Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Galaxy Note 10.1: veel potentie, die er niet helemaal uitkomt

Tot slot

De nieuwe Note 10.1 is op heel veel vlakken een stuk beter dan zijn voorganger. De behuizing is merkbaar dunner en lichter, het uiterlijk is in onze ogen sterk verbeterd en de stap van het oude scherm met een resolutie van 1280x800 pixels naar de nieuwe met 2560x1600 pixels is heel groot. Samsung heeft ook nog eens supersnelle hardware en heel veel functionaliteit ingebouwd, vooral rondom de S Pen.

Mensen die meer willen met hun tablet dan enkel content consumeren zitten bij de Note 10.1 wel goed, want dankzij die S Pen en de meegeleverde software kan je naar hartelust schrijven, tekenen en op andere manieren creatief bezig zijn. Je kan voor elke andere tablet in principe een capacitieve stylus kopen, maar de ervaring die je daarmee hebt komt in de verste verte niet in de buurt van wat de Note 10.1 biedt.

Alle mooie high-end-hardware ten spijt moeten we echter weer concluderen dat, net als bij de Note 10.1, de theoretische rekenkracht niet goed benut wordt. Het was niet al te moeilijk om de tablet te laten zweten en mensen die hun tablet intensief gebruiken zullen daar in de praktijk zeker tegenaan lopen. We zijn geen tablet-engineers, maar het is gewoon niet logisch dat dit met een gebrek aan rekenkracht te maken heeft. Logischer is dat Samsungs TouchWiz-schil veel extra processen op de achtergrond heeft draaien die net even te vaak een cpu-spike veroorzaken, of het systeem vertragen door kortstondig heel veel van de i/o te vragen.

De nieuwe Note 10.1 moet in het vierde kwartaal uitkomen en gaat 599 euro kosten. Dat geeft Samsung nog even de tijd om aan de firmware te sleutelen en we hopen echt dat ze daarmee de prestaties nog op kunnen krikken. Want de Note 10.1 is veruit de meest complete tablet die je kan kopen, maar zonder een consistent vloeiende interface zal hij zijn hoge aankoopprijs niet helemaal kunnen rechtvaardigen.

Reacties (66)

Wijzig sortering
Dat lag probleem ligt 100% zeker aan Touchwiz.
Ik heb de Note 10.1 een tijdje gehad (de oude) en met Touchwiz was er ook zeer veel lag aanwezig. Maar op stock Android was deze lag nergens te bekennen. Als een tablet met een Exynos 4 serie SoC stock Android soepel kan draaien dan moet dat nog veel soepeler kunnen met een Snapdragon 800. Het ligt dus echt aan Touchwiz dan wel de optimalisaties in het framework of de kernel.
Een nexus10 met dezelfde resolutie en een mindere chipset draait ook geheel soepel en schokloos, dus inderdaad.
Kun je met de stock Android ook gebruik maken van de S-pen? Of is dat iets wat alleen met Touchwiz kan? Mijn vriendin wil een tablet om op te tekenen, maar een iPad trekt het niet. Ik heb de vorige Note 10.1 geprobeerd, maar irriteerde me aan da lag. Als dit weg is met Stock Android en nog steeds het pennetje bruikbaar is, is dit misschien een goede kandidaat. Anders moet het toch een Surface Pro worden (wacom pen heeft geen lag en een i5 is snel zat om alles te kunnen).
Je kan de S-pen gewoon gebruiken met stock android. In Cyanogenmod (de meeste gebruikte custom ROM) zitten ook pen gestures en cursor pointer opties in.
Maar je mist natuurlijk wel wat software features zoals S-note en Multiwindow. Maar er zijn genoeg notitie apps te verkrijgen in de Play Store en sommige custom ROMs bieden een ander multitask systeem zoals Halo bij de Paranoid Android ROM.
Maar het pennetje van de Note is er niet zomaar een. Ik geloof dat dat een Wacom pen is, met detectie van de hoek en druk in zeer hoge resolutie. Daar moet stock android of cyanogen dan ook goed gebruik van kunnen maken anders heb je er om te tekenen nog niet veel aan.
Ze gebruiken daarom ook de kernel drivers die Samsung levert via de kernel source.
Dat zal altijd het nadeel zijn van shells van merken eroverheen, vooral een zware als Touchwiz die Samsung gebruikt. Probleem is opgelost als je er een andere rom opzet, wat een kleine moeite is.

Goede specs iig, alleen jammer van de hoge adviesprijs, specs zijn geweldig, maar blijft een Android tablet.
Dat zal altijd het nadeel zijn van shells van merken eroverheen, vooral een zware als Touchwiz die Samsung gebruikt.
14,5 Gigabyte? Dat is bijna mijn volledige Windows 8 installatie. Dit is toch volslagen krankjorem en in geen enkele zin meer portable?
Klopt, het is ook absurd. Vooral als je kijkt wat de normale Android AOSP 4.2.2/4.3 aan ruimte inneemt. Touchwiz is een veel te zware shell.
voor het totaal beeld, ik heb op mijn Nexus 7 2013 met stock 4.3 26.1 GB over voor eigen gebruik (van de 32 uiteraard)
Maar de Nexus7 heeft een phone OS versie toch? Is dat ook niet een stuk kleiner of zit daar geen verschil in?

[Reactie gewijzigd door Cogency op 9 september 2013 16:15]

Als ik het goed heb schaalt de user interface mee met de pixeldichtheid. Als je een rooted nexus 7 heb kan je via een buildprop editor de dpi veranderen van 213 naar bijvoorbeeld 160 waardoor de interface overgaat van telefoon naar tablet interface. Er is dus geen aparte android versie meer vanaf android 4.0. Daarvoor had je Honycomb 3.x als tablet besturingssysteem die gelijk liep aan android 2.3 op de telefoons. Vanaf android 4.0 zijn beide versies weer samengetrokken.
Alleen de drivers verschillen een beetje volgens mij.
Wat ze volgens mij moeten doen is gewoon helemaal vanaf de grond beginnen, alles opnieuw designen, alle functies op logische plekken zetten en het helemaal optimaliseren voor meer dan een core. Op deze manier heb je een goede telefoon/tablet met goede hardware en word dat verpest door touchwiz.
nadeel is dan dat de Spen niet meer werkt
Ik weet wel zeker dat jij geen Note geprobeerd hebt met een custom ROM erop want de S-pen werkt zowel op Touchwiz framework als AOSP gebaseerde ROMs.
Ik weet wel zeker dat jij geen Note geprobeerd hebt met een custom ROM erop want de S-pen werkt zowel op Touchwiz framework als AOSP gebaseerde ROMs.
Op een AOSP ROM werkt de pen gewoon als vinger. Op Touchwiz is de software er op aangepast. AOSP op een Note is totale onzin, je verliest alle functionaliteit van o.a. de pen. Touchwiz werkt prima.
Hoe kom je daar nou weer bij? Ze gebruiken gewoon de kernel drivers van Samsung waardoor je ook kan 'hoveren' en bijvoorbeeld de knop ingedrukt houden en een gesture uitvoeren.
Hmm ja, het voelt toch best vreemd om op je dure tablet van €600 eerst een custom rom te installeren om het maximale uit de hardware te kunnen halen.
Ben ik het mee eens, maar we hebben het over Samsung. Samsung heeft altijd zware shells gehad
Naja wanneer je een custom ROM installeert zijn de features van Samsung's shell ook meteen weg. Is het dan niet handiger om en jezelf de moeite te besparen en wellicht wat geld en gewoon voor een vloeiendere tablet te gaan?
Het probleem van een andere rom is dat deze waarschijnlijk de s-pen niet ondersteunt
Snap persoonlijk niet dat Samsung na twee versies de lag niet onder de knie heeft. Best belachelijk eigenlijk dat met deze hardware dit kan laten voorkomen, je zou zeggen met zo'n groot bedrijf toch wel goede programmeurs in dienst kan hebben.

Jammer genoeg merk je er weinig van in de praktijk. Verkoop op mijn werk genoeg galaxy tab 3.0 modellen en note 2.0 en de meeste klanten maakt het weinig uit. Ze zien Samsung staan en willen de tablet hebben. Mijns inziens ook de reden dat er amper optimalisatie gaat komen, klanten kopen het toch wel. Maar dat kwam grotendeels door de prijsverlaging en de 50 euro cashback, nu vragen ze er wel aanzienlijk meer voor. Vraag mij af of klanten het nu wel blind kopen.

Valt mij ook op dat ze opties van Windows 8 hebben overgenomen. De werking hoe de multitasking multiwindow eruit ziet op 2.10. Erg jammer dat ze daar niet een eigen draai aan gegeven hebben. Tevens hoop ik ook dat er nu wel een optie komt om al die meegeleverde apps van Samsung te verwijderen, een herhaling van de galaxy s4 zit niet iedereen op te wachten.

[Reactie gewijzigd door vali op 9 september 2013 12:40]

je zou zeggen met zo'n groot bedrijf toch wel goede programmeurs in dienst kan hebben.
Dit heeft weinig te maken met programmeurs lijkt mij. Zie dit meer als n management probleem. Of de schil nu in of extern wordt ontwikkeld. Het is van groot belang dat de prioriteiten juist worden bepaald (is dit een zo goed mogelijke gebruikers ervaring of een zo kort mogelijke time to market)
Dit heeft weinig te maken met programmeurs lijkt mij. Zie dit meer als n management probleem. Of de schil nu in of extern wordt ontwikkeld. Het is van groot belang dat de prioriteiten juist worden bepaald (is dit een zo goed mogelijke gebruikers ervaring of een zo kort mogelijke time to market)
Het is wel degelijk deels een programeurs probleem, hoe komt het dan een groep hobbyisten op xda developers het wel kunnen oplossen met een custom rom? Vele draaien daar gewoon touchwish en daar ervaar je amper lag op.

Bij het management gaat het fout dat ze te snel nieuwe modellen willen uitbrengen en vergeten optimalisatie toe te passen. Ze zijn er ook groot door geworden (z.s.m. vele modellen uitbrengen), maar er komt een punt dat gebruikers het zat zijn dat hun tablet drager begint aan te voelen dan hun buurman met IOS of windows 8.

[Reactie gewijzigd door vali op 9 september 2013 13:15]

Het is een probleem van zowel management als programmeurs.

Goede programmeurs hebben theoretisch minder tijd nodig om iets echt goeds op tafel te zetten, dus dat lijkt inderdaad een probleem bij Samsung te zijn. Maar goed management moet ook doorhebben wat ze voor vlees in de kuip hebben en daar rekening mee houden in de planning.

Ondanks het managementstreven van Samsung naar een eigen identiteit binnen de Android OS, wat de grote effort in Touchwiz verklaart, heeft de marketing management echter ook door dat hardware specs veel meer verkoopkracht hebben, want dat is lekker duidelijk voor de consument. De push om hardwarematig voorop te lopen op de concurrent doet de ontwikkeling van Touchwiz daarbij duidelijk geen goed.

Je krijgt dan een beetje de bevestiging van "niet alles wat blinkt is goud". Beetje jammer zo'n strategie.
Die hobbyisten van XDA kunnen dat, omdat er geen management boven op zit dat zegt wat ze moeten doen..

Bij Samsung zullen ze het vast wel kunnen, maar niet mogen..
Het probleem is dan ook dat Android hier niet voor geschreven is. Ik heb zelf een Surface RT en die werkt echt perfect met 2 schermen naast elkaar, dit dan met een Tegra 3, maar Windows is ook geschreven om dit zo te benutten. Dit is bij Android niet het geval, Samsung heeft dan toch iets gevonden om het wel te doen, maar dat is duidelijk nog erg zwaar.
Erg jammer natuurlijk, want het is opzicht een mooi pakket van Samsung, alleen zullen ze waarschijnlijk moeten wachten totdat Android native support krijgt voor meerdere schermen en dat ze daar hun features nog aan toevoegen.

Verder vind ik de prijs echt absurd hoog. Ik zeg niet dat het qua specificaties niet waard is, echter zie ik niet het nut voor tablets in deze prijs klasse (met uitzondering van high end W8 tablets), simpelweg omdat tablets voor de helft van de prijs eigenlijk dezelfde ervaring bieden. Natuurlijk is dit een schitterend model, maar het lijkt mij toch dat mensen massaal voor een goedkoper model kiezen.
Mooie specs en het toestel ziet er ook wel heel mooi uit. Maar samsung staat bekend om haar touchwiz die loei en loei zwaar is
In welke zin is dit een nadeel? Het enige nadeel eraan is dat je wat minder interne ruimte hebt... Touchwiz werkt geweldig.
heb je het artikel gelezen? Het nadeel is: lag, lag en nog eens lag.
Mijn Note 10.1 heeft soms ook ontzettend veel moeite met scrollen tussen de schermen. Maar ik moet zeggen sinds de laatste build (N8010XXUCMH2, duitse versie) stukken beter gaat, Samsung is er dus wel mee bezig.
Tja, dat blijft toch de achilleshiel van Samsung, de eigen Touchwiz-schil. Ook op de Galaxy-telefoons is het ongelooflijk om te zien hoeveel souplesse je kunt winnen door een custom-rom te installeren. Sterker nog, ik draai op mijn S3 nu een custom-ROM met Touchwiz-schil en die is 100% stabiel en vele malen soepeler dan alles wat Samsung ooit uitgebraakt heeft.

Touchwiz heeft absoluut leuke gadgets, maar die zijn het verlies aan snelheid en stabiliteit niet waard. Ook voor de Note lijkt het dus wachten om custom-roms met Touchwiz.
Vindt het belachelijk dat men mag communiceren naar buiten toe dat het een 32Gb tablet is. Dat is gewoon pure misleiding omdat mensen een tablet daar op kopen. Maar je hebt feitelijk maar 18Gb tot je beschikking voor eigen opslag.
Tsja, er zit nou eenmaal 32GB in, dus misleiding is het zeker niet. Misschien kun je, net zoals op de Windows RT tablets, een hoop systeem dingen verwijderen en meer geheugen overhouden?
Bij Windows RT kan je zeer gelijk met een register verandering alle apps op je sd kaart installeren, met een beetje snelle classe 10 micro sd kaart (64 GB moet voldoende zijn), verlies je ook amper snelheid.

Hopelijk is dit ook mogelijk met deze tablet, anders zou het wel erg snel vollopen (d.m.v. apps en mailtjes).
als je een opslagbox huurd met 10 cuub wil je toch ook 10 cuub en niet erachterkomen dat er 4 cuub van de ruimte in beslag is genomen door de verhuurder.

Als ze je 32 gb verkopen en zelf 6 gb nodig hebben voor joost mag weten wat moeten ze er dus minimaal 38.2 gb instoppen.
Ja dat is 200 mb meer 6gb is namelijk niet 6gb we kennen het allemaal koop een 1tb schijf en ontvang maar 920 gb.

verder is get gebruik gewoon niet goed te praten zoveel versmilde ruimte kan nooit goed zijn waar gebruiken ze het in vredesnaam voor?

Een rom is nog geen 500 mb de software die ze toevoegen max 1gb waar bijft de overige tig gb?
wat een duffe vergelijking
Nu ik.. Jij koopt een laptop, daar zit een 256GB SSD in met Windows 8 voor geinstalleerd.. Hoeveel GB heb jij tot je beschikking? (even het GiB tov GB na gelaten dat maakt het alleen nog maar erger)
256 je kan immers windows wissen. dat kan bij een tablet niet dit zijn namelijk voor een groot deel verborgen partities.
Vindt het belachelijk dat men mag communiceren naar buiten toe dat het een 32Gb tablet is. Dat is gewoon pure misleiding omdat mensen een tablet daar op kopen. Maar je hebt feitelijk maar 18Gb tot je beschikking voor eigen opslag.
Dat is niks misleiden, dat is gewoon een feit. Er zit 32GB in, hoeveel er overblijft is heel andere zaak en daar spreken ze ook niet over, ze misleiden niks. En lijkt me toch algemeen bekend dat OS altijd van apparaat wat afsnoept, dat is nooit anders geweest, niet bij pc, niet bij laptops, niet bij telefoon en ook niet bij tablets.

Ga je ook klagen in de winkel als je nieuwe pc hebt gekocht en windows neemt 20GB in beslag en nog eens 20GB voor backup partitie? Ga je dan ook klagen ik heb maar 460GB ipv 500GB? 8)7
nee, maar wat als je in deze vergelijing 20+20 nou eens vervangt voor 220GB. Er wordt nu namelijk bijna de helft van het geadverteerde geheugen in beslag genomen door additionele samsung software. Dit terwijl android met < 1 GB uit kan (inc gapps)
Het is wel degelijk misleiding. Er is immers een verschil of er maar 8% van je geheugen(40 van 500) wordt gebruikt of 45% (14,5GB van 32GB). Samsung is aan het doorschieten met har software, dat is echt overduidelijk. Op de S4 was ook al hetzelfde aan de hand alleen dan iets minder erg (7GB van 16GB).

Heb je als gebruiker nu werkelijk 4 apps nodig om te kunnen schetsen? Twee apps om te browsen? S-Voice als Google Now praktischer in dagelijks gebruikt is, enz. enz. Het is dat je eigenlijk niet om Touchwizz heen kunt vanwege de S pen maar eigenlijk zou je hier een pure AOSP rom op willen zetten.
Een probleem wat ik haast bij elke tablet van Samsung ondervind is inderdaad de hoge lag factor, niet fijn en het zorgt ervoor dat je snel uitgekeken bent op een tablet, dat ik zelf persoonlijk dan hem moet rooten en van andere software moet voorzien daar wordt ik een beetje geirriteerd van.

Zeker bij de Note serie hoort de stock software goed te zijn, omdat het een flinke meerwaarde kan hebben in combinatie met de S Pen, ga je daar bijvoorbeeld Android Stock op draaien is de waarde van de pen ook opeens verdwenen, dus Samsung zorg verdorrie eens voor een soepele touchwiz (of ontwikkel een gloednieuwe schil, want ben persoonlijk de touchwiz een beetje beu, vandaar dat de SIV het verliest bij mij t.o.v. HTC One).
Vooralsnog dus meer bark dan bite van de qualcom medewerkers die zeggen de tegra 4 zo te kunnen verslaan.
Verder vind ik de achterkant erg lelijk en mist het belangerijkste stuk info nog namelijk de accuduur wanneer gaat deze nou eens vooruit ipv steeds verder achteruit?

misschien moet samsung ook maar eens overwegen stock android te leveren die skin van ze lijkt iedere tablet en telefoon nadelig te beinvloeden erg jammer.

verder vind ik de prijs nogal fors zeker aangezien tablets aardig prijsvast zijn en ik dus geen serieuze prijsdrops verwacht.
Misschien 50 euro maar dat is niet om over naar huis te schijven.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 9 september 2013 15:11]

Ik word op zich best enthousiast van dit apparaat, aangezien hetzelfde scherm er in zit als in mijn Nexus 10, maar dan met een fatsoenlijke pen er bij... Bizar alleen van die belabberde prestaties, aangezien mijn Nexus 10 zonder enige hapering loopt, ook als ik even tussen een spel als Real Racing 3 switch naar het home-screen en terug...

Maarja, als je zon apparaat volstauwt met samsung bloatware, dan is dit resultaat op zich te verwachten... Jammer ook van de adviesprijs, al moet ik wel zeggen dat je er wel aanzienlijk meer features voor terugkrijgt van het geval is bij een Nexus... 'Even een AOSP/CM rom er op zetten' is niet echt een optie, aangezien je dan veel features kwijtraakt, maar gelukkig zijn er nog dingen zoals RomCleaner.

Ben benieuwd naar de nieuwe Nexus 10 die vermoedelijk binnenkort wordt aangekondigd...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee