Door Arnoud Wokke

Redacteur

Nokia Lumia 920 met Amber: een significante update

Tot slot

De gecombineerde update van Amber en GDR2 is iets om naar uit te zien voor bezitters van een Lumia-smartphone. De functionele toevoegingen zijn welkom en handig, al had Nokia van ons best een gecombineerde camera-app mogen maken, want drie camera-apps op een telefoon is wel een beetje veel.

De Lumia 920 voelt niet als een heel nieuwe telefoon, maar het is zeker een significante update. Grafisch is hij iets sneller en dat kan een klein verschil maken voor gamers, maar voor het overige hebben er geen optimalisaties plaatsgevonden.

Ook blijven veel irritaties in Windows Phone 8 overeind. Veel daarvan zijn al lang bekend, zoals het ontbreken van een verzamelplek voor notificaties, het feit dat de telefoon alleen een hoofdvolume heeft, waardoor de ringtone en de muziek altijd even hard staan en, voor wie erom geeft, het ontbreken van zaken als vpn.

Wat dat betreft is het logisch dat Nokia meer had verwacht, bijna een jaar na de release van Windows Phone 8. Bovendien lijkt het erop dat de Blue-versie van Windows Phone, eerst gepland voor dit najaar, pas volgend jaar uitkomt. Tot die tijd is er in elk geval een update voor Lumia-gebruikers die echt wat toevoegt. En dat is altijd een pluspunt.

Reacties (152)

Wijzig sortering
De Glimp kan altijd aan, maar er is ook een nachtmodus om hem 's nachts uit te schakelen. Wat de gevolgen zijn voor de accuduur, hebben we op deze korte termijn niet kunnen meten.

Nokia claimt dat de algoritmen voor het maken van foto's zijn verbeterd, maar omdat we geen twee toestellen hebben om naast elkaar te leggen, konden we dat niet op korte termijn verifiëren.

Wacht dan een paar dagen met het publiceren van dit artikel zou ik zeggen.

Als Nokia liefhebber was ik bevooroordeeld toen ik mijn eerste WP, de L820, kocht in februari. Ik heb WP een serieuse kans gegeven maar ik ben zwaar teleurgesteld. Het heeft teveel beperkingen. Beperkingen die je echt merkt in het dagelijkse leven en die je dagelijkse leven voor een klein deel ook beperken.

Om een aantal voorbeelden te noemen:
 • Op een snelle manier 'bluetooth', 3g, 'silence mode', etc aan en uit te zetten is niet mogelijk. Er bestaan apps die snelkoppelingen creeren op jehoofdscherm maar het zijn nog steeds 2 handelingen teveel. (en die snelkoppelingen nemen ook onnodig plek in in je hoofdscherm).
 • Veel videos kunnen niet worden afgespeeld met internet explorer.
 • Als je op een website zit welke een dropdownmenu heeft dan kan je niks selecteren wat in die dropdownmenu zit.
 • Je kan in internet explorer wel ' back' gaan maar niet ' forward'
 • Leuk allemaal apps op je hoofdscherm maar wanneer je er teveel hebt dan loop je continue naar boven of beneden te scrollen. Het zou handiger zijn als je mapjes kan aanmaken. Als je dan een map selecteer dan zie je al je apps die je in die map heb gezet. Bijvoorbeeld al je navigatie apps.
 • WIl je al je apps sluiten die je op dat moment open hebt staan dan moet je 368 keer op back drukken. Het is toch bezottelijk voor worden dat je niet een app in een keer kan sluiten.
 • Agenda is zo onoverzichtelijk.
 • Ik trap een open deur in als ik zeg dat er te weinig apps ontbreken voor WP. Toch wil ik er iets over kwijt. De bekendste apps zoals spotify en Whatsapp heb je allemaal wel voor WP maar het zijn juist apps van je locale fietswinkel of restaurant die ik graag voor WP zou willen zien. Als die bestaan, dan bestaan ze wel (lees: enkel) voor ios of android.
 • Wat ik ook echt debiel vind is dat je je telefoon niet uit kan zetten en opladen tegelijk. Wanneer je je telefoon oplaadt gaat die gelijk weer aan.
Een aantal van bovenstaande beperkingen worden opgelost met de blue update. Maar mijn inziens doet MSFT er te lang over om de updates uit te brengen. Moet ik nu een jaar lang met een beperkte telefoon leven? In februari 2014 koop ik hoogwaarschijnlijk een nieuwe telefoon en een kleine kans dat het een WP gaat worden. In onderstaande artikel geeft MSFT ook toe dat ze zich meer focussen op het laten groeien van het WP ecosysteem dan het verbeteren van huidige WP.

http://www.wpcentral.com/...-listening-more-come-year

[Reactie gewijzigd door gbischof0 op 16 augustus 2013 15:48]

Veel van mijn tijd gaat nu op aan een shootout van Chinese smartphones. Die toestellen heb ik geleend van 5 lezers, die nu even een vervangend toestel gebruiken maar met smart wachten op terugbezorging van hun telefoon.
Omdat ik maandag vrij ben vanwege hulp bij een project met 23 studenten had ik dit verhaal op zijn vroegst eind augustus kunnen hebben. Daarom heb ik de shortcut genomen en het hierbij gehouden. In een minder drukke periode had ik dat denk ik anders gedaan :)
Terechte opmerkingen behalve deze twee:
[...] Als je op een website zit welke een dropdownmenu heeft dan kan je niks selecteren wat in die dropdownmenu zit.[...]
Dit kan wel. Gewoon erop drukken en dan opent een native! selectiescherm. Dit werkt al zo sinds de eerste release van WP.
[...]WIl je al je apps sluiten die je op dat moment open hebt staan dan moet je 368 keer op back drukken. Het is toch bezottelijk voor worden dat je niet een app in een keer kan sluiten[...]
Afsluiten van apps is absoluut onnodig. Naar verluid gaat MS dit wel toevoegen in WP8.1, maar meer als een 'cosmetisch' iets voor die mensen die het maar niet willen/kunnen begrijpen dat het OS dat allemaal voor hun regelt. Jij hoeft je helemaal niet druk te maken dat apps afgesloten moeten worden. Ram gewoon op dat Windows toetsje en ga verder met je werkzaamheden.
•Wat ik ook echt debiel vind is dat je je telefoon niet uit kan zetten en opladen tegelijk. Wanneer je je telefoon oplaadt gaat die gelijk weer aan.
Eh.....ben ik de enige die niet snapt dat mensen hun mobiele telefoon uitzetten? Maar goed..dat is nu je het zegt wel apart....moet zeggen dat het mij alleen opvalt als de batterij eens leeg is en hij dus om die reden moet worden opgeladen.
Heb mijn Nokia Lumia 920 vorige week de deur uitgeschopt, ik was het helemaal spuugzat om 'beta tester' te zijn voor Windows Phone, en dat al 2 jaar lang.

Met de HTC Radar ooit begonnen aan het Windows Phone tijdperk. Nog een klein beetje de zure nasmaak van Windows Mobile in het achterhoofd, toch Windows een tweede kans gegeven. In het begin ziet alles er mooi en gelikt uit. Zo ook Windows Phone 7. De interface die lekker soepel loopt, alles makkelijk vindbaar, alle informatie die je nodig had op een tile. Prima toch?

Nou nee. Notificatiecentrum? Wel beloven nooit nakomen. En dan kunnen mensen zeggen dat je op je livetiles kunt kijken om te zien of er nieuwe berichten zijn, en dat klopt ook. Totdat je de tile open en weer sluit. Het item blijft nog steeds gemarkeerd als ongelezen, maar nergens zie je meer waar nou dat bericht vandaan kwam. Was het een Whatsapp, een mail, een SMS, een Facebook message, een gemiste Skype oproep? Nope, nergens ook maar 1 notificatie terug te vinden waar dat geluidje nou vandaan kwam. Daar kan je in het begin nog mee wegkomen. Android had ook opstart moeite en is nu ook volwassen. Maar 2+ jaar voor mij, en 3 jaar voor het platform, na dato nog steeds geen notificatiecentrum??

Dan nog de connectiviteit en accuduur. Best leuk dat je een verborgen balkje hebt, wat best makkelijk als notificatiecentrum kan dienen (huh..huh..huhuhuh..). Maar je ziet nauwelijks terug hoe je verbonden bent en welke vormen van connectie aan staan, zoals WiFi, 3G, GPS, Roaming, etc. Laat staan batterijduur. Dat icoontje kan lijkt wel 3 standen hebben: vol, ergens tussenin en oh shit.... Nota bene (betaalde) 3rd party apps moeten er weer aan te pas komen om via simpele tiles je 3G/GPS/WiFi/etc uit of aan te zetten.

Ik zal maar niet beginnen over hoe irritant de vergrootglas-knop geplaatst is en hoe gevoelig deze is als je de telefoon goed vast wil houden.

Dan de apps. Ja, de store moet gevuld worden. Ja, Microsoft doet zijn best om programmeurs te lokken. Ja, de gangbare apps zijn er wel. Maar hoe brak is alles geprogrammeerd, dat is bijna onmogelijk te beschrijven. Facebook? Godverbiedmetevloeken wat heb ik dat appje zitten haten en wat had het gescheeld of de telefoon ging met terminal velocity richting de muur. Whatsapp.. zelfde shit, laatste tijd is er iedere week wel weer een update, maar snel en fatsoenlijk werken.. ho maar. Het heeft bijna een jaar geduurd voordat het toetsenbord niet meer in de weg zat bij lange berichten. En als je een fotootje toegestuurd kreeg van iemand mocht je blij zijn als deze een keer geopend werd. Oh en soms kreeg je ineens een toaster dat je een Facebook bericht hebt. Ga je kijken, blijk dat bericht 2 maanden oud te zijn!! GE-WEL-DIG. Instagram mensen mogen langzaam afbranden in een diepe put lava, maar toch wel triest dat deze niet voor WP beschikbaar is. Ik zelf zweerde bij andere apps, duizenden malen beter, maar daar zit weer geen community achter.

Microsoft's eigen apps. Pure meligheid ten top. Nee, serieus want zelfs de Fokke & Sukke app is lang niet zo melig zijn als Lync 2010 en Lync 2013, of gewoon Skype. Want push-messages, call-forwarding, en zelfs call-pick up werken gewoon niet op de achtergrond. Terwijl op Android en iOS dit wel prima werkt. Microsoft heeft blijkbaar kak aan zijn eigen OS? Office365 app evenens. Cijfer voor layout: 0. Cijfer voor duidelijkheid: 0. Wel weer positieve kudos voor de SkyDrive app, die hebben ze nog niet weten te verpesten en werkt nog goed ook. Maar dan die 2-way authentication services, of dat zogenaamde Verificator appje.. ach, het biedt meerwaarde voor je account security, maar eenmaal dat werkend en soepel te laten werken, dan ben je weer een uurtje verder.

Internet browsen met IE10 voor WP. Wil je mensen dit serieus aan doen en dit een browser noemen? Laat ik maar 1 ding noemen, wel een back-button, maar geen forward button. Ach nee, laat ik nog iets noemen: wisselen van tabs. Handig? Nee.

En dan het scrollen in filmpjes. Hoe godsonmogelijk kan je het maken om te kunnen scrollen, scrubben hoe die term ook mag heten, tijdens YouTube filmpjes. Oh pardon YouTube wordt geblokt en moet je uitwijken naar kansloze 3rd party apps die bijna allemaal betaald/overpricede meuk bieden. De gemiddelde fart app biedt net 3 seconden meer humor dan de alle telefoonvereisten die een 3rd party app denkt nodig te hebben (toegang tot tel. ID, toegang tot privé data, toegang tot data als de telefoon niet actief is, etc etc etc).

Oh ja, en spelletjes. Want je moet wat te doen hebben tijdens het uitgebreid je zonden overdenken op de porseleinen troon. Leuk, Fruit Ninja, Angry Birds, en een paar tower defence games. Ware het niet dat de meeste games 2-3 euro maar nog vaker ook meer kosten. In tegenstelling tot <1 euro op Android/iOS.

Tja, mobiel bankieren. ABN-AMRO was wel de eerste die een WP7 en WP8 app had. Werkt(e) goed. Mist alleen functionaliteit zoals het inscannen van een rekening door er een foto van te maken bijv. Tot de laatste update, waarbij ik het betaalkenmerk achterstevoren moest intypen. Dus 08001234 moest als 43210080 ingevoerd worden. Gewoon, omdat het kan.

En tot slot kwam daar dan eindelijk de GDR2 update. De hardware van Nokia had al lang een FM-ontvanger er in zitten, maar de OS had geen functionaliteit er voor. Diep, diep triest en zo ontzettend jammer voor Nokia dat ze door Microsoft zo tegengehouden worden om er nog iets moois van te maken. Als Nokia nou eens aan de leiding zat van Windows Phone development, dan werd het nog wel wat. Maar Windows Phone in zijn huidige staat is gewoon diep triest, ontzettend kansloos en gedoemd om dezelfde status als Windows Mobile te krijgen.

Veelvuldig contact gezocht met Microsoft om problemen opgelost te zien krijgen (Lync 2013 zou wel fijn zijn als dat zou werken, want het product scoort ook op de desktop niet zo hoog..). Maar meer dan 'heb je je telefoon al gereboot' heb ik tot op heden nog niet uit ze weten te halen.

Wat ik wel mis aan de Lumia 920 ten opzichte van elk andere telefoon is de leesbaarheid in direct zonlicht. Nog nooit gezien op een toestel, maar alles was gewoon mooi helder en leesbaar. Helemaal goud!

Voor mij is de beta test vorige week geëindigd. Welkom terug Android, je bent zo gegroeid en mooi geworden. *Streelt zijn HTC One*

/rant

[Reactie gewijzigd door Ireyon op 17 augustus 2013 22:02]

Compleet begrijpelijke reactie. Ik ben nog steeds pro-wp, maar ik snap dat het voor vele mensen maar niks is. Ik heb een tijd een WP7.5 telefoon gebruikt, heb nu anderhalve maand een android toestel van het werk, maar ga me binnenkort toch een lumia 925 aanschaffen.

Ervaring van overstap van WP 7.5 naar android:

Positief:

- Eyecandy! Android gebruikt de pixeltjes van je scherm op een heel andere manier dan WP. Live wallpapers zoals bvb de Droid DNA wallpaper, in combinatie met de meestal toch mooie icoontjes voor de apps geven je iets om naar te kijken. Live wallpapers ed zijn op WP per definitie niet mogelijk, en de icoontjes van de apps zijn dikwijls nog ondermaats.
- Het notificatie centrum is best handig, en eigenlijk kan ik geen goede reden bedenken waarom MS dit niet op een korte tijd kan ontwikkelen voor WP.
- App aanbod. Meer keuze, en betere kwaliteit. In de facebook app voor android bvb is veel meer tijd gestoken dan die voor WP (niet abnormaal, gezien het marktaandeel)
- degelijke calender met goede overview

Negatief:

- Gebruiksvriendelijkheid. Gewoon contacten opzoeken, bellen, smsen etc ... voelt voor mij minder gebruiksvriendelijk aan dan in WP.
- Notificatie centrum. Er worden gewoon ads door je strot geramd in het notificatiecentrum en het is moeilijk te ontdekken welke apps dit doen. Ik heb een app proberen installeren die deze zou moeten opsporen (airpush) maar hij vond niks.
- Performantie. Dit is een dualcore toestel, maar het voelt trager aan dan mijn singlecore WP7.5 toestel. Soms bevriest de GUI enkele seconden als je een app afsluit.
- Raar behavior dat volgens mij gewoon veroorzaakt wordt door bepaalde geinstalleerde apps. Zo wordt sinds kort mijn sms-tone halverwege afgebroken als ik een sms krijg.

Ik wil dus terug naar WP voor de gebruiksvriendlijkheid en soepelheid van het OS. Er ontbreken inderdaad bepaalde features maar de features die er zijn werken gewoon goed. Je hebt minder mogelijkheden om je toestel visueel te customisen: alles wat je WEL kan customisen moet binnen de designregels van het OS gebeuren, en zo blijft het wel een sereen geheel.

Wat ik ga missen aan android:
- app aanbod en kwaliteit
- kalender
- notificatie centrum

Maar je hebt wel een punt dat MS proaktiever zou moeten zijn wat betreft nieuwe features aan het OS. Het nut van hun suggestie-website ontgaat me volledig want zou houden er blijkbaar niet veel rekening mee.
100% mee eens, het is gewoon niet af, wat een bagger.
@Ireyon, hier boven mij - Volgens mij heeft Microsoft ons nog nooit een notificatiecentrum beloofd. Sinds Vista zijn ze enorm voorzichtig geworden met vroegtijdig functies aankondigen en kondigen ze die meestal aan pas nadat die ook daadwerkelijk werkt. Een notificatiecentrum is ons nooit beloofd, en daarbij doet het startscherm daar op zich een goede job mee.

De statusbalk heeft voor iedere soort verbinding een ander icoon, ik snap dus niet echt wat je bedoelt (http://www.windowsphone.c...he-icons-on-my-phone-mean). Facebook is zeer recentelijk helemaal overhoop gehaald en echt een top-app geworden, idem doto voor WhatsApp die eindelijk fijn werkt. Instagram, tja, ik gebruik het zelf niet zoveel, maar het is niet Microsofts schuld dat zij geen app willen maken (en 3rd parties blokkeren). Aan YouTube kan Microsoft ook niet zoveel doen. Games? Dat zijn ook de ontwikkelaars die dat bepalen en weer niet Microsoft. Persoonlijk vind ik Microsofts eigen apps best goed, zeker de Bing-apps, werken zeer prettig (Bing Weather, News).

FM-ontvangers zitten inderdaad ook al lang in de Lumias en andere WP toestellen, het is natuurlijk jammer dat dit niet gebruikt werd, maar er wordt tenminste iets aan gedaan. GDR2 heeft lang op zich laten wachten, maar volgens geruchten moet GDR3 al medio-september klaar zijn om uitgerold te worden. Die update krijgen we dus nog vrij snel. Of Windows Phone het beter zou doen met Nokia aan de leiding? Tja, we hadden het kunnen weten: Microsoft heeft Nokia aangeboden om met het OS te doen wat ze willen, inclusief de interface veranderen, Nokia vond dat niet nodig en volgen nu gewoon Microsoft. Het toevoegen van nieuwe functionaliteit lijkt misschien traag te gaan, maar we krijgen wel zeer grote updates in 1 keer, WP Mango kan je geen kleintje noemen en Blue is van hetzelfde kaliber, misschien nog groter.

En eigenlijk is Microsofts update beleid niet veel anders dan dat van Apple: 1 grote update per jaar, heeft Windows Phone ook: 7.0 (2010) -> 7.5 (2011) -> 8.0 (2012) -> (7.8 (2013)) -> 8.1 (2013/2014), we weten nog niet of WP8.1 voor dit jaar of begin volgend jaar is, het enige wat we hebben zijn geruchten. En dan hebben we de kleine updates, bij Apple geraken ze meestal niet verder dan een .1 release ergens in januari. Microsoft heeft er met WP8 voor gekozen voor 3 tussentijdse updates, Portico, GDR2 en GDR3. En in principe zie ik niet echt het verschil: Microsoft geeft 3 kleinere updates, Apple 1 grote. Maar zet je die 3 van MS tegenover die 1 van Apple, kom je ongeveer op hetzelfde formaat uit. Dus tegenhouden? Ik zou het niet zo zeggen.

