Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Marc Rademaker

Redacteur

Asus HD 7970 Matrix: sneller dan snel

Conclusie

De HD 7970 Matrix van Asus komt in deze review als winnaar uit de bus. De kaart is in de meeste benchmarks de snelste en kan, als we alleen luchtkoeling gebruiken, net wat verder worden overgeklokt dan MSI's GTX 680 Lightning. Het ligt er zoals altijd wel aan welke spellen je speelt. Zo is de Lightning wel degelijk sneller in Shogun 2: Total War en The Witcher 2, en het verschil in Battlefield 3 is erg klein.

Op het gebied van geluidsproductie en energieverbruik doen de kaarten weinig voor elkaar onder, al is de Lightning marginaal zuiniger en stiller. Het komt dan ook aan op prijs en persoonlijke voorkeuren. De prijs van de Matrix zal, voor zover we nu weten, echter ook vergelijkbaar zijn met die van de GTX 680 Lightning. We zijn dan ook van mening dat beide kaarten hun geld in dezelfde mate waard zijn.

 MSI N680GTX LightningAsus MATRIX-HD7970-3GD5
  MSI N680GTX Lightning Asus MATRIX-HD7970-3GD5
Overklokbaarheid Score: 4Score: 4
Warmte en geluid Score: 5Score: 5
Prestaties Score: 5Score: 5
Featureset Score: 5Score: 5
Prijs Score: 4Score: 4
Algemene beoordeling Score: 5Score: 5
 Tweakers zegt: 10Tweakers zegt: 10

Reacties (74)

Wijzig sortering
Wanneer zijn testers van Tweakers eens voorzien van een triple-screens setup?
Ja, dat is nou wat ik al die tijd mis!
Inderdaad, ik wil ook in eyefinity gamen met een tripplescreen setup, maar dit ontbreekt volledig.
Eyefinity is voorbehouden aan AMD, heeft dus weinig nu als je een AMD en Nvidia met elkaar gaat vergelijken.

Ik ben altijd groot voorstander van Nvidia, maar die AMD maakt er gehakt van !
nVidia mag dan wel geen Eyefinity hebben, maar ze hebben hun "Surround" voor triple-screen-gaming. Dus het is goed te vergelijken en zeker zinvol, als mensen een beslissing willen maken op basis van games die zij willen spelen.
maar nvidia's (3d) surround werkt toch alleen met twee kaarten? Zover ik weet kan nvidia nog niet 3 monitoren uitsturen vanaf een enkele kaart. AMD kan dat wel sinds de HD5xxx serie (maar wel met haken & ogen)
Je kan met bv een gtx 670 op 3 schermen gamen + 1 scherm voor surfen of w/e ;)
je kunt met iedere GTX600 serie kaart 3 schermen aan sluiten hiervoor heb je maar 1 kaart nodig
Eyefinity is inderdaad AMD technologie, maar wordt door de uninitiated vaak gezien als de naam voor triple screen, bij Nvidia heet dat trouwens (3D) Surround gaming.

Er zijn genoeg 680 kaarten met 4GB aan boord, er zijn er zelfs twee die op dezelfde snelheid draaien als de 680 Lightning (2GB). De 7970HD Matrix heeft 'maar' 3GB aan boord.
EVGA GeForce GTX 680 Classified (4GB)
Point of View GeForce GTX 680 Charged (4GB)

En als we nu eens inderdaad triple screen benchmarks hadden bij dit soort reviews dan hadden we ook geen Sam & Mo figuren die 'welles/nietes' gingen roepen.

Wat betreft de kwaliteit van de review, die kan ik niet meer dan als matig beschouwen. Zes games die ieder twee resoluties beslaan, verder pak je dan slechts twee games bij de OC resultaten die al voordelig uitpakten voor de 7970HD Matrix...

Het lijkt er gewoon op dat de 680 Matrix lijd onder de 'slechts' 2GB die hij aan boord heeft, als ik de reviews van 680 kaarten op dezelfde snelheid als de 680 Matrix maar met 4GB geheugen bekijk dan zou deze bij de meeste testen een stuk beter uitpakken. Maar het blijft een issue dat bepaalde games beter werken op een AMD en andere weer beter op een Nvidia.
[offtopic]
Dat zijn we onderhand toch wel van tweakers gewend ;)

Voor de betere reviews kun je beter naar HWI, anandtech en Tomshardware


Ontopic
Leuke kaarten, maar voor de gemiddelde sterveling buiten het budget ;)
Daarnaast is het OC-potentieel (stock koeling) natuurlijk matig aangezien deze kaarten al relatief hoog geklokt zijn. Hier ga je geen 20% bijklokken zoals dat bijvoorbeeld bij een 6850 wel ging(reference 775mhz en er zijn genoeg modellen over de ghz gegaan), tweakers haalt hier niet eens 10% OC op de boostklok/max frequentie :S
Ik denk dat deze kaarten wellicht interessant zijn voor de ln2 heren, maar anders zou ik hier met een grote boog omheen lopen en de iets kleinere broertjes (DCU2/W3/Twin Frzr4) kopen, deze bieden verhoudingsgewijs waarschijnlijk meer OC-potentieel omdat ze minder hoog geklokt zijn a fabriek af.

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 16 oktober 2012 13:47]

Maar het blijft een issue dat bepaalde games beter werken op een AMD en andere weer beter op een Nvidia.

Wat mij juist opvalt is de synthetische benchmarks en de praktijk: afgaande op alleen de Unigine en 3DMark 11 benchmarks zou iemand waarschijnlijk kiezen voor de Lightning terwijl de Matrix in de praktijktests er beter uitkomt..

Wat ik wel een hele goeie van MSI vind is:

'en door een trucje om de koeler stofvrij te houden. De fans draaien bij het aanzetten van de pc namelijk in tegengestelde richting, waardoor stof verwijderd zou worden.'

Dat is toch wel een simpele prima werkende oplossing (ik heb net nog iemand zijn game-PC moeten schoonkrabben en zijn videocard was echt overleden door het stof in de ventilator..). Zo'n stofzuigerPC moet af en toe schoongemaakt worden hè..
Het zou eerlijk zijn geweest als ze de 3A bios op de Lightning 680 hadden geflasht.. daar mee kom je dus ook daadwerkelijk hoger omdat er dan wel wordt gereageerd op de voltage verhoging.. dus ipv 1175 kan je naar 1293. Dat doet iedere 680 Lightning gebruiker, anders koop je wel een goedkopere reference kaart.

Anders zit er een Nvidia software lock op, en je moet afterburner 223 gebruiken of je moet (224 of hoger) hem hacken met wat strings in je hardware profiel en met artmoney rotzooien.

1300mhz haalt iedere 680 Lightning minimaal, zit ook op zo'n forum.
Ik weet dat de AMDs gewoon niet verder komen dan zon 1200 max

Alleen dat 2GB zuigt met 2-3 schermen. Ik pak al 1700mb in een DM map in BF3 (1080p).
Daar wint AMD weer, de 4 GB Lightning 680 gaat nooit komen ;).

Ik Twijfelde zelf nog tussen een 7970 en 680 Lightning en toch maar de lightning gekocht vanwege stuk beter overclock potentieel en in BF3 doet Nvidia het waanzinnig goed @ 1080p.

/
GTX 680 Lightning @ 1302MHz @ 1,287V = 66 graden max, fan speed 30-40% (Antec 1200 low fans).

En weer snap ik niet waarom tweakers met een 2GB kaart op hoge reso's gaat spelen waarbij AMD beter door de test komt door VRAM.
Niemand gaat met een 2GB kaart op 2500x spelen. Zo dom zijn die mensen niet

[Reactie gewijzigd door A87 op 16 oktober 2012 10:49]

De Matrix die ik had deed anders 1300 op lucht hoor.
En bij de buren draait die ook gewoon op 1300 mhz.Je moet gewoon geluk hebben mijn 7950 doet ook 1300 mhz maar me geheugen krijg ik niet verder dan 5800mhz.

Maar om nou te zeggen dat dat oneerlijk is zo komen ze uit de winkel niet iedereen heeft kaas gegeten van bios flashen en ze worden vergeleken zo als ze zijn.Of moet je dan ook iets aan passen aan de 7970 zo dat je er meer vcore op kan zetten.

Punt het zijn gewoon uitstekende kaarten en na genoeg even snel.

[Reactie gewijzigd door p-schoemaker80 op 16 oktober 2012 11:24]

Om de 7970 op 1300 te krijgen moet je niks flashen, alleen een voltage van 1.25v en gaan.
Erg nette review gegeven. De Asus zou mijn persoonlijke voorkeur hebben, maar dat is ieder voor zich. De kaarten presteren beide erg goed en zullen vast het geld waar zijn, maar als de Asus op ongeveer dezelfde prijs zal uitkomen is hij wel een stuk duurder dan menig andere HD7970s en dan is die ¤50,- misschien best interessant om voor de Lightning versie van de HD7970 te gaan. Jammer dus dat deze niet in de review was meegenomen. Mocht de Asus toch wat goedkoper zijn en dus ook rond de ¤450,- uit zal komen is dit een erg goede koop. Echter zoek ik een videokaart die toch een stukje goedkoper is ter vervanging van mijn 2x HD4870 i.c.m. GT440.
las gister ergens dat de prijs rond de 500 lag, een paar euro meer zelfs.
Mooie kaart als ik er ooit genoeg geld voor heb dan zal ik er zeker nog een keer over nadenken om deze in mijn rog themed pc te zetten.
wel een mooie review, verbaasde me vooral dat AMD toch zo dicht bij de 680 zit, had verwacht dat de 680 de grote winner zou zijn hier.
Wat me dan wel verbaasd is dat jullie aangeven dat de AMD de winnaar is en toch geven jullie beide videokaarten exact dezelfde scores?
lijkt me toch meer dan logisch dat de winnaar toch betere scores krijgt?
Tuurlijk niet, de scores worden afgerond, en daarbij is het een vergelijk met alle andere kaarten die nu op de markt zijn.
Mooie review. Neem aan dat degenie die besluit in deze prijsklasse een videokaart aanschaft niet druk maak om paar euro meer of minder aangezien zijn/haar systeem op zich ook niet goedkoop zou zijn( ga er vanuit top of the bill.)
Wel is het zo dat de matrix wel 3 poorten blokkeerd ipv 2 bij de lightning.
Hoe regarearen trouwens deze kaarten met groot rts game met meer als 200 units etc?

[Reactie gewijzigd door Offens1490 op 16 oktober 2012 10:08]

Hoe regarearen trouwens deze kaarten met groot rts game met meer als 200 units etc?
De meeste RTS games lopen dan eerder tegen de CPU aan dan tegen de GPU. Is natuurlijk ook heel verschillend per RTS game, ik ga me hier pas druk over maken bij de release van Planetary Annihalation...
Totaal en ongelovelijk Off-topic:

Haha ik heb zo'n zin in die game!
Hopelijk zit ik dan wel goed met mijn FX-8120 en MSI GTX660Ti PE haha (zal toch wel :D)

[Reactie gewijzigd door djro93 op 16 oktober 2012 14:14]

T gaat mij niet perse om de kosten van de kaart ...of welke goedkoper is ... maar ik wil wel graag zien welke kaart er t meeste of t beste uit haalt .. soms is een 2x 7970 opstelling beter dan bijv die nieuwe 7990 ...., ivm kloksnelheid lager .. maar dat is niet altijd dezelfde schaling... als je dan toch zoveel uitgeeft ... wil je wel de beste kaart die er in dat segment duur of goedkoop te krijgen is ..of met extra's zoals bijv 4 ipv 6 outputs..., en de GPU is veelal niet restrictief met veel rekenwerk en units op t scherm dat is inderdaad de CPU ....
Klopt dat je idd ook kijkt welke opstelling het beste eruithaalt.
Daarnaast is natuurlijk ook intressant wat iemand als rand apparatuur los nog bijsteekt in de sleuven.( mijn mening hardwarematig altijd beter dan softwarematig) Dan moet je wel inschatten of je genoeg plek hebt als met een graka 2 of 3 sleuven kwijt bent laat staan sli of crossfire

[Reactie gewijzigd door Offens1490 op 16 oktober 2012 16:37]

Elke game is getest met een Dell U3011-beeldscherm op de resoluties 1920x1080 en 2560x1440 pixels
Misschien een stomme vraag, maar waarom kiezen jullie voor een monitor met een native 2560x1600 resolutie? Dat is een 16:10 monitor en de tests zijn allemaal op 16:9.
Ik weet ook wel dat het om een videokaart-review gaat, maar vind het toch een beetje een vreemde keuze. Gebruik dan een U2711 of U2713 zou ik zeggen. :)
Omdat we die als eerste hadden. Overigens heb ik de U3011 twee weken geleden omgeruild tegen een U2711, dus je zou kunnen zeggen dat ik je suggestie ter harte heb genomen ;)
De HD 7970 Matrix van Asus komt in deze review als winnaar uit de bus
Waarom blijkt dat dan niet uit de sterren en schildjes van de scorekaart? Deze zijn namelijk exact hetzelfde, terwijl de prestaties wel degelijk verschillen. Goede review verder.
Tis toch niet omdat de ene kaart net iets trager is dat die ook niet "zeer goed" kan zijn?
Als je kiest voor een kaart op basis van de games die je gaat spelen dan kan de Nvidea beter zijn dan de AMD en andersom.
Ja mooie review... goed om te zien dat t pas op hoge resolutie en instellingen... soms t verschil maakt.
Ik heb zelf een Eyefinity opstelling staan met de 5970 dual x2 en op die instellingen (6040x1200 ivm bezels )scheidt je de jongens van de mannen met vele kaarten... en die 5970 is ook langzaam aan vervanging dan wel uitbreiding van een 79 serie kaart toe ....en met deze 6 display aansluitingen zit je ook meteen beter :) Wat ik even niet kon vinden is van welk caliber de DVI outputs zijn .. dual of single ...of beide
Er zijn al wel wat Benchmarks te vinden maar een review met deze snelle Matrix 7970 en die nieuwste Devil 13 7990 in Eyefinity zou zeker een kadootje zijn :) ennuh doe de 690GTX er dan ook maar bij :)

[Reactie gewijzigd door Patwo op 16 oktober 2012 09:48]

Haha wat een setup! En ik maar denken dat ik me met mijn HD7950 wel weer even tot de mannen mocht rekenen :P Ik speel bij lange na niet genoeg games om zo'n setup te kunnen rechtvaardigen, maar als ik jou post dan lees heb ik wel zoiets van oooh dat wil ik ook bouwen :D
Hi Vizzie,

Offtopic :

T was toen even een wat dure aanschaf en dan vooral vanwege de 3x U2410 Dell, ivm displayport (nodig op min. 1 scherm ) en dezelfde bios/features anders werkte ( in t begin ) de bezel aanpassing niet. Maar nu er ook goedkope active adapters zijn kan t veel goedkoper met de schermen en t scheelt ECHT een boel aan visual beleving met 3 schermen dan met 1 ... vliegen maakt t helemaal super, racen zie je de auto's ook "naast' je rijden en met FPShooters, zie je gewoon veel meerScenery en de aanvallers ook al veel eerder op je afkomen ... en heb je een breder overzicht ...Die 5970 is ook een dual kaart(2x5870) en daar draait met een i7 2600K en wat geheugen de meeste games nog prima op en die kaart koop je vaak al voor 250-300 Euro ... dus heel extreem duur hoef je t niet perse te maken en je zou t zelfs kunnen proberen met een paar oude schermen als je die nog hebt staan ;) ., uiteindelijk wil je wel dezelfde maat en resolutie ivm verloop ).. hehe .. .eenmaal Eyefiniy of Surround gaming gedaan en je wilt NOOIT meer anders :)
Ik heb dezelfde behoefte, draai met 3x u2711 @8120*1440 op 2x 670GTX met 4GB elk. En zou ook graag reviews zien met hogere resoluties. Al denk ik dat we aardig niche bezig zijn, zou ik het graag terug zien in de reviews.
Die pci-slot-achterkant zit in ieder geval wel goed vast, beetje overkill aan schroefjes...

Ontopic: Ik lees hier bij testsetup dat er ook een 7770 en 7870 is gebruikt, waarom lees ik hier niets over terug? Nog een puntje: Sapphire heeft een toxic versie van de 7970 was het niet interessant om die ook ergens bij te noemen?
Er staat ook een vermelding in van de GTX460... ik neem aan dat er een review template is gebruikt en deze zal niet volledig opgepoetst zijn...

Ze kunnen ook niet iedere kaart en ieder model van iedere leverancies testen hé.
AMD die van nVidia wint in BF3 O_o nice! blijkbaar hebben ze aan de drivers gesleuteld.
Beide kaarten zijn erg mooi en krachtig!

[Reactie gewijzigd door Astennu op 16 oktober 2012 09:22]

de driver aanpassing was in CC versie 12.7 voor 7000 serrie.

wordt toch maar even sparen voor nog twee van die monsters :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True