In dit verhaal is lang niet alles aan bod gekomen wat de toekomst voor smartphones inhoudt. Veel zaken zijn simpelweg geheim, omdat bedrijven de concurrentie niet wijzer wil maken. Bovendien weten we niet zeker uit welke hoek de innovatie zal komen. Wie acht jaar geleden had gezegd dat de smartphonerevolutie door Apple en Google zou worden ingeleid, zou verbaasde blikken hebben gekregen.
Bovendien is de toekomst onvoorspelbaar. Op dit moment lijken de kaarten voor de komende jaren geschud. Google leidt de markt met Android, in de rug gesteund door 'hitmachine' Samsung. Andere fabrikanten proberen daar graantjes van mee te pikken. Apple volgt met de iPhone, en Nokia daagt de markt uit met gewaagde kleuren en andere snufjes. RIM probeert terug te komen met BlackBerry 10, maar het is bijna niet voor te stellen dat de Canadezen even relevant zullen worden als ze in 2009 en 2010 waren.
De smartphonemarkt heeft een rijk verleden, maar een nog veel grotere toekomst. Het is niet ondenkbaar dat mobiel internet de dominante vorm van internet wordt, terwijl smartphones en tablets, of hoe die dan ook worden genoemd, de rol van pc's en laptops kunnen overnemen, iets waar we eind vorig jaar ook bij stilstonden.
De smartphone wordt slimmer, krachtiger en veelzijdiger, maar hoe hij er over een paar jaar uitziet, is nog onduidelijk. In ieder geval blijft de 'big slate' nog lang in zwang, is het niet bij de trendsettende toestellen van 600 euro, dan in elk geval bij de trendvolgende modellen van 200 euro en minder. Die toestellen zijn nu immers voorzien van 3g, gps, wifi en capacitieve touchscreens. De erfenis van de eerste generaties in de 'smartphone-boom' hebben de budgetbakken bereikt; de tijd voor iets nieuws komt wel heel dichtbij.