Door Pieter Molenaar

Samsung ES8000: de kijker bekeken

Conclusie

Het ontwerp van de D8000 heeft zich vorig jaar bewezen en Samsung heeft daar bij de ES8000 rustig op voortgeborduurd. Voor dit jaar heeft de fabrikant zich gericht op alternatieve invoermethoden.

De spraak- en gebarenherkenning werkt nog niet heel goed. De spraakbediening is van beperkt nut omdat er vrij weinig commando's zijn, terwijl het bedienen van de tv met handbewegingen niet vol te houden is. Ook werkt het nog niet allemaal even soepel. Toch is deze vingeroefening van Samsung aan te moedigen en met enige aanpassingen zou het best werkbaar kunnen zijn. Bovendien kan de ingebouwde camera ook gebruikt worden om vanuit de luie stoel met familie en vrienden te Skypen.

Ook het toevoegen van 'Family Story' aan de Smart Hub-omgeving is een sterke zet. Natuurlijk zijn er al genoeg mogelijkheden om tekst en foto's via andere sociale netwerken te delen, maar Family Story beperkt de reikwijdte bewust tot de naaste familie- en vriendenkring. Een nadeel is wel dat al die vrienden en familieleden een Samsung-tv of -blu-ray-speler met de vernieuwde Smart Hub moeten hebben.

De beeldkwaliteit van de ES8000 is af fabriek al zeer goed; de Movie-modus komt met enkele kleine aanpassingen al dicht in de buurt van de hdtv-normen. Ook de beeldverwerking van Samsung is toonaangevend. Minpunten krijgt de tv voor de kijkhoeken, de tegenvallende wituniformiteit en de clouding, al is die in vergelijking met de toestellen van vorig jaar al flink verminderd.

Reacties (77)

77
77
38
3
1
32
Wijzig sortering
De pootjes van de 3D-brillen kunnen dus wèl worden ingeklapt. Daarnaast kunnen ze ook gewoon door brildragers worden gebruikt. Ik spreek uit ervaring :)

De handbesturing werkt voor geen meter. Negen van de tien keer herkent hij geen hand, ik vermoed dat het te maken heeft met de achtergrond (een witte muur). En op momenten wanneer je juist geen handbesturing wilt, herkent 'ie af en toe spontaan een hand terwijl je er juist niet mee bezig bent.

Spraakbesturing werkt ook niet echt altijd lekker -- en da's zelfs wanneer het stil is. "Hi, TV" hebben we zelfs omgeswitched naar "Smart TV" omdat de TV wel erg vaak meende "Hi, TV" te herkennen terwijl we het helemaal niet hadden gezegd. Als de TV uit staat werkt de herkenning blijkbaar nog slechter want ik moet vaak meerdere malen "Smart TV power on" zeggen voordat 'ie aanspringt. Ook merk ik dat de herkenning van het getal negen ook fout gaat, wordt meestal als een één herkend hoe duidelijk ik ook articuleer.

Er moet nog flink aan gesleuteld worden in ieder geval.

... en wat ze ook hadden moeten doen is ervoor zorgen dat de apps die je gewend bent van de D-reeks ook meteen op de ES-reeks te hebben bij introductie. Op de ES8000 is iig momenteel o.a. nog steeds geen MovieMax, Pathé of vTuner beschikbaar.


Pluspunten zijn dan wel dat de TV naast Bluetooth-toetsenborden nu ook met USB-toetsenbord (en muizen) werkt, m'n KeySonic draadloze toetsenbord/muis-combo werd probleemloos herkend. Ander pluspunt is dat uiteindelijk subs in MKV-bestanden worden ondersteund zodat je ze niet meer als losse SRT erbij moet zetten. Het 3D lijkt weer nèt dat beetje beter dan op de D-reeks en de brillen van de D-reeks werken ook op de ES8000 (heb begrepen dat dat wel alleen voor de topmodellen van de ES-reeks geldt).

En uit de praktijk kan ik ook zeggen dat clouding nog nooit is opgevallen. Ik weet dat het bestaat en dat elke TV het wel in meer of mindere mate heeft, maar het is me nooit opgevallen en dat is toch ook wel een pluspunt.

(voor de duidelijkheid: hier staat de UE46ES8000, het 46-inch model van de ES8000 dus)

[Reactie gewijzigd door Wildfire op 7 mei 2012 08:48]

Wat ik nou heel graag wil weten, hoe doet de TV het i.c.m. DLNA en een NAS.
Wat ik nou heel graag wil weten, hoe doet de TV het i.c.m. DLNA en een NAS.
Volgens deze tweaker zou het prima moeten werken: http://gathering.tweakers...message/38091303#38091303

Hardware.info heeft deze TV trouwens ook getest:
http://nl.hardware.info/r...volgende-stap-in-smart-tv
Bedankt voor de info. Hier heb ik zeker iets aan. Het wordt namelijk tijd bij mij mijn hele infrastructuur te veranderen en ik heb liever (lees mijn vrouw) geen HTPC meer bij de TV staan.
Dit zou ik ook wel graag willen weten aangezien de Smart TV's van Samsung direct met een NAS kunnen praten en browsen is bijv. een HTPC overbodig.
Ik merkte op dat 95% van alle samsung TV's een 100Mbps netwerk interface heeft. Hoe deze presteert als je bijv. een blu-ray of 1080p film gaat streamen.
Anoniem: 159816
@ReTechNL7 mei 2012 10:42
Blu-ray heeft een maximum bitrate van 40mbit.
Blu-Ray heeft een maximale gemiddelde bitrate van 40mbit. Sommige stukjes kunnen wel een stuk hoger zijn en als je die dus ook vloeiend af wilt spelen moet die netwerk interface dat dus ook aankunnen.

Echter zal je inderdaad zelden boven de 100mbit uitkomen.
100Mbit werkt dus prima, een beetje bufferen zal je toch moeten doen, en dan heb je dus weer het gemiddelde van 40 te pakken ;)
100Mbit kaartjes zijn snel zat, is 12,5MBps. Vaker is de processor (in de tv/mediaplayer/streamapparaat) het probleem...
aangezien de Smart TV's van Samsung direct met een NAS kunnen praten en browsen is bijv. een HTPC overbodig.
is dat niet een te snelle conclusie? kan me zomaar voorstellen dat niet alle formaten zomaar geaccepteerd wordt door de samsung (ISO / MDS) ?

maar als dat het geval zou zijn zou dat inderdaad prachtig zijn, icm naadloze integratie met XBMC bijv. en diverse scrapers :)
Ik heb nog nooit meer dan 37mbit gezien bij bijvoorbeeld de beruchte planet earth reeks. Het voordeel van een HTPC is echter dat je software als XBMC kunt gebruiken. Dat werkt toch een stuk prettiger dan dat je moet bladeren door je NAS (LAN>NAS>series>show>seizoen>scrollen naar aflevering 22 of was het toch 21 :+ ). Daarnaast is de kwaliteit van een dergelijke functie ook afhankelijk van de firmware support. Codes moeten wel goed ondersteund worden anders werkt het niet en gaat het ook nooit werken.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 9 mei 2012 01:23]

Ik vraag me af waarom Samsung tv's uit 2008 als tweederangs door tweakers worden weggezet. Wordt verder niet onderbouwd.

http://www.bbc.co.uk/news/business-16330877

Beetje vreemd aangezien sinds 2004 Sony en Samsung samen de panels bouwen (joint venture) en in december 2011 samsung zelfs sony heeft uitgekocht.

Ik ben geen tv expert maar je zou verwachten dat de beeldkwaliteit van Samsung en Sony dan gelijkwaardig zijn.Zelf overigens 3x een LG :+, wel een Samsung Syncmaster.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 9 mei 2012 01:20]

Werkt hier goed. Van het weekend nog een 3D Bluray gestreamed. Ook het streamen vanaf m'n pc werkt zoals je zou verwachten. Bestanden starten binnen 3 sec. :)
Ik heb de ES6800 en bij streaming kan ik niet verder of terug spoelen, via de usb disk wel.
prachtige tv, weer van samsung. Maar volgens mij loont het echt de moeite om te wachten tot de introductie van de oled-TV's. De kleuren daarvan zijn echt Mind-Blowing 8)7
Wachten kan je altijd, waarschijnlijk komt er ook een dag dat OLED voorbijgestreefd gaat zijn. Je kan op dit moment echter ook al prachtige TVs kopen. Ik denk persoonlijk dat de tijden van de grote doorbraken op TV gebied al achter ons liggen.
Om nu te zeggen dat kalibratie niet persé noodzakelijk is vind ik niet terecht. Gamma is niet echt super en de kleuren zijn ook veel te warm.

Als ik dan ook zie dat de zwartwaarde's minder zijn dan op de D8000 (minder goed contrast), dan lijkt het er sterk op dat Samsung dit jaar meer aandacht heeft besteed aan de extra features, dan aan de beeldkwaliteit.

Zie hier een andere review: http://www.digitalversus....55es8000-p12984/test.html

Dat doet de VT50 toch beter.

[Reactie gewijzigd door D-TECH op 7 mei 2012 15:50]

Kalibratie is een groot woord en zeker niet nodig dit te laten doen , veel te duur ook !

Zelf even instellen en het beeld afstemmen na eigen voorkeur is wel nodig maar dat is toch geen enkel punt voor een klein beetje tweaker?

En dit scherm heeft alle mogelijkheden (zo ook het 2011 model)
Zet het beeld op stand 'film' en dan is het een kwestie van je eigen voorkeur zoeken , na een paar dagen spelen ben je er helemaal uit.
Voor de prijs van de samsung dacht ik ook nog geen 2 seconden na.
De 55VT50 heb je voor dezelfde prijs en die beeldkwaliteit is echt veel beter.
Die features van praten en zwaaien naar je TV zijn leuk maar het gaat toch echt om het beeld.

Iedereen heeft uiteraard recht op zijn mening maar mijn mening is dat er in de LCD/LED hoek niks is wat ook maar in de buurt komt van een plasma.
Heb zelf een 42 inch high end LCD (2010 model) en een 50 inch high end plasma (2010 model) en het beeld van die plasma is echt veel beter (kleur, zwart, beweging eigenlijk gewoon alles).

In de winkel valt dat niet zo op omdat een plasma echt last heeft van dat overdadige licht in de winkel. Vraag tegen sluitingstijd maar eens of ze het licht even uit willen doen.
Misschien zou het niet verkeerd zijn als in de conclusie het probleem van de crosstalk genoemd zou worden.

Ik heb laatst in de BCC een 55 inch scherm van Samsung bekeken (weet even niet meer of het deze versie was), waarbij de crosstalk voor mij persoonlijk echt teveel was.

De LG (andere techniek, ik weet het) had daar echt veel minder last van, maar daar was de vermindering van de resolutie erg zichtbaar. Al met al redenen voor mij om nog te wachten met een 3D scherm.
Met onze UE46ES8000 hebben we nauwelijks crosstalk. Als het er wel is, valt het alleen op als je er echt op aan het letten bent.
LG maakt geen gebruik van active shutter glas, maar passive.
Mijn voorkeur gaat uit om voor een passive model te gaan, dat is oa LG die dit techniek hanteert.

Op mijn TV (philips 46pfl9705 - 2010) kijk ik niet meer naar 3D content met active shutter glas brilletjes. Het crosstalk effect vindt ik zo dermate vervelend dat het kijk plezier totaal verziekt wordt. Nu voor mij twee jaar later heeft Samsung met zijn nieuwe top model nog steeds last van crosstalk. Als anno 2012 een bedrijf als Samsung dit probleem nog steeds niet onder de knie heeft, wie lukt dit dan wel?

Kijk je graag naar 3D content, dan zou ik voor een passive model gaan. Want hoe dan ook, het probleem met crosstalk wordt altijd hier en daar soms gezien. Ik wil gewoon ongestoord kunnen genieten zonder angst van eventueel crosstalk (mag dat voor +2500 euro).

[Reactie gewijzigd door sokolum01 op 7 mei 2012 12:57]

Tsja, dat hangt van je persoonlijk voorkeur af.

Ik ben het persoonlijk met je eens dat qua crosstalk de passieve 3D beter is, maar voor mij was de afname in resolutie zo sterk dat ik niet meer het gevoel had dat ik naar "high definition" keek.

Misschien toch wachten op de Viera? ;-)
Dat is wel heel erg knap want er zijn meerdere onderzoeken naar geweest dat het verlies aan resolutie bij TV en film content niet merkbaar was. Het leek zelfs scherper te zijn dan een aantal actieve 3D televisie's van o.a. Samsung.
Verder is een van de grote voordelen van passieve 3D juist dat het rustiger is voor de ogen. (en de brillen werken in de bioscoop trouwens)

Ik heb thuis beide technieken staan, een Panasonic Plasma (50VT30) en een LG47LW650 en qua 3D content krijgt mijn LG de voorkeur want het ziet er een stuk beter uit en ook qua crosstalk is het een stuk beter op de LG. Jammer alleen dat LG geen passieve 3D plasma's maakt want mijn 2D films kijk ik op mijn Panasonic plasma.
Ik was van de week in de BCC en heb hem daar gezien. Vroeg om een demonstratie van spraakbesturing maar dat verliep alles behalve vlekkeloos, de verkoper moest dingen soms 5 keer zeggen en kwam als excuses dat hij niet goed afgesteld stond (waarom staat ie dan in de winkel?)

Denk dat Samsung het beter had moeten uitwerken en ook de commandos zijn niet echt spontaan te zeggen, je moet het echt leren.

edit: @Grrrrrene: De winkel was zo goed als leeg, de verkoper begon ook wel te klagen over het geluid in de winkel maar gemiddeld heb ik thuis denk ik meer geluid.

[Reactie gewijzigd door JoeriBlaau op 7 mei 2012 14:02]

Spraakbesturing in een rumoerige winkel lijkt me ook alles behalve handig, of was dit in een afgesloten "luisterruimte" waar je je kunt afzonderen van het winkelend publiek?
Want thuis is het nooit rumoerig?

Rond rennende kinderen die aan het spelen zijn... zegt mama: " JONGENS! even stil! Papa probeert te zappen!! "

:+
Of je zit net in een 90e minuut van de finale van het EK, Nederland - Duitsland (3-3), en je vriendin zegt aan de telefoon dat ze volgende week naar de Primark gaat. Je TV herkent "Volgende" en zapt net weg op het moment als Huntelaar naar 1-op-1 op de keeper afrent om de de 4-3 binnen te schieten. Of schiet ik nu door? ;)
Zit je tennis te kijken, roep je "nee joh, die bal was hardstikke UIT", is opeens het beeld zwart... :P

Nee, ