Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Samsung Galaxy Note 3: dure krachtpatser

Conclusie

De Galaxy Note 3 is geen verrassend toestel, op de stijl van de achterkant na misschien. Het is duidelijk een evolutie van de Note II, waarbij Samsung op bijna elk vlak verbeteringen heeft doorgevoerd. Het scherm is scherper, de beeldkwaliteit is verbeterd en de gebruikte soc is een van de snelste van dit moment, waardoor het toestel erg rap in gebruik is. Daarnaast wordt hij standaard geleverd met 3GB geheugen, 32GB opslaggeheugen, ondersteuning voor 802.11ac en lte, en is de accuduur dik in orde.

Boven op al die indrukwekkende specs heeft Samsung het toestel marginaal kleiner weten te maken dan de Note II, waarmee het toestel op bijna alle vlakken een fikse upgrade is. We zeggen bijna, want de stylus is een stuk minder makkelijk uit de behuizing te krijgen dan bij de Note II.

Met de vertaalslag van de specs op papier naar de praktijk gaat het bij Samsung nog wel eens mis en dat geldt deels ook voor de Note 3. Van de indrukwekkende hoeveelheid geheugen blijft in onze ervaring niet meer over dan bij toestellen met 2GB en ondanks de razendsnelle Snapdragon 800-soc kwamen we bij dagelijks gebruik sporadisch nog stotteringen tegen in de TouchWiz-interface. Niet erg of frequent genoeg om het toestel traag te noemen, verre van, maar het doet een beetje afbreuk aan de high-end uitstraling.

Datzelfde TouchWiz is in het dagelijks gebruik zowel een zegen als een vloek. Zonder Samsungs skin zou je een heleboel missen, waaronder de S Pen-ondersteuning, handige instelmogelijkheden en enkele goede apps. Daarom zijn we blij dat Samsung de moeite neemt om Android aan te vullen. Die medaille heeft wel een keerzijde, want TouchWiz is bij tijden ook onintuïtief, rommelig, verouderd, onoverzichtelijk en traag. Welke van die twee zijdes overheerst, zal voor iedereen verschillend zijn.

De Note 3 is dus een toestel dat op hardwarevlak indruk maakt en op softwarevlak datzelfde niveau net niet haalt. Een ander, maar zeker niet onbelangrijk kritiekpunt, is de adviesprijs van maar liefst 749 euro. Gelukkig wordt hij al voor een lagere prijs verkocht, maar het is nog steeds de duurste Android-telefoon van dit moment.

Ben je op zoek naar een telefoon met stylus, dan is de keuze momenteel heel makkelijk, maar ook zonder de S Pen is de Note 3 een goede telefoon, zolang je maar van het grote formaat houdt. Vanwege dat grote formaat en zijn hoge prijs is de Note 3 duidelijk een nicheproduct. Binnen die niche staat hij echter met stip bovenaan.

Samengevat

Samsungs Galaxy Note 3 heeft een flink 5,7"-scherm maar doordat de telefoon redelijk compact in elkaar zit valt het met de afmetingen nog wel mee. Toch blijft het een grote smartphone en daar moet je van houden. Zoals gebruikelijk maakt Samsung gebruik van een amoled-scherm waardoor de kleuren en het contrast erg indrukwekkend zijn. Ook de hardware en accuduur zijn dik in orde. Op softwarevlak biedt de Note 3 veel opties en mogelijkheden, vooral omtrent de meegeleverde stylus, maar de software is soms erg onoverzichtelijk en ondanks de snelle hardware is er af en toe wat vertraging merkbaar. Binnen het segment van grote telefoons is de Note 3 duidelijk één van de toppers.

Pluspunten

  • Veel functionaliteit
  • Verwisselbare accu en micro-sd-slot
  • Goede hardware

Minpunten

  • TouchWiz is bloated
  • Stylus komt soms niet lekker uit de behuizing
  • Erg duur

Eindoordeel

Tweakers zegt: 8

Reacties (251)

Wijzig sortering
Ik vind de kritiek op Samsung's Touchwiz dat in bijna iedere review (niet alleen Tweakers) te lezen is totaal onterecht. Ik heb mijn eigen ICT bedrijf gericht op particulieren en bedrijven, daarnaast hebben we een speciale hulpdienst voor ouderen. Wij merken juist dat ouderen juist voor een Samsung device kiezen vanwege de eenvoud die zij ervaren tijdens het navigeren in de software en het gebruiken van het toestel. Veelgehoorde redenen hiervoor zijn de grote/kleurrijke iconen en de intuïtieviteit van de interface. Dit zijn juist de 2 dingen waarop altijd kritiek wordt gegeven door grote techwebsites- en magazines. Natuurlijk gebruiken zij niet alle functies en mogelijkheden, sterker nog ze weten vaak nog niet eens wat er allemaal mogelijk is, maar het feit dat ze de mogelijkheden niet kennen toont wat mij betreft aan dat die vele extra mogelijkheden niet 'in de weg zitten' of storend zijn. Wie ze gebruiken wilt gebruikt ze, wie dat niet wilt doet dat niet.

Ik ben daarnaast nog student (middelbare school) en zit op school. Veel mensen in mijn omgeving (jongeren) hebben een Samsung Galaxy S4 (of 3). Zij vinden de vele mogelijkheden juist super tof, en staan een beetje op te scheppen met wat hun Samsung smartphone allemaal kan en een iPhone of ander Android device niet. Zij vinden stuk-voor-stuk de Touchwiz interface er strak en modern uitzien, dus ik snap de kritiek daarop echt niet. Daarnaast is 'iets mooi' of 'iets lelijk' vinden altijd een kwestie van smaak, en smaken verschillen.

Ik kan uiteraard nier ontkennen dat de Touchwiz interface een zware skin is, maar gezien de vele functies die je ervoor terugkrijgt en de hardware die de interface in feite moeiteloos kan draaien (zeer zelden een kleine hapering te merken), zie ik de interface eerder als voordeel dan als nadeel. De opslagruimte is daarnaast voor foto's en video's ui te breiden middels een Micro-SD kaart, dit is een mogelijkheid die vele concurrenten niet bieden.
Hier ben ik het helemaal mee eens. Ik heb een Samsung S3 en ben ook erg te spreken over de TouchWiz interface, precies om de redenen die jij aangeeft, strak, modern en intuïtief. Ik snap daarom ook niet waarom die interface altijd als negatief wordt genoemd in reviews. Ik kan me ook vinden in het feit dat TouchWiz af en toe wat hapert en behoorlijk zwaar is.
Als je komt van een iphone waar alles wel vloeiend op draait is overschakelen naar een Android toestel buitengewoon ergerlijk, net door die lag en stutter. Als je niets anders gewoon bent ben je natuurlijk tevreden over de S3/4/Note, het zijn ook prima toestellen.
Ook hier ben ik het mee eens. Ik heb vaak genoeg bij vrienden met een iphone mee gekeken en dan valt het inderdaad op hoe, enerzijds, alles snel en vloeiend loopt, en anderzijds hoe constant dit is (het loopt altijd vloeiend). Bij mijn S3 loopt het meeste gewoon soepel, maar af en toe zit er een stutter tussen. Dit zul je bij een iphone niet zien.

Ook ben ik het met jouw reactie hieronder eens dat bij een nieuw toestel het niet nodig zou moeten zijn om de animatie instellingen aan te passen om een vloeiende android ervaring te krijgen. Dit zou out-of-the-box gewoon goed moeten werken (zeker met de nieuwste hardware).
Anoniem: 86020
@aval0ne5 oktober 2013 14:16
En daar ben ik het dan weer mee eens. Ik kreeg laatst een Galaxy Tab 2 10.1 en ik heb dat ding meteen weer weggedaan. Het apparatuur is gewoon enorm traag. Mijn iPad2 daarentegen draait heel soepel, terwijl de Samsung qua specs toch beter zou moeten zijn.

Hoe samsung zijn skin implementeert is een mooi voorbeeld hoe je top of the bill hardware kunt verkloten met slechte software. Dat moet echt beter Samsung. Laat gebruikers de keuze of ze stock android willen hebben of een skin.

De ervaring van wesleyweerts deel ik niet. Ik kan evenveel mensen opnoemen die de skin van Samsung verwarrend en onbruikbaar vinden.
Ik ervaar dit toch wat anders. De normale consument heeft af en toe best moeite met TouchWiz. Ik werk in een telefoonwinkel en help mensen dan ook vaak met hun telefoon. Mensen met een Android-toestel (en laten we eerlijk zijn, dat zijn voornamelijk Samsungs) komen vaker terug met vragen, bepaalde dingen zijn niet heel logisch of behoorlijk weggestopt. De functies die Samsung zelf toevoegd worden zelden gebruikt door de meeste klanten. Ik snap dat Samsung (en andere fabrikanten) zich willen onderscheiden door extra software-features, maar zodra dit in de weg gaat zitten kan ik dit toch niet als postief beschouwen. Als ik een bepaalde instelling zoek bij nieuwe Samsungs (die op Android 4.2.2) ben ik 2 keer zo lang bezig door al die losse tabbladen. Nu valt daar zeker mee te leven, maar het doet wel afbreuk aan de totale ervaring en gebruiksvriendelijkheid. Net als de framedrops in de interface ... en dat met een Snapdragon 800. Daar is toch geen excuus meer voor. Zeker als Sony het wel kan met de Z1 en LG met de G2. (en ook de Optimus G en Xperia Z haperen nauwelijks, beide met een veel oudere processor)
Die framedrops zijn makkelijk weg te krijgen.

