Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

2012: smartphones van de toekomst

29-12-2012 • 08:00

102

Multipage-opmaak

Inleiding: hoe de 'big slate' standaard werd

Inleiding: hoe de 'big slate' standaard werd

Wie nu in de winkel kijkt, ziet bij de duurdere telefoons allemaal variaties op hetzelfde model. De telefoons hebben een groot, capacitief touchscreen in een zo dun mogelijke behuizing. Verder hebben alle telefoons volumeknoppen, een vergrendelknop, een aansluiting om te laden en data over te zetten, en zo nog wat standaardelementen. Het is net alsof alle nu populaire telefoons zijn afgeleid van dezelfde blauwdruk.

Dat is niet altijd zo geweest. Tot een paar jaar geleden waren er veel varianten smartphones. Zo was er het toestel met een relatief klein scherm en numeriek toetsenbord, waarvan de Nokia N95 de populairste is gebleken. Ook waren er de nodige telefoons met uitschuifbare toetsenborden, zoals de HTC Tytn 2. Veel smartphones waren bovendien uitgerust met een resistief scherm en stylus. Tot slot waren er ook nog veel portrait qwerty's met volledige toetsenborden direct onder het scherm, zoals BlackBerry's.

De reden voor het verdwijnen van veel van deze afwijkende form-factors zijn niet zo moeilijk te bedenken. Ten eerste bleken de toestellen met groot capacitief touchscreen populairder dan andere modellen. Onder meer HTC kwam tot 2010 elk jaar met minstens twee modellen, waarvan een met qwerty-toetsenbord. De touchscreen-modellen deden het in de verkoop simpelweg beter. Bovendien kunnen die toestellen een groter scherm hebben dan andere form-factors zonder al te groot of zwaar te worden. Daardoor kunnen internetpagina's, apps en andere zaken groter worden weergegeven.

De apps zijn ook doorslaggevend gebleken. Alles is in de afgelopen jaren een app geworden: per functie een applicatie, zoals voor de telefoonfunctie, chat, nieuws, muziek en video. Ook voor de functionaliteit bleek het dus een logische stap om alles in te zetten op het model met groot capacitief touchscreen.

Dat dergelijke telefoons nu zo populair zijn, betekent echter niet dat het altijd zo zal blijven. Tweakers blikt op het randje van 2012 uitgebreid vooruit. Wat voor smartphones kun je over een paar jaar kopen?

Variaties: een specifiek doel

Omdat het de meest logische weg naar succes op de korte termijn is, lijken smartphones die het anders doen toch nog veel op de blauwdruk van de grote touchscreentelefoon. Veel fabrikanten hebben al laten zien hoe ze willen afwijken van die standaard door toegevoegde functionaliteit.

Ontworpen naar functie

Een van de variaties die fabrikanten maken, is het ontwerp van een toestel volledig aanpassen aan de beoogde functie van de telefoon. Het duidelijkste voorbeeld daarvan is wellicht de SE Xperia Play van vorig jaar. De gametelefoon heeft een uitschuifbare gamepad, waarmee hij in een handheld verandert, inclusief alle knoppen en optische d-pads. Qua processor, geheugen en software is het echter exact dezelfde telefoon als andere toestellen die Sony Ericsson destijds maakte, al is het scherm beduidend minder. Een minder duidelijk voorbeeld is de 808 PureView van Nokia, die deze zomer uitkwam. Om de grote camera de ruimte te geven, heeft de telefoon een grote bult aan de achterkant, waarvoor het hele ontwerp is gewijzigd.

808 PureView

Retro: de stylus

Een van de populairste ideeën is het terugbrengen van de stylus of andere objecten waarmee je het scherm kunt bedienen. HTC begon er anderhalf jaar geleden mee in zijn tablet Flyer, maar Samsung nam het idee over en maakte er een nieuwe productcategorie van: de Galaxy Note. De Note en Note II zijn bedoeld als extreem grote smartphones, die door het grote scherm genoeg ruimte hebben om onder meer op te tekenen en aantekeningen te maken.

HTC en Samsung zijn echter niet de enige die oude tijden terugbrengen. Sony deed hetzelfde met de Xperia Sola en iets dat het Floating Touch noemde. Een tweede, gevoeligere capacitieve laag is in het scherm gelegd om te zorgen dat de telefoon ook met handschoenen aan gebruikt kan worden. Nokia deed ongeveer hetzelfde met Super Sensitive Touch op de Lumia 920.

Note II

Deze technologie wordt steeds volwassener en bruikbaarder, en groeit daarmee uit tot een echte variatie op de standaardsmartphones die in de winkel liggen.

Projector

Een veelbelovende nieuwe techniek voor smartphones zijn projectors, al jaren. Dit jaar kwam voor het eerst een grote fabrikant met een smartphone met picoprojector: de Galaxy Beam van Samsung. Het is overigens de tweede Beam; in 2010 toonde Samsung een toestel onder dezelfde naam, maar dat kwam maar in een paar landen uit.

Galaxy Beam

De Galaxy Beam toonde aan dat picoprojectors en smartphones nog niet klaar zijn voor elkaar. Er is niet genoeg accucapaciteit en ruimte om een fel beeld te projecteren en daarnaast is er nog weinig functionaliteit. Ja, je kunt foto's laten zien op een muur, maar daar houdt het wel mee op. En dat terwijl projectors zo veel potentie hebben. Zo kan het beeld aanraakgevoelig worden gemaakt, waardoor je een interface kunt bedienen via het beeld dat wordt geprojecteerd. Dat is al vaker getoond, bijvoorbeeld door het bedrijf Light Blue Optics tijdens elektronicabeurs CES in 2010.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Software: geen apps, maar integratie

De huidige dominante besturingssystemen, Android en iOS, werken beide met hetzelfde systeem voor het uitvoeren van functies: apps. Gebruikers voegen functionaliteit toe door apps te installeren uit een downloadwinkel, terwijl ontwikkelaars er op die manier aan kunnen verdienen. Je navigeert door vanuit apps terug te gaan naar homescreen, hoofdmenu of taskswitchmenu.

Sinds 2010 probeert Microsoft dat model zonder veel succes te doorbreken. Dankzij hubs moeten apps niet langer de dominante manier zijn om door de interface te gaan. De bedoeling was dat alle apps belangrijke info in hubs en op live tiles zouden weergeven. De praktijk bleek lastiger. Zo is er integratie met Twitter, maar om dm's te lezen is een externe app nodig. Facebook ondersteunt de versie met integratie ook niet geheel. Zo is het onmogelijk om te zien wie precies een status 'geliked' heeft, om statusupdates te delen en meer van dat soort zaken.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

BlackBerry probeert het met BlackBerry 10 door multitasking toegankelijker te maken, een benadering die Nokia eerder had met Maemo en MeeGo Harrmattan. Door onlangs geopende apps als thumbnails weer te geven, moet het de gebruiker minder het idee geven dat hij de hele tijd apps moet starten.

Google heeft een voorzichtigere benadering. Het voegt info samen met Google Now. Informatie uit onder meer de kalender en Google Maps wordt gecombineerd om een gebruiker tijdig te waarschuwen als er een file staat op de route naar een afspraak in de agenda.

De softwarematige innovaties moeten uiteindelijk leiden tot slimmere telefoons, die leren van patronen in het gebruik. Qualcomm is bezig die functionaliteit in nieuwe chipsets te stoppen met Gimbal, een sdk om informatie uit sensoren van telefoons op een zuinige manier uit te lezen en te gebruiken.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Heden en toekomst: kleine toevoegingen

Wie naar de huidige verkoopcijfers kijkt, kan alleen maar concluderen dat op korte termijn de grote touchscreentelefoons in trek zullen blijven. Ook daaraan kunnen echter nog nieuwe zaken worden toegevoegd die ze onderscheiden van de huidige telefoons.

Draadloos laden

Draadloos laden is niets nieuws, maar nu onder meer Nokia en Google telefoons met dezelfde standaard hebben uitgebracht, is er hoop op wereldwijde compatibiliteit. Het zou een goede zaak zijn, maar helaas zijn er op dit gebied concurrerende standaarden. Stiekem zou een overheid fabrikanten met zachte hand naar een laadstandaard moeten dwingen, zoals de Europese Commissie deed met micro-usb. De voordelen zijn groot; met een brede standaard raken laders wijd verspreid. Daardoor kun je je telefoon bij vrienden makkelijk opladen door ze op een matje te leggen, maar ook op openbare plekken wordt het dan aantrekkelijk om draadloze laders neer te leggen. Bijvoorbeeld in de tafels van een fastfoodrestaurant, in treinen, vliegtuigen en zo meer. Nokia doet er zijn best voor. Het heeft onder meer overeenkomsten met diverse retailketens, waaronder een bekend koffiehuis, om in filialen draadloze laders voor zijn Lumia 920 neer te leggen.

Spoel voor draadloos laden Lumia 920

Buigzame schermen

Ze bestaan al jaren in de labs, maar er is nog nooit een in de winkel verkrijgbare telefoon mee uitgerust: buigzame schermen. Wie hiernaar uitkijkt, kan het beste kijken naar Samsung. Buigzame schermen zijn alleen mogelijk met amoled-panelen en daarvan is de Zuid-Koreaanse fabrikant de grootste leverancier. Verwacht echter niet gelijk een smartphone die je kunt oprollen als een papiertje. De technologie zal eerst worden gebruikt om het scherm stevig en onbreekbaar te maken. De buigzame schermen kunnen namelijk vrijwel niet worden vernield en zijn bovendien dunner dan de huidige. Dat weet de fabrikant op gewelddadige wijze duidelijk te maken in dit filmpje uit 2008.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Accu's

Wat heb je liever, een dunne telefoon of een telefoon met grotere accu? Volgens HTC blijkt uit marktonderzoek dat mensen vooral zitten te wachten op dunnere telefoons. HTC is niet de enige die er zo over denkt; vrijwel alle fabrikanten verkiezen dunnere behuizingen boven grotere accu's. Als we echter een lijst zouden maken van innovaties waarop mensen het meest zitten te wachten, dan zou eentje die de accuduur aanmerkelijk verlengt vermoedelijk bovenaan staan.

Helaas, er zijn op dit gebied wel kleine innovaties, maar geen enkele maakt dat je telefoon ineens een paar weken meekan zonder opgeladen te worden. Toch zijn er hoopgevende ontwikkelingen. Zo zijn er fabrikanten die aandacht besteden aan dit probleem en proberen een zo groot mogelijke accu in een zo klein mogelijke telefoon te proppen. Neem nu de in Nederland slecht verkrijgbare Motorola Razr HD Maxx. Hij weegt 157 gram en is met 9,3mm even dik als een iPhone 4S, maar Motorola kreeg er een 3300mAh-accu in, waar accu's rond 2100mAh standaard zijn in smartphones. Lenovo deed er een schepje bovenop; in een midrange-toestel van de Chinezen zit een 3500mAh-accu.

In de komende tijd zal het vooral moeten komen van doorbraken op het gebied van accudesign, in plaats van accu's zelf en wanneer toestellen met grote accu's een groot succes worden, zullen meer fabrikanten kijken of het aantrekkelijk is een 'Maxx'-versie van hun toestellen uit te brengen.

Accu smartphone

Een andere manier: weg van het scherm

De volgende uitdaging voor de r&d-labs betreft het grote scherm. Hoe mooi die schermen ook zijn, uiteindelijk is het tegenover de tv of andere schermen in de toekomst maar een kleintje: niet ideaal dus voor het bekijken van video's. Daar komt bij dat sommigen zich openlijk ergeren aan de trend dat veel mensen steeds meer in het openbaar in hun scherm zijn verzonken. Smartphonegebruikers kijken neer in plaats van te praten met hun gezelschap. De vraag is hoe je het meest centrale deel van een hedendaagse smartphone, het grote touchscreen, overbodig maakt. Het is immers niet alleen een medium voor output, maar ook voor input. Via het scherm maken gebruikers de telefoon duidelijk wat ze willen, welke tekst ze willen sturen, enzovoort.

De quick fix hiervoor is een superieur notificatiesysteem. Via onder meer notificatieleds kun je al zien dat er meldingen staan te wachten en soms is aan de kleur ook te zien welke app de melding stuurt, zeker als je dat zelf kunt instellen.

Hoe kun je het scherm nog verder overbodig maken? Apple zou het net als Sony onder meer eerder deed in 2013 gaan proberen met een bluetooth-horloge. Een van de bekendste oplossingen kwam in 2012 bovendrijven uit de r&d-labs van Google. Het heet Project Glass en behelst brillen die informatie als overlay over het beeld van de echte wereld leggen. Onder andere Microsoft is met eenzelfde product bezig, zodat het inderdaad een nieuwe trend zou kunnen worden.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Brillen die beelden kunnen projecteren, foto's kunnen maken en verbinding hebben met het internet klinken futuristisch, al komt Project Glass naar verluidt over niet al te lange tijd uit. De brillen worden ongetwijfeld een leuke gadget, maar kunnen ze een smartphonescherm vervangen? Daarvoor zijn nog de nodige hobbels te nemen. Hoe voer je bijvoorbeeld tekst in op nauwkeurige manier? Werkt dat via een in je bril geprojecteerd toetsenbord of moet dat per stem? En als het met stemcommando's werkt, hoe voorkom je dan dat je voor paal staat als je op straat tegen je bril praat? Hoewel Google Voice Commands, Siri en Microsoft TellMe al enige tijd werken op smartphones, zijn er maar weinig mensen die ze in het openbaar gebruiken. Daar komt bij dat brillen met projecties het scherm niet overbodig maken, maar het ene scherm vervangen door een ander. Mensen met zulke brillen op hun hoofd zullen niet meer neerkijken op hun telefoon tijdens een gesprek als ze een berichtje krijgen, maar vermoedelijk worden de ogen wat glazig en dwalen ze toch af.

Wie het scherm overbodig wil maken, moet dus werken aan een systeem waardoor notificaties niet via de ogen, maar via andere zintuigen binnenkomen. De oren worden al gebruikt met geluiden, al zou een systeem als Siri of Google Now kunnen worden uitgebouwd om in een bluetooth-headset alle notificaties voor te lezen. De neus is niet zo geschikt en de tong is in principe mogelijk, maar praktisch lastig. Wat zou je moeten proeven als je een WhatsApp-berichtje krijgt en hoe ga je dat onthouden?

Blijft over de huid; Nokia speelt met de gedachte om stickers of tatoeages te laten dienen als manier om notificaties door te geven aan de gebruiker, zo bleek in maart uit een patentaanvraag. Het systeem werkt met ferromagnetische deeltjes die kunnen bewegen. Hoe verschillende notificaties op een makkelijke manier uit elkaar gehouden kunnen worden, is nog niet duidelijk.

De kans is groot dat dé manier om notificaties binnen te krijgen op een manier die geen scherm vereist, nog niet is uitgevonden. Dat grote bedrijven als Microsoft, Google en Nokia ermee bezig zijn, betekent echter wel dat er snel progressie geboekt kan worden.

Patentaanvraag Nokia

De verre toekomst: science fiction

Wie had kunnen bedenken hoe smartphones er anno 2012 uit zouden zien en hoe ze zouden functioneren? Wat nu het centrale deel is van elke smartphone, de downloadwinkel met apps, was enkele jaren geleden nog maar een klein detail waar weinig mensen om gaven. Het is dus lastig te voorspellen waar het heengaat, maar misschien niet helemaal onmogelijk.

In 2011 was Tweakers op bezoek bij de r&d-afdeling van HTC. Daar zei hoofdontwerper Drew Bamford dat hardware en software vermoedelijk worden gescheiden. "We hebben er zelfs een naam voor: private cloud. Het idee is dat je een kleine device in je zak hebt, waarop al je data staat. Die data kun je vervolgens op elk soort scherm of zelfs op elk oppervlak gebruiken." In de trein zou je bijvoorbeeld een smartphone kunnen gebruiken, waarna je thuis verdergaat op een groot scherm. "Het scherm wordt een apart apparaat, terwijl je jouw privégegevens altijd bij je hebt."

Ook ziet Bamford een toekomst voor augmented reality. "Nu is het nog maar speelgoed", aldus Bamford. "Er komen echter applicaties die wel nuttig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een realtime-vertaler voor tekst. Door je telefoon op een Chinese menukaart te richten, krijg je direct de vertaling te zien. Een ander voorbeeld is een handleiding voor een Ikea-kast die op de onderdelen wordt geprojecteerd. Dat zou het monteren veel makkelijker maken."

Naast het scheiden van hardware en software leven er nog veel meer ideeën in r&d-labs. Zo zijn Nokia en Intel tijdens hun kortstondige samenwerking in 2011 bezig geweest met het ontwikkelen van bellen via hologrammen. Veel van die ideeën komen echter zelden of nooit naar buiten. Zo af en toe publiceren fabrikanten echter wel filmpjes over hoe ze de toekomst zien. Een voorbeeld daarvan is RIM, het bedrijf dat in 2013 probeert een doorstart te maken met BlackBerry 10. In het filmpje van RIM is te zien hoe volgens het bedrijf de smartphone een rol kan gaan spelen in de toekomst, met onder meer augmented reality, het openen van een toegangspoort met de telefoon en nog veel meer.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

RIM is niet de enige die daarover nadenkt; andere bedrijven zitten niet stil. Zo heeft Microsoft plannen voor een holografische interface, mede dankzij de Kinect-technologie voor de Xbox. Deze video komt uit 2011, maar toont welke mogelijkheden Microsoft ziet in de technologie.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Veel van de mogelijkheden die fabrikanten noemen zijn helemaal niet zo vergezocht. Veel is zelfs al mogelijk of zou met optimalisaties in software mogelijk zijn. De vraag is welke in producten verwerkt worden en welke echt zullen aanslaan. Dat moeten we afwachten, want geen glazen bol is goed genoeg om dat accuraat te voorspellen.