Android 4.2 komt ook van eind 2012, en 4.3 is helemaal niet zo'n grote update en ook perfect te vergelijken met Microsofts 3 GDRs en Apples ene minor update. Android 5 zullen we dit jaar ook niet meer zien (hoewel, misschien net). 4.3 is een "get it ready for the future" update, dat zijn de GDRs ook, dus echt tegenhoudend is het echt niet. Daarbij, het is nog maar afwachten of je bij Android wel die ene grote update (versie 5 in dit geval) krijgt, bij Microsoft heb je zekerheid dat je de laatste ontwikkelingen krijgt: 8.1 komt er, voor iedere telefoon met WP8 die er is. Ik weet nog dat er een tijdje verwarring was dan WP7.8 niet beschikbaar zou komen voor een of ander toestel, ik weet niet meer welke het was, omdat de fabrikant zei van niet. Raad eens welk OS die toestellen nu draaien? Juist ja: Windows Phone 7.8.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 17 augustus 2013 22:43]

Facebook, top app geworden? Excuse me. Het is een RAMP. Vergelijk voor de grap maar eens je wall of een timeline met de website, dan zie je dat de Facebook app de helft niet weergeeft.

Verder werken notificaties voor geen meter.
Dan moet je je eens wat verder verdiepen in de app. Je kan namelijk kiezen voor 'Topverslagen' of 'Meest recent'.

'Meest recent' laat de timeline zien in chronologische volgorde. 'Topverslagen' laat (zoals de naam al doet vermoeden) de meest 'gelikete' en met de meeste reacties zien.

Naar mijn mening is dit een zeer irritante functie, dat Topverslagen, maar de app lijkt er steeds op terug te vallen.
Ik mis een echte (gebruiks)ervaring in deze review. Het is een opsomming van benchmarks en nieuwe dingen, maar er staat niet echt hoe het nou allemaal bevalt en of de veranderingen noemenswaardig zijn. Ikzelf draai hier nu een week Amber en het bevalt me prima. De Glance en double-tap-to-unlock is erg handig. Data sense werkt hier ook prima (t-mobile) en geeft het allemaal goed aan. Van de overige zaken merk je niet zoveel, maar alle updates zijn mooi meegenomen. Vooral dat je geen knopje meer nodig hebt om het scherm te unlocken is gewoon echt ideaal en had al langer op meer telefoons moeten zitten.
Nu een paar dagen gebruikt, dus hier alsnog wat observaties, allemaal persoonlijke ervaring: kan voor anderen anders liggen.

- Scherm: Super, laat hem gewoon op warm staan, veel beter beeld.

- Camera: Nokia Pro Cam vind ik waardeloos. Het heeft een schitterende interface, maar als je een moment wil vastleggen duurt het vanuit standby te lang. Knop indrukken, code invoeren, wachten tot beeld, wachten tot sluiterknop im beeld komt, wachten op shot. Moment voorbij. Met standaard camera-app duurt dat eenderde van de tijd.

- Accu: heb niet getest, maar vermoed dat glimp nodige vergt van accu. Kan ook bijna niet anders. Positief: gamen lijkt minder van accu te vergen dan voor update.

- Double tap to wake: gebruik ik elke keer, al maakt de plaatsing van de knop ook dat het niet lastig is om hem in te drukken.

- Fm-radio: handig, heb ik echt gemist.

voor zover een beetje mijn gebruikservaring tot nu toe :)
Ik ben erg blij met de Double tap to wake, dit is voor mij de de handigste nieuwe functie. In mijn autohouder kan ik niet bij de unlock-knop. Mijn N8 had altijd nog de andere knop en dan het scherm aanraken om het scherm te unlocken.
De twee meest in het oog springende updates/features voor de lumia 920, zijnde de update voor de camera & accuduur icm glimp zijn eigenlijk beide niet getest. Toch jammer..
Hier ook de amber update, erg tevreden, ondanks glance aangezet lijkt dit geen significante accuhit te vormen(sowieso ging de accu laatste tijd stuk langer mee te gaan) De pro cam app is echt heel nice.

Wat ik alleen mis in dit artikel is dat Nokia al hun nokia deuntjes een likje hebben gegeven.(Zelfde melodietje, maar dan net iets anders) Wel vreemd als je dan wakker wordt met een net iets ander deuntje als je het standaard nokia geluid hebt gebruikt...

[Reactie gewijzigd door CR35 op 17 augustus 2013 12:42]

Toch gek dat de HTC 8X op sommige vlakken beter is ondanks dat de hardware toch bijna identiek is...

HTC doet zoals het lijkt aan de buitenkant nog niet 1/4e van wat Nokia doet. Raar :\
bij de grafische benchmark draait de 8x altijd iets sneller, want deze heeft een 1280*720 scherm en de Lumia 920 heeft een 1280*768 scherm. Meer pixels om aan te sturen maar dezelfde processor.
Ik had vernomen van mensen in mijn directe omgeving met een Windows Phone dat GDR2 zo'n significante update zou zijn, maar dat valt qua toegevoegde features toch vies tegen IMO. Lijkt me eerder het update verhaal Jelly Bean 4.1.1 vs Jelly Bean 4.2.2. Een paar leuke features en alles draait wat vlotter onder de motorkap, maar daarmee is alles ook gezegd. Of vergeet tweakers een hoop nieuwe zaken te vermelden.

Toch goed dat Nokia een differentiator durft te zijn onder de Windows Phones met eigen apps die een toegevoegde waarde leveren. Afgezien van de Moto X, mis ik binnen Android een telefoonmaker die met Stock Android aan de slag gaat en adhv nuttige apps in combinatie met straffe hardware (High End specs, hoge MP camera, SD kaartslot, ...) een differentiator kan zijn t.o.v. Google's Nexus lijn. De grote namen LG, Samsung en HTC zijn IMO het spoor kwijt door een aparte, slecht geoptimaliseerde skin te willen leveren vol bloatware en de nodige slowdown.
Moest Nokia een Android phone uitbrengen met Stock Android, goede bouwkwaliteit, goede camera en hun eigen app catalogus, dan zouden ze daar volgens mij behoorlijk wat potten mee breken op de markt. One can only dream :)
Er is nog wel meer toegevoegd hoor.

Zo kun je nu ook nummers blokkeren op je telefoon, een erg handige optie die ik altijd heb gemist.

En :

- Een verbeterde autofocus.

- Je kunt nu in stereo opnemen (met de rich recording mics.)

- verbeteringen in IE

- "Flip" bediening, je kunt de telefoon nu omdraaien om hem stil te maken(is niet mooi, maar toch handig als snooze voor wekker e.d.

- Update van Lumia storage check, je kunt nu maps van HERE maps/drive opslaan op je SD-kaart.

- Met de "•Find your closest hotspot" kun je het dichtsbijzijnde wifi-hotspot opzoeken in HERE

- "Smart camera capture the best moment: Accidental remove unwanted objects from the scene. Select the best shot and precise moment. Sequense take a group of images with advanced face, smile and blink detection. The, best 'face for each person is automatically selected into a single, best' shot."

En nog wat kleine verbeteringen van allerlei Nokia en Microsoft apps, naast wat dus in het artikel is besproken, wat er ook nog bij komt.
Is het reeds bekend of native podcast support geactiveerd is? Momenteel is de functionaliteit er, maar (om één of andere onverklaarbare reden) is het enkel beschikbaar in de VS. Volgens de geruchten zou het geactiveerd worden in de GDR2/Amber update.

Ik luister nogal veel podcasts, maar voorlopig heb ik nog geen goede app gevonden voor het beheer. Vooral auto-download is iets wat ik mis, wat beschikbaar is in de standaard app. Of heeft er iemand een tip voor een goede app die dit kan? Ik gebruikte BeyondPod op android, maar die is niet beschikbaar voor WP8...
Ik gebruik zelf geen podcasts, maar na een korte Google zoektocht zie ik dat internationale support voor podcast inderdaad tijdens de aankondiging in Mei bekend werd gemaakt.

Ik heb zelf de update nog niet(heb een unbranded toestel) dus kan het niet zien. Wat ik wel ergens las was dat wanneer je je "language+region" op VS zet, je er gebruik van zou kunnen maken. Is alleen niet echt handig dat je telefoon dan alles in het Engels weergeeft.
Hoewel ik zelf ene lumia 920 heb vind ik zoiets als de toevoeging van stereo opnemen gewoon onzin. De opname microfoons zitten een paar cm van elkaar en het stereo effect daarvan is gewoon onbeduidend.

Het blokkeren van nummers zal voor enkele mensen misschien handig zijn maar ik heb hier even rondgevraagd en van de 11 mensen die ik gevraagd heb heeft niemand ooit een nummer geblokkeerd en had ook niemand er behoefte aan.
"Het blokkeren van nummers zal voor enkele mensen misschien handig zijn maar ik heb hier even rondgevraagd en van de 11 mensen die ik gevraagd heb heeft niemand ooit een nummer geblokkeerd en had ook niemand er behoefte aan."

Ik ben zelf een tijd lang lastig gevallen, dan vind je het wel degelijk handig dat er zoiets bestaat. Om een nummer te blokkeren moest ik een hele procedure af gaan bij mijn provider, ik vind dit wel een goede toevoeging.

Dat jij het geen meerwaarde vindt maakt me niet uit, wat ik me alleen af vraag is waarom je dat tegen mij zegt? Is dat de moeite waard? Lijkt mij niet.

"Hoewel ik zelf ene lumia 920 heb vind ik zoiets als de toevoeging van stereo opnemen gewoon onzin"

Prima, maar het is toch een toevoeging. Dat niet iedereen het nodig vindt is verder niet relevant.

"De opname microfoons zitten een paar cm van elkaar en het stereo effect daarvan is gewoon onbeduidend."

De 3 microfoons zitten verdeeld over het toestel. Alhoewel de afstand tussen de microfoons misschien maar een paar centimeter is zal de positionering toch een groot verschil teweeg brengen. Komt het geluid bijvoorbeeld van je linkerkant als je een video opneemt, dan zal de rechter microfoon beduidend minder geluid oppikken doordat deze in een andere hoek staat ten opzichte van de andere microfoon, en ook de behuizing zal een deel van de geluidsgolven verminderen om zo het ruimtelijk effect te verwezenlijken. Nut heeft het zeker, dat je er de meerwaarde niet van in ziet kan ik begrijpen, ik vraag mezelf echter wederom af waarom je dat zegt?
Anoniem: 400009
16 augustus 2013 13:10
Echt ik baal ontzettend van Nokia's keuze voor Windows Phone. Microsoft doet er voor je gevoel helemaal niets aan om in te lopen op, met name, Android. Sinds de lancering van WP8 heb je echt het gevoel dat Windows Phone op 1 ronde achterstand staat ipv dat ze iets hebben ingelopen.

Ik vind mijn Lumia920 echt hardwarematig geweldig, maar qua software laat eht zo veel te wensen over. Ik had echt het gevoel dat Windows Phone 8 belangrijk was voor MS maar dat blijft het totaal niet te zijn.

Microsoft had Windows Phone en Windows RT veel dichter naar elkaar moeten trekken overigens, dan hadden ze namelijk beide waarde gehad... nu zijn ze beide nagenoeg waardeloos!
Ik ben erg blij met mijn Lumia 920, en in tegenstelling tot Android of IOS kan ik in ieder geval de komende tijd, GDR3 in het najaar, Windows Phone 8.1 volgend jaar, nog updates verwachten die nog significante dingen toevoegen.

Oke één volume is misschien karig maar ik ben er al 2,5 jaar aangewend, dus als het ooit wel wordt toegevoegd wordt het alleen maar makkelijker.
Het is allemaal maar net wat je gewend bent.
Ik vind het eigenlijk wel handig, je volume voor alles in 1x regelen. Zo had ik laatst het probleem dat ik mijn iPhone 4 het volume omhoog deed (het was lawaaiig), maar dat bleek alleen voor mediaspeler te zijn, de beltonen gingen niet harder - waardoor ik een telefoontje miste.

Wat ik meer mis, is dual-sim support. Da's de enige reden dat ik nog een Android telefoon heb.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 16 augustus 2013 15:13]

Als je een filmpje kijkt op het mobieltje dan heb je het mobieltje in de hand. Dan heb je dus een ander (lager) volume nodig dan voor de ringtone die je opmerkzaam moet maken op een inkomend gesprek als je telefoon in je broekzak (of tas) zit, die moet veel luider zijn.
Ik heb vergelijkbare ervaringen met IOS op de ipad, ik vind het onhandig dat alle volume controls los zijn, op elk punt ben je weer een ander type volume aan het aanpassen.. maar als zelfs de schakelaar voor het geluid uit gewoon genegeerd wordt :/
Slecht argument, je keert het verhaal om. Je bent blij met significante updates in de toekomst, omdat dat nu nog ontbreekt tov. andere OS. Ik zou juist balen dat die significante updates er nog niet zijn!

Volgens jouw redenatie kun je ook Windows 6 erop zetten, daar kun je immers ook prima mee bellen. En vervolgens tevreden roepen: ik kan tenminste in de toekomst nog upgraden naar Windows 8, dus ik heb nog een hoop goede softwareupgrades in het verschiet..

En in reactie op je laatste uitspraak: Mensen die instappen in de smartphone wereld die zijn niet anders gewend, maar ik denk dat het grootste deel van onze community niet een instapper is (De meeste high-end gebruikers uberhaubt niet). Daarom zijn wij juist wel kritisch en kijken wij juist verder dan wat we gewend zijn, toch?
Qua updates doet iOS het ruim voldoende, 4 jaar lang updates krijgen is ruim voldoende, en ik kan de vieze blik van een goede vriend nog steeds voor mij zien toen hij na aankoop van zijn lumia 800 te horen kreeg dat die geen WP 8 krijgt maar stopt bij WP 7.8 (terwijl de toestel dat qua hardware met gemak aankan).
Android is een ander verhaal, zelfs de Nexus toestellen zijn niet heillig.
Ik ben erg blij met mijn Lumia 920, en in tegenstelling tot Android of IOS kan ik in ieder geval de komende tijd, GDR3 in het najaar, Windows Phone 8.1 volgend jaar, nog updates verwachten die nog significante dingen toevoegen.
Op Android kan ik ook nog updates verwachten die significante dingen toevoegen. Binnen één week na release van die updates, namelijk. Op iOS kan ik ook nog wat updates verwachten, ik wacht al met smart op iOS 7.

Overigens een flauwe opmerking, maar ik zou helemaal gek van die vierkantjes worden..
Ik denk dat je je eigen ervaring iets te algemeen trekt. Iets wat vrij veel mensen op oa tweakers doen. Zelf gebruik ik de 920 met veel plezier. Ik wil zelfs niet eens meer terug naar android. Dat windows Phone slechte keuzes heeft gemaakt bij de bediening van bepaalde delen van de markt moge duidelijk zijn... Dat is echter een groot verschil met de gehele markt slecht bedienen.

Begrijp me niet verkeerd, ze zouden er naar mijn idee goed aan doen WEL ook aandacht te besteden aan de punten waar jij problemen mee ondervindt. Vind het alleen zo jammer dat er zo veel mensen zijn die het zo afzeiken waardoor mensen, die er mogelijk helemaal geen problemen mee gaan hebben, het daardoor ook maar links laten liggen.

Wat mij betreft verdient microsoft gewoon een aandeel in de telefoonmarkt.
Mensen moeten luisteren naar de argumenten. Dat er mensen die zijn die hun persoonlijk voorkeur iets harder verkondigen aan bekenden en op fora e.d., dat hou je toch, dat heb je ook met Apple en Android haters.

Het aller grootste verschil, is dat het bij MS blijft hangen..._juist_ omdat de argumenten voor zich spreken. Er zijn zoooo verschrikkelijk veel dingen die eigenlijk op een hedendaagse Smartphone thuis horen, die zij niet, of tot voor kort niet, in WP8 hadden ingebouwd. Dat heeft verder niets met anti-MS an sich te maken, dat zijn gewoon argumenten waardoor mensen de telefoon niet willen.

Zelfs als ik de Lumia/WP8 phone nooit gebruikt zou hebben, zou ik met bovenstaande opmerking al negatief tegenover een WP8 phone staan: "het feit dat de telefoon alleen een hoofdvolume heeft". Seriously....

Ik ben anti-MS (eigenlijk WP8) geworden door dat soort enorme irritante, onbegrijpelijke keuzes. Welke keuze rechtvaardigt nou dat je de volume niet apart kan instellen? Waarom kon je tot voor kort je data verbruik niet controleren op de phone?

De extra pech die MS heeft, alhoewel ze die een beetje zelf veroorzaakt hebben, is dat heel veel bedrijven hun APPs nog niet voor WP8 maakt. ING had tot voor kort geen internet bankieren APP voor WP8.

Al met al ben ik behoorlijk negatief omdat ik sommige keuzen gewoon niet kan begrijpen. :|
Dan moet je ook negatief tegenover Android en iOS staan, en elk OS in het algemeen. Er ontbreken altijd functies in het begin van een OS, dat hadden die ook gewoon. Het verschil is dat Android en iOS al een stuk langer op de markt zijn en al heel wat toevoegingen en updates hebben gehad. Daarnaast zijn een aantal features nu ook weer niet zo triviaal. VPN bv. lijkt me niet iets dat veel particulieren gebruiken. Er mist zeker nog wel wat, en het is zeker onbegrijpelijk dat sommige banale features niet gefixt worden (hoeveel moeite kan zo'n volumefix werkelijk zijn voor MS), maar daar maakt iedereen zich uiteindelijk schuldig aan.
"Dan moet je ook negatief tegenover Android en iOS staan, en elk OS in het algemeen. Er ontbreken altijd functies in het begin van een OS, ...."

Onbegrijpelijk deze reactie. Hoelang bouwt MS al besturingsystemen? Kijk als het nu een nieuwe speler op de markt betreft, okay snap ik dat. Die eeuwige coulance t.o.v. Microsoft moet eens ophouden nu, ze moeten gewoon goede producten maken. Als je kijkt naar Android, hoe snel dat is gegaan maar waarom kan zo'n groot SOFTWARE bedrijf dat niet evenaren, snap ik niets van.

Wat dat betreft doet Apple dat over het algemeen beter (geen Apple fan ovigens vanwege de closed policy), wat er is werkt goed. Probleem bij MS is dat ze altijd nieuwe features inbouwen maar dan niet goed getest. Naar welk product je ook kijkt van MS, dat zie je steeds terug. Net als dat temp directory verhaal, begrijp ik niet dat je niet auto-clean functionaliteit hebt, het is zo eenvoudig. Nee wat doen ze dan, gaan ze eisen omhoog gooien ipv het eens effecienter te maken.

Net als windows 7, je moet een SSD hebben anders is niet vooruit te branden terwijl als je bijvoorbeeld Ubuntu gebruikt dat heel acceptabel werkt op een HDD. Ik weet niet wat de keuzes zijn bij MS, ze kunnen wel software schrijven maar geen effeciente software. Altijd een dosis bloat bij MS.

Nou ja, zo kun je nog wel even doorgaan. Fouten maken zoals in de beginjaren kan niet meer en zoals iemand terecht hier al schreef, je betaald een aardige prijs dus mag je verwachten iets goeds te krijgen 'out-of-the-box' en niet weer op eindeloze updates moet wachten. Stel dat je met je auto iedere keer terug moet naar de garage, dat wil je toch ook niet?
ik wil je er even op wijzen dat dat temp verhaal wel automatisch werkt, alleen soms te laat. Op android stampen ze je SD-kaart ook vol met allerlei temp-mapjes en ook mijn XPERIA X10 had soms ook een temp-cleaner nodig.

windows 7 heeft eveneens helemaal geen SSD nodig om "acceptabel" te werken. Als ik een SSD in mijn laptop zou steken zou ik enkel bij de opstart merken dat het inderdaad sneller is. je verkoopt nu onzin.

Microsoft is daarom ook totaal anders dan Apple. die bouwen eigen software EN hardware en zijn op elkaar gericht. Nou hoopte ik wel dat dit intussen duidelijk was in de wereld, maar helaas.

bovendien, probeer jij Ubuntu maar eens te laten draaien op unsupported hardware, dat lukt ook niet, zelfde als bij Windows, zelfde als bij Apple.
Punt is echter dat je de hoofdprijs betaalt voor iets wat als incompleet en onvolwassen aanvoelt, een consument mag daar terecht over klagen.
Het is alleen incompleet en onvolwassen als je inderdaad wil gaan tweaken, maar daar is dit OS ook niet voor gemaakt. Verder kun je inmiddels met 3rd party apps erg ver komen.
Daar ben ik het niet mee eens. Tenzij jij vindt dat een hoge mate aan customizability valt onder 'tweaken'.

De gemiddelde gebruiker wil gewoon tegenwoordig zijn of haar telefoon helemaal van zichzelf maken. Met een iPhone kun je dat niet (behalve tegenwoordig de achtergrond (innovatie!)), met een Windows Phone kun je dat in iets meer mate (tiles in 1 kleur en verschillende afmetingen) en met Android kun je dat op allerlei manieren (widgets, achtergrond, meerdere homescreens, lettertype en natuurlijk de snelkoppelingen).

Je betaalt dus inderdaad voor een systeem wat in ontwikkeling is, en nog lang niet zoveel kan zoals Android dat doet. (Naar mijn idee houdt iOS de gebruiker 'dom', omdat je er niks mee mag)

Je kan er uitinedelijk wel hetzeldfe mee, zoals mailen, internetten, whatsappen, alleen wordt het je een stuk makkelijker gemaakt in Android.
Er zijn er veel, zoals ik, die daar geen waarde aan hechten. Ik heb een s4 gehad na een L800, maar ik vond het systeem echt onoverzichtelijk en nodeloos complex. Veel te veel gefriemel links en rechts. Daarom ben ik terug gegaan naar WP (L925). Prachtig toestel, goede cam en een OS wat gewoon lekker simpel is. Het zou best kunnen dat het toestel allerlei dingen niet kan of heeft, maar wat het wel doet, volstaat helemaal.
Dat was juist een bewuste ontwerpkeus. Een "saai" (uniform) ogende interface, itt het allegaartje bij IOS of Android.
Daarnaast weinig tweakmogelijkheden, dus minder kans op foutieve instellingen.
De "gemiddelde gebruiker" kan dan gewoon kiezen voor een android of Iphone toch?

Voor mij waren bovenstaande redenen genoeg om de L800 te kiezen en nu de L920, omdat de camera in de L800 erg matig is.
met een Windows Phone kun je dat in iets meer mate (tiles in 1 kleur en verschillende afmetingen)
Je kunt meer door het gebruik van Live tiles die bijvoorbeeld een (roulerende) foto of het actuele weer of de buienradar kunnen tonen of die een bericht tonen of een aantal ontvangen berichten tonen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 19 augustus 2013 11:28]

Het feit dat iemand negatief tegenover een nog redelijk onvolwassen platform is, hoeft niet te betekenen dat hij ook negatief is tegenover oudere platformen die hun plekje al hebben gevonden.
Daarentegen is het juist andersom. Negatief tegen de platformen 'die mogelijk nog succesvol worden', en positief tegen de wat oudere, die een groot succes zijn.
Ik ben geen Microsoft hater, maar Microsoft heeft een plekje gehad in de OS-markt, waarvan ik zeg: die hebben jullie deels verspilt.

Ze hebben gefaald, maar desondanks kunnen ze nog de winnaar worden.. Als ze er voor gaan!
Muziek luister je in de regel met een koptelefoon op, als je dan word gebeld hoor je geen beltoon uit je telefoon komen. Als je geen koptelefoon op hebt gaat de telefoon wel af als je dus ook muziek aan het luisteren bent.

Ik zie het probleem niet. Lijkt mij nou niet een doorslaggevend punt.
Soms wil je wel gebeld kunnen worden maar niet de muziek van bijvoorbeeld een spelletje aan hebben staan.

Of je heb muziek aan staat dan wil je niet het geluid van elk smsje tussendoor horen.

Lijk me redelijk doorslaggevend en irriterend.
Mee eens, ik ben sinds een tijdje de Lumia 920 die ik in de kast had liggen als gimmic toch gaan gebruiken om er een meer gefundeerde mening over te krijgen en omdat het het enige 4G toestel is wat ik bezit en de uitrol wil kunnen zien.

Mijn conclusie: voor een ervaren Android/iOS gebruiker is er als je hem de eerste weken gebruikt bes wat ergernis met de Lumia 920. Het toestel is razendsnel en vloeiend. Maar enkele gebruikersopties zijn niet goed gekozen door Microsoft.

Des te verbazender dat het oplossen van deze ergernissen stuk voor stuk al maanden in de top 10 staat op Microsofts eigen WP ideën website. Deze ergernissen worden internationaal ervaren door ervaren gebruikers.

Nu ik het toestel langer gebruik vind ik voor veel zaken oplossingen in de toestelinstelling of door extra apps. Het toestel wordt met de dag werkbaarder. Flink gemiste apps zijn er nu nagenoeg allemaal en het toestel blijft soepel lopen. Dat heb ik zowel bij oudere Iphones (traag na iOS updates) en vroege modellen van Androïd toestellen anders gezien.

Mijn conclusie is dat een Windows phone een hele goede deal is voor wie dit koopt als eerste smartphone: lage verkoopprijzen voor modellen die meer kunnen dan de reguliere middenklasse/budget klasse telefoons en toch erg compleet. Voor de veeleisende en heel ervaren gebruiker blijft Windows Phone wennen omdat je er toch te weinig zelf aan kan instellen. Deze update is ondanks dat wat mij betreft voor iedereen winst. Het toestel gaat het toch weer een beetje beter doen als ik er nu snel doorheen loop.
Idem. Ik denk dat eea iets langer duurt omdat ze zoveel tijd hebben verbrand aan WP7-WP8 helemaal opnieuw bouwen en daarna aan uniforme kernel bouwen en bovendien zijn GDR2 en 3 vooral bedoeld om nieuwe hardware te kunnen releasen GDR 2 voor de 1020 en GDR 3 voor quad core en 1080P.

Ik ben er niet zo rouwig om, ik ben dik tevreden met wat mijn Lumia 920 allemaal wel kan.
Ik vind mijn Lumia920 echt hardwarematig geweldig, maar qua software laat eht zo veel te wensen over.
Dit is precies de reden waarom mijn Lumia 920 weer in zijn doosje ligt sinds kort, en ik mijn Galaxy S2 weer in gebruik heb genomen!
Nou, ik begin ondertussen beetje te balen van de Trage Android op mijn Samsung Galaxy S3. Vorige week een Factory reset uitgevoerd nadat het systeem trager was dan dikke stroop, maar wanneer ik mijn S3 met een Iphone 5 vergelijk, dan is die Iphone bij het switchen van menu's zoveel sneller... gewoon instant.

Bij S3, als wilt bellen dan duurt het ongeveer 2 voordat je dialpad op je scherm staat, het gewoon bezig met het inladen van de software. Is eenmaal geladen, dan is het snel, maar wat zoooo zwaar begint te irriteren, dat dit zo met alle standaard applicaties zo is: fotos maken, fotos bekijken, WhattApp, Mail. In mijn ogen default software wat gewoon altijd instant klaar moet staan. Iphone doet dit beter.

De vraag is, doet Windows Phone dit ook beter?
Ligt er helemaal aan hoe je een smartphone gebruikt. Ik ben een typsiche Light User en vind Windows Phone een enorme verbetering t.o.v. het rommelige Android (Gingerbread) die ik hiervoor 2 jaar gebruikt heb.

Ik vind het overzichtelijker en makkelijker in gebruik. Al die diep gaande opties die Android biedt, gebruik ik toch niet. Als ik maar internetten, berichtjes lezen/versturen en wat standaard apps kan gebruiken ben ik al heel tevreden.
heb dezelfde ervaring. Daarom Lumia 920 na 6 weken weer weggelegd en een HTC One aangeschaft.
naja dat heb je dan echt verkeerd gezien denk ik.
microsoft doet er opzich best veel aan. alleen nokia is helemaal into windows Phone om nokia juist klanten moet trugwinnen nadat het ze ff echt slecht ging . ja van microsoft zie je opzich nooit heel veel . maar geloof me maar dat er op de achtergrond dus ook bij ms hard gewerkt word om alles goed te laten lopen. toen de iphone net nieuw was of de eerste android telefoons verschenen was het ook niet meteen perfect . daar zijn jaren overheen gegaan om te komen waar ze nu dus zijn.
windows Phone is er nog niet heel lang en toch hebben ze al zon beetje alles wat de anderen ook hebben.
snel werken is niet altijd goed.het belangrijkste is dat hetgeen wat er is goed en soepel werkt. daarbij is er binnen ms ook een hele veranderign aan de gang om hun produkten op 1 lijn te krijgen . ook heeft ms ook nog te werken aan de os en aan andere software en diensten ook voor andere platformen.
"Een andere nieuwe feature voor Windows Phone is een fm-radio… en deze zin had nooit in 2013 geschreven mogen worden. " +1 voor deze zin.

Heb sinds vanochtend de update draaien en het bevalt prima! Weinig schokkends zoals te lezen is, maar spelen met de kleurenprofielen en de double tap to awake zijn welkome ontwikkelingen.

Volgens WPCentral.com, een redelijk betrouwbare bron voor WP nieuws, zijn een aantal kenmerken van de GDR 3.0 update bekend (dit was GDR 2.0):
"- Orientation Lock
- Driver Mode, will turn on automatically when you connect it via Bluetooth. Can reject phone calls / sms and send auto reply back
- Ability to have 3 medium sized tiles in a row
- 1080p / new SoCs, which we knew for quite some time now"

We gaan het zien! :)
Hoezo vind jij die opmerking een +1? Tis namelijk een nogal ondoordachte opmerking... iPhone heeft bijvoorbeeld geen FM-radio en het ontbreekt ook op vele Android toestellen. Dus wat dat betreft is het absoluut wel een echte feature dat Windows Phone nu blijkbaar standaard FM-radio ondersteuning krijgt... en het is blijkbaar een veel gevraagde feature waar nu dus gehoor aan wordt gegeven.
iPhone heeft bijvoorbeeld geen FM-radio
Klopt.
het ontbreekt ook op vele Android toestellen
Het is veelal wel aanwezig. Moet even checken, maar bijna alle Galaxy's al volgens mij. HTC bouwt het ook veelal standaard in, Sony etc.

Het gaat mij echter niet specifiek daarom. Het gaat me erom dat het altijd heeft gezeten in Windows Mobile en zelfs een harde verplichting was in Windows Phone 7/7.5 en ineens vorig najaar werd weggehaald.
Bovendien kan het zijn dat de benodigde hardware niet is ingebouwd en het daarom ontbreekt, maar dat is hier niet het geval: al die Windows Phones hadden al die tijd al alles aanwezig om fm-signaal te ontvangen, maar Microsoft had het eruit gesloopt.

Niet alles draait om wat de concurrentie biedt. Microsoft bood dit al jaren, fabrikanten hebben het in hun telefoons gezet en Microsoft haalde het er weer uit. Het had dus nooit een nieuwe feature mogen zijn anno 2013.
Galaxy S4 niet, maar voor de rest ben ik het met je eens dat dit er meteen in had moeten zitten. Ik denk alleen dat ze het er niet uit gesloopt hebben aangezien WP8 niet hetzelfde is als WP7.x, maar bij de release er niet in hebben gestopt.
Als men bij Microsoft het idee had dat een FM radio niet meer gebruikt werd, en dat werd bevestigd door andere fabrikanten die het ook steeds meer achterwege laten, dan kan ik best begrijpen dat men het er niet in heeft gezet.

"Niet alles draait om wat de concurrentie biedt"

Juist wel, de discussie gaat bijna alleen nog maar over de concurrentie.

" fabrikanten hebben het in hun telefoons gezet en Microsoft haalde het er weer uit.'

Volgens mij was dat al duidelijk voordat de telefoons verkocht werden. Die FM ontvangers zullen wel gewoon onderdeel zijn geweest van hetgeen ze geassembleerd hebben.
"Een andere nieuwe feature voor Windows Phone is een fm-radio… en deze zin had nooit in 2013 geschreven mogen worden. " +1 voor deze zin.
Eens. Ik heb acht jaar geleden voor het laatst naar Nederlandse radio geluisterd, wat een verschrikking is dat. Je zou verwachten dat FM-radio onderhand wel is afgeschaft.
Misschien moet je een keer een andere zender proberen dan decibel fm. Radio1 heeft hele fijne radioprogramma's imo

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee