Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

HTC One max: groter is niet per se beter

20-11-2013 • 08:00

69

Multipage-opmaak

Inleiding

Heel grote telefoons kunnen we vandaag de dag niet meer wegzetten als gekkigheid, als proefballon, of experiment. De markt die ooit door Samsung verkend werd, lijkt een blijvertje te zijn en kent nu een stuk meer spelers, waaronder Sony, met zijn Xperia Z Ultra, Huawei met de Ascend Mate, Nokia met de Lumia 1520 en nu ook HTC, met de groter broer van de HTC One: de One max.

De Max lijkt als twee druppels water op de HTC One en de One mini, maar dan opgeblazen naar een formaat van 5,9". Hij kent echter ook twee nieuwe features. Allereerst is het nu mogelijk om de achterkant te verwijderen; doe je dat, dan wordt een micro-sd-kaartlezer blootgelegd waarmee je het totale opslaggeheugen kan uitbreiden. Daarnaast is op diezelfde achterzijde een vingerafdrukscanner te vinden.

Grote telefoons zijn zeker niet voor iedereen weggelegd, maar er is een groep mensen die er bewust voor kiest omdat ze vaak voordelen hebben op het gebied van accuduur en het grotere scherm is fijner voor browsen en video kijken. De minder ideale ergonomie en het feit dat je eigenlijk twee handen nodig hebt voor de bediening, zijn aspecten die je bereid moet zijn te accepteren.

Wij liepen de afgelopen periode rond met de One max om te kijken of het grote formaat in de praktijk goed wordt benut en of het een waardige toevoeging aan de One-familie is. Daarnaast gingen we natuurlijk ook druk aan de slag met de nieuwe vingerafdrukscanner.

Bekende behuizing, maar dan een stuk groter

HTC One max en HTC One

HTC One max (links) en HTC One (rechts)

De One max is onmiskenbaar een lid van de One-familie. Net als de normale One en de One mini heeft hij een aluminium behuizing met een gebolde achterkant, twee grote speakers boven en onder het scherm en achterop een grote, ronde camera die in het midden bovenaan geplaatst is.

Omdat de One max een stuk groter is, is de aan-uitknop verplaatst van de bovenkant naar de rechterzijkant. Dat is maar goed ook, want boven zou hij nauwelijks te bereiken zijn en nu valt hij precies onder de duim of middelvinger, afhankelijk van de hand die je gebruikt om het toestel vast te houden.

Boven de aan-uitknop zitten de volumeknoppen en helemaal bovenop de telefoon zit een openig voor de infraroodzender, die weer terug van weggeweest lijkt te zijn. Deze zien we namelijk steeds vaker terug op smartphones en maken het mogelijk om bijvoorbeeld je tv of stereo via een app te bedienen. HTC levert daar zijn Sense TV-app voor mee die eenvoudig in elkaar steekt en gebruikers via een virtuele afstandsbediening verschillende soorten apparaten laat bedienen. De BoomSound-speakers, die boven en onder het scherm in de behuizing zijn weggewerkt, stellen net als bij de andere One-modellen niet teleur en samen met het grote scherm maken ze de One max ideaal om even een YouTube-filmpje op de bank te kijken.

De One max maakt gebruik van dezelfde capacitieve knoppen als de andere twee varianten. Onderaan het scherm zit dus een HTC-logo met links de terugknop en rechts de homeknop. Om het multitaskingoverzicht te openen moet je twee keer op de homeknop tikken. Een losse knop hadden we fijner gevonden, maar deze methode is in ieder geval sneller dan het lang ingedrukt houden van de homeknop, wat door sommige andere fabrikanten wordt gebruikt.

Omdat er geen fysieke menuknop aanwezig is maar ook een virtuele knoppenbalk ontbreekt, kan de One max niet elegant omgaan met apps die nog een menuknop vereisen. In die gevallen verschijnt onderin een dikke zwarte balk met een virtuele knop voor het menu. Dat is bij de andere One-toestellen niet anders en HTC heeft met zijn gekozen knoppenconfiguratie eigenlijk geen andere keus.

TelefoonDiagonaalLengteBreedteDikteGewicht
Xperia Z Ultra 6,4" 179mm 92mm 6,5mm 212gram
Huawei Ascend Mate 6,1" 164mm 86mm 9,9mm 198gram
HTC One max 5,9" 165mm 83mm 10mm 217gram
Galaxy Note 3 5,7" 151mm 79mm 8,3mm 168gram
LG Optimus G Pro 5,5" 150mm 76mm 9,4mm 160gram
HTC One 4,7" 137mm 68mm 9mm 143gram

De One max is zeker geen toestel dat zich makkelijk met één hand laat bedienen, maar dat hadden we gezien onze ervaringen met de Galaxy Note 3 en Xperia Z Ultra ook niet verwacht. Hij is anderhalve centimeter langer dan de Note 3 en ongeveer een halve centimeter breder. Zo gigantisch als een Xperia Z Ultra oogt hij niet en voelt hij ook niet aan. Je kan de Z Ultra eigenlijk ook een kleine tablet noemen, maar de One max is in onze ogen gewoon een grote telefoon. Wel is hij met 217 gram aan de zware kant.

Ondanks zijn enorme scherm wist hij onze niet erg wetenschappelijke broekzaktest met succes te voltooien. Het formaat broekzak speelt natuurlijk een grote rol en we kunnen ons goed voorstellen dat er ook genoeg broekzakken zijn waarin de One max net te krap opgesloten zit.

HTC One max HTC One max HTC One max HTC One max HTC One max HTC One max HTC One max HTC One max

Voor de zijkant heeft HTC verder geborduurd op het ontwerp van de mini: dat wil zeggen dat deze van kunststof is en niet compleet van aluminium, zoals dat bij de originele One nog wel was. Net als bij de One mini geldt dus voor voor de max dat het design van de One wat luxer oogt en dat de plastic rand een klein beetje afbreuk aan het ontwerp doet. Bij de One voel je metaal als je hem vasthebt en bij de One max voel je dus plastic. Vermoedelijk heeft HTC hiervoor gekozen omdat de behuizing op deze manier eenvoudiger te produceren is. Ondanks die plastic rand is de One max nog steeds een mooie telefoon die stevig aanvoelt.

Een verschil met de andere twee One-modellen is dat de achterkant van de Max verwijderbaar is. Daarvoor zit in de linkerrand, bovenaan een klein schuifje waarmee de achterkant wordt ontgrendeld. Wat dan losgehaald kan worden is een hele dunne aluminium plaat die bijna het gehele oppervlak van de telefoon beslaat. Met die eenmaal verwijderd kan je makkelijk bij het sim-slot en de micro-sd-kaartlezer komen. De batterij is overigens niet verwisselbaar en dat is een gemiste kans in onze ogen.

De constructie met de verwijderbare achterkant werkt op zich goed, maar voelt niet heel fijn aan. Om de achterzijde weer vast te krijgen moet je hem simpelweg aanduwen, waarbij hij op verschillende plekken vastklikt. Die klikjes voelen echter niet zo stevig en duidelijk als bij andere telefoons met verwijderbare achterzijdes en in het begin konden we moeilijk oordelen of hij nu echt op alle plekken goed bevestigd was. Storender is nog dat de achterkant van ons testexemplaar niet goed aansloot, zoals op onderstaande foto te zien is. HTC One max

Een vingerafdrukscanner achterop

Een van de grootste vernieuwingen ten opzichte van de andere One-telefoons is de vingerafdrukscanner die onder de camera geplaatst is. In tegenstelling tot de scanner op de iPhone 5s werkt hij niet door een vinger erop te leggen, maar door deze van boven naar beneden er overheen te vegen. We waren gecharmeerd van de scanner op de iPhone 5s, maar die op de One max leverde ons eerder problemen en frustraties op dan dat hij zaken makkelijker maakte.

Het instellen verloopt redelijk simpel. In totaal kunnen drie vingerafdrukscans ingevoerd worden en per vinger moet vier keer over de sensor geveegd worden om genoeg data te verzamelen. Welke data vervolgens opgeslagen wordt en hoe veilig dat gebeurt is niet bekend. Als de vinger eenmaal herkend is kan een actie gekozen worden, zoals het ontgrendelen van het toestel, of het opstarten van een app, bijvoorbeeld de camera.

HTC One max

Het grootste probleem in de praktijk is de positie van de scanner. Omdat hij achterop zit kan je hem niet zien en moet je dus een beetje gokken waar hij zich bevindt. Na een paar dagen werden we hier best goed in, maar alsnog waren we soms over de cameralens aan het vegen in plaats van de scanner. Daarbij is het ook belangrijk dat je de telefoon recht vasthoudt, want de scanner weet niet goed om te gaan met een veeg die niet recht van boven naar beneden wordt uitgevoerd.

Daarnaast kan je de scanner niet gebruiken om de telefoon uit slaapstand te halen, zoals dat bij de iPhone 5s praktisch wel zo is omdat de vingerafdrukscanner in de homeknop verwerkt zit. Bij de One max moet je dus twee handelingen uitvoeren: eerst de knop aan de zijkant indrukken en dan over de scanner aan de achterkant vegen. Dat werkt niet bijster snel, sterker nog, in de praktijk bleek het sneller om gewoon een ontgrendelpatroon te gebruiken omdat we die wel keer op keer correct konden invoeren en het succesgehalte bij de scanner lager lag.

Er is ook geen koppeling tussen de vingerafdrukscanner en eventuele authenticatieschermen, zoals die in de Play Store. Feitelijk komt het erop neer dat de scanner alleen werkt vanaf het lockscreen en een vervanging is voor een pincode of een ontgrendelpatroon.

Het is een goede poging van HTC maar uiteindelijk hebben we de feature maar uitgezet en zijn we teruggekeerd naar een traditioneel ontgrendelpatroon. De functie had waarschijnlijk beter gewerkt als de scanner werkte door een vinger er simpelweg op te leggen, maar dan nog is de positie achterop niet ideaal omdat je volledig blind te werk moet gaan.

HTC One max - vingerafdrukscanner

Hardware en prestaties

SnapdragonDe HTC One max is op hardwarevlak gelijk aan de One. De One max bevat dus een quadcore Snapdragon 600-soc op 1,7Ghz, gekoppeld aan 2GB werkgeheugen. Het zou ons niets verbazen als HTC simpelweg het pcb en de hardware uit de HTC One gepakt heeft en die met minimale wijzigingen inzet voor de One max. Op die manier kan het bedrijf kosten besparen en dat is natuurlijk weer goed voor de winstmarge.

Heel nieuw kunnen we de hardware niet noemen, maar het zou ook nergens op slaan om het binnenwerk van de One max aan te duiden als verouderd. De technologische ontwikkelingen in deze sector gaan echter heel hard en op het vlak van absolute rekenkracht zijn er inmiddels betere componenten voorhanden, zoals Nvidia's Tegra 4 en de Snapdragon 800 van Qualcomm.

Daar merk je gelukkig weinig van als je de One max normaal gebruikt; de telefoon voelt rap aan en ook moderne games kan je er prima op spelen. Als app-ontwikkelaars, en vooral gameontwikkelaars, de systeemeisen in de toekomst gaan opschroeven zal je daar bij de One max wellicht eerder iets van merken dan bij bijvoorbeeld een Note 3, Xperia Z1/Ultra of LG G2.

Benchmarks

Sinds kort moeten we helaas in elke smartphonereview opmerken dat het benchmarken van de hardware steeds problematischer wordt. Aan de eerste reden kunnen fabrikanten weinig doen en dat is throttling; het terugklokken van de chip als de warmteontwikkeling te groot wordt. Het maakt daarom veel uit of je benchmarks draait nadat een toestel een tijdje niets gedaan heeft, of dat je ze continu draait. Wij kiezen voor grote tussenpozen tussen verschillende runs, om dit effect zoveel mogelijk te vermijden. Alsnog meet je met synthetische benchmarks dus de theoretische maximumprestaties van een apparaat.

Een ander probleem is dat fabrikanten voor ons gevoel proberen vals te spelen door te detecteren wanneer een benchmark draait, om vervolgens alle processorkernen meteen op hun maximale kloksnelheid vast te zetten. Als het goed is moet dit onder zware belasting sowieso al gebeuren, maar met deze methode willen de fabrikanten garanderen dat het toestel in benchmarks optimaal presteert. De One max doet dit bijvoorbeeld bij GFXBench en 3DMark. We kennen dit soort praktijken al van desktopvideokaarten en hoewel er niks overklokt wordt en er dus geen sprake is van valsspelen, blijft het jammer dat fabrikanten dit soort foefjes inbouwen.

We blijven de benchmarks draaien om een idee te geven van het absolute maximum dat uit deze toestellen te halen valt, maar ondertussen zijn we ook hard aan het nadenken over hoe we op een goede en reproduceerbare manier andere tests kunnen doen die een beter beeld geven van de prestaties in de praktijk.

AndEBench - native
Telefoon / TabletSoCin Iteraties per seconde, hoger is beter
Nexus 5 Snapdragon 800
********
17110
Samsung Galaxy Note 3 Snapdragon 800
*******
15485
Sony Xperia Z1 Snapdragon 800
******
13321
LG G2 Snapdragon 800
******
12648
Nexus 4 Snapdragon S4 Pro
******
11829
HTC One Snapdragon 600
******
11764
HTC One max Snapdragon 600
*****
11343
HTC One S Qualcomm S4 Plus
***
5781
HTC One mini Qualcomm 400
**
4399

We gebruiken AndEBench om een vergelijking te kunnen maken tussen de absolute rekenkracht van de verschillende mobiele socs. De test belast hierbij alle vier de processorkernen en draait zowel native als in Java, zodat we ook een goed beeld krijgen van de snelheid waarmee de in Java geschreven Android-apps draaien.

De One max scoort hier nagenoeg gelijk aan de One en gezien de haast identieke hardware is dat niet verwonderlijk. De toestellen met de nieuwe Snapdragon 800-soc scoren in deze test signficant hoger, dat komt omdat de maximale kloksnelheid bij die chip op 2,3GHz ligt en de Snapdragon 600 van de HTC One niet verder kan dan 1,7GHz.

Eén van de grootste verschillen tussen de Snapdragon 600-soc uit de HTC One max en de Snapdragon 800-soc is de vernieuwde gpu. Deze Adreno 330 is bijna twee keer zo snel als de Adreno 320 en dat helpt vooral bij hoge resoluties. In bovenstaande grafiek is goed te zien dat bijvoorbeeld de Nexus 4, met dezelfde gpu als de HTC One max, een stuk beter scoort omdat de schermresolutie lager ligt. De Snapdragon 600 laat zich dus het best combineren met een hd-ready scherm, terwijl je met een full-hd-scherm een Snapdragon 800 nodig hebt om dezelfde prestaties te halen.

Grafische prestaties zijn natuurlijk vooral van het belang bij het spelen van mobiele games en gelukkig leggen ontwikkelaars van die games de lat vooralsnog niet erg hoog. Een moderne game als Asphalt 8 draait bijvoorbeeld prima op de One max.

Ook in de Ice Storm Unlimited-test van 3DMark is goed te zien dat er flink wat prestatieverschil zit tussen de Snapdragon 600 en 800.

Browser benchmarks

Peacekeeper
Telefoon / Tabletin Punten, hoger is beter
Apple iPhone 5s
*******
1751,00
Apple iPhone 5c
****
927,00
Samsung Galaxy Note 3
****
901,00
Sony Xperia Z1
***
857,00
LG G2
***
844,00
Nexus 5
***
830,00
HTC One max
***
776,00
HTC One
***
660,00
HTC One mini
**
590,00
Nexus 4
**
495,00
Nokia Lumia 1020
*
336,00

In de browserbenchmark Peacekeeper scoort de One max net wat beter dan de One, en dat is begrijpelijk. Naast processorkracht speelt ook de snelheid van de browser een rol in deze test en we kunnen ons goed voorstellen dat HTC daar in de nieuwe firmware aan gesleuteld heeft.

Kraken 1.1
Telefoon / TabletTijd gemeten in milliseconden in ms, lager is beter
Apple iPhone 5s
*
6231
Sony Xperia Z1
*
6978
Nexus 5
*
7381
Samsung Galaxy Note 3
*
7879
LG G2
**
11366
HTC One
**
13278
Apple iPhone 5c
**
14056
HTC One max
**
14172
HTC One mini
***
16234
Nexus 4
***
17183
Nokia Lumia 1020
*******
43572

Kraken is een webbrowsertest die puur gericht is op Javascript en vooral singlethreaded code draait, waardoor de kloksnelheid van grote invloed is. De HTC One max blijft daarom een beetje achter bij telefoons met krachtigere socs.

Schermkwaliteit: vertrouwd

HTC staat sinds de One X bij ons hoog aangeschreven als het op beeldschermen aankomt. Het Taiwanese bedrijf maakt ze niet zelf, maar stelt duidelijk hoge eisen aan de bedrijven waar het de displays inkoopt. Het 5,9"-scherm van de One max stelt gelukkig niet teleur. De resolutie is met 1920x1080 pixels gelijk aan de normale One, die een schermdiagonaal van 4,7" heeft. Dat betekent dat er per vierkante centimeter wat minder pixels aanwezig zijn, maar dat valt in de praktijk nauwelijks op.

HTC One max

Contrast
Telefoon / Tabletin verhouding , hoger is beter
LG G2
******
1232:1
Apple iPhone 5c
******
1160:1
HTC One
******
1159:1
Apple iPhone 5s
******
1114:1
HTC One max
******
1082:1
Nexus 5
*****
963:1
HTC One mini
*****
921:1
Sony Xperia Z1
***
507:1
Helderheid
Telefoon / Tabletin nits, hoger is beter
Apple iPhone 5c
********
536
Apple iPhone 5s
********
510
HTC One
*******
489
Nexus 5
*******
476
Sony Xperia Z1
*******
470
HTC One mini
*******
470
Nexus 4
******
432
HTC One max
******
422
LG G2
******
402

Met een helderheid van 422 nits en een contrastverhouding van 1082:1 oogt het scherm van de One max al bij de eerste aanblik indrukwekkend. Het zwart ziet er voor een lcd goed diep uit en de helderheid ligt hoog genoeg om op een zonnige dag ook nog wat te kunnen zien.

Beeldkwaliteit

HTC One Max - grayscale

HTC One Max - gamut

Gemiddelde kleurfout (dE2000)
Telefoon / Tabletin dE2000, lager is beter
Nexus 5
****
2,1
Apple iPhone 5c
*****
2,6
Apple iPhone 5s
*****
2,7
HTC One
*******
3,9
LG G2
*******
4,2
HTC One max
*******
4,2
Sony Xperia Z1
********
4,6

Als we naar de kleurreproductie kijken vallen enkele eigenaardigheden op. Hoewel de gemiddelde kleurtemperatuur in orde is, detecteert onze meter wel een overdaad aan groen in de kleurenmix. Of je dat ziet hangt een beetje van de persoon af, maar toen we de meetresultaten eenmaal gezien hadden, konden we ook met het blote oog zien dat witte oppervlakken een licht groen tintje hebben. Heel storend is het echter niet.

Onze meetsoftware hangt daar vervolgens een flinke kleurfout aan voor de weergave van wit, waarmee de gemiddelde kleurfout uitkomt op 4,2 dE2000. Dat geeft een ietwat vertekend beeld omdat de kleurfout van de primaire en secundaire kanalen een stuk lager is, zo laag dat ze op het oog niet waar te nemen zijn. Als we enkel naar die kleuren kijken zou de kleurfout net onder de 3 dE2000 uitkomen en dat is een erg goede score.

Wat uit de test niet naar voren komt is dat in het scherm onder bepaalde hoeken verticale lijntjes te zien zijn. Ze vallen alleen op bij egale oppervlakken en dan vooral bij wit, bijvoorbeeld als je aan het wachten bent tot alle elementen van een webpagina ingeladen zijn. Wat die lijntjes precies zijn, weten we niet, wellicht gaat het om elektroden van het touchscreen. Heel storend is het niet, maar heb je ze eenmaal een keertje gezien dan zullen ze vaker opvallen.

Accuduur: erg indrukwekkend

Een groot voordeel van een riante telefoon is dat hij ruimte biedt aan een flinke accu. Waar de One een accu met capaciteit van 2300mAh heeft is de One max uitgerust met een 3300mAh-exemplaar, een verschil van bijna 45 procent. Een klein deel van die extra capaciteit is nodig om het grotere scherm van stroom te voorzien, maar de rest is pure winst ten opzichte van kleinere toestellen.

Zoals uitgelegd in de review van de Nexus 5 draaien we momenteel twee accutests op smartphones terwijl we achter de schermen druk bezig zijn met het bijwerken van ons accutestprotocol. De eerste van die twee is de browsetest, waarbij we het apparaat met tussenpozen door een vaste lijst met websites laten browsen tot de accu leeg is.

Accuduur - browsen (250 nits)
Telefoon / TabletAccucapaciteitTijd in Minuten, hoger is beter
HTC One max 3300 mAh
********
11u05m
Samsung Galaxy Note 3 3200 mAh
******
8u39m
Huawei Ascend Mate 4050 mAh
******
8u29m
Apple iPhone 5c 1520 mAh
******
8u09m
Apple iPhone 5s 1570 mAh
******
7u55m
Nexus 5 2300 mAh
******
7u53m
LG G2 3000 mAh
******
7u41m
HTC One (Sense 5.5) 2300 mAh
*****
7u03m
HTC One mini 1800 mAh
*****
6u22m
Nexus 4 2100 mAh
****
5u59m
Sony Xperia Z1 3000 mAh
****
5u11m
Sony Xperia Z Ultra 3000 mAh
***
4u47m

De One max weet het in deze test maar liefst elf uur en vijf minuten uit te houden. Die goede score komt overeen met onze ervaring in de praktijk. We hebben wel geconstateerd dat onze browsingtest niet zwaar genoeg meer is voor moderne apparaten en we zullen zeer binnenkort dan ook met een vernieuwde test komen die het de apparaten wat moeilijker maakt.

Accuduur - Film (250 nits)
Telefoon / TabletAccucapaciteitTijd in Minuten, hoger is beter
Samsung Galaxy Note 3 3200 mAh
********
12u47m
BlackBerry Z30 2880 mAh
*******
11u50m
HTC One max 3300 mAh
*******
10u36m
LG G2 3000 mAh
******
9u44m
Huawei Ascend Mate 4050 mAh
******
9u43m
Apple iPhone 5c 1520 mAh
*****
8u05m
Apple iPhone 5s 1570 mAh
*****
7u45m
Nexus 4 2100 mAh
****
6u59m
Nexus 5 2300 mAh
****
6u58m
HTC One mini 1800 mAh
****
6u51m
Sony Xperia Z1 3000 mAh
****
6u42m
Sony Xperia Z Ultra 3000 mAh
****
6u02m
HTC One 2300 mAh
****
6u01m

Ook in de videotest gooit de One max hoge ogen met een score van meer dan tien en een half uur. Hij hoeft alleen zijn meerdere te erkennen in de Note 3 van Samsung en de BlackBerry Z30. Die zijn beiden voorzien van een amoled-scherm, wat in deze test een voordeel is.

Software en camera: Sense 5.5 en Ultrapixels

De One max draait op Android 4.3, aangevuld met HTC's Sense-schil. Diezelfde combinatie is ook recentelijk uitgerold naar de HTC One door middel van een over the air-update. Sense is een behoorlijk ingrijpende skin die vrijwel elk aspect van Android een nieuw visueel sausje geeft. De meest recente versie is 5.5, die ten opzichte van versie 5.0 van eerder dit jaar op een aantal vlakken gewijzigd is.

Blinkfeed, de Flipboard-achtige pagina die onderdeel uitmaakt van HTC's launcher heeft bijvoorbeeld nieuwe opties gekregen. Zo kan je nu zelf rss-feeds toevoegen en als je het systeem niets vind kan je het ook geheel uitschakelen. Dat laatste kon bij de eerdere versie van Sense nog niet en het is fijn dat je als gebruiker nu de keuze krijgt.

De verdere wijzigingen zijn allemaal subtiel, maar in veel gevallen zeker welkom. Zo zijn er meer toggles in de notificatiebalk en kunnen gebruikers zelf aangeven welke toggles ze willen weergeven. Verder is de indeling van de de Galerij-app lichtelijk aangepast en de korte Zoe-filmpjes die je samen met een foto kan maken kunnen nu opgeslagen worden als animated gif.

Ook nieuw - en handig - is een Do Not Disturb, of Niet Storen-functie. Deze kennen we al van veel andere telefoons en zorgt ervoor dat alle notificaties worden uitgezet. Ze komen wel binnen, maar de telefoon geeft er geen enkele indicatie dat er nieuwe notificaties zijn, handig bijvoorbeeld voor tijdens het slapen. Je kunt geen tijden instellen waartussen de telefoon stil moet zijn, maar wel instellen hoe lang Niet Storen actief moet blijven als het is geactiveerd. Activeren gaat het snelst via een Quick Toggle in het notificatiescherm.

Sense 5.5 op HTC One max Sense 5.5 op HTC One max Sense 5.5 op HTC One max Sense 5.5 op HTC One max Sense 5.5 op HTC One max Sense 5.5 op HTC One max Sense 5.5 op HTC One max Sense 5.5 op HTC One max

De camera: nog steeds ultrapixels, maar geen beeldstabilisatie meer

HTC nam bij de ontwikkeling van de One een gedurfde stap door op cameravlak niet meer mee te doen met de megapixelrace. In plaats daarvan koos de fabrikant juist voor een sensor met een relatief lage resolutie, maar met grote individuele pixels. Een grotere pixel kan meer licht vangen en dat is gunstig voor de ruisproductie, die zou dan lager moeten zijn. Daarnaast had HTC ook nog eens een optische gestabiliseerde lens toegevoegd, en dat hadden we ten tijde van de release nog nauwelijks bij telefoons gezien. Die combinatie zorgt voor relatief goede beeldkwaliteit bij weinig licht.

De keerzijde van medaille is dat de resolutie van de foto's laag is. De volle 4 megapixels krijg je trouwens alleen als je foto's in breedbeeldverhouding maakt; wil je traditionele 3:2-foto's, dan houd je nog maar 3 megapixels over. Dat betekent dat er geen speling is om een beetje te croppen en digitaal zoomen is ook geen optie. Ook uitprinten op groot formaat is niet aan te raden. Eigenlijk moet je niet meer willen dan een lageresolutieversie delen op sociale media.

TelefoonSensorgrootteMegapixelsPixelgrootteDiafragmaBrandpunt
Nokia PureView 808 1/1.2" 41,3Mp 1.4µm f/2.4 26mm
Nokia Lumia 1020 1/1.5" 41,3Mp 1,12µm f/2.2 25mm
Sony Xperia Z1 1/2.3" 18,2Mp 1,4µm f/2.0 27mm
iPhone 5s 1/3" 8Mp 1,5µm f/2.2 30mm
Samsung Galaxy S4 1/3" 13Mp 1,12µm f/2.2 31mm
LG G2 1/3" 13Mp 1,12µm f/2.4 29mm
HTC One 1/3" 4Mp 2µm f/2.0 28mm

HTC gebruikt voor de One max dezelfde sensor als de One, maar heeft de optische beeldstabilisatie weggelaten en dat vinden we jammer. OIS helpt zowel bij foto's maken met weinig licht en bij het schieten van filmpjes, en het is een feature die steeds meer gemeengoed begint te worden. HTC wilde waarschijnlijk wat kosten besparen, maar met een prijs van ongeveer 700 euro ziet de consument van die besparing bij de One max helemaal niets terug.

Gek genoeg heeft HTC de belichtingsalgoritmen hier niet op aangepast. We hebben wat vergelijkende testjes gedaan met de normale HTC One, en in donkere omgevingen werd op beide toestellen steevast voor dezelfde belichting gekozen, met soms erg lange sluitertijden. Wegens het gebrek aan OIS loop je dan bij de One max veel meer kans om een bewogen foto te krijgen dan bij de One.

Sense 5.5 op HTC One max

De basisinterface van de camerapp zit goed in elkaar. Aan de rechterzijde zitten knoppen voor het maken van foto's en filmpjes, zodat je niet van modus hoef te wisselen en je kan de belichting simpelweg aanpassen door op een plek in het zoekerbeeld aan te tikken. Wil je dieper in de instellingen duiken dan wordt alles wat minder overzichtelijk. Via een enkele menuknop onderin open je de instellingen die vervolgens als een grote lijst weergegeven wordt. Middels kleine pijltjes kan je vervolgens weer subopties uitklappen. Dat maakt de lijst waarin je moet zoeken behoorlijk uitvoerig en daarmee is het overzicht soms weg.

Samplefoto's

HTC One max - sample foto's HTC One max - sample foto's HTC One max - sample foto's HTC One max - sample foto's HTC One max - sample foto's HTC One max - sample foto's HTC One max - sample foto's HTC One max - sample foto's HTC One max - sample foto's HTC One max - sample foto's HTC One max - sample foto's HTC One max - sample foto's HTC One max - sample foto's HTC One max - sample foto's

Specificaties en productfoto's

Merk en uitvoering
Categorie Mobiele telefoons
Merk HTC
Serie One
Uitvoering max
Afbeeldingen
Prijs en beoordeling
Laagste prijs € 682,44 Vergelijk prijzen
Aantal aanbieders 14 winkels
Eerste prijsvermelding dinsdag 15 oktober 2013
Toestel
Telefoonmodel Bar
Gsm-besturingssysteem Android
Versie besturingssysteem Google Android 4.3
Uiterlijke kenmerken
Kleuren Zilver
Gewicht (gram) 217g
Lengte 164,5mm
Breedte 82,5mm
Hoogte / Diepte 10,29mm
Beeldscherm
Schermdiagonaal 5,9"
Schermresolutie 1920x1080 (Full HD 1080p)
Invoermethode Touchscreen
Multitouch Ja
Touchscreentechniek Capacitief
Secundair scherm Nee
Camera
Cameraresolutie 4M
Cameraresolutie (voor) 2,1MP
Camera autofocus Ja
Gsm-flitsertype Enkele led
Resolutie video-opname 1920x1080 (Full HD 1080p)
Functionaliteit
Berichten E-mail, mms, sms
Afspeelmogelijkheden Audio, Video
GPS Ja
Gsm-functies Bewegingssensor, DLNA, Handsfree, Kompas, Tril, Vingerafdrukscanner, Voicerecorder
Verbindingen
Mobiele netwerken edge, gprs, hspa, lte, umts
Frequentiebereik (mobiel) 800MHz, 850MHz, 900MHz, 1800MHz , 1900MHz , 2100MHz , 2600MHz
WiFi aanwezig Ja
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n
Bluetooth aanwezig Ja
Bluetooth-versie Bluetooth 4.0
Overige draadloze verbindingen Near Field Communication (NFC)
GSM-Connector 3.5mm headset, Micro-usb
Technische kenmerken
GSM-Chipset Qualcomm Snapdragon 600 (APQ8064T)
Processorsnelheid 1,7GHz
CPU Core Quad Core
Werkgeheugen 2GB
Opslaggeheugen 16GB
Geheugenkaart (Mobiel) microSD
Accu
Gesprekstijd 28u
Stand-by-tijd 585u
Accucapaciteit (mAh) 3.300mAh
Accutype Li-Polymer
Overige specificaties
Meegeleverde gsm accessoires Datakabel
HTC One max HTC One max HTC One max HTC One max HTC One max HTC One max HTC One max HTC One max HTC One max HTC One max HTC One max HTC One max

Alternatieven

4 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons Huawei Ascend Mate Zwart
Huawei Ascend Mate Zwart

Huawei's Ascend Mate heeft een iets groter scherm dan de One Max, maar dan wel met een een lagere schermresolutie en een minder snelle soc. Daar staat tegenover dat hij grofweg de helft van het bedrag van de HTC kost. Op het gebied van accuduur zijn zowel de Ascend Mate als de HTC max toppers.

4.5 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons Sony Xperia Z Ultra Zwart
Sony Xperia Z Ultra Zwart

De Z Ultra van Sony spant de kroon als het op schermformaat aankomt met een beelddiagonaal van 6,4 inch. De telefoon is een flink stuk groter dan de One max en zal door sommigen eerder als tablet dan als telefoon aangeduid worden. Sony's telefoon heeft snellere, modernere hardware dan de One max, maar kan wat accuduur betreft niet aan HTC's telefoon tippen.

4.5 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons Samsung Galaxy Note 3 Zwart
Samsung Galaxy Note 3 Zwart

De Galaxy Note 3 heeft een scherm dat slechts 0,2 inch kleiner is dan de One max, maar dankzij zijn compacte behuizing is de telefoon significant kleiner dan de max. Op accugebied kunnen de twee toestellen zich goed met elkaar meten, maar op hardwarevlak wint de Note 3 met zijn snellere Snapdragon 800-soc.

4.5 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons LG Optimus G Pro Zwart
LG Optimus G Pro Zwart

LG's Optimus Pro is met zijn scherm van 5,5" misschien klein vergeleken met de One max, maar we classificeren hem nog steeds als grote telefoon. Hij bevat dezelfde Snapdragon 600 als de One max en heeft dezelfde schermresolutie, waardoor de prestaties vergelijkbaar zijn. Op het vlak van accuduur moet de G Pro zijn meerdere erkennen in de One max.

Conclusie

De One max is op veel vlakken gewoon een opgeblazen versie van de One: het design komt grotendeels overeen, de gebruikte soc is dezelfde, de schermkwaliteit is vergelijkbaar en ook de Sense-software is weer aanwezig. Daarmee neemt hij veel positieve aspecten van de One over. Er zijn natuurlijk ook zaken anders: zoals de grootte van de accu, de vingerafdrukscanner en de verwijderbare achterkant, en die komen niet allemaal even goed uit de verf.

De grote 3300mAh-accu zorgt ervoor dat de One max heel lang meegaat op een volle batterij. We maakten ons tijdens de testperiode nauwelijks zorgen over het accuniveau en hadden ook niet de neiging om het toestel gedurende de dag aan de oplader te leggen, en dat is bij veel andere telefoons wel anders. Samen met de prima hardware en het mooie scherm maakt dat de One max een fijne telefoon om intensief te gebruiken.

De afmeting van 5,9" is niet voor iedereen weggelegd, maar hij kan gewoon nog in de broekzak meegenomen worden. Je hebt wel twee handen nodig voor fijn gebruik, maar dat mag voor de mensen die naar een telefoon in deze klasse zoeken geen verrassing zijn.

De vingerafdrukscanner en verwijderbare achterkant hebben ons niet weten te overtuigen: het is fijn dat er nu een micro-sd-slot aanwezig is, maar de afwerking van de telefoon kan zich niet meten met de unibody van de originele HTC One. De vingerafdrukscanner blijkt in de praktijk eigenlijk geen voordelen te bieden ten opzichte van een ontgrendelpatroon en daarnaast is het jammer dat HTC de optische beeldstabilisatie bij de camera weggelaten heeft.

Als hij scherp geprijsd was hadden we de One max wellicht durven aan te raden, maar dat is hij niet. Met een prijs van bijna 700 euro is hij ongeveer 200 euro duurder dan een normale HTC One, en dat prijsverschil is niet goed te praten voor een toestel dat nagenoeg dezelfde hardware bevat en op sommige vlakken net wat minder is. De One max is zeker geen slechte telefoon en is met een paar maanden misschien een leuke aanschaf als hij goedkoper is, maar op dit moment is het simpelweg een slechte deal.

Pluspunten

  • Goede accuduur
  • Micro-sd-slot

Minpunten

  • Afwerking teleurstellend
  • Vingerafdrukscanner komt niet goed uit de verf
  • Geen OIS meer
  • Duur

Eindoordeel

Tweakers zegt: 6

Reacties (69)

69
68
55
4
0
6
Wijzig sortering
"Omdat er geen fysieke menuknop aanwezig is maar ook een virtuele knoppenbalk ontbreekt, kan de One max niet elegant omgaan met apps die nog een menuknop vereisen. In die gevallen verschijnt onderin een dikke zwarte balk met een virtuele knop voor het menu. Dat is bij de andere One-toestellen niet anders en HTC heeft met zijn gekozen knoppenconfiguratie eigenlijk geen andere keus."

Er is een optie in de instellingen waarmee men de home toets kan gebruiken als menu toets. Je kan dan gewoon de home toets inhouden en dan opent hij het menu in de app. Er verschijnt dan ook geen zwarte balk zoals in dit artikel beschreven.
Toch jammer dat een feature wat op de iPhone zo goed werkt (volgens berichten), maar bij andere merken niet uit de verf komen, de vingerafdrukscanner. Zou dit nou komen omdat Apple zo goed is in het integreren van features en ze werkend te maken, of omdat Apple het geheel gewoon zo dicht gepatenteerd heeft dat andere bedrijven een alternatief moeten zoeken wat bij voorbaat al minder werkt? Ook bij de LG met vingerafdrukscanner zag je dat de achterkant niet ideaal is voor zo'n feature. Nou is het wel zo dat Android nooit een home knop heeft gehad met een zo'n prominente plaatsing als bij de iPhone, zou het daar aan liggen?
Mooi discussie punt dat je daar op stelt. Ik denk dat het enerzijds te maken heeft met de filosofie die men uitdraagt. Apple heeft altijd een sterke focus gehad op gebruikerservaring. Om een zo goed mogelijke gebruikerservaring te garanderen houdt Apple overal zelf de hand in, wat het voordeel geeft dat men dus ook kan optimaliseren tot in het oneindige. Daarnaast, met die filosofie in gedachten, kun je out of the box gaan denken met de vraag: hoe kan ik de gebruikerservaring verbeteren? Wat Apple doet (en ook Google,Microsoft en andere grote bedrijven) is kijken welke bedrijven zich overal mee bezig houden en juist die opkopen die iets hebben waarvan het gebruikt kan worden. Apple heeft daarin de naam dat ze bedrijven overnemen met al bestaande technologieen en wacht tot het juiste moment. Ik vind het knap van ze dat zulke hoogwaardige technologie op zo'n manier kunnen inzetten dat je er weinig van merkt en toch het iets bijdraagt. Samsung heeft bijvoorbeeld een heel ander uitgangspunt: heel veel opties geven. Kijk naar de S4, een prachtige telefoon met uitstekende features en vooral veel sensoren erin zodat je zelf kunt bepalen hoe jij je telefoon gebruikt. Met andere woorden: Apple denkt voor de consumsent na in de zin van wat jij nodig zou kunnen hebben, Samsung geeft jou de telefoon en zegt kort door de bocht dat het jou toestel is dat je kan aanpassen aan jezelf.
Juist die keuze vrijheid zorgt er dan ook voor dat je heel veel moet toevoegen wat soms wat minder goed is uitgewerkt. Soms is de techniek nog niet rijp genoeg of hebben mensen er geen behoefte aan. Dat is niet erg, maar zorgt er in het algemeen voor dat de ttechnologie vooruit gaat. Apple was niet de eerste met de vingerafdrukscanner, Motorola had het al op de Atrix en HP in laptops, voegde het iets toe? Vele vinden van niet. Voegt het iets toe op de iPhone? Dat is smaak, ik vind van wel. Mijn punt is, kortweg, dat verschillende strategieen uitmonden in andere manieren om techniek aan de man te brengen. Soms werkt dat, en soms niet. HTC heeft geanticipeerd op de vingerafdrukscanner (want dat doe je er niet zomaar even in), alleen de uitvoering blijkt minder goed. Dat gebeurd. Het blijft wel mooi dat men steeds blijft zoeken naar nieuwe manieren om te technologie toe te passen. Zodoende blijven technieken groeien en creativiteit komt ten uiting wat uiteindelijk goed is voor ons als consument. Was dat namelijk niet, dan hadden we nu geen ssmartphone en dergelijke.
Persoonlijk denk ik dat er nog wat anders bij komt.

Als Samsung alleen nog maar op de (onhandige) achterkant ruimte heeft voor de speaker dan zit de speaker maar op de achterkant.
Als Apple alleen nog maar ruimte heeft op de achterkant, dan gaat het ontwerp maar op nieuw. Een speaker op de achterkant geeft geen goede gebruikers ervaring.

Helemaal zo zwart/wit zal het niet zijn maar er zit wel een kern van waarheid in het verschil.
Ik denk dat mensen bij HTC een beetje gezond verstand missen. Deze plek voor een vingerafdrukscanner is natuurlijk waardeloos, zeker in combinatie met het feit dat je je vinger moet "vegen" over het scherm en ook nog eens de orientatie goed moet zijn. En dan krijg je ook nog eens allemaal vet vlekken op je camera lens omdat je de helft van de tijd daar overheen zit te swipen.

Zoals de review al aangeeft, dit zal een feature zijn die de meeste mensen meteen uitschakelen simpelweg omdat het hun taken niet makkelijker of sneller maakt. Dit is typisch een voorbeeld van een "me-too" feature waarbij gekeken wordt naar het toevoegen van specs (HTC kan nu mooi zeggen "we hebben ook een vingerafdrukscanner"). Dat is naar mijn mening dan ook het grote verschil tussen Apple en een bedrijf als HTC. Je ziet duidelijk dat Apple meer tijd in het uitwerken heeft gestoken wat zich uitbetaald in een daadwerkelijk zinvolle feature die mensen zullen gebruiken. Patenten zullen hier misschien een rol in spelen (maar dan had HTC het maar eerder moeten uitvinden), maar ik gok vooral dat deze feature gerushed is toen de geruchten kwamen dat Apple deze technologie zou gebruiken.

Wat ik verder opvallend vind, is dat bij het nieuws van Apple er een gigantische discussie ontstond over privacy en veiligheid. Met deze telefoon heb ik er nog niemand over gehoord, terwijl in dit artikel juist staat dat het totaal niet bekend is wat en hoe het wordt opgeslagen (en dus wat er gebeurd met je gegevens).
Dat er geen discussie is over de vingerafdrukscanner komt merendeels doordat het hier gaat om een niche product. HTC zal niet zoveel toestellen verkopen als de 5s (bij lange na niet) en heeft ook niet de draaglast om steeds met iets nieuws te komen. Het verschil tussen Apple en HTC qua discussies is dat er van Apple veel meer wordt verwacht dan van HTC. Zou HTC in plaats van Samsung marktleider zijn geweest in Android dan was de discussie anders geweest.
Let maar op dat wanneer Samsung de vingerafdrukscanner toevoegt in de home knop er meer discussie zal zijn.
Ondanks dat ik het een beetje een onzin argument vind dat HTC klein is, en daarom privacy blijkbaar minder belangrijk is dan bij een groot bedrijf, heb ik juist een ander bezwaar.

Er wordt niet uitgelegd door HTC hoe de data wordt opgeslagen. Dus ook al is HTC zelf klein, misschien is het wel gewoon mogelijk voor Google en andere apps (zoals Facebook) om deze data op te vragen en op te slaan in hun eigen servers. Ik zeg absoluut niet dat het zo is, en ik ben ook nog wel hoopvol dat HTC dit toch allemaal wat beter heeft afgeschermd, maar het punt is dat we het niet weten. Juist daarom vind ik het dan ook zo vreemd dat hier blijkbaar door niemand vragen over wordt gesteld (terwijl bij Apple moord en brand werd geroepen, ondanks dat de data misschien wel veel veiliger is opgeslagen bij hun).
Het argument dat ik presenteer eerder dat de discussie niet oplaait doordat het HTC betreft en niet Apple. Ik denk zelf dat de informatie snel zal volgen. Daarnaast bestaat de optie het gelukkig uit te zetten, zodat er geen informatie over doorgestuurd kan worden of iets dergelijks. Ik hoop het met je mee dat HTC het beter heeft beveiligd. Zelf denk ik eerder dat andere fabrikanten beter het voorbeeld van Apple kunnen volgen en het op te slaan in de processor. Niet op een server.
Hoe zou Facebook trouwens bij je data komen van je vingerafdruk? Die link kan ik namelijk niet leggen.
Ik snap heel goed dat bij HTC de discussie niet oplaait en bij Apple wel (hoge bomen vangen veel wind). Maar dat is nou juist mijn punt, waarom wordt er altijd wel gezeken en zeer kritisch gekeken naar de een, en accepteert men blijkbaar alles (of veel meer in ieder geval) bij een ander? Niet helemaal eerlijk, ook al snap ik hoe de grote boze wereld in elkaar steekt.. ;)

En hoe Facebook er bij zou kunnen? Stel dat deze data gewoon wordt opgeslagen op het interne flash-geheugen, en gewoon toegankelijk is voor 3rd party apps, dan kan elke app-maker er zelf bij. Het is niet voor niks dat Apple (eigenlijk is het de ARM architectuur) er voor heeft gekozen om dit op een afgeschermd deel van de SOC op te slaan. Nogmaals, ik zeg niet dat HTC dat niet doet, maar men geeft er in ieder geval geen duidelijkheid over. En geen haan die er naar kraait..
Een vingerscanner aan de achterkant was waarschijnlijk makkelijk gemaakt. Een vingerscanner op de voorkant had een heel nieuw ontwerp nodig gehad. Nu lijkt het op een one en feature wijs zit er zelfs dan nog iets meer op.

Een nieuw design kost heel veel geld en dat besteed HTC liever aan de opvolger van de One.
Yeah dat is wat de Apple kenners al zeiden voor de iPhone 5S uitkwam. Dat het daar wel ging werken. En dat werd afgewuift als "fanboyisme" en het blijkt maar weer dat Apple momenteel de enige is die het wel goed gedaan heeft.

Toen werd er ook al snel naar dit apparaat verwezen als "ja niets bijzonders wat Apple deed" en ook één van Motorola volgens mij. En wat blijkt, de functie is weer eens het beste uitgewerkt op het product van Apple.
''Samen met de prima hardware en het mooie scherm maakt dat de One max een fijne telefoon om intensief te gebruiken.''

Beetje vreemd dat ''het mooie scherm'' niet bij de pluspunten staat. Als ik de review lees zie ik alleen maar een minpuntje van de vingerafdrukscanner afwerking en beeldstabilisatie is weggelaten. Als het vorige model dat ook niet had, was dat dus geen minpunt. Vreemd. Enige grote minpunt is dus de afwerking.

Ik heb de laatste tijd hier steeds vaker dat ik reviews lees en het net lijkt of bepaalde zaken niet kloppen..

[Reactie gewijzigd door Bierdopje120 op 22 juli 2024 18:58]

De afwerking en beeldstabilisatie is wel degelijk een minpunt omdat de gewone One het wel heeft. Die heeft wel een goede afwerking en optische beeldstabilisatie, dan mag je er toch vanuit gaan dat de One Max dat op zijn minst ook heeft?
De One max is door HTC niet een niveau hoger dan de One in de markt gezet. Hij heeft een zelfde introductieprijs als de One, daar tegenover staat een groter scherm en een fingerprint reader + SD card slot. Dan lijkt het me logisch dat er op andere features bespaard is om de prijs laag te houden.
Exact. Hoewel hij wel wat later in de markt is gezet en zodoende dus je kan verwachten je iets betere features krijgt voor hetzelfde geld. Dit mist hij dus enerzijds bij beeldstabilisatie en afwerking, anderzijds biedt het wel een groter scherm een een veel betere accu.

Dan komt de afweging dus voor de consument, wil ik een groter scherm?

Hoe dan ook vind ik dat deze telefoon vrij laag gewaardeerd wordt, vergeleken de plus en min punten die ze tijdens de review geven.
...laten ze eerst eens met de gewone HTC One alles op orde krijgen en dan pas beginnen met het volgende project.
Erg jammer van die afwerking!!! dat was juist zo mooi bij de normale HTC one. :?

[Reactie gewijzigd door rayhvh op 22 juli 2024 18:58]

Ik denk dan ook dat de afwerkingsbeoordeling wel in perspectief bekeken moet worden. Is de afwerking t.o.v. de 'gewone' One slechter, of is dat t.o.v. de gehele linie van verschillende merken?

Als ik kijk hoe de Galaxy elke keer wordt ontvangen door het publiek dan kan je daaruit alleen maar concluderen dat de afwerking, het plastic gevoel, er niet toe doet. Is het dan een minpunt te noemen van het toestel? Wel als je kijkt naar de vorige One, niet als je kijkt naar de galaxy's bijvoorbeeld..
Je doet nu net alsof de slechte beoordeling op de afwerking komt door het plastic gevoel, terwijl het overduidelijk komt doordat de achterkant van ons testexemplaar niet goed aansluit, Vergelijking met Samsung is derhalve misplaatst.
Dus de afwerking van alle One max's is slecht doordat jullie testexemplaar een niet goed sluitend klepje heeft? Het is helemaal niet overduidelijk dat jullie slechte beoordeling gebaseerd is op het klepje, en ik nam dan ook aan dat jullie het plastic gevoel bedoelden (die bij de galaxy ook zeer aanwezig is). Eigenlijk is de slechte beoordeling dus een slecht sluitend klepje :)

Ik vroeg me juist af of het over de gehele linie bekeken moet worden, en vroeg me daarbij af in welk perspectief ik het moest bekijken. Juist omdat dit niet overduidelijk is in het verhaal :)
Nou... Ik vind persoonlijk de witte plastic rand van dit toestel afschuwelijk. En het ziet er ook el cheapo uit. Bij Samsung lijkt het nog wat, hier niet. Is dat terecht? Tja, dat is niet zo relevant.
Dit zal geen verkoopsucces worden ben ik bang. En dat heeft HTC ondertussen wel nodig. Jammer, gemiste kans.
Die plastic rand is inderdaad niet zo mooi als de aluminium rand van de 'normale' one.

Een voordeel wat het echter wel met zich mee brengt is dat de behuizing minder snel beschadigd. Ik ga vrij voorzichtig met mijn telefoon om. En toch had ik na een maand al een aantal kuiltjes/butsen in de behuizing van mijn HTC One zitten. Ik heb daarna maar besloten dat een hoesje geen overbodige luxe was.

Dit zal denk ik niet gebeuren bij de HTC max.
Wellicht een tip voor alle mensen die hun HTC willen beschermen, koop een officieel hoesje van HTC (overal te koop 30,- euro). Het hoesje biedt zowel bescherming voor de voor als achterkant van de mobiel. Het hoesje heeft een zakelijk look en kan ook fungeren als standaard om een filmpje af te spelen of zoiets dergelijks. Zelf gebruik ik hem als 4de scherm als ik achter de PC zit.
Na 2 maandjes laat het kleine randje aan de zijkant wel los maar daar merk en zie je eigelijk niets van, in eerste instantie was ik hier boos om maar na ongeveer een half jaar intensief gebruik ziet hij er nog piekfijn uit ;)
Zoals je zegt is dit heel persoonlijk. Wat echt goedkoop oogt is juist de Samsung afwerking, maar dat is dan weer mijn persoonlijke mening.

Of het een bezwaar is voor potentiele kopers dat dit toestel minder mooi oogt dan de normale One zal de tijd leren.
Het gemis van een SD slot op de normale One kan wel eens een belangrijk verschil maken met deze One Max die dat SD slot juist wel heeft : ligt er maar aan waar de koper naar op zoek is, mooi design of praktisch nut.
Die afwerking die minder is, is volgens mij gewoon te wijten aan het verwijderbare klepje.
Je kan nu eenmaal iets dat verwijderbaar is niet zo mooi afwerken als een afgesloten geheel.
Dus ergens wel een logisch verschil daarom tussen de One en de One Max.

Zelf heb ik liever een geheel en geen SD slot dan.
Voorheen had HTC ook toestellen met SD slots en dat zag er toch echt wel degelijk en strak uit hoor. Dat men nu de Samsung manier gebruikt van "slordige" klepjes is jammer maar wel een logisch gevolg omdat schijnbaar mensen er niets om geven en massaal die Samsungs kopen. Liever zou ik een SD slot in de zijkant zien zonder klepje met de HTC uitstraling en degelijkheid van weleer...
Mijn slordige klepje van m'n SGS4 sluit perfect aan?
€700 euro en de achterkant sluit niet goed aan en is nog van plastic ook...
Tsja, smaken verschillen. Ik vind hem best mooi afgewerkt. Staat zeker op mijn shortlist (als de prijs wat daalt).
Erg jammer van die afwerking!!! dat was juist zo mooi bij de normale HTC one. :?
Klopt dat hij inderdaad minder mooi is afgewerkt dan de One, maar daar staat een afneembare back cover tegenover. Nu heeft HTC eindelijk een los SD card slot toegevoegd, is het weer niet goed...
HTC One Max : 667euro
Display 5,9''
1080p Full HD
Qualcomm Snapdragon 600 Quad Core 1,7Ghz met 2GB RAM geheugen

Samsung Galaxy Note 3 : 573euro
Display 5,7''
1080p Full HD
Qualcomm Snapdragon 800 Quad Core 2,3Ghz met 3GB RAM geheugen

Keuze is makkelijk, je bent gek als je geen Note 3 kiest :)
Met de Note krijg je meteen de crappy Touchwizz interface erbij. Ik denk vooral consumenten de interface belangrijker vinden dan de CPU (beide zijn in gebruik zeer snel).
Gelet op de verkoop aantallen van Samsung Mobile producten denk ik niet dat de doorsnee consument Touchwiz zo crappy vindt. En de technisch enigszins meer begaafde persoon die dat wel vindt kan toch wel in een kwartiertje tijd een niet-touchwiz rom erop zetten?!
De doorsnee consument zal überhaupt niet weten wat Touchwiz is en gewoon voor de Galaxy S4 / One gaan.

Wat ik alleen jammer vind in de conclusie, is de weinig meerwaarde voor de vingerafdruk scanner. Ook al voegt hij weinig toe.. een minpunt dat hij er zit, lijkt mij evenmin. Sense wordt er niet extra bloated van en zou software matig wellicht beter uitgewerkt kunnen worden.
Minpunt dat hij er zit niet. Maar wel een gemiste kans om het goed te doen. Net als veel van de extra 'tools' die Samsung tegenwoordig op zijn toptoestellen meelevert heb je hier in de praktijk maar weinig aan.
Ja klopt, maar het is en blijft geen minpunt. Hier ben ik het met dangerousp eens.
Bij de S4 waren al de nutteloze features gewoon nutteloos maar geen minpunt.
De kracht van een gigantisch marketing budget. Ik denk dat een gewone consument die stock Android, TW en Sense een maand met elkaar mag vergelijken na die periode in elk geval niet voor TW kiest.
Ik vraag het me af... Zelf heb ik op mijn HTC Desire eerst normaal Sense gebruikt en later stock android. Nu heb ik een S4 met touchwizz en ik moet zeggen dat ik stock Android nog nooit heb gemist.
Klik op 'Play Store', zoek naar 'Apex Launcher', installeren, klaar!
Helaas is het niet zo makkelijk... Je vervangt dan inderdaad je launcher, maar Sense/Touchwiz is wel meer dan alleen een simpele launcher. Het zijn ook een hoop extra applicaties, andere instellingen, andere notificatiebalk, enzovoorts... En dat zijn juist de pijnpunten van deze 'skins'.

Al vond/vind ik persoonlijk HTC het altijd goed gedaan hebben. Ze zijn op een gegeven moment iets doorgeslagen, en Blink is ook niet echt een geweldige uitvinding in mijn ogen, maar het is niet extreem bloated.

[Reactie gewijzigd door FabianNL op 22 juli 2024 18:58]

Blink heb ik inderdaad snel uitgezet, maar verder is Sense prima en stukker fijner in gebruik dan die Touchwiz.
Jouw conclusie dat ze een beetje zijn doorgeslagen valt denk ik nog wel mee voor HTC maar gaat zeker op voor Samsung, het lijkt een trend te worden om steeds meer nutteloze dingen in te bakken waar ik niet op zit te wachten.
Sense toevoegingen zijn over het algemeen nog steeds nuttig, dus ik zou dat geen pijnpunt willen noemen ;)
ach misschien dat de prijs nog zakt, en/of als de afwerking beter was.
niet iedereen geeft om de processor, een net iets groter beeld. of betere accu die paar uur meer mee gaat kan voor sommige mensen htc boven zetten.
De note 3 is er al terwijl de One Max nog uit moet komen. Logisch dat de prijs nog hoger ligt.

Daalt altijd zeer snel bij HTC, dus ik vind het jammer dat hier in de review ook niet op gewezen is toen het zo over de prijs ging. In het verleden werd dit altijd wel gedaan.
En toch zijn er mensen die nog iPhones/iPad's kopen ;-)
Een phone/tablet/etc is meer dan wat specs vergelijken. Wat mij veel meer stoort dan die processor is dat het beeld blijkbaar niet optimaal is: groene verkleuring + lijntjes... de stereo audio aan de voorkant is dan wel een goed verkooppunt voor mij persoonlijk en de sense 5.
Bij de Galaxy Note 3 krijg je ook nog eens 100 euro retour.
Dan ben ik dus gek volgens jou?
De HTC prijs zakt nog wel, en die Samsung zooi wil ik gewoon niet hebben :P
Goede review en een goede video. Het klinkt een beetje als too little too late voor een phablet. Jammer ook dat er concessies zijn gedaan aan het design van de one. Voor mij is dat de mooiste android telefoon qua design.
Ik vind het jammer dat HTC toch weer een paar punten laat vallen met geen verwisselbare accu (nu is dit niet snel nodig bij 3300 mAh, maar het gaat om keuze) en de afwerking van de achterkant. Waar ik zelf als HTC fan het meeste van baal is dat ze een vingerafdruk scanner op de achterkant hebben geplaatst. Niet alleen een, in mijn ogen, een slechte plek maar dan ook alleen ter vervanging van het lockscreen. Dan heeft de scanner te weinig nut momenteel om daadwerkelijk bij te dragen en zie ik liever optische beeldstabilisatie terug in plaats van de scanner. Jammer.
Waar ik wel over te spreken ben is dat HTC weer een SD slot heeft toegevoegd, te samen met de batterij altijd de twee minpunten (toegegeven de One heeft geen slechte accu), jammer genoeg opgevuld met nieuwe punten. Hopelijk laten ze de scanner weg bij de opvolger van de One.
Zeker goede review. Heb ook andere reviews gezien i.c.m. de HTC One en Note 3 en dan is de conclusie dat het geen slechte phablet is gezien het grote scherm, front speakers, accuduur en ondanks de Snapdragon 600 een vlot toestel is maar dan toch voor de gewone One of Note 3 kiezen.

Ik wou een aantal maanden geleden voor de dual sim (China Unicom) variant gaan. Wat me toen al opviel in foto's en nu bevestigd wordt in de review is dat het achterklepje niet goed aansluit. Ook oogt het minder mooi door de witte rand vind ik. Hoewel ik de vingeradrukscanner niet zou gebruiken is de positie ietwat onhandig gekozen inderdaad, volgens mij verzamelt de cameralens meer vegen dan je lief is.

In China zou hij eerst uitkomen met een flip cover die addtioneel een batterpack van 1100mAh zou bevatten. Uiteindeljk kon ik hem kopen voor 640 Euro zonder de flip cover maar met een HTC Mini+ toestel en een auto oplader.
Persoonlijk vind ik het wel een fijne zaak dat op dergelijke phablet toch minstens een micro-SD slot aanwezig is!!

Dat ze daardoor de unibody moeten voor laten vallen hebben is ergens spijtig, hoewel dit in principe niet strikt noodzakelijk was geweest: tablets doen het ook gewoon aan de zijkant van het apparaat.
HTC slaat de plank mis... zij zijn al niet zo populair (onterecht), hebben daar door geen goede verkoop cijfers.. (ik heb met android alleen maar HTC gehad, waren allemaal top).. lang op Max gewacht, maar deze valt tegen... daarom heb ik nu de Note 3.

HTC had mee moeten gaan met de Note 3, ook Snapdragon 800 (zoals elke concurrent), verwijderbare accu (maar hoeft niet perse), niet die plastic rand, ook zwarte versie meteen erbij, stylus erbij en grotere camera (8ultra pixel) en gewoon eerder op de markt moeten brengen, zodat deze even duur als Note 3 was, niet nu ,pas, wanneer Note 3 al flink goedkoper is

One Max zal slecht verkopen en HTC raakt meer in de shit..

[Reactie gewijzigd door SuperVeloce op 22 juli 2024 18:58]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.