Tot slot

In dit verhaal is lang niet alles aan bod gekomen wat de toekomst voor smartphones inhoudt. Veel zaken zijn simpelweg geheim, omdat bedrijven de concurrentie niet wijzer wil maken. Bovendien weten we niet zeker uit welke hoek de innovatie zal komen. Wie acht jaar geleden had gezegd dat de smartphonerevolutie door Apple en Google zou worden ingeleid, zou verbaasde blikken hebben gekregen.

Bovendien is de toekomst onvoorspelbaar. Op dit moment lijken de kaarten voor de komende jaren geschud. Google leidt de markt met Android, in de rug gesteund door 'hitmachine' Samsung. Andere fabrikanten proberen daar graantjes van mee te pikken. Apple volgt met de iPhone, en Nokia daagt de markt uit met gewaagde kleuren en andere snufjes. RIM probeert terug te komen met BlackBerry 10, maar het is bijna niet voor te stellen dat de Canadezen even relevant zullen worden als ze in 2009 en 2010 waren.

De smartphonemarkt heeft een rijk verleden, maar een nog veel grotere toekomst. Het is niet ondenkbaar dat mobiel internet de dominante vorm van internet wordt, terwijl smartphones en tablets, of hoe die dan ook worden genoemd, de rol van pc's en laptops kunnen overnemen, iets waar we eind vorig jaar ook bij stilstonden.

De smartphone wordt slimmer, krachtiger en veelzijdiger, maar hoe hij er over een paar jaar uitziet, is nog onduidelijk. In ieder geval blijft de 'big slate' nog lang in zwang, is het niet bij de trendsettende toestellen van 600 euro, dan in elk geval bij de trendvolgende modellen van 200 euro en minder. Die toestellen zijn nu immers voorzien van 3g, gps, wifi en capacitieve touchscreens. De erfenis van de eerste generaties in de 'smartphone-boom' hebben de budgetbakken bereikt; de tijd voor iets nieuws komt wel heel dichtbij.

Nokia Morph

Uit de oude doos: het Nokia Morph-concept uit 2008, toen een 'mobieltje van de toekomst'.

Reacties (102)

102
101
80
10
0
8
Wijzig sortering
Mijn verwachtingen:
- digitaal betalen via smartphone wordt meer gebruikt, minder behoefte aan cards en pinnen, ook via speciale draadloos contact.
- 720p en 1080p schermen worden steeds meer gebruikt
- Smartphone worden lichter en krachtiger
- Snelle invoertechnieken. Met frontcamera als hulp kan smartphone zien wat jij naar kijkt en bedoelt.
- Betere GPS en mappen
- Draadloos opladen zal steeds meer komen (stekkers insteken is altijd minpuntje omdat smartphones snel leeglopen in 1 of 2 dagen)
- Betere interface, duidelijke indeling informatie.
- Sneller internet via 4G
- Nieuwe accu technologie voor sneller opladen
- meer film en foto mogelijkheden
- brilgebruik neemt toe maar vooral onder zakelijke gebruikers. Gewone mensen hebben weinig behoefte aan de speciale bril.

Maar ook paar problemen:
- kans op big brother beeld wordt steeds groter, steeds meer zaken worden gevolgd, zelfs je GPS.
- invloed van social media wordt groter op smartphone, afname "privacy" omdat je teveel laat zien om je heen door de smartphone. Sommigen kijken niet goed uit en naaktfoto's worden snel gevonden door anderen. Mensen maken meer fouten.
- Verslaving neemt toe. Ook gaming op smartphone wordt verslavend.
- Geen tijd voor andere dingen, omdat je steeds door de berg informatie moet worstelen op je smartphone. Je bent erg lang mee bezig.
- kans op slechte werkresultaten omdat smartphone je veel afleidt.
- verbod op smartphone gebruik op aantal werkplaatsen
- veiligheid neemt af door veel misbruik. Er zal meer spam en malware zijn omdat misdadigers weten dat veel meer mensen smartphone gebruiken, proberen ze via smartphone geld af te pakken en anders hun abonnementen misbruiken voor botnets. Ik weet dat heel veel mensen niet weten dat ze meer moeten opletten en herkennen de gevaren heel slecht. Veel smartphones blijven dan ook onveilig. Fabrikanten moeten wel een standaard beveiliging erop doen.

Door de ontwikkeling van smartphone weet ik dat tablets en smartphone bijna naar elkaar groeien. 5 inch is niet zoveel tov 7 inch tablets, en ook tablets hebben 3G/4G mogelijkheid. Mensen zien bijna geen verschil meer.
En overgang tussen tablets en netbooks worden ook kleiner omdat laptops ook al touchscreen doen en 3G modem hebben. Ook dat maakt voor veel mensen niet makkelijker op om te kiezen, zeker als aantal netbooks omgetoverd kunnen worden tot tablet mode... En tablets hebben ook al optionele keyboard dock...

De afvlakking beeld tussen 3 groepen zal langzaamaan toenemen. Enige wat nog redelijk uit elkaar houdt zijn de schermgroottes.

[Reactie gewijzigd door MrDummy op 23 juli 2024 11:03]

Anoniem: 201824 @MrDummy29 december 2012 14:39
Inderdaad. De grens tussen werk en prive wordt op de manier van Google z'n bril weer een stap vager. Het is niet echt handig om een werkbril en een privebril te moeten meezeulen, al kan dat natuurlijk wel een oplossing zijn. Toch zul je dan eerder je werkbril c.q. werktelefoon voor prive gaan gebruiken als de baas dat ok vindt.
Jammer dat er bij het onderdeel over de accu niet wordt ingegaan op de laatste stand van zaken vwb de ontwikkeling van het gebruik van grafeen in de huidige accu's. Er wordt iig wel aardig wat geld ingestoken.
Denk bijvoorbeeld aan een realtime-vertaler voor tekst. Door je telefoon op een Chinese menukaart te richten, krijg je direct de vertaling te zien.
Dit bestaat al sinds eind december 2010 in de vorm van Word Lens, al zij het alleen voor Engels, Spaans, Frans en Italiaans. Het verbaast mij ook zeer dat Apple of Google hier nog steeds niets mee gedaan hebben tot op heden. De techniek is er, het is dus alleen een kwestie van geld en doorontwikkelen en je hebt een briljante toevoeging op je smartphone.
Je moet je wel bedenken wanneer ze heel veel geld daarin steken, bedrijven dat geld ook weer terug willen verdienen. Stel je voor als we accu's hebben die nooit leeg kunnen gaan, hoe willen ze daar geld mee verdienen..?
Je kan ze in principe 1x verkopen en dan niet meer omdat ze toch lang meegaan.

Dit is ook het ''probleem'' in de wereld, dat alles om geld draait en dat ze afwegingen moeten maken of het in de verdere toekomst gunstig voor hun is en daarna komt de consument pas.
Dit geldt niet perse voor alles maar ik kan wel vertellen dat het een obstakel is/kan zijn om bepaalde technieken door te ontwikkelen.
Gesteggel over patenten, waarschijnlijk.
Ik blijf bij mijn Siemens A65, wat er ook gebeurt.
Dat zei ik ook over mijn Nokia 3310 tot ik een smartphone kocht voor de grap.
Mijn moeder zegt precies hetzelfde, "Heb ik allemaal niet nodig die extra technologie!". Zelf loopt ze nog steeds rond overal met een kleine Sony Cybershot, terwijl er in mijn Sony Xperia ook een best redelijke camera zit met 720p opname. En ze vraagt ons regelmatig de weg als we in de stad zitten, waarna wij gewoon onze smartphones erbij pakken.
Ja, je kan prima bij je oude 'dumb'phone blijven maar als je eenmaal zo'n smartphone hebt is het toch zo onmisbaar voor al die dingen die je nooit helemaal goed en makkelijk kon doen.

Kan het nog steeds niet bevatten eigenlijk, wie had ooit, zeg 20 jaar geleden terug, kunnen bedenken dat we binnen korte tijd handhelds hadden die alles en meer kunnen wat een tricorder uit Startrek kan (behalve analyseren van chemische stoffen misschien), en dat vrijwel IEDEREEN TER (westerse) WERELD er eentje heeft? Dat we aan de ene kant van de planeet draadloos videocontact kunnen leggen met de andere kant van de wereld op elk gewenst moment?
De technologie die vandaag in de handen van gebruikers ligt is vaak zelfs nieuwer en beter dan dat ze in de militaire sector gebruiken, da's ook zeker een first, want vroeger had het leger altijd de nieuwste snufjes op communicatie gebied. Tegenwoordig word dat soort tech eerst getest bij consumenten voordat het het leger ingaat, in plaats van andersom.

Persoonlijk hoop ik dat volgend jaar eindelijk een doorbraak in batterijtechnologie en/of chiptechnologie brengt, zoals grafeen dat zuiniger is of een batterij die een paar weken mee gaat, zoals die goeie oude Nokia 3310 die ik een aantal jaar geleden nu heb gedumpt, want dat mis ik wel, die goeie ouwe batterij tijden.
Wat ik wel zeker weet volgend jaar is dat er een resolutie inhaalsprong word gemaakt. Dat zie je nu al gebeuren met de steeds meer opdrijvende resoluties van smartphone en tablet schermen. Linus Torvalds maakte zich er laatst boos over in zijn blog, "So with even a $399 tablet doing 2560x1600 pixel displays, can we please just make that the new standard laptop resolution? Even at 11 inch?". En terecht wat mij betreft, want schermen zijn een beetje achter gebleven bij Moore's law, 1920x1080 hadden we al in 1995, dus waar blijven die ultra hoge resolutie schermen?

Overigens nog een laatste dingetje, doorzichtige schermen zoals in veel van die future filmpjes is al zeker mogelijk, sterker nog, meeste LCD schermen kunnen het al als je gewoon de backlight en diffuser laag eraf trekt. Ik wil dat nog een keer proberen met een oud beeldscherm, Samsung heeft het al een keer gedaan met een ruit, vind het best wel jammer dat dat niet groter is geworden.

Enfin, kan niet wachten op 2013! Fuck de mayas, we're going strong!
Het is schitterend die techniek, mensen die op feestjes zitten als zombies te facebooken en niks meer met elkaar te bespreken hebben omdat elk klein rot dingetje in hun leven direct digitaal neergezet moet worden hoe klein het ook is. Dit zorgt er ook weer voor dat deze mensen die al niks te melden hebben maar weer het net op moeten via hun mobieltje om te kijken of er wat nieuws is.

Zie kantines vol zitten met mensen die niks meer te bespreken hebben, omdat ze liever op hun mobieltje lopen te staren. Mensen die in het openbaar vervoer / fitness clubs geen donder meer te vertellen hebben.

Je baas of je klasgenootjes die je nu niet meer lastig vallen alleen op school/werk ( doormiddel van laat bellen omdat er nog wat werk gedaan moet worden of wat dan ook, onzinnige dingen die makkelijker op de dag zelf gedaan hadden kunnen worden of de dag erna, maja nu kan je toch elkaar bereiken op elk gewenst tijdstip ). maar op elk verrekte tijdstip die je maar kan bedenken.

Laatst ook zit ik bij een feest, zit de jarige jop werkelijk waar 50 van de 60 minuten op zijn mobiel te loeren. zit half zijn visite hetzelfde te doen omdat ze elkaar toch geen zak meer te melden hebben en maar ergens anders naar gaan zitten kijken.

Krijg te horen van me collega vrijwel elke week, ik wordt gek dat ik telkens terug moet omdat me baas me elke keer weer belt dat ik nog wat moet doen als ik al op weg ben naar huis. Waarop ik reageer, tja bereikbaarheid leuk he. Mijn baas/school maatjes kunnen me voor geen meter meer bereiken als ik de deur uit stap.

Is mensen leren kennen en ermee in gesprek raken op een trein / bus? ik doe al geen moeite meer. 9/10 lui kwalificeren perfect voor zombie zo erg en diep triest is het al.

Ja tomtom overal is handig en ja je kan er tijd mee doden als je wilt. Echter of al de negatieve bijwerkingen nu daadwerkelijk het waard zijn is in mijn mening absoluut niet het geval.

Ik heb een telefoon, ik bel er alleen mee als ik in nood zit, buiten dat staat die uit. Ik heb geen abonnement voor een 600 euro telefoon en zit nog met een prepaid kaart. Dat ik geen tom tom heb of google earth, of facebook in mijn pocket of 3000 spelletjes zal me een worst wezen. Ik heb liever als ik om 5 uur op de bus/trein in de auto stap dat ik rust heb en het idee achter in mijn hoofd heb dat niemand maar ook niemand mij kan bereiken zodra ik mijn werk of mijn school verlaat totdat ik bepaal wanneer ik mijn mail en dus de verbinding met de buitenwereld wil aankaarten via mijn thuis pc.

Mensen vragen me constant om telefoon nummer, en zeg er gewoon op geen nut gebruik hem nooit. ding staat nooit aan waardoor ze me raar aan staan te kijken. Wat is je facebook? heb ik niet. Wat is je hyves? heb ik niet.

Terwijl ik in de 20 ben en een icter ben.

Misschien ben ik wel de enige op de wereld die smartphone evolutie totaal niet interesant vindt en ronduit een handicap van je gezond verstand vindt worden.

Maja ieder zijn ding denk ik dan maar.

Ik ben blij dat we kwa techniek vooruit gaan, en hier hebben we wel degelijk mobieltjes voor te danken. Echter vindt ik veelal "het alles kunnen overall" een handicap worden die steeds groter en groter in het sociale gevoel slaat.

[Reactie gewijzigd door Gatygun op 23 juli 2024 11:03]

Je hebt zeker een heel goed punt, maar ik denk niet dat het gewenst is dat iedereen zo halstarrig een smartphone blijft afzweren als jij lijkt te doen.

Ik herken het bij mezelf (helaas) ook. Als ik op de trein sta te wachten gaat bijna in een reflex de hand de broekzak in (serieus blijven mensen :X ), en als ik er bij stil sta dan weet ik gewoon niet meer hoe ik vroeger de tijd doodde bij het wachten. Auto's tellen bij de bushalte ofzo?

Laatst gewoon maar weer een boek meegenomen in de trein, echt verbazend hoeveel meer rust dat geeft dan om de 5 seconden naar een nieuwe webpagina doorklikken.

Aan de andere kant is het feitelijk gewoon zo dat de smartphone qua functionaliteit een fantastisch apparaat is, en kan ik niet begrijpen dat mensen die zich er volledig van bewust zijn wat zo'n ding kan, geen smartphone nemen.

Mijn telefoon doet dienst als: telefoon, browser, camera, videocamera, zaklamp, agenda, videospeler, kaart, zoekmachine, klok, wekker, foto album, notitieboek, hotspot, usb stick en nog talloze andere dingen. Het feit dat je zoveel minder apparaten nodig hebt is juist weer positief, daarmee het consumentisme verminderend en zorgend voor minder chaos.

Mensen die niet met deze technologie kunnen omgaan psychologisch zullen hier vanzelf wel de gevolgen merken. Het is te hopen dat hier snel nog massaler besef van komt. Goed voorbeeld is de 'Phone stack' : http://theweek.com/articl...-dinners-out-with-friends
Eindelijk iemand die het wel snapt al ben ik zelf weer net wat te zwak om het vol te houden. Een smartphone is leuk, ik gebruik deze als backup om soms met android appjes te spelen en voor die idioten die niets anders meer kennen dan whatsapp. Wil je me bereiken, stuur een mail, msn, skype, zoek me op op IRC maar ik houdt wel zelf de tijdstippen aan wanneer ik te bereiken ben. Als de laptop uit gaat is deze meuk ook uit. Sinds de smartphone hype is iedereen 24/7 bezig met internet, zeker nu internet op straat normaal is geworden. Gezond? Ik zie eerder overal stresskippen opduiken zodra ze 2 minuten geen verbinding hebben. Het zijn net rokers soms :| .

Wel merk ik dat je zelf licht sociaal geïsoleerd raakt. Is er in een bepaald weekend een feestje dan gooien ze dat enkel op dat afschuwelijke facebook en is een simpele mailuitnodiging te veel gevraagd. Ook de foto's staan op diezelfde site. Waar is de tijd gebleven dat mensen hiervoor gewoon een shareding of blog hadden die vrij toegankelijk is? Waarom moet alles achter de blauwe firewall? Want dat is het simpelweg, een firewall die je niet zelf in controle hebt en waar ze volledige profielen maken van elke persoon op de wereld. Uiteindelijk heb ik maar zo'n profiel gefixt met nepnaam en nep NAW gegevens en mijn vrienden weten dat. Je mist anders te veel imo.

Het zombie gedeelte klopt wel. Als ik op mijn werk rondkijk in de pauze babbelt er niemand meer. Ze eten een boterhammetje en voor de rest enkel maar turen op het 4" schermpje in hun hand. Ik vroeg me al af of ik de enige ben die dat raar vind maar gelukkig zijn er nog mensen met verstand op T.net, heerlijk :)
Ik begrijp precies waarom mensen krampachtig het oude vertrouwde vast willen houden, alleen is het bijna onmogelijk om er niet aan mee te doen.

De grote grap is namelijk dat je je vraagt wat er mis is met een mail uitnodiging of een personal blog..

Ik ben bijna 40 en heb veel van de grote technologie doorbraken redelijk bewust meegemaakt (ok ik moet toegeven dat de opkomst vd radio aan mij voorbij is gegaan :+ )
Wij hebben altijd thuis een telefoon gehad, sommige buren hadden er geen een en als ik dan vroeg waarom niet zei de buurman iets in de trend van: is niet nodig als men mij wilt spreken kunnen ze langskomen, als ik er niet ben hebben ze pech..

Wij hadden als een vd eersten in de straat een kleuren tv, er waren genoeg mensen die dat belachelijk vonden, wat was er mis met zwart/wit?

CD speler, iedereen klaagde over het steriele geluid maar uiteindelijk heeft iedereen er een en is het de standaard geworden.

Ik had al heel vroeg de beschikking over een PC (daarvoor nog een commodore 64 gehad) Werd ook als vreemd gevonden als ik ipv buiten spelen in de regen een uurtje of 2 met een vriendje ghost n goblins speelde.

Ik kan nog wel even doorgaan maar nog maar 10 jaar gelden had niet ieder bedrijf op iedere werkplek internet, ik werkte bij defensie en daar konden we niet eens vanaf onze werkplek naar buiten mailen, werkte nota bene op de it afdeling. Genoeg mensen die begin jaren 2000 klaagden dat men voor feestjes over de mail werd uitgenodigd ipv een leuk kaartje, liefst handgeschreven. In die tijd klaagde men op kantoor dat alles over de telefoon gedaan werd ipv even langslopen, nu klagen mensen op de afdeling dat alles over de mail gaat ipv even de telefoon te pakken. 8)7

Ik geef momenteel les op een MBO, veel 16 en 17 jarigen die met hun telefoon onlosmakelijk verbonden zijn, veel collega's die daarover klagen. Ik kan me er tegen verzetten maar het is net zoals de eerste telefoon, kleuren tv of email, het is er nou eenmaal en je kunt je er misschien bete aan aanpassen en een modus vinden wat goed voor je werkt.

Ik neem ook niet altijd de telefoon op maar als mentor van een klas is het toch verdomd handig als ouders mij na schooltijd makkelijk kunnen bereiken, berichtjes, graag! Of het nu whatsapp, sms of email is, ik kan bepalen wanneer ik het beantwoord. Even de hele klas een berichtje aangaande een opdracht of wijziging in stage oid sturen terwijl ik ergens sta te wachten? Ideaal! Hoef ik het 's avonds niet te doen en scheelt prive tijd.

De huidige generatie groeit er nou eenmaal mee op en leert er op hun manier mee omgaan, gaat het ten koste van oudere gewoontes? Ja! Is dat niet altijd zo geweest?

PS sorry voor dit relaas, schoot een beetje uit, probeer niemand te overtuigen maar moest erg lachen toen je over het verdwijnen van het persoonlijk mailtje begon ipv facebook uitnodigingen ;)

[Reactie gewijzigd door Pinquin422nd op 23 juli 2024 11:03]

Tja, voor al die technologieën die wel geslaagd zijn, staan er tientallen die mislukt zijn. Recent bijv. van 3D zei men precies hetzelfde als je zei dat je het niet nodig had. Er zijn veel van dit soort ontwikkelingen die daadwerkelijk niet nodig blijken. Voor mij persoonlijk heb ik dat ook met een tablet, al 3 verschillende merken gehad, telkens weer weggedaan omdat ze ongebruikt op tafel lagen. Ik mis het echt niet. ;)
Bij ons zit tijdens de lunch vrijwel niemand naar z'n telefoon te staren, en al helemaal niet de gehele tijd. Daar wordt veel gepraat (niet over werk, dat mag niet :-) ).

Op de sportschool wordt ik gek van mensen die daar alleen maar komen om te praten, dat is niet waarvoor ik daar kom. Ik heb daar dan ook fors hard muziek op m'n hoofd, zodat ik de slechte muziek van de sportschool zelf niet aan hoef te horen, en het gewauwel daar ook niet.

Openbaar vervoer wil ik zo min mogelijk last hebben van anderen, dus ook daar: muziek, en ondertussen schrijf ik nog een artikel, in alle rust.
Ik ben het deels met je eens.
Ja ik heb wel Facebook en een abonnement met een SGS2.
Maar ik zal je zeggen dat je het helemaal niet zo veel hoeft te gebruiken.

Ik moet voor werk/school nogal vaak van locatie veranderen, het is dan een hele uitkomst om op mijn telefoon de navigatie aan te gooien die naar mijn mening beter werkt dan Tom Tom. Zelfs als mij de locatie even ontgaan is Whatsapp ik even snel een vriend. En het mooie van dit alles, het kan op 1 apparaat.

Dit soort, en verglijkbare situaties, spelen zich eenmaal per dag/dagen op.
Het gaat er gewoon om hoe je er zelf mee omgaat en zo te lezen zou jij die discipline wel hebben.

Echter ben ik het wel met je eens dat je op een verjaardag teveel van die zo-gezegde "Smartphone-zombies" ziet. Om op zo verjaardag een telefoon nummer van een interessante meid te scoren is niet meer door met haar te praten maar door haar op te zoeken op facebook en daar een berichtje achter laat terwijl ze vlak voor je zit.
Maar dat is denk ik een jongeren ding. Kinderen die te vroeg met een Smartphone zijn begonnen van paps en mams. en er totaal niet mee weten om te gaan.

[Reactie gewijzigd door Septimamus op 23 juli 2024 11:03]

Wat je om bepaalde redenen nooit gekend hebt zul je, als het niet meteen nuttig lijkt, ook niet missen/kopen. Totdat je diegene uitlegt hoe het werkt, wat de voordelen zijn, en waarom die tablet/smartphone van tweehonderd euro beter is dan die van honderd euro.
Want de meeste mensen die toch over de streep zijn getrokken willen niet teveel geld uitgeven, omdat ze het zaakje nog niet volledig vertrouwen.

Resultaat: ze kopen een (soms) brak budget ding, en ze zijn teleurgesteld.
Zo ook mijn vader. Wilde eerst niks van tablets en smartphones weten, en is nu de trotse bezitter van een Ipad. :)
En zie hier, deze meneer brengt de reden naar voren waarom een merk met een "budget" lijn een slechte naam kan hebben bij de grote massa :). Samsung kan er niks aan doen dat er zoveel mensen hun trage single-core GSM's kopen en zwaar teleurgesteld zijn.


Je kunt wel zat redenen bedenken waarom mensen voor de budget-lijn gaan. Per slot van rekening is het ook niet echt normaal om evenveel uit te geven aan een telefoon als aan een giga televisie of zelfs een complete computer. Hoe je het ook went of keert, een telefoon is een telefoon. Maar we willen allemaal stiekem James Bond/Inspector Gadget zijn met allerlei gadgets en speeltjes zodat onze handen iets te doen hebben als we wachten bij het busstation
Je moet ook niet een toestel kopen omdat je iets mist.
Maar een toestel kopen omdat het voor jou iets toevoegt.

Vernieuwen doet het toch elk jaar alleen naar mijn mening te langzaam.
De fabrikant is al 10 jaar verder met zijn onderzoeken maar er valt nog veel te plukken uit de consument met het huidige.

Van mij mag het wel met een factor 10 vooruitgaan
Hoe kun je de handphone technologie veranderingen van afgelopen 10 jaar langzaam noemen.

Wie had 10 jaar terug nou ooit gedacht dat we nu met een touchscreen smartphone rond zou lopen, GPS systeem kan installeren op je telefoon etc.

10 jaar terug kon je alleen maar snake op je toestel spelen, en tegenwoordig heb je zelfs complete 3d games beschikbaar voor je telefoons.
Dit is jouw mening maar geen feit. Ik heb namelijk een dumbphone (Nokia 101) én een smartphone (Sony Xperia Ray), maar toch blijft de smartphone in de kast liggen en gaat de dumbphone overal mee. Dat komt omdat ik mijn dumbphone een week zonder opladen kan gebruiken en hij mag al eens vallen. Naar gebruiksgemak toe vind ik dat essentiële dingen en daar kan een smartphone niet tegen op. Ik wil echt niet dat mijn smartphone ervoor zorgt dat het opladen ervan een avondritueel wordt. En valt hij op de grond, dan is de kans groot dat je enkele honderden euro's in de rook ziet opgaan. Neen, geef mij dan maar een dumbphone. Er is niets verkeerd om op straat de weg te vragen en sociaal zijn op het internet (facebook e.d.) is toch niets voor mij. Mijn smartphone gebruik ik voornamelijk als ik op reis ben en/of lange tijd zonder internet zal zitten.
doet me denken aan de mensen in het ruimteschip Axiom in de animatie film Wall-e
toen ik dat fragment zag dacht ik meteen JA zo gaat de toekomst er jammer genoeg uitzien
allemaal dikke mensen die langs elkaar leven en alleen maar naar een scherm turen
geniale film
Ik had eigenlijk gehoopt op een toekomst visie van Tweakers, niet wat er in de pijplijn bij de fabrikanten zit. Ik had het wel interessant gevonden om te lezen wat Tweakers.net nou denkt dat de toekomst van de smartphone zou kunnen zijn. Het maakt me dan ook helemaal niet uit of ze de plank compleet misslaan. Vooral het kopje science fiction had ik futuristischer verwacht. Misschien voor volgend jaar?
Auteurarnoudwokke Redacteur Tweakers @zonoskar29 december 2012 19:38
Tweakers als geheel heeft geen eenduidige visie (want we zouden het als community nooit eens kunnen worden over wat er gaat gebeuren) en zelfs als redactie onderling is het lastig om het eens te zijn: wat de een ziet als grootse ontwikkeling, ziet de ander als gimmick.
Ik persoonlijk zie voor de toekomst veel in de 'lichamelijke integratie' van smartphone-functies. Een 'bluetooth headset' in je oor, microfoon in je snorhaar, interface in je bril, nfc-chip in je handpalm, dat werk. Het biedt mogelijkheden, maar er zijn nog veel hobbels te nemen - en ik weet niet of ik zo'n wereld leuk vindt.
Ik ben er vast van overtuigd dat computers van de toekomst via augmented reality - via ogen, oren en andere zintuigen - naadloos gaan integreren in ons leven. Smartphones worden van coole gadgets een onzichtbaar onderdeel van ons leven, net als elektriciteit en telefoons ooit bijzonderheden waren en naarmate ze gewoner zijn geworden, langzaamaan verdwenen naar de achtergrond, iets dat er gewoon is.
Maar dat is verre science fiction - en mijn track record als Nostradamus is niet best: ik dacht dat tablets stof zouden gaan happen als een Wii bij veel mensen en ik dacht dat Symbian zou moderniseren en overleven.

Voor de korte termijn moet de smartphone moderniseren: iedereen gebruikt smartphones, maar veel mensen hebben geen idee hoe. Het woud van instellingen moet simpeler, integratie moet beter en makkelijker etc.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 23 juli 2024 11:03]

beetje raar artikel..

noem mij Apple-minded... maar ongeveer de enige keer dat het merk genoemd word is het

". Andere fabrikanten proberen daar graantjes van mee te pikken. Apple volgt met de iPhone..."

Terwijl het hele slate/app gebeuren gebaseerd is op de iPhone
Anoniem: 145867 @donut29 december 2012 11:17
Ik denk niet dat ze volgden. Echter Heb ik zeer waardering voor hoe Apple tot een totaal product kwam dat gewoon goed werkte! De eerste iPhone!

Echter de technologie achter de touchscreen was niet van hun zelf. Capacitieve touchscreens waren toen op dat moment in opkomst en alle telefoon OEM's waren daar mee aan het experimenteren. Echter Apple had gewoon het snelste gewoon een product op de markt.
En ook nog eens goed uitgewerkt!
Daarmee verdienen ze inderdaad respect.

Maar parallel was LG al bezig met de LG prada welke ook capacitief touch had. Alleen de software was gewoon zwaar bagger. Dat was ook iets van Apple goed voor elkaar had. Het OS.
Enigste concurrent was Symbian en Windows Mobile. En beide konden ze niet tippen aan iOS. Het was zijn tijd ver vooruit.

Het idee is niet gebaseerd op de iPhone... want datzelfde idee hadden andere OEM fabrikanten dus al op de RD liggen. Touchscreen telefoons bestonden al, echter met resistief scherm met pennetje.

Samsung had in die periode al de http://en.wikipedia.org/wiki/Samsung_i8910 i8910 in ontwikkeling. Dit mobieltje had een Amoled scherm en capacitief. Echter had het Symbian en Nokia sprong niet zo gauw over op touch en de ontwikkeling van Symbian bleef achter.
Dus moest Samsung door het trage gedoe van Nokia overstappen op Android.
Android was namelijk touch vriendelijker.

Zelfs zonder Apple hadden we genoten van Capacitieve touchscreen telefoons nu. Want de hardware was niet ontwikkeld door Apple maar andere bedrijven. Echter zou de wereld er wel anders uit hebben gezien als Apple niet met de iPhone kwam. En zeker de ontwikkeling zou een stuk trager zijn geweest. Misschien zaten we dan nog wel met Symbian te kloten en had Google zich gefocust op BB type modellen met Android.
Anoniem: 343906 @donut29 december 2012 23:46
Apple maakt produkten waarmee ze zoveel mogelijk geld kunnen verdienen. Dat hele slate/app gebeuren is om die en slechts die reden ontstaan.

En om diezelfde reden doet Apple moeilijk over menige app die een ontwikkelaar heeft ontwikkeld. Squeak op de iPad kan bijvoorbeeld wel maar dan wel buiten de app-store om. Menigeen heeft zich om die reden ook verbaasd dat Apple Lisping en/of Audiobus vooralsnog wel toe heeft gestaan binnen iTunes.

Apple heeft een slim verdienmodel uitgedacht. Terwijl Nokia met Symbian alle mogelijkheid had om door het opnemen van met name OPL op de telefoons Apple zoveel straatlengtes voor te zijn dat Apple waarschijnlijk niet eens was begonnen aan de iPhone. Moet je eens kijken naar de hoeveelheid en diversiteit aan apps die indertijd voor EPOC werden ontwikkeld met behulp van OPL. Dan besef je pas wat Nokia heeft nagelaten te doen.

Linkjes:
https://itunes.apple.com/nl/app/lisping/id512138518?mt=8
https://itunes.apple.com/us/app/audiobus/id558513570?mt=8
http://www.ericlindsay.com/epoc/siprog5.htm
http://comments.gmane.org...alk.squeak.general/162981

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 343906 op 23 juli 2024 11:03]

Anoniem: 201824 @donut29 december 2012 14:35
Lachwekkend. Apple was zeker niet de eerste met een tablet. Ze hebben het wel op het juiste moment in de markt gezet, en goed ook. Veel eerder dan dat moment was de hardware nog niet bepaald geschikt.
Apple is gewoon het bedrijf dat ervoor zorgde dat het bekend werd, meer niet.

Ios, android of windows phone is gewoon een keuze dat de consument maakt met elk hun eigen redenen
De smartphones zullen binnen enkele jaren onmisbaar zijn. Er zijn zoveel mogelijkheden qua telefoons, maar ik denk dat de non-smartphones hun beste tijd gehad hebben.
Onmisbaar op wat voor manier. Als in "er niet bij horen" ? Prima voor mij dan.

Bedenk dat toepassingen/ontwikkelingen voor internet onderweg oha commercieel van aard zijn. En laten gelukkig veel mensen daar een broertje dood aan hebben ...

Daarnaast blijft de sociale factor van belang. Er is een duidelijke opinie over "telefooniquette" in de publieke ruimte. Vraag iemand wat ie vindt van lui die bellen of whatsappen voor het stoplicht en lopend op straat of fietsend, en de reactie is negatief daarover. Ik denk dat dit een issue zal blijven. Sterker nog, er zullen onderzoeken gedaan worden waar de sociale en psychische gevolgen van "altijd online" aan de kaak gesteld zullen worden, als in bewezen slecht voor het individu en de samenleving. Dit is uiteraard mijn verwachting, geen feit.

De privacy-issues mag een ander ff aanstippen. Zijn ook gigantisch , da's zeker.
Smartphones zijn verslavend

Gebruikers van smartphones zijn meer verslaafd aan hun apparaten dan ze zelf denken. Zo blijkt uit een recent onderzoek.

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Personal en Ubiquitous Computing. Men is verslaafd aan “checking gewoontes” op de telefoons. Zo wordt regelmatig gekeken naar het menu-scherm, nieuws, e-mail en sociale netwerk apps. Deze gewoonte om regelmatig te kijken wordt beïnvloed door de omgeving en de situatie waarin men zich bevindt.

http://www.pcmweb.nl/nieuws/smartphones-zijn-verslavend.html

Edit: hm op de verkeerde plek is dit bericht gekomen. >_< Meh.

[Reactie gewijzigd door Foxhound83 op 23 juli 2024 11:03]

er zijn zelf al mensen die bewust hun smartphone weg doen om deze reden: het is te druk en veroorzaakt uiteindelijk stress

je kan overigens wel alles opzoeken, maar toch vraag ik mij af of de volgende (of huidige) generatie niet te veel afhankelijk wordt van de smartphone (je ziet er nu al die stress krijgen als ze even geen ontvangst heeft...)
zo ken ik er ook die altijd slaafs hun tomtom volgen, op het moment dat het ding het laat afweten zijn ze opeens hopeloos verdwaald... lijkt mij geen goede evolutie
Smartphones zijn verslavend
Dat klopt, maar komt ook vooral omdat mensen tegenwoordig bijna wel gedwongen worden om 24/7 online te zijn. Het is voor velen van groot belang om snel te kunnen reageren op whatsapp, e-mail en social media. Dat zegt meer over internet dan over smartphones denk ik. Ik verwacht dat de tablet deze taak dan ook deels zal overnemen.
De privacy issues bestaan dan niet meer, US-senate heeft gisteren trouwens het ongeautoriseerd mogen tappen bij elke 'verdachte' communicatie verlengt.
Moet dan wel een externe lijn naar het buitenland bij betrokken zijn of aannemelijk zijn dat iets verdacht is. Dat laatste is natuurlijk arbitrair en weten we al hoe dat gaat met de gedachtenpolitie...
De privacy issues bestaan dan niet meer, US-senate heeft gisteren trouwens het ongeautoriseerd mogen tappen bij elke 'verdachte' communicatie verlengt.
Moet dan wel een externe lijn naar het buitenland bij betrokken zijn of aannemelijk zijn dat iets verdacht is. Dat laatste is natuurlijk arbitrair en weten we al hoe dat gaat met de gedachtenpolitie...
Je geeft dus aan dat privacy issues meer dan ooit bestaan, en we nou verdorie met z'n allen tegengaan moeten geven. Om te beginnen door maar niet langer alles in de "cloud" te hangen, ivm privacy argumenten.
Voor sommigen is het niet bereikbaar zijn, niet gebombardeerd worden door berichten een onmisbare luxe. Ze hebben medelijden met mensen die op straat rondlopen met hun ogen gericht op hun smartphone, en beschouwen hen als informatie verslaafden.

Ik ben een early adoptor. Ik had 8 jaar geleden een smartphone en daarvoor een palmtop. Nu loop ik vaak rond zonder een mobiel toestel en het doet echt deugd. Ik voel me er veel beter bij.
Hmmm... In mijn omgeving(en ikzelf) zijn toch een andere mening toegedaan. Het is maar wat je onder onmisbaar verstaat? Op Webwereld stonden laatst twee artikelen over 'één week zonder smartphone'. Ik was het daar roerend mee eens. Een week zonder al die informatie die je zogenaamd snel op kunt zoeken. Dat zal best, maar zelf denken is ook wel eens makkelijk.
Een moment zonder is soms ook een openbaring, want dan kun je even tot jezelf komen.

Ik heb een Nokia E71 en dat is toch echt wel mijn laatste smartphone, want ik doe nu en heleboel met simpele telefoontjes als een Nokia 101, C2-00. Bellen is voor mij en een heleboel andere mensen de prioriteit om zo'n apparaat te hebben. En communiceren doe ik buiten dat bellen wel via een sms-berichtje. Hele lappen tekst is alleen maar onduidelijk.
Ook in mijn omgeving merk ik een zekere 'smartphone-moeheid'. Ieder moment op dat apparaat kijken.... dat gaat je op een gegeven moment tegen staan.
Zekerals je werk en je gezondheid eronder gaan lijden.
Anoniem: 118226 29 december 2012 09:13
Ik vind dat zo raar. Elk onderzoek van de telefoonleveranciers wijst uit dat consumenten zitten te wachten op dunnere telefoons, en elke poll die ik op gebruikerssites lees wijst uit dat consumenten best wat dikke in willen ruilen voor betere accuduur. Misschien zeggen mensen wel dat ze best een dikkere telefoon willen, maar in de winkel dan toch voor die geile dunne telefoon kiezen.
Elk onderzoek van de telefoonleveranciers wijst uit dat consumenten zitten te wachten op dunnere telefoons, en elke poll die ik op gebruikerssites lees wijst uit dat consumenten best wat dikke in willen ruilen voor betere accuduur. Misschien zeggen mensen wel dat ze best een dikkere telefoon willen, maar in de winkel dan toch voor die geile dunne telefoon kiezen.
Of misschien zijn leden en bezoekers van tweakers.net niet representatief voor de populatie van (potentiële) smartphonebezitters.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 11:03]

Hij zegt ook gebruikerssites en niet alleen Tweakers ;) Ik ben namelijk ook veel van die polls tegen gekomen en ook op websites waar geen Tweakers zitten vinden mensen het fijner om een paar dagen (met actief gebruik) met hun telefoon te doen dan iedere dag opladen. Waar ik het ook zeker mee eens ben!

Van mij mag de scherm grote en snelheid van de telefoons wel een jaartje stil liggen zodat ze de accu gaan verbeteren!
Het probleem zit m erin dat de meeste gebruikers onrealistische verwachtingen hebben van de techniek.

Men denkt dat het mogelijk is om 'meer' energie in een accu te duwen. Tot op zekere hoogte, maar alles heeft natuurlijk een grens. Dankzij de grootspraak van commerciele bedrijven die zeggen 'the best, the greatest, the largest' te hebben verwacht de consument ook meer dan de techniek kan leveren.

Dit is een bekend fenomeen. Eigenlijk willen we een dunne telefoon met een accu die twee keer zo dik is als het toestel, terwijl we weten dat het niet kan. En omdat we dan in de winkel eigenlijk alleen keuze hebben uit toestellen met vrijwel gelijke accuduur maar wel in alle soorten en maten qua scherm, gewicht e.d. slaat de balans in de praktijk altijd uit naar de telefoons die we al hadden en kenden. En is er vervolgens voor de fabrikanten geen noodzaak om dat wat dikkere toestel met grote accu te gaan ontwikkelen.

Wat dat betreft is het wachten op een goed geplaatst product dat aanslaat en/of een fabrikant met genoeg cohones om een nieuwe productlijn op te zetten waar het USP daadwerkelijk de lange accuduur is. Die markt bestaat nu gewoon nog helemaal niet.
Henry Ford: "Ford: “als ik mensen had gevraagd wat ze wilden, hadden ze gezegd: snellere paarden.”
Steve Jobs: "Mensen weten niet wat ze willen, todat ik het ze laat zien"
Zelf heb ik nog steeds een non smartphone, al weer 6 jaar ondertussen en ik zou wel naar een smartphone willen maar ik wil er 1 die gewoon 3 dagen mee mee zal kunnen gaan bij gemiddeld gebruik en blijkbaar is dat toch al iets wat niet mogelijk is, nu gaat mijn telefoon 6-7 dagen mee dus ja ik zou daar niet al te veel van willen afstappen.

Soms kijken bepaalde mensen me aan alsof ik van mars kom als ik zeg maar waarom is die accuduur zo slecht? dan zegt men het is een smartphone, dus omdat het een smartphone is moeten we maar accepteren dat de accuduur niet veel is? ik denk daar dan toch anders over.

Ik moet zeggen dat ik echt van harte hoop dat men zich toch meer zal aan in zetten op het gebied van de accu, want het lijkt wel dat alles sneller etc word maar dat dit echt het onder geschoven kindje is wat ze maar hebben gelaten voor wat het is, blijkbaar word het geaccepteerd door de mensen dus worden fabrikanten ook niet gepushed om op dit vlak echt te innoveren.
Want ik ben er zeker van dat dit een vlak is waar nog enorme stappen gemaakt kunnen worden.

De full HD resoluties op 5 inch phone's daarvan denk ik, staat leuk op de specificatie lijst maar ik vraag me af wat nu de grote meer waarde is tov HD ready als je niet met je neus tegen het scherm zit, ook denk ik dat het wederom nadelige gevolgen zal hebben voor de accuduur, maar we zullen zien.
En last but not least hoop ik van harte dat men nog steeds phone's van bv 4 inch zal lanceren die je kan plaatsen onder de noemer high end want niet iedereen heeft grote handen( ik niet) en 4.5 of 5 inch is mij te grot om fijn mee te werken ben ik helaas achter gekomen bij de plaatselijke mediamarkt.
Wie weet zal ik wel gewoon niet tot de grote doelgroep behoren die bigger=better wil en die dunnere toestellen wil, we zullen zien wat het jaar 2013 gaat brengen.


.

[Reactie gewijzigd door pino85 op 23 juli 2024 11:03]

Chaoss Moderator Spielerij @pino8529 december 2012 12:29
Tjah... Ik kan me werkelijk niet voorstellen waarom een accuduur van 3 dagen een must is of wat voor voordeel dan ook. Ik gebruik mijn smartphone als wekker (wat vele malen handiger is dan een gewone wekker) en dus heb ik een kabeltje op mijn nachtkastje liggen, prik die in de telefoon en tada overdag altijd een vol geladen telefoon die zeker een dag meegaat.

In het verleden had ik ook een telefoon die meerdere dagen mee ging ik had daarbij geen vaste oplaad momenten en dus gebeurde het met regelmaat dat mijn telefoon halverwege de dag leeg was... erg lastig en irritant!

Nee doe mij maar zo'n smartphone die overdag altijd genoeg stroom heeft, ik dacht eerst ook dat het een nadeel is dat een telefoon maar 1 dag meegaat maar als je eenmaal zo'n telefoon hebt realiseer je je dat het ten eerste geen probleem is en ten tweede zelfs handiger.

Meer ontopic:
Ik heb nu een paar dagen Google Now in gebruik en dat is de toekomst op korte termijn... Die software houd voor mij dingen in de gaten om mij te ontzorgen zoals verkeersinfo ivm mijn volgende agenda afspraak, en info over bedrijven/winkels in mijn fysieke omgeving gebaseerd om mijn eigen zoekresultaten etc.
Volgens mij heeft een Motorola razr MAXX een 3300Mah batterij, dat is wel lekker groot. Over HD ben ik het volledig met je eens. Ik heb nu een 4.3" met 480*800 resolutie (htc hd7 met windows Phone) en dat is gewoon goed scherp.
Anoniem: 145867 29 december 2012 11:30
Als ik kijk naar de toekomst..

Ik denk dat de virtual reality mix brillen of "scouter" bij dragonball Z wel degelijk toekomst heeft. Het lijkt mij een super geweldig idee en zou het zo kopen. Zeker als het ingebouwd is bij mensen die al een bril dragen! (ik niet)

Maar dat is denk ik na de smartphone era!

Ik denk vooral dat we steeds meer naar een Pocket PC gaan in je broekzak. Daarmee is de Galaxy Note 2 de leider. Je kan dat zowat als een Desktop PC gebruiken als je wilt. Sluit een scherm aan en bluetooth toetsenbord en muis... en gaan met die hap. Je hebt een Desktop. Dit heb ik nog niet gezien met iOS en Windows Phone. Android is flexibel en denk ik wel de OS van de toekomst, juist omdat het OS zo flexibel is en zich snel aanpast aan innovaties.

Daarnaast op hardware gebeuren denk ik dat flexibele scherm wel hun intrede kunnen doen. Echter heb ik nog geen goede toepassing gezien van een flexibel scherm die bijvoorbeeld Samsung laat zien. Een vaststaand voordeel is dat hij minder snel stuk kan gaan.
Daarnaast verwacht ik dat de bouwkwaliteit ook een belangrijker punt gaat innemen. Ik hoop altijd nog op carbon fiber achtige mobieltjes.

Ook denk ik dat de Pen gewoon weer standaard terug gaat komen. Zeker met de hybride touch technologie die bijvoorbeeld Samsung heeft. Geweldig voor mensen die notities op het werk moeten maken en dergelijke. Ik zelf heb nog altijd die gele papiertjes op mijn werk hangen. En puur omdat het op mijn huidige smartphone gewoon lastig is om snel ff in te typen. Dan had ik liever een pennetje gehad en snel wat neergeschreven. Scheelt weer papier.

NFC zal denk ik ook een grotere betekenis krijgen. Het is nog steeds een beetje een kip ei verhaal. Maar als straks alle smartphones NFC hebben gaan we wel merken wat de toegevoegde waarde er van is. Betalen? Je mobieltje ergens plaatsen om zo een profiel in te stellen? Muziek starten? Het werkt in ieder geval geweldig op mijn Nexus 7. En in Amerika kun je op vele plekken al gewoon betalen met NFC. En heb ook al hacks gezien waarbij je je OV chipkaart je Saldo kan bekijken met je mobiel. Een ergenis als je niet weet hoeveel er op je OV chipkaart staat. En je kan natuurlijk je Saldo zelf opwaarderen wat illegaal is..

Wie weet wat de toekomst brengt. Maar kijk er wel naar uit! :)
je op vele plekken al gewoon betalen met NFC. En heb ook al hacks gezien waarbij je je OV chipkaart je Saldo kan bekijken met je mobiel. Een ergenis als je niet weet hoeveel er op je OV chipkaart staat. En je kan natuurlijk je Saldo zelf opwaarderen wat illegaal is..
Inderdaad dat vind ik nog een gemis dat Translink daar niet gewoon een app voor uitbrengt. Met veel buitenlandse OV chipkaarten zoals Oyster Card London, en metro San Francisco en Washington DC kan dat gewoon met de Farebot app.
Van het weekend zat ik na te denken over de ideale app om bestellingen te doen in een restaurant of op een terras, zodat een ober/kelner zich kan concentreren op gastheer zijn. Een app via Bluetooth of WIFI werkt niet, aan welk tafeltje zit de gebruiker dan? Ineens bedacht ik dat voor dit soort lokatie-gebonden dingen NFC geknipt is. En dan kan betalen inderdaad natuurlijk ook. Het is nog een beetje vroeg om de app nu al te maken, maar die gaat er zeker komen! En het lijkt me fijn om "er tussen te zitten" als smartphone fabrikant wat betreft financiële transacties, valt vast wat aan te verdienen! Het lijkt mij ideaal om met mijn telefoon te betalen.

Daarnaast zal een "lokale chip" ook handig zijn om in en uit te checken voor het openbaar vervoer, mijn voordeur te openen, mijn auto te starten, etc. NFC zal ongetwijfeld tot een hoop nieuwe toepassingen leiden!
Zo'n bril op het hoofd is grappig, maar ik ben bang dat je na een uur scheelkijkt, hoofdpijn hebt en doodmoe bent.
Laat mij nog maar even lekker op een schermpje kijken. 5" 1080P had ik 3 jaar geleden nog niet van durven dromen.
Ik zou zelf niet kunnen bedenken waarom dat het geval zou zijn. De notificaties en andere zaken op dat schermpje lijken op een paar meter afstand te zweven, waardoor erop focussen niet anders is dan op een willekeurig ander object focussen.
Er is wel degelijk een verschil, met name de oogspieren.
Zodra je de halve dag alle van bril afstand gaat lezen gaan je spieren er naar vormen met alle gevolgen van dien.

Ook al lijkt het hip maar je ogen hebben gewoon een natuurlijke omgeving nodig om de spieren juist te laten functioneren net als bij- en verziend.
Zo'n bril op het hoofd is grappig, maar ik ben bang dat je na een uur scheelkijkt, hoofdpijn hebt en doodmoe bent.
Dat zeiden mensen 10 jaar geleden ook nog over computers.
Met 50hz klopte dat ook aardig :)

Maar wat ik dus bedoelde is het scherpstellen van je ogen. Je moet toch telkens kijken naar de info op je bril dichtbij vs de werkelijkheid veraf.
Lijkt me persoonlijk een drama, maar wie weet.....
Met een collimator die ongetwijfeld in het projectiemechanisme van de bril zit heb je dat probleem niet. De projectie is dan scherp als je op veraf focust.

Ik denk dat de een project als glasses een goede kans heeft. Niet zozeer als vervanging van je smartphone maar een uitbreiding daar op. Als ik nu een adres zoek loop ik met mijn telefoon in mijn hand waar ik af en toe op moet kijken of ik al bij de volgende afslag ben. Met een bril houdt ik mijn handen vrij. En je hoeft niet zelf regelmatig je toestel te checken als ie trilt, je ziet direct de notificatie. Wil je dat even niet zet je gewoon je bril af/uit.
En kijk hoeveel slechte ogen erbij zijn gekomen... Nederland brillenland. Al heeft de mode er misschien ook aan bijgedragen dat het wat meer geaccepteerd lijkt. Er zijn gasten die ze voor de show dragen. Ik zou blij zijn zonder. Lenzen zijn niet alles en laseren is ook maar een tijdelijke oplossing.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.