Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

LG's webOS-platform

09-01-2014 • 14:00

43 Linkedin

Veel mensen die een smart-tv bezitten, gebruiken het smart-gedeelte nauwelijks. Reden genoeg voor LG om de smart-tv-ervaring te verbeteren. Op de CES in Las Vegas presenteert LG zijn nieuwe smart-tv-platform op basis van webOS. De nieuwe gebruikersinterface lijkt in geen enkel opzicht op LG’s oude platform NetCast en is volledig nieuw ontworpen. Daarbij was het hoofddoel om de bediening van een gecompliceerd apparaat als een smart-tv sterk te vereenvoudigen.

Reacties (43)

Wijzig sortering
Het hele concept blijft mij mij hangen in het feit dat het nooit alles word wat ik wil.

Smart TV - Geen airplay
- mogelijk geen connectie met NAS voor eigen materiaal,

Apple TV- geen connectie met nas voor eigen materiaal

XBMC - geen airplay
- geen netflix

En leuk hoor die AB, maar als ik er de rest van mijn spul weer niet mee kan bedienen, dan is het ook wat minder.
Ehmm de huidige lg smart tv's kunnen al met een nas verbinden en je kan m zelfs als router gebruken.
en ondersteunen zelfs widi/miracast van tablets en telefoons en daarnaast ook now NFC vor als mensen bij je thuis komen.
Door NFC kunnen mensen meteen hun tele of tablet koppelen voor internet toegang of om hun media te streamen of zelfs bijde.
En de smart remote werkt sinds het 2013 model voor alles.
Beweeg je naar linksonder krijg je quickmenu met daarin alles wat je nodig heb.

dus je heb helemaal geen geldig bezwaar of missende feature bij een lg smart tv.
Ehm, XBMC geen airplay?
Jawel hoor, al werkt het momenteel niet zo goed met IOS7. Maar met IOS 6 kan ik prima streamen van iPad naar XBMC.
Netflix is inderdaad wel een gemis! (komt nog wel hoor)
gewoon script starten in xmbc wat raop_play aanroept, dan heb je voor audio in ieder geval airplay. voor video heb ik het niet nodig dus dat boeit me ook anders minder :)

de afstandsbediening vind ik juist wel handig eruit zien.

een smart tv met lan / wlan kan 99% van de tijd gewoon je externe media lezen (nas) , bij sommige moet je alleen even een update installeren.

een apple product zou ik nimmer in huis halen maar het zou me niets verbazen als ze het zo dichtgetimmerd hebben dat je niet met je nas kan verbinden , alleen met een speciale nas met een "apple" logo erop en een 3x zo duur prijskaartje.

het mooie van een linux based systeem is dat je er ten alle tijde bij kan , kan je ook de frequentie veranderen waarop de IR word afgelezen , heb je dus ook gewoon een afstandsbediening voor alles.
Misschien kan LG nu WebOS ook wel op de smartphone markt beter inzetten. Het ziet er echt heel mooi uit.
Denk het niet :) LG heeft moeite genoeg om zich staande te houden met Android, met WebOS zouden ze zich vijf jaar terug in de tijd zetten, qua apps, diensten en services. De resources die het kost om WebOS geschikt te maken met huidige hardware en netwerken, om diensten en services te maken die zo goed werken dat mensen WebOS verkiezen boven de bestaande platformen hebben ze niet. Ter vergelijking: Samsung heeft al miljarden euros gestoken in Tizen afgelopen jaren met als resultaat 0 toestellen.
Met een omweg compatibel maken met Android mag niet, dan zou Google ze uit de OHA gooien en staat er geen Play Store meer op welk LG-toestel dan ook.
Ik snap dat ze de optie open laten, zeker met de fans die WebOS nog heeft, maar behalve voor een wifi tablet voor fans is het ontwikkelen van WebOS voor smartphones denk ik financiële en commerciële zelfmoord voor LG.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 9 januari 2014 19:38]

Samsung maakt Tizen. LG kan best een goeie kans hebben met WebOS dankzij Tizen, Firefox OS en eventueel Sailfish/Ubuntu OS. Ze hoeven maar 1 app te maken voor 4 platformen. Stel Firefox OS word een succes, kan LG hier ook op meegroeien.

Ik denk dat ze door dit te doen ze best een grote kans hebben op succes buiten android om zich zo te onderscheiden. (Zie nokia, die beginnen ook in de zwarte cijfers te komen)
Anoniem: 495506
9 januari 2014 14:20
We zien niet veel van de setup met die pinguin, maar wat ik zie maakt op mij geen kinderachtige indruk. Ik ben benieuwd hoe de ervaring is als we dit volledig kunnen ervaren of bekijken.
Het is puur voor gebruiksvriendelijkheid tijdens het installeren, na de installatie komt hij nooit meer terug . Stond in de video
Anoniem: 495506
@Patjeee9 januari 2014 14:35
Dat heb ik begrepen, ik wilde alleen zeggen dat ik het geen kinderachtige indruk vind maken (dat is positief).
ik snap niet dat je -1 gemod wordt , tevens de persoon waar je op reageerde. het is ontopic/oftopic , maar niet -1 waardig.

Ik vind de pinquin wel cool eig . doet me denken aan toen ik vroeger voor het eerst linux draaide :D . het is ook een kleine verwijzing naar het feit dat ze een linux based os gebruiiken
Wat een gelikte interface zeg, echt prachtig.
Ziet er leuk uit, beter dan wat ik verwachte eigenlijk (zeker als ik denk aan " smart TV ")

Persoonlijk heb ik geen behoefte aan een smart tv, zeker na de informatie dat er bepaalde tv's waren waarbij gegevens verstuurd werden welke eigenlijk toch als prive beschouwd hadden moeten worden. (hier heb ik het over het debacle waarbij een smart tv een aangesloten hdd scande en de informatie meegaf over internet)

Het design met de pinquin is top ! Het ziet er allemaal erg smooth uit. Desondanks is het voor mij of voor mijn ouders geen optie (wij maken heerlijk gebruik van een raspberry pi). Ik neem aan dat dit ook ten koste zal gaan van de prijs dus dan ga ik toch liever voor een " non smart tv"

Al in al wel een mooie gelikte interface ! :)
Een non smart TV is in veel gevallen ook gewoon minder qua beeldkwaliteit, daarnaast wil ik iets ingebouwd niet gaan vergelijken met een hobby projectje als de Raspberry Pi.
Een pi is misschien wel een hobbyprojectje , maar in veel gevallen is het beter dan de huidige generatie "smart tv's" (vind ik dan persoonlijk). je kan hem zelfs inbouwen in je tv als je wilt =]

kan ik aannemen dat je met beeldqualiteit bedoelt dat er software draait wat een soort van antialiasing / kleurbalans doet ofzo? zie mijn post hieronder
Nee ik bedoel meer dat televisies zonder Smart TV vaak goedkope instappers zijn met mindere panelen. Met vergelijken bedoelde ik overigens WebOS vs Raspberry Pi en niet met de overige diensten, want ik heb thuis ook een LG staan en die Smart TV functies zijn echt ruk.
Het zou misschien mooi zijn van Tweakers als ze eens de smart tv's vergelijken met media spelers. Dan kunnen we mooi zien hoe snel de ontwikkelingen gaan en hoe nutteloos extra kastjes zijn (op dit moment.) Tis jammer dat net iets oudere of budget modellen het beeld van het platform zo omlaag halen want eigenlijk is het een perfecte oplossing voor 95% van de gebruikers

Edit: Met die vergelijking bedoel ik vooral de gebruikers ervaring...

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 9 januari 2014 16:36]

Smart kost niks extra!

De smart tvs zijn wel duurder maar dis is vaak door betere hardware. bijv dualcored 400 mca ipv 100 of 200 dunnere rand enz.
Ik ben ij toevallig aan het orienteren op een nieuw tv'tje binnenkort . puur voor games en dan mijn pi's. wat ik bij tv modern en mediamarkt gezien heb valt het qua beeldqualiteit verschil enorm mee , of is het amper op te noemen. kan je hier misschien nog een iets uitgebreider antwoord op geven? :)
Ik heb zelf ook geen verschil gezien bij overstap dit jaar van 200 naar 400 hrz hehe maar de processor is wel duidelijk beter.
Het beelt is scherper van dezelfde source en lijkt dan ook softwarematig bijgewerkt te worden.
Ook de noice reduction werkt veel beter.
Ik heb persoonlijk het 6918 model voor een koopje gekocht en die is standaard dan weer duurder dan het 6608 model maar heeft hiervoor dan wel een alu and ipv lelijk glanzend plastic.

Verder merk ik echt wel het verschil met de dual core ipv single core uit het 2009 model dat ik had.
De tv werkt vloeiender en reageerd sneller. Ofo ook het zappen via de smartcard sneller is kan ik niet zeggen omdat ik een mediabox heb maar als het menu een indicatie is zit dat zeker wel snor.

Wat betreft de LG modellen weet ik toevallig dat in de naam LN staat voor geen 3d en LA staat voor wel 3d in de 2013 modellen.
Het eerste nummer is de serie hoe hoger hoe duurder en hoe beter de hardware dus.
Het 2de nummer van de 4 is de sub serie dus 62xx is minder goed op papier dan de 66xx en 69xx.
En de laatste 2 nummers is de kleur code. helaas is dit niet slim aangepak omdat deze laatste 2 nummers niet consistent zijn over de hele LG range.
zo is bij de ebe tv 08 zwart en bij de andere weer zilver en is 18 en 78 bij de een weer zilver en bij de ander weer wit.

bij alle 2013 modellenhebben alle tv's tot en met volgens mij de 64xx een ouderwetse remote en alle duurdere modeleen dus de 66xx en hoger een magix remote.
Let er op ze hebben niet bijde remotes! Je kan echter wel online varierend van 22 tot 50 euro de gewone remote los nabestellen.
Ik heb mijn gewone remote uit letland besteld voor 24 euro.
De juiste remote kan LG je vertellen via de online support (chat).


Mijn persoonlijke mening is en blijft echter na het testen dat je voor het meeste gewoon een midrange modelletje kan nemen ala modelletje 6xxx kan halen #d is best leuk en doordat deze bij LG passief is kan je uren kijken zonder koppijn.
3D is echt leuk maar je zal echt contend moeten kopen of downloaden omdat er verder niet veel is.
Al heeft LG wel 3d contend via een 3d appje op de tv die ongeveer 1x in de maand ververst of aangevult word.
eker omdat je erop wil gamen is een hoger hrz paneel zeker interesant al is dit voor een deel softwarematig.
met snel bewegende dingen is het zeker beter dan een trager paneel uit de goedkopere range.

En laten we eerlijk zijn zo veel is het verschil in prijs ook niet dus is het het wat mij betreft zeker waard.

Voor de mensen die echter gewoon tv kijken is het echt onzin om een duurder model te nemen omdat je dat echt niet gaat merken.
Die kunnen beter voor een goedkoper LN model gaan od een goedkoop LA schermpje als ze wel interesse hebben in 3d.
Wat een prachtig interface. Hoop dat dit zsm in de winkel ligt omdat ik in de vs woon en omdat ik een nieuwe tv nodig heb, in de video werd er gezegd dat de apps een grote lijst vormen, denk niet echt dat je zoveel apps nodig hebt hoor , basic dingen , kga geen Photoshop creatieve cloud op m'n tv zetten!
Anoniem: 501293
9 januari 2014 14:21
Eindelijk een smart tv die slim is. Het heeft even geduurd maar het is er dan. LG's webOS vind ik er gelikt uitzien qua interface, de bediening is ook erg leuk gedaan.

Ik heb een Samsung smart tv en die vind ik alles behalve smart, na de update zien de iconen er eindelijk wat strakker uit maar het blijft alsnog een kleine mobiele OS met apps. De behoefte van een digitale hub is toch allang vervuld??? Skype is nu verkrijgbaar op de X-Box, pc/mac, mobiel, tablet, laptop en tv. Netflix kan ik kijken via pc/mac, X-Box, tablet, mobiel, tv, laptop en me Apple TV.

Wat ik wil zeggen is dat ze iets anders moeten doen met een smart tv. Ik kan niet goed me vinger erop leggen maar er zijn meer mogelijkheden dan te skypen met je bondgenoten of angry birds te spelen via je smart tv.

Kan er geen kunstmatige intelligentie ingebouwd worden die enkel informatie opvraagt zonder je persoonlijke gegevens te sturen naar bedrijven zoals Google, Facebook, Skype etc??????

Ik zie al helemaal voor me wat je ermee kan doen :D
De behoefte van een digitale hub is toch allang vervuld??? Skype is nu verkrijgbaar op de X-Box, pc/mac, mobiel, tablet, laptop en tv. Netflix kan ik kijken via pc/mac, X-Box, tablet, mobiel, tv, laptop en me Apple TV.
Ik heb nu geen X-Box, PC, Laptop of media speler nodig... Zou het zelfs niet eens willen... Gebruik mijn TV voor de meeste zaken en mijn mobiel voor de rest... Alleen mijn laptop gaat af en toe aan voor wat uitgebreidere zaken (of dingen die op alternatieve OS'en nog niet werkt), zelfde geldt voor mn PC en Xbox
In smart tv's zit geen giganet adapter en die heb je voor Super-HD wel nodig met netflix of gebruik je die niet?
Haha nee heb je totaal niet nodig... Gigabit netwerk is voor 95% van de consumenten onzin
Ik kon op een gegeven moment niet meer uit de voeten met een 10/100 verhouding. Streamen is dan waardeloos met de bestanden die ik stream en overzetten van bestanden gaat ook supertraag in je netwerk.
Wauw!!! Niet alleen een interface die er intuïtief uit ziet maar ook nog eens vloeiend werkt. Iets waar huidige generatie smart TV's nog wat van kunnen leren.
Ook erg fijn dat alle apps in html5 zijn zodat er hopelijk snel veel mooie apps te vinden zijn.
Mooi.

Iedereen het met mij eens als ik zeg dat het een kwestie is van wachten totdat LG een telefoon introduceert met WebOS?
Als oud-palmfan ben ik wel blij dat webOS zo een restart krijgt :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee