Inleiding: vernieuwing
In 2008 werd Samsung nog vrij algemeen als een tweederangs tv-producent gezien. Toen lanceerde het Zuid-Koreaanse bedrijf echter zijn A-serie, waarmee het de concurrentie zocht met concurrenten als Sony, Panasonic en Philips, en daarna ging het vlug.
Al in 2009 bracht Samsung als een van de eerste tv-fabrikanten een uitgebreide serie dunne lcd-tv's met led-backlights op de markt. Andere fabrikanten kwamen daar pas later in het jaar en op beperktere schaal mee. Weer een jaar later was Samsung een van de eerste bedrijven met 3d-televisies. De high-end modellen uit de C-serie hadden eigenlijk alleen concurrentie van Panasonics Viera VT20-plasma-tv's. Vorig jaar baarde Samsung vooral opzien met de dunne bezels van de D7000- en D8000-modellen en opnieuw wist het bedrijf zijn positie te verstevigen.
Voor 2012 mikt Samsung op verbeteringen in de beeldverwerking en de bediening. 'Dualcore' is nu ook mode in tv-land, en verder wil de fabrikant spraak- en gebarenherkenning inzetten om de tv's te laten bedienen. De vraag is dan of dat een gimmick is, of dat de vernieuwde Smart Hub-omgeving daarmee echt beter te bedienen is. Samsung stuurde ons de 55"-versie van de ES8000, zodat we de nieuwe interface, maar ook het ontwerp en de beeldkwaliteit van de tv uitgebreid onder de loep konden nemen.

Behuizing: geïntegreerde webcam
De ES8000 van Samsung heeft twee opvallende uiterlijke kenmerken: de voet en de kleine bult bovenop, met daarin een camera en stereomicrofoons. Deze worden onder meer gebruikt om de tv met bewegings- en spraakherkenning te bedienen. Om de privacy te beschermen kan de camera weggedraaid worden; er verschijnt dan een groene stip die aangeeft dat de camera niet actief is.
Het paneel is aan de randen bedekt met een zwarte aluminium strip met een breedte van 4,5mm, waaromheen een afgeronde metalen sierrand van nog eens 5,5mm zit. Het Samsung-logo zat bij de D8000 nog in een dikker deel van de metalen rand, bij de ES8000 steekt een blauwverlicht merkje van doorzichtig plastic aan de onderkant uit.
In tegenstelling tot de high-end modellen van concurrenten als LG, Philips en Panasonic heeft Samsung de ES8000 alleen uitgerust met twee speakermodules aan de zijkant; een subwoofer ontbreekt.

:fill(white)/i/1335211279.jpeg?f=thumb)
Voet
De standaard doet wel wat aan een slee denken - het ontwerp is beslist bijzonder, maar je moet het maar net mooi vinden. De twee 'ijzers' zijn bekleed met metaalkleurig plastic, maar van binnen zit stevig metaal. Aan de bovenkant zit een derde metalen balk, die na montage één geheel met het schermgedeelte vormt. Het scherm kan niet zoals gebruikelijk op de standaard worden geschoven; het paneel moet bij de ES8000 plat worden neergelegd, waarna de voet kan worden vastgemaakt. Dat moet wel met enige omzichtigheid gebeuren.
:fill(white)/i/1335217377.jpeg?f=thumb)
De voet wordt in totaal met zes schroeven aan het scherm bevestigd: twee in het midden en twee aan elk uiteinde. Deze verbinding is wat zwakker dan verwacht en vertoont enige speling. Het belangrijkste nadeel is dat het scherm niet op zijn voet kan draaien.
Aansluitingen
Samsung heeft de ES8000 uitgerust met drie hdmi-aansluitingen, eentje minder dan bij de D8000. Wel is een van de drie hdmi-aansluitingen compatibel met de nieuwe mhl-standaard, waarmee content van mobiele apparatuur kan worden vertoond. Een andere hdmi-aansluiting ondersteunt arc.
Aan de zijkant zien we verder drie usb-poorten, waarvan er een voldoende stroom voor een externe hdd kan leveren. Nieuw is dat de maximale stroom op de behuizing vermeld staat. Verder zijn er een optische s/pdif-aansluiting, een audio-ingang en een koptelefoonuitgang, een kabel- en een satellietingang, en een ethernetpoort. De breakoutkabel voor de component-videoaansluiting van de D8000 is vervangen door een serie tulpstekkers.

Binnenwerk
Net als bij de D8000 ziet het binnenwerk er zeer ordelijk uit. Links is het moederbord met de aansluitingen te zien, terwijl aan de rechterkant het powerboard zit. Het moederbord bevat onder meer de dualcore-soc, die onder een aluminium heatsink is verborgen. Deze 'Echo P'-chip is de eerste die niet naar een voetbalclub is genoemd - de processor van de D8000 heette bijvoorbeeld 'Genoa P'.
Op het moederbord zit ook een connector voor de ci+-module, met daaronder een aansluiting voor de Evolution Kit. Deze moet ervoor zorgen dat de tv volgend jaar van een update kan worden voorzien, maar het is nog onduidelijk welke features we kunnen verwachten. Samsung wil consumenten in ieder geval het idee geven dat de tv toekomstvast is, maar of dat aanslaat hangt natuurlijk onder meer af van de ook nog onbekende prijs van de Evolution Kit.
Onderaan zit nog een klein printplaatje dat de speakers aanstuurt, en bovenin zit een pcb'tje met de componenten voor de ingebouwde webcam en de microfoons.
:fill(white)/i/1335217651.jpeg?f=thumb)
:fill(white)/i/1335217654.jpeg?f=thumb)
De nieuwe Echo P-dualcore kan behoorlijk warm worden. Met onze warmtecamera hebben we een temperatuur van iets meer dan 50 graden Celcius gemeten. Het is niet aan te raden je vingers lang tegen die hotspot aan te houden.

Afstandsbediening
We waren vorig jaar niet erg over de Samsung-afstandsbediening te spreken, maar gelukkig heeft de fabrikant het 2012-model flink aangepakt. De meeste toetsen hebben een betere aanslag, terwijl de platte onderkant is ingeruild voor een halfrond design met een uitsparing voor extra houvast.
De grootste wijziging in de layout is de toevoeging van een knop voor het vernieuwde online-platform. Deze ruitvormige knop zit tussen de d-pad en de grote knoppen voor volume en kanaalkeuze in.
De d-pad zit helaas nog wel te ver naar beneden. De zachtrubberen pijltjesknoppen hebben een opstaand randje voor meer grip, maar het drukmoment is wat vaag, zodat we toch de voorkeur geven aan de wat goedkoop aanvoelende d-pad van vorig jaar. De toetsverlichting is gelukkig gebleven.

Interface: in Kinect-stijl
Zwaaien naar de tv
De onderscheidende feature van de ES8000, en van zustermodel ES7000, is dat de tv met handgebaren kan worden bediend. Om de bewegingsherkenning te activeren moet naar de tv gezwaaid worden; dan verschijnt er een cursor die met de hand verplaatst kan worden.
Icoontjes of url's op het scherm kunnen worden aangeklikt door de hand dicht te vouwen, en scrollen - bijvoorbeeld in de de webbrowser - werkt door de cursor naar de randen van het scherm te bewegen.
Zolang je een afstand tot de tv van 1,5m tot 4m aanhoudt en er voldoende licht is, reageert de tv adequaat op bewegingen. Wel zijn de cursorbewegingen wat nerveus. Bij minder licht heeft de bewegingsherkenning meer moeite, omdat er een conventionele camera wordt gebruikt en geen dieptecamera, zoals bij de Kinect-controller voor de Xbox 360.
De belangrijkste reden dat wij de bewegingsherkenning niet structureel zullen gebruiken, is dat het ophouden van de hand en het gecontroleerd bewegen al snel vermoeien. Voor eenvoudige, korte handelingen is de functionaliteit nog wel handig, maar voor langduriger gebruik als surfen pakken we de afstandsbediening. De oplossing van LG met een bewegingsgevoelige remote werkt wat dat betreft toch prettiger.
De camera wordt overigens ook gebruikt voor gezichtsherkenning. Als een geregistreerde persoon wordt herkend, worden zijn of haar persoonlijke instellingen geladen. Toshiba heeft een vergelijkbaar systeem al eerder in zijn tv's geïmplementeerd.
Spraakherkenning
Naast bewegingsherkenning wordt ook spraakherkenning ondersteund. Hiervoor zitten twee microfoons aan weerszijden van de camera. Met 'Hi, tv!' wordt de tv aangezet of wordt een keuzemenu onderaan opgeroepen. De opties worden weergegeven als transparante spraakballonnetjes, terwijl een afbeelding van een microfoon aangeeft dat de spraakherkenning actief is.
Het is mogelijk om de tv in het Nederlands toe te spreken, maar die optie was voor ons niet beschikbaar, waarschijnlijk omdat er op het Tweakers.net-kantoor geen kabelverbinding is.

Het aantal opties is vrij beperkt. Er zijn commando's voor het volume en de kanaalkeuze, de mediabron kan worden gekozen en de tv kan aan- of uitgezet worden. Met de woorden 'More commands' kan nog worden gekozen uit een lijstje apps met onder andere de browser, de dlna-variant AllShare Play, Skype en Smart Hub. Deze lijst is niet zelf aan te passen. Een gemis is ook de mogelijkheid om in de browser via spraakcommando's zoektermen of url's in te voeren. Er is wel een Search All-optie, waarbij in de resultaten ook url's getoond worden, maar wij zouden liever direct een zoekmachine als Google willen zien.
Smart Touch Remote
Naast de bewegingsherkenning en de beperktere spraakherkenning biedt Samsung ook nog de handzame Smart Touch Remote mee. Net als de Viera Touch Pad Controller van Panasonic heeft de Smart Touch Remote een aanraakgevoelig vlak waarmee de Smart Hub-interface en de standaard menu-interface bediend kunnen worden.
Dat is althans de theorie. In de praktijk laat de gevoeligheid van het oppervlakje veel te wensen over en is de bediening vaker irritant dan handig. Voor tekstinvoer via het virtuele toetsenbord is de normale remote eigenlijk nog het prettigst, al zit de d-pad dus net wat te laag voor frequent gebruik.
Als je telefoon of tablet een beter touch-device is - wij denken dat dat al snel het geval is - kan je ook nog de Remote-app downloaden. We hebben deze software getest op een Galaxy Tab 8.9-tablet en een Galaxy Nexus-smartphone; het bewegen van de cursor bleek weliswaar soepeler te gaan dan met de Smart Touch Remote, maar de cursor reageert onwerkbaar traag. Dat probleem heeft de Smart Touch Remote dan weer niet. Het invoeren van tekst is met de Samsung Remote-app echter een eitje, omdat het virtuele toetsenbord van je smartphone of tablet gebruikt kan worden.

De aanraakgevoelige controller, die uiterlijk overigens niet echt bij de tv past, heeft wel een aantal handige knoppen. Naast tiptoetsen voor volume en kanaalkeuze is er een knop om een balk met contextafhankelijke opties en mediafuncties op het scherm te zetten. Verder zijn er nog een knop om de laatstgebruikte apps te tonen, een contextgevoelige optieknop en een ingebouwde microfoon.
Het onderste gedeelte van de Smart Touch Remote heeft een knop voor toegang tot de Smart Hub, een Back-knop, een knop om een virtueel numeriek toetsenbord op te roepen en een knop om de spraakherkenning te activeren.
Tot slot levert Samsung nog een zogeheten ir-blaster mee, zodat ook andere apparaten met de Smart Touch Remote bediend kunnen worden.
Vernieuwde Smart Hub
De Smart Hub-iptv-interface is ten opzichte van 2011 grotendeels hetzelfde gebleven. Wel zijn er enige aanpassingen gedaan om de spraak- en bewegingsbediening te integreren en, ook niet onbelangrijk, het systeem werkt een stuk sneller. De Smart Hub-omgeving staat binnen een seconde na het indrukken van de knop op het scherm.
Samsung heeft een aantal nieuwe onderdelen toegevoegd aan Smart Hub. Dit zijn achtereenvolgens Family Story, Fitness en Kids. Met Family Story kunnen foto's en berichten worden gedeeld, en er is ook een gedeelde agenda.
Fitness bevat uitgebreide instructiefilmpjes voor fitness, yoga en andere gezonde activiteiten. Het is mogelijk om een streefgewicht of body mass index op te geven, en je vorderingen zijn net als in bijvoorbeeld Wii Fitness bij te houden. Bij elke oefening staat aangegeven hoeveel calorieën ermee verbruikt worden. Vreemd is echter wel dat je de eerste keer in de Samsung Apps-store een video-on-demand app moet downloaden. De instructiefilmpjes kunnen in een klein venster, full screen of naast het camerabeeld getoond worden.
Ook bij het Kids-onderdeel moet eerst software uit de Samsung Apps-winkel opgehaald worden. Opvallend is dat geen van de nieuwe onderdelen echt snel te noemen is.
:fill(white)/i/1335449821.jpeg?f=thumb)
Nieuw is dat er uit vijf verschillende achtergrondjes gekozen kan worden, maar die zijn allemaal door Samsung aangedragen; zelf wallpapers installeren is er niet bij. Ook nieuw is de mogelijkheid om mappen in de Smart Hub te maken. Deze kunnen gevuld worden door apps ernaartoe te verplaatsen; het maken van shortcuts is echter weer niet mogelijk.
Kalibratie: niet per se noodzakelijk
Basisinstellingen
Standaard staat de tv ingesteld op de 16:9-beeldverhouding, maar hierbij wordt iets ingezoomd op het beeld, waardoor effectief een lagere resolutie getoond wordt. We wijzigen deze instelling dus in 'Screen Fit'. Ook past Samsung af fabriek te veel verscherping op het beeld toe. Door de standaardinstelling van 20 naar 0 te verlagen, wordt een meer natuurgetrouw beeld gegeven.
De backlight staat standaard ingesteld op 13. Dat is bij veel omgevingslicht wel prettig, maar voor onze metingen wijzigen we deze waarde in 10, wat een helderheid van ongeveer 123cd/m² oplevert.
Bij de Movie-stand heeft de Colour Tone 'Warm2' als standaardwaarde, wat een kleurtemperatuur van 6741 kelvin oplevert. Dat is niet slecht: de meeste tv's hebben in de Movie- of Cinema-stand een kleurtemperatuur van meer dan 7000K, waar 6504K de ideale waarde is.
Standaardinstellingen
Het eerste dat opvalt is dat de helderheid bij steeds lichter beeld te langzaam oploopt. Dat is te zien aan de gemiddelde gammawaarde, die 2,2 zou moeten bedragen maar in de metingen rond de 2,4 schommelt.

Bij de witbalans vallen de rgb-waarden nog net binnen de toelaatbare marge van vijf procent, maar dat kan beter. Gelukkig heeft de tv een tweepunts- en een tienpunts-kalibratiesysteem voor de witbalans.

De Colour Space staat standaard ingesteld op 'Auto', maar uit metingen blijkt dat de 'Custom'-stand, gebruikt voor kalibraties, nauwkeuriger is. Alleen blauw en cyaan hebben hierbij nog een zichtbare afwijking. Er is ook een 'Native'-stand, maar daarbij is vooral het geel wat te warm, terwijl cyaan en magenta te veel naar blauw neigen.

Kalibratie
Eerst zetten we de gamma-instelling op +1, wat een mooi vlakke grafiek oplevert. Deze aanpassing heeft geen consequenties voor de brightness- en contrast-instellingen. Alleen de helderheid bij een volledig wit beeld gaat omhoog van 124cd/m² naar 125,6cd/m², maar dat is amper de moeite van het vermelden waard.

We hebben alleen het tweepunts systeem voor de witbalans gebruikt. Hiermee zijn de rgb-niveaus, die met de fabrieksinstellingen nog behoorlijke afwijkingen lieten zien, grotendeels glad te strijken. Overige oneffenheden kunnen met het tienpunts systeem desgewenst volledig platgewalst worden.

Het verbeteren van de witbalans blijkt ook een positief effect te hebben op de kleurfout van cyaan. Hierna hoeven we eigenlijk alleen maar nog de helderheid van blauw aan te passen. Dat lukt net niet helemaal, maar we zijn zeer tevreden over het resultaat.

Uiteindelijk heeft de kalibratie de volgende instellingen opgeleverd:
Instellingen
| Waardes
|
tweepunts witbalans |
rgb-gain |
22, 25, 10 |
rgb-offset |
24, 25, 28 |
cms |
rood |
39, 3, 0
|
groen |
0, 50, 0
|
blauw |
0, 0, 57 |
cyaan |
0, 50, 50
|
magenta |
42, 0, 46 |
geel |
50, 50, 0 |
Basiswaarden |
brightness |
45
|
contrast |
97
|
backlight |
10 |
color saturation |
53
|
sharpness |
0 |
tint |
50/50 |
gamma |
+1 |
Beeldeigenschappen
Paneel
Zoals gebruikelijk gebruikt Samsung voor zijn high-end tv's de lcd's van het eigen Samsung Mobile Display. Voor de goedkopere 6-serie worden panelen gekocht van ChiMei Innolux, een Taiwanese lcd-fabrikant.
Het gebruikte s-pva-paneel is gezien de subpixelconfiguratie gelijk aan het paneel dat Samsung vorig jaar in de D8000 toepaste. De subpixels hebben twee domeinen; de bovenste is het helderst en de helderheid van het langgerekte onderste deel kan onafhankelijk van het bovenste deel geregeld worden.
S-pva-panelen hebben over het algemeen goede beeldeigenschappen. Zo kunnen dergelijke schermen een dieper zwart weergeven dan ips-panelen, terwijl de technologie ook betere kijkhoeken biedt dan de uv2a-lcd-panelen van Sharp.
Samsung is een groot voorstander van glanzende schermen en ook de ES8000 glimt je tegemoet. Door de coating zijn het zwart en de schaduwpartijen imposant, maar reflecties van lichtbronnen kunnen irriteren.
Kijkhoeken
De kijkhoeken van het s-pva-paneel zijn zeer redelijk, maar vanaf ongeveer 35 graden van de normaal van het scherm worden de kleuren fletser, al is er geen gammaverschuiving zichtbaar. Op dit punt kan de s-pva-technologie zich in elk geval nog niet meten met ips-technologie.
:fill(white)/i/1335339910.jpeg?f=thumb)
:fill(white)/i/1335339913.jpeg?f=thumb)
Beelduniformiteit
De D8000 had te kampen met redelijk wat clouding, maar de ES8000 lijkt hier iets minder last van te hebben. Op een paar lichtere spots in de hoeken en een lichtere vlek linksonder na is de zwartuniformiteit redelijk te noemen. Bij de meeste content valt de clouding toch al niet snel op, maar bij zeer donkere beelden en bij scèneovergangen kan het zichtbaar zijn. Onderstaande foto is overbelicht om de vlekken duidelijk weer te geven.

Bij het weergeven van een volledig zwart beeld is duidelijk dat lcd-tv's nog niet kunnen tippen aan plasma-tv's, maar de ES8000 presteert toch heel goed. Over de gelijkmatige verdeling van het licht bij de weergave van wit zijn we minder tevreden.
De metingen laten zien dat de linkerkant van het scherm een lagere lichtopbrengst heeft dan de rechterhelft. De laagste helderheid, die we linksboven meten, bedraagt 96,8cd/m², terwijl we rechts in het midden een uitschieter van 129cd/m² zien. Ook dit zal bij normaal gebruik nauwelijks opvallen, maar de wituniformiteit kan aantoonbaar beter.

Bij het bovenstaande schaakbordpatroon komt de gemiddelde zwartwaarde uit op 0,0545cd/m², terwijl het wit een gemiddelde helderheid van 112,1cd/m² heeft. Dat betekent dat de contrastverhouding - na kalibratie - 2057:1 bedraagt, en dat is goed.
Input lag
Tweakers gebruikt sinds enige tijd de SMTT 2.0-software om de input lag van tv's te meten. Input lag is de vertraging die de beeldverwerking van de tv vertoont. De software draait op een snelle pc waarop een crt, die nagenoeg geen input lag heeft, en de ES8000 zijn aangesloten. Door foto's van de twee beeldschermen te maken en het verschil tussen de timestamps te berekenen, verkrijgen we een waarde voor de input lag.
Als de Game-modus wordt gebruikt, wordt zo min mogelijk beeldbewerking toegepast om het beeld zo snel mogelijk op het scherm te zetten. We maten in deze stand een lag van 32ms en daarmee is goed te gamen. We raden overigens aan om in deze modus de sharpness naar 0 te verlagen, omdat de beelden anders veel te hard verscherpt worden.
In de Movie-modus hebben we een gemiddelde inputlag van 106ms gemeten. In deze modus ziet het beeld er wel mooier uit, maar voor snelle actie- en 3d-games is dat te traag.

Beeldverwerking
De tv weet goed om te gaan met de meest gebruikelijke filmcadansen als 2:2 en 3:2 en ook bij de tekstoverlay-test van de HQV-testdisk doet de ES8000 het goed. Het diagonaalfilter bij 1080i-content laat weinig steken vallen; de grijswaardenwaaier vertoont alleen bij de vier middelste waaierbladen wat stairstepping.
De ruisreductie is zeer effectief. De 'Low'-stand is al voldoende om de meeste ruis in beeld te verwijderen. Ook met compressieruis wordt in de twee hoogste mpeg-ruisreductiestanden effectief afgerekend. Alleen kleurruis wordt door de ES8000 ongemoeid gelaten.
Snel bewegende 24p-beelden worden met de twee hoogste standen van de Motion Plus-optie zeer vloeiend weergegeven. Daar staat tegenover dat deze twee standen wel voor wat beeldartefacten kunnen zorgen, en het beeld kan er ook wat onrealistisch uitzien.
3d
De ES8000 ondersteunt actieve 3d en Samsung levert dan ook twee 3d-brilletjes mee. Hoewel de korte neusvleugeltjes weinig grip op de neus hebben, zorgen de veerkracht van de pootjes en het lage gewicht van de bril ervoor dat deze niet van je gezicht zakt.
De 3d-brillen zijn ongeschikt voor brildragers, omdat de neusvleugeltjes en de pootjes te kort zijn. Ook kunnen de pootjes niet worden ingeklapt en dat is knap onhandig. En we hebben het in ons verduisterde testhok niet als probleem ervaren, maar met meer omgevingslicht kan het storend zijn dat de brillen aan de zijkanten vrijwel geen afscherming hebben.

Het bekijken van 3d-films is een aangename bezigheid. Als je goed kijkt zie je hier en daar een klein beetje crosstalk, maar dat bederft het kijplezier niet. Wel is het prettig dat het 3d-beeld, ondanks de actieve 3d-bril, erg helder is. De tv kan dus lekker veel licht produceren.
:fill(white)/i/1335357059.jpeg?f=thumb)
Energieverbruik
Het energieverbruik van de ES8000 is vergelijkbaar met dat van de LG LM960V, de vorige 55"-lcd-tv die we getest hebben. De ES8000 verbruikt in de Movie-beeldmodus 93,4W voor de 2d-weergave van een gemiddeld heldere scène uit Avatar. Bij dezelfde scène in 3d stijgt het energieverbruik naar 164,2W. Het 4x4-patroon verschilt niet veel van de Avatar-scène en dat komt omdat de tv geen local dimming ondersteunt.
Beeldmodus | Avatar 2d* | Avatar 3d* | 4x4 |
Movie |
93,4W |
164,2W |
94,2W |
Fotogalerij en specificaties
Merk en Type |
Merk |
Samsung |
Type |
UE55ES8000 |
Beeldeigenschappen |
Schermdiagonaal |
55" |
Hd-specificatie |
full hd
|
Hertz |
800Hz |
Kijkhoek |
178° |
Beeldverhouding |
16:9 |
Ontvangstnorm |
pal, secam
|
3d |
3d-ondersteuning |
ja |
3d-technologie |
actief |
2d-conversie |
ja |
Meegeleverde 3d-brillen |
2 |
Beeldtechniek |
Televisietype |
lcd |
Backlight |
edge-lit led
|
Resolutie
|
1920x1080 |
Local dimming |
ja |
Online features |
Internettelevisie |
ja |
Chatmogelijkheden |
Skype |
Cameraresolutie (videochat) |
1280x720
|
Social media |
Facebook, Twitter |
Overige online content |
webbrowser, YouTube |
Verbinding |
Tunertype |
analoog, dvb-c, dvb-s, dvb-s2, dvb-t |
Common Interface |
CI+ |
Video-ingangen |
component video, 3x hdmi, scart |
Dlna |
ja |
Ethernet |
100Mbps |
Usb |
3x usb 2.0 |
Wlan |
802.11b, 802.11g, 802.11n |
Geluid |
Speakers |
intern stereo |
Speaker vermogen (RMS) |
10W |
Uiterlijk |
Kleur |
zilver |
Bezelmateriaal |
brushed metaal
|
Bezelbreedte (zijkant) |
5mm |
Bezelhoogte (bovenkant) |
5mm |
Energie |
Stroomverbruik |
110W |
Stroomverbruik (stand-by) |
0,1W |
Afmetingen |
Hoogte |
761,6mm |
Hoogte (zonder voet) |
722,3mm |
Breedte |
1230mm |
Diepte |
210mm |
Diepte (zonder voet) |
30,8mm |
Gewicht |
16,6kg |
Overig |
Beugelbevestiging |
Vesa 400mm |
Introductiejaar |
2012 |
Alternatieven
De specificaties van de ES7000 en de ES8000 liggen zeer dicht bij elkaar. Beide hebben een dualcore-beeldprocessor en beide ondersteunen bewegings- en spraakherkenning. De ES8000 heeft echter een geavanceerder interpolatiemechanisme voor snel bewegende beelden. Ook is de sierrand van de ES7000 van plastic en niet van metaal. De ES7000 zal waarschijnlijk rond de 200 euro goedkoper worden aangeboden.
De vorig jaar uitgebrachte D8000 kan nog prima mee, al had deze tv vrij veel last van clouding. De D8000 is momenteel ongeveer 700 euro goedkoper dan de ES8000. Dan moet je wel de dualcore-processor, bewegings- en spraakbesturing, de vernieuwde interface en de originele voet missen.
De Bravia HX920 is de enige concurrent met een full-lit led-backlight en dus met local dimming. Vooral recht van voren betekent dat een aanzienlijk betere zwartweergave. Helaas is het aantal led-zones vrij laag. De tv is verder vrij ingetogen ontworpen en heeft de dunne maar degelijke Gorilla Glass-plaat voor het scherm. Dit toestel is wel vrij pittig geprijsd.
De LM860 van LG heeft net als de ES8000 een edge-lit backlight en beschikt over spraakbesturing, multitasking en de vernieuwde Magic Motion Voice-remote. Wel is de bezel wat breder. Bovendien is dit toestel goedkoper dan de ES8000.
De Viera WT50, Panasonics nieuwe top-lcd, heeft net als de ES8000 een interessant ontworpen voet. Het gebruik van ips-technologie en een edge-lit led-backlight belooft niet veel goeds voor de zwartweergave.
Het grote publiek mag plasma-technologie dan wel hebben afgeschreven, de zeer goede zwartwaarden en de goede kijkhoeken zorgen nog altijd voor een flinke schare trouwe fans. Ook de VT50, Panasonics plasma-vlaggenschip van dit jaar, heeft een dualcore-processor en een vernieuwd iptv-platform aan boord. Het toestel is bovendien zeer fraai afgewerkt.
Conclusie
Het ontwerp van de D8000 heeft zich vorig jaar bewezen en Samsung heeft daar bij de ES8000 rustig op voortgeborduurd. Voor dit jaar heeft de fabrikant zich gericht op alternatieve invoermethoden.
De spraak- en gebarenherkenning werkt nog niet heel goed. De spraakbediening is van beperkt nut omdat er vrij weinig commando's zijn, terwijl het bedienen van de tv met handbewegingen niet vol te houden is. Ook werkt het nog niet allemaal even soepel. Toch is deze vingeroefening van Samsung aan te moedigen en met enige aanpassingen zou het best werkbaar kunnen zijn. Bovendien kan de ingebouwde camera ook gebruikt worden om vanuit de luie stoel met familie en vrienden te Skypen.
Ook het toevoegen van 'Family Story' aan de Smart Hub-omgeving is een sterke zet. Natuurlijk zijn er al genoeg mogelijkheden om tekst en foto's via andere sociale netwerken te delen, maar Family Story beperkt de reikwijdte bewust tot de naaste familie- en vriendenkring. Een nadeel is wel dat al die vrienden en familieleden een Samsung-tv of -blu-ray-speler met de vernieuwde Smart Hub moeten hebben.
De beeldkwaliteit van de ES8000 is af fabriek al zeer goed; de Movie-modus komt met enkele kleine aanpassingen al dicht in de buurt van de hdtv-normen. Ook de beeldverwerking van Samsung is toonaangevend. Minpunten krijgt de tv voor de kijkhoeken, de tegenvallende wituniformiteit en de clouding, al is die in vergelijking met de toestellen van vorig jaar al flink verminderd.
Eindoordeel