Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Redacteur laptops en componenten

Ativ Book 9 Editie 2014 Preview

Samsung maakt grote ultrabook dun en licht

Voorlopige conclusie

De prijs van de Ativ Book 9 bedraagt op het moment van schrijven 1650 euro en dat is fors. Een blik in de Pricewatch leert dat er een paar concurrenten zijn die dezelfde hardware leveren voor minder geld. Lenovo's S540 en Acers Aspire V7, bijvoorbeeld, kosten iets meer dan 1200 euro, en beschikken allebei ook nog eens over een losse videokaart, iets waarvoor in de dunne behuizing van de Ativ Book 9 blijkbaar geen ruimte was.

Wat maakt de Ativ Book 9 dan toch interessant? Dat zijn de compacte afmetingen en het gewicht. De S540 en Aspire V7 zijn leuke laptops met snelle hardware, maar beide wegen meer dan twee kilogram en zijn ook meer dan twee centimeter dik, en dat zal niet iedereen bevallen.

Wie op zoek is naar een laptop met een gewicht van minder dan twee kilogram en een 15,6"-scherm komt dus automatisch op de Ativ Book 9 uit. Persoonlijk zouden we voor een 13,3"-laptop gaan als deze vaak moet worden meegenomen, maar niet iedereen zal willen inleveren op het schermformaat, typecomfort of aantal aansluitingen. Met de Ativ Book 9 heeft Samsung als het ware een onbezet plekje in het verder drukbezette laptoplandschap weten te vinden. Een unieke laptop dus, maar wel voor een prijs.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (37)

Wijzig sortering
Voor 1650 euro bouw je een gamePC en kan je ook nog eens los een ultrabookje kopen met leuke hardware, zoals de Sony Vaio Pro ofzo. Je hebt toch deze extreme highend specificaties niet nodig bij de taken die je doet met een ultrabook?
Waarom denken toch zo veel mensen hier dat gamen een hoge prioriteit heeft, de meeste mensen gamen nooit. Hooguit op hun telefoon in de bus. Wil je prettig kunnen werken met voldoende schermruimte maar verplaats je vaak van werkplek is dit een prima laptop. Licht, dun, snel, goed scherm, SSD.

Helaas Windows 8, maar dat is dan mijn persoonlijke keuze.
Is er een persoonlijke keuze mogelijk dan qua OS?
Ja. Op een MacBook Air kan je kiezen tussen Mac OS, Windows en Linux, en op deze Samsung kan je kiezen tussen Windows en Linux (mits drivers beschikbaar zijn).
kan je kiezen? dus jij gaat de applestore binnen, en kiest je os? Zo simpel lijkt het me namelijk helemaal niet.
Sorry hoor maar dit slaat echt nergens op. Een game pc + ultrabook ga je niet redden voor dat geld. Dat zal meer in de richting van een game pc + netbook gaan.

Edit: ter referentie het mainstream game systeem in de BBG heeft 1100 als budget. De sony vaio pro kost minimaal 890.

[Reactie gewijzigd door Dutch Lion op 10 januari 2014 15:58]

Een gamesysteem met een R9 290, een MSI PC Mate Z87 moederbord, een 1TB hdd en 8GB aan Ballistix Sport geheugen en een i5 4670K in een Cooler Master Elite 342 met een Seasonic 520watt voeding bouw ik voor 800-900 euro en dan draai ik alles op ultra in 1920x1080 behalve Crysis 3.

Een Sony Vaio Pro SVP1121D4EBI haal ik voor 699 euro. In combinatie ben ik dan net iets minder dan 1650 euro uit...

[Reactie gewijzigd door HgnX op 10 januari 2014 16:22]

Van een 15.6 inch naar een 11 inch vind ik nogal een stap. Met een 11 inch ga je veel taken die je met een 15 of 13 inch doet niet meer doen. Een 11 inch ga ik niet meer inzetten voor een beetje werkomgeving in ieder geval.
je vergeet voor het gemak de monitor, de behuizing en keyboard en muis?
Ik vraag me af wanneer fabrikanten eens een macbook pro' killer' gaan maken. Ik was in december toe aan een upgrade en had een redelijk budget tot m'n beschikking. Alhoewel ik altijd een Windows gebruiker ben geweest vond ik niets wat kon tippen aan een high end rMBP 15". Niet qua scherm, niet qua specificaties en niet qua draagbaarheid, of ik moet iets over het hoofd hebben gezien.
+1Anoniem: 449164
@Nedra10 januari 2014 23:46
Sony Vaio Pro? Behoorlijk snel, licht en draagbaar.
M'n vorige laptop was een Sony Vaio. De huidige Vaio's hebben volgens mij geen hogere resolutie dan full-hd. De nieuwe Dell XPS komt inderdaad aardig in de buurt, ook best een aardig ontwerp. Ben benieuwd naar de real-life ervaringen!
0Anoniem: 449164
@Nedra12 januari 2014 12:40
Het zijn gewoon ultrabooks, licht, snel, mooi.
Er zijn al aardige pogingen zoals de Lenovo Yoga Pro 2. Helaas nog niet helemaal de accuduur maar wel een mooier scherm, touch screen , lichtgewicht en redelijk qua prijs. Het blijft balanceren qua specificaties. Ik had in december ook die keuze en ik moet zeggen dat me windows 8.1 is meegevallen. Wat dat betreft valt deze Samsung ativ 9 mij tegen, maar ja, wel een mooie accuduur als we Samsung geloven.
probeer eens een sony vaio pro zonder touchscreen. Dan heb je een beter scherm (mat), lichter, sneller, langere batterijduur en ook nog eens goedkoper
De nieuwe XPS 15 is toch niet onaardig vergeleken met de rMBP?

http://www.dell.com/nl/p/xps-15-9530/fs
Er zijn al een paar opties, zoals anderen al noemen, voor de niet-retina's.
Het is alleen zaak dat Windows goede ondersteuning moet bieden voor hogere resoluties zodat ook met dat soort schermen meer interessante notebooks uitkomen die elkaar daarmee qua prijs naar beneden drukken...
Gaat er van deze laptop ook een "plus" editie komen met een scherm met hogere resolutie?
De 2013 editie was 1600*900 en de nieuwe, de 2014 editie, heeft een resolutie van 1920*1080. Wil je hoger voor 15,6", want op 13,3" is 1080P echt wel klein zonder 125% scaling.
Ik heb nu de Lenovo Yoga Pro 2 met 3200x1800 op 13.3" (zelfde als de Samsung ativ 9 op 13.3"). Ik vind het met windows 8.1 erg goed te doen. Heel soms is het te klein (youtube in full screen modus) en dan pak ik het touch pad . Kortom, voor 15 in moet het ook te doen zijn,
Hogere resolutie is natuurlijk wel leuk, maar bij een 15" scherm zie ik veel liever een 16:10 scherm van 1920x1200 dan een 16:9 scherm van 3200x1800.
Dat eerste is veel meer waard als je het mij vraagt.
Zo zie je maar weer dat je nooit een perfect laptop kan maken.

Jij wil 16:10, peter wil 3200x1800, jantje wil touchscreen, koen vind touchscreens onzin. Gamers vinden spiegelende schermen geweldig: hoog contrast, zwart is echt zwart. Bizniz mensen vinden matte schermen geweldig: geen irritante reflecties, altijd goed zicht. Tim: "Alles groter dan 1080p is belachelijk: hoger energieverbruik, hoger GPU-verbruik, weinig compatibele apps en nut"


Ik heb zelf de NP900X4D, dezelfde 15.0 inch versie als bovenstaande. Heb maanden lang gewacht op de Haswell, totdat ik een Ivy Bridge met een hele aantrekkelijke kortingsactie te pakken kreeg: van €1000 naar €700 (excl btw: €550) :)
Deze laptop heeft een paar nadelen, zoals toetsenbord, geen twee fysieke touchpad buttons, 1600x900, micro hdmi, zwak scharnier (weet niet zeker of de laatste een ontwerpfout of productiefout is)
Maar verder vind ik het een geweldige laptop: uitstekende formaat, gewicht, accuduur, ssd, removable RAM/SSD, snel, stil.

Eigenlijk had ik weinig keus. Ik wil absoluut niets kleiner dan 15 inch, maar ik wil zoals in de conclusie van Tweakers staat wel hebben: licht-gewicht, plat, kleine bezels, goede accuduur, SSD (of upgradable).

[Reactie gewijzigd door mohf op 10 januari 2014 23:40]

Nette ultrabook. Maar als ik zelf zou moeten kiezen zou ik voor de (zoals in de conclusie staat aangegeven) Lenovo's S540 of de Acers Aspire V7. Zelf hou ik wel van wat grafisch power in de laptop om af en toen nog een game op te starten of voor video/foto bewerking.

Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door Qoncritter op 10 januari 2014 14:08]

Om eerlijk te zijn zou ik voor dat geld zelfs nog eerder een Apple MacBook 13" Retina kopen. Ja dat is een beetje appels met peren vergelijken. Maar dit lijkt mij toch echt de betere keuze, met snellere hardware en een beter scherm. Daarnaast kun je ook gewoon Windows draaien op je MacBook alsof deze hiervoor is ontworpen.

Tevens is de Retina ook nog eens goedkoper, voor €1529,- heb je vergelijkbare specificaties.

EDIT: @white modder & @spee - Jullie hebben gelijk, heb niet goed op zitten letten ging er aan het einde van het artikel van uit dat om een 13" ging van Samsung.. Vond het (in vergelijk met vroeger) al bijzonder duur voor een 13".. In dit geval slaat mijn comment inderdaad nergens op :+

[Reactie gewijzigd door FricoRico op 10 januari 2014 17:29]

je reactie hoort waarschijnlijk thuis in de gewone reacties, en niet als reactie op Qoncritter... de ultrabooks die hij aanhaalt zijn wel net iets goedkoper....

je klets er zomaar even +/- 250 euro bij... zo kan iedereen betere laptops erbij halen 8)7

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 10 januari 2014 16:21]

Groot verschil:
-jij hebt het over 13"
-deze Ativ Book is 15"

Voor die 2" verschil komt er bij Apple een paar honderd euro bij: ergo, duurder :(
ook werkt windows op een macbook gewoon bagger. qua batterijduur.
"Wie op zoek is naar een 15,6"-laptop met een gewicht van minder dan twee kilogram en een 15,6"-scherm komt dus automatisch op de Ativ Book 9 uit"

De conclusie klopt niet, voor vergelijkbare prijs koop je de DELL M3800, die is ook lichter dan 2kg, minder dan 2cm dik, heeft 15,6" touchscreen, met snellere processor en betere video.
(Eventueel met QHD te krijgen, maar dan is de prijs niet meer vergelijkbaar.)
Om precies te zijn: de Dell M3800 kost nu 1399 euro ex BTW, inclusief NVIDIA® Quadro ® K1100M, met 2 GB GDDR5.

In de Dell zit een i7-4702HQ processor en die is twee keer zo krachtig als de low power CPU in de Samsung. Is een keuze tussen snelheid en zuinigheid. Ik zou voor een 15" "werkpaard" voor de power gaan.

[Reactie gewijzigd door pablo_p op 10 januari 2014 23:39]

+1Anoniem: 449164
@pablo_p10 januari 2014 23:46
Maar die haalt waarschijnlijk niet de 14 uur die wel door Samsung is opgegeven.
Wanneer komt de update van de Ativ Book 8? Hij mag best iets zwaarder zijn, maar dat in ieder geval met alles erop en eraan...
HD video op Tweakers ziet er geweldig uit!!

Nieuwe camera of hogere bitrate video?
Daarom was ik blij dat HP wel een 15inch ultrabook had, de ENVY 6-1206ed Ultrabook. Deze heeft een ips-scherm en een 128GB SSD. Kostte €999. Precies waar ik naar op zoek was :)
Juist niet, zeker als je hun strategie bekijkt, overal iets hebben. ZE maken zelfs olietankers en wasmachines dus dan,kondigen ze inderdaad heel wat aan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True