grootste ergernis aan android tablets is immers het breedbeeldformaat icm de knoppenbalk die webbrowsen een stuk onaangenamer maken. Op dit vlak scoort de ipad toch wel een stuk beter. Een alternatief die ook fijn werkt is zoals de moto g het doet: de knoppenbalk staat onderaan in portrait mode maar als je naar landscape gaat blijft de balk op z'n plaats, hij zit dan dus rechts horizontaal.
Idd, daarnaast ben ik van mening dat ze in de verkeerde volgorde zitten.
90% van de andere fabrikanten doen vlnr: terug, home, recent apps (of menu), maar Samsung vlnr: recent apps (of menu), home, terug
Vind ik niet echt logisch...
Hoe is de accuduurtest met browsen nu uitgevoerd op de iPad air? In de iPad air review van vorig jaar bleek het niet goed mogelijk om een representatieve test uit te voeren.
http://tweakers.net/revie...uur-meer-dan-beloofd.html

Op andere sites zie ik dat de iPad Air het langer volhoud dan Tweakers hier beweerd.
http://bgr.com/2014/02/12/which-tablet-has-best-battery-life/

Ik heb het vermoeden dat de tests niet representatief zijn.
AuteurWoutF Hoofdredacteur @Devour1 mei 2014 12:52
We zijn daarna meteen aan de slag gegaan met de ontwikkeling van een nieuwe browsingtest. Check voor meer info de review van de iPad mini Retina reviews: De iPad mini Retina: eindelijk high-end

Waarom andere websites andere resultaten behalen kan ik natuurlijk niet beantwoorden, want ik ken hun specifieke testmethoden niet.
Wat betreft luidsprekers snap ik niet dat alle tabs niet er 4 hebben zodat je in elke stand stereo geluid hebt. Dat is een nadeel van de Tab2-7 3G die ik heb, die is voor mij nog steeds prima, een nieuwe/betere heb ik niet nodig. Schermresolutie is een stuk lager dan van deze tabpro's maar ik vind de 1024x600 genoeg voor dit formaat... Enige minpunt voor mij is het geluid.
In theorie zouden 3 speakers ook genoeg zijn...
Ik heb hier de tabpro 10.1 4g (T525) maar deze is alles behalve laggy. Waarschijnlijk zit er toch duidelijk verschil tussen de qualcomm en de exynos soc.
Vind de tabpro echt een hele vooruitgang vergeleken met de oude tab 10.1. Is heel wat sneller en het scherm is natuurlijk ook veel beter.
Grootste probleem (voor mij althans) is nog steeds het vpn-probleem in Android 4.4.2.

[Reactie gewijzigd door mkroes op 23 juli 2024 05:38]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.