Om het toestel 'sneller' te maken (lees: vloeiender te laten lopen)
Instellingen > meer > toestel info > buildnummer > tik hier iets van 10x op om je ontwikkelaarsoptie aan te zetten.

Dan
instellingen >meer >ontwikkelaarsopties.
Schakel vervolgens de volgende dingen uit (0x) of zet het op 0.5x;
  • Vensteranimate schalen
  • animateschaal overgang
  • schaal van duur animatie
Op de S4 doet dit wonderen.

Edit
-1 ongewenst moderaties? En hieronder +3 nominaties? Watskeburt?

@hieronder
Het is gewoon een instelling. Die animaties vertragen de boel voor je gevoel juist.

[Reactie gewijzigd door Señor Sjon op 4 oktober 2013 15:16]

Leuk, op een paar maanden oud topmodel moet je al animaties vertragen of uitschakelen om geen stotter te krijgen. Het zou gewoon niet mogen dat je dat moet doen in de eerste plaats!
Ach het is ook handig om te doen als het niet stottert, immers duurt het laden korter dan de animatie zit je gewoon letterlijk te wachten op de animatie...

Als animaties op iOS uit konden kon je ook sneller op je homescreen zitten of wisselen van app :)
Helemaal mee eens.

De trend in ontwerp is nu ook plat en 'lego'. Zie Sense, zie iOS7, zie Tweakers7, zie windows (phone) 8, zie de nieuwe RTLnieuws site. Vaak veel minder informatie per pagina en volledig gericht op tablets. Dit komt niet altijd de bruikbaarheid ten goede, maar het lijkt wel de heilige designgraal op dit moment. Ik ben blij als het weer voorbij is en we weer onze krachtige processoren in kunnen zetten voor eye candy.

Verder is het een nicheproduct die in totaal al 40 miljoen keer is verkocht. Dat is meer dan sommige andere fabrikanten in totaal. Wie heeft er dan een nicheproduct?
Ik snap de beoordeling van maar 4 sterren dan ook niet echt. Het is door de s-pen het meest veelzijdige toestel op de markt. Ook na twee jaar heeft nog geen concurrent het nagemaakt. Kijk naar de 5s met 32GB en dan spreek je pas over een absurd prijsverschil.
Oudere mensen en middelbare scholieren zijn niet de primaire doelgroepen waarvoor wij op Tweakers schrijven, al zullen er een stuk meer middelbare scholieren op Tweakers rondhangen dan bejaarden ;)
Zelfs op Iphone Phonearena komt de Note3 nog beter uit de test met als resultaat gelijk aan Iphone 5s afhankelijk van wat je met de telefoon wilt doen.

Verder staan er wat foutjes in de review zoals de helderheid bij wit. Dit is een instelling die je uit kan zetten net als bij de S4.
Verder is de helderheid in de AUTO stand over de 660 cd/m. Hoogste helderheid bij een telefoon. De S4 gebruikt deze truc ook.

Accu is beter dan 5s of gezetelde Android concurrentie
Camera is gelijk aan 5s en beter dan Android concurrentie.
Zonlicht afleesbaarheid is beste van alle telefoons tot nu toe.
Scherm is gewoon een van de beste schermen. Kleur afwijking is 4.4 volgens Displaymate wat heel goed is.
Note3 is goedkoper dan 5s maar je krijgt er meer voor terug met name productiviteit.

Enige nadeel kan de plastic behuizing zijn.

Al met al is dit de beste telefoon op het moment als je tenminste andere reviews tot nog toe moet geloven.

Al met al zeker 4.5 sterren of 5 sterren als je het met de 5s vergelijkt.
Je punten kloppen. Maar ik wíl geen telefoon die zo groot is. Ik had een 3GS, die was prima.

Daarna overstap gemaakt naar Xperia S, JUIST vanwege de schermgrootte. De One X en S3 waren té groot voor mij destijds. De iPhone 5 zou voor mij zeker een optie zijn geweest, juist vanwege de grootte van het scherm en hoe handzaam de telefoon is.

Grootste probleem is simpelweg de prijs. Ik kan die niet rechtvaardigen. Vandaar dat ik in de toekomst niet meer voor Apple ga, tenzij ik een meevaller krijg van de bank.

De Note 3 en iPhone 5(s) zijn imo niet directe concurrenten. Zoals in de review gezegd wordt: het is een dure, grote telefoon. Niet voor iedereen.
Iedereen die erover nadenkt om dit toestel te kopen, moet zich er goed van bewust zijn dat Samsung nieuwe toestellen (S3, S4, S4 mini, de Note modellen, et cetera) gaat uitleveren met een regiolock . Dit is een koppeling (in firmware, dus niet per ROM te ontwijken) die alleen een SIM-kaart uit de regio waartoe het toestel behoort activeert.

Je kunt dan bijvoorbeeld als je op vakantie bent op Aruba of Australië geen lokale SIM-kaart gebruiken maar moet gebruik maken van je Nederlandse kaart voor dataverkeer. Dan zit je dus ook aan de roaming-kosten vast.

Samsung verkondigt dat dit alleen voor de initiële activatie geldt, maar de berichten op bijvoorbeeld XDA en ook op Heise.de zijn heel anders. En als je een regio-vrij toestel hebt, dan kan het ook zo zijn dat je per firmware update zo'n lock krijgt.

Zie voor verdere informatie:
Artikel op Tweakers.net. Thread op XDA en een artikel op Heise.de.

Dit zijn chantagepraktijken. Zo proberen ze tegen te gaan dat toestellen tussen landen heen en weer geschoven wordt met als enig doel om de lokale prijzen zo hoog mogelijk te houden. De telecombedrijven vinden het natuurlijk schitterend dat ze zo weer lekker kunnen verdienen op de roamingtarieven. Ik kan iedereen alleen maar afraden om nu voor een Samsung-telefoon te kiezen.
De regio lock geldt alleen voor het activeren van het toestel (een EU simkaart bij een EU toestel), daarna mag je rustig wisselen voor een USA simkaart bijvoorbeeld.

Zie GoT, daar is het al uitgebreid besproken:

https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1559284/0
Dat is het antwoord dat Samsung een aantal keren gegeven heeft ja.

Echter... in de thread op XDA die gelinkt heb in mijn eerste reactie staan in de eerste post twee andere posts gelinkt waarin dat niet het geval is:

http://forum.xda-develope...?p=46070325&postcount=711
en
http://forum.xda-develope...?p=46039728&postcount=626

Daarna zijn er nog veel meer gevallen gemeld waarin hetgeen dat jij zegt pertinent niet waar is, zie ook bijvoorbeeld het artikel en de uitgebreide discussie op Heise.de.

Dit gedrag past precies bij datgene wat op de sticker op de doos vermeld staat, ergo: je kunt een Europees toestel niet gebruiken buiten Europa met een lokale simkaart.

Je kunt ook nog even dit bericht van Clove (een grote onafhankelijke telecomleverancier) erop nalezen: http://blog.clove.co.uk/2...m-limitations/#more-24956

"If you travel internationally (outside Europe) and usually insert a local SIM card when in those countries, the Note 3 will NOT be able to use the local network. It will lose all mobile connectivity with the exception of emergency calls.

For example, if you travel to the USA and insert a SIM card issued in the USA, you will not be able to use the Note 3 for any voice calls, text messages and mobile data connection. It will work via a WiFi connectivity only.
"

Ook dit kunnen ze weer staven door ervaringen die ze met eigen klanten hebben opgedaan. Ik denk niet dat Clove er actief op uit is om hun eigen verkooppotentieel in te perken door dit soort ervaringen actief uit en op te zoeken, ze willen duidelijkheid scheppen waar Samsung dat zelf niet doet.
Ik weet het niet hoor, maar zijn Apple / HTC / Sony / Nokia / Motorola-toestellen dan wel regiovrij te gebruiken?
Ja hoor, dat is geen enkel probleem. Het moet niet gekker worden, fabrikanten die gaan voorschrijven waar je een eerlijk gekocht produkt mag gebruiken. Alsof je een scheerapparaat dat je in Nederland koopt niet op vakantie in de VS mag gebruiken.

Een wereldwijde standaard zoals GSM-telefonie (en de W-CDMA varianten als 3G en 4G) is perfect om een telefoon in alle landen van de wereld in te zetten en overal gebruik te maken van een lokale simkaart om roamingkosten te vermijden. Dat is nu niet meer mogelijk.

Nog afgezien van het ongemak voor 'westerse' gebruikers, dit betekent ook dat afdankte telefoons niet in ontwikkelingslanden nog een tweede leven kunnen gaan leiden.

Al met al: globalisering ten faveure van de producent wordt volop gebruikt, maakt de consument hier ook gebruik van, dan wordt dat recht actief ingeperkt.
Zie voor verdere informatie:
Artikel op Tweakers.net. Thread op XDA en een artikel op Heise.de.
Inderdaad. Tante Neelie moet stappen onderneme tegen dergelijke criminele praktijken.

Overigens volgens het artikel van heise.de kun je wel degelijk die lock er af halen met root.
Dat haal ik er niet uit: er staat waar je de geblockte landen kunt vinden, niet hoe je het kunt weghalen. Er staat zelfs 'Wir können daher vermutlich aus Deutschland heraus keine Untersuchungen durchführen, ob beispielsweise ein Rooten und Ändern obiger Datei den Lock entfernt.', hetgeen (vrij) vertaald is: 'Wij kunnen daarom vanuit Duitsland niet onderzoeken of bijvoorbeeld het rooten en het veranderen van het bovengenoemde bestand het slot verwijdert'.

Het gaat dan over het bestand customer.xml dat in de directory /system/csc/ staat.

Als ik Samsung zou zijn, zou ik dat bestand vanuit de bootloader laden en de telefoon niet laten starten als de checksum van dat bestand niet overeenkomt met datgene wat ik er vooraf ingezet heb.

Lang verhaal kort: er staat beslist niet hoe die lock eraf halen moet, dat bespaart anderen eventueel het zoeken :)
In de review staat dat: 'Hardware en snelheid: beste van het beste'.

Mag ik opmerken dat de Apple A7 sock de Snapdragon 800 wegblaast, deze uitspraak is wat mij betreft toch wel loos. Niet dat je iets hebt aan al die power, maar toch ;)
Wegblaast? Heb je een linkje naar een onderlinge vergelijking tussen deze 2 chipsets, want de verschillen die ik gezien heb zijn maar klein (max 10-20%).
Gewoon even de review lezen, Kraken 1.1 / Peacekeeper benchmark.
De resultaten van Kraken / Peacekeeper zijn ook sterk afhankelijk van de gebruikte browser.
Wat niet boeit uiteraard want de test blijft representatief.
Dat boeit wel want je kunt op basis van de resultaten niet zeggen dat hardware X beter is dan hardware Y aangezien er een enorme afhankelijkheid is van de werking van de javascript-engine. Je kunt hooguit concluderen dat javascript op hardware X sneller werkt en dat websites die daar veel gebruik van maken waarschijnlijk sneller zijn dan op hardware Y.
Het zegt duidelijk dat het NIKS zegt over de hardware, maar juist over de software :)
Wil je nou op basis van twee benchmarks beweren dat de A7 de Snapdragon 800 wegblaast? Dat is toch wat kort door de bocht naar mijn mening. Kijk bijvoorbeeld eens naar 3DMark. Daar laat de Snapdragon op zijn beurt weinig heel van de A7 (iPhone 5S).

http://community.futuremark.com/hardware/mobileunlimited/

Maar goed, uiteindelijk zijn het niet de benchmarks die de gebruikerservaring bepalen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 166897 op 4 oktober 2013 09:54]

Volgens een recent onderzoek op Anandtech bleek dat vrijwel iedere fabrikant 'cheat'.

Sinds circa een jaar scoort Apple met zijn mobiele apparaten ook een flink stuk hoger op browsertests. Dat kan komen door optimalisaties waar iedere website voordeel bij heeft OF om doelbewust een boost te geven aan de tot dan toe wat matige benchmark-prestaties. Om zoiets te kunnen bepalen zou de snelheid van de browser van Apple onder de loop genomen moeten worden.

Edit: bij de reacties onderaan de door mij gelinkte pagina zegt Anand dat hij geen 'cheats' door Apple met de processorsnelheid heeft kunnen constateren. Of hij ook naar het browsergedrag heeft gekeken zie ik niet staan.

[Reactie gewijzigd door Ettepet op 4 oktober 2013 13:02]

Wegblaast? Heb je een linkje naar een onderlinge vergelijking tussen deze 2 chipsets, want de verschillen die ik gezien heb zijn maar klein (max 10-20%).
Ook al is het maar 10-20%, daar sta je toch van versteld? Een dual core die 10-20% sneller is dan de beste quadcore momenteel op de markt. Dat is toch pure afgang?
Nee, want er zijn maar weinig programma's (en benchmarks) die uberhaupt iets doen met die andere cores. Je kijkt bij de meeste benchmarks vooral naar de prestaties van 1 core. Toch heb je wat aan de andere cores omdat meerdere taken tegelijkertijd kunnen draaien zonder al teveel invloed op elkaar.

Apple heeft inderdaad een kleine voorsprong genomen met de A7, maar de verschillen blijken tot dusver (zoals gezegd) klein.
Wegblazen valt mee, maar je kan wel zeggen dat Apple het met de A7 een stuk beter voorelkaar heeft. De A7 is vaak sneller met de helft van de clocksnelheid en cores.
Inderdaad leuk maar het OS is erg dicht je kunt heel weinig tweaken.
Dan maar liever iets 'langzamer' (nog bloedsnel) maar dan kun je er meer mee.
Je hebt niks aan een snelle sock als de software er niet mee overweg kan of zelf gewoon langzaam is, er zijn net zoveel benchmarks die beweren dat de A7 de snelste is, als de Snapdragon 800. Maar wat boeit het? De beste benchmark is nog steeds real life gebruik.
Duur? Dit toestel biedt meer dan welk toestel dan ook op de markt. Vraag me af hoe duur een iPhone dan is. Schandalig duur?
Bovendien zul je zien dat het toestel binnen no-time onder de 600 zakt. Koopje zou ik zeggen.
Ik vind het ook vreemd dat de prijs als minpunt wordt genoemd als je het vergelijkt met een iPhone 5S. Zo'n telefoon is € 920,- heeft minder werkgeheugen en een kleiner scherm. Natuurlijk heeft de iPhone wel een goed doordacht besturingsysteem. Als je deze twee naast elkaar legt en je kijkt niet naar de software kant dan lijkt het me toch een rechtvaardige prijs? Plus dat hij nog 'maar' € 675,- is in de webshops.

iPhone 5S 32GB:
pricewatch: Apple iPhone 5S 32GB Grijs

[Reactie gewijzigd door arjentjuh op 4 oktober 2013 09:38]

Dat werkgeheugen moet zich natuurlijk ook wel vertalen in real-life performance. Bij apple versluist men de benodigde resources om een zekere performance te bekomen gewoon van de hardware naar software, wat zich dan ook nog eens vertaalt in een (relatief uiteraard) betere batterij levensduur. Maw: de hardware is er misschien niet, de performance wel.

Ik vind de adviesprijs van deze note absoluut niet overdreven voor wat je er voor terug krijgt.

Leuk toestel voor wie van grote schermen houdt. Ik heb de indruk dat samsung bij de note serie toch grotere stappen vooruit maakt dan bij de galaxy s reeks, maar dat we wel stilaan aan het einde komen van innovatie met de technologiën die nu gebruikt worden.
Waarom denkt iedereen altijd dat meer beter is??? Een dualcore hoeft echt niet minder te presteren dan een quadcore.....in veel testen maakt de A7 dualcore gehakt van de snapdragon 800 en de eigen quadcores van Samsung.
Alles draait om optimalisatie en niet om het maar toe blijven voegen van meer cores en meer werkgeheugen.....
Bedenk wel dan de iPhone 5s slechts een resolutie van 1136 x 640 aanstuurt terwijl de meeste toestellen met een snapdragon 800 met 1920 x 1080 bijna 3x zoveel pixels aansturen.

Ik merk wel dat iOS en WP beter geoptimaliseerd zijn voor bepaalde hardware en minder last hebben van fragmentatie dat het toestel na verloop van tijd traag maakt.
Ging het nu over batterijduur of prestaties? Ja maar als jij het dan toch over de prestaties van de GPU wilt hebben en niet over de SoC als geheel (je had het eerst over quadcore vs dualcore, maar dat heeft helemaal niets te maken met offscreentesten van de GPU), dan moet je wel beseffen dat Apple wel een heel krachtige GPU gebruikt. Dat is dus niet door een betere optimalisatie dat de A7 goed scoort in de testen maar omdat de GPU gewoon heel snel is. En hetzelfde met alle andere benchmarks, de cores van de A7 zijn gewoon heel snel. Echte multithreaded tests scoort de A7 wel lager, maar eerlijk gezegd is er toch niet veel multithreaded software.

Maar lijkt mij dat je het beetje opzettelijk over een andere boeg gooit, het argument was de iPhones zuiniger met energie om kunnen omdat het scherm niet zo'n hoge resolutie heeft (meer pixels = meer backlight nodig). Daarnaast, de GPU is inderdaad bij gelijke resolutie al krachtig, maar bij lagere resolutie heeft die dus ook nog veel meer reserve. Ook energiewinst voor de iPhone. En dan is er nog wat jij optimalisering noemt, maar wat ik gewoon een designkeuze noem: apps hebben veel minder vrijheid op iOS, kunnen minder makkelijk in de achtergrond draaien. Dat wordt bij Android-apps nogal eens misbruikt. Dus ja iOS is meer geoptimaliseerd als je dat wilt zeggen, maar dat er minder pixels zijn, helpt zeker mee.
Ik heb het zelf nooit gehad over Accu gehad dus daar gaat het mij helemaal niet om. Het ging mij meer om dat er zoveel mensen zijn die denken dat meer altijd maar beter is......

Die mensen denken waarschijnlijk ook dat als je een 7 liter V8 in een Opel Corsa dat dit betere rijeigenschappen zal geven......terwijl de auto er zelf niks meer uit kan halen dan een kleinere motor.
Dat bedoel ik met optimalisatie. En ja de 2 kernen van de A7 zijn per kern gewoon super snel, vele malen sneller dan een kern van een Snapdragon 800 of andere quadcore.

Vroeger had je mensen die een game pc gingen bouwen en toen perse de eerste quadcore (bijv. de Q6600) moesten hebben terwijl de Core2Duo 3GHZ+ varianten vele malen betere prestaties leverde met gamen omdat spellen nog niet geoptimaliseerd waren voor quadcore. Dus je kan er wel veel hardware ingooien maar what's the use??? Dan zou Samsung eerst eens veel beter moeten gaan investeren in het soepel werkend krijgen van Android ipv die Bloatware.
Precies, stanby tijd ontlopen ze elkaar niet veel. De sot zal bij een iphone theoretisch een stuk hoger liggen.
Exact, kijk naar de prestatieverhoudingen van accu's bij die van Apple, en bijv. gelijkwaardige android toestellen. Over het algemeen zijn de Apple accu's minder groot, maar presteren vrijwel gelijkwaardig en soms zelfs beter. Dit puur door de optimalisatie die Apple doorvoert.

