Aanleiding
Een review van een relatief oude tablet? Ja, dit keer wel. In 2014 is deze tablet, de Samsung SM-T520 Galaxy Tab Pro 10.1 aangeschaft. Deze heeft vooral als "tweede scherm" gediend. Een beetje te surfen en TV kijken zonder dat je constant met een complete laptop aan het zeulen bent. Nu telefoons in formaat steeds meer richting de kleinere tablets bewegen zie je steeds meer en meer die functie overnemen. Zelf ben ik daar nog niet aan toe. Gewoon een tablet voor wat basis dingen.
De samsung Galaxy Pro 10.1 destijds mede uitgekozen op basis van de reviews en de specificaties. Vooral de 2GB werkgeheugen sprak mij aan. Dat brengt net iets meer dan de toen veel gebruikte 1Gb werkgeheugen. Zoals in de verschillende reviews aangegeven een klein beetje laggy op sommige momenten. Goed, daar was goed mee te leven. Het zat het normale gebruik niet in de weg.
Gebruik tot nu toe
Zoals geschreven werd bij ons de tablet een beetje voor het surfen en tv kijken gebruikt. Op het laatst eigenlijk alleen voor TV kijken. Op deze manier kan je vrij simpel TV kijken op plekken waar je nu net geen TV hebt.Daar is deze tablet heel goed voor te gebruiken. Het beeld is helder en scherp. Geluid is goed te noemen.
De bouw
Het apparaat voelt nog steeds stevig aan. Ook na jaren van gebruik is het dingt echt iets echt slecht aan het worden. Het ding is nog wel eens gevallen maar heeft dat allemaal goed overleeft. Eigenlijk 1 ding: De cover die Ik er bij gekocht had. Die begint nu slecht te worden.
Android
Zoals bij veel Android-apparaten is dit ook zo'n apparaat waarbij de ondersteuning relatief snel gestopt is. Samsung liet het bij Android 4.4.2. Bij normaal gebruik zoals wij dat deden, een beetje TV-kijken en eigenlijk niet meer is het niet belangrijk welke versie van het OS erop staat. Als het maar functioneert. Nu zullen veel mensen zich afvragen: Is dat dan wel veilig? Volgens mij als je geen gekke dingen doet wel. Het bleef goed werken tot een goede 1 - 2 jaar terug. Eerst stopte de KPN-app met de ondersteuning van de oudere Android-versies. Toen overgestapt op de Ziggo GO-app. Dat functioneerde goed. Tot begin van dit jaar. Ook de Ziggo GO-app verloor werking / ondersteuning op hele oude Androidversies. Experimenten met oudere APK's van de programma's liepen op niets uit. De ondersteuning voor de oudere Androidversies had vooral te maken met de afwezigheid van drm-mogelijkheden voor de tv-streams.
Tweede Ronde.
Door het wegvallen van de belangrijkste functie moest er actie ondernomen worden. Zeker omdat het ding met enige regelmaat door anderen in huis gebruikt werd. De makkelijkste (en ook mogelijk de simpelste) weg is de tablet vervangen voor een nieuwe. De vraag is gaan voor iPad met IOS of toch weer een Android-tablet? Of toch nog een ander OS uitproberen? Goed, dat laatste zit meer in mijn bloed. Toch nog werkend krijgen van oud computerspul is een redelijke hobby. Daarom wil ik nog één poging doen: Een custom-rom met een nieuwere versie van Android installeren.
Installatie Custom Rom
Na wat op het internet gekeken of een Custom-ROM beschikbaar was. Die zijn er gelukkig. Ik heb gekozen voor LineageOS. Voor deze tablet de laatste versie van LineageOS 14.x dat geeft dan Android 7.1.2. Niet de nieuwste versie maar voldoende om weer te functioneren als tweede TV. Op internet is genoeg te vinden van voorbeelden hoe je het moet doen. Het is nu vooral goed kijken naar de verschillende handleidingen op internet. Eventueel meerdere websites kijken. Het is bijvoorbeeld uitvogelen van welke knoppen je nodig hebt om bij de verschillende modussen te komen. Ook het gebruik van Samsung Odin vergt even wat aandacht. Je moet bepaalde vinkjes aan uitzetten gedurende het proces. Bij bepaalde stappen moet je juist wel of niet verbinden met Odin. Na het werken met Odin heb ik de rest met TWRP gedaan. Via een micro-SDkaartje de benodigde bestanden zoals LineageOS en OpenGapps klaar gezet. Met TWRP kan je dan de tablet helemaal leegmaken (whipe) en dan het OS en OpenGapps installeren. Soms denk je: Is de installatie vastgelopen? En dan is het rustig laten liggen en gaat het ding verder. Na de installatie krijg je een wizard te volgen om het een en ander in te stellen. Al met al ben je dan een uurtje of 3 zoet met het geheel. Dat viel mij niets tegen.
Na de installatie
Nu na installatie van LineageOS lijkt het apparaat wat sneller te functioneren. Hij voelt iets minder laggy aan. Dat is wel een pluspuntje. LineageOS met Android 7.1.x voelt stabiel aan. Het enige is dat het lijkt dat het opstarten van de tablet iets langer duurt dan eerst. Binnen LineageOS zijn veel instellingen te maken. Meer dan met de Samsungversie. Dat is wel een fijn iets. Iets meer aanpassen naar je wensen.
Met een wat oudere Custum Rom zoals Linageos 14.x moet je soms wat zoeken naar oplossingen. Een voorbeeld is de tijd / weerwidget. De standaard weerprovider van LineageOS 14.x niet meer beschikbaar. Dan is het zoeken naar een alternatief. Uitgekomen bij Chronus als weerprovider.
Instelllingen
Ten opzichte van de oude skin van Samsung zijn er meer instellingen in LineageOS te maken. Bijvoorbeeld de privacyinstellingen zijn uitgebreider. Ook wat apps wel en niet mogen is beter in te stellen. Dat maakt het allemaal beter instelbaar.
OpenGapps
Zoals aangegeven was het niet de bedoeling om van Google af te komen. Maar om de tablet weer functioneel te krijgen. Bij Open Gapps Project heb je de mogelijkheid om een Package met verschillende onderdelen te downloaden. Van het minimale tot de meest uitgebreide installatie. Zelf gekozen voor een minimale variant. Daarmee heb ik toch nog de beschikking over de Google Play-services en Play Store. Dat is ook wel handig voor de anderen in huis.
Opslag
Het gebruikte model is een 16Gb model. Dat is naar verhouding niet veel. LineageOS Android 7.1.2 neemt minder ruimte in beslag dan de Android 4.4.2 versie van Samsung. Veel minder overhead. Het systeem neem nog geen 3 Gb in beslag. Nu met alle benodigde apps is er nog 10 Gb over. In de oude situatie was dat minder dan 6 Gb. Waar het verschil helemaal zit ben ik niet achter gekomen. Zal wel met de meegeleverde skin van Samsung zijn.
Geheugengebruik
Net als met het opslag lijkt LineageOS Android 7.1.x standaard iets minder geheugen te gebruiken. Na het opstarten van de tablet is ongeveer 760 Mb in gebruik. Ongeveer een 1Gb is beschikbaar voor programma's / apps.
Accu
Bij oudere tablets en laptops wil de accu duur nog wel eens een stuk minder worden. Nu na een jaar of 6 - 7 lijkt het nog steeds voldoende .Kan geen echte cijfers geven of het apparaat nu langer werkt dan met de Samsung versie van Android 4.4.2 Een film of een aantal afleveringen van een serie kijken gaat goed. De tablet haalt nog steeds minimaal een uur of 5-6 met een volle accu. Dat is voor ons voldoende. Wij kijken meestal geen 5 - 6 uur op de tablet. Dan is het een keer vaker aan de lader hangen.
TV-apps
Waar het allemaal om ging waren de TV-apps. De TV-apps van KPN , Ziggo, NPO draaien goed op LineageOS 14.x De eerste keer starten van de KPN-TV-app kost relatief veel tijd. Er moet veel ingeladen worden. Dat vergt even wat geduld. Daarna is het goed te doen om te gebruiken. Bij de Ziggo-app is hetzelfde verhaal. Je merkt dus wel dat de nieuwere tV-apps zwaarder worden. Als ze eenmaal draaien is er niets aan de hand. Het casten naar een Android TV met de verschillende apps is geen probleem.
Tot slot
De hele exercitie heeft weer een oude tablet doen herleven. Tevreden met de nieuwere androidversie. Het ding wordt nu weer regelmatig gebruikt. Als tweede scherm of om een beetje te surfen op het internet. Het is natuurlijk de vraag hoe lang nog Android 7.1.x ondersteund gaat worden door de verschillende apps. Goed, hopelijk duurt dat nog een jaar of wat.
Februari 2023: Update naar LineageOS 17.1 (Android 10)
Omdat ik een
Samsung Galaxy tab 4 10.1 in handen heb gekregen ben ik weer in de custom Roms gedoken. Voor de tab 4 was een update naar 18.1 (Android 11) Een iets nieuwere versie van Android is eigenlijk nooit echt verkeerd. Een update naar 10 of 11 zou mooi zijn. Bij LineageOS zelf is geen nieuwere versie voor de Tab Pro te krijgen. Via het
XDA-developers forum was wel een versie te vinden.
Naast de laatste versie van LineageOs 17.1 en de GApps (Nano-versie) gedownload te hebben ook een nieuwe versie van TWRP gedownload. Deze is nodig. Dacht het wel met een wat oudere versie te doen maar toen gaf de tablet geen sjoegen meer. Na een nieuwe versie van TWRP werkte de boel weer. Voor de update eerst de boel gewiped en vers geïnstalleerd. Daarna is het wel weer alle apps installeren. Dat is in dit geval niet echt erg. Het ding wordt vooral voor wat TV-kijken en internetsurfen gebruikt.
Bij LineageOS 14.1 (Android 7.1) merkte je al dat bijvoorbeeld de Ziggo Go-app niet meer lekker werkte. Langzaam schuiven de eisen voor de vershillende apps naar minimaal Adroid 8 op. Android 10 is in ieder geval weer een update waardoor bepaalde apps langere tijd ondersteund zullen worden.
De tablet lijkt net zo stabiel te werken met Android 10 als met Android 7.1 De komende tijd maar eens wat blijven gebruiken en testen van alle apps die we gebruiken.
Opstarttijden
Bij een andere Samsung tablet had ik al eens de opstarttijd van LineageOS 14.1 (Android 7.1) voor deze tablet aangegeven. Deze was ongeveer 45 seconden. Nu met LineageOS 17.1 (Android 10) is het ongeveer 1 minuut geworden voordat je een app op de tablet kan gebruiken.