Inleiding
De stroom van geruchten over nieuwe producten van Apple lijkt wel het gehele jaar door te gaan. Is het niet over nieuwe iPads, dan gaat het wel over Macbooks, of over de vraag wanneer het bedrijf de tv-markt zal betreden. Het meestbesproken product is toch wel de iPhone.
Dit jaar gingen de meeste geruchten gek genoeg niet over de iPhone 5s, de opvolger van de iPhone 5, maar over een goedkopere variant, de 5c. Gezien het feit dat Apple voor zijn S-telefoons vaak dezelfde behuizing gebruikt als bij zijn voorganger, zou je misschien kunnen concluderen dat de iPhone 5s niet zo'n spannende telefoon is, maar niets is minder waar.
Apple mag de buitenkant dan grotendeels hetzelfde gelaten hebben, het binnenwerk is compleet op de schop gegaan. Zo wordt het toestel aangedreven door de nieuwe A7-soc; de allereerste ARM-chip de gebruiktmaakt van de 64-bits armv8-instructieset. Daarnaast heeft Apple de camera verbeterd. De tofste nieuwigheid is echter dat de Home-knop er een nieuwe functie bij heeft gekregen: bij de iPhone 5s kan deze namelijk vingerafdrukken lezen, zodat gebruikers makkelijk hun telefoon kunnen ontgrendelen. Ook zal de iPhone 5s vanaf zijn release natuurlijk het nieuwe iOS 7 draaien.
Na de onthulling van Apples nieuwste high-end-smartphone konden wij bij de Apple Store in Berlijn aan de slag met zowel de 5s als de 5c. In dit artikel gaan we hands-on met de iPhone 5s en gaan we dieper in op de spannende nieuwe soc, de camerafuncties en de vingerafdrukscanner in dit nieuwe model.
/i/1378847736.jpeg?f=imagenormal)
Vertrouwde behuizing, maar nu met vingerafdrukscanner
De behuizing van de iPhone 5s is vrijwel identiek aan die van de iPhone 5. De voorkant bestaat uit een 4"-Retina-scherm met een resolutie van 1136x640 pixels en onder dat scherm zit de vertrouwde Home-knop, maar nu zonder het vierkantje in het midden.
Voor de achterzijde maakt Apple wederom gebruik van een groot oppervlak van geanodiseerd aluminium dat boven en onder geflankeerd wordt door een strook van glas. De volumeknoppen en powerknop zitten op dezelfde plekken en zien het er hetzelfde uit. Voor zover geen verrassingen dus.
/i/1378847555.jpeg?f=imagenormal)
iPhone 5s (links) en iPhone 5 (rechts)
De 5s is, net zoals de iPhone 5, een fijne telefoon om vast te houden. Vergeleken met de grotere Android-smartphones van de laatste tijd is hij een stuk compacter en ook is hij merkbaar lichter. Dankzij de smalle behuizing is het tevens makkelijk om met je duim alle hoeken van het scherm te bereiken. Ben je echter grote telefoons gewend dan doet het scherm wel wat klein aan.
Toestel | iPhone 5s | iPhone 5 | iPhone 5c | Nexus 4 | Galaxy S4 |
Schermdiagonaal |
4" |
4" |
4" |
4,7" |
5" |
Hoogte |
12,38cm |
12,38cm |
12,44cm |
13,4cm |
13,7cm |
Breedte |
5,86cm |
5,86cm |
5,92cm |
6,9cm |
7,0cm |
Dikte |
7,6mm |
7,6mm |
8,97mm |
9mm |
7,9mm |
Gewicht |
112 gram |
112 gram |
132 gram |
139 gram |
130 gram |
Na de release van elke iPhone lijkt er wel een probleem op te duiken met de behuizing. Bij de iPhone 4 was natuurlijk 'antenna-gate', het fenomeen dat het signaal weg kon vallen als de behuizing op een bepaalde manier werd vastgehouden. Bij zowel de 4 als 4s bleek het glas aan de achterkant erg breekbaar als de telefoon viel of een tik kreeg, en bij de iPhone 5 bleek de aluminium achterkant niet goed bestand te zijn tegen krassen.
