Door Sim Kranenburg
Feedback
• 08-01-2014 08:00
Inleiding
Samsung verkoopt wereldwijd de meeste televisies. Aartsrivaal LG wil natuurlijk maar al te graag die koppositie overnemen en Samsung zal op zijn beurt alles in het werk stellen om zijn voorsprong te behouden en dus houden beide Koreaanse grootmachten elkaar nauwlettend in de gaten.
Toen de beide merken de eerste productiemodellen van grote oled-televisies introduceerden, bleken er een paar opvallende gelijkenissen. Beide televisies hadden een diagonaal van 55” en ook hadden ze allebei een gekromd oled-paneel. Op de CES introduceren Samsung en LG beide ’de eerste gebogen uhd-tv op de wereld’ met een diagonaal van maar liefst 105” en een 21:9 beeldverhouding.
In 2012 beschuldigde Samsung LG al eens van bedrijfsspionage, om die aanklacht later weer in te trekken en de strijdbijl te begraven. Het heeft er alle schijn van dat ook nu op z’n minst een van beide merken de ander heeft bespioneerd. Het zou natuurlijk ook kunnen dat beide merken tegelijk op hetzelfde idee gekomen zijn, al lijkt ons dat minder waarschijnlijk.
Of er echt sprake is van bedrijfsspionage zullen we nooit te weten komen, maar het heeft in ieder geval twee spectaculaire televisies opgeleverd. Wij bekeken beide televisies op de CES in Las Vegas en in deze preview bespreken we de verschillen en gelijkenissen.
Elf miljoen pixels
Om met de gelijkenissen te beginnen, beide televisies hebben de beeldverhouding die we kennen van het CimemaScope-formaat uit de bioscoop. Bioscoopfilms zijn meestal opgenomen in de beeldformaten 1,85:1 of 2,35:1. Het breedste CinemaScope-formaat, dat het meeste wordt ingezet voor Hollywood-blockbusters, komt bijna overeen met 21:9. Om deze formaten weer te geven op een normale 16:9-televisie zonder beeldinformatie weg te hoeven snijden, zitten er boven en onder het beeld zwarte balken. Daardoor blijft een flink gedeelte van het televisiescherm onbenut. Voor de liefhebbers van films waren er al eerder 21:9-hd-televisies te koop die 2,35:1-films beeldvullend kunnen weergeven. Deze 21:9-televisies zijn bij het grote publiek nooit heel populair gebleken. Slechts een kleine groep filmliefhebbers liep warm voor het full screen weergeven van CinemaScope-films.
/i/1389136005.jpeg?f=imagenormal)
Normaal gesproken hebben uhd-tv’s een resolutie van 3840x2160 pixels, maar vanwege de extra breedte hebben de 21:9-uhd-tv’s een resolutie van maar liefst 5120x2160 pixels. Daarmee zijn er meer dan 11 miljoen pixels op het scherm te zien. De vraag is echter of al deze pixels optimaal zullen worden benut, want waarschijnlijk zullen films in cinemascopeformaat met zwarte balken boven en onder worden opgeslagen, zoals ook op blu-ray’s gebruikelijk is. Om deze films beeldvullend weer te geven op een 21:9 uhd-tv, moeten ze dus worden opgeschaald naar 5120x2160 pixels en dat levert altijd een minder mooi resultaat op dan wanneer het scherm met 1:1-pixelmapping wordt aangestuurd.
Beide televisies hebben een gebogen scherm met de enorme schermmaat van 105 inch. Over de zin en onzin van gebogen schermen is al menige discussie gevoerd. Wij zijn van mening dat een gebogen scherm op een tv geen praktisch nut heeft. De geometrie van het beeld wordt door de kromming aangetast en de kijkhoeken worden er niet beter van. Het is wel zo dat zo’n gebogen scherm meer tot de verbeelding spreekt dan een simpel rechthoekig scherm, iets waarop de marketingmensen van de tv-fabrikanten handig inspringen.
De verschillen
Tot slot
Een 105"-televisie is niet voor iedereen. Voor de meeste huiskamers zal een dergelijke grote tv overkill zijn, al kijkt het natuurlijk wel prettig. Door de uhd-resolutie is de scherpte het best te vergelijken met een 55”-hdtv op gelijke afstand, als je tenminste naar uhd-beeldmateriaal kijkt. Er kleven ook praktische nadelen aan dergelijke grote televisies, want ze passen in geen enkele auto en zijn lastig een trap op te krijgen. Als je echter een dergelijke televisie kunt betalen, laat je hem waarschijnlijk gewoon thuis installeren.
Naar welke van de twee onze voorkeur uitgaat, is lastig te zeggen. Gebruik je een los audiosysteem dan is wellicht de Samsung de beste optie, omdat deze tv het strakste uiterlijk heeft. Wil je geen gedoe met losse luidsprekers, dan ligt de LG voor de hand, want deze heeft naast een indrukwekkend beeld ook nog eens een prima geluid. Wat de beeldkwaliteit betreft lijken beide televisies elkaar niet veel te ontlopen, al is daar na het kijken van wat demomateriaal op de beursvloer nog niet veel over te zeggen.
Er is natuurlijk geen grote markt voor televisies van 105". Wel zijn het wel geweldige blikvangers op shows en in winkels waarmee Samsung en LG kunnen laten zien waartoe ze in staat zijn. Wanneer de televisies leverbaar zijn en of ze ook naar Nederland en België komen, konden beide merken nog ons nog niet vertellen. Het laat zich raden dat deze televisies duur zullen zijn. Samsung heeft nog geen prijs bekendgemaakt, maar LG wel; voor 70.000 dollar is de televisie van jou. Eerst even een loterij winnen dus.