Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Ultrabookmania op Computex

07-06-2012 • 16:00

36

Multipage-opmaak

Inleiding

Een jaar geleden draaide het op de Computex grotendeels om ultrabooks, Intels visie voor dunne, energiezuinige, snel startende notebooks. Dat is dit jaar eigenlijk niet anders, met als verschil dat ditmaal veel van de nieuwe modellen al met Windows 8 zijn uitgerust. Het gros van de notebookfabrikanten heeft zijn tweedegeneratie-ultrabooks bovendien gebaseerd op Intels Ivy Bridge-platform

Intels partners hebben het concept dus breed opgepakt, maar als het aan de chipgigant ligt, kan het nog allemaal nog beter. Ultrabooks met touchscreens, met schermen die alle kanten op kunnen draaien, met schermen die losgehaald kunnen worden; voor Intel is het niet snel te gek.

Om fabrikanten aan te moedigen ontwikkelt Intel conceptapparatuur die nooit op de markt zal komen, maar puur bedoeld is om de mogelijkheden te demonstreren. Dat gebeurde vorig jaar met de hybride Keely Lake, een notebook waarvan het scherm omgedraaid en weggeklapt kon worden. Dergelijke notebooks zijn inmiddels ook daadwerkelijk in ontwikkeling.

Naast de eigen experimentele modellen had Intel ook een assortiment ultrabooks van original device manufacturers meegenomen. Deze fabrikanten ontwikkelen producten die door derden met kleine aanpassingen - soms alleen een ander logo - in de winkel gelegd worden. Zo kan een bedrijf zonder productiefaciliteiten zich toch op de notebookmarkt begeven. Die werkwijze is in Azië niet ongewoon; in Europa zijn de modellen van de grote merken echter bijna altijd in eigen huis ontwikkeld.

Al met al zijn er genoeg redenen om op de Computex eens rond te neuzen op de stand van Intel. In dit artikel gaan we in op de nieuwe ultrabooks en de concepten die door de chipfabrikant waren uitgestald.

Intel ultrabook-boom om Computex

Nieuwe ultrabooks van Acer, Dell en Toshiba

De nieuwe Asus UX32 hebben we eerder deze week al besproken, net als de experimentele Series 5-ultrabooks van Samsung. We hadden ook graag Acers Aspire 7-ultrabook met touchscreen behandeld, net als de Asus Taichi met dubbelzijdig scherm en de Transformer Book met afneembaar scherm, maar die stonden allemaal achter glas opgesteld.

De volgende drie ultrabooks mochten gelukkig wel aangeraakt worden, al was bij elke notebook de onderzijde vastgemaakt aan het plateau waar hij op stond. Over het gewicht kunnen we dus alvast weinig zinnigs zeggen.

Acer Aspire Timeline U M5

De Aspire M5 werd halverwege vorige maand aangekondigd en combineert een Ivy Bridge-cpu met een GT640M-videokaart van Nvidia. Het model dat we op de Intel-stand zagen, was voorzien van de op 1,7GHz geklokte i5 3317U-processor en 6GB ddr3-werkgeheugen.

Opvallend is dat bijna alle aansluitingen aan de achterkant zitten: twee usb 3.0-poorten, een hdmi-uitgang en een ethernetaansluiting. Aan de zijkant zit alleen nog een sd-kaartlezer. Als je dus een usb-stickje wil inpluggen, zal je het scherm naar voren moeten klappen, of de laptop moeten draaien. Dat lijkt ons niet ideaal.

Acer Aspire M5 Acer Aspire M5 Acer Aspire M5 Acer Aspire M5

Het scherm is niet bijzonder; hoewel er op de Computex diverse ultrabooks met full-hd ips-schermen zijn aangekondigd, is de M5 voorzien van een regulier tn-paneel met een resolutie van 1366x768 pixels. De meeste mensen zullen niets anders gewend zijn, maar het valt een beetje tegen als je zoals wij zoveel betere schermen hebt gezien. Het scherm kan overigens bovengemiddeld ver naar achter kantelen: bijna 180 graden.

Over het toetsenbord zijn we goed te spreken. Acer maakt al een tijdje uitstekende toetsenborden met een fijne aanslag en voor de M5 is hier weinig aan veranderd. Prettig aan dit toetsenbord zijn de toetsenbordverlichting en de losse toetsen voor Home, End, Page Up en Page Down; bij andere fabrikanten zijn dat vaak secundaire functies van de pijltjestoetsen. De trackpad ondersteunde geen multitouchbewegingen, maar we vermoeden dat dit een driver-kwestie is: andere notebooks van Acer beschikken wel over multitouchsupport.

De M5 lijkt op eerste indruk een prima notebook maar het ultrabook-label is wel wat vergezocht. Officieel voldoet het apparaat aan alle eisen, maar er zijn ultrabooks die toch echt van een andere klasse zijn.

Dell Inspiron 14z

Dells Inspiron 14z werd op de Computex aangekondigd en moet al in juli in Nederland verkrijgbaar zijn, met een vanaf-prijs van 699 euro. De variant die bij Intel werd tentoongesteld was voorzien van een op 1,9GHz geklokte Core i7 3517U-processor en was in opvallend rood afgewerkt. Omdat dit model al zowat in de winkels ligt, is hij uitgerust met Windows 7, en niet Windows 8 zoals veel andere ultrabooks op de beurs.

Het backlit toetsenbord lijkt gebaseerd op dat van de XPS 13-ultrabook en daar zijn we blij mee, want dat is een van de lekkerste notebooktoetsenborden die we kennen. De trackpad was echter van mindere kwaliteit en we hopen dat dit aan het demo-model lag. De muiscursor reageerde niet consistent op vingerbewegingen: soms ging hij te snel en soms verplaatste hij zich juist schokkerig. Dit moet Dell zeker nog oplossen voordat de 14z in de winkel terechtkomt.

Dell Inspiron 14z Dell Inspiron 14z Dell Inspiron 14z Dell Inspiron 14z Dell Inspiron 14z Dell Inspiron 14z

Net als bij de M5 van Acer heeft Dell met zijn 14z de grenzen van de term ultrabook opgezocht. Met een dikte van 21mm heeft dit apparaat meer weg van een reguliere notebook en het grote ventilatierooster aan de zijkant doet ook niet erg luxe aan. Naast dat rooster zijn usb-, hdmi- en netwerkaansluitingen achter klepjes weggewerkt. Een klepje voor de weinig gebruikte hdmi-poort vinden we niet zo'n groot probleem, maar usb-poorten moeten wat ons betreft vrij toegankelijk zijn.

Toshiba Satellite U840W

We dachten eerst dat de U840W vanwege zijn ongewone 21:9-beeldverhouding een experimenteel model was dat niet op de markt zou komen. Niets bleek minder waar; de notebook is inmiddels officieel aangekondigd en moet in het derde kwartaal verschijnen. Het schermpaneel heeft door zijn aparte verhouding de ongebruikelijke resolutie van 1792x768 pixels.

De U840W is een echte multimedia-ultrabook, zoals de afmetingen van het scherm duidelijk maken. De 21:9-beeldverhouding is immers de de facto standaard voor bioscoopfilms. Bij een dvd- of blu-ray-release wordt er soms wat beeld aan beide zijden afgesneden om een gangbaarder 16:9-beeld te krijgen. Op 'normale' 16:9-schermen zou je anders zwarte balken boven en onder in beeld krijgen. De U840W moet films echter in de originele beeldverhouding kunnen weergeven.

Dat de notebook volledig voor multimedia is ontworpen, blijkt ook uit de forse speakers die het toetsenbord flankeren. Er stonden jammer genoeg geen video- of audiobestanden op het systeem, dus we hebben het geluid en het scherm niet in de praktijk kunnen beoordelen.

De bouwkwaliteit van de laptop maakte in elk geval een goede indruk. Toshiba gebruikte voor een aantal delen van de notebook - de onderkant, de bovenkant van de schermcover en het gebied rondom de trackpad - een rubberachtig materiaal, waardoor de laptop tegen een stootje lijkt te kunnen. Het gebied rondom het toetsenbord is grijs.

Toshiba U840W Toshiba U840W Toshiba U840W Toshiba U840W Toshiba U840W

Dat toetsenbord heeft overigens een prima aanslag, al zijn de toetsen minder hoog dan we gewend zijn. Net als bij de Acer M5 zijn er aparte toetsen voor Home, End, Page up en Page Down. Scrollen door met twee vingers over de trackpad te bewegen wordt niet ondersteund, in plaats daarvan is er een aparte scroll-zone aan de rechterzijde van het pad.

Ultrabooks met touchscreens van MSI en Foxconn

Als het aan Intel en Microsoft ligt wordt bijna elke notebook in de toekomst uitgerust met een touchscreen. Voor dat zover is, zullen we wel een paar jaar verder zijn - maar we hebben op de Computex toch al heel wat touch-ultrabooks gezien. Het interessantst zijn de modellen die meer bieden dan een reguliere notebook met een aanraakgevoelig scherm, zoals de omklapbare ultrabook van Samsung. Op de stand van Intel vonden we nog twee ultrabooks met touchscreen en een afwijkende vormgeving.

MSI Slider S20

MSI doet met de S20 een poging om ultrabook en tablet in één apparaat te combineren. Het apparaat is een zogenaamde slider: het scherm ligt als het ware op het toetsenbord, maar kan uitgeschoven en daarna schuin omhoog gezet worden. Zo kan de S20 als tablet, maar ook als een soort netbook gebruik worden.

Deze hybride is voorzien van een 11,6"-touchscreen met een resolutie van 1366x768 pixels en draait op Windows 8. In de tabletstand is het geheel zo'n 2cm dik en alles bij elkaar weegt het apparaat 1,3kg. Dankzij de Ivy Bridge-processor is de S20 een snelle tablet/notebook; Windows 8 draaide bij onze korte kennismaking vlekkeloos.

MSI Slider S20 MSI Slider S20 MSI Slider S20 MSI Slider S20 MSI Slider S20

Belangrijk bij dit soort apparaten is dat het schuifmechaniek stevig en toch makkelijk in het gebruik is. Stevig is het zeker. De scharnieren zijn wel een tikje stroef, om te zorgen dat de tablet niet naar achter kantelt als je het touchscreen gebruikt. Het openen en sluiten verloopt daarom wat moeizaam. Vanuit de tabletpositie is het scherm redelijk makkelijk te verschuiven, maar het schuin omhoog klappen kost vanwege de stroeve scharnieren flink wat kracht.

Het ingebouwde toetsenbord heeft redelijk hoge toetsen, wat een beetje ouderwets aanvoelt in vergelijking met de platte toetsen van tegenwoordig. Het keyboard is niet te vergeleken met de Cherry-toetsenborden van vroeger, maar het verschil met de platte concurrenten is duidelijk voelbaar. Wij kunnen de langere travel in elk geval wel waarderen; het toetsenbord geeft duidelijk meer tactile feedback tijdens het tikken.

Voordat de S20 later dit jaar uitkomt, zou MSI er nog wel goed aan doen om nog even naar de bouwkwaliteit te kijken. Het is moeilijk om de vinger op de zere plek te leggen, maar de afwerking was vrij matig. Als je het scherm dichtschuift hoor je het scherm bijvoorbeeld over de toetsen ratelen, en die toetsen voelden toch al wat goedkoop aan.

Prototype van Foxconn

Naast de Slider van MSI stond er nog een eigenaardig apparaat op de Intel-stand, dat veel weghad van Dells Inspiron Duo. Deze touchscreen-utrabook was in opdracht van Intel geproduceerd door het Taiwanese Hon Hai Precision Industry Co., beter bekend als Foxconn. Dit was een van de apparaten waarmee Intel andere fabrikanten wil tonen wat er allemaal mogelijk is met notebooks en touchscreens. De Foxconn-notebook zal de winkelschappen nooit bereiken.

Het scherm van dit naamloze apparaat was met slechts twee bevestigingspunten aan een beugel bevestigd, een beetje als een kip aan een braadspit. Door die beugel omhoog te klappen, kon het scherm schuin worden geplaatst. De onderkant van de display rust dan net boven het touchpad. Het is echter ook mogelijk om scherm en beugel volledig plat te leggen, zodat er een soort tablet ontstaat.

Foxconn prototype ultrabook Foxconn prototype ultrabook Foxconn prototype ultrabook Foxconn prototype ultrabook Foxconn prototype ultrabook

Wij houden wel van een proefballonnetje, maar in dit geval was er behoorlijk veel op de uitwerking aan te merken. Zo was het extreem platte toetsenbord niet fijn om op te typen, zaten alle aansluitingen aan de achterzijde en werkte het touchpad niet lekker. Het grootste manco was echter de constructie van het draaibare scherm, die aanvoelde alsof hij bij dagelijks gebruik binnen een paar weken stuk zou zijn. Daarnaast zijn zulke hybrides - en dat geldt ook voor de S20 Slider van MSI - eigenlijk te zwaar om als een volwaardige tablet te kunnen fungeren.

Tot slot

Toen Intel en Asus vorig jaar de ultrabook aankondigden, wisten we nog niet goed wat we moesten verwachten. De lijst met eisen aan ultrabooks was indrukwekkend; snel opstarten vanaf een ssd, dunne chassis en krachtige processors. Het was echter nog onduidelijk hoe fabrikanten daar in de praktijk mee zouden omspringen.

In het afgelopen jaar bleken de ultrabooks zowat zonder uitzondering high-end notebooks te zijn, met mooie, dunne behuizingen en een prijs van rond de duizend euro. De touchscreenmodellen die we op de Computex bij onder andere Samsung, Acer en Asus hebben gezien, zullen nog wel wat duurder uitpakken. Intel liet op zijn stand echter duidelijk zien dat er ook goedkopere ultrabooks op de markt moeten komen.

Wie de Acer M5 en de Dell Inspiron 14z naast een Asus UX31A of Acer Aspire S5 zet, zal ze niet snel vergelijkbaar noemen. Vooral de behuizingen, die soms maar net aan de vereisten van Intel voldoen, stralen geen kwaliteit uit en zijn niet zo licht en dun als die van de duurdere ultrabooks. Nu hebben we geen bezwaar tegen goedkopere ultrabooks die toch snel opstarten en krachtige cpu's aan boord hebben, maar de weinig luxe behuizingen die we nu gezien hebben doen wel afbreuk aan het label ultrabook.

Wij zullen de ontwikkeling van Intels 'standaard' op de voet blijven volgen, maar één ding is duidelijk: wie over twee jaar in een computerzaak om een ultrabook vraagt, zal niet alleen maar luxe laptops gepresenteerd krijgen. Of de term 'ultrabook' daarbij gebaat is, zal de tijd leren.

Reacties (36)

36
36
17
0
0
12
Wijzig sortering
Anoniem: 449164 7 juni 2012 16:16
Geweldig allemaal, als de prijzen nu ook gaan dalen onder de €600,- euro worden dit in 2015 de standaard notebooks
Een ultrabook sub 600 euro is inderdaad een alternatief voor een tablet. Lange autonomie, compact, meer en betere functies dan een tablet.

Ik zie me liever een ultrabook kopen dan een tablet voor hetzelfde prijs.
De Vaio T ultrabook is maar 50 euro boven de 600 ;)
Er komen binnenkort al ultrabooks voor 600 euro, zag vandaag nog een aankondiging voorbij komen. Hoop niet dat we tot 2015 moeten wachten voor betaalbare ultrabooks. Ik heb zelf ooit een netbook gekocht en hoe prettig een kleine laptop ook, ik zou dolgraag willen dat hij iets meer power had.
Dat gaat volgens mij voorlopig niet gebeuren. Ultrabooks zijn bedoeld voor zakelijke gebruikers, het hogere segment van de markt. Het midden segment van de markt bestaat uit gebruikers die de laptop als desktop vervanger gebruiken. Die gebruiken vaak grotere schermen 15"-17", die hoeven niet meegenomen worden en zijn door hun grootte daar ook niet erg geschikt voor. Het heeft weinig zin om die utra licht te maken. De student die ook zijn laptop meeneemt en een klein budget heeft is beter af met AMD fusion oplossing die je al voor €350 kan kopen. Als je ultrabooks van €600 gaat maken dan haal je het hogere segment onderuit en dat is denk ik niet de bedoeling van Intel. Intel zoekt nu juist een kwalitatief beter platform om zijn duurdere chips in kwijt te kunnen, vandaar ook de stevige specs. Het is ook niet in het belang van de fabrikanten om high range te gaan kannibaliseren, ze zijn blij dat ze weer een segment hebben waar verdiend op kan worden.

Verder kan je voorstellen dat mensen windows8 x86 tablets gaan gebruiken als een laptop vervanger. Echter de prestaties van zo een tablet zullen lager zijn dan een AMD Fusion notebook en eerder op netbook niveau liggen. Hoewel we ze nog moeten zien is mijn vermoeden dat dit soort tablets ook redelijk dik en zwaar zullen zijn. Het zal nog wel een paar jaar duren voor zo een tablet de power van een laptop heeft.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 425494 op 23 juli 2024 11:36]

Het zou zomaar kunnen dat we het slider ontwerp van MSI in de toekomst vaker terug gaan zien. Ik vraag me alleen af of het echt prettig werkt met je toetsenbord zo dicht op het (touch)screen. Je bent snel bij het touch screen, maar je scherm zit wel nóg wat dichter bij dan bij een normale laptop (wat de kans op nekklachten kan vergroten).
Anoniem: 425494 @Bigs7 juni 2012 23:58
Ik heb er wel over nagedacht, maar ik zal niet snel hybride apparaten kopen. Als ik zo de demonstraties van het mechanisme zie vind ik die griezelig kwetsbaar. Sommige fabrikanten hebben al moeite om een simpel scharniertje te bouwen dat jarenlang meegaat, laat staan deze constructies met kwetsbare punten.

Zuinige, lichtgewicht ultrabook vind ik een prima idee. Als je regelmatig zo een ding mee neemt is elke onsje dat je eraf kan halen meegenomen en langere batterij tijd is ook welkom.

Maar Windows8 op een apparaat dat muis bediend is vind ik een stap terug. Geef mij maar Windows7 dat is helemaal geoptimaliseerd voor de muis en zit na decennia van doorontwikkeling uitstekend in elkaar. Windows8 is een nieuw product en geoptimaliseerd voor touch, een stap terug als je met de muis werkt.

De reden dat de muis het nu juist van de touchscreen gewonnen heeft is dat je veel precieser kan werken, veel fijnere elementen kan bouwen en veel meer op het scherm kan beschikbaar maken. Je beweegt ook veel sneller met je pols dan je arm. Dan zijn die grote vlakken en al dat gesleep gewoon terug naar de prehistorie want touchscreens zijn er al heel lang.

Goed je kan straks ook een touchscreen in een laptop hebben. Maar weer zit je dan met het probleem dat het Windows8 geoptimaliseerd is voor de tablet. je arm omhoog moeten houden om tegen een verticaal scherm te drukken is erg vermoeiend.

Goed je kan hem dan op vernuftige manieren platleggen met bovengenoemde mechanismen, maar dat maakt het nog steeds geen tablet. Het ding is veel te zwaar om in je handen te houden. Een e-reader wordt het zo nooit. Een tabletvervanger is het daarom nog steeds niet. Daarbij is de tablet functionaliteit van zo'n hybride vergeleken bij een iPad3 nu als zwaar verouderd. Tablets maken een snelle ontwikkeling door maar met een dure notebook wil je toch graag veel langer doen. Daarom zal ik mijn geld liever besteden aan een notebook en een losse tablet dan zo'n hybride apparaat. En op een gewone notebook wil ik liever Windows7 dan Windows8. Dan hoeft de tablet ook geen Windows8 meer te zijn, liever een iPad3 op dit moment met zijn hoge resolutie scherm. Als je dingen wil showen dan ziet dat er echt veel beter uit op zo een scherm.

Ik geloof zeker dat duurdere notebooks allemaal ultrabooks gaan worden. Maar ik ben benieuwd op het touchscreen idee gaat aanslaan. Intel hoopt natuurlijk hiermee de overgang naar de tablets een beetje te kunnen keren, ik denk niet dat dit gaat gebeuren, notebooks in deze prijsklasse zijn toch meer het zakelijke segment.

Ik vraag me ook af of ze hier concurrentie ondervinden van de iPad. Met een wireless toetsenbord en muis is die altijd nog een stuk lichter dan een ultrabook en ook batterijduur is beter. Als je niet van Windowsapplicaties afhankelijk bent is dat ook een optie en ook nog eens de helft goedkoper. En vergelijk het scherm van een iPad eens met de vrij miserabele resolutie die laptops bieden. Ik ben benieuwd wat voor impact dat gaat krijgen.

De verkopen van ultrabooks zijn op dit moment erg goed, maar of het de 42% van de laptop markt gaat innemen waar Intel op hoopt? En wat betekent dat voor de desktop markt? Kopen mensen daar nog een desktop naast?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 425494 op 23 juli 2024 11:36]

De verkopen van ultrabooks zijn op dit moment erg goed, maar of het de 42% van de laptop markt gaat innemen waar Intel op hoopt? En wat betekent dat voor de desktop markt? Kopen mensen daar nog een desktop naast?
Op termijn nog wel meer. Het hangt en beetje vanaf hoe je ultrabook definieert.

Voor mij draait het bij ultrabooks niet zozeer om een bepalende feature, maar is de essentie vooral een gunstige prestatie/gewicht verhouding. Voorlopig moeten de OEMs nog echt investeren in productontwikkeling om die verhouding te verbeteren en zijn sommige onderdelen, zoals de SSD nog echt duur.

Binnen een jaar of twee hebben de leveranciers de inhaalslag met het ontwerpen van lichtgewicht chassis wel gemaakt en SSD's worden ook op prijs steeds competitiever door het schalen van produktie. Was het eind 2009 nog echt een nieuwtje en unique selling point, een laptop met SSD, nu is het al een standaard punt om te overwegen bij praktisch elke laptopaanschaf, over 2 jaar is een SSD waarschijnlijk de default configuratie voor de meeste modellen (zie ook Apple).

Maar ja, je hebt gelijk, de tablet-revolutie draait intussen ook steeds door. Volgens mij is de de (ultrabook-)laptop de nieuwe desktop geworden en zie je gewoon, op enkele "heavy computing" toepassingen na, dat de nadruk steeds meer naar mobiliteit gaat, waarbij geleund wordt op allerhande private/public cloud-oplossingen voor bijvoorbeeld opslag van gegevens.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 11:36]

Anoniem: 425494 @Keypunchie8 juni 2012 13:34
Technisch gezien heb je gelijk, maar de fabrikanten laten zich meer door commerciele redenen leiden. Waarom zitten er zulke lage resolutieschermen in de meeste laptops? Omdat fabrikanten een beter scherm reserveren voor de highend modellen. Niet omdat ze zo duur is om een wat hogere vertikale resolutie te maken.

Vergeet niet dat de fabrikanten het moeilijk hebben in deze markt. Interl heeft ze met de Ultrabook eindelijk weer een segment gegeven waar verdiend op kan worden. Dat gaan ze niet snel kannibaliseren door lichtgewicht goedkopere modellen te maken SSD er in. Dat zou commercieel gezien heel dom zijn. De kunst is zolang mogelijk de marge in stand te houden. Hetzelfde zien we ook bij SSD's, die dalen ook niet erg hard in prijs, pas recentelijk is de prijs wat omlaag gegaan. Om de dure meest winstgevende modellen te verkopen moet je voldoende differentiatie aanbrengen.

Als er goedkope ultrabooks komen dan zullen dat van nieuwe Chinese fabrikanten zijn die op de markt willen inbreken, dan ligt daar inderdaad een kans om een heel populair model uit te brengen, mits de bouwkwaliteit goed op orde is. Maar ook de reguliere tussenhandel zal niet dol zijn op zulke prijsbrekers, want ook zij willen prijzen in stand houden. Zodra ze merken dat een model erg in trek is gooien ze de prijs omhoog heb ik gemerkt, of ze veranderen de specs en stoppen er minder geheugen in. Ze willen een evenwichtige opbouw hebben in hun assortiment om hun winst te maximaliseren.

Ik zie drie marken: goedkope subnotebooks van AMD met Fusion processoren die ook licht zijn en prima standaard applicaties kunnen draaien, multimedia en web applicaties en ook niet meer dan 1,5 kilo wegen. Het middensegment met de logge 15-17" notebook desktop vervangers, en de snelle, lichte zakelijke ultrabooks.

We zien de laatste jaren dat het met name Intel is die de markt voor laptops actief segmenteert, niet de fabrikanten. Zo hadden zij de subklasse van netbooks geschapen die een tijd lang succesvol was. Intel let er erg op dat de verschillende segmenten geen andere segmenten kannibaliseert omdat ze voor elke range processors hebben. Ik denk dat Intel ook aardig wat invloed heeft op de fabrikanten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 425494 op 23 juli 2024 11:36]

Dat gaan ze niet snel kannibaliseren door lichtgewicht goedkopere modellen te maken SSD er in.
Ben het helemaal eens met je punt dat als het aan een individuele fabrikant lag, dat hij de prijzen zo hoog mogelijk zou houden.

Het voordeel voor consumenten in het Wintel-segment is dat er veel en zware concurrentie is. De marges zijn flinterdun, dus volume is van belang. Omdat HP, Dell, Asus en de rest van de OEM zo'n beetje dezelfde standaardonderdelen aanbiedt, zie je dat ze vaak al snel worden gedwongen om op prijs te concurreren. Met Ultrabooks valt dat nu nog mee, maar binnen een paar jaar zul je zien dat de duurdere leveranciers in de problemen komen (zoals Sony, die op basis van de merknaam, de prijs hoger probeert te houden).

De uitzondering is natuurlijk Apple, die relatief duur is en blijft, maar het toch zeer goed doet (ook in de laptop-markt).

Zij bevestigen volgens mij juist die regel: zij hebben twee punten anders dan prijs waar ze zich _echt_ op kunnen onderscheiden: OS X en hun service dmv. Apple Stores.

Pas als de andere OEMs ook voor een eigen OS (onwaarschijnlijk) of andere vorm van echte onderscheiding kiezen, denk ik dat we als tech-consument bang hoeven te zijn dat de prijzen niet gaan dalen en we niet de fantastische vooruitgang van prijs/prestatie zullen houden als de afgelopen 20 jaar.
En waar is de muis...
In je binnenzak? Gewoon zo'n logitech dingetje meenemen met een ontvanger die 2 mm uit een usb slot steekt of zo, makkelijk zat. Maar goed, jij bedoelt waarschijnlijk het touchpad, die zal er bij ingeschoten zijn bij dit ontwerp. Daar heb je het touchscreen voor.
Het lijkt me dat als het scherm verder naar voren komt, je in de meeste gevallen ook het apparaat naar achter kunt schuiven :)
dan lijkt het me juist fijner dat het toetsenbord wat verder van je af zit!
Tevens lijkt het me dat als het beeldscherm zo dicht bij het toetsenbord zit, je vingers in de weg zitten van het scherm en de helft niet kan zien als je typt.
Ik vind op Tweakers geen artikelen terug over de nieuwe Vaio reeks, de Vaio T ziet er toch wel een respectabele ultrabook uit, jammer van de lage resolutie. Maar ik ben meer geïnteresseerd in de Vaio Z, 2x zo duur maar wel een Full HD scherm. :)
Mee eens, en volgens mij is de vaio t zeker nog de goedkoopste (650 e) en ook 1 van de weinige met een echt goede accuduur...

Scoort erg goed in de review:
http://www.notebookcheck....ES-Ultrabook.75131.0.html

Jammer van het scherm alleen maar voor die prijs klaag ik niet.
De Toshiba U840W met dat 21:9-beeldscherm vind ik toch wel fantastisch uitzien. Alleen jammer van de lage resolutie. Verder vraag ik me af in hoeverre een multimedia laptop nog wel ultrabook kan noemen. Hopelijk worden er niet teveel concessies aan de specs gedaan voor een lage prijs.
Een mat , en helder scherm is heel fijn als je veel reist, vanwege de accuduur en goede leesbaarheid in vol zonlicht. Een full hd scherm is ook heerlijk, alleen passen veel makers goedkope schermen toe , omdat de gemiddelde consument, niet eens ziet dat het een 768p scherm is. Die zul de dus eerder bij Acer aantreffen. T voordeel is bij Acer wel dat de "ultrabooks" minder dan 1000 euro worden. Wat wel weer mooi meegenomenis.
We dachten eerst dat de U840W vanwege zijn ongewone 21:9-beeldverhouding een experimenteel model was dat niet op de markt zou komen. Niets bleek minder waar; de notebook is inmiddels officieel aangekondigd en moet in het derde kwartaal verschijnen. Het schermpaneel heeft door zijn aparte verhouding de ongebruikelijke resolutie van 1792x768 pixels.
Hier ben ik ook lichtelijk verbaast over, dat hij daadwerkelijk uitgebracht wordt en ook al relatief snel. Derde kwartaal is juli, augustus en september. Hij zou dus al over een maandje in de winkel kunnen liggen.

Wat ik niet zo goed snap is het argument dat je goed films op een laptop kan kijken. Films kijk ik veel liever op de TV of bioscoop, waarbij je een veel betere ervaring hebt. Verder mocht je een keertje een filmpje willen kijken zijn die zwarte balken ook weer niet zo erg. Of je stelt het zo in dat je alsnog full screen kan kijken en dan wat van de zijkanten afknipt. Verder zie ik een laptop meer als een mobiele computer om te werken, waarbij de hoogte bij de dingen die ik doe de hoogte veel belangrijker dan de breedte, denk aan internetten, mailen, tekstverwerken en documenten lezen. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe populair dit model gaat worden. Stemmen en verder discussiëren kan ook in een topic dat ik op GoT heb aangemaakt. Zoals ik gelukkig al kan zien is er niemand voor het 21:9 formaat, maar is er nog wel vraag van waaronder mezelf naar het 5:4 en 4:3 schermformaat die helaas al lang uitgestorven zijn. Fabrikanten lijken meer hun eigen weg te kiezen dan te kijken wat de consument nu wil. Enige uitzondering hierin is Apple die met de 16:10 eigenlijk de meerderheid lijkt aan te spreken zoals in de poll is te zien.

[Reactie gewijzigd door Regeneration op 23 juli 2024 11:36]

Ik volg de ultrabook trend zo niet, maar afgaande op de foto's van de Toshiba zit er geen DVD-drive meer in. Vind ik een zeer goede zaak. Een DVD-drive is anno 2012 eigenlijk niet meer nodig. Alles gaat via internet of een extrerne HDD. En als je toch eens in de zoveel maanden een dvd'tje moet draaien, dan koop je er toch een externe speler bij?
Die ruimte die je bespaart door de afwezigheid van een DVD-drive kun je gebruiken om de ultrabook dunner te maken, een grotere batterij of weet ik het wat de fabrikanten nog meer kunnen verzinnen.
Bij mij staat de ultrabook zo onderhand synoniem voor het matig uitwerken van een mooi concept van intel. Ze zoeken de grenzen op die Intel gesteld heeft (en gaan er zelfs overheen, zoals bij de 14z van Dell) met veel ultrabooks. Zo hebben er een boel een lage resolutie van 1366x768, TN scherm, matige behuizing, en als ze 3 gram zwaarder zijn, mogen ze zich geen ultrabook meer noemen.

Ik vind dit niet echt "ultra". Mijn inziens zou Intel zichzelf dan ook een goed achter de oren moeten krabben of ze de regels niet aanzienlijk moeten verscherpen en de hardware eisen naar boven moeten bijstellen, anders blijft er weinig over van het premium "ultra" model laptop wat Intel ooit voor ogen had.
Inderdaad, ze mogen op zn minst toch een fatsoenlijk scherm eisen, vooral bij een laptop! En een beetje toetsenbord is ook wel fijn.
De U840W is een echte multimedia-ultrabook, zoals de afmetingen van het scherm duidelijk maken.
Alleen een beetje jammer dat die afmetingen nergens genoemd worden, jullie hebben het alleen maar over de verhoudingen. Maar goed, het is een 14,4" scherm dus. Dat lijkt me overigens nog best groot worden, met die verhouding wordt hij dus al snel even breed als een 15" notebook. Nou weet ik dat ultrabooks officieel best 15" of groter mogen zijn, zolang ze maar plat zijn en nog wat andere eisen, maar gevoelsmatig vind ik het toch niet meer zo passen dan.
Als ik moest kiezen uit 1 van deze zou ik denk ik voor de Acer gaan. Ziet er mooi uit, typt erg fijn. Heb er al eens op een beurs mee gespeeld en was toen wel positief! :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.