Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Samsung Galaxy Note 3: dure krachtpatser

04-10-2013 • 08:00

251

Singlepage-opmaak

TouchWiz: nog meer apps, nog meer features

De Note 3 is een van de eerste niet-Nexus-toestellen die Android 4.3 draaien. Daar merk je overigens niet veel van, want Samsung legt daar traditiegetrouw zijn eigen skin TouchWiz overheen. TouchWiz wordt met elke release meeromvattend en als je enkel ervaring hebt met Samsung-telefoons, heb je eigenlijk geen idee hoe Android er echt uitziet. Of dat goed of slecht is, mag ieder voor zich bepalen, maar wij vinden dat TouchWiz geen schoonheidsprijs verdient. Veel elementen, indelingen, iconen en kleurstellingen stammen nog uit de tijd van de eerste Galaxy S en Android 2.3 Gingerbread, en zien er weinig modern uit.

Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots

Dat is echter puur uiterlijk en zal je tijdens het werken met de telefoon niet in de weg staan. Wat we storender vinden, is dat de features die in de laatste jaren aan TouchWiz toegevoegd zijn, het geheel rommelig en onoverzichtelijk maken. Samsung zag zich zelfs genoodzaakt om een zoekfunctie aan het instellingenmenu toe te voegen en alle opties onder te verdelen in tabs. Zo veel extra opties zijn er.

Veel apps en features

Naast veel extra opties zijn er ook veel extra apps die niet standaard in Android zitten. Zo is er de fitness-app S Health om je calorie-inname te volgen en die kan bijhouden hoeveel stappen je op een dag zet. Ook zijn de vele multimedia-apps weer aanwezig. De videospeler van Samsung ondersteunt veel meer codecs dan wat standaard in Android zit en via een speciale Hub kun je naast video ook andere media aanschaffen bij Samsung. Ook Samsungs eigen App Store ontbreekt niet. Deze heeft lang niet het aanbod van Googles Play Store, maar af en toe zijn er wel leuke acties en kortingen, waardoor het de moeite waard is om de app geregeld te openen.

Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots

De Note 3 is het eerste toestel met Samsungs KNOX-platform, dat bedoeld is voor zakelijke gebruikers. KNOX kan vanuit het notificatiescherm gestart worden en toont de gebruiker een andere, beveiligde, variant van Android. Deze is compleet afgeschermd van de normale Android-installatie en zou daarmee geschikter zijn voor het draaien van bedrijfskritische apps. Binnen de KNOX-omgeving kun je dan ook geen apps via Google Play downloaden, maar enkel via Samsungs speciale App Store.

Niet alle apps en mogelijkheden zijn even nuttig en een heleboel ervan gebruikten we tijdens onze testperiode nauwelijks of nooit. Zo kun je door webpagina's scrollen door met je hoofd te bewegen, bladeren door met je hand voor de frontcamera te zwaaien, extra info krijgen door met de stylus boven elementen op het scherm te hoveren, en zoomen door je duimen op het scherm te zetten en de telefoon te kantelen. Die zouden we allemaal in eenzelfde categorie scharen: een groep features die het misschien leuk doen in reclamefilmpjes en op posters, maar in de praktijk helemaal niet zo lekker werken.

Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots Samsung Galaxy Note 3 - screenshots

TouchWiz biedt zeker meer functionaliteit dan een kale Android-installatie en bevat veel instellingsmogelijkheden en handigheidjes. Ons bezwaar is dat er voor elke nuttige feature en app een handvol features aanwezig is die je waarschijnlijk niet zult gebruiken. Sommige opties zijn verstopt als een speld in de TouchWiz-hooiberg en dat maakt dat maar weinig mensen alle functionaliteit zullen benutten. TouchWiz zou een krachtiger stuk software zijn als Samsung keuzes durfde te maken en zaken zou schrappen.

De menuknop

Ook bij de Note 3 houdt Samsung vast aan het oude concept van de fysieke menuknop onder het scherm, terwijl Google al sinds begin 2011 onscreen-knoppen en de action overflow-knop aanraadt, drie kleine puntjes die toegang geven tot veelgebruikte opties. Dat heeft onze voorkeur omdat je aan het icoon met puntjes meteen ziet dat er extra opties zijn. Bij de Note 3 moet je per app gokken door op de menuknop te drukken. Aangezien Samsung de menuknop tegenwoordig zelfs op zijn tablets gebruikt, verwachten we niet dat het op korte termijn zal overstappen op Googles manier van werken.

De aanwezigheid van de menuknop heeft als positief effect dat het volledige scherm voor Android kan worden ingezet. Samsung heeft bovendien veel eigen apps zo gebouwd dat de notificatiebalk automatisch verborgen wordt, zodat een app het hele scherm kan vullen. Dat ziet er mooi uit, ook al kun je daardoor in de praktijk niet veel extra. Samsung gebruikt namelijk grote interface-elementen en laat veel ruimte vrij rondom tekst en plaatjes. Daardoor kun je op het homescreen van de Note 3 bijvoorbeeld maar vier kolommen aan icoontjes kwijt, terwijl je op de 4,7"-Nexus 4 vijf iconen naast elkaar kunt plaatsen.