Door Sim Kranenburg
Feedback
• 09-01-2014 14:00
Inleiding: compleet nieuwe gebruikersinterface
Veel mensen die een smart-tv bezitten, gebruiken het smart-gedeelte nauwelijks. Een aanzienlijk deel van de smart-tv-bezitters sluit hem niet eens aan op het thuisnetwerk, omdat ze de installatie en bediening maar ingewikkeld vinden. Voor de gemiddelde tweaker is het aansluiten en configureren van een smart-tv natuurlijk een koud kunstje, maar ook onder hen zijn er velen die het smart-tv-gedeelte nauwelijks gebruiken, omdat de geboden ervaring simpelweg niet half zo goed is als die van een moderne smartphone of tablet.
Reden genoeg dus voor LG om de smart-tv-ervaring te verbeteren. De bediening van LG’s smart-tv’s was met de, op een Wii-remote lijkende, Magic remote-aanwijsafstandsbediening al prima voor elkaar, maar aan de softwarekant viel nog het nodige te verbeteren. LG’s smart-tv-software was niet erg doordacht en de bediening ervan was niet consistent en overzichtelijk.
Op de CES in Las Vegas presenteert LG zijn nieuwe smart-tv-platform op basis van webOS. De nieuwe gebruikersinterface lijkt in geen enkel opzicht op LG’s oude smart-tv-platform NetCast en is volledig nieuw ontworpen. Daarbij was het hoofddoel om de bediening van een gecompliceerd apparaat als een smart-tv sterk te vereenvoudigen.
WebOS
WebOS is van oorsprong een mobiel besturingssysteem dat door Palm is ontwikkeld op basis van Linux. Het kwam uit in januari 2009. In april 2010 kwam webOS in handen van Hewlett-Packard, toen HP Palm kocht. Aanvankelijk had HP grootse plannen met webOS, maar later besloot het de koers te wijzigen. Het bedrijf heeft het besturingssysteem uiteindelijk in februari 2013 aan LG verkocht. De ontwikkeling van smart-tv-software was al begonnen voordat LG het besturingssysteem overnam.
LG gaat webOS inzetten op 70 procent van al zijn smart-tv’s in 2014. Allereerst worden de high-end en midrange-modellen van webOS voorzien en ergens in 2015 moeten ook de smart-tv-instapmodellen met webOS worden uitgerust en wordt LG’s oude smart-tv-platform NetCast dus volledig uitgefaseerd.

De interface
Alles wat je op de tv kunt bekijken, wordt op LG’s webOS gepresenteerd als een kaart op een horizontale balk, die ongeveer een derde van het beeld beslaat. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen apps, zoals Netflix en YouTube, aangesloten externe apparaten en livetelevisie. Zelfs het instellingenmenu wordt als een kaart op de horizontale balk getoond, zodat echt alles op dezelfde, eenvoudige manier werkt.
/i/1389247152.jpeg?f=imagenormal)
De horizontale balk wordt over het actieve beeld heen gelegd en is onderverdeeld in drie stukken, die het heden, verleden en de toekomst representeren. Druk je op de homeknop van de Magic remote, dan krijg je het heden te zien. Dit is eigenlijk het hoofdmenu met de belangrijkste apps en inputs. Links is het verleden; daar zie je dus de onlangs bekeken zaken. Rechts zit de toekomst en dat is eigenlijk de verzameling van alle geïnstalleerde apps op de televisie.
/i/1389247438.jpeg?f=imagenormal)
Als je met de pointer boven een kaart hovert, verschijnt er een full-screen-preview. De geïnstalleerde apps zijn met de pointer op te pakken en in elke gewenste volgorde te herschikken. De manier van presenteren is wellicht niet heel handig als je veel apps op je tv hebt geïnstalleerd, omdat de horizontale balk dan wel erg ver naar rechts uitdijt en je dus door verschillende pagina’s moet scrollen om de gewenste app te vinden. Wellicht dat er in de toekomst nog een mogelijkheid bijkomt om kaarten in een folder te stoppen, maar voor een normale hoeveelheid geïnstalleerde apps werkt de interface prima.
De interface ziet er prachtig uit, met veel animaties, die een frisse uitstraling geven. Gelukkig zijn die animaties over het algemeen kort genoeg om niet storend te zijn. Ook mooi om te zien is de installatie waarbij je aan de hand genomen wordt door een cartoonfiguur met de naam Beanbird. Deze boonvogel doorloopt samen met jou alle stappen van het installatieproces. Zit de installatie er eenmaal op, dan zie je Beanbird niet meer terug.
/i/1389247698.jpeg?f=imagenormal)
Tot slot
LG wist ons met de smart-tv-implementatie positief te verrassen. Het idee om alles wat je op de tv kunt bekijken op exact dezelfde manier te presenteren, is even simpel als briljant. Het leidt ertoe dat je al heel snel je weg door de interface weet te vinden en dat alles precies werkt zoals je verwacht. De Magic remote hoeft niet op de televisie gericht te worden en daardoor werkt de bediening erg prettig.
Een aantal zaken van LG’s nieuwe smart-tv-interface was op de beursvloer nog niet te zien, zoals het instellingenmenu. Ook hebben we niet lang zelf mogen spelen met de nieuwe interface, maar de eerste indrukken zijn zeer positief. Aan alles valt te zien dat het ontwerpteam een goede visie had en deze consequent heeft uitgewerkt.
Bijna alle apps die al eerder voor LG-televisies beschikbaar waren, werken ook op webOS. De ‘usual suspects’, zoals Netflix, YouTube, Facebook, enzovoort, zijn allemaal aanwezig en het app-aanbod wordt in de toekomst uiteraard nog flink uitgebreid. LG heeft een beetje de naam goede hardware te combineren met slechte software, maar daarin lijkt met de nieuwe smart-tv-implementatie op basis van webOS verandering te komen.