Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Samsung Galaxy Note 3: dure krachtpatser

04-10-2013 • 08:00

251

Multipage-opmaak

Inleiding

Inleiding

Toen Dell in 2010 zijn 5"-smartphone Streak uitbracht, kreeg het een behoorlijke lading kritiek te verwerken. Niet alleen was er technisch nogal wat aan te merken op de telefoon, maar een veelgehoorde vraag was ook of mensen wel op een 5"-smartphone zaten te wachten. Ook wij stelden onszelf destijds die vraag. Samsung bewees een dik jaar later dat mensen daar wel degelijk op zaten te wachten. De 5,3"-Galaxy Note bleek een succes en ook zijn opvolger, de Note II, legde het Koreaanse bedrijf geen windeieren.

We zijn inmiddels alweer bij de derde Galaxy Note aangeland en het is overduidelijk dat grote smartphones een blijvertje zijn. Sony introduceerde deze zomer zijn 6,4"-Xperia Z Ultra, Huawei heeft zijn 6,1"-Ascend Mate, Nokia komt naar verwachting met de 6"-Lumia 1520 en dit najaar komt HTC waarschijnlijk met de 5,9"-HTC Max. Je zou het 5,7"-scherm van de Note 3 in vergelijking met die andere toestellen bijna klein noemen.

Samsung stopt zijn Note-toestellen altijd tjokvol met de nieuwste hardware en dat is bij de Note 3 niet anders. Het toestel krijgt, in Nederland althans, een Snapdragon 800-soc van Qualcomm, maar liefst 3GB werkgeheugen, standaard 32GB opslagcapaciteit en een amoled-scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels. Natuurlijk ontbreekt ook de stylus weer niet.

Op papier heeft de Note 3 dus alles in huis om de beste en snelste grote Android-smartphone van dit moment te zijn. Wij liepen er een tijdje mee rond en legden hem op de pijnbank om te zien hoe hij in de praktijk bevalt.

Behuizing en uiterlijk: niet voor iedereen

De Note 3 is een heel grote telefoon, daarover is geen twijfel mogelijk. Je moet dus echt van het formaat houden. Met een breedte van 79mm kun je hem prima in één hand vastklemmen, maar het wordt dan wel moeilijk om het hele scherm met je duim te bereiken. Door de telefoon een beetje op je vingertoppen te balanceren en te kantelen kom je een heel eind, maar de kans dat je het toestel laat vallen wordt dan wel groter. In de praktijk gebruikten we de Note 3 dan ook met twee handen: een om hem vast te houden en een om hem te bedienen met een vinger of de S Pen.

Vergeleken met andere grote telefoons is de Note 3 echter redelijk compact. Hij is bijvoorbeeld dunner en minder breed dan de Note 2, maar heeft wel een iets groter scherm. Qua gewicht valt hij alleszins mee en omdat het gewicht over een groot vlak uitgesmeerd wordt, voelt het toestel zeker niet zwaar aan. Wie overigens bang is dat de Note 3 niet in zijn broekzak past, kan gerust ademhalen. Zolang je geen skinny jeans draagt, is het voor de meesten waarschijnlijk geen probleem.

TelefoonDiagonaalLengteBreedteDikteGewicht
Galaxy Note 3 5,7" 151mm 79mm 8,3mm 168gram
Galaxy Note 2 5,5" 151mm 81mm 9mm 180gram
Xperia Z Ultra 6,4" 179mm 92mm 6,5mm 212gram
iPhone 5S 4" 124mm 59mm 7,6mm 112gram
HTC One 4,7" 137mm 68mm 9mm 143gram
Xperia Z1 5" 144mm 74mm 8,5mm 170gram
LG G2 5,2" 139mm 71mm 8,9mm 143gram

Samsung Galaxy Note 3Van voren bekeken is de Note 3 niet speciaal, al valt meteen op dat de bezels rondom relatief klein zijn en het overgrote deel van de voorkant bestaat uit scherm. Als je de telefoon van dichtbij bekijkt, kun je zien dat de bezels rondom een textuurtje hebben dat wat weg heeft van donker, geborsteld metaal. Het materiaal is natuurlijk plastic.

De zijkanten zijn voorzien van diverse groefjes die helemaal rondom lopen. Volgens Samsung wilden de ontwerpers daarmee een gesloten boek nabootsen, maar zonder die uitleg hadden we dat er niet in herkend. De knoppen zitten op de gebruikelijke plekken voor een Samsung-toestel; links kun je het volume regelen en rechts zit iets boven het midden de aan-uitknop. Vooral bij een telefoon van dit formaat is dat een fijne positie. Zat de knop bovenop, zoals bij HTC-toestellen en iPhones, dan zou je er nauwelijks bij kunnen.

Onder het scherm zit middenin de homeknop die we van Samsung-telefoons gewend zijn, met aan weerszijden de capacitieve knoppen voor 'menu' en 'terug'. Standaard lichten die alleen op als je ze aanraakt, waardoor hun functie in het begin niet helemaal duidelijk is, maar je kunt ook instellen dat ze constant branden.

Terwijl de voorzijde weinig opvalt, valt dat voor de achterkant niet te zeggen. We hebben Samsung in de afgelopen jaren bekritiseerd om zijn gebruik van goedkoop ogend, glimmend plastic, waardoor de Galaxy-telefoons niet high-end ogen of aanvoelen. Met de Note 3 slaat de fabrikant een radicaal andere richting in. In plaats van mat plastic, zoals we vaker zien, of aluminium, dat ook gemeengoed is, komt Samsung met een achterzijde die voorzien is van een leertextuur. Het is zeker opvallend en maakt dat je de Note 3 in een oogopslag herkent. We vinden het ook wel passen; de Note 3 is met zijn nadruk op de stylus geen standaardsmartphone en daar past een excentriek uiterlijk bij.

De achterkant kan gelukkig nog steeds losgehaald worden om bijvoorbeeld de accu te vervangen of om een micro-sd-kaartje te installeren.

Samsung Galaxy Note 3

De stylus, of S Pen, zoals Samsung hem noemt, heeft ook een klein redesign ondergaan. Bij de Note 2 was de stylus asymmetrisch en daarom wist je ook goed op welke manier je hem in de telefoon moest stoppen. De S Pen van de Note 3 is vrijwel rond aan de achterzijde en kan daarom op verschillende manieren in het toestel opgeborgen worden. Het probleem is dat hij toch een beetje asymmetrisch is, waardoor hij weliswaar op verschillende manieren past, maar moeilijk eruit te halen is als je hem op de foute manier opbergt.

Het Samsung-logo op de pen moet aan de kant van het beeldscherm zitten als je hem wegstopt, maar dan nog is het moeilijk om de stylus los te halen. Als je net je nagels geknipt hebt is het haast onmogelijk, maar ook met nagels moet je veel kracht zetten om de S Pen los te halen. Toen we de Note 3 net hadden, waren we geregeld 10 seconden bezig om de stylus uit zijn sleuf te krijgen. Na verloop van tijd werd het minder stroef, maar makkelijk gaat het niet.

De eerste telefoon met usb 3.0

Alle Android-smartphones tot nu toe maakten gebruiken van een usb 2.0-poort om op te laden en voor de verbinding met een computer. De Note 3 is de eerste telefoon op de redactie die de usb 3.0-standaard ondersteunt. Dat gaat gepaard met een nieuw soort stekker, die een stukje breder is dan de oude. Eigenlijk is het de oude smalle usb 2.0-connector, met nog een stukje ernaast. Daarom kun je gelukkig ook gewoon een usb 2.0-kabel met je Note 3 gebruiken.Samsung Galaxy Note 3Dankzij de usb 3.0-ondersteuning kan de Note 3 sneller geladen worden dan andere telefoons. In een korte test, waarbij we de telefoon een uurtje aan de lader hingen, bleek dat de nieuwe lader anderhalf keer sneller was dan degene die Samsung meeleverde met de Galaxy S4. Dat is enigszins raar, want beide laders leveren 5V bij 2A en trekken grofweg 11W uit de muur. De snellere laadtijden zijn dus waarschijnlijk te danken aan een efficiëntere werking van het hele laadsysteem.

We hadden gehoopt dat het overzetten van bestanden met de usb 3.0-connector sneller zou gaan, maar dat is gek genoeg niet zo. Bij het kopiëren van grote bestanden naar de telefoon bleven we net onder de 20MB/s haken, even snel als bij veel andere high-end smartphones.

Hardware en snelheid: beste van het beste

Samsung Exynos soc fpaEen van de bedrijfsonderdelen van Samsung is de halfgeleidertak, die onder de merknaam Exynos mobiele processors maakt. De Galaxy S, SII en S3 maken allemaal gebruik van zo'n Exynos-chip, net als de Note en Note II. Met ingang van de Galaxy S4 is Samsung voor de meeste markten echter overgestapt op chips van Qualcomm. Er worden nog steeds Exynos-socs geproduceerd, maar vermoedelijk kan Samsung dat niet in de aantallen doen die nodig zijn om aan de wereldwijde vraag te voldoen.

Snapdragon 800: topmodel

Qualcomm SnapdragonDus hoewel de Note 3 in Korea met een Exynos 5420-chip geleverd wordt, krijgen wij in Nederland de versie met de Snapdragon 800 van Qualcomm. Daar hoeven we niet rouwig om te zijn, want de 800 is een beest van een soc. Hij bestaat uit vier Krait 400-processorkernen met een maximale kloksnelheid van 2,3GHz, aangevuld met een krachtige Adreno 330-gpu. Samsung heeft verder maar liefst 3GB ddr3-geheugen aan de geheugencontroller gekoppeld, een primeur op de smartphonemarkt.

Begin niet meteen te juichen, want een en ander laat zich niet direct vertalen in de allerbeste prestaties in de praktijk. Toen we op ons kersverse testtoestel bijvoorbeeld een grafische benchmark wilde draaien, kregen we de melding dat dit fout zou kunnen gaan omdat er zo weinig werkgeheugen vrij was. Wat bleek, van de 3GB was op dat moment maar 350MB vrij. Voor de duidelijkheid, het ging om een nieuw toestel met slechts een handjevol apps geïnstalleerd. Waarschijnlijk wordt een groot deel van het werkgeheugen gereserveerd voor Samsungs TouchWiz-schil.

Ondanks het weinig efficiënte geheugengebruik liepen we in de praktijk gelukkig niet tegen problemen aan. Apps die op de achtergrond draaien, lijken niet sneller afgesloten te worden om geheugen vrij te maken dan bij andere toestellen. Aan de andere kant levert de 3GB geheugen dus geen voordelen op ten opzichte van toestellen met 2GB. Voor de rest is de Note 3 simpelweg een van de snelste telefoons die je momenteel kunt kopen, al moeten we opmerken dat er nog steeds framedrops voorkomen in de interface. Dat wijten we echter aan inefficiency van TouchWiz en niet aan een gebrek aan rekenkracht.

Het probleem met benchmarks

We hebben ons gebruikelijke benchmarkarsenaal losgelaten op de Note 3 om te kijken hoe de hardware zich verhoudt tot die van andere high-end smartphones. Daarbij moeten we aantekenen dat Samsung de kloksnelheden van de chip in sommige benchmarks aanpast, net als bij de Galaxy S4. Meteen na het starten van AndEBench draaien de vier cores al op 2,3GHz, terwijl de belasting nihil is. Die 2,3GHz is de maximale snelheid van de Snapdagon 800-soc en die kun je bij normaal gebruik ook halen. Het is echter aannemelijk dat de 'benchmarkmodus' puur voor prestaties geoptimaliseerd is en dus zal proberen om die maximale kloksnelheid zo lang mogelijk vast te houden.

Daarnaast is er het probleem van throttling. Smartphone-socs worden tegenwoordig zo heet dat ze hun maximale kloksnelheid niet lang kunnen aanhouden. Het maakt daarom veel uit of je benchmarks draait nadat een toestel een tijdje niets gedaan heeft, of dat je ze continu draait. Soms loopt het verschil op tot wel dertig procent. Met synthetische benchmarks kun je dus eigenlijk alleen de theoretische maximumprestaties van een apparaat meten en dat zegt tegenwoordig weinig over hoe een apparaat in de praktijk presteert.

Onlangs kwam naar buiten dat Samsung niet alleen staat met deze praktijken. Het gros van de fabrikanten van Android-smartphones zou zich hieraan schuldig maken. Samsung ontkent nog steeds dat het specifiek voor bepaalde benchmarks optimaliseert, maar het bewijs is overduidelijk. We kennen dit soort praktijken al van desktopvideokaarten en vinden het een trieste zaak dat fabrikanten van smartphones nu ook proberen om testresultaten te beïnvloeden.

Ook zonder het valsspelen zijn synthetische benchmarks problematisch, vanwege het throttlegedrag van moderne socs. We zijn daarom druk bezig met het bedenken van nieuwe tests die relevantere data opleveren en waarvan fabrikanten de uitkomst niet kunnen boosten. We hebben de gebruikelijke resultaten alsnog in deze review opgenomen, omdat we weten dat er nog steeds mensen in geïnteresseerd zijn. We maken wel de aantekening dat het hier gaat om de best haalbare score, met tussenpozen tussen de benchmarkruns om throttling te vermijden.

AndEBench - native
Telefoon / TabletSoCin Iteraties per seconde, hoger is beter
Samsung Galaxy Note 3 Snapdragon 800
*******
15485
Sony Xperia Z1 Snapdragon 800
******
13321
LG G2 Snapdragon 800
******
12648
Nexus 4 Snapdragon S4 Pro
*****
11768
HTC One Snapdragon 600
*****
11764
LG Optimus G Pro Snapdragon 600
****
9068
AndEBench - Java
Telefoon / TabletSoCin Iteraties per seconde, hoger is beter
Samsung Galaxy Note 3 Snapdragon 800
*******
652
Sony Xperia Z1 Snapdragon 800
******
580
HTC One Snapdragon 600
******
519
LG G2 Snapdragon 800
*****
473
Nexus 4 Snapdragon S4 Pro
****
389
LG Optimus G Pro Snapdragon 600
***
296

De Snapdragon 800 in de Note 3 is een ware krachtpatser als het op pure rekenkracht aankomt. Zowel bij het draaien van native code als van Java eindigt hij boven aan de lijst. Of hij echt een stuk sneller is dan de Xperia Z1 en LG G2 valt vanwege de trucage van Samsung niet te zeggen, maar dat de Snapdragon 800 snel is, staat buiten kijf.

De Adreno 330-gpu in de Note 3 is flink krachtiger dan de Adreno 320 in de Snapdragon 600 en de S4 Pro, en is op papier iets langzamer dan de nieuwe PowerVR-gpu in de iPhone 5S. Als we echter de resolutie laten meewegen, zien we een ander beeld. De Note 3 moet bijvoorbeeld veel meer pixels berekenen dan de Nexus 4, en presteert ondanks zijn snellere gpu in de praktijk dus even goed. De iPhone 5S heeft op zijn beurt juist veel minder pixels, maar wel een iets snellere gpu, waardoor hij in deze test veruit het beste presteert. Opnieuw kunnen we geen harde conclusies trekken over de prestatieverschillen tussen de verschillende Snapdragon 800-socs.

