Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Nokia Lumia 1020: high-end camera, midrange-telefoon

09-10-2013 • 08:00

444

Singlepage-opmaak

PureView: vier camera-apps en veel instellingen

De Lumia 1020 is uitgerust met maar liefst vier verschillende apps om foto's te maken: Nokia Pro Cam, Nokia Smart Cam, de standaard-Windows Phone-camera en een Panorama-app. Pro Cam is de versie die je nodig hebt om alle mogelijkheden van de PureView-camera te ontsluiten, met Smart Cam kun je snel tien foto's maken en de beste kiezen, de Panorama-app spreekt voor zich en de Windows Phone camera-app is wat Microsoft standaard meelevert.

Camera-apps op de Lumia 1020

De vier verschillende camera-apps op de Lumia 1020. Klik voor een vergroting.

Aan de ene kant is het leuk dat je op allerlei manieren foto's kunt maken, maar we zouden het fijner en netter hebben gevonden als alle functionaliteit in één app zat. Het voelt nu een beetje aan alsof er geen tijd meer was om één allesomvattende app te maken en dat Nokia daarom maar voor deze constructie gekozen heeft. Aangezien Nokia al aangekondigd heeft dat Pro Cam en Smart Cam in de toekomst worden samengevoegd, zullen we er niet ver naast zitten.

De huidige werkwijze is niet ideaal, want instellingen zijn bijvoorbeeld verspreid over de vier apps. Wil je aanpassen welke app wordt geopend als je de cameraknop lang indrukt, dan kun je dat alleen vanuit Smart Cam doen en niet vanuit Pro Cam of de standaardcamera. En dat terwijl Pro Cam waarschijnlijk de app is die mensen het vaakst zullen gebruiken. Gelukkig kun je via een menuutje makkelijk vanuit elke camera-app naar de andere camera-apps wisselen. Dat verzacht de pijn een beetje.

Wat ook irriteert is dat je als je Pro Cam of Smart cam aan de fotoknop koppelt, deze apps niet kunnen starten als je het toestel beveiligd hebt met een pincode. Dan moet je het toestel ontgrendelen voordat je een foto kunt maken, wat de beoogde snelheidswinst van het starten door middel van de cameraknop tenietdoet. Gek genoeg kan de ingebouwde camera-app wel overweg met een pincode. Als je die aan de fysieke cameraknop koppelt en je toestel hiermee wakker maakt, krijg je meteen de camera-interface voor je neus. Je kunt dan alleen foto's maken en niets anders met de telefoon doen. Dat soort eigenaardigheden maakt dat gedeeltes van de software op de Lumia 1020 niet doordacht overkomen.

Nokia Pro Cam: uitgebreide mogelijkheden

In de praktijk zullen de meeste mensen voor de Nokia Pro Cam-app kiezen, omdat deze de meeste functionaliteit biedt. Op dat vlak ligt hij mijlenver voor op de camera-apps van andere telefoons en op het gebied van instelmogelijkheden heeft hij meer weg van een uitgebreide compactcamera. Het is mogelijk om de belichtingscompensatie aan te passen van -3 naar +3, het isobereik loopt van 100 tot 4000 en de sluitertijd kan variëren van 1/16000 tot 4 seconden. Daarnaast kun je de witbalans aanpassen, al bieden meer camera's die optie, en is het mogelijk om handmatig scherp te stellen.

Lumia 1020 - screenshots

Lumia 1020 - screenshots Lumia 1020 - screenshots Lumia 1020 - screenshots

De manier waarop dat allemaal geregeld wordt binnen de app is erg vernuftig. Pro Cam lijkt in eerste instantie op veel andere camera-apps, met een sluiterknop aan de rechterkant, een mogelijkheid om naar de fotogalerij te gaan en een knopje om naar de videostand te switchen. Als je echter vanaf de sluiterknop naar links schuift, verschijnen er een soort ringen, waarbij elke ring een bepaalde instelling representeert. Door op die ring te schuiven, kun je de instelling aanpassen. Het vergt in het begin enige gewenning, maar is een handige manier van werken.

Rechtsboven staan nog drie puntjes die je naar een apart optiemenu brengen. Daarin kun je dan weer kiezen of je enkel de 5-megapixelfoto wilt opslaan of gelijktijdig ook het origineel van 38 megapixel wilt bewaren.

Zoomen en croppen

Als je ervoor kiest om ook de volledige foto op te slaan, zal de camera-app nooit écht digitaal zoomen. Een gezoomde foto is dan niets meer dan het origineel met daarbij wat metadata die aangeeft hoe ver er gecropped is. Dat betekent dat je de mate van zoom achteraf kunt aanpassen. Vanuit de app kun je maximaal met een factor 2.7 inzoomen, maar achteraf is er nog meer speelruimte. Als je een foto in de Pro-app opent, verschijnt er een crop-icoontje. Klik je daarop, dan kun je met twee vingers verder in- of uitzoomen. Als je eenmaal de beste zoomfactor gevonden hebt, kun je de foto weer opslaan.

Lumia 1020 - screenshots

De optie is handig, zeker voor die momenten dat je weinig tijd hebt om de juiste compositie voor je foto te kiezen. Natuurlijk kun je met andere smarphones ook gewoon eerst een foto maken en vervolgens croppen, maar de manier waarop het bij Nokia in de software geïntegreerd is, maakt dat je er veel sneller gebruik van zult maken en dat het eenvoudiger is.

Snelheid

Laten we met de deur uit in huis vallen; foto's maken met de Lumia 1020 gaat niet snel. We zijn van moderne smartphones gewend dat de camera-app vrijwel geen starttijd nodig heeft en dat de tijd die je moet wachten tussen het maken van twee foto's korter is dan een seconde. Dat is bij de Lumia 1020 niet zo. Dat is gezien de hardware ook niet zo gek, want de MSM8960-soc kan volgens chipontwerper Qualcomm slechts overweg met camera's tot 20 megapixel. Bij de 1020 moet hij echter rond de 40 megapixels aan sensordata verwerken en dat resulteert in lange wachttijden, zoals je in onderstaande grafiek kunt zien.

Foto maken
Telefoon / Tabletin seconden, lager is beter
Apple iPhone 5s
*
1,23
Apple iPhone 5c
*
1,51
HTC One
**
1,97
LG G2
**
2,04
Sony Xperia Z1
**
2,76
Nexus 4 (4.2)
***
2,95
Samsung Galaxy Note 3
***
3,11
Nokia Lumia 925
***
3,12
Nokia 808 PureView
***
3,56
Nokia Lumia 1020 (Standaard...
*****
5,90
Nokia Lumia 1020 (Pro Cam)
*********
9,80

Voor deze test meten we de tijd die nodig is om de camera-app te starten van het homescreen en een foto te maken. We stoppen de klok zodra de foto weggeschreven is en de camera-app klaar is voor de volgende foto. De Lumia 1020 heeft hiervoor met de Pro Cam-app net geen tien seconden nodig en dat is anno 2013 een eeuwigheid. Gebruik je de standaard-Windows Phone camera-app, waarbij je dus minder instellingen kunt wijzigen en enkel de 5-megapixelfoto overhoudt, dan duurt het alsnog bijna zes seconden.

Als je met vakantie bent en landschapsfoto's maakt, is dat geen groot probleem, maar voor de spontanere kiekjes wel. Wil je een leuk moment van je kleine vastleggen of een foto op een feestje maken, dan is tien seconden erg lang. Het worst-case-scenario is dat je ook nog een beveiligingscode op je telefoon hebt; dan is 'snel' een kiekje maken er helemaal niet bij.