Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Joost Schellevis

Redacteur

Weg met cookies, maar hoe?

Verplichtingen

De nieuwe cookieregels omvatten twee verplichtingen voor websites die niet-essentiële cookies plaatsen. Ten eerste is er de informatieplicht; gebruikers moeten worden voorgelicht over de soort niet-essentiële cookies die een website wil plaatsen. Lastiger te implementeren is de toestemmingsplicht; websites moeten gebruikers om toestemming vragen om die cookies te mogen plaatsen.

Het Ministerie van Economische Zaken laat schriftelijk weten dat idealiter de browser zelf het proces van toestemming geven afhandelt. Die zou gebruikers dan om toestemming moeten vragen, in plaats van de websites. "Hierover vinden op Europees niveau en met het samenwerkingsverband W3C al enige tijd gesprekken plaats", aldus het ministerie. Op dit moment kan echter nog onvoldoende op de browsers worden geleund, omdat de instellingen weinig fijnmazig zijn en alle cookies standaard worden geaccepteerd. Daarom moeten websites om toestemming gaan vragen voor alle niet-essentiële cookies.

Handhaven

OptaDe OPTA gaat in de gaten houden of websites zich aan de regels houden. OPTA-woordvoerder Tim Rosendahl zegt dat de OPTA de regels vanaf 1 juli daadwerkelijk zal handhaven. "Maar zoals altijd bekijken we hoe we die handhaving gaan inzetten. We kunnen niet tegen elke overtreding optreden en daarom zullen we ons vooral op de meest schadelijke richten, de grootste probleemgevallen."

Het Ministerie van Economische Zaken laat weten dat naleving mogelijk eerder al gebeurt: 'zo snel mogelijk', wellicht al begin juni. De hoogte van de boetes die de OPTA dan kan opleggen is nog niet bekend. De maximale boete die de OPTA kan opleggen bij een overtreding van de Telecomwet bedraagt 450.000 euro per overtreding. Of de boetes voor overtreding van de cookieregels ook zo hoog kunnen worden, moet nog worden besloten. Om de nieuwe cookieregels te kunnen handhaven, heeft de waakhond extra mankracht gekregen.

Strenger regime

Voor bepaalde cookies geldt een nog strenger regime, namelijk als er sprake is van de verwerking van persoonsgegevens. In dat geval moet de website zich houden aan de Wet bescherming persoonsgegevens, waarbij moet worden aangetekend dat dit eigenlijk al zo was, want elke verwerking van persoonsgegevens valt per definitie onder die wet. De PvdA en PVV wilden dit strengere regime echter graag expliciet aan de Telecomwet toevoegen.

Om persoonsgegevens te mogen verwerken is een van de zes 'grondslagen' voor verwerking uit de WBP vereist. Een daarvan is 'ondubbelzinnige toestemming'. Volgens Antic willen PvdA en PVV het doen voorkomen alsof ondubbelzinnige toestemming altijd vereist is voor dergelijke cookies. "Maar er zijn nog meer grondslagen, bijvoorbeeld het gerechtvaardigd belang", zegt ze. Als deze grondslag, waarbij ook een commercieel belang gerechtvaardigd kan zijn, zwaarder weegt dan de privacy-inbreuk, hoeft niet om 'ondubbelzinnige toestemming' te worden gevraagd.

In de praktijk zal dit strengere regime dan ook weinig verschil betekenen, want in het algemeen moet voor niet-essentiële cookies al toestemming worden gevraagd en zal 'ondubbelzinnige toestemming' in veel gevallen niet nodig zijn. Als een website zich op een andere grondslag kan beroepen, volstaat het om 'gewoon' toestemming te vragen.

Vanaf 1 januari komt daar echter een 'omgekeerde bewijslast' bij. Dan geldt het rechtsvermoeden ten aanzien van tracking cookies. Vanaf dan mag het College bescherming persoonsgegevens ervan uitgaan dat bij het plaatsen en uitlezen van tracking cookies persoonsgegevens worden verwerkt, tenzij de plaatser kan bewijzen dat dat niet zo is. Dat maakt het makkelijker voor het CBP om op te treden.

De omgekeerde bewijslast zou aanvankelijk samen met de overige regels worden ingevoerd, maar is uitgesteld, omdat er op Europees niveau nog een debat over privacy wordt gevoerd. De Eerste Kamer wilde de uitkomst hiervan afwachten, maar dat wordt een probleem. Het kan nog wel twee jaar duren voordat er consensus bestaat over eventuele nieuwe cookieregels, laat woordvoerder Ryan Heath van Neelie Kroes weten aan Tweakers.net.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True