Browsersnelheid

Peacekeeper
Telefoon / Tabletin Punten, hoger is beter
Apple iPhone 5s
********
1751,00
Apple iPhone 5c
****
927,00
Samsung Galaxy Note 3
****
901,00
Sony Xperia Z1
****
857,00
LG G2
****
844,00
Samsung Galaxy Note II
****
789,00
HTC One
***
660,00
Samsung Galaxy S4
***
558,00
Nexus 4
**
402,00
Kraken 1.1
Telefoon / TabletIn milliseconden, lager is beter
Apple iPhone 5s
**
6231
Sony Xperia Z1
***
6978
Samsung Galaxy Note 3
***
7879
LG G2
****
11366
Samsung Galaxy S4
*****
13185
HTC One
*****
13278
Apple iPhone 5c
*****
14056
Samsung Galaxy Note II
******
15307
Nexus 4
********
22053

Samsung staat erom bekend dat het de ingebouwde browser van Android flink optimaliseert, maar er wordt niet gemorreld met hogere kloksnelheden. Het maakt, in tegenstelling tot veel andere fabrikanten, nog geen gebruik van Googles Chrome-browser, omdat het denkt zelf een betere, snellere browser in handen te hebben. In de browserbenchmarks Peacekeeper en Kraken eindigt de Note 3 in de top drie en dat hadden we, gezien de krachtige hardware, ook wel verwacht. Bij de Peacekeeper-benchmark wordt trouwens goed duidelijk hoe ver Apple momenteel voorloopt op dit gebied, dankzij de 64bits-A7-soc.

Opslaggeheugen

RL Benchmark
Telefoon / Tabletin seconden, lager is beter
LG G2
**
12,26
Samsung Galaxy Note 3
***
13,06
Sony Xperia Z1
***
13,31
Samsung Galaxy S4
***
16,91
Samsung Galaxy Note II
***
17,20
LG Optimus G Pro
*****
22,67
Nexus 4
*******
34,41

Samsung heeft sinds de Galaxy S3 altijd snel opslaggeheugen gebruikt voor zijn smartphones. Dat is nuttig voor de starttijd van de telefoon zelf, die met 20 seconden erg kort is, maar heeft ook invloed op hoe snel apps starten. Ook als apps al draaien kan snel geheugen van invloed zijn, omdat veel app gegevens opslaan in een SQLite-database waarmee gecommuniceerd moet worden. Via de benchmark RL Benchmark meten we deze SQLite-prestaties. De Note 3 eindigt hier op een tweede plek, nog geen seconde achter de LG G2 en dat is een goede score.

We hebben ook nog gekeken naar de meer low-level-prestaties van het opslaggeheugen en daarbij valt op dat de Note 3 een van de weinige telefoons is die sequentiële leesnelheden van meer dan 100MB/s laat noteren. Het nand-geheugen in telefoons is nog lang niet zo snel als een ssd in een moderne laptop, maar beetje bij beetje kruipen de prestaties omhoog. Wellicht hebben de goede prestaties overigens te maken met het feit dat het standaardmodel met 32GB in plaats van 16GB is uitgerust.

Draadloos: 802.11ac en 4G

LTEDe Snapdragon 800 ondersteunt, mits gekoppeld aan de juiste modem, de nieuwste draadloze standaarden, waaronder 802.11ac voor wifi en lte voor draadloze communicatie. Hoewel weinig mensen momenteel een router hebben die overweg kan met 802.11ac, maakt het de telefoon op dit vlak wel toekomstvast. Daarnaast ondersteunt hij natuurlijk ook de oudere b/g/n-standaarden.

Samsung geeft niet specifiek aan welke banden het toestel ondersteunt voor 4G, maar hij zou met alle netwerken in Nederland moeten werken. De spraakkwaliteit van de Note 3 is prima; niet veel beter of slechter dan die van andere high-end telefoons van dit moment.

Schermkwaliteit: voor ieder wat wils

Samsung Galaxy Note 3De Note 3 heeft een schermdiagonaal van 5,7". Dat dit 0,2" meer is dan de Note 2, is in de praktijk moeilijk te zien. Het gaat om een Amoled-scherm, net zoals bij bijna elke smartphone die Samsung in de afgelopen jaren uitgebracht heeft. Het grote voordeel van Amoled-schermen is dat elke pixel apart aangestuurd wordt en dus ook apart uitgezet kan worden. Als diepzwart weergegeven moet worden, straalt de pixel simpelweg geen licht uit en dat is bij lcd- en plasmaschermen niet mogelijk.

In de afgelopen jaren is gebleken dat aan Samsungs implementatie van de amoled-techniek ook enkele nadelen kleven. Zo lag de maximale helderheid vaak laag, waarschijnlijk omdat Samsung bang is dat anders de leds te snel slijten en omdat het stroomgebruik dan te hoog zou zijn. Daarnaast nam Samsung het niet zo nauw met kleurreproductie.

Het scherm gemeten

Helderheid
Telefoon / Tabletin nits, hoger is beter
Nokia Lumia 925
*******
566
Apple iPhone 5c
*******
536
Apple iPhone 5s
******
510
HTC One
******
489
Sony Xperia Z1
******
470
Nexus 4
******
451
LG G2
*****
402
Samsung Galaxy Note 3
*****
394
Samsung Galaxy S4
****
303
Samsung Galaxy Note II
***
239

Met de helderheid van de Note 3 zit het wel goed. Het scherm behoort zeker niet tot de helderste op de markt, maar met 394 cd/m² is het helder genoeg om in de meeste situaties goed afleesbaar te zijn. Overigens kun je die helderheid alleen behalen als niet het volledige scherm wit is, in dat geval wordt de helderheid namelijk begrensd tot 335cd/m², waarschijnlijk om het stroomgebruik binnen de perken te houden.

Contrast
Telefoon / Tabletverhouding , hoger is beter
Samsung Galaxy S4
*******
10.000:1
Samsung Galaxy Note 3
*******
10.000:1
Nokia Lumia 925
*******
10.000:1
LG G2
*
1232:1
Nexus 4
*
1193:1
Apple iPhone 5c
*
1160:1
HTC One
*
1159:1
Apple iPhone 5s
*
1114:1
Sony Xperia Z1
*
507:1

Omdat de pixels compleet uitstaan bij het weergeven van zwart, kan onze colorimeter geen zwartwaarde meten. En omdat het contrast wordt bepaald op basis van de maximale helderheid en de diepste zwartwaarde, kun je eigenlijk geen getal aan de absurd hoge contrastratio koppelen. We houden het voor de grafiek maar op een ratio van 10.000:1 om aan te geven dat het contrast vele malen beter is dan bij lcd's.

Haarscherp

Samsung Galaxy Note 3 - pixelopbouwDe Note 3 heeft een resolutie van 1920x1080 pixels, evenveel als een hdtv, maar dan op een kleiner scherm. Als je het zo bekijkt lijkt het veel, maar in vergelijking met andere high-end smartphones ligt de pixeldichtheid relatief laag. Dat komt doordat bijna alle 5"-toestellen dezelfde resolutie gebruiken.

Het scherm maakt overigens geen gebruik van een traditionele rgb-indeling, waarbij elke pixel opgebouwd is uit een rode, een groene en een blauwe subpixel. In plaats daarvan gebruikt Samsung twee keer zo veel groene subpixels als rode of blauwe, al zijn die laatste twee wel groter ter compensatie. Waarschijnlijk zijn de schermen op die manier eenvoudiger te produceren. In de praktijk is dat allemaal irrelevant, want met een pixeldichtheid van 386 pixels per inch is het haast onmogelijk om de individuele pixels te zien.

Ppi
Telefoon / Tabletin Pixels per inch, hoger is beter
HTC One
*******
469
Sony Xperia Z1
*******
441
Samsung Galaxy S4
*******
441
LG G2
******
424
LG Optimus G Pro
******
401
Samsung Galaxy Note 3
******
386
Apple iPhone 5s
*****
326

De kleuren die jij wil

Samsung geeft gebruikers de mogelijkheid om de kleurweergave van het scherm te bepalen. Vanuit de fabriek is de dynamische stand ingeschakeld. Daarnaast zijn er nog een standaard-, een film- en een pro foto-modus aanwezig. Die laatste komt overheen met de Adobe RGB-kleurruimte en dat is natuurlijk erg tof voor fotografen die foto's op hun telefoon willen terugkijken. De meeste mensen zullen er echter weinig aan hebben, omdat vrijwel alle content van srgb-kleuren gebruiktmaakt.

Samsung Galaxy Note 3 - gamut (dynamisch)

De dynamische stand blinkt niet uit op het vlak van kleurreproductie. Samsung lijkt namelijk ook hiermee voor het Adobe RGB-spectrum te kiezen en dat is een stuk wijder dan het srgb-spectrum. Dat betekent in de praktijk dat kleuren veel feller en gesatureerder zijn dan bedoeld. Voor de puristen is dat natuurlijk niet goed, maar voor het lekenoog ziet een scherm met dergelijke kleuren en een vrijwel oneindig contrast er juist heel mooi uit.

Samsung Galaxy Note 3 - grayscale (dynamisch)

Ook de kleurtemperatuur is in de dynamische stand niet wat hij moet zijn. Met 7895 kelvin ligt de kleurtemperatuur hoger dan de ideale 6504 kelvin en dat heeft tot gevolg dat wit een blauwig tintje heeft. Het is een veel toegepast trucje om wit nog witter en feller te laten lijken.

Wil je dus felle kleuren en vind je accurate kleurreproductie niet zo interessant, dan kun je de Note 3 prima op de dynamische stand laten staan. Voor de kleurpurist is er echter een betere optie aanwezig.

Samsung Galaxy Note 3 - gamut
Samsung Galaxy Note 3 - grayscale

In de film-stand poogt Samsung namelijk wel om de standaard-srgb-kleurruimte te benaderen en komt daar redelijk in de buurt. Het compleet overdreven groen van de dynamische stand is flink teruggebracht en ook de kleurtemperatuur ligt dichter bij de ideale waarde. Met een gemiddelde kleurfout van minder dan 5 dE2000 zullen de imperfecties weinig mensen opvallen. Wel wordt het contrast kunstmatig geboost door middel van een afwijkende gammacurve.

Accuduur: lange adem

Grote telefoons bieden ruimte aan grote accu's en bij de Note 3 is dat niet anders. Met een capaciteit van 3200mAh is hij een stuk groter dan de accu in bijvoorbeeld de Galaxy S4, die een capaciteit van 2600mAh heeft. Die extra peut heeft hij ook wel nodig gezien zijn grotere scherm, maar in situaties waarin het scherm uitstaat, zoals wanneer de telefoon stand-by is of als er gebeld wordt, levert het een voordeel op.

We hebben de accuduur gemeten aan de hand van vier tests: browsen, video bekijken, bellen en de telefoon in stand-by laten staan. Daarbij staat wifi aan, en bij telefonie en in stand-by is 3g ingeschakeld. De schermhelderheid bedraagt 250 nits of komt daar zo dicht mogelijk bij in de buurt. Uitleg over onze testmethode en wat we verstaan onder zwaar, gemiddeld en licht gebruik, vind je in het achtergrondverhaal over onze accutests. In de praktijk hangt de accuduur natuurlijk ook af van zaken als het gebruikte netwerk en de geïnstalleerde apps. Bovendien kan het verbruik van exemplaar tot exemplaar verschillen.

Accutest- zwaar gebruik
Telefoon / TabletAccucapaciteitUithoudingsvermogen in uren, hoger is beter
Jiayu G4 3000 mAh
********
25
Samsung Galaxy Note 3 3200 mAh
*******
21
Huawei Ascend Mate 4050 mAh
******
20
LG G2 3000 mAh
******
18
Apple iPhone 5s 1570 mAh
*****
17
Apple iPhone 5c 1520 mAh
*****
17
Samsung Galaxy Note II 3100 mAh
*****
16
HTC One 2300 mAh
*****
16
Nexus 4 2100 mAh
****
14
Sony Xperia Z1 3000 mAh
****
14
Nokia Lumia 925 2000 mAh
****
12

Van al onze deeltests scoort de Note 3 het beste in de videotest en de browsetest, en die twee wegen zwaar in ons intensiefste scenario. Daarom eindigt hij met een score van 21 uur op de tweede plek.

Accutest- gemiddeld gebruik
Telefoon / TabletAccucapaciteitUithoudingsvermogen in uren, hoger is beter
Jiayu G4 3000 mAh
********
58
Huawei Ascend Mate 4050 mAh
********
55
Samsung Galaxy Note 3 3200 mAh
*******
54
LG G2 3000 mAh
******
47
Apple iPhone 5s 1570 mAh
******
45
Apple iPhone 5c 1520 mAh
******
44
Samsung Galaxy Note II 3100 mAh
******
44
HTC One 2300 mAh
******
43
Nexus 4 2100 mAh
******
41
Sony Xperia Z1 3000 mAh
*****
35
Nokia Lumia 925 2000 mAh
*****
33

Bij het gemiddeld-gebruikscenario laten we het stroomgebruik tijdens idle en bellen wat zwaarder meewegen. Op deze vlakken doet de Note 3 het in verhouding iets minder goed, waardoor hij net onder de Huawei Ascend Mate op de derde plek eindigt.

Accutest- licht gebruik
Telefoon / TabletAccucapaciteitin dagen, hoger is beter
Huawei Ascend Mate 4050 mAh
********
7,88
Nexus 4 2100 mAh
******
6,00
HTC One 2300 mAh
******
6,00
LG G2 3000 mAh
******
5,51
Samsung Galaxy Note 3 3200 mAh
******
5,45
Samsung Galaxy Note II 3100 mAh
*****
5,29
Apple iPhone 5s 1570 mAh
*****
5,16
Apple iPhone 5c 1520 mAh
*****
5,06
Jiayu G4 3000 mAh
*****
5,04
Sony Xperia Z1 3000 mAh
****
4,07
Nokia Lumia 925 2000 mAh
****
3,84

Bij licht gebruik leggen we nog meer nadruk op het stroomgebruik als de telefoon in stand-by niets aan het doen is. Omdat dit niet de sterkste kant van de Note 3 is, zakt hij nog wat verder in de ranglijst en eindigt hij onder aan de top vijf. De verschillen met plek twee, drie en vier zijn echter niet groot, enkel de toppositie blijft ver buiten bereik.

TouchWiz: invoer met S Pen en toetsenbord

De Note 3 is alweer het vijfde apparaat dat Samsung in de Note-serie uitbrengt; naast drie smartphones zijn er ook twee tabletversies verschenen. Het bedrijf heeft met elke editie de mogelijkheden van de meegeleverde S Pen uitgebreid en dat heeft tot gevolg dat je met de stylus een stuk meer kunt dan met een generiek pennetje. Omdat hij in de behuizing opgeborgen moet kunnen worden is het wel een klein dingetje en daarmee niet erg geschikt om lang mee te werken. We gokken echter dat weinig mensen dat zullen doen.

Nieuwe trucjes

Air CommandEen van de grote nieuwe features is Air Command, een speciaal pop-up-menuutje in de vorm van een halve cirkel, waarmee je een aantal acties kunt uitvoeren. Je kunt zelf bepalen wanneer het menu verschijnt: zodra je de stylus uit de telefoon haalt of enkel wanneer je met de pen boven het scherm hangt en op het knopje drukt. Vanuit Air Command kun je Action Memo, Screen Write en Pen Window starten. Action Memo is een klein virtueel notitieblokje waarop je aantekeningen kunt maken. Vervolgens kun je met die gegevens iets doen. Schrijf je bijvoorbeeld een telefoonnummer op, dan kun je met een simpele klik dat nummer bellen en je kunt een adres meteen opzoeken op Google Maps. De handschriftherkenning werkt behoorlijk goed en je hoeft niet extra langzaam te schrijven om je gekrabbel herkend te krijgen.

Met Screen Write kun je een screenshot maken en hier vervolgens op tekenen, en met Pen Window kun je een normale Android-app in een klein zwevend venster draaien. Je moet daarvoor eerst de omlijning van het venster met de S Pen tekenen en vervolgens wordt daarbinnen de app weergegeven. Dat is het idee althans, want de afmetingen die je met de pen aangeeft worden zelden precies aangehouden en vaak wordt de beeldverhouding van de app compleet uitgerekt. Teksten zijn in de kleine app vaak niet goed te lezen: in onze ogen een gimmick dus.

Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots

Verder maken enkele oude bekenden hun opwachting. Met S Memo kun je op allerlei manieren notities maken en met SketchBook kun je met verschillende soorten brushes tekenen.

Mensen die graag een stylus gebruiken met hun smartphone, zitten bij de Note 3 zeker goed, maar we kunnen ons goed voorstellen dat er ook mensen zijn die de S Pen nooit uit de houder zullen halen. Een deel van de functionaliteit, zoals de mogelijkheden van Action Memo, kun je ook prima op traditionele wijze uitvoeren en is niet per definitie sneller met de S Pen.

Het toetsenbord

Samsung Galaxy Note 3 toetsenbordHet standaard-Android-toetsenbord is in de afgelopen jaren flink doorontwikkeld en is momenteel een van de beste virtuele toetsenborden die er zijn. Samsung doet het echter ook niet slecht. Het onscreen-toetsenbord van de Note 3 is grotendeels gelijk aan dat van de Galaxy S4 en fijn om mee te tikken. Handig is dat Samsung technologie van het bedrijf Swiftkey in licentie heeft genomen. Swiftkey wordt door velen gezien als het beste en intelligentste toetsenbord voor Android, en Samsung gebruikt dus vergelijkbare woordvoorspellingsalgoritmen.

De toetsenborden zijn echter niet compleet gelijk en we hadden toch het idee dat Swiftkey net wat sneller en accurater werkt, maar Samsung kan goed meekomen. Ook fijn is dat de rij met cijfers boven aan het toetsenbord wordt weergegeven en niet verstopt zit achter de bovenste rij letters. Dat is vooral handig bij het invullen van wachtwoorden met cijfers erin. Voor mensen die liever met één hand aan de slag gaan, is er ondersteuning voor het swipen van woorden.

TouchWiz: nog meer apps, nog meer features

De Note 3 is een van de eerste niet-Nexus-toestellen die Android 4.3 draaien. Daar merk je overigens niet veel van, want Samsung legt daar traditiegetrouw zijn eigen skin TouchWiz overheen. TouchWiz wordt met elke release meeromvattend en als je enkel ervaring hebt met Samsung-telefoons, heb je eigenlijk geen idee hoe Android er echt uitziet. Of dat goed of slecht is, mag ieder voor zich bepalen, maar wij vinden dat TouchWiz geen schoonheidsprijs verdient. Veel elementen, indelingen, iconen en kleurstellingen stammen nog uit de tijd van de eerste Galaxy S en Android 2.3 Gingerbread, en zien er weinig modern uit.

Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots

Dat is echter puur uiterlijk en zal je tijdens het werken met de telefoon niet in de weg staan. Wat we storender vinden, is dat de features die in de laatste jaren aan TouchWiz toegevoegd zijn, het geheel rommelig en onoverzichtelijk maken. Samsung zag zich zelfs genoodzaakt om een zoekfunctie aan het instellingenmenu toe te voegen en alle opties onder te verdelen in tabs. Zo veel extra opties zijn er.

Veel apps en features

Naast veel extra opties zijn er ook veel extra apps die niet standaard in Android zitten. Zo is er de fitness-app S Health om je calorie-inname te volgen en die kan bijhouden hoeveel stappen je op een dag zet. Ook zijn de vele multimedia-apps weer aanwezig. De videospeler van Samsung ondersteunt veel meer codecs dan wat standaard in Android zit en via een speciale Hub kun je naast video ook andere media aanschaffen bij Samsung. Ook Samsungs eigen App Store ontbreekt niet. Deze heeft lang niet het aanbod van Googles Play Store, maar af en toe zijn er wel leuke acties en kortingen, waardoor het de moeite waard is om de app geregeld te openen.

Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots

De Note 3 is het eerste toestel met Samsungs KNOX-platform, dat bedoeld is voor zakelijke gebruikers. KNOX kan vanuit het notificatiescherm gestart worden en toont de gebruiker een andere, beveiligde, variant van Android. Deze is compleet afgeschermd van de normale Android-installatie en zou daarmee geschikter zijn voor het draaien van bedrijfskritische apps. Binnen de KNOX-omgeving kun je dan ook geen apps via Google Play downloaden, maar enkel via Samsungs speciale App Store.

Niet alle apps en mogelijkheden zijn even nuttig en een heleboel ervan gebruikten we tijdens onze testperiode nauwelijks of nooit. Zo kun je door webpagina's scrollen door met je hoofd te bewegen, bladeren door met je hand voor de frontcamera te zwaaien, extra info krijgen door met de stylus boven elementen op het scherm te hoveren, en zoomen door je duimen op het scherm te zetten en de telefoon te kantelen. Die zouden we allemaal in eenzelfde categorie scharen: een groep features die het misschien leuk doen in reclamefilmpjes en op posters, maar in de praktijk helemaal niet zo lekker werken.

Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots

TouchWiz biedt zeker meer functionaliteit dan een kale Android-installatie en bevat veel instellingsmogelijkheden en handigheidjes. Ons bezwaar is dat er voor elke nuttige feature en app een handvol features aanwezig is die je waarschijnlijk niet zult gebruiken. Sommige opties zijn verstopt als een speld in de TouchWiz-hooiberg en dat maakt dat maar weinig mensen alle functionaliteit zullen benutten. TouchWiz zou een krachtiger stuk software zijn als Samsung keuzes durfde te maken en zaken zou schrappen.

De menuknop

Ook bij de Note 3 houdt Samsung vast aan het oude concept van de fysieke menuknop onder het scherm, terwijl Google al sinds begin 2011 onscreen-knoppen en de action overflow-knop aanraadt, drie kleine puntjes die toegang geven tot veelgebruikte opties. Dat heeft onze voorkeur omdat je aan het icoon met puntjes meteen ziet dat er extra opties zijn. Bij de Note 3 moet je per app gokken door op de menuknop te drukken. Aangezien Samsung de menuknop tegenwoordig zelfs op zijn tablets gebruikt, verwachten we niet dat het op korte termijn zal overstappen op Googles manier van werken.

De aanwezigheid van de menuknop heeft als positief effect dat het volledige scherm voor Android kan worden ingezet. Samsung heeft bovendien veel eigen apps zo gebouwd dat de notificatiebalk automatisch verborgen wordt, zodat een app het hele scherm kan vullen. Dat ziet er mooi uit, ook al kun je daardoor in de praktijk niet veel extra. Samsung gebruikt namelijk grote interface-elementen en laat veel ruimte vrij rondom tekst en plaatjes. Daardoor kun je op het homescreen van de Note 3 bijvoorbeeld maar vier kolommen aan icoontjes kwijt, terwijl je op de 4,7"-Nexus 4 vijf iconen naast elkaar kunt plaatsen.

Camera: prima foto's om te delen en 4k-video

De Note 3 bevat een 13-megapixelcamera, net als veel andere high-end smartphones die dit jaar uitkwamen, zoals de Xperia Z, Galaxy S4 en LG G2. Het camerasysteem is redelijk rechttoe rechtaan; Samsung gaat nog niet mee met de fabrikanten die ervoor kiezen om hun lenzen optisch te stabiliseren, zoals Nokia en LG, en de flitser is een enkele led. Het brandpunt van het lensje komt ongeveer overeen met 31mm in kleinbeeldtermen en dat is redelijk normaal voor smartphones. De Xperia Z1, LG G2 en HTC One hebben echter een net even wijdere hoek.

De camerasoftware zit redelijk eenvoudig en intuïtief in elkaar. Je kunt de app natuurlijk starten door het icoontje aan te tikken, maar het is ook mogelijk om een snelkoppeling op het lockscreen te zetten. Deze is gek genoeg standaard niet aanwezig en aangezien het instellingenmenu van TouchWiz overvol opties zit, zullen veel mensen waarschijnlijk nooit weten dat de mogelijkheid bestaat en dat is jammer.

Foto maken
Telefoon / Tabletin seconden, lager is beter
Apple iPhone 5s
***
1,23
Apple iPhone 5c
****
1,51
Samsung Galaxy Note II
*****
1,79
HTC One
*****
1,97
LG G2
*****
2,04
Nexus 4
********
2,95
Samsung Galaxy Note 3
********
3,11
Samsung Galaxy S4
*********
3,21

De camera is niet extreem snel en dat ligt vooral aan de autofocus. Het starten van de app is zo gepiept, maar daarna heeft de camera even nodig om goed scherp te stellen. Is er eenmaal scherpgesteld, dan wordt de foto meteen gemaakt. Er is dus geen sluitervertraging. Absoluut gezien valt het met een dikke drie seconde nog wel mee, maar in verhouding tot andere smartphones is de Note 3 op dit vlak aan de trage kant.

Samsung Galaxy Note 3 - screenshot

Functioneel steekt de app prima in elkaar en het is een grote verbetering ten opzichte van de standaard-app die met Android meegeleverd wordt. Als je de app voor het eerst start, krijg je een beeldvullend zoekerbeeld te zien, wat betekent dat de beeldverhouding standaard op 16:9 staat. Wil je traditionele 4:3-foto's, dan moet je dat handmatig aanpassen.

Door middel van een grote sluiterknop rechts kun je foto's maken en daaronder zit een knopje om verschillende soorten fotostanden mee te selecteren. Bovenaan zit dan weer een knop om meteen te beginnen met video opnemen. Linksboven zit een knopje dat het instellingenmenu opent. Hier kun je bijvoorbeeld bepalen of je de flitser aan of uit wilt, hoe de lichtmeting gedaan moet worden en of je met de volumeknoppen wilt zoomen of ze wilt inzetten voor het maken van foto's.

Beeldkwaliteit

Dankzij de hoge resolutie van 13 megapixels weet de Note 3 veel detail vast te leggen, zeker in goede lichtomstandigheden. In vergelijking met andere smartphonecamera's wordt redelijk veel verscherping toegepast, waardoor de foto's op het eerste gezicht lekker scherp ogen, maar bij nadere inspectie wel wat artefacten vertonen. Ook hebben we het idee dat Samsung het contrast in de foto's wat opschroeft. De fotopurist zal daar niets van moeten hebben, maar een beetje extra contrast en verscherping hebben wel als voordeel dat de foto's die je op Facebook en Twitter deelt, er op het oog goed uitzien.

In slechtere lichtomstandigheden, zoals in de schemering en bij het maken van flitsfoto's in een slecht verlichte ruimte, past Samsung een flinke dosis ruisreductie toe, waardoor het meeste detail verdwijnt. Op het gebied van witbalans en belichting hebben we weinig te klagen.

Samsung Galaxy Note 3 - camerasamples Samsung Galaxy Note 3 - camerasamples Samsung Galaxy Note 3 - camerasamples Samsung Galaxy Note 3 - camerasamples Samsung Galaxy Note 3 - camerasamples Samsung Galaxy Note 3 - camerasamples Samsung Galaxy Note 3 - camerasamples Samsung Galaxy Note 3 - camerasamples Samsung Galaxy Note 3 - camerasamples Samsung Galaxy Note 3 - camerasamples Samsung Galaxy Note 3 - camerasamples

De bovenstaande galerij bevat foto's die met de Note 3 gemaakt zijn, rechtstreeks van de telefoon en zonder nabewerking. Klik in de galerij op een plaatje om tot pixelniveau in te zoomen.

Video's opnemen in 4k

Van alle smartphones die we hebben getest is de Note 3 de eerste met de mogelijkheid om video's in 4k op te nemen. Die feature wordt mogelijk gemaakt door de Snapdragon 800-soc en we zullen daarom in de komende maanden zeker nog meer toestellen gaan zien die in 4k kunnen opnemen. Aangezien er nog nauwelijks 4k-tv's in omloop zijn, is het natuurlijk een beetje onzin om filmpjes met een dergelijke resolutie op te nemen, maar de Note scoort wel punten in de categorie 'leuk dat het kan'.

De video's worden gecodeerd met de AVC-codec, met High Profile en Level 5.1 voor de videostream. Audio wordt in AAC-formaat opgeslagen. De bitrate voor video ligt rond de 50Mbit/s en voor audio wordt een bitrate van 128kbit/s gebruikt. Daarmee komt een minuutje video uit op ongeveer 340MB.

YouTube hanteert nogal zware compressie, dus we stellen ook het originele bronbestand beschikbaar. Klik hier om het te downloaden.

Alternatieven

Er zijn maar weinig echte alternatieven voor de Note 3 en met 'echte' doelen we dan op grote smartphones met een stylus. De ervaring leert dat er ook genoeg mensen zijn die een Note kopen omdat ze gewoon een grote telefoon willen en de stylus is dan bijzaak. Voor deze alternatievenpagina kijken we dus naar telefoons met een scherm groter dan 5", met en zonder stylus.

4.5 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons Sony Xperia Z Ultra Zwart
Sony Xperia Z Ultra Zwart

Is de Note 3 je te klein? Dan kun je ook voor de Xperia Z Ultra kiezen. Deze 'smartphone' is voorzien van een 6,4"-scherm en deelt veel van de interne hardware met de Note 3, zoals de Snapdragon 800-soc. Vanwege zijn formaat is hij echter moeilijk als telefoon te gebruiken en in een broekzak te vervoeren.

4 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons Huawei Ascend Mate Zwart
Huawei Ascend Mate Zwart

De Ascend Mate van Huawei is op specificatiegebied lang niet zo indrukwekkend, met een lagere resolutie en een tragere soc, maar hij heeft wel een lekker groot 6,1"-scherm en is bijna de helft goedkoper dan de Note 3.

OnbekendMobiele telefoons Asus FonePad Note Wit
Asus FonePad Note Wit

De Note 3 is niet de enige telefoon met een stylus. Asus komt eind dit jaar met een vergelijkbaar apparaat. De Fonepad Note heeft net als de Note 3 een full-hd-scherm, maar een minder snelle soc en bijvoorbeeld geen 4g-ondersteuning. Hij gaat waarschijnlijk wel een stuk minder kosten.

4.5 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons LG G2 16GB Zwart
LG G2 16GB Zwart

We pakken de LG G2 ook mee, omdat hij met zijn 5,2"-scherm net iets groter is dan de huidige high-end smartphones. Ten opzichte van de Note is het scherm wat kleiner, maar de resolutie en gebruikte soc zijn gelijk. Met een prijs van grofweg 550 euro is de G2 ook een klap goedkoper dan de Note 3.

3.5 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons Acer Liquid S2 Zwart
Acer Liquid S2 Zwart

Ook Acer wil meespelen op de markt voor grote telefoons en stapt later dit jaar in met de Liquid S2. Dit toestel beschikt over een full-hd-scherm van 6", een Snapdragon 800-soc, 4G-ondersteuning en een forse accu. Interessant dus als de Note 3 niet groot genoeg is. Wat de S2 gaat kosten is nog niet bekend.

4.5 van 5 sterren
OnbekendMobiele telefoons LG Optimus G Pro Zwart
LG Optimus G Pro Zwart

LG maakte eerder dit jaar een goede indruk met zijn 5,5"-Optimus G Pro. Net als bij de Note 3 is de resolutie 1920x1080 pixels, maar de G Pro moet het met een iets tragere soc doen. Met een prijs van iets minder dan 500 euro bevindt de G Pro zich wel in een aantrekkelijkere prijscategorie dan de Note 3.

Specificaties en fotogalerij

Merk en uitvoering
Categorie Mobiele telefoons
Merk Samsung
Serie Galaxy Note
Product Samsung Galaxy Note 3
Afbeeldingen
Prijs en beoordeling
Laagste prijs € 698,- Vergelijk prijzen
Aantal aanbieders 3 winkels
Eerste prijsvermelding zaterdag 7 september 2013
Beoordeling Score: 4.5 (3 reviews)
Toestel
Telefoonmodel Bar
Gsm-besturingssysteem Android
Versie besturingssysteem Google Android 4.3
Beeldscherm
Schermdiagonaal 5,7"
Schermresolutie 1920x1080 (Full HD 1080p)
Invoermethode Touchscreen
Schermtype Super Amoled
Multitouch Ja
Touchscreentechniek Capacitief
Secundair scherm Nee
Camera
Cameraresolutie 13Mp
Cameraresolutie (voor) 2Mp
Camera autofocus Ja
Gsm-flitsertype Enkele led
Resolutie video-opname 1920x1080 (Full HD 1080p)
Stabilisatie Digitale stabilisatie
Functionaliteit
Berichten E-mail, mms, sms
Afspeelmogelijkheden Audio, Video
GPS Ja
Gsm-functies Bewegingssensor, Tril, WiFi Direct
Verbindingen
Mobiele netwerken lte
WiFi aanwezig Ja
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n
Bluetooth aanwezig Ja
Bluetooth-versie Bluetooth 4.0
Overige draadloze verbindingen IrDA, Near Field Communication (NFC)
Technische kenmerken
GSM-Chipset Qualcomm Snapdragon 800 (MSM8974)
Processorsnelheid 2,3GHz
CPU Core Quadcore
Werkgeheugen 3,072GB
Opslaggeheugen 32GB
Geheugenkaart (Mobiel) microSD, microSDHC
Accu
Accucapaciteit (mAh) 3.200mAh
Accutype Li-Ion
Uiterlijke kenmerken
Kleuren Zwart
Gewicht (gram) 168g
Lengte 151,2mm
Breedte 79,2mm
Hoogte / Diepte 8,3mm
Overige specificaties
Meegeleverde gsm accessoires Datakabel, Headset bedraad, Oplader
Bijzonderheden MHL 2.0 poort Sensoren: Gesture, Accelerometer, Geo-magnetic, Gyroscope, RGB, Proximity, Barometer, Temperature & Humidity, Hall Sensor
Samsung Galaxy Note 3 Samsung Galaxy Note 3 Samsung Galaxy Note 3 Samsung Galaxy Note 3 Samsung Galaxy Note 3 Samsung Galaxy Note 3 Samsung Galaxy Note 3 Samsung Galaxy Note 3 Samsung Galaxy Note 3 Samsung Galaxy Note 3

Conclusie

De Galaxy Note 3 is geen verrassend toestel, op de stijl van de achterkant na misschien. Het is duidelijk een evolutie van de Note II, waarbij Samsung op bijna elk vlak verbeteringen heeft doorgevoerd. Het scherm is scherper, de beeldkwaliteit is verbeterd en de gebruikte soc is een van de snelste van dit moment, waardoor het toestel erg rap in gebruik is. Daarnaast wordt hij standaard geleverd met 3GB geheugen, 32GB opslaggeheugen, ondersteuning voor 802.11ac en lte, en is de accuduur dik in orde.

Boven op al die indrukwekkende specs heeft Samsung het toestel marginaal kleiner weten te maken dan de Note II, waarmee het toestel op bijna alle vlakken een fikse upgrade is. We zeggen bijna, want de stylus is een stuk minder makkelijk uit de behuizing te krijgen dan bij de Note II.

Met de vertaalslag van de specs op papier naar de praktijk gaat het bij Samsung nog wel eens mis en dat geldt deels ook voor de Note 3. Van de indrukwekkende hoeveelheid geheugen blijft in onze ervaring niet meer over dan bij toestellen met 2GB en ondanks de razendsnelle Snapdragon 800-soc kwamen we bij dagelijks gebruik sporadisch nog stotteringen tegen in de TouchWiz-interface. Niet erg of frequent genoeg om het toestel traag te noemen, verre van, maar het doet een beetje afbreuk aan de high-end uitstraling.

Datzelfde TouchWiz is in het dagelijks gebruik zowel een zegen als een vloek. Zonder Samsungs skin zou je een heleboel missen, waaronder de S Pen-ondersteuning, handige instelmogelijkheden en enkele goede apps. Daarom zijn we blij dat Samsung de moeite neemt om Android aan te vullen. Die medaille heeft wel een keerzijde, want TouchWiz is bij tijden ook onintuïtief, rommelig, verouderd, onoverzichtelijk en traag. Welke van die twee zijdes overheerst, zal voor iedereen verschillend zijn.

De Note 3 is dus een toestel dat op hardwarevlak indruk maakt en op softwarevlak datzelfde niveau net niet haalt. Een ander, maar zeker niet onbelangrijk kritiekpunt, is de adviesprijs van maar liefst 749 euro. Gelukkig wordt hij al voor een lagere prijs verkocht, maar het is nog steeds de duurste Android-telefoon van dit moment.

Ben je op zoek naar een telefoon met stylus, dan is de keuze momenteel heel makkelijk, maar ook zonder de S Pen is de Note 3 een goede telefoon, zolang je maar van het grote formaat houdt. Vanwege dat grote formaat en zijn hoge prijs is de Note 3 duidelijk een nicheproduct. Binnen die niche staat hij echter met stip bovenaan.

Samengevat

Samsungs Galaxy Note 3 heeft een flink 5,7"-scherm maar doordat de telefoon redelijk compact in elkaar zit valt het met de afmetingen nog wel mee. Toch blijft het een grote smartphone en daar moet je van houden. Zoals gebruikelijk maakt Samsung gebruik van een amoled-scherm waardoor de kleuren en het contrast erg indrukwekkend zijn. Ook de hardware en accuduur zijn dik in orde. Op softwarevlak biedt de Note 3 veel opties en mogelijkheden, vooral omtrent de meegeleverde stylus, maar de software is soms erg onoverzichtelijk en ondanks de snelle hardware is er af en toe wat vertraging merkbaar. Binnen het segment van grote telefoons is de Note 3 duidelijk één van de toppers.

Pluspunten

  • Veel functionaliteit
  • Verwisselbare accu en micro-sd-slot
  • Goede hardware

Minpunten

  • TouchWiz is bloated
  • Stylus komt soms niet lekker uit de behuizing
  • Erg duur

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8

Reacties (251)

251
233
155
10
0
29
Wijzig sortering
Ik vind de kritiek op Samsung's Touchwiz dat in bijna iedere review (niet alleen Tweakers) te lezen is totaal onterecht. Ik heb mijn eigen ICT bedrijf gericht op particulieren en bedrijven, daarnaast hebben we een speciale hulpdienst voor ouderen. Wij merken juist dat ouderen juist voor een Samsung device kiezen vanwege de eenvoud die zij ervaren tijdens het navigeren in de software en het gebruiken van het toestel. Veelgehoorde redenen hiervoor zijn de grote/kleurrijke iconen en de intuïtieviteit van de interface. Dit zijn juist de 2 dingen waarop altijd kritiek wordt gegeven door grote techwebsites- en magazines. Natuurlijk gebruiken zij niet alle functies en mogelijkheden, sterker nog ze weten vaak nog niet eens wat er allemaal mogelijk is, maar het feit dat ze de mogelijkheden niet kennen toont wat mij betreft aan dat die vele extra mogelijkheden niet 'in de weg zitten' of storend zijn. Wie ze gebruiken wilt gebruikt ze, wie dat niet wilt doet dat niet.

Ik ben daarnaast nog student (middelbare school) en zit op school. Veel mensen in mijn omgeving (jongeren) hebben een Samsung Galaxy S4 (of 3). Zij vinden de vele mogelijkheden juist super tof, en staan een beetje op te scheppen met wat hun Samsung smartphone allemaal kan en een iPhone of ander Android device niet. Zij vinden stuk-voor-stuk de Touchwiz interface er strak en modern uitzien, dus ik snap de kritiek daarop echt niet. Daarnaast is 'iets mooi' of 'iets lelijk' vinden altijd een kwestie van smaak, en smaken verschillen.

Ik kan uiteraard nier ontkennen dat de Touchwiz interface een zware skin is, maar gezien de vele functies die je ervoor terugkrijgt en de hardware die de interface in feite moeiteloos kan draaien (zeer zelden een kleine hapering te merken), zie ik de interface eerder als voordeel dan als nadeel. De opslagruimte is daarnaast voor foto's en video's ui te breiden middels een Micro-SD kaart, dit is een mogelijkheid die vele concurrenten niet bieden.
Hier ben ik het helemaal mee eens. Ik heb een Samsung S3 en ben ook erg te spreken over de TouchWiz interface, precies om de redenen die jij aangeeft, strak, modern en intuïtief. Ik snap daarom ook niet waarom die interface altijd als negatief wordt genoemd in reviews. Ik kan me ook vinden in het feit dat TouchWiz af en toe wat hapert en behoorlijk zwaar is.
Als je komt van een iphone waar alles wel vloeiend op draait is overschakelen naar een Android toestel buitengewoon ergerlijk, net door die lag en stutter. Als je niets anders gewoon bent ben je natuurlijk tevreden over de S3/4/Note, het zijn ook prima toestellen.
Ook hier ben ik het mee eens. Ik heb vaak genoeg bij vrienden met een iphone mee gekeken en dan valt het inderdaad op hoe, enerzijds, alles snel en vloeiend loopt, en anderzijds hoe constant dit is (het loopt altijd vloeiend). Bij mijn S3 loopt het meeste gewoon soepel, maar af en toe zit er een stutter tussen. Dit zul je bij een iphone niet zien.

Ook ben ik het met jouw reactie hieronder eens dat bij een nieuw toestel het niet nodig zou moeten zijn om de animatie instellingen aan te passen om een vloeiende android ervaring te krijgen. Dit zou out-of-the-box gewoon goed moeten werken (zeker met de nieuwste hardware).
Anoniem: 86020 @aval0ne5 oktober 2013 14:16
En daar ben ik het dan weer mee eens. Ik kreeg laatst een Galaxy Tab 2 10.1 en ik heb dat ding meteen weer weggedaan. Het apparatuur is gewoon enorm traag. Mijn iPad2 daarentegen draait heel soepel, terwijl de Samsung qua specs toch beter zou moeten zijn.

Hoe samsung zijn skin implementeert is een mooi voorbeeld hoe je top of the bill hardware kunt verkloten met slechte software. Dat moet echt beter Samsung. Laat gebruikers de keuze of ze stock android willen hebben of een skin.

De ervaring van wesleyweerts deel ik niet. Ik kan evenveel mensen opnoemen die de skin van Samsung verwarrend en onbruikbaar vinden.
Ik ervaar dit toch wat anders. De normale consument heeft af en toe best moeite met TouchWiz. Ik werk in een telefoonwinkel en help mensen dan ook vaak met hun telefoon. Mensen met een Android-toestel (en laten we eerlijk zijn, dat zijn voornamelijk Samsungs) komen vaker terug met vragen, bepaalde dingen zijn niet heel logisch of behoorlijk weggestopt. De functies die Samsung zelf toevoegd worden zelden gebruikt door de meeste klanten. Ik snap dat Samsung (en andere fabrikanten) zich willen onderscheiden door extra software-features, maar zodra dit in de weg gaat zitten kan ik dit toch niet als postief beschouwen. Als ik een bepaalde instelling zoek bij nieuwe Samsungs (die op Android 4.2.2) ben ik 2 keer zo lang bezig door al die losse tabbladen. Nu valt daar zeker mee te leven, maar het doet wel afbreuk aan de totale ervaring en gebruiksvriendelijkheid. Net als de framedrops in de interface ... en dat met een Snapdragon 800. Daar is toch geen excuus meer voor. Zeker als Sony het wel kan met de Z1 en LG met de G2. (en ook de Optimus G en Xperia Z haperen nauwelijks, beide met een veel oudere processor)
Die framedrops zijn makkelijk weg te krijgen.

Om het toestel 'sneller' te maken (lees: vloeiender te laten lopen)
Instellingen > meer > toestel info > buildnummer > tik hier iets van 10x op om je ontwikkelaarsoptie aan te zetten.

Dan
instellingen >meer >ontwikkelaarsopties.
Schakel vervolgens de volgende dingen uit (0x) of zet het op 0.5x;
  • Vensteranimate schalen
  • animateschaal overgang
  • schaal van duur animatie
Op de S4 doet dit wonderen.

Edit
-1 ongewenst moderaties? En hieronder +3 nominaties? Watskeburt?

@hieronder
Het is gewoon een instelling. Die animaties vertragen de boel voor je gevoel juist.

[Reactie gewijzigd door Señor Sjon op 24 juli 2024 16:08]

Leuk, op een paar maanden oud topmodel moet je al animaties vertragen of uitschakelen om geen stotter te krijgen. Het zou gewoon niet mogen dat je dat moet doen in de eerste plaats!
Ach het is ook handig om te doen als het niet stottert, immers duurt het laden korter dan de animatie zit je gewoon letterlijk te wachten op de animatie...

Als animaties op iOS uit konden kon je ook sneller op je homescreen zitten of wisselen van app :)
Helemaal mee eens.

De trend in ontwerp is nu ook plat en 'lego'. Zie Sense, zie iOS7, zie Tweakers7, zie windows (phone) 8, zie de nieuwe RTLnieuws site. Vaak veel minder informatie per pagina en volledig gericht op tablets. Dit komt niet altijd de bruikbaarheid ten goede, maar het lijkt wel de heilige designgraal op dit moment. Ik ben blij als het weer voorbij is en we weer onze krachtige processoren in kunnen zetten voor eye candy.

Verder is het een nicheproduct die in totaal al 40 miljoen keer is verkocht. Dat is meer dan sommige andere fabrikanten in totaal. Wie heeft er dan een nicheproduct?
Ik snap de beoordeling van maar 4 sterren dan ook niet echt. Het is door de s-pen het meest veelzijdige toestel op de markt. Ook na twee jaar heeft nog geen concurrent het nagemaakt. Kijk naar de 5s met 32GB en dan spreek je pas over een absurd prijsverschil.
AuteurWoutF Hoofdredacteur @wesleyw19964 oktober 2013 09:28
Oudere mensen en middelbare scholieren zijn niet de primaire doelgroepen waarvoor wij op Tweakers schrijven, al zullen er een stuk meer middelbare scholieren op Tweakers rondhangen dan bejaarden ;)
Zelfs op Iphone Phonearena komt de Note3 nog beter uit de test met als resultaat gelijk aan Iphone 5s afhankelijk van wat je met de telefoon wilt doen.

Verder staan er wat foutjes in de review zoals de helderheid bij wit. Dit is een instelling die je uit kan zetten net als bij de S4.
Verder is de helderheid in de AUTO stand over de 660 cd/m. Hoogste helderheid bij een telefoon. De S4 gebruikt deze truc ook.

Accu is beter dan 5s of gezetelde Android concurrentie
Camera is gelijk aan 5s en beter dan Android concurrentie.
Zonlicht afleesbaarheid is beste van alle telefoons tot nu toe.
Scherm is gewoon een van de beste schermen. Kleur afwijking is 4.4 volgens Displaymate wat heel goed is.
Note3 is goedkoper dan 5s maar je krijgt er meer voor terug met name productiviteit.

Enige nadeel kan de plastic behuizing zijn.

Al met al is dit de beste telefoon op het moment als je tenminste andere reviews tot nog toe moet geloven.

Al met al zeker 4.5 sterren of 5 sterren als je het met de 5s vergelijkt.
Je punten kloppen. Maar ik wíl geen telefoon die zo groot is. Ik had een 3GS, die was prima.

Daarna overstap gemaakt naar Xperia S, JUIST vanwege de schermgrootte. De One X en S3 waren té groot voor mij destijds. De iPhone 5 zou voor mij zeker een optie zijn geweest, juist vanwege de grootte van het scherm en hoe handzaam de telefoon is.

Grootste probleem is simpelweg de prijs. Ik kan die niet rechtvaardigen. Vandaar dat ik in de toekomst niet meer voor Apple ga, tenzij ik een meevaller krijg van de bank.

De Note 3 en iPhone 5(s) zijn imo niet directe concurrenten. Zoals in de review gezegd wordt: het is een dure, grote telefoon. Niet voor iedereen.
Iedereen die erover nadenkt om dit toestel te kopen, moet zich er goed van bewust zijn dat Samsung nieuwe toestellen (S3, S4, S4 mini, de Note modellen, et cetera) gaat uitleveren met een regiolock . Dit is een koppeling (in firmware, dus niet per ROM te ontwijken) die alleen een SIM-kaart uit de regio waartoe het toestel behoort activeert.

Je kunt dan bijvoorbeeld als je op vakantie bent op Aruba of Australië geen lokale SIM-kaart gebruiken maar moet gebruik maken van je Nederlandse kaart voor dataverkeer. Dan zit je dus ook aan de roaming-kosten vast.

Samsung verkondigt dat dit alleen voor de initiële activatie geldt, maar de berichten op bijvoorbeeld XDA en ook op Heise.de zijn heel anders. En als je een regio-vrij toestel hebt, dan kan het ook zo zijn dat je per firmware update zo'n lock krijgt.

Zie voor verdere informatie:
Artikel op Tweakers.net. Thread op XDA en een artikel op Heise.de.

Dit zijn chantagepraktijken. Zo proberen ze tegen te gaan dat toestellen tussen landen heen en weer geschoven wordt met als enig doel om de lokale prijzen zo hoog mogelijk te houden. De telecombedrijven vinden het natuurlijk schitterend dat ze zo weer lekker kunnen verdienen op de roamingtarieven. Ik kan iedereen alleen maar afraden om nu voor een Samsung-telefoon te kiezen.
De regio lock geldt alleen voor het activeren van het toestel (een EU simkaart bij een EU toestel), daarna mag je rustig wisselen voor een USA simkaart bijvoorbeeld.

Zie GoT, daar is het al uitgebreid besproken:

https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1559284/0
Dat is het antwoord dat Samsung een aantal keren gegeven heeft ja.

Echter... in de thread op XDA die gelinkt heb in mijn eerste reactie staan in de eerste post twee andere posts gelinkt waarin dat niet het geval is:

http://forum.xda-develope...?p=46070325&postcount=711
en
http://forum.xda-develope...?p=46039728&postcount=626

Daarna zijn er nog veel meer gevallen gemeld waarin hetgeen dat jij zegt pertinent niet waar is, zie ook bijvoorbeeld het artikel en de uitgebreide discussie op Heise.de.

Dit gedrag past precies bij datgene wat op de sticker op de doos vermeld staat, ergo: je kunt een Europees toestel niet gebruiken buiten Europa met een lokale simkaart.

Je kunt ook nog even dit bericht van Clove (een grote onafhankelijke telecomleverancier) erop nalezen: http://blog.clove.co.uk/2...m-limitations/#more-24956

"If you travel internationally (outside Europe) and usually insert a local SIM card when in those countries, the Note 3 will NOT be able to use the local network. It will lose all mobile connectivity with the exception of emergency calls.

For example, if you travel to the USA and insert a SIM card issued in the USA, you will not be able to use the Note 3 for any voice calls, text messages and mobile data connection. It will work via a WiFi connectivity only.
"

Ook dit kunnen ze weer staven door ervaringen die ze met eigen klanten hebben opgedaan. Ik denk niet dat Clove er actief op uit is om hun eigen verkooppotentieel in te perken door dit soort ervaringen actief uit en op te zoeken, ze willen duidelijkheid scheppen waar Samsung dat zelf niet doet.
Ik weet het niet hoor, maar zijn Apple / HTC / Sony / Nokia / Motorola-toestellen dan wel regiovrij te gebruiken?
Ja hoor, dat is geen enkel probleem. Het moet niet gekker worden, fabrikanten die gaan voorschrijven waar je een eerlijk gekocht produkt mag gebruiken. Alsof je een scheerapparaat dat je in Nederland koopt niet op vakantie in de VS mag gebruiken.

Een wereldwijde standaard zoals GSM-telefonie (en de W-CDMA varianten als 3G en 4G) is perfect om een telefoon in alle landen van de wereld in te zetten en overal gebruik te maken van een lokale simkaart om roamingkosten te vermijden. Dat is nu niet meer mogelijk.

Nog afgezien van het ongemak voor 'westerse' gebruikers, dit betekent ook dat afdankte telefoons niet in ontwikkelingslanden nog een tweede leven kunnen gaan leiden.

Al met al: globalisering ten faveure van de producent wordt volop gebruikt, maakt de consument hier ook gebruik van, dan wordt dat recht actief ingeperkt.
Zie voor verdere informatie:
Artikel op Tweakers.net. Thread op XDA en een artikel op Heise.de.
Inderdaad. Tante Neelie moet stappen onderneme tegen dergelijke criminele praktijken.

Overigens volgens het artikel van heise.de kun je wel degelijk die lock er af halen met root.
Dat haal ik er niet uit: er staat waar je de geblockte landen kunt vinden, niet hoe je het kunt weghalen. Er staat zelfs 'Wir können daher vermutlich aus Deutschland heraus keine Untersuchungen durchführen, ob beispielsweise ein Rooten und Ändern obiger Datei den Lock entfernt.', hetgeen (vrij) vertaald is: 'Wij kunnen daarom vanuit Duitsland niet onderzoeken of bijvoorbeeld het rooten en het veranderen van het bovengenoemde bestand het slot verwijdert'.

Het gaat dan over het bestand customer.xml dat in de directory /system/csc/ staat.

Als ik Samsung zou zijn, zou ik dat bestand vanuit de bootloader laden en de telefoon niet laten starten als de checksum van dat bestand niet overeenkomt met datgene wat ik er vooraf ingezet heb.

Lang verhaal kort: er staat beslist niet hoe die lock eraf halen moet, dat bespaart anderen eventueel het zoeken :)
In de review staat dat: 'Hardware en snelheid: beste van het beste'.

Mag ik opmerken dat de Apple A7 sock de Snapdragon 800 wegblaast, deze uitspraak is wat mij betreft toch wel loos. Niet dat je iets hebt aan al die power, maar toch ;)
Wegblaast? Heb je een linkje naar een onderlinge vergelijking tussen deze 2 chipsets, want de verschillen die ik gezien heb zijn maar klein (max 10-20%).
Gewoon even de review lezen, Kraken 1.1 / Peacekeeper benchmark.
De resultaten van Kraken / Peacekeeper zijn ook sterk afhankelijk van de gebruikte browser.
Wat niet boeit uiteraard want de test blijft representatief.
Dat boeit wel want je kunt op basis van de resultaten niet zeggen dat hardware X beter is dan hardware Y aangezien er een enorme afhankelijkheid is van de werking van de javascript-engine. Je kunt hooguit concluderen dat javascript op hardware X sneller werkt en dat websites die daar veel gebruik van maken waarschijnlijk sneller zijn dan op hardware Y.
Het zegt duidelijk dat het NIKS zegt over de hardware, maar juist over de software :)
Wil je nou op basis van twee benchmarks beweren dat de A7 de Snapdragon 800 wegblaast? Dat is toch wat kort door de bocht naar mijn mening. Kijk bijvoorbeeld eens naar 3DMark. Daar laat de Snapdragon op zijn beurt weinig heel van de A7 (iPhone 5S).

http://community.futuremark.com/hardware/mobileunlimited/

Maar goed, uiteindelijk zijn het niet de benchmarks die de gebruikerservaring bepalen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 166897 op 24 juli 2024 16:08]

Volgens een recent onderzoek op Anandtech bleek dat vrijwel iedere fabrikant 'cheat'.

Sinds circa een jaar scoort Apple met zijn mobiele apparaten ook een flink stuk hoger op browsertests. Dat kan komen door optimalisaties waar iedere website voordeel bij heeft OF om doelbewust een boost te geven aan de tot dan toe wat matige benchmark-prestaties. Om zoiets te kunnen bepalen zou de snelheid van de browser van Apple onder de loop genomen moeten worden.

Edit: bij de reacties onderaan de door mij gelinkte pagina zegt Anand dat hij geen 'cheats' door Apple met de processorsnelheid heeft kunnen constateren. Of hij ook naar het browsergedrag heeft gekeken zie ik niet staan.

[Reactie gewijzigd door Ettepet op 24 juli 2024 16:08]

Wegblaast? Heb je een linkje naar een onderlinge vergelijking tussen deze 2 chipsets, want de verschillen die ik gezien heb zijn maar klein (max 10-20%).
Ook al is het maar 10-20%, daar sta je toch van versteld? Een dual core die 10-20% sneller is dan de beste quadcore momenteel op de markt. Dat is toch pure afgang?
Nee, want er zijn maar weinig programma's (en benchmarks) die uberhaupt iets doen met die andere cores. Je kijkt bij de meeste benchmarks vooral naar de prestaties van 1 core. Toch heb je wat aan de andere cores omdat meerdere taken tegelijkertijd kunnen draaien zonder al teveel invloed op elkaar.

Apple heeft inderdaad een kleine voorsprong genomen met de A7, maar de verschillen blijken tot dusver (zoals gezegd) klein.
Wegblazen valt mee, maar je kan wel zeggen dat Apple het met de A7 een stuk beter voorelkaar heeft. De A7 is vaak sneller met de helft van de clocksnelheid en cores.
Inderdaad leuk maar het OS is erg dicht je kunt heel weinig tweaken.
Dan maar liever iets 'langzamer' (nog bloedsnel) maar dan kun je er meer mee.
Je hebt niks aan een snelle sock als de software er niet mee overweg kan of zelf gewoon langzaam is, er zijn net zoveel benchmarks die beweren dat de A7 de snelste is, als de Snapdragon 800. Maar wat boeit het? De beste benchmark is nog steeds real life gebruik.
Anoniem: 405779 4 oktober 2013 08:17
Duur? Dit toestel biedt meer dan welk toestel dan ook op de markt. Vraag me af hoe duur een iPhone dan is. Schandalig duur?
Bovendien zul je zien dat het toestel binnen no-time onder de 600 zakt. Koopje zou ik zeggen.
Ik vind het ook vreemd dat de prijs als minpunt wordt genoemd als je het vergelijkt met een iPhone 5S. Zo'n telefoon is € 920,- heeft minder werkgeheugen en een kleiner scherm. Natuurlijk heeft de iPhone wel een goed doordacht besturingsysteem. Als je deze twee naast elkaar legt en je kijkt niet naar de software kant dan lijkt het me toch een rechtvaardige prijs? Plus dat hij nog 'maar' € 675,- is in de webshops.

iPhone 5S 32GB:
pricewatch: Apple iPhone 5S 32GB Grijs

[Reactie gewijzigd door arjentjuh op 24 juli 2024 16:08]

Dat werkgeheugen moet zich natuurlijk ook wel vertalen in real-life performance. Bij apple versluist men de benodigde resources om een zekere performance te bekomen gewoon van de hardware naar software, wat zich dan ook nog eens vertaalt in een (relatief uiteraard) betere batterij levensduur. Maw: de hardware is er misschien niet, de performance wel.

Ik vind de adviesprijs van deze note absoluut niet overdreven voor wat je er voor terug krijgt.

Leuk toestel voor wie van grote schermen houdt. Ik heb de indruk dat samsung bij de note serie toch grotere stappen vooruit maakt dan bij de galaxy s reeks, maar dat we wel stilaan aan het einde komen van innovatie met de technologiën die nu gebruikt worden.
Waarom denkt iedereen altijd dat meer beter is??? Een dualcore hoeft echt niet minder te presteren dan een quadcore.....in veel testen maakt de A7 dualcore gehakt van de snapdragon 800 en de eigen quadcores van Samsung.
Alles draait om optimalisatie en niet om het maar toe blijven voegen van meer cores en meer werkgeheugen.....
Bedenk wel dan de iPhone 5s slechts een resolutie van 1136 x 640 aanstuurt terwijl de meeste toestellen met een snapdragon 800 met 1920 x 1080 bijna 3x zoveel pixels aansturen.

Ik merk wel dat iOS en WP beter geoptimaliseerd zijn voor bepaalde hardware en minder last hebben van fragmentatie dat het toestel na verloop van tijd traag maakt.
Ging het nu over batterijduur of prestaties? Ja maar als jij het dan toch over de prestaties van de GPU wilt hebben en niet over de SoC als geheel (je had het eerst over quadcore vs dualcore, maar dat heeft helemaal niets te maken met offscreentesten van de GPU), dan moet je wel beseffen dat Apple wel een heel krachtige GPU gebruikt. Dat is dus niet door een betere optimalisatie dat de A7 goed scoort in de testen maar omdat de GPU gewoon heel snel is. En hetzelfde met alle andere benchmarks, de cores van de A7 zijn gewoon heel snel. Echte multithreaded tests scoort de A7 wel lager, maar eerlijk gezegd is er toch niet veel multithreaded software.

Maar lijkt mij dat je het beetje opzettelijk over een andere boeg gooit, het argument was de iPhones zuiniger met energie om kunnen omdat het scherm niet zo'n hoge resolutie heeft (meer pixels = meer backlight nodig). Daarnaast, de GPU is inderdaad bij gelijke resolutie al krachtig, maar bij lagere resolutie heeft die dus ook nog veel meer reserve. Ook energiewinst voor de iPhone. En dan is er nog wat jij optimalisering noemt, maar wat ik gewoon een designkeuze noem: apps hebben veel minder vrijheid op iOS, kunnen minder makkelijk in de achtergrond draaien. Dat wordt bij Android-apps nogal eens misbruikt. Dus ja iOS is meer geoptimaliseerd als je dat wilt zeggen, maar dat er minder pixels zijn, helpt zeker mee.
Ik heb het zelf nooit gehad over Accu gehad dus daar gaat het mij helemaal niet om. Het ging mij meer om dat er zoveel mensen zijn die denken dat meer altijd maar beter is......

Die mensen denken waarschijnlijk ook dat als je een 7 liter V8 in een Opel Corsa dat dit betere rijeigenschappen zal geven......terwijl de auto er zelf niks meer uit kan halen dan een kleinere motor.
Dat bedoel ik met optimalisatie. En ja de 2 kernen van de A7 zijn per kern gewoon super snel, vele malen sneller dan een kern van een Snapdragon 800 of andere quadcore.

Vroeger had je mensen die een game pc gingen bouwen en toen perse de eerste quadcore (bijv. de Q6600) moesten hebben terwijl de Core2Duo 3GHZ+ varianten vele malen betere prestaties leverde met gamen omdat spellen nog niet geoptimaliseerd waren voor quadcore. Dus je kan er wel veel hardware ingooien maar what's the use??? Dan zou Samsung eerst eens veel beter moeten gaan investeren in het soepel werkend krijgen van Android ipv die Bloatware.
Precies, stanby tijd ontlopen ze elkaar niet veel. De sot zal bij een iphone theoretisch een stuk hoger liggen.
Exact, kijk naar de prestatieverhoudingen van accu's bij die van Apple, en bijv. gelijkwaardige android toestellen. Over het algemeen zijn de Apple accu's minder groot, maar presteren vrijwel gelijkwaardig en soms zelfs beter. Dit puur door de optimalisatie die Apple doorvoert.

Waar Apple nog onder de 2000 mAh zit, komen vrijwel alle andere toestellen (ruim) boven de 2000 en soms 3000 uit. Toch zien we Apple altijd terug in de top qua accuduur.
Tjah, kleiner scherm maakt vooral veel uit op het benodigde batterij vermogen
Een grote scherm heeft meer power nodig.
Anoniem: 449164 @Jadero5 oktober 2013 02:17
Dat de accu's van andere fabrikanten boven de 3000 mah komen ligt ook aan hoe groot het scherm is. In een Note 3 is er ook gewoon meer ruimte dan in een iPhone 5 (S/C).
Anoniem: 405779 @Manyuken4 oktober 2013 18:49
Die testen heb ik nog niet gelezen. Ik lees wel dat er weer eens direct na de lancering allerlei patches uit moeten voor iOS. En dat de accuduur verslechterd is.
http://www.gsmarena.com/apple_iphone_5s-review-994p5.php

Bijna elke review site zie je dat de 2 kernen bij de A7 meer dan een match zijn voor elke quadcore en daarbij ook nog eens in veel testen op nummer 1 staat en dat heeft ook voor een groot deel te maken met optimalisatie.
Anoniem: 405779 @Manyuken6 oktober 2013 13:15
Alleen op de browser testen doen de iPhone's het beter. Erg subjectieve benchmarks die mij volledig koud laten omdat ik alleen apps gebruik.

Dat "gehakt" maken van jou blijkt behoorlijke mee te vallen. Sterker nog het tegendeel is waar:

- Geekbench 3 zijn ze 3e
- GLbench Egypt 3e plaats
- GLBench T-Rex gedeelde 1e plaats. Met 23FPS niet iets om
over te gaan jubelen.
- linpack staan geen android phones bij.


Daarom herhaal ik maar:
Die testen heb ik nog niet gelezen. Wel exorbitant hoge prijzen voor telefoons met kleine, lage resolutie schermen en een OS die gelijk na de lancering al geplaagd wordt door bugs.
Benchmarks zeggen mij ook niet zoveel, maar wel grappig dat Samsung fanboys opeens zeggen dat ze niks om benchmarks geven, nu blijkt dat Samsung bij elke bekende benchmark aan het cheaten is om de prestaties op te krikken...
Anoniem: 405779 @zkotz6 oktober 2013 13:55
1. ik wist niet dat ik een fanboy was, laat staan een Samsung fanboy.
2. ik zeg niet wat jij denkt te lezen. Ik vind subjectieve benchmarks misleidend, browser benchmarks zijn zwaar te sturen op wat de maker voor ogen heeft. Bovendien heb ik niets aan een test waarbij de functionaliteit niet door mij gebruikt wordt. ik hoef niet te weten hoe goed Audi A7 in het terein is. Daar gebruik ik hem niet voor.

Ik heb de stemmingmakende opmerking "maak gehakt" van Manyuken ontkracht. Wat jij doet is alleen maar brallen over fanboys.

Wat is je punt?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 405779 op 24 juli 2024 16:08]

Die prijs van 920 euro is echt absolute flauwekul. De iphone 5s met 32gb ligt in Duitsland in de winkel voor zo'n 800 euro. Alleen als jij zo gek bent om een importeur daar bovenop nog 120 euro te geven, betaal jij 920 euro...

En niet zo flauw doen over 'dat is nou eenmaal de pricewatch prijs', de iphone 5s is gewoon nog niet verkrijgbaar in Nederland dus zo'n pricewatch zegt nu nog niets.
Wat dan? Zelf op en neer rijden naar Duitsland is gratis zeker?
Of je wacht gewoon tot-ie in Nederland uitkomt, en je de normale winkelprijs betaalt... (doe ik ook)
Anoniem: 143912 @zkotz4 oktober 2013 08:50
dan kun je net goed goed wachten op een prijsdaling voor de note. ervaring leert dat ie over 6 maanden pakweg 1/3 in prijs is gezakt.
Klopt, maar de Note 3 is wél verkrijgbaar in Nederland, dus dan is de pricewatch op dit moment gewoon relevant...
Bijna wel als je dicht tegen de grens woont :P
Anoniem: 405779 @zkotz4 oktober 2013 18:46
€800,00 maakt de iPhone belachelijk naast deze Note 3. Of ga je me nu vertellen dat €1,50 aan aluminium het allemaal waard is?
Hoezo belachelijk? Is puur een kwestie van eigen smaak en voorkeur. De Note 3 is mij te groot en ik vind TW een afschuwelijk gedrocht. En voor één van de belangrijkste USP's van de Note, nl. de S-pen, heb je TW gewoon nodig, dus rooten en andere launcher erop is geen oplossing.

Hou toch eens op alsof jij objectief kunt bepalen of een toestel 'waar voor zijn geld is'. Dat kun jij niet bewijzen voor de Note, ik kan het niet bewijzen voor de iphone. Het is puur een kwestie van eigen overtuiging en wat je er zelf voor over hebt...
Anoniem: 405779 @zkotz6 oktober 2013 14:19
Wat jij doet is een subjectieve waarde oordeel mee laten wegen "een afschuwelijk gedrocht". Ik zeg alleen dat in mijn ogen de de iPhone belachelijk duur is naast een veel meer biedende Note 3. Afgezien of je zijn uiterlijk mooi vindt.

Uit jouw pleidooi blijkt hoe goed de zand-in-de-ogen-marketing-machine van Apple werkt. Ze maken mega winsten over de ruggen van goed gelovigen. Ik ben de laatste die tegen jou zeg dat je geen iPhone moet kopen. Ik hou van gezonde concurrentie. Koop er 2 :) Ze hebben het nodig met het alsmaar terug lopende marktaandeel.
Tja, je blijft maar ontkennen dat jouw mening ook maar dat is: een mening. Op geen enkele manier kun jij objectief bewijzen dat een Note 'meer biedt'. De iphone 5s biedt mij op veel gebieden betere prestaties, een makkelijke manier om te unlocken, gegarandeerde updates jarenlang, etc...

En over winst gesproken: had Samsung niet afgelopen jaar een recordwinst geboekt? Dat was zeker niet 'over de ruggen van goed gelovigen'? Echt, serieus, snap nou toch eens dat jij net zo goed 'fan' bent als ik... Niks mis mee, maar wees er gewoon eerlijk over tegen jezelf...
Laten we deze discussie maar sluiten want met een gelovige is moeilijk discussiëren.
Klopt, dat merk ik.
Een koopje zeg je ??
Dik 600 euro is geen koopje vind ik persoonlijk.
Daar moet ik toch wel een tijdje voor werken hoor.
Niet iedereen kan zomaar eventjes dat geld over tafel gooien voor een grote telefoon.
Hij mag er dan nog zo goed uitzien als die zelf is maar ik vind het veel te duur .
Sorry, Ik vind het een hele slechte review.

Er is niets verteld over de hardware dan over het scherm en de processor. USB3.0 is niet aan de orde geweest. Alles sensoren die zijn toegevoegd zoals barometer, thermometer, vochtigheidmeter, infrarood blaster. Helemaal niets over verteld.
Niets verteld over het gebruik met 1 hand (alles softwarematige dingen die zijn toegevoegd).
Niets verteld over het uitbreidbare geheugen.

Gewoonweg een slechte review.
Ik vind het sowieso apart; mijn Galaxy S3 heeft slechts 1GB RAM en maakt ook gebruik van TouchWiz. Zelf heb ik helemaal geen last van "stotterend" beeld en houd in de regel toch makkelijk 400 MB vrij. Kan de mijne ook met een stylus bedienen als ik dat zou willen.

Vreemd dat de Note 3 dan bijna de volledige 3 GB aan werkgeheugen nodig heeft voor TouchWiz.
Dit is zo zwaar overdreven. Ik heb hem al een tijdje, maar nog geen enkele stottering kunnen ontdekken. Je merkt juist heel veel van die 3gb. Als ik een app opstart, start deze bijna nooit opniew op, maar altijd waar ik gebleven was. Dat zorgt er ook voor dat hij echt supersnel aanvoelt, want alle apps staan nog in het geheugen. Ook zonder alle optimalisaties is dit het apparaat met de snelste CPU, GPU, NAND, meeste en snelste geheugen en beste scherm.

Verder moet Wout wel even USB3.0 modus aan zetten als hij er gebruik van wil maken en voor de schermtests de autobrightness opkrikken (scherm kan tot 600 nits). Daarnaast laten we eerlijk zijn, de meeste mensen zullen er gelijk een andere launcher op gooien. Dan heb je toch nog het voordeel van alle opties van TouchWiz, maar veel meer opties, snelheid en het ziet er behoorlijk wat mooier uit.
Ook zonder alle optimalisaties is dit het apparaat met de snelste CPU, GPU, NAND, meeste en snelste geheugen en beste scherm.
Elke smartphone of phablet met een snapdragon 800 is even snel, want de hardware is gelijk. Ten tweede is de "bestheid" van het scherm betwistbaar; die pentile layout is voor mij nog altijd lelijk. RGB for life!

Qua snelheid van NAND is Samsung wel een van de toppers, dat moet ik toegeven.
Ik snap het probleem ook niet mijn Note 2 heeft vrijwel altijd 800mb werkgeheugen vrij van de 2gb. Dus hoe je met 3gb nog maar zo weinig geheugen vrij houdt is mij een raadsel maar ik geloof niet dat dit enkel te wijten is aan Touchwiz.

Ik ben het overigens wel met Possemaster eens dat het vreemd is dat ze niet ingaan op wat de sensoren voor functies toevoegen en hoe accuraat ze zijn. Ik zou bijvoorbeeld de infrarood functie graag gebruiken.
Anoniem: 449164 @Titan_Fox5 oktober 2013 02:13
We zijn al weer anderhalf jaar verder, Samsung heeft alweer een hoop toegevoegd. Daarbij kan het ook dat het geheugenbeheer in je S3 beter is dan dat in de Note3.
Wat valt er te zeggen over die sensors dan? Het is een gimmick, USP, niet iets waar ooit wat mee gedaan gaat worden. USB3 op een smartphone maakt de komende jaren niet uit omdat het flashgeheugen toch traag is.

Een 5.5" scherm met een hand bedienen is (tenzij je 2 meter 20 bent) niet te doen zonder flinke stress op je pezen te zetten. Zou ik dus niet aanraden.
Dat is dus de reden waarom dit belangrijk is om te weten, jij weet dus totaal niet waar ik het over heb met 1 hand bediening. Er zit een functie in om je volledige scherm met een kleine swipe beweging in een hoek te plaatsen om alles met 1 hand te kunnen bedienen.

Tevens USB3 is geen gimmick. Ik kopieer met 45mb per seconden in plaats van 25mb en naar mijn geheugenkaartje schrijf ik met 50MB per seconden en lees ik met 80MB/s.

De infrarood blaster gebruik ik als universele afstandsbediening voor al mijn apparaten.

De rest van de sensoren zijn super handig voor de weerfanaten.
1. Die swipe beweging om alles te verkleinen, gebruik je dat veel? Klinkt als een gimmick imo... Het is weer een handeling extra.

2. Sorry dat ik niet achterover val van de .. enorme snelheidswinst die USB3 voor jou biedt, terwijl het eigenlijk nog eens 10x sneller kan. Met sneller flashgeheugen heeft dit pas echt nut, dit is meer USB2,5 dan 3.

3. Infrarood blaster zat al op de Galaxy S4, nuja je hebt gelijk, hadden ze kunnen vermelden in de review. Ik bedien mijn apparaten tegenwoordig wel met WiFi, wat volgens mij met ongeveer elke moderne smart-tv mogelijk is en dan heb je die hardware niet nodig (konden de bezels misschien nog wat kleiner). IR-blaster vind ik dus persoonlijk nogal overbodig.

4. Die andere sensoren zaten dan ook al bijna allemaal in de Galaxy S4 (en daar werd er een volledige pagina aan gewijd: http://tweakers.net/revie...ar-beperkt-bruikbaar.html), had men misschien naar moeten verwijzen ja. En verder, dit is tweakers.net en niet weerjunks.com. Als die sensoren er zijn voor de weerfanaten dan is dat toch echt een kleine niche en het is zo al een niche-product. Verplaats je nu even in de geest van de massa: hoeveel procent van de gebruikers gaat die barometer gebruiken? 1%? De andere 99% sleurt dat dus nodeloos mee.
In dat geval heeft Samsung ook weer de nodige steekjes laten vallen in hun marketingcampagne. Voor mij is het meeste hiervan nieuw. Ook de snelheid van de storage, uit de review op HWI bleek usb 3 geen voordeel te bieden.
Het is maar goed dat ze niet verder zijn ingegaan op de software... Ik heb een note 2 en die zit al vol gestampt met bloatware. Het toestel zit bom vol troep van samsung wat geen mens gebruikt. Daarnaast zijn deze apps ook nog eens altijd actief en consumeren 24/7 stroom.

Ik ben een groot voorstander van de note. En de note 2 die ik heb is mijn beste toestel die ik ooit gehad heb. maar die software die samsung er allemaal op heeft gezet... die ben ik spuugzat!

Ook vindt ik persoonlijk dat de Ui niet goed in elkaar steekt van samsung. Ze gebruiken namelijk voor instellingen, mail en sms maar ook contacten, een zwarte achtergond met grijze letters. Dit is vooral buiten bijna onmogelijk af te lezen bij een felle zon. Hierin is HTC veel verder. zijn gebruiken een witte achtergrond met zwarte letters, hierdoor is het zelfs in direct zonlicht nog steeds af te lezen. en het ziet er ook nog eens moderner uit.

Dit zijn allemaal van die zaken die ervoor zorgen dat samsung het eigenlijk net niet is. Erg jammer!
Anoniem: 408459 @sygys4 oktober 2013 10:25
Ik heb zelf ook de Note 2 top toestel.

Ik draai zelf cm 10.3 met philz cwm makkelijkste manier om er een ROM op te knallen.

Ik kan het voor je installeren als je wil

In de toekomst ga ik zeker voor de Note 3,paar maanden wachten dat wel.hopelijk zakt de prijs naar de 500 lid dan pas id het interessant.
Ja maar met CM verminder je ook wel de functionaliteit van de S-Pen. Ik gebruik zelf ook vaak CM op mijn telefoons, maar vaak moet je qua drivers dan wel een stapje terug. En TouchWiz is dan misschien wel bloated, die notities en tekening app is dan weer wel nuttig (en als je die niet meer hebt, kun je bijna even goed je pen thuis laten toch?). Dat mee bewegen met je hoofd of reageren als je zwaait boven het scherm zou mij ook gestolen kunnen worden. Moest ik een Note hebben, ik zou eerder een custom rom gebaseerd op TouchWiz nemen dan een op AOSP gebaseerde zoals CM.
Niet helemaal. Ik heb standaard een widget van Gnote op mijn hoofdscherm om snel even een notitie te kunnen maken, eventueel met tekeningetje. Ook Evernote heeft functionaliteit om te kunnen kliederen met de pen. En er zijn ook schetsapplicaties voor de kunstenaars onder ons. Je kukt dus prima uit de voeten met de s-pen op een CM of andere rom.

Ik ben het alleen niet eens met de reviewer's opmerking dat het activeren van een geschreven link of telefoonnummer onzin is. Natuurlijk is die functie niet bedoeld als alternatief van het intypen van een url. Maar wat denk je van notities in een meeting of van een presentatie? Dan kun je later even snel een url die je hebt opgekriebeld activeren in de browser. Gimmick? Misschien, maar je hoeft 'm dan niet nogmaals in te typen. Of het makkelijker is dan een notitie te maken in Evernote oid (dus met keyboard) is denk ik persoonlijk. Soms is het handig om ook te kunnen schetsen.

De s-pen is voor veel mensen een gimmick omdat ze er niet aan proberen te wennen. Soms moet je jezelf dwingen om een andere manier van werken te proberen. Net als het consequent maken van notities in iets als Evernote. Ik doe het nog veel te weinig. Maar het is ideaal voor mijn werk bv. Ik heb de belangrijkste zaken van al mijn klanten in Evernote staan, maar day to day zaken krabbel ik nog steeds in een kladblok. Die notes gaan dus verloren. Ik moet daar nog een goede modus in vinden, maar dan is de Note wat dat betreft een perfecte tool.

Ik heb nu de Note1 en volgend jaar verloopt mijn abo, dus kan ik weer een nieuwe kiezen. Dan komt er zeker een Note3. Topding. Samsung heeft het goed door.

Ennehhh...ik bedien mijn Note heel vaak met één hand. Gaat prima. Maar ik heb 'm in een dikke hoes/protectorcase zitten, dus houdt ie makkelijker heel stabiel en stevig in de hand (Case-Mate Tough).
Anoniem: 408459 @MacPoedel4 oktober 2013 13:57
ik gebruik de spen vrijwel niet
vind het ook een niet functioneel stukje van het toestel , even een aantekening maken etc , doe ik gewoon op het toestel met een app...
Ik vind het wel handig, die pen eruit trekken en schrijven maar.

Niet eerst unlocken en een app openen, dan ben je vaak al weer te laat..
Tja, dat is helaas waar. Maar de eerste custom roms en root toegang staan al klaar.

Het is eigenlijk net als met mensen die een standaard PC kopen, daar moet je ook eerst alle troep vanaf gooien.

Het blijft een vreemde industrie. Hoewel, hoeveel mensen rukken in een klap de standaard keuken en badkamer uit hun nieuwbouw huis?
Zit toch nog altijd een verschil in: bij computers kan je gewoon naar je lijst met programma's gaan en op "Verwijderen" klikken, bij smartphones is dat toch iets ingewikkelder, zeker voor de gemiddelde consument, want die apps zijn niet zomaar te verwijderen zoals je zelf geïnstalleerde apps verwijderd.
De meeste bloatware kun je tegenwoordig gewoon uitzetten in je applicatie beheer (instellingen > meer > applicatiebeheer > alles). Kwestie van 1 keer een lijstje met al je applicaties doorlopen, dit werkt prima op mijn S4.
Op de S4 werd bij mij een heleboel bloatware na een update weer erop gezet. Nu heb ik de Google play edition ervan gemaakt en die werkt goed, het is een verademing welke features allemaal eindelijk weg zijn.
Misschien een Asus Note proberen straks? Asus heeft meestal minder bloatware :-)
Komop het is Android, je zit op Tweakers en we hebben het over een topmodel van de grootste fabrikant.

Er komen echt duizenden roms voor de Note 3 waarvan er tientallen tussen zitten die aan al je wensen zullen voldoen, zolang realistisch natuurlijk.
Dus, mogen we geen toestellen meer kopen bij andere fabrikanten omdat Samsung de grootste is en het toch Android is wat je kan aanpassen en we toch Tweakers zijn? Waar is die standaard zin van Tweakers, 't was iets in de aard van: "keuzen is goed voor de concurrentie en consument"?
Roerend mee eens. Ik heb nu nog een 'oude' Note, maar die actieve bloatware op de achtergrond is een ramp. Ik heb al besloten dat mijn volgende toestel waarschijnlijk een Nexus wordt.
Dan zet je er toch gewoon de Omega rom versie op. Nog steeds alle functionaliteit van de Samsung ROM, maar met aroma installer. Je laat gewoon alles wat je niet gebruikt eruit . Of je root je toestel en verwijderd de bloatware zelf.
Anoniem: 449164 @sygys5 oktober 2013 02:10
Volgens mij kan je alle gimmicks handmatig uitschakelen, misschien moet je dat eens proberen, het zou je stroomverbruik flink kunnen verminderen.
Heeft met het stroomgebruik van het amoled scherm te maken
Ik kan me helemaal vinden in wat jij zegt. Ik heb hier een Galaxy S3 maar ik werdt ook spuugzat van alle troep die Samsung er tegenwoordig opzet. Het is bijna net zo erg als bij de gemiddelde laptop. Heb sinds een week Cyanogen draaien en dat is eigenlijk wel het beste wat ik tot nu toe gedaan heb met deze Phone.

Ik moet wel zeggen dat ik touchwiz in het begin nog lang zo slecht niet vond. Maar met elke update lijkt het wel alsof ze meer rotzooi mee installeren (zoals amazon books etc.).

Samsung maakt geweldige telefoons qua hardware maar ik zit er toch aan te denken om de volgende keer een Nexus (hoewel google daar ook al begint met software bundelen) of gewoon de phone met de beste specs en daar een custom rom op te zetten.

Eerder bij de Windows Mobile telefoons (TyTn, TyTn II) was het min of meer noodzaak om er een andere rom op te zetten maar dat zie ik bij android nu ook steeds meer gebeuren.
Ook vindt ik persoonlijk dat de Ui niet goed in elkaar steekt van samsung. Ze gebruiken namelijk voor instellingen, mail en sms maar ook contacten, een zwarte achtergond met grijze letters. Dit is vooral buiten bijna onmogelijk af te lezen bij een felle zon. Hierin is HTC veel verder.
Omdat AMOLED met witte achtergrond in no time leeg is, er zit niet voor niks een limiet op de helderheid van het scherm als die helemaal wit is ;)

Daarbij als ze witte letters op zwarte achtergrond hadden gedaan zou het in theorie net zo goed moeten werken als zwarte letters op witte achtergrond, immers is h et contrast verschil identiek natuurlijk...

Een witte achtergrond op een AMOLED scherm, nee dat heeft enkel nadelen :) Stroomverbruik, en levensduur, en zo wordt ook niet benadrukt waar AMOLED goed in is, weergeven van ECHT zwart :)
Uhm waarom vraag je dat aan mij, als jij dat niet wilt is dat toch jouw keus?

Stel jij toch lekker een witte achtergrond in op een AMOLED scherm, heb je mij niet mee :P
Is dit nu een PenTile scherm?

Minpunt duur? Hah, zet dat maar bij de iPhone 5c
Het was vooral de titel waar ik mij aan irriteerde bij een nieuwe apple telefoon van 830 eu "Apple iPhone 5s: allemansvriend met turbomotor".( mis ik toch iets in deze titel )
En dan nu doe alsof dit heel erg duur is voor een telefoon daar waar hij waarschijnlijk na een maand al voor 550 - 650 te krijgen en waar rond de 600 nu ook wel echt de standaard is voor een high end smartphone.
Geen kudos ik ben teleurgesteld in deze aanpak dacht dat juist tweaker's wel beter wist en ik snap de relevantie van de titel ook niet het is niet veel duurder dan een s4 en je krijgt ook meer waar voor je geld.
Plus dat het gros van de mensen een telefoon met abonnement haalt.
Anoniem: 405779 @Opuske4 oktober 2013 18:44
Lees mijn post nog even. Over een iPhone wordt niet geroepen door tweakers dat hij duur is. Maar deze biedt beduidend minder. In dat kader moet je mijn post lezen. Koopje dus.
Het is een koopje voor wat je ervoor terugkrijgt. Mocht je zelf minder over hebben voor een smartphone dan kun je een goedkopere Android variant kiezen, Deze prijs/specs verhouding van 600€/Note 3 vind ik persoonlijk wel een koopje.

Over de bloatware van Touchwiz in de Note 3: Gelukkig is er op Galaxy varianten bijzonder makkelijk root-toegang te krijgen via Odin om er een custom rom op te flashen of de 'bloatware' te verwijderen.
Mee eens, voor de prestaties en wat voor toestel het is, is het een redelijke prijs. Als ik kijk naar:

Iphone 5s 16GB: 699,-
Lumia 1020: 699,-

En dan deze.. qua prijs ligt het onder de bovenstaande 2. Is het te vergelijken? Nee, maar vergeet niet, dat bij deze ten eerste het geheugen gewoon uitbreidbaar is. En je een toch (als je dat wat vind) een gewoon veel groter scherm krijgt. En een verwisselbare accu!

Dankzij Toettoetdaan nog iets toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door corset op 24 juli 2024 16:08]

En verwisselbare accu, voor de mensen die dit wel eens gebruiken is dat onbetaalbaar!

Mijn Note2 red de twee dagen als je er normaal mee werkt, maar het is toch fijn om een extra accu in je tas te hebben, gewoon voor die ene keer dat je zonder komt te zitten. :)
bedankt, aangepast. Niet bij nagedacht.
Dit toestel biedt meer dan welk toestel dan ook op de markt.
Dat is nogal subjectief... een Xperia Z(1) is waterdicht, een HTC One heeft een (m.i.) veel mooier ontwerp, een Nexus 4 biedt stock Android...

En ja, ook een iphone 5s is duur. En ja, ook dat werd zéér duidelijk in de Tweakers-review gezegd.
En de note 3 heeft een stylus en oled scherm en uitbreidbare opslag.

Maar mist draadloos opladen, heeft een vreemd samsung kabeltje maar is wel via een normaal USB kabeltje op te laden.

Update: is dus geen vreemd kabeltje maar een USB 3 micro kabel zoals beneden vermeld.

Heb hem zelf :) en het is best een leuk toestel. Maar moet toegeven, design is... wel het is een scherm met een randje eromheen waar HEEL snel vuil tussen komt.

Maar goed, ik houd van meisjes dus design zal me een worst wezen.

[Reactie gewijzigd door sfc1971 op 24 juli 2024 16:08]

de note 3 heeft geen vreemd samsung kabeltje, het is een hele normale USB3-micro kabel.
als je een externe harde schijf/ssd koopt met USB3 krijg je hetzelfde kabeltje.
Hij is geschikt voor draadloos laden.
Waarom moet je dan een speciaal hoesje los kopen?
Inederdaad, deze heeft als minpunt te duur terwijl de iphone 52 even duur is en dat niet als minpunt heeft, terwijl hij veel kleiner is en veel minder vooruitgang heeft ten opzichte van zijn voorganger.

-edit, Bij de iphone 5s blijkt duur ook als minpunt te staan

[Reactie gewijzigd door markdm op 24 juli 2024 16:08]

Maar wel sneller is dan gelijk welke smartphone, echte innovaties bevat en vooral: vloeiend werkt en niet stottert.
Wedden dat ik sneller een film heb gedownload op een Note 3 dan jij op een iPhone? :+
Natuurlijk mag jij het het geld waard vinden, persoonlijk vind ik dit toestel zeker het geld waard voor de liefhebber, hij is snel, goede accuduur enz, maar hij is nog wel steeds duur.

Een iPhone is ook heel duur, een Galaxy S4, de Lumia 1020 enz ook.

Dus ja het is maar hoe je er naar kijkt, maar met 700 euro is en blijft het een dure telefoon.

Verder is en blijft die groot, wel netjes dat Samsung een groter scherm in vrijwel dezelfde maat behuizing heb kunnen stoppen, maar ik vind mijn Lumia 920 nu al te groot (al heeft dit vooral te maken met de behuizing en niet het 4,5 inch scherm), maarja ook daar het is maar wat de gebruiker wilt.

Achterkant vind ik ook wel netjes gedaan, ik blijft Samsung designs enorm saai vinden, maar de achterkant van recentelijke toestellen waaronder de S3/4, vind ik echt vreselijk, dat doen ze hier veel beter en ik vind het zeker wel passend bij de rest van het design.
Ik vind dit ook raar, bij de review van de 5s wordt er niet vermeld bij de nadelen dat het een (te)duur product is. Accepteren we dat gewoon van Apple en niet van Samsung ofzo?
Bij deze Note 3 review zetten ze het nadeel dat de Note 3 te groot is er ook niet bij. Terwijl ze bij de iPhone 5S er wel bij zetten dat ie te klein is.

Wat dat betreft is er niet 1 lijn te vinden in deze reviews. Want dingen als grote zijn ook heel persoonlijk.

Wat dat betreft is het goed om dit soort dingen op te nemen in de review en ook aan te halen in de bepaling van het aantal sterren. Maar als je het dan gaat doen in de min en plus punten probeer het dan bij alles inderdaad hetzelfde te doen. Niet bij de 1 weglaten en bij de andere wel toevoegen. Maar ja de reviews zijn door 2 verschillende personen geschreven...
Duur? Dit toestel biedt meer dan welk toestel dan ook op de markt. Vraag me af hoe duur een iPhone dan is. Schandalig duur?
Bovendien zul je zien dat het toestel binnen no-time onder de 600 zakt. Koopje zou ik zeggen.
Zelfs dan nog ... 600 euro voor iets dat stottert? Nee danku.
Kijk de videoreview eens en zeg mij waar hij stottert :+
Kijk nu is het ineens niet duur? maar goed bij Apple is alles duur in sommige ogen.
Volgens mij ging het hier niet over Apple.
Gelet op de specs en de kwaliteit en constructie kosten en wat de concurrentie in China kan leveren vraag ik mij serieus af hoeveel procent winst pakt Samsung met dit toestel ?! 300% 400% winst ?!
Schandalig bedrag.
Maar het scherm is weer duurder, de behuizing is duurder, de SoC is duurder, het RAM is duurder en ga zo maar door.
Het wordt toch echt tijd dat iemand bij Samsung gaat inzien dat Touchwizz de 'samsung-experience' echt naar beneden haalt. Tijd voor ze om met zoals HTC met Sense een tijd geleden deed de bezem erdoor te halen.
Het kan toch niet dat een Snapdragon 800 framedrops in de menu's heeft! Dat heeft de Vodafone 875 (Alcatel One Touch) van 60 euro met een singlecore processor niet eens.
Maar is dat niet juist wat Samsung gaat doen met Tizen? Overnieuw beginnen?

Persoonlijk vind ik dat er te makkelijk met sterren gestrooid wordt, vrijwel alle toestellen krijgen er minimaal 4. Een duur toestel met een bloated skin met framedrops in de menu's verdient mijns inziens geen 4 sterren.
Ha, daar heb je een punt. Maak je telefoons met android bewust "lacking", introduceer je eigen Tizen systeem dat vloeiender draait.
Anoniem: 449164 @Vexxon5 oktober 2013 02:23
Hij heeft bijna geen framedrops, ik heb 2 dagen met het toestel gewerkt en ik heb het maar 3 x meegemaakt, dit is een gewoon een opgeblazen probleem. Im zou eerder wat aan de efficiëntie van TouchWiz doen.
Het wordt toch echt tijd dat iemand bij Samsung gaat inzien dat Touchwizz de 'samsung-experience' echt naar beneden haalt. Tijd voor ze om met zoals HTC met Sense een tijd geleden deed de bezem erdoor te halen.
Het kan toch niet dat een Snapdragon 800 framedrops in de menu's heeft! Dat heeft de Vodafone 875 (Alcatel One Touch) van 60 euro met een singlecore processor niet eens.
Wel als je 'm hetzelfde menu laat renderen ;)
Mijn 3310 had ook nooit framedrops, maar 't verplaatsen van 100 pixels is wel even wat anders dan een grafische schil renderen.

Neemt niet weg dat het wel heel jammer is dat Samsung zo'n dik toestel ZO voldouwt met rotzooi dat 't alsnog een middenmoter wordt -_-'
Waarom toont men de "onscreen" GFXbench? Dat is toch appel(s) met peren vergelijken?
Pas met de offscreen kan je de vergelijking maken van de GPU vermits vele toestellen andere resoluties hebben.
Anoniem: 355318 @awenmaek4 oktober 2013 09:10
Omdat je niet van resolutie kan wisselen op een telefoon.
De geteste resolutie is de resolutie waarop de telefoon gebruikt wordt.
Praktisch nut vs theoretisch onnut, daarom.
in dat geval zijn telefoons met een lage resolutie in een voordeel die ze niet zouden mogen hebben.

Ik ben zeker dat indien je een 2 jaar oude (deftige) GPU koppeld aan een 240x180 scherm je de iphone 5s dan kan overtreffen
Wat een onzin. 'Geen voordeel zouden mogen hebben' klinkt nogal jaloers...

En een 240*120 scherm moet wel héél klein worden, wil je een fatsoenlijke dpi hebben (300+)...
Het iphone scherm is anders ook niet groot :D
Anoniem: 355318 @awenmaek4 oktober 2013 14:03
"Bad-analogy-mode" on.

Mijn tractor is sneller dan een Porsche want hij heeft een sterkere motor!

Context is belangrijk, alleen nummers zijn slechts nummers.
Dan nog zou ik op zijn minst verwachten dat de offscreen benchmarks er ook staan om dit in perspectief te kunnen zetten.

Als je tractors met een porsches wil vergelijken met één tabel waar enkel snelheid gegeven is, dan zou ik ook verwachten dat er een andere tabel bijstaat die de trekkracht van beide vergelijkt.
AuteurWoutF Hoofdredacteur @awenmaek4 oktober 2013 09:30
Een vergelijking maken tussen verschillende gpu's is interessant, maar past meer bij een achtergond over het platform. Door onscreen te testen zie je goed wat de invloed is van de schermresolutie op de uiteindelijke prestaties.
Mooie review, al kan ik me ergeren aan het feit dat Touchwiz een Snapdragon 800 ondersteunt met 3 GB nog aan het stotteren krijgt. Dat is op zichzelf al best een knappe prestatie.
Toch, de Touchwiz skin weggedacht, wat een toestel! Het scherm is prachtig, de achterkant echt mooi en stijlvol, terwijl de S pen echt meerwaarde heeft. Ik zou de telefoon meteen willen, maar meteen een custom rom erop.
Een vraag houdt me wel bezig, komt dat stotteren doordat Touchwiz gewoonweg niet geoptimaliseerd is voor een Snapdragon of zou dat stotteren ook bij de Exynos soc voorkomen?
Heb de note nu ongeveer een week maar ik vraag me echt af hoe ze deze konden laten stotteren want ik heb dit in ieder geval niet gemerkt.

Echt een monster van een telefoon en een wereld van verschil met mijn Note 1.
Zo is dat..
Ik ben wel benieuwd naar een filmpje van een Note 3 die stottert.
Ik denk dat je gewoon op de Google Edition moet wachten, een goede custom - rom of nog 4 maanden als de prijs 100 a 150 euro is gezakt.
Hmm ik snap denk ik toch echt niets van de puntenscore..
Als ik hem toch vergelijk met de 5s kom ik tot het volgende:
Alle negatieve punten die daar aangehaald werden heeft de note niet; Klein scherm, geen uitbreidbaar geheugen en de note is dik € 200,- goedkoper dan de 5s 32gb.

Kijk je naar de positieve punten dan heeft de note een nog betere accu dan de 5s, die daar zelfs als pluspunt genoemd wordt, echter kijkend naar de benchmarks is de iphone inderdaad sneller.

Dan heeft de note veel meer functionaliteit dan de iphone en vind ik het subjectief om touchwiz als minpunt te bestempelen.

Wel krijgt vervolgens deze telefoon 4 sterren en de appel er 4,5
Tja, maar met hetzelfde gemak kun je zeggen: waarom wordt het kleine scherm van de iphone 5s als minpunt benoemd en de enorme omvang van de Note 3 niet? Is een kwestie van persoonlijke voorkeur: sommige mensen vinden 4 inch groot genoeg, anderen zweren bij minimaal 5... beetje vreemd voor een review om dan het ene als minpunt te bestempelen en het andere niet...
Tja, maar met hetzelfde gemak kun je zeggen: waarom wordt het kleine scherm van de iphone 5s als minpunt benoemd en de enorme omvang van de Note 3 niet? Is een kwestie van persoonlijke voorkeur: sommige mensen vinden 4 inch groot genoeg, anderen zweren bij minimaal 5... beetje vreemd voor een review om dan het ene als minpunt te bestempelen en het andere niet...
Het verschil zit hem in de keuze: bij Apple heb je keuze tussen 4" (en 3,5"), bij Samsung tussen alle schermformaten. Wil je een iPhone met groot scherm? Pech. Wil je een Samsung met klein scherm? Prima, neem je een S4 Mini of iets dergelijks. Als Apple je de keuze had gegeven tussen 4" en iets groters, dan was de 5s een keuze geweest en had het kleine scherm nooit tussen de minpunten gestaan.

Ook hierop valt uiteraard weer van alles af te dingen (en ik verwacht niet anders of dat gebeurt in reacties hieronder) en je kunt het ermee eens zijn of niet. Maar eh, daarvoor hebben we reviews: het zijn onderbouwde subjectieve observaties - en de kern van subjectief is dat je het ermee eens kan zijn, maar het hoeft niet.
Het verschil zit hem in de keuze: bij Apple heb je keuze tussen 4" (en 3,5"), bij Samsung tussen alle schermformaten.
Dat ben ik toch niet met je eens Arnoud. Een review gaat nl. over een toestel (in dit geval de Note 3) en niet over de hele line-up van Samsung. Dan maakt het voor de beoordeling van 'formaat' toch niet uit dat er Samsungs in alle vormen en maten zijn?

Je hebt 'duur' ook bij de nadelen staan, maar er zijn toch ook genoeg Samsung toestellen die veel goedkoper zijn?
Dat ben ik toch niet met je eens Arnoud. Een review gaat nl. over een toestel (in dit geval de Note 3) en niet over de hele line-up van Samsung. Dan maakt het voor de beoordeling van 'formaat' toch niet uit dat er Samsungs in alle vormen en maten zijn?
Vind ik wel. Mensen kopen een Note vanwege de pen en het grote scherm: het is wat het onderscheidt van andere Samsungs. Mensen kopen niet massaal iPhones vanwege het kleine scherm (wel vanwege de kleine behuizing misschien, maar niet vanwege het kleine scherm). Mensen willen een iPhone, en het is mijn inschatting dat als er een keuze zou zijn tussen de huidige iPhones en een 4,7"-versie bijvoorbeeld, veel meer mensen voor de grotere versie waren gegaan.

Die keuze biedt Samsung wel - en Apple niet :)
Dat is puur een aanname. De line-up en grote scherm mag niet klakkeloos meegenomen in de eind conclusie. Je kan hooguit aangeven dat het voor een bepaalde doelgroep is.
Een groter scherm is per definitie niet positief, het heeft ook zijn nadelen.
Als het nou inslag had op de kwaliteit, maar dat heeft het ook niet.
Je bewering dat mensen misschien kopen voor de kleine behuizing en niet voor het kleine scherm is een beetje krom, omdat dit onlosmakelijk aan elkaar verbonden is. Zou helemaal grappig zijn als er in een review komt te staan ' de behuizing is fijn, klein en ligt prima in de hand, alleen is het scherm hierdoor 5 inch te klein en is het dus een minpunt '

Door de schermgrote puur als positief of negatief te beoordelen schuif je alle gebruikers over 1 kam. Ik zie bijvoorbeeld een groot scherm als een enorm nadeel. Wat als we dit doortrekken naar de ultra-books? want die gebruikers kopen dan toch ook puur voor de grote van de behuizing? 12 inch scherm is dus ook een minpunt. Wat met de 7 inch iPads.... ai , minpunt.
Volstrekte onzin.

En het er bij halen van een product lijn mag geen enkele invloed hebben op de eindbeoordeling van het specifieke product. Dat zou een review totaal onbruikbaar maken.
De line-up en grote scherm mag niet klakkeloos meegenomen in de eind conclusie. Je kan hooguit aangeven dat het voor een bepaalde doelgroep is.
Dat doen we ook. In elke review weer.
Je bewering dat mensen misschien kopen voor de kleine behuizing en niet voor het kleine scherm is een beetje krom, omdat dit onlosmakelijk aan elkaar verbonden is.
Absoluut niet. Er is een verband, maar je ziet bijvoorbeeld duidelijk een verschil tussen wat Sony doet en wat LG doet. Ook HTC neemt een andere lijn met zijn One-serie. Sommige willen zo groot mogelijke schermen in zo klein mogelijke behuizingen stoppen, andere niet. Er is een verband, zeker, maar een Motorola Razr I of Samsung Galaxy S4 Mini zijn maar iets groter dan een iPhone met een groter scherm.
Door de schermgrote puur als positief of negatief te beoordelen schuif je alle gebruikers over 1 kam.
Nee hoor, alleen conclusies laten weinig ruimte voor dit soort nuances, plus- en minpunten even more so. Wat moet je weten als je interesse hebt in deze telefoon? Dat een iPhone een relatief klein scherm heeft, is volgens mij een prominent punt - en een minpunt. Een al dan niet uitbreidbaar geheugen is ook niet voor iedereen een plus- of minpunt. Het is simpelweg keuzes maken - en we maken geen keuzes voor iedereen, we varen op ons eigen kompas.
En het er bij halen van een product lijn mag geen enkele invloed hebben op de eindbeoordeling van het specifieke product.
Want? Een product staat toch nooit alleen? Er is concurrentie - en die wegen we mee - en de fabrikant zelf heeft al dan niet aantrekkelijke telefoon die invloed hebben op de beoordeling. Goed voorbeeld daarvan is de Lumia 925 van Nokia, die op zichzelf een prima smartphone is maar door het bestaan van Nokia's eigen Lumia 920 en Lumia 1020 maar een klein plekje in Nokia's assortiment inneemt. Dat zijn dingen die meespelen.

Het is juist heel naief om een product op zichzelf te beoordelen. Een product staat in een tijd, in een markt en in een line-up. Deze hele 'omgeving' maakt of het voor veel mensen een goede keuze is of juist niet. Juist de vergelijkingen maken reviews goed of niet. Zonder vergelijkingen geen reviews.

Het maakt imho een review totaal onbruikbaar als het alleen over dat product gaat. Je weet dan niets, je weet niet waar het staat en waar je het moet plaatsen. Het geven van die context is een van de belangrijkste aspecten van een review.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 24 juli 2024 16:08]

Geheel mee eens. Kijk je naar een Motorola Droid Mini (Helaas niet buiten de US beschikbaar) dan zit daar dus een 4.3 inch scherm in terwijl het formaat van de telefoon vergelijkbaar is met een Iphone 5s.

Het scherm van de Iphone 5s is dus relatief klein voor het formaat en heeft dikke bezels terwijl we het hier wel over een erg dure telefoon hebben.

Ik hoop dan ook dat de volgende Iphone (6) een groot scherm in zo'n klein mogelijk jasje stopt.
Waarom maakt dat bij Samsugn wel uit? De enige vergelijking die dan opgaat, is met vergelijkbare toestellen van concurerende merken. Dat Apple maar een beperkte keuze heeft in toestellen, wordt nooit als een negatief punt aangebracht, ondanks dat schermdiagonaal ook een persoonlijke keuze zal zijn.

Dit is namelijk een van de weinige toestellen met een pen, waarom zou je dan deze vergelijken met andere toestelen zonder dergelijke asseccores? Dit toestel heeft namelijk een heel duidelijk doel voor ogen, het is geen "algemene" smartphone, hier is bewust gekozen voor een grote scherm diagonaal MET een stylus.

Of wordt Apple hier toch weer de hand boven het hoofd gehouden? Want hier lijkt het nu toch wel verdacht veel op. Het gaat namelijk niet over de line up van Samsung, maar een specefieke telefoon dat een specefieke vraag bediend, de enige vergelijking die hier dan op mag gaan, is andere toestelen van ANDERE merken die een vergelijkebare functionaliteit bieden, niet met andere toestellen van Samsung, want dan wordt een vergelijking al snel scheef met prijs, schermdiagonaal, specs en functionaliteit.
Natuurlijk beoordeel je wel zo.

Als jij zegt ik wel een Samsung Galaxy en je krijgt 3-4 toestellen voor je neus, met allemaal verschillende schermgrotes, dan ga jij niet de 1 of de ander negatief beoordelen omdat JIJ niet gecharmeerd bent van die grote, je hebt immers keuze.
Bij Apple is dit wel een minpunt, want hier heb jij die keuze niet. Dat betekent natuurlijk niet dat je niet tevreden zou zijn met die grote, want het kan heel goed zijn dat je deze perfect vindt.

Maar precies wat Arnoud zegt, mensen hebben de keuze niet, wil jij een groot scherm en iOS, dan heb je pech, wil jij Android en een scherm van bepaalde grote, dan geen probleem, Samsung biedt het allemaal.
Niet helemaal waar, als jij een high end Samsung wilt ben je gebonden aan een s4 of een Note 3, beide grote toestellen. Kleinere toestellen hebben mediocre hardware (maar worden wel onder de naam van de vlaggenschepen verkocht).
Helaas heb je bij Samsung die keuze ook niet. Ik zou erg graag een telefoon van rond de 4.3 en 4.5 inch willen met high end specs, maar het enige wat Samsung, HTC, LG en Sony te bieden hebben op het gebied van wat bescheidener schermformaten zijn uitgeklede varianten met mindere hardware.

Eigenlijk heeft Android een omgekeerd iPhone probleem. Waar bij Apple de high end het met een klein scherm moet doen zijn bij Android de echte snelheidsmonsters voorbehouden aan de de 4.7 inch en groter categorie.
Dus het mag nooit een plus of minpunt zijn. ;)
Tsja het blijft een review van een persoon.

Blijkbaar is het hier onmogelijk om objectief te blijven, al is dat ook wel erg moeilijk als het gaat om bijvoorbeeld schermformaat. Er zijn geen feiten over welke maat er nu beter of het beste is.

Dat is ook het leuke, de beste telefoon kan verschillend zijn voor verschillende personen, gelukkig maar.
ik kan mij toch niet vinden in hoe de meting van contrast is uitgelegd.

De uitleg zegt dus dat ongeacht de lichtopbrengst van het scherm, er altijd sprake is van oneindig/perfect contrast als je de pixels uit kunnen.

MAW, ook al heeft de pixel maar 1 laag intensiteits nivea en kan de pixel uit, dat betekent per definitie, perfect/oneindig contrast? Lijkt mij redelijk discutabel.
Nee hoor je kan 0 niet delen door 1 en je kan 0 niet delen door 10000000 :)

Perfectie bestaat niet dus waar die term vandaan komt snap ik sowieso niet, je kan streven naar perfectie, maar behalen is imho onmogelijk :)

Er is dus inderdaad verschil, maar dat is niet te berekenen met de normale rekenmethode.
Ze zouden eigenlijk (bijv.) 0,0001 als waarde moeten gebruiken ipv 0 want dat is wel deelbaar...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 24 juli 2024 16:08]

Maar ze gebruiken meetwaardes om dat contrast te berekenen, de gemeten zwartwaarde is nu eenmaal zo laag. Zelfs als je een willekeurig getal gaat gebruiken zoals jij suggereert, dan bekom je alsnog een contrast dat hoger is dan de 10000:1 op de grafiek, maar heel wetenschappelijk is dat toch niet. Eigenlijk is er een gevoeligere meting nodig, en misschien moet overwogen worden om het contrast van AMOLEDs op een andere manier te berekenen om toch onderling te kunnen vergelijken (het is toch vele malen hoger dan dat van LCDs).

Het contrast moet eigenlijk vooral aanduiden hoe goed de zwartwaarde van een scherm is. En het is toch gewoon zo dat zelfs met maar een helderheid van 100cd een AMOLED een heel hoog contrast heeft (want zwart is nog steeds zwart), ik vind dat niet echt discutabel. Daarmee wordt niets gezegd over de algemene kwaliteit van het scherm, die moet je bepalen met de hulp van verschillende waardes, en bij een lage intensiteit zou dat dan de spelbreker zijn.
Om het onderlinge verschil tussen AMOLED-schermen aan te geven kan je gewoon de helderheid aan houden (hoger = beter) immers is dat het enige variabel, de zwartwaarde is immers vast en 0 :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 24 juli 2024 16:08]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.