Waar Apple nog onder de 2000 mAh zit, komen vrijwel alle andere toestellen (ruim) boven de 2000 en soms 3000 uit. Toch zien we Apple altijd terug in de top qua accuduur.
Tjah, kleiner scherm maakt vooral veel uit op het benodigde batterij vermogen
Een grote scherm heeft meer power nodig.
Anoniem: 449164
@Jadero5 oktober 2013 02:17
Dat de accu's van andere fabrikanten boven de 3000 mah komen ligt ook aan hoe groot het scherm is. In een Note 3 is er ook gewoon meer ruimte dan in een iPhone 5 (S/C).
Die testen heb ik nog niet gelezen. Ik lees wel dat er weer eens direct na de lancering allerlei patches uit moeten voor iOS. En dat de accuduur verslechterd is.
http://www.gsmarena.com/apple_iphone_5s-review-994p5.php

Bijna elke review site zie je dat de 2 kernen bij de A7 meer dan een match zijn voor elke quadcore en daarbij ook nog eens in veel testen op nummer 1 staat en dat heeft ook voor een groot deel te maken met optimalisatie.
Alleen op de browser testen doen de iPhone's het beter. Erg subjectieve benchmarks die mij volledig koud laten omdat ik alleen apps gebruik.

Dat "gehakt" maken van jou blijkt behoorlijke mee te vallen. Sterker nog het tegendeel is waar:

- Geekbench 3 zijn ze 3e
- GLbench Egypt 3e plaats
- GLBench T-Rex gedeelde 1e plaats. Met 23FPS niet iets om
over te gaan jubelen.
- linpack staan geen android phones bij.


Daarom herhaal ik maar:
Die testen heb ik nog niet gelezen. Wel exorbitant hoge prijzen voor telefoons met kleine, lage resolutie schermen en een OS die gelijk na de lancering al geplaagd wordt door bugs.
Benchmarks zeggen mij ook niet zoveel, maar wel grappig dat Samsung fanboys opeens zeggen dat ze niks om benchmarks geven, nu blijkt dat Samsung bij elke bekende benchmark aan het cheaten is om de prestaties op te krikken...
1. ik wist niet dat ik een fanboy was, laat staan een Samsung fanboy.
2. ik zeg niet wat jij denkt te lezen. Ik vind subjectieve benchmarks misleidend, browser benchmarks zijn zwaar te sturen op wat de maker voor ogen heeft. Bovendien heb ik niets aan een test waarbij de functionaliteit niet door mij gebruikt wordt. ik hoef niet te weten hoe goed Audi A7 in het terein is. Daar gebruik ik hem niet voor.

Ik heb de stemmingmakende opmerking "maak gehakt" van Manyuken ontkracht. Wat jij doet is alleen maar brallen over fanboys.

Wat is je punt?

[Reactie gewijzigd door ikkuh61 op 6 oktober 2013 14:00]

Die prijs van 920 euro is echt absolute flauwekul. De iphone 5s met 32gb ligt in Duitsland in de winkel voor zo'n 800 euro. Alleen als jij zo gek bent om een importeur daar bovenop nog 120 euro te geven, betaal jij 920 euro...

En niet zo flauw doen over 'dat is nou eenmaal de pricewatch prijs', de iphone 5s is gewoon nog niet verkrijgbaar in Nederland dus zo'n pricewatch zegt nu nog niets.
Wat dan? Zelf op en neer rijden naar Duitsland is gratis zeker?
Of je wacht gewoon tot-ie in Nederland uitkomt, en je de normale winkelprijs betaalt... (doe ik ook)
dan kun je net goed goed wachten op een prijsdaling voor de note. ervaring leert dat ie over 6 maanden pakweg 1/3 in prijs is gezakt.
Klopt, maar de Note 3 is wél verkrijgbaar in Nederland, dus dan is de pricewatch op dit moment gewoon relevant...
Bijna wel als je dicht tegen de grens woont :P
€800,00 maakt de iPhone belachelijk naast deze Note 3. Of ga je me nu vertellen dat €1,50 aan aluminium het allemaal waard is?
Hoezo belachelijk? Is puur een kwestie van eigen smaak en voorkeur. De Note 3 is mij te groot en ik vind TW een afschuwelijk gedrocht. En voor één van de belangrijkste USP's van de Note, nl. de S-pen, heb je TW gewoon nodig, dus rooten en andere launcher erop is geen oplossing.

Hou toch eens op alsof jij objectief kunt bepalen of een toestel 'waar voor zijn geld is'. Dat kun jij niet bewijzen voor de Note, ik kan het niet bewijzen voor de iphone. Het is puur een kwestie van eigen overtuiging en wat je er zelf voor over hebt...
Wat jij doet is een subjectieve waarde oordeel mee laten wegen "een afschuwelijk gedrocht". Ik zeg alleen dat in mijn ogen de de iPhone belachelijk duur is naast een veel meer biedende Note 3. Afgezien of je zijn uiterlijk mooi vindt.

Uit jouw pleidooi blijkt hoe goed de zand-in-de-ogen-marketing-machine van Apple werkt. Ze maken mega winsten over de ruggen van goed gelovigen. Ik ben de laatste die tegen jou zeg dat je geen iPhone moet kopen. Ik hou van gezonde concurrentie. Koop er 2 :) Ze hebben het nodig met het alsmaar terug lopende marktaandeel.
Tja, je blijft maar ontkennen dat jouw mening ook maar dat is: een mening. Op geen enkele manier kun jij objectief bewijzen dat een Note 'meer biedt'. De iphone 5s biedt mij op veel gebieden betere prestaties, een makkelijke manier om te unlocken, gegarandeerde updates jarenlang, etc...

En over winst gesproken: had Samsung niet afgelopen jaar een recordwinst geboekt? Dat was zeker niet 'over de ruggen van goed gelovigen'? Echt, serieus, snap nou toch eens dat jij net zo goed 'fan' bent als ik... Niks mis mee, maar wees er gewoon eerlijk over tegen jezelf...
Laten we deze discussie maar sluiten want met een gelovige is moeilijk discussiëren.
Klopt, dat merk ik.
Een koopje zeg je ??
Dik 600 euro is geen koopje vind ik persoonlijk.
Daar moet ik toch wel een tijdje voor werken hoor.
Niet iedereen kan zomaar eventjes dat geld over tafel gooien voor een grote telefoon.
Hij mag er dan nog zo goed uitzien als die zelf is maar ik vind het veel te duur .
Sorry, Ik vind het een hele slechte review.

Er is niets verteld over de hardware dan over het scherm en de processor. USB3.0 is niet aan de orde geweest. Alles sensoren die zijn toegevoegd zoals barometer, thermometer, vochtigheidmeter, infrarood blaster. Helemaal niets over verteld.
Niets verteld over het gebruik met 1 hand (alles softwarematige dingen die zijn toegevoegd).
Niets verteld over het uitbreidbare geheugen.

Gewoonweg een slechte review.
Ik vind het sowieso apart; mijn Galaxy S3 heeft slechts 1GB RAM en maakt ook gebruik van TouchWiz. Zelf heb ik helemaal geen last van "stotterend" beeld en houd in de regel toch makkelijk 400 MB vrij. Kan de mijne ook met een stylus bedienen als ik dat zou willen.

Vreemd dat de Note 3 dan bijna de volledige 3 GB aan werkgeheugen nodig heeft voor TouchWiz.
Dit is zo zwaar overdreven. Ik heb hem al een tijdje, maar nog geen enkele stottering kunnen ontdekken. Je merkt juist heel veel van die 3gb. Als ik een app opstart, start deze bijna nooit opniew op, maar altijd waar ik gebleven was. Dat zorgt er ook voor dat hij echt supersnel aanvoelt, want alle apps staan nog in het geheugen. Ook zonder alle optimalisaties is dit het apparaat met de snelste CPU, GPU, NAND, meeste en snelste geheugen en beste scherm.

Verder moet Wout wel even USB3.0 modus aan zetten als hij er gebruik van wil maken en voor de schermtests de autobrightness opkrikken (scherm kan tot 600 nits). Daarnaast laten we eerlijk zijn, de meeste mensen zullen er gelijk een andere launcher op gooien. Dan heb je toch nog het voordeel van alle opties van TouchWiz, maar veel meer opties, snelheid en het ziet er behoorlijk wat mooier uit.
Ook zonder alle optimalisaties is dit het apparaat met de snelste CPU, GPU, NAND, meeste en snelste geheugen en beste scherm.
Elke smartphone of phablet met een snapdragon 800 is even snel, want de hardware is gelijk. Ten tweede is de "bestheid" van het scherm betwistbaar; die pentile layout is voor mij nog altijd lelijk. RGB for life!

Qua snelheid van NAND is Samsung wel een van de toppers, dat moet ik toegeven.
Ik snap het probleem ook niet mijn Note 2 heeft vrijwel altijd 800mb werkgeheugen vrij van de 2gb. Dus hoe je met 3gb nog maar zo weinig geheugen vrij houdt is mij een raadsel maar ik geloof niet dat dit enkel te wijten is aan Touchwiz.

Ik ben het overigens wel met Possemaster eens dat het vreemd is dat ze niet ingaan op wat de sensoren voor functies toevoegen en hoe accuraat ze zijn. Ik zou bijvoorbeeld de infrarood functie graag gebruiken.
Anoniem: 449164
@Titan_Fox5 oktober 2013 02:13
We zijn al weer anderhalf jaar verder, Samsung heeft alweer een hoop toegevoegd. Daarbij kan het ook dat het geheugenbeheer in je S3 beter is dan dat in de Note3.
Wat valt er te zeggen over die sensors dan? Het is een gimmick, USP, niet iets waar ooit wat mee gedaan gaat worden. USB3 op een smartphone maakt de komende jaren niet uit omdat het flashgeheugen toch traag is.

Een 5.5" scherm met een hand bedienen is (tenzij je 2 meter 20 bent) niet te doen zonder flinke stress op je pezen te zetten. Zou ik dus niet aanraden.
Dat is dus de reden waarom dit belangrijk is om te weten, jij weet dus totaal niet waar ik het over heb met 1 hand bediening. Er zit een functie in om je volledige scherm met een kleine swipe beweging in een hoek te plaatsen om alles met 1 hand te kunnen bedienen.

Tevens USB3 is geen gimmick. Ik kopieer met 45mb per seconden in plaats van 25mb en naar mijn geheugenkaartje schrijf ik met 50MB per seconden en lees ik met 80MB/s.

De infrarood blaster gebruik ik als universele afstandsbediening voor al mijn apparaten.

De rest van de sensoren zijn super handig voor de weerfanaten.
1. Die swipe beweging om alles te verkleinen, gebruik je dat veel? Klinkt als een gimmick imo... Het is weer een handeling extra.

2. Sorry dat ik niet achterover val van de .. enorme snelheidswinst die USB3 voor jou biedt, terwijl het eigenlijk nog eens 10x sneller kan. Met sneller flashgeheugen heeft dit pas echt nut, dit is meer USB2,5 dan 3.

3. Infrarood blaster zat al op de Galaxy S4, nuja je hebt gelijk, hadden ze kunnen vermelden in de review. Ik bedien mijn apparaten tegenwoordig wel met WiFi, wat volgens mij met ongeveer elke moderne smart-tv mogelijk is en dan heb je die hardware niet nodig (konden de bezels misschien nog wat kleiner). IR-blaster vind ik dus persoonlijk nogal overbodig.

4. Die andere sensoren zaten dan ook al bijna allemaal in de Galaxy S4 (en daar werd er een volledige pagina aan gewijd: http://tweakers.net/revie...ar-beperkt-bruikbaar.html), had men misschien naar moeten verwijzen ja. En verder, dit is tweakers.net en niet weerjunks.com. Als die sensoren er zijn voor de weerfanaten dan is dat toch echt een kleine niche en het is zo al een niche-product. Verplaats je nu even in de geest van de massa: hoeveel procent van de gebruikers gaat die barometer gebruiken? 1%? De andere 99% sleurt dat dus nodeloos mee.
In dat geval heeft Samsung ook weer de nodige steekjes laten vallen in hun marketingcampagne. Voor mij is het meeste hiervan nieuw. Ook de snelheid van de storage, uit de review op HWI bleek usb 3 geen voordeel te bieden.
Het is maar goed dat ze niet verder zijn ingegaan op de software... Ik heb een note 2 en die zit al vol gestampt met bloatware. Het toestel zit bom vol troep van samsung wat geen mens gebruikt. Daarnaast zijn deze apps ook nog eens altijd actief en consumeren 24/7 stroom.

Ik ben een groot voorstander van de note. En de note 2 die ik heb is mijn beste toestel die ik ooit gehad heb. maar die software die samsung er allemaal op heeft gezet... die ben ik spuugzat!

Ook vindt ik persoonlijk dat de Ui niet goed in elkaar steekt van samsung. Ze gebruiken namelijk voor instellingen, mail en sms maar ook contacten, een zwarte achtergond met grijze letters. Dit is vooral buiten bijna onmogelijk af te lezen bij een felle zon. Hierin is HTC veel verder. zijn gebruiken een witte achtergrond met zwarte letters, hierdoor is het zelfs in direct zonlicht nog steeds af te lezen. en het ziet er ook nog eens moderner uit.

Dit zijn allemaal van die zaken die ervoor zorgen dat samsung het eigenlijk net niet is. Erg jammer!
Ik heb zelf ook de Note 2 top toestel.

Ik draai zelf cm 10.3 met philz cwm makkelijkste manier om er een ROM op te knallen.

Ik kan het voor je installeren als je wil

In de toekomst ga ik zeker voor de Note 3,paar maanden wachten dat wel.hopelijk zakt de prijs naar de 500 lid dan pas id het interessant.
Ja maar met CM verminder je ook wel de functionaliteit van de S-Pen. Ik gebruik zelf ook vaak CM op mijn telefoons, maar vaak moet je qua drivers dan wel een stapje terug. En TouchWiz is dan misschien wel bloated, die notities en tekening app is dan weer wel nuttig (en als je die niet meer hebt, kun je bijna even goed je pen thuis laten toch?). Dat mee bewegen met je hoofd of reageren als je zwaait boven het scherm zou mij ook gestolen kunnen worden. Moest ik een Note hebben, ik zou eerder een custom rom gebaseerd op TouchWiz nemen dan een op AOSP gebaseerde zoals CM.
Niet helemaal. Ik heb standaard een widget van Gnote op mijn hoofdscherm om snel even een notitie te kunnen maken, eventueel met tekeningetje. Ook Evernote heeft functionaliteit om te kunnen kliederen met de pen. En er zijn ook schetsapplicaties voor de kunstenaars onder ons. Je kukt dus prima uit de voeten met de s-pen op een CM of andere rom.

Ik ben het alleen niet eens met de reviewer's opmerking dat het activeren van een geschreven link of telefoonnummer onzin is. Natuurlijk is die functie niet bedoeld als alternatief van het intypen van een url. Maar wat denk je van notities in een meeting of van een presentatie? Dan kun je later even snel een url die je hebt opgekriebeld activeren in de browser. Gimmick? Misschien, maar je hoeft 'm dan niet nogmaals in te typen. Of het makkelijker is dan een notitie te maken in Evernote oid (dus met keyboard) is denk ik persoonlijk. Soms is het handig om ook te kunnen schetsen.

De s-pen is voor veel mensen een gimmick omdat ze er niet aan proberen te wennen. Soms moet je jezelf dwingen om een andere manier van werken te proberen. Net als het consequent maken van notities in iets als Evernote. Ik doe het nog veel te weinig. Maar het is ideaal voor mijn werk bv. Ik heb de belangrijkste zaken van al mijn klanten in Evernote staan, maar day to day zaken krabbel ik nog steeds in een kladblok. Die notes gaan dus verloren. Ik moet daar nog een goede modus in vinden, maar dan is de Note wat dat betreft een perfecte tool.

Ik heb nu de Note1 en volgend jaar verloopt mijn abo, dus kan ik weer een nieuwe kiezen. Dan komt er zeker een Note3. Topding. Samsung heeft het goed door.

Ennehhh...ik bedien mijn Note heel vaak met één hand. Gaat prima. Maar ik heb 'm in een dikke hoes/protectorcase zitten, dus houdt ie makkelijker heel stabiel en stevig in de hand (Case-Mate Tough).
ik gebruik de spen vrijwel niet
vind het ook een niet functioneel stukje van het toestel , even een aantekening maken etc , doe ik gewoon op het toestel met een app...
Ik vind het wel handig, die pen eruit trekken en schrijven maar.

Niet eerst unlocken en een app openen, dan ben je vaak al weer te laat..
Tja, dat is helaas waar. Maar de eerste custom roms en root toegang staan al klaar.

Het is eigenlijk net als met mensen die een standaard PC kopen, daar moet je ook eerst alle troep vanaf gooien.

Het blijft een vreemde industrie. Hoewel, hoeveel mensen rukken in een klap de standaard keuken en badkamer uit hun nieuwbouw huis?
Zit toch nog altijd een verschil in: bij computers kan je gewoon naar je lijst met programma's gaan en op "Verwijderen" klikken, bij smartphones is dat toch iets ingewikkelder, zeker voor de gemiddelde consument, want die apps zijn niet zomaar te verwijderen zoals je zelf geïnstalleerde apps verwijderd.
De meeste bloatware kun je tegenwoordig gewoon uitzetten in je applicatie beheer (instellingen > meer > applicatiebeheer > alles). Kwestie van 1 keer een lijstje met al je applicaties doorlopen, dit werkt prima op mijn S4.
Op de S4 werd bij mij een heleboel bloatware na een update weer erop gezet. Nu heb ik de Google play edition ervan gemaakt en die werkt goed, het is een verademing welke features allemaal eindelijk weg zijn.
Misschien een Asus Note proberen straks? Asus heeft meestal minder bloatware :-)
Komop het is Android, je zit op Tweakers en we hebben het over een topmodel van de grootste fabrikant.

Er komen echt duizenden roms voor de Note 3 waarvan er tientallen tussen zitten die aan al je wensen zullen voldoen, zolang realistisch natuurlijk.
Dus, mogen we geen toestellen meer kopen bij andere fabrikanten omdat Samsung de grootste is en het toch Android is wat je kan aanpassen en we toch Tweakers zijn? Waar is die standaard zin van Tweakers, 't was iets in de aard van: "keuzen is goed voor de concurrentie en consument"?
Roerend mee eens. Ik heb nu nog een 'oude' Note, maar die actieve bloatware op de achtergrond is een ramp. Ik heb al besloten dat mijn volgende toestel waarschijnlijk een Nexus wordt.
Dan zet je er toch gewoon de Omega rom versie op. Nog steeds alle functionaliteit van de Samsung ROM, maar met aroma installer. Je laat gewoon alles wat je niet gebruikt eruit . Of je root je toestel en verwijderd de bloatware zelf.
Anoniem: 449164
@sygys5 oktober 2013 02:10
Volgens mij kan je alle gimmicks handmatig uitschakelen, misschien moet je dat eens proberen, het zou je stroomverbruik flink kunnen verminderen.
Heeft met het stroomgebruik van het amoled scherm te maken
Ik kan me helemaal vinden in wat jij zegt. Ik heb hier een Galaxy S3 maar ik werdt ook spuugzat van alle troep die Samsung er tegenwoordig opzet. Het is bijna net zo erg als bij de gemiddelde laptop. Heb sinds een week Cyanogen draaien en dat is eigenlijk wel het beste wat ik tot nu toe gedaan heb met deze Phone.

Ik moet wel zeggen dat ik touchwiz in het begin nog lang zo slecht niet vond. Maar met elke update lijkt het wel alsof ze meer rotzooi mee installeren (zoals amazon books etc.).

Samsung maakt geweldige telefoons qua hardware maar ik zit er toch aan te denken om de volgende keer een Nexus (hoewel google daar ook al begint met software bundelen) of gewoon de phone met de beste specs en daar een custom rom op te zetten.

Eerder bij de Windows Mobile telefoons (TyTn, TyTn II) was het min of meer noodzaak om er een andere rom op te zetten maar dat zie ik bij android nu ook steeds meer gebeuren.
Ook vindt ik persoonlijk dat de Ui niet goed in elkaar steekt van samsung. Ze gebruiken namelijk voor instellingen, mail en sms maar ook contacten, een zwarte achtergond met grijze letters. Dit is vooral buiten bijna onmogelijk af te lezen bij een felle zon. Hierin is HTC veel verder.
Omdat AMOLED met witte achtergrond in no time leeg is, er zit niet voor niks een limiet op de helderheid van het scherm als die helemaal wit is ;)

Daarbij als ze witte letters op zwarte achtergrond hadden gedaan zou het in theorie net zo goed moeten werken als zwarte letters op witte achtergrond, immers is h et contrast verschil identiek natuurlijk...

Een witte achtergrond op een AMOLED scherm, nee dat heeft enkel nadelen :) Stroomverbruik, en levensduur, en zo wordt ook niet benadrukt waar AMOLED goed in is, weergeven van ECHT zwart :)
Uhm waarom vraag je dat aan mij, als jij dat niet wilt is dat toch jouw keus?

Stel jij toch lekker een witte achtergrond in op een AMOLED scherm, heb je mij niet mee :P
Is dit nu een PenTile scherm?

Minpunt duur? Hah, zet dat maar bij de iPhone 5c
Het was vooral de titel waar ik mij aan irriteerde bij een nieuwe apple telefoon van 830 eu "Apple iPhone 5s: allemansvriend met turbomotor".( mis ik toch iets in deze titel )
En dan nu doe alsof dit heel erg duur is voor een telefoon daar waar hij waarschijnlijk na een maand al voor 550 - 650 te krijgen en waar rond de 600 nu ook wel echt de standaard is voor een high end smartphone.
Geen kudos ik ben teleurgesteld in deze aanpak dacht dat juist tweaker's wel beter wist en ik snap de relevantie van de titel ook niet het is niet veel duurder dan een s4 en je krijgt ook meer waar voor je geld.
Plus dat het gros van de mensen een telefoon met abonnement haalt.
Lees mijn post nog even. Over een iPhone wordt niet geroepen door tweakers dat hij duur is. Maar deze biedt beduidend minder. In dat kader moet je mijn post lezen. Koopje dus.
Het is een koopje voor wat je ervoor terugkrijgt. Mocht je zelf minder over hebben voor een smartphone dan kun je een goedkopere Android variant kiezen, Deze prijs/specs verhouding van 600€/Note 3 vind ik persoonlijk wel een koopje.

Over de bloatware van Touchwiz in de Note 3: Gelukkig is er op Galaxy varianten bijzonder makkelijk root-toegang te krijgen via Odin om er een custom rom op te flashen of de 'bloatware' te verwijderen.
Mee eens, voor de prestaties en wat voor toestel het is, is het een redelijke prijs. Als ik kijk naar:

Iphone 5s 16GB: 699,-
Lumia 1020: 699,-

En dan deze.. qua prijs ligt het onder de bovenstaande 2. Is het te vergelijken? Nee, maar vergeet niet, dat bij deze ten eerste het geheugen gewoon uitbreidbaar is. En je een toch (als je dat wat vind) een gewoon veel groter scherm krijgt. En een verwisselbare accu!

Dankzij Toettoetdaan nog iets toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door corset op 4 oktober 2013 09:13]

En verwisselbare accu, voor de mensen die dit wel eens gebruiken is dat onbetaalbaar!

Mijn Note2 red de twee dagen als je er normaal mee werkt, maar het is toch fijn om een extra accu in je tas te hebben, gewoon voor die ene keer dat je zonder komt te zitten. :)
bedankt, aangepast. Niet bij nagedacht.
Dit toestel biedt meer dan welk toestel dan ook op de markt.
Dat is nogal subjectief... een Xperia Z(1) is waterdicht, een HTC One heeft een (m.i.) veel mooier ontwerp, een Nexus 4 biedt stock Android...

En ja, ook een iphone 5s is duur. En ja, ook dat werd zéér duidelijk in de Tweakers-review gezegd.
En de note 3 heeft een stylus en oled scherm en uitbreidbare opslag.

Maar mist draadloos opladen, heeft een vreemd samsung kabeltje maar is wel via een normaal USB kabeltje op te laden.

Update: is dus geen vreemd kabeltje maar een USB 3 micro kabel zoals beneden vermeld.

Heb hem zelf :) en het is best een leuk toestel. Maar moet toegeven, design is... wel het is een scherm met een randje eromheen waar HEEL snel vuil tussen komt.

Maar goed, ik houd van meisjes dus design zal me een worst wezen.

[Reactie gewijzigd door sfc1971 op 5 oktober 2013 10:50]

de note 3 heeft geen vreemd samsung kabeltje, het is een hele normale USB3-micro kabel.
als je een externe harde schijf/ssd koopt met USB3 krijg je hetzelfde kabeltje.
Hij is geschikt voor draadloos laden.
Waarom moet je dan een speciaal hoesje los kopen?
Inederdaad, deze heeft als minpunt te duur terwijl de iphone 52 even duur is en dat niet als minpunt heeft, terwijl hij veel kleiner is en veel minder vooruitgang heeft ten opzichte van zijn voorganger.

-edit, Bij de iphone 5s blijkt duur ook als minpunt te staan

[Reactie gewijzigd door markdm op 4 oktober 2013 18:07]

Maar wel sneller is dan gelijk welke smartphone, echte innovaties bevat en vooral: vloeiend werkt en niet stottert.
Wedden dat ik sneller een film heb gedownload op een Note 3 dan jij op een iPhone? :+
Natuurlijk mag jij het het geld waard vinden, persoonlijk vind ik dit toestel zeker het geld waard voor de liefhebber, hij is snel, goede accuduur enz, maar hij is nog wel steeds duur.

Een iPhone is ook heel duur, een Galaxy S4, de Lumia 1020 enz ook.

Dus ja het is maar hoe je er naar kijkt, maar met 700 euro is en blijft het een dure telefoon.

Verder is en blijft die groot, wel netjes dat Samsung een groter scherm in vrijwel dezelfde maat behuizing heb kunnen stoppen, maar ik vind mijn Lumia 920 nu al te groot (al heeft dit vooral te maken met de behuizing en niet het 4,5 inch scherm), maarja ook daar het is maar wat de gebruiker wilt.

Achterkant vind ik ook wel netjes gedaan, ik blijft Samsung designs enorm saai vinden, maar de achterkant van recentelijke toestellen waaronder de S3/4, vind ik echt vreselijk, dat doen ze hier veel beter en ik vind het zeker wel passend bij de rest van het design.
Ik vind dit ook raar, bij de review van de 5s wordt er niet vermeld bij de nadelen dat het een (te)duur product is. Accepteren we dat gewoon van Apple en niet van Samsung ofzo?
Bij deze Note 3 review zetten ze het nadeel dat de Note 3 te groot is er ook niet bij. Terwijl ze bij de iPhone 5S er wel bij zetten dat ie te klein is.

Wat dat betreft is er niet 1 lijn te vinden in deze reviews. Want dingen als grote zijn ook heel persoonlijk.

Wat dat betreft is het goed om dit soort dingen op te nemen in de review en ook aan te halen in de bepaling van het aantal sterren. Maar als je het dan gaat doen in de min en plus punten probeer het dan bij alles inderdaad hetzelfde te doen. Niet bij de 1 weglaten en bij de andere wel toevoegen. Maar ja de reviews zijn door 2 verschillende personen geschreven...
Duur? Dit toestel biedt meer dan welk toestel dan ook op de markt. Vraag me af hoe duur een iPhone dan is. Schandalig duur?
Bovendien zul je zien dat het toestel binnen no-time onder de 600 zakt. Koopje zou ik zeggen.
Zelfs dan nog ... 600 euro voor iets dat stottert? Nee danku.
Kijk de videoreview eens en zeg mij waar hij stottert :+
Nexus 4 is een koopje...
Kijk nu is het ineens niet duur? maar goed bij Apple is alles duur in sommige ogen.
Volgens mij ging het hier niet over Apple.
Gelet op de specs en de kwaliteit en constructie kosten en wat de concurrentie in China kan leveren vraag ik mij serieus af hoeveel procent winst pakt Samsung met dit toestel ?! 300% 400% winst ?!
Schandalig bedrag.
Maar het scherm is weer duurder, de behuizing is duurder, de SoC is duurder, het RAM is duurder en ga zo maar door.
Het wordt toch echt tijd dat iemand bij Samsung gaat inzien dat Touchwizz de 'samsung-experience' echt naar beneden haalt. Tijd voor ze om met zoals HTC met Sense een tijd geleden deed de bezem erdoor te halen.
Het kan toch niet dat een Snapdragon 800 framedrops in de menu's heeft! Dat heeft de Vodafone 875 (Alcatel One Touch) van 60 euro met een singlecore processor niet eens.
Maar is dat niet juist wat Samsung gaat doen met Tizen? Overnieuw beginnen?

Persoonlijk vind ik dat er te makkelijk met sterren gestrooid wordt, vrijwel alle toestellen krijgen er minimaal 4. Een duur toestel met een bloated skin met framedrops in de menu's verdient mijns inziens geen 4 sterren.
Ha, daar heb je een punt. Maak je telefoons met android bewust "lacking", introduceer je eigen Tizen systeem dat vloeiender draait.
Anoniem: 449164
@Vexxon5 oktober 2013 02:23
Hij heeft bijna geen framedrops, ik heb 2 dagen met het toestel gewerkt en ik heb het maar 3 x meegemaakt, dit is een gewoon een opgeblazen probleem. Im zou eerder wat aan de efficiëntie van TouchWiz doen.
Het wordt toch echt tijd dat iemand bij Samsung gaat inzien dat Touchwizz de 'samsung-experience' echt naar beneden haalt. Tijd voor ze om met zoals HTC met Sense een tijd geleden deed de bezem erdoor te halen.
Het kan toch niet dat een Snapdragon 800 framedrops in de menu's heeft! Dat heeft de Vodafone 875 (Alcatel One Touch) van 60 euro met een singlecore processor niet eens.
Wel als je 'm hetzelfde menu laat renderen ;)
Mijn 3310 had ook nooit framedrops, maar 't verplaatsen van 100 pixels is wel even wat anders dan een grafische schil renderen.

Neemt niet weg dat het wel heel jammer is dat Samsung zo'n dik toestel ZO voldouwt met rotzooi dat 't alsnog een middenmoter wordt -_-'
Waarom toont men de "onscreen" GFXbench? Dat is toch appel(s) met peren vergelijken?
Pas met de offscreen kan je de vergelijking maken van de GPU vermits vele toestellen andere resoluties hebben.
Omdat je niet van resolutie kan wisselen op een telefoon.
De geteste resolutie is de resolutie waarop de telefoon gebruikt wordt.
Praktisch nut vs theoretisch onnut, daarom.
in dat geval zijn telefoons met een lage resolutie in een voordeel die ze niet zouden mogen hebben.

Ik ben zeker dat indien je een 2 jaar oude (deftige) GPU koppeld aan een 240x180 scherm je de iphone 5s dan kan overtreffen
Wat een onzin. 'Geen voordeel zouden mogen hebben' klinkt nogal jaloers...

En een 240*120 scherm moet wel héél klein worden, wil je een fatsoenlijke dpi hebben (300+)...
Het iphone scherm is anders ook niet groot :D
"Bad-analogy-mode" on.

Mijn tractor is sneller dan een Porsche want hij heeft een sterkere motor!

Context is belangrijk, alleen nummers zijn slechts nummers.
Dan nog zou ik op zijn minst verwachten dat de offscreen benchmarks er ook staan om dit in perspectief te kunnen zetten.

Als je tractors met een porsches wil vergelijken met één tabel waar enkel snelheid gegeven is, dan zou ik ook verwachten dat er een andere tabel bijstaat die de trekkracht van beide vergelijkt.
Een vergelijking maken tussen verschillende gpu's is interessant, maar past meer bij een achtergond over het platform. Door onscreen te testen zie je goed wat de invloed is van de schermresolutie op de uiteindelijke prestaties.
Mooie review, al kan ik me ergeren aan het feit dat Touchwiz een Snapdragon 800 ondersteunt met 3 GB nog aan het stotteren krijgt. Dat is op zichzelf al best een knappe prestatie.
Toch, de Touchwiz skin weggedacht, wat een toestel! Het scherm is prachtig, de achterkant echt mooi en stijlvol, terwijl de S pen echt meerwaarde heeft. Ik zou de telefoon meteen willen, maar meteen een custom rom erop.
Een vraag houdt me wel bezig, komt dat stotteren doordat Touchwiz gewoonweg niet geoptimaliseerd is voor een Snapdragon of zou dat stotteren ook bij de Exynos soc voorkomen?
Heb de note nu ongeveer een week maar ik vraag me echt af hoe ze deze konden laten stotteren want ik heb dit in ieder geval niet gemerkt.

Echt een monster van een telefoon en een wereld van verschil met mijn Note 1.
Zo is dat..
Ik ben wel benieuwd naar een filmpje van een Note 3 die stottert.
Ik denk dat je gewoon op de Google Edition moet wachten, een goede custom - rom of nog 4 maanden als de prijs 100 a 150 euro is gezakt.
Hmm ik snap denk ik toch echt niets van de puntenscore..
Als ik hem toch vergelijk met de 5s kom ik tot het volgende:
Alle negatieve punten die daar aangehaald werden heeft de note niet; Klein scherm, geen uitbreidbaar geheugen en de note is dik € 200,- goedkoper dan de 5s 32gb.

Kijk je naar de positieve punten dan heeft de note een nog betere accu dan de 5s, die daar zelfs als pluspunt genoemd wordt, echter kijkend naar de benchmarks is de iphone inderdaad sneller.

Dan heeft de note veel meer functionaliteit dan de iphone en vind ik het subjectief om touchwiz als minpunt te bestempelen.

Wel krijgt vervolgens deze telefoon 4 sterren en de appel er 4,5
Tja, maar met hetzelfde gemak kun je zeggen: waarom wordt het kleine scherm van de iphone 5s als minpunt benoemd en de enorme omvang van de Note 3 niet? Is een kwestie van persoonlijke voorkeur: sommige mensen vinden 4 inch groot genoeg, anderen zweren bij minimaal 5... beetje vreemd voor een review om dan het ene als minpunt te bestempelen en het andere niet...
Tja, maar met hetzelfde gemak kun je zeggen: waarom wordt het kleine scherm van de iphone 5s als minpunt benoemd en de enorme omvang van de Note 3 niet? Is een kwestie van persoonlijke voorkeur: sommige mensen vinden 4 inch groot genoeg, anderen zweren bij minimaal 5... beetje vreemd voor een review om dan het ene als minpunt te bestempelen en het andere niet...
Het verschil zit hem in de keuze: bij Apple heb je keuze tussen 4" (en 3,5"), bij Samsung tussen alle schermformaten. Wil je een iPhone met groot scherm? Pech. Wil je een Samsung met klein scherm? Prima, neem je een S4 Mini of iets dergelijks. Als Apple je de keuze had gegeven tussen 4" en iets groters, dan was de 5s een keuze geweest en had het kleine scherm nooit tussen de minpunten gestaan.

Ook hierop valt uiteraard weer van alles af te dingen (en ik verwacht niet anders of dat gebeurt in reacties hieronder) en je kunt het ermee eens zijn of niet. Maar eh, daarvoor hebben we reviews: het zijn onderbouwde subjectieve observaties - en de kern van subjectief is dat je het ermee eens kan zijn, maar het hoeft niet.
Het verschil zit hem in de keuze: bij Apple heb je keuze tussen 4" (en 3,5"), bij Samsung tussen alle schermformaten.
Dat ben ik toch niet met je eens Arnoud. Een review gaat nl. over een toestel (in dit geval de Note 3) en niet over de hele line-up van Samsung. Dan maakt het voor de beoordeling van 'formaat' toch niet uit dat er Samsungs in alle vormen en maten zijn?

Je hebt 'duur' ook bij de nadelen staan, maar er zijn toch ook genoeg Samsung toestellen die veel goedkoper zijn?
Dat ben ik toch niet met je eens Arnoud. Een review gaat nl. over een toestel (in dit geval de Note 3) en niet over de hele line-up van Samsung. Dan maakt het voor de beoordeling van 'formaat' toch niet uit dat er Samsungs in alle vormen en maten zijn?
Vind ik wel. Mensen kopen een Note vanwege de pen en het grote scherm: het is wat het onderscheidt van andere Samsungs. Mensen kopen niet massaal iPhones vanwege het kleine scherm (wel vanwege de kleine behuizing misschien, maar niet vanwege het kleine scherm). Mensen willen een iPhone, en het is mijn inschatting dat als er een keuze zou zijn tussen de huidige iPhones en een 4,7"-versie bijvoorbeeld, veel meer mensen voor de grotere versie waren gegaan.

Die keuze biedt Samsung wel - en Apple niet :)
Dat is puur een aanname. De line-up en grote scherm mag niet klakkeloos meegenomen in de eind conclusie. Je kan hooguit aangeven dat het voor een bepaalde doelgroep is.
Een groter scherm is per definitie niet positief, het heeft ook zijn nadelen.
Als het nou inslag had op de kwaliteit, maar dat heeft het ook niet.
Je bewering dat mensen misschien kopen voor de kleine behuizing en niet voor het kleine scherm is een beetje krom, omdat dit onlosmakelijk aan elkaar verbonden is. Zou helemaal grappig zijn als er in een review komt te staan ' de behuizing is fijn, klein en ligt prima in de hand, alleen is het scherm hierdoor 5 inch te klein en is het dus een minpunt '

Door de schermgrote puur als positief of negatief te beoordelen schuif je alle gebruikers over 1 kam. Ik zie bijvoorbeeld een groot scherm als een enorm nadeel. Wat als we dit doortrekken naar de ultra-books? want die gebruikers kopen dan toch ook puur voor de grote van de behuizing? 12 inch scherm is dus ook een minpunt. Wat met de 7 inch iPads.... ai , minpunt.
Volstrekte onzin.

En het er bij halen van een product lijn mag geen enkele invloed hebben op de eindbeoordeling van het specifieke product. Dat zou een review totaal onbruikbaar maken.
De line-up en grote scherm mag niet klakkeloos meegenomen in de eind conclusie. Je kan hooguit aangeven dat het voor een bepaalde doelgroep is.
Dat doen we ook. In elke review weer.
Je bewering dat mensen misschien kopen voor de kleine behuizing en niet voor het kleine scherm is een beetje krom, omdat dit onlosmakelijk aan elkaar verbonden is.
Absoluut niet. Er is een verband, maar je ziet bijvoorbeeld duidelijk een verschil tussen wat Sony doet en wat LG doet. Ook HTC neemt een andere lijn met zijn One-serie. Sommige willen zo groot mogelijke schermen in zo klein mogelijke behuizingen stoppen, andere niet. Er is een verband, zeker, maar een Motorola Razr I of Samsung Galaxy S4 Mini zijn maar iets groter dan een iPhone met een groter scherm.
Door de schermgrote puur als positief of negatief te beoordelen schuif je alle gebruikers over 1 kam.
Nee hoor, alleen conclusies laten weinig ruimte voor dit soort nuances, plus- en minpunten even more so. Wat moet je weten als je interesse hebt in deze telefoon? Dat een iPhone een relatief klein scherm heeft, is volgens mij een prominent punt - en een minpunt. Een al dan niet uitbreidbaar geheugen is ook niet voor iedereen een plus- of minpunt. Het is simpelweg keuzes maken - en we maken geen keuzes voor iedereen, we varen op ons eigen kompas.
En het er bij halen van een product lijn mag geen enkele invloed hebben op de eindbeoordeling van het specifieke product.
Want? Een product staat toch nooit alleen? Er is concurrentie - en die wegen we mee - en de fabrikant zelf heeft al dan niet aantrekkelijke telefoon die invloed hebben op de beoordeling. Goed voorbeeld daarvan is de Lumia 925 van Nokia, die op zichzelf een prima smartphone is maar door het bestaan van Nokia's eigen Lumia 920 en Lumia 1020 maar een klein plekje in Nokia's assortiment inneemt. Dat zijn dingen die meespelen.

Het is juist heel naief om een product op zichzelf te beoordelen. Een product staat in een tijd, in een markt en in een line-up. Deze hele 'omgeving' maakt of het voor veel mensen een goede keuze is of juist niet. Juist de vergelijkingen maken reviews goed of niet. Zonder vergelijkingen geen reviews.

Het maakt imho een review totaal onbruikbaar als het alleen over dat product gaat. Je weet dan niets, je weet niet waar het staat en waar je het moet plaatsen. Het geven van die context is een van de belangrijkste aspecten van een review.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 4 oktober 2013 13:06]

Geheel mee eens. Kijk je naar een Motorola Droid Mini (Helaas niet buiten de US beschikbaar) dan zit daar dus een 4.3 inch scherm in terwijl het formaat van de telefoon vergelijkbaar is met een Iphone 5s.

Het scherm van de Iphone 5s is dus relatief klein voor het formaat en heeft dikke bezels terwijl we het hier wel over een erg dure telefoon hebben.

Ik hoop dan ook dat de volgende Iphone (6) een groot scherm in zo'n klein mogelijk jasje stopt.
Waarom maakt dat bij Samsugn wel uit? De enige vergelijking die dan opgaat, is met vergelijkbare toestellen van concurerende merken. Dat Apple maar een beperkte keuze heeft in toestellen, wordt nooit als een negatief punt aangebracht, ondanks dat schermdiagonaal ook een persoonlijke keuze zal zijn.

Dit is namelijk een van de weinige toestellen met een pen, waarom zou je dan deze vergelijken met andere toestelen zonder dergelijke asseccores? Dit toestel heeft namelijk een heel duidelijk doel voor ogen, het is geen "algemene" smartphone, hier is bewust gekozen voor een grote scherm diagonaal MET een stylus.

Of wordt Apple hier toch weer de hand boven het hoofd gehouden? Want hier lijkt het nu toch wel verdacht veel op. Het gaat namelijk niet over de line up van Samsung, maar een specefieke telefoon dat een specefieke vraag bediend, de enige vergelijking die hier dan op mag gaan, is andere toestelen van ANDERE merken die een vergelijkebare functionaliteit bieden, niet met andere toestellen van Samsung, want dan wordt een vergelijking al snel scheef met prijs, schermdiagonaal, specs en functionaliteit.
Natuurlijk beoordeel je wel zo.

Als jij zegt ik wel een Samsung Galaxy en je krijgt 3-4 toestellen voor je neus, met allemaal verschillende schermgrotes, dan ga jij niet de 1 of de ander negatief beoordelen omdat JIJ niet gecharmeerd bent van die grote, je hebt immers keuze.
Bij Apple is dit wel een minpunt, want hier heb jij die keuze niet. Dat betekent natuurlijk niet dat je niet tevreden zou zijn met die grote, want het kan heel goed zijn dat je deze perfect vindt.

Maar precies wat Arnoud zegt, mensen hebben de keuze niet, wil jij een groot scherm en iOS, dan heb je pech, wil jij Android en een scherm van bepaalde grote, dan geen probleem, Samsung biedt het allemaal.
Niet helemaal waar, als jij een high end Samsung wilt ben je gebonden aan een s4 of een Note 3, beide grote toestellen. Kleinere toestellen hebben mediocre hardware (maar worden wel onder de naam van de vlaggenschepen verkocht).
Helaas heb je bij Samsung die keuze ook niet. Ik zou erg graag een telefoon van rond de 4.3 en 4.5 inch willen met high end specs, maar het enige wat Samsung, HTC, LG en Sony te bieden hebben op het gebied van wat bescheidener schermformaten zijn uitgeklede varianten met mindere hardware.

Eigenlijk heeft Android een omgekeerd iPhone probleem. Waar bij Apple de high end het met een klein scherm moet doen zijn bij Android de echte snelheidsmonsters voorbehouden aan de de 4.7 inch en groter categorie.
Dus het mag nooit een plus of minpunt zijn. ;)
Tsja het blijft een review van een persoon.

Blijkbaar is het hier onmogelijk om objectief te blijven, al is dat ook wel erg moeilijk als het gaat om bijvoorbeeld schermformaat. Er zijn geen feiten over welke maat er nu beter of het beste is.

Dat is ook het leuke, de beste telefoon kan verschillend zijn voor verschillende personen, gelukkig maar.
ik kan mij toch niet vinden in hoe de meting van contrast is uitgelegd.

De uitleg zegt dus dat ongeacht de lichtopbrengst van het scherm, er altijd sprake is van oneindig/perfect contrast als je de pixels uit kunnen.

MAW, ook al heeft de pixel maar 1 laag intensiteits nivea en kan de pixel uit, dat betekent per definitie, perfect/oneindig contrast? Lijkt mij redelijk discutabel.
Nee hoor je kan 0 niet delen door 1 en je kan 0 niet delen door 10000000 :)

Perfectie bestaat niet dus waar die term vandaan komt snap ik sowieso niet, je kan streven naar perfectie, maar behalen is imho onmogelijk :)

Er is dus inderdaad verschil, maar dat is niet te berekenen met de normale rekenmethode.
Ze zouden eigenlijk (bijv.) 0,0001 als waarde moeten gebruiken ipv 0 want dat is wel deelbaar...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 4 oktober 2013 09:37]

Maar ze gebruiken meetwaardes om dat contrast te berekenen, de gemeten zwartwaarde is nu eenmaal zo laag. Zelfs als je een willekeurig getal gaat gebruiken zoals jij suggereert, dan bekom je alsnog een contrast dat hoger is dan de 10000:1 op de grafiek, maar heel wetenschappelijk is dat toch niet. Eigenlijk is er een gevoeligere meting nodig, en misschien moet overwogen worden om het contrast van AMOLEDs op een andere manier te berekenen om toch onderling te kunnen vergelijken (het is toch vele malen hoger dan dat van LCDs).

Het contrast moet eigenlijk vooral aanduiden hoe goed de zwartwaarde van een scherm is. En het is toch gewoon zo dat zelfs met maar een helderheid van 100cd een AMOLED een heel hoog contrast heeft (want zwart is nog steeds zwart), ik vind dat niet echt discutabel. Daarmee wordt niets gezegd over de algemene kwaliteit van het scherm, die moet je bepalen met de hulp van verschillende waardes, en bij een lage intensiteit zou dat dan de spelbreker zijn.
Om het onderlinge verschil tussen AMOLED-schermen aan te geven kan je gewoon de helderheid aan houden (hoger = beter) immers is dat het enige variabel, de zwartwaarde is immers vast en 0 :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 4 oktober 2013 14:27]

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.



1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee