Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

HP Spectre 13 Review

High-end ultrabook met brede trackpad

20-01-2014 • 08:00

70

Multipage-opmaak

Inleiding

Het is alweer twee jaar geleden dat er berichten waren dat HP zijn computertak wilde afsplitsen. Sindsdien is er weliswaar een gigantische reorganisatie ingezet, maar ceo Meg Whitman heeft duidelijk gemaakt dat HP wat haar betreft in hart en nieren een pc-fabrikant is. De fabrikant zet die woorden ook om in daden; in de tweede helft van 2013 kondigde HP een groot aantal laptops aan.

Die hele productlijn bevat nagenoeg dezelfde kenmerken en deze strategie zou een direct besluit zijn van Whitman. Veel lichte en dunne laptops van de fabrikant hadden al vergelijkbare eigenschappen, met onder andere toetsenborden en trackpads met hetzelfde uiterlijk. Sinds vorig jaar hebben alle notebooks die eigenschappen en krijgen ze ook wigvormige behuizingen met dunne randen om ze een slank aanzien te geven.

Het vlaggenschip van HP's nieuwe laptoplijn is de Spectre 13. Spectre is het premiummerk van de fabrikant. HP komt met een x2-variant, die uit een tablet en een toetsenborddeel bestaat, maar wij hebben de laptop getest, die krachtigere hardware bevat, een hogere resolutie biedt en als opvallende eigenschap een heel brede trackpad heeft.

HP Spectre 13

Uiterlijk en indruk

Ontwerpers van dunne high-end laptops lijken vandaag de dag nog maar weinig inspiratie te hebben. Vrijwel alle modellen hebben het wigvormige ontwerp dat Apple met zijn MacBook Airs van 2010 introduceerde. Bovendien hebben vrijwel alle modellen een behuizing van aluminium. De Spectre 13 is hierop geen uitzondering.

Dat betekent niet dat de laptop een directe kopie is of geen eigen karakter heeft. De HP heeft bijvoorbeeld een cover en onderkant met een donkere, koperachtige kleur en een afwerking van geborsteld aluminium, wat de laptop een eigen uitstraling geeft. In het midden van de cover prijkt het HP-logo. Het touchscreen zit achter een stevige glasplaat, die het scherm van rand tot rand bedekt. De rest van de behuizing, incusief toetsenbord en touchpad, heeft een metallic zilveren kleur.

HP Spectre 13

De Spectre ziet er daarmee goed uit. HP heeft voor eenvoud gekozen en naast het toetsenbord is ook alleen een aan- en uitknop aanwezig, in de linkerbovenhoek. Wel is een subtiel Spectre-logo links naast de trackpad zichtbaar. Minder subtiel is de tekst Beats Audio. HP heeft gemeend die in opvallend rood linksboven op de schermrand te moeten zetten. Die overbodige aanwezigheid is een smetje op wat voor de rest een zeer goed uitziende laptop is. Ook de afwerking is dik in orde. Het 13,3”-scherm is goed in de cover verwerkt en de onderplaat van aluminium sluit naadloos aan op de rest van de behuizing. Enige speling treffen we aan bij het scharnier. De strook die het scharnier bedekt, is van kunststof en kan wat ingedrukt worden.

HP Spectre 13De Spectre is een ultrabook van doorsneedikte anno 2013-2014. Het gewicht van 1,49 kilo is aan de hoge kant. Met zijn stevigheid maakt de Spectre 13 een hoop goed, maar de prijs voor lichtste ultrabook sleept het model niet in de wacht. Aan de onderkant zitten vier rubberen doppen, waarmee de laptop stevig op zijn plek staat. De adapter is lekker klein.

HP Spectre 13

Het toetsenbord heeft een eenvoudige lay-out, zonder overbodige toetsen en knoppen, zoals we dat tegenwoordig bij vrijwel alle ultrabooks zien. De zilveren toetsen typen prima, maar voelen een beetje goedkoop aan en zouden wat ons betreft iets meer travel mogen hebben. Dit vinden we echter vaak bij ultrabooks. We zouden het een doorsneetoetsenbord voor een high-end ultrabook willen noemen. We stoorden ons nergens aan, maar het fijnste toetsenbord dat we ooit aangeraakt hebben, is het ook weer niet. Overigens is er witte achtergrondverlichting, wat inmiddels standaard genoemd mag worden in deze prijsklasse.

De touchpad wijkt in tegenstelling tot het toetsenbord wel af van de norm. HP gebruikt namelijk een extra brede touchpad en dit is een van de opvallendste eigenschappen waarmee de Spectre 13 zich moet onderscheiden. De touchpad is 14cm breed en 6,5cm hoog. Ter vergelijking, de trackpad van een MacBook is ongeveer 10,5cm breed en 7,5cm hoog. De basis van de trackpad is 10cm breed, maar aan weerszijden zit een strook van 2cm voor extra functionaliteit in combinatie met Windows 8. HP noemt de touchpad Touch Zone, maar de fabrikant is gewoon Synaptics.

HP Spectre 13

De extra breedte is in de praktijk zeer welkom. Ten eerste is het hele aanraakgevoelige oppervlak te gebruiken voor het bedienen van de muiswijzer. Een beetje vreemd is dat de muiswijzer niet reageert als je direct je vingers op de stroken zet. Pas na een vingerbeweging op het basisdeel zijn ook de stroken bruikbaar voor het bedienen van de muiswijzer. Waarschijnlijk is dit met opzet zo, om te voorkomen dat je per ongeluk de muiswijzer verplaatst als je de touchpad aan de zijkanten raakt. Er blijkt hoe dan ook niet zoiets te zijn als een te grote touchpad; de extra ruimte is prima bruikbaar. Het oppervlak is ook weer niet zo breed dat je dit vaak met je polsen raakt tijdens het typen.

