Een jaar geleden draaide het op de Computex grotendeels om ultrabooks, Intels visie voor dunne, energiezuinige, snel startende notebooks. Dat is dit jaar eigenlijk niet anders, met als verschil dat ditmaal veel van de nieuwe modellen al met Windows 8 zijn uitgerust. Het gros van de notebookfabrikanten heeft zijn tweedegeneratie-ultrabooks bovendien gebaseerd op Intels Ivy Bridge-platform
Intels partners hebben het concept dus breed opgepakt, maar als het aan de chipgigant ligt, kan het nog allemaal nog beter. Ultrabooks met touchscreens, met schermen die alle kanten op kunnen draaien, met schermen die losgehaald kunnen worden; voor Intel is het niet snel te gek.
Om fabrikanten aan te moedigen ontwikkelt Intel conceptapparatuur die nooit op de markt zal komen, maar puur bedoeld is om de mogelijkheden te demonstreren. Dat gebeurde vorig jaar met de hybride Keely Lake, een notebook waarvan het scherm omgedraaid en weggeklapt kon worden. Dergelijke notebooks zijn inmiddels ook daadwerkelijk in ontwikkeling.
Naast de eigen experimentele modellen had Intel ook een assortiment ultrabooks van original device manufacturers meegenomen. Deze fabrikanten ontwikkelen producten die door derden met kleine aanpassingen - soms alleen een ander logo - in de winkel gelegd worden. Zo kan een bedrijf zonder productiefaciliteiten zich toch op de notebookmarkt begeven. Die werkwijze is in Azië niet ongewoon; in Europa zijn de modellen van de grote merken echter bijna altijd in eigen huis ontwikkeld.
Al met al zijn er genoeg redenen om op de Computex eens rond te neuzen op de stand van Intel. In dit artikel gaan we in op de nieuwe ultrabooks en de concepten die door de chipfabrikant waren uitgestald.