Apple meldde tijdens de persconferentie niet of het materiaal waaruit de 5s opgebouwd is precies hetzelfde is als bij de iPhone 5, wat ons doet vermoeden dat de nieuwe iPhones waarschijnlijk even krasgevoelig zijn. De 5s is wel in nieuwe kleurstellingen beschikbaar: gold, silver en space gray, waarvoor net even andere coatings ontwikkeld moeten zijn. Wellicht heeft Apple gelijktijdig de krasbestendigheid verbeterd, maar dan hadden we eigenlijk verwacht dat ze daar melding van gemaakt hadden.
Ontgrendelen met je vingerafdruk
De welbekende Home-knop, die al vanaf de allereerste iPhone grofweg hetzelfde werkt, heeft bij de 5s een nieuw truukje geleerd. Apple heeft namelijk een vingerafdruklezer ingebouwd, die het 'Touch ID' noemt. Hiermee kunnen gebruikers hun toestel ontgrendelen door de duim kortstondig op de Home-knop te leggen. Per telefoon kunnen vijf verschillende vingerafdrukken opgeslagen worden, zodat je niet altijd dezelfde vinger hoeft te gebruiken, maar bijvoorbeeld ook een familielid kunt toevoegen.
/i/1378847285.jpeg?f=imagenormal)
We mochten de nieuwe ontgrendelmethode niet zelf uitproberen van Apple, maar we hebben wel meerdere uitgebreide demo's gekregen waarin de gehele functionaliteit uit de doeken gedaan werd. Het is overigens goed om te weten dat een vingerafdruk altijd gepaard gaat met een pincode, zodat de telefoon ook nog ontgrendeld kan worden als er iets mis gaat met de herkenning.
Om een nieuwe vingerafdruk toe te voegen moet je een wizard doorlopen. Deze toont een plaatje van een vingerafdruk, in het grijs, en vraagt de gebruiker om de vinger herhaaldelijk op de Home-knop te leggen. Bij elke aanraking zal een deel van de vingerafdruk ingekleurd worden met rood, dat deel van de afdruk is dan herkend en opgeslagen. Je moet met je vinger dus blijven tikken totdat de afdruk op het scherm helemaal ingekleurd is. De wizard zal daarbij soms ook vragen je vinger wat te kantelen, zodat ook de zijkanten goed meegenomen worden. Al met al duurt het instellen ongeveer een minuut.
Omdat we zeker wilden zijn dat we niet gefopt werden, hebben we aan meerdere Apple-medewerkers eerst gevraagd een nieuwe vinger toe te voegen en vervolgens de telefoon te vergrendelen en unlocken. Dat lukte elke keer, binnen heel korte tijd. De snelste manier is om eerst op de Home-knop te drukken - dan wordt de telefoon wakker - en daarna je vinger op de Home-knop te houden. Bij elkaar duurt dat een dikke seconde.
Touch ID is zo'n feature waarvan je denkt 'waarom heeft iemand dat niet eerder bedacht?', want als je het eenmaal in werking hebt gezien is het meteen vanzelfsprekend. Het is veel sneller dan eerst het scherm aanzetten, dan een swipe te doen en vervolgens je pincode in te toetsen.
Privacy-issues?
Met de recente onthullingen over Prism en de NSA zou je wel twee keer nadenken voordat je een vingerafdruk aan een techbedrijf zouden afstaan. Apple benadrukte tijdens de presentatie dat zeer zorgvuldig met de afdruk omgegaan zal worden. Hij zal bijvoorbeeld enkel lokaal en versleuteld op de telefoon opgeslagen worden, en niet geupload worden naar een server, ook niet die van Apple.
Waar hij precies opgeslagen wordt is niet duidelijk, maar Apple zei dat het binnenin de nieuwe A7-chip was. We denken dat er op de soc een kleine stukje dedicated en beveiligd flashgeheugen zit van een paar KB dat hiervoor gebruikt wordt. Zeker weten doen we dat echter niet. Bovendien is dat natuurlijk geen garantie dat de vingerafdruk voor altijd op de telefoon opgeslagen blijft en niet op afstand kan worden uitgelezen. Elke gebruiker zal voor zichzelf de afweging moeten maken of hij of zij zich er comfortabel bij voelt.
Hardware en prestaties: de nieuwe A7-soc
Tot aan de iPhone 3GS kocht Apple zijn soc's in bij Samsung, maar met ingang van de iPhone 4 en iPad stapte het bedrijf uit Cupertino over op een eigen chipontwerp. In het begin was dat nog redelijk eenvoudig: de A4-soc uit de iPhone 4 was opgebouwd uit standaardcomponenten, zoals het Cortex A8-processorontwerp van ARM en een PowerVR-gpu van Imagination Technologies. Beetje bij beetje paste Apple zaken aan en met elke versie wist het bedrijf meer en meer zijn eigen stempel op de chip te drukken. Al dat werk kwam met de introductie van de iPhone 5 samen in de A6-soc, die niet meer het standaard Cortex-ontwerp van ARM gebruikte, maar een door Apple zelf ontworpen processorkern genaamd Swift.
Eigenlijk hadden we verwacht dat Apple voor de nieuwe A7-soc met kleine wijzingen zou komen: misschien wat hogere kloksnelheden, een krachtigere gpu, maar niet veel meer dan dat. Het bedrijf had immers net een nieuwe architectuur ontwikkeld, en bij grote bedrijven als Intel en Qualcomm is zichtbaar dat je dat niet jaar op jaar volhoudt.
/i/1378847667.jpeg?f=imagenormal)
Dat bleek fout. Eén van de grootste verrassingen van de presentatie was de onthulling dat de A7-soc niet gebruikmaakt van de 32-bits armv7-instructieset, zoals vrijwel alle high-end smartphone-chips van dit moment, maar van de gloednieuwe 64-bits armv8-instructieset. Daarmee is de A7 de eerste soc die van armv8 gebruikmaakt.
Enigszins tegen traditie in gaf Apple redelijk wat technische informatie over de A7, al is ook nog veel onduidelijk. Ten opzichte van de A6 zijn er tweemaal zoveel general purpose- en floating point-registers en de gehele chip bestaat uit meer dan 1 miljard transistors. Daarnaast is het veilig aan te nemen dat, gezien het feit dat de chip nauwelijks groter is geworden, de A7 op een kleinere procedé dan de A6 gemaakt wordt. De A6 werd nog op 32nm geproduceerd bij Samsung, maar het bedrijf heeft inmiddels ook zijn 28nm-procedé op orde, en vermoedelijk maakt Apple daar gebruik van voor de A7.
Volgens Apple is de A7 tot twee keer sneller dan de A6, zowel bij algemene rekentaken als op grafisch vlak. Het is echter niet duidelijk of gebruikgemaakt moet worden van alle functionaliteit binnen de armv8-instructieset om die snelheidswinst te behalen. Omdat de chip ook overweg kan met 32bit-code draaien huidige apps prima, maar om echt het maximale uit de soc te halen moeten ontwikkelaars waarschijnlijk specifieke code schrijven voor de armv8-instructieset.
Over de gpu is Apple traditioneel stil. De enige referentie die te vinden is, wijst naar een 'Apple A7 gpu' en de naam van Imaginations PowerVR-lijn wordt niet eens meer genoemd. Het is dus onduidelijk welke gpu erin zit, maar als Apple vast heeft gehouden aan PowerVR, dan moet het een Series 6 'Rogue'-gpu zijn: deze ondersteunen namelijk OpenGL ES 3.0, iets wat de eerdere PowerVR-gpu's niet aan boord hebben.
Naast de nieuwe processorkernen is er ook een M7-core bijgekomen, voor het constant monitoren van de input van onder meer de gyroscoop, het kompas en de kantelsensor. Daarmee worden volgens Apple nieuwe fitness-apps mogelijk, omdat het nu minder stroom kost om die sensoren vaker uit te lezen. Het effect van deze M7 hebben we nog niet kunnen zien, maar het is opmerkelijk dat Apple deze stap neemt. Eerder dit jaar deed Motorola iets soortgelijks: het noemde specifiek enkele low-power processorcores die nieuwe functionaliteit mogelijk maken. Dat ging toen niet om beweging, maar onder meer om het constant monitoren van de input via de microfoons.
Hoe snel is de 5s in de praktijk?
Op papier is de A7 dus een beest van een chip, zo snel zelfs dat Apple hem 'desktop class' durft te noemen. Van al die extra rekenkracht merk je echter maar weinig als je de telefoon voor dagelijkse taken aan het gebruiken bent, en dat is eigenlijk een verhuld compliment aan de iPhone 5. Apples vorige high-end-telefoon voelt ondanks het feit dat hij een jaar oud is namelijk helemaal niet traag aan. Bij het bedienen van de interface merkten we dus nauwelijks verschil, al zullen apps heus wel iets sneller starten en webpagina's iets sneller laden als je er een stopwatch bij houdt.
De extra rekenkracht van de A7 komt op andere plekken tot uiting, bij games bijvoorbeeld. De mannen van Epic Games toonden het derde deel uit de gameserie Infinity Blade op de iPhone 5s en de getoonde graphics waren overduidelijk beter dan wat de iPhone 5 kan produceren. Het is natuurlijk moeilijk om een goed oordeel te geven naar aanleiding van een demonstratie die op video getoond wordt, maar de kwaliteit leek vergelijkbaar met die van eerste generatie Xbox 360-games. Pin ons daar echter niet op vast.
Camera: betere flitser en slow-motion-video
De 8-megapixelcamera in de iPhone 5 was niet drastisch gewijzigd ten opzichte van de 4s; het ging nog steeds om een 1/3.2" sensor met daarvoor een lens die uit vijf elementen bestond met een diafragma van f/2.4. Apple had zich vooral gericht op het kleiner maken van de gehele module om in de plattere behuizing van de iPhone 5 te passen. Aan de kant van beeldwerking was wel het een en ander aangepast waardoor vooral de kwaliteit bij weinig licht verbeterd was.
De concurrentie heeft het afgelopen jaar niet stil gezeten op het gebied van camerakwaliteit. Nokia komt deze maand In Nederland met de Lumia 1020 op de markt die over een sensor beschikt met maar liefst 41 megapixels. Via een methode die pixel binning of oversampling genoemd wordt, maakt Nokia van de sensordata uiteindelijk een kleinere foto met hoge beeldkwaliteit. HTC gooide het over een andere boeg met zijn Ultrapixel-concept dat uitgaat van een grote beeldsensor met een relatief lage resolutie, maar grote pixels.
Apple heeft bij de 5s voor een traditionele aanpak gekozen en de camera is dan ook een evolutie van die in de 5. De sensor is 15 procent groter, maar de resolutie is hetzelfde, waardoor de grootte van de individuele pixels ook toegenomen is. Daardoor kunnen ze in theorie meer licht opvangen. Daarnaast is het maximale diafragma vergroot van f/2.4 naar f/2.2 waardoor meer licht de sensor kan bereiken. Het is echter niet de camera-hardware waar Apple het hardst aan gesleuteld heeft, maar alles eromheen. Foto's hebben nog altijd dezelfde 8MP-resolutie.
Een flitser die kleuren kan mengen
Zo is de 5s voorzien van een nieuwe type flitser die door Apple 'True Tone'-genoemd wordt en bestaat uit een ledje met een warme kleur en eentje met een koelere kleur. Afhankelijk van de kleur van het omgevingslicht zal de 5s de kleur van de flits aanpassen, om er zo voor te zorgen dat deze in balans zijn. Apple wil hiermee het bekend effect voorkomen dat bij een ingeflitse foto de kleuren op de voorgrond totaal niet overeenkomen met die op de achtergrond.
/i/1378847213.jpeg?f=imagenormal)
We hebben de feature jammer genoeg niet kunnen uitproberen, dus we kunnen enkel afgaan op wat Apple ons liet zien. Dat zag er zeker goed uit en leek een stuk natuurgetrouwer dan we gewend zijn van smartphonephoto's waarbij de flitser gebruikt is. We weten natuurlijk niet of de demofoto's echt direct uit een iPhone 5s kwamen of dat ze nog een beetje bijgewerkt waren.
Slowmotion-video en burstmode
Dankzij de snellere A7-chip heeft Apple wat nieuwe features aan de camera-app toe kunnen voegen die flink wat rekenkracht vereisen. Het is nu bijvoorbeeld mogelijk om video's op te nemen met 120 frames per seconde. De maximale resolutie wordt dan verlaagd naar 1280x720 pixels, in plaats van de full-hd-resolutie die je normaal bij video's hebt. Nadat de video geschoten is kan bepaald worden of de gehele video in slowmo moet zijn, of slechts een klein deel. Via een simpele interface kan je een stukje van de video afbakenen en vervolgens aangeven dat alleen dat deel vertraagd afgespeeld moet worden. Het is een leuke feature die bovendien makkelijk werkt en we denken dat veel gebruiker er - zeker in het begin- driftig mee zullen experimenteren.
/i/1378848192.jpeg?f=imagenormal)
Dankzij een nieuwe burst-modus is het mogelijk om heel veel foto's snel achter elkaar te maken, met een framerate van 10fps. Daar lijkt vooralsnog geen limiet op te zitten, behalve dan de hoeveelheid vrije opslagruimte. Als je de burst-modus gebruikt begint een tellertje mee te lopen en die is opgebouwd uit drie getallen. We hadden niet het geduld om te kijken wat er gebeurde na foto 999, maar duidelijk is wel dat de meeste mensen al lang gestopt zullen zijn met foto's maken voor dat aantal behaald is. Nadat je een burst gedaan hebt kan je één of meerdere goed gelukte foto's uitkiezen en de rest weggooien.
Een laatste nieuwe feature die Apple noemde is beeldstabilisatie, al lijkt het hier om softwarematige stabilisatie te gaan en niet de superieure optische variant die in recente smartphones als de Lumia 1020 en de LG G2 te vinden is.
iOS 7: een compleet nieuw uiterlijk
De afgelopen 6,5 jaar is het iOS-besturingssysteem dat Apple voor de iPhone en iPad gebruikt visueel gezien niet sterk veranderd. Natuurlijk zijn er hier en daar details aangepast, animaties toegevoegd, iconen gewijzigd en app-interfaces aangepast, maar de algehele look and feel is al jaren hetzelfde. Daar was ook lange tijd niets mis mee: iOS steek voor de meeste mensen nog steeds heel goed in elkaar en de interface mocht dan weinig vernieuwend zijn, hij was voor velen ook vertrouwd, en de waarde daarvan moet niet onderschat worden.
Toch zag ook Apple de kritiek op het ontwerp toenemen. Vooral het veelvuldig gebruik van skeuomorphism, de ontwerpstijl waarbij digitale elementen lijken op iets uit het dagelijkse leven, leek de tand des tijds niet goed te doorstaan. De boekenkast in iBooks, het groene kleedje in Game Center, het leer met neppe stiksels in Find my Friends; allemaal voorbeelden van designkeuzes waar steeds vaker kritiek op te horen was.
Apple besloot om Jonathan Ive, de industrieel ontwerper die al jaren verantwoordelijk is voor het uiterlijk van Apple-hardware, ook los te laten op de softwaretak van het bedrijf. Ive heeft niet veel tijd gehad om zijn visie op iOS uit te werken, want een dik half jaar na zijn aanstelling kon Apple al een eerste bètaversie van iOS 7 presenteren, inclusief een compleet nieuw design, zonder skeuomorphism maar vol met felle kleuren en platte elementen.
/i/1378795967.jpeg?f=imagenormal)
iOS 7 bèta 6 op de iPhone 5 (klik voor vergroting)
Hoewel iOS 7 dus vol met felle kleuren zit, is het ontwerp simpeler geworden. In plaats van knoppen moet je nu vaak op een gekleurd woord tikken, de backknop is nu een pijltje zonder achtergrond en het lettertype is op een afslankdieet gegaan. In die queeste naar eenvoud is Apple misschien een beetje ver doorgeschoten. Zo is de terugknop in sommige apps helemaal weg, en moet in in plaats daarvan vanaf de linker schermrand naar binnen geveegd worden. Dat is visueel niet te zien, terwijl de terugknop natuurlijk duidelijk zichtbaar was.
Ook op andere plekken in het OS is nu minder duidelijk hoe de interface bediend moet worden. Een beetje handige gebruiker vogelt het binnen niet al te lange tijd wel uit, maar voor een beginnend gebruiker is de lat hoger gelegd. Het is interessant om te zien dat Apple denkt dat mensen anno 2013 minder bij de hand genomen hoeven te worden bij dit soort zaken.
De wijzigingen in iOS 7 zijn overigens niet alleen van visuele aard; er zijn zelfs een aantal features bijgekomen die al bij menig persoon op het verlanglijstje stonden. Zo hoef je niet meer te jailbreaken als je snelkoppelingen wil voor het aan- en uitzetten van zaken als wifi en bluetooth. Via het Control Center, dat opgeroepen wordt door van onder naar boven te vegen, kan je dat soort dingen regelen en ook bijvoorbeeld je schermhelderheid aanpassen, de flitser als zaklamp inzetten en de muziek-app aansturen.
/i/1378795658.png?f=thumb)
Voor een uitgebreidere uiteenzetting van alles wat nieuw is in iOS 7 verwijzen we je naar deze hands-on die we schreven na de release van de eerste bètaversie.
Wegens strenge controle van Apple hadden we tijdens de hands-on niet de mogelijkheid om uitgebreid screenshots te maken van iOS 7 op de 5S. De screenshots op deze pagina zijn van bèta 6 op een iPhone 5 en zijn bedoeld om een globaal beeld te geven van de wijzigingen: op wat wijzigingen na - bijvoorbeeld vanwege de vingerafdrukscanner - ziet de software er hetzelfde uit en werkt het hetzelfde.
Volledige 4g-ondersteuning in Nederland
De iPhone 5 was de eerste iPhone met ondersteuning voor de 4g-techniek lte. Althans, als je in een land woonde waar de providers frequenties gebruiken waar de iPhone 5 mee overweg kan. Lte kan namelijk, net als gsm en 3g, op verschillende frequenties ingezet worden. De iPhone 5 kan overweg met 850Mhz-, 1800MHz- en 2100MHz-banden, waardoor het toestel in bijvoorbeeld Amerika en Canada prima werkt op de daar aanwezige 4g-netwerken.
In verscheidene landen, waaronder Nederland, worden echter banden gebruikt die door de iPhone niet ondersteund worden. KPN en Vodafone zijn vooralsnog ver met de landelijke uitrol van een 4g-netwerk rondom de 800MHz-band, en dat is er nou net eentje waar de iPhone 5 niet mee overweg kan. De 1800MHz-band gaat door KPN ook gebruikt worden en wordt vanaf 18 september door Vodafone ook gebruikt in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Maastricht en de stad Utrecht. T-Mobile's netwerk maakt enkel gebruik van de 1800MHz-band.
De iPhone 5s heeft al deze problemen gelukkig niet, want Apple heeft nu ook ondersteuning voor die 800MHz-band ingebouwd die in Nederland zo populair is.
Geen wifi-ac
Wat de 5s niet heeft op draadloos gebied - en wat we eigenlijk wel verwacht hadden - is ondersteuning voor de wifi-standaard 802.11ac. Deze moet flink hogere snelheden mogelijk maken dan de huidige n-standaard en wordt al ondersteund door bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S4 en de HTC One, telefoons die alweer een paar maanden op de markt zijn. Aangezien Apple met de 5s waarschijnlijk weer een jaar wil doen vinden we het weglaten van 802.11ac geen slimme keuze. Bovendien is er al Apple-hardware op de markt die dat wel ondersteunt, zoals de Airport Extreme.
Tot slot
Hoewel de iPhone 5 en 5s in naam en uiterlijk veel op elkaar lijken heeft Apple toch weer een aantal vernieuwingen weten door te voeren die ervoor zorgen dat de 5s wel degelijk een betere telefoon is. De verschillen moeten, ondanks de nieuwe hardware, echter niet gezocht worden in de algemene snelheid: als je met de snelheid van je iPhone 5 tevreden bent dan zal je van de 5s niet steil achterover slaan.
De nieuwe A7-soc is desondanks enorm interessant, puur en alleen al omdat het laat zien waar Apple op hardwarevlak toe in staat is. Een paar jaar geleden werden de socs van Apple nog in elkaar gezet met standaard onderdelen, maar nu weet het bedrijf eerst een compleet eigen processorontwerp te maken en een jaar later wordt al overgestapt op een nieuwe architectuur. Dat zijn hele grote stappen in een hele korte tijd, en dat hadden maar weing mensen verwacht.
Met de extra rekenkracht doet Apple leuke dingen. Met slowmotion-video kan je aardige resultaten bereiken en de burst-modus zorgt ervoor dat een ietwat luie fotograaf ook een goed gekaderd en scherpe foto kan krijgen. Daarnaast hebben we een voorproefje gehad van de beeldkwaliteit die we van een nieuwe generatie mobiele games kunnen verwachten, en dat smaakte naar meer.
De nieuwe Home-knop en de ingebouwde vingerafdrukscanner stalen de show. Technisch gezien is het een ingewikkelde en indrukwekkende feature, maar het mooie is dat je daar in de praktijk geen bal van merkt. We hebben het meerdere malen gedemonstreerd gezien en elke keer werkte het simpelweg snel en zonder kuren. Voor mensen die tientallen keren per dag hun telefoon uit hun zak halen en ontgrendelen zal Touch ID echt een uitkomst zijn.
De grote vraag bij een nieuwe iPhone is altijd of je moet upgraden. Voor bezitters van een 4s die een nieuwe telefoon zoeken is dat redelijk eenvoudig, want de 5s is op alle vlakken een flinke verbetering en niet onbelangrijk is dat hij 4G ondersteunt bij alle grote providers in Nederland. Het enige punt is dat Apple nu met de iPhone 5c twee nieuwe telefoons in de schappen heeft liggen waartussen je kunt kiezen.
Mensen die nu een iPhone 5 hebben moeten zich goed afvragen waar ze hun telefoon het meeste voor gebruiken, want in sommige gevallen zal je vermoedelijk niet veel verschil merken met de 5s. Gebruik je je telefoon vooral om te bellen, berichten te sturen en te browsen, dan kan je waarschijnlijk nog prima eventjes verder met de 5. Ben je echter een gebruiker die zijn telefoon vaak in de hand heeft, games speelt, de camera veel gebruikt en het stiekem ook een fijn idee vindt dat een telefoon over de nieuwste snufjes beschikt, dan heeft de 5s waarschijnlijk genoeg nieuwe features om je tot een upgrade te verleiden.