De werkelijke meerwaarde van de Touch Zone zou echter bij de Windows 8-specifieke bediening moeten liggen. Een klik op de rechterstrook roept de Charms Bar van Windows 8 op, terwijl een klik op links de App Switch-bar tevoorschijn haalt. Vervolgens kun je scrollen tussen de mogelijkheden van de beide bars door over de stroken te vegen. In de praktijk werkt dit erg prettig en het voorkomt dat je de muiswijzer naar veelgebruikte opties als het zoekicoontje moet verplaatsen.

Ook door naar het midden te vegen vanaf de stroken zijn de twee Windows 8-bars op te roepen. Bij reguliere touchpads moet dit vanaf de randen van het oppervlak, wat soms irriteert aan de vingers. Een prettige bijkomstigheid is dat je bij de touchpad van HP gewoon binnen het oppervlak kunt blijven voor het swipen. Overigens is dit in de instellingen uit te schakelen, mocht je er geen behoefte aan hebben en liever het touchscreen gebruiken. Heel veel meer instellingen dan een reguliere touchpad biedt de Control Zone overigens niet.

HP Spectre 13 Control Zone

Hardware

HP heeft de Spectre 13 voorzien van een Core i7-4500U. Dit is een processor op basis van de Haswell-architectuur, die ten opzichte van voorgaande chipgeneraties vooral verbeteringen op het gebied van verbruik heeft gebracht. De Core i7-4500U heeft een kloksnelheid van 1,8GHz, met automatische turbo naar 3GHz bij zware werklasten, als er ruimte voor is wat verbruik en warmte betreft. De tdp ligt op 15W.

De Core i7-4500U zagen we eerder bij de Sony Vaio Pro 13 en de nieuwe Acer S7. We zijn blij dat fabrikanten eindelijk krachtigere Core i7's in plaats van Core i5's gebruiken voor hun high-end ultrabooks. In voorgaande jaren beperkten ze zich bij ultrabooks van meer dan 1200 euro vaak tot Core i5's, die ook in laptops van 700 à 800 euro werden aangetroffen, wat ons een scheve verhouding lijkt.

Overigens is de gpu van de i7-4500U de Intel HD Graphics 4400, die maar een fractie sneller is dan de HD 4000 van de vorige chipgeneratie Ivy Bridge. Alle verhalen over de krachtige gpu-prestaties van Haswell bleken schromelijk overdreven. Er zijn wel Haswell-chips voor ultrabooks met de krachtigere HD 5000 en veel krachtigere Iris Graphics 5100, maar vanwege de meerprijs gebruiken weinig fabrikanten deze.

HP Spectre 13

Wat voor de snellere processor geldt, geldt ook voor het geheugen en de ssd. Inmiddels zien we 8GB ddr3 en ssd's van 256GB, en wat ons betreft doen deze hoeveelheden recht aan de high-end status van dure ultrabooks. Vorig jaar leken een Core i5 en ssd van 128GB nog de standaard in dit segment, maar dit jaar staan de modellen gelukkig een trapje hoger op de hardwareladder.

De ssd is het 256GB-model SD6SN1M van SanDisk. Als we de Spectre 13 openmaken, wat eenvoudig gaat door tien schroefjes los te schroeven en de bodemplaat te verwijderen, zien we dat het om een Sandisk X110-model in M.2 NGFF 2280-formaat gaat. De opgegeven snelheden van dit sata 600-model zijn 505MB/s voor lezen en 445MB/s voor schrijven.

HP Spectre 13

De netwerkkaart van de Spectre 13 is de Dual Band Wireless-AC 7260 AC 2x2 van Intel. Deze dualband-kaart biedt wifi-ac-snelheden van theoretisch 867Mbit/s. Hoewel dat in de praktijk aanzienlijk lager zal zijn, gaat het om een high-end kaart die weinig te wensen overlaat. Ook zijn er bluetooth 4.0 en ondersteuning voor Intels Wireless Display voor het draadloos versturen van videobeeld naar schermen die dit ondersteunen.

De poorten

Zoals we inmiddels gewend zijn, treffen we alleen de noodzakelijke interfaces aan bij deze ultrabook. Aan de voor- en achterkant zitten geen poorten.

HP Spectre 13 HP Spectre 13

Aan de linkerkant zitten de 2-in-1-geheugenkaartlezer en de gecombineerde audio-in- en uitgang. Ook zit hier een van de twee usb 3.0-poorten.

HP Spectre 13

Rechts zit de tweede usb 3.0-poort, maar ook een minidisplayport voor het aansluiten op een externe monitor. Daarnaast is er hdmi om de laptop bijvoorbeeld op een televisie aan te sluiten.

HP Spectre 13

Warmte en geluidsproductie

HP heeft CoolSense-technologie, die ervoor moet zorgen dat de temperatuur van de laptop in orde blijft, ongeacht het gebruik. De laptop wordt tijdens normaal gebruik niet bijzonder warm. Bij belasting neemt de temperatuur snel toe, maar de hitte concentreert zich rond het rooster aan de achterkant en het toetsenbord. Palmrests en onderkant worden niet warmer.

Wel is de ventilator goed hoorbaar bij belasting. Zodra het zware rekenwerk is afgerond gaat hij snel weer naar zijn ruststand, maar het is jammer dat de ventilator ook in idle-stand vaak duidelijk hoorbaar is, met een zachte fluittoon.

Beats Audio

De twee luidsprekers van de laptop zitten aan de onderkant en beschikken over de Beats Audio-equalizerinstellingen. Persoonlijk zijn we er niet zo'n fan van. Het geluid met Beats Audio aan klinkt weliswaar wat beter dan met de instellingen uitgeschakeld, maar zoals bijna altijd met laptopluidsprekers geldt dat de weergave te verbeteren is met de audio-instellingen. Significant beter dan de geluidskwaliteit van andere ultrabooks is die van de Spectre 13 niet.

Software

HP levert gelukkig weinig bloatware mee. Noemenswaardig is wel de aanwezigheid van de volledige versie van Adobe Photoshop Lightroom 5, wat we een mooie toevoeging vinden. Verder zijn er CyberLink YouCam en enkele HP-tools, zoals Utility Center, Recovery Manager en Connected Photo.

Benchmarks

We draaiden onze vaste set benchmarksoftware om de prestaties van de processor en de ssd te meten.

De Core i7-4500U presteert volgens Cinebench beter dan de Core i5-4200 van veel concurrerende ultrabooks. Het verschil is niet groot, maar zoals we al schreven, vinden we het een goede zaak dat ultrabooks in dit prijssegment een krachtigere processor krijgen dan laptops die veel goedkoper aangeboden worden.

Cinebench R15 - Single
SysteemnaamIn punten, hoger is beter
Asus UX301LA
*******
127
Sony Vaio Pro 13 - i7
*******
119
HP Spectre 13
*******
118
Acer Aspire S7-392
******
116
Cinebench R15 - Multi
SysteemnaamIn punten, hoger is beter
Asus UX301LA
*******
318
Sony Vaio Pro 13 - i7
******
254
HP Spectre 13
******
253
Acer Aspire S7-392
******
253

Van Cinebench R15 hebben we niet zo veel resultaten. De enige verrassing die we zien, is dat de Asus UX30 met de Core i7-4558U een bijzonder krachtige processor heeft, die vooral bij de multithreaded-test flink hogere scores neerzet dan de i7-4500U.

PCMark 7 - Storage
SysteemnaamIn punten, hoger is beter
Asus UX31A
*******
5370,00
Acer Aspire S7-392
*******
5351,00
Microsoft Surface Pro
*******
5295,00
HP Spectre 13
*******
5230,00
Asus UX31
*******
5180,00
Dell XPS 12
*******
5160,00
Samsung Ativ Book 9 Lite
*******
5065,00
Apple MacBook Pro retina 15"...
*******
5054,00

We beschouwen de Storage-benchmark van PCMark 7 als een betrouwbaardere graadmeter dan de CrystalDiskMark-resultaten om een indicatie van de kwaliteit van de ssd te krijgen. De suite doorloopt verschillende storage-scenario's en komt bij de SanDisk uiteindelijk op een puntenaantal van 5230. Daarmee beschikt de HP over een ssd die tot de snelste behoort die op dit moment in laptops te vinden zijn.

PCMark 8 Home (acc.)
SysteemnaamIn PCMarks, hoger is beter
Asus UX301LA
*******
3387
HP Spectre 13
******
2984
Sony Vaio Pro 13 - i5
******
2977
Acer Aspire S7-392
******
2813
Sony Vaio Duo 13
*****
2643
Sony Vaio Pro 13 - i7
*****
2637
Asus UX31A
*****
2596
Samsung Ativ Book 9 Plus
*****
2379
Microsoft Surface Pro 2
*****
2218
PCMark 8 Work
SysteemnaamIn PCMarks, hoger is beter
Sony Vaio Pro 13 - i7
*******
4258
Asus UX301LA
*******
4107
Sony Vaio Pro 13 - i5
*******
4104
Sony Vaio Duo 13
*******
3992
Asus UX31A
*******
3956
HP Spectre 13
******
3720
Acer Aspire S7-392
******
3533
Samsung Ativ Book 9 Plus
*****
3232
Microsoft Surface Pro 2
*****
2826

PCMark 8 beschouwt de Spectre als een zeer goede ultrabook voor thuisgebruik, na tal van multimediatests en benchmarks die licht gebruik simuleren. Bij de Work-suite, met onder andere Office-benches, scoort de HP wat minder.

3DMark Cloud Gate
SysteemnaamGPUFuturemark 3DMark-punten in 3DMarks, hoger is beter
Asus UX301LA Iris 5100
*******
5663
Acer Aspire S7-392 HD 4400
******
4709
HP Spectre 13 HD 4400
*****
4372

Om een indicatie te krijgen van de gpu-kracht, draaiden we een 3DMark-test. Te zien is dat de Iris 5100-gpu van Intel aanzienlijk beter scoort. De HD 4000 van Ivy Bridge-chips zou hier waarschijnlijk iets minder scoren, maar niet veel.

Praktijktests

Om ook een indicatie te krijgen van de prestaties bij het draaien van software die je daadwerkelijk zou kunnen gebruiken, slingerden we onze realworld-benchmarks aan.

Het exporteren en licht bewerken van een afbeeldingencollectie doet de Spectre net zo snel als zijn concurrenten met dezelfde processor. Te zien is hoe groot het verschil is met de Core i7-2677M. Dat is een Sandy Bridge-model uit 2011 voor high-end ultrabooks, met dezelfde kloksnelheid van 1,8GHz.

Ook de Photoshop-bewerkingen van een afbeelding volgens het scenario van de Retouch Artists-benchmark wordt door de Spectre vlot doorlopen.

Video's bewerken is niet iets wat je veel zult doen met een ultrabook, maar we draaien de test toch. De Spectre presteert opnieuw zeer netjes, met een tijd van 390 seconden om de video met een resolutie van 1920x1080 pixels te renderen.

Ten slotte hebben we multipar gebruikt voor het repareren van een rar-archief van ruim 2GB. De Spectre doet hier 2 seconden langer over dan zijn directe concurrenten, wat een verwaarloosbaar verschil is. De ultrabooks met Core i5-4200U doen er consistent 6 seconden langer over.

Scherm

Het scherm van de Spectre is spiegelend. Niet lang geleden leek het erop dat laptopfabrikanten overgingen op matte schermen, ook voor de consumentenmodellen, maar sinds touchscreens de standaard zijn, is die trend helaas voorbij.

HP Spectre 13

Het scherm is afkomstig van LG Philips en toont 2560x1440 pixels op een ips-paneel, horizontaal en verticaal het dubbele van 1280x720 pixels. Het is een fijne resolutie, die op een schermdiagonaal van 13,3 inch een ppi van 220 en daarmee scherpe beelden oplevert.

De kijkhoeken zijn dik in orde, zoals vaak maar niet altijd bij ips-schermen. Ook de kleurweergave lijkt prima, maar we hebben een aantal tests uitgevoerd om een objectieve indruk van de beeldkwaliteit te krijgen.

Schermhelderheid
Systeemnaamin nits, hoger is beter
Microsoft Surface Pro 2
*******
434
Asus UX301LA
*******
408
Sony Vaio Pro 13 - i5
******
375
Asus UX31A
******
372
Sony Vaio Duo 13
******
356
Sony Vaio Pro 13 - i7
******
355
Samsung Ativ Book 9 Plus
*****
334
Acer Aspire S7-392
*****
313
HP Spectre 13
****
236
Samsung Ativ Book 9 Lite
****
225

De helderheid van 236 nits valt tegen. Een heel hoge helderheid is geen must, maar vooral gebruikers die vaak buiten of in de trein werken, of op andere plekken met veel invallend zonlicht, zullen niet altijd genoeg hebben aan de schermhelderheid van de Spectre 13.

De contrastverhouding is dan weer voldoende en dat komt door de prima zwartwaarde van 0,244 nits. De helderheid mag dan geen records breken, zwart is goed zwart bij het scherm van de Spectre.

De Spectre zit er niet vaak naast met zijn kleuren, ten opzichte van de ideale waarden, maar concurrenten als de Vaio Pro en de Acer S7 doen nog wel wat beter. Ter vergelijking zijn de scores van de HP Chromebook 14, een laptop van 300 euro, en van een oude Zenbook bijgevoegd.

HP Spectre 13 kleurengamut

HP Spectre 13 witbalans

Blauw, magenta en geel komen niet helemaal overeen met de ideale kleurweergave, maar vooral op het gebied van witbalans loopt het scherm uit de pas. Hoe lichter de grijstinten, hoe meer er sprake is van een overschot aan groen en een tekort aan rood. Om dit te nuanceren: het zijn nog overduidelijk de resultaten van een goed ips-scherm. Grafici en andere professionals zullen echter het scherm willen kalibreren of voor een andere laptop gaan.

Accuduur

De Spectre 13 heeft een accucapaciteit van 52.035mWh. Dat is een flinke capaciteit, die in combinatie met de Haswell-processor een lange accuduur moet opleveren, zo verwachten we. We hebben de accuduur gemeten bij twee scenario's: browsen en video kijken. We hebben de schermhelderheid ingesteld op 180cd/m².

We gebruikten de nieuwe browsetest, die nu ook scrollt bij de webpagina's die onderdeel zijn van de reeks sites die we de laptops laten bezoeken. Omdat ook de resolutie van invloed is op de accuduur, tonen we deze ook in de grafiek. De Spectre 13 scoort een voldoende en weet een betere tijd neer te zetten dan bijvoorbeeld de Aspire S7. De Asus UX301LA met vergelijkbare specificaties doet het echter een stuk beter en wie echt een lange accuduur wil, neemt een Haswell-ultrabook met een full-hd-scherm.

Accutest video 2013 (180cd/m²)
SysteemnaamIn minuten, hoger is beter
HP Spectre 13
*******
5u21min
Acer Aspire S7-392
*******
5u19min
Asus Zenbook UX31
******
4u47min

We hebben ook een vernieuwde videotest gedraaid, waarbij we continu een 1080p-video herhaalden in plaats van de 720p-video van de vorige test. We hebben nog niet zoveel vergelijkingsmateriaal en 5 uur en 21 minuten is redelijk, maar anno 2014 zeker geen toptijd.

Specificaties en fotogalerij

HP Spectre 13HP Spectre 13HP Spectre 13HP Spectre 13HP Spectre 13HP Spectre 13HP Spectre 13HP Spectre 13HP Spectre 13HP Spectre 13HP Spectre 13HP Spectre 13HP Spectre 13HP Spectre 13

Merk en uitvoering
Categorie Laptops
Merk HP
Serie Spectre
Uitvoering 13-3000ed
Afbeeldingen
Prijs en beoordeling
Laagste prijs € 1.373,35 Vergelijk prijzen
Aantal aanbieders 9 winkels
Eerste prijsvermelding vrijdag 25 oktober 2013
Overige specificaties
Laptoptype Ultrabook
Laptopextra's Cardreader, Verlicht toetsenbord, Webcam
Besturingssysteem Windows 8.1
Kleuren Zilver
CPU en moederbord
CPU-type Intel Core i7 4500U
Snelheid 1,8GHz
Maximale turbofrequentie 3GHz
Scherm en videokaart
Schermdiagonaal 13,3"
Schermresolutie 2560x1440
Backlight Led: Edge-lit
Touchscreentechniek Capacitief
Multitouch Ja
Videochip Intel HD Graphics
Afmetingen en gewicht
Gewicht 1,48kg
Hoogte 15mm
Lengte 220mm
Breedte 324mm
Geheugen
Geheugengrootte 8GB
Maximaal intern geheugen 8GB
Geheugentype DDR3 (SODIMM)
Opslag
Hardeschijftype Solid State Disk
Opslagcapaciteit 256GB
Aantal SSD 1
Interfaces
Video uit HDMI, Minidisplayport, Wireless Display (WiDi)
Verbinding (USB/FW) 2x USB 3.0
Verbinding (wlan) 802.11ac
5GHz-ondersteuning Ja
Verbinding (Bluetooth) Bluetooth 4.0
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant

Alternatieven

De Spectre 13 staat op het moment van schrijven voor een prijs van iets minder dan 1400 euro in de Pricewatch. Voor een vergelijkbaar bedrag zijn er de nodige alternatieven te vinden. Gelet op zijn specificaties en de concurrentie blijkt de Spectre 13 een prima prijs te hebben.

4 van 5 sterren
Onbekend Asus Zenbook Touch UX301LA-C4006H
Asus Zenbook Touch UX301LA-C4006H

De Zenbook Touch van Asus heeft dezelfde cpu, geheugenhoeveelheid en ssd-opslag als de Spectre 13, maar de schermresolutie is met 1920x1080 pixels lager, terwijl de prijs hoger is. Toch heeft de Zenbook zijn fans en vooral de accuduur is prima.

linkReview Asus Zenbook UX301: de snelste en duurste

Apple MacBook Pro 13,3

Ook Apples MacBook Pro is wat duurder dan de Spectre, maar daarvoor krijg je als gebruiker wel een snelle Iris 5100-gpu en, met 2560x1600 pixels, een iets hogere resolutie. Ook het OS X-besturingssysteem zullen sommigen als voordeel zien, terwijl daarnaast bijvoorbeeld het scherm gekalibreerd geleverd wordt. Wel mist de MacBook Pro uiteraard een touchscreen.

linkReview MacBook Pro Retina: zuiniger, sneller en goedkoper

4 van 5 sterren
Onbekend Samsung ATIV Book NP940X3G-K01NL
Samsung ATIV Book NP940X3G-K01NL

De ATIV Book 9 Plus is nog zo'n high-end ultrabook van meer dan 1200 euro met Core i5, 4GB en een ssd van 128GB. Samsung komt ermee weg door de hoge schermresolutie van 3200x1800 pixels, het mooie design en de geringe dikte. De prijs is ook iets lager dan die van de HP.

linkReview Samsung Ativ Book 9 Plus: pixelmonster

4 van 5 sterren
OnbekendLaptops Lenovo Thinkpad Yoga 20CD0038MH
Lenovo Thinkpad Yoga 20CD0038MH

Deze Yoga van Lenovo heeft als voordeel dat je het scherm kunt omklappen voor een tabletmodus. Het 12,5"-scherm toont 1920x1080 pixels en de cpu, geheugenhoeveelheid en ssd-opslag zijn weer identiek aan die van de Spectre. Er is weliswaar een nog interessantere Yoga Pro 2, met een 13,3"-scherm met een resolutie van 3200x1800 pixels en een vergelijkbare prijs en specificaties, maar er is nog maar een enkele webwinkel die dit model aanbiedt. Dit is er echter zeker een om in de gaten te houden.

4.5 van 5 sterren
OnbekendLaptops Sony Vaio Pro 13 SVP1321X9E Zwart
Sony Vaio Pro 13 SVP1321X9E Zwart

De Sony Vaio Pro 13 heeft dezelfde processor en een iets lagere prijs dan de Spectre, maar daarvoor lever je wel in op geheugen, ssd en resolutie. De Vaio is wel weer lekker dun en licht.
linkSony Vaio Pro 13: flexibele lichtgewicht

4 van 5 sterren
OnbekendLaptops Acer Aspire S7 392-74508G25twss
Acer Aspire S7 392-74508G25twss

Een directe concurrent van de Spectre 13 is deze nieuwe S7 van Acer; vrijwel alle specificaties komen overeen. Je zult deels op het uiterlijk en merkvoorkeur moeten afgaan, terwijl je ook de benchmarks naast elkaar kunt leggen voor de, kleine, verschillen. Het belangrijkste is op het moment van schrijven echter het prijsverschil; de Acer is een stuk duurder.
linkAcer Aspire S7: ultrabook met high-end aspiraties

Conclusie

Het is voor ultrabooks erg druk in het hogere segment. Praktisch elke interessante laptop met de nodige innovaties die fabrikanten prominent naar voren schuiven, valt in deze categorie. Met deze laptops willen de bedrijven niet alleen pronken, hier valt ook de meeste winst per verkocht exemplaar te halen, wat bij een dalende verkoop van laptops een belangrijke eigenschap is. De groep gebruikers die daadwerkelijk meer dan 1200 euro neertelt voor een laptop, is echter maar klein.

Het gevolg is dat fabrikanten zich geen missers kunnen veroorloven; je mag voor deze bedragen en met deze concurrentie vlekkeloze laptops verwachten. Gelukkig voor HP kunnen we bij de Spectre 13 nauwelijks echte minpunten ontdekken.

De processor, de geheugenhoeveelheid en de ssd zijn uitstekend, het ontwerp spreekt ons aan, en de schermresolutie van 2560x1440 pixels is lekker hoog en levert daarmee een scherp beeld op. Ook de bouwkwaliteit en de afwerking zijn zeer goed.

HP Spectre 13

Echt uitblinken doet de HP echter alleen met de touchpad; de extra breedte is in de praktijk erg welkom. Een must-have is het niet, maar het maakt het bedienen van Windows 8 net dat beetje comfortabeler.

Op enkele punten weet de Spectre 13 niet boven het gemiddelde uit te steken; bijvoorbeeld bij enkele eigenschappen op het gebied van beeldkwaliteit en bij de accuduur zijn er directe concurrenten die het beter doen. Ook de geluidsproductie van de ventilator en in mindere mate het gewicht zijn kleine minpuntjes, als we kritisch kijken.

Er is echter een heel belangrijk punt waarmee HP een heel goede zet heeft gedaan en dat is de prijs. Bijna 1400 euro is een flink bedrag, maar HP biedt waar voor dat geld en er is voor deze prijs op het moment van schrijven geen ultrabook met betere eigenschappen te vinden. De Spectre 13 is daarmee een echte high-end ultrabook, voor de juiste prijs.

Pluspunten

  • Goede balans hardware en prijs
  • Stevig en goede afwerking
  • Fijne, brede touchpad

Minpunten

  • Ventilator laat zich soms duidelijk horen
  • Middelmatige accuduur

Eindoordeel

Tweakers zegt: 9

Reacties (70)

70
68
47
6
1
18
Wijzig sortering
Het lijkt een trend beginnen te worden dat dit soort machines, zoals ook degenen vermeld in de alternatieven toch wel links of rechts een steekje laten vallen. De ene heeft een hoge prijs, de volgende een iets minder scherm, dan weer een accu die minder optimaal werkt etc. Hierdoor is het lastig voor de consument om soms een goede beslissing te nemen; zeker als deze persoon echt geen idee heeft wat nits zijn of waarom 6 of 9 cellen in een accu een verkoopargument zou zijn.

Aangezien de prijzen ondertussen al snel richting de € 1400 lopen en het idee van ultrabooks toch niet echt nieuw is, begint dan ook de vraag bij me te borrelen of ultrabooks steeds meer worden gebruikt voor naamsbekendheid en winstmarges of dat er ook daadwerkelijk een aantal knappe koppen bij een bedrijf werken die de minpuntjes proberen weg te nemen "ten koste van alles".

En de volgende uitdaging lijkt me zometeen te worden om de ultrabooks voldoende koel te houden. Ja, niet iedereen heeft zo'n ding de hele dag op zijn schoot liggen maar ik persoonlijk vind het toch redelijk vervelend dat als je 2 uur flink aan het werk bent met zo'n apparaat, dat de warmte soms vervelende waarden aanneemt op je bovenbenen. Misschien, maar mogelijk patent-gerelateerd, kunnen fabrikanten eens kijken naar de cooling-solution die Microsoft in de Surface-lijn heeft geintroduceerd.

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 23 juli 2024 09:51]

6 of 9 cellen hoeft ook helemaal geen verkoopargument te zijn, het gaat om de totale capaciteit (in Wattuur) en het verbruik van het apparaat. Er zijn een aantal technische redenen om voor meerdere cellen te gaan (ruimte-gebruik, hitte, spanning), maar dit slaat niet noodzakelijk op capaciteit. Zo hebben de dikke iPads met Retina (3 en 4) 3 cellen met een totale capaciteit van 42,5 Wh, maar heeft de Surface Pro met 4 cellen (2 pakketjes van 2 cellen om elk 7,4V te leveren) een capaciteit van 42 Wh en heeft de gewone Surface met een zelfde opstelling (2x2 voor 7,4V) 31,5 Wh. Eenzelfde principe geldt voor gewone laptops. (De precieze getallen staan me alleen niet zo bij, dus dan is het lastiger om de vergelijking te maken.)

Nits zegt ook niet zoveel als het scherm gigantisch veel spiegelt. Zo'n consument hoeft zich dus van mijn part heus niet in te lezen op de techniek die er achter zit, ze moeten alleen "Gaat 'ie lang mee op de batterij?" en "Kan 'ie een beetje fel? Is 'ie in het zonnetje te gebruiken?" kunnen beantwoorden. Zoiets kan niemand zomaar uit de specificaties halen, dus dan zullen ze maar wat reviews moeten lezen of op ervaring uitgaan. Net als met elk ander product.

[Reactie gewijzigd door M-en-M op 23 juli 2024 09:51]

"6 of 9 cellen" slaat ook alleen op de ouderwetse ronde li-ion cellen, van redelijk gestandaardiseerde maat, die zul je in een serieuze ultrabook niet terugvinden (en alle apparaten die je noemt hebben platte lipo cellen).

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 23 juli 2024 09:51]

Mee eens, voor dat soort prijzen verwacht ik geen significante nadelen meer. En accuduur is toch wel een van de belangrijkste kenmerken voor een laptop, bij een high-end mag zo iets simpelweg niet teleurstellen.
Mooi apparaat, en zo'n Apple-achtig touchpad is een goed idee.
Als je eens met zo'n Apple touchpad hebt gewerkt, dan weet je pas wat je mist bij de Windows laptops, en HP lijkt hier in ieder geval op in te haken.

Blijft wel onbegrijpelijk waarom de fabrikanten maar door blijven gaan met die touchscreens.
Op een tablet en telefoon werkt het perfect, maar bij een laptop en desktop is dat niet werkbaar.
Ik weet dat het een vereiste is van Intel om je apparaat "ultraboek" te mogen noemen, maar dan neem je toch gewoon een echt goed scherm, mat uitgevoerd uiteraard, en dan geef je hem een andere naam.
Pagina 2, boven aan:
"Vrijwel alle modellen hebben het wigvormige ontwerp dat Apple met zijn MacBook Airs van 2010 introduceerde."

Hier een Sony X505 uit 2004: http://images.dailytech.com/nimage/Sony_Vaio_Wedge_505.png
Ere wie ere toe komt, en dat is in dat geval niet apple.

Verder een prima laptop maar hij heeft wel pittige concurrentie van de asus zenbook infinity (nee hij mag niet zo heten hier) en de nieuwe S7 van acer. Waar de Zenbook (L versie) ook nog eenseen dedicated GPU heeft. Ook heeft die versie een FHD paneel die kwalitatief (kijkhoeken en constrast) beter is dan deze. Maar HP laat toch zien dat ze prima laptops kunnen bouwen.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 23 juli 2024 09:51]

Ik zeg niet Apple als eerste de wigvorm hanteerde, maar dat fabrikanten *het wigvormige ontwerp* gebruiken die Apples MacBook Air als eerste had. De Zenbooks en de Spectre lijken sterk op de Air, maar niet bepaald op die Sony.
Het ziet erna uit dat en kleine 20 tweakers toch niet dezelfde mening delen. Het is een beejte typisch dat iconische designs vaak worden toegekend aan Apple terwilj in dit geval toch duidelijk mag zijn dat Sony er veel vroeger mee kwam aanzetten. Misschien niet in alu brush zoals maar qua vormgeving ietwat scherper maar zeker de eerste. Dit is spijtig, enerzijds komt dit over alsof je als schrijver niet bekend bent met oudere producten daarnaast komt het een beetje Engadgeterig over. Daarnaast trekt het ook de aandacht weg waar het om gaat, namelijk een review van de HP laptop en niet het onjuist vergelijken met een ander design. Het concept ultra-book, mp3 speler, tablet mag Apple misschien wel een duw in de rug hebben gegeven maar de origine van dergelijke ligt keer op keer niet bij Apple.
Als er stond wat jij claimt had er een komma moeten staan: "Vrijwel alle modellen hebben het wigvormige ontwerp, dat Apple met zijn MacBook Airs van 2010 introduceerde."

Voor verdere discussie hierover: Geachte Redactie
of DM pls. :)
Het apparaat ziet er geweldig uit. Prachtig zelfs. En voor HP-begrippen (in mijn ervaring) ook met een luxe afwerking. Maar juist het pluspunt van de brede touchpad, zou voor mij een nadeel zijn. Zelfs bij m'n Lenovo T530, waar een kleine touchpad zit, komt het geregeld voor dat ik tijdens het typen tegen het touchpad aankom, de cursor verspringt en ik opeens ergens anders aan het typen ben. Erg irritant. Ik denk dat dit met een dergelijke touchpad nog veel vaker het geval zal zijn. Of is er ook slimme software die dit soort dingen kan voorkomen?
Zoals ik schrijf zit hier een soort 'bescherming' ingebouwd. De stroken aan de zijkanten reageren niet als je ze aanraakt. Pas na een touch op het middendeel wordt de aanraakgevoeligheid van de zijkanten van het touchpad geactiveerd.

In de praktijk zorgde dat er in mijn ervaring voor dat de muiswijzer tijdens typen niet versprong, ondanks aanrakingen.
Ik heb ook een Lenovo en heb dit ook regelmatig voor... zo irritant dat ik het touchpad uitgezet heb en enkel de trackpoint gebruik (vind ik trouwens nog altijd veel fijner)
De Spectre serie heeft altijd een prima afwerking eigenlijk. Aan de buitenkant. De touchpad is bij hp gewoonlijk eenvoudig uit te schakelen.

Het nadeel van hp is wat mij betreft de fan en warmtegeneratie. HP heeft wat dat betreft al een slechte reputatie en ook nu weer lees je over een koelsysteem dat te veel geluid voortbrengt. Er zijn genoeg voorbeelden van dure ultrabooks en gewone laptop die laten zien dat dat helemaal niet nodig is. Dit is voor mij een heel belangrijk minpunt. Naast de andere nadelen is deze hp daarom wat mij betreft geen 4,5 sterren waard.
Bij mij evenzo (ook Lenovo) Erg irritant, het lijkt me dus ook een zwaarwegend nadeel. En juist bij een touchscreen minder noodzakelijk. Geef mij maar een touchscreen met kleiner touchpad.

Edit:
Reactie van Olaf niet tijdig gezien. Bedankt! De moeite om te proberen, ik ben erg benieuwd!

[Reactie gewijzigd door Edddd op 23 juli 2024 09:51]

MacBook Pro's detecteren onbedoelde aanraking. Je kan bv tijdens het typen je handen gewoon op het touchpad laten rusten. Zoiets zal HP ( Synaptics) ook wel hebben bedacht.
Ziet er heel goed uit, echter wegen die twee minpunten bij mij zwaar mee.

Als een ventilator luidruchtig is, dan zit er in mijn hoofd toch vaak de gedachte dat me laptop het zwaar heeft, en dus een mindere levensduur heeft, ik knijp hem ook zeker als mijn Dell XPS 13 lawaai maakt, want bij normale taken is ie zeer stil.

Omdat ik veel op reis ben, is een accuduur van grote belang, ik moet minstens 7 a 8 uur met de batterij kunnen doen.
De fan baart mij ook zorgen. Vorig jaar heeft mijn vriendin een HP Pavilion dv6 gehad, weliswaar geen ultrabook maar wel met een luidruchtige fan.
Na 3 reparatiebeurten is er niets verbeterd, dan maar geld terug gekregen. Blijkbaar was het niet zoals het bedoeld was, maar het reparatiecentrum kon het ook niet verhelpen.
Dit doet mij dus blijken dat het schijnbaar zo gemaakt is door HP, onbedoeld, maar als bijkomend effect.

Nu ik lees dat deze ultrabook ook een luidruchtige fan heeft, doet mij enigszins zorgen baren.
Zelf ben ik bekend met de zakelijke lijn notebooks van HP, en heb nog nooit gehoord van herrie-fan's. Lijkt dus alsof het alleen in de consumentenlijn zit van de notebooks.
Anoniem: 454358 @MrTre20 januari 2014 11:52
Ik ben ook benieuwd hoe deze laptop het op den duur houdt.
Veel Hp laptops die ik heb gezien gingnen op den duur fluiten door gare fans. Wat oververhitting en op den duur kapotte laptops opleverde. Voor mij geen hp meer dus.

Misschien is het eens tijd om een soort van duurtest in te voeren. Al die laptops worden maar getest voor een paar dagen, maar als er eens een test komt van een jaar oid. (Geef elke redacteur een laptop, en na een jaar laten beoordelen) Autobladen doen dit ook, dan pas zie wat de echt goede is. Natuurlijk is dat model dan niet meer leverbaar, maar ik heb het vermoeden dat bepaalde merken elke keer dezelde problemen hebben.
Niet dus, heb een probook g1 gehad, maar door de herrie (lees: fluitend geluid) is hij praktisch onbruikbaar in een business environment, daarnaast zijn er talloze klachten over andere HP modellen met hetzelfde probleem. (de 2013 probook is een remake van de voorganger van de elitebook en die had dezelfde fans/probleem, dus blijkbaar lukt het ze al jaren niet om modellen te voorzien van fatsoenlijke fans)
ik zie nog een nadeel: dat scherm..... het is een spiegel! Leuk voor sommige mensen, maar lekker werken doet zoiets niet.
Het is inderdaad zeker in dat opzicht meer een consumenten level ultrabook net zoals de Samsung Ativ serie.

Neen geen EliteBook materiaal, verre van dat en in dat opzicht geen opvolger of concurrent in eigen huis voor HP. Een veredelde Envy / Pavillion. maar geen highend notebook.

Niet de eerste keer in mijn mening dat Tweakers de plank misslaat.
Helemaal eens. Een ultrabook heeft mobiliteit als pluspunt. Het is werkpaardje voor onderweg/op schoot. Ik wil graag stilte, koele benen, lange accuduur en GEEN spiegelend scherm. Een ultrabook dat op deze punten middelmatig scoort is, in de categorie ultrabook, zeer middelmatig.
Mee eens, ik ben dan ook van mening dat "zeer goed" op zijn minst bijgesteld zou moeten worden naar "goed" want bij zeer goed denk ik aan iets dat minimaal 97-99% uitblinkt en geen nadelen kent t.o.v. het referentie-spectrum.
Het is een hardstikke leuk apparaatje, maar ik vind de beoordeling ongeloofwaardig. Zeker met dat scherm dat keihard licht terugkaatst. Dit is gewoon zwaar onder de maat. Op alle andere vlakken presteert hij bovendien gemiddeld. Vanwaar dan die 5 sterren?
Het is ontzettend lastig om foto's te maken met een neutraal uiterlijk zonder dat het erop lijkt dat het scherm zo strak is als een scheerspiegel.

Ben het met je eens dat de foto misschien mensen afschrikt en dat ze denken: dat is ontzettend glimmend en vervelend maar mijn ervaring de laatste jaren met grofweg 15 verschillende monitoren, 6 verschillende laptops en een dozijn smartphones, heeft me geleerd dat je het scherm eerst zelf moet zien, dat je er even een kwartier naar moet kijken zowel in donkere als lichte omgeving en natuurlijk wat applicaties moet openzetten zodat je kan beoordelen of het echt allemaal zo glimmend is.

Mijn conclusie is: het valt allemaal wel mee. Je moet wel heel ongelukkig zitten bij een LED-verlichting en je laptopscherm echt niet willen/kunnen inklappen om een dergelijk scherm niet te willen hebben.
Als ik het vergelijk met mijn HP EliteBook, dan kan je het scherm prima gebruiken als spiegel.
Ze geven zelf toe dat ze hoopten dat fabrikanten voor een mat scherm zouden kiezen. Dan heb je de schijn sowieso al tegen ;)

Als je 1400 euro uitgeeft aan een perfecte ultrabook, dan mag je ook perfectie eisen.

@Markie577
Ik heb het niet gecontroleerd, maar ik meen zoiets ook gelezen te hebben. Bedankt voor je aanvulling.
Ben het wel eens met deze opmerking, vooral omdat vorige week de aspire s7 wel werd afgebrand (naar mijn gevoel) omdat de nits zo laag waren.
Ik begrijp ook niet waarom fabrikanten telkens terug vallen op zo'n high gloss scherm. Ja het oogt chique maar je kan er voor geen meter op werken. Voor mij nooit meer een glanzend scherm in elk geval.

[Reactie gewijzigd door et36s op 23 juli 2024 09:51]

Mooi ding maar duur voor wat je krijgt. Ik heb mijn laptop die iets mindere specs heeft maar best wel vergelijkbaar is (Lenovo Thinkpad S440, i5 4200u, 8gb, 500gb hdd, mat touchscreen 1600x900, 1,9kg, batterij die gemakkelijk 6 uur meegaat) voor iets meer dan €600 aangeschaft (was wel een mooie aanbieding). Interessant dat er in de HP een m.2 ssd in zit van 256Gb. Die zoek ik nog om mijn machine mee te upgraden. Hopelijk komen ze snel beschikbaar voor consumenten voor een normale prijs per Gb.
Jouw laptop staat qua specs een stuk lager in de markt, dus lastig vergelijken met een latop die het dubbele kost. 1600x900 (nog niet eens Full HD dus) is wel heel iets anders als de 2560x1440 pixels van deze HP. Tel daar een flinke SSD en een i7 CPU bij op en je begrijpt wel dat deze ultrabook een stuk duurder is.
Ik snap wel dat het een andere klasse is. Maar in de review hebben de ultrabooks waarmee vergeleken wordt wel vergelijkbare specs als mijn laptop (behalve dan de HDD). Uit de benchmarks blijkt ook dat de prestaties bv i5 tov i7 niet onwijs veel slechter zijn.

Mijn punt is dat de fabrikanten volgens mij het 'ultrabook' gebeuren uitbuiten om hun machines, waarvan geen enkele in alle opzichten top of the bill zijn, onevenredig duur te kunnen maken.
Het is simpel, hoe meer high-end specs in een compacte behuizing als een ultrabook, hoe duurder het wordt. Technisch is het allemaal mogelijk (ook qua warmteafvoer en accuduur) maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Het is logisch dat er op een high-end model meer marge zit, daar worden er immers ook minder van verkocht.
Op zich een nette Ultrabook, maar die half-sized Up/Down-keys zijn imo. toch een misser van jewelste. Mijn laptop heeft ook zulke kleine toetsen, en alhoewel het na verloop van tijd wel went (of eigenlijk: je leert ermee leven) is het verre van ideaal, en naar mijn mening zo'n duur apparaat onwaardig.
Eens, en als je ook nog eens geen home, page up, page down, end, etc knopjes hebt wordt het erg lastig werken denk ik.

Wat ik echt een misser vind, is touchscreen. ik heb (nog) absoluut geen behoefte aan een touchscreen. Sterker nog, ik heb er een hekel aan als men met (vingertjes) aan het scherm zit en je vervolgens het scherm weer moet schoonmaken om je niet te ergeren aan vlekken. 'Dan gebruik je het niet' zou je kunnen zeggen, maar ik zou bij zo een laptop toch het idee hebben dat ik er voor betaal of zo. Liever een gewoon scherm, 'touchen' doe ik wel met de trackpad of met m'n tablet/telefoon
Die missende Home/End/etc.-toetsen was me nog niet eens opgevallen, maar dat is inderdaad ook extreem irritant (misschien nog wel erger dan de cursor-toetsen).
Op mijn laptop ontbreken ook dedicated toetsen voor die functionaliteit, en de Fn-combo is zo goed als onbruikbaar omdat de Fn-toets bij mij links van de Spacebar zit, en de combo-toetsen aan de andere kant (afstand te groot voor bediening met één hand).
Wordt bij de alternatieven niet de ideapad Yoga bedoelt ipv de Thinkpad Yoga? Zijn twee totaal verschillende modellen....
jammer dat ze het ventilator geluid niet weten op te lossen, ik had er al last van op mijn envy spectre 14 ..3 keer voor terug geweest... en nooit opgelost (ook 1400 Euro voor betaald)

het is een zeer hoge irritante toon waar niet aan te wennen is. heb hem daarom ook weer verkocht.
trackpad zat een lag in.. lijkt erop dat ze dat wel hebben opgelost??..

altijd zeer goede ervaringen gehad met HP laptops .. maar de spectre envy lijn ver van weg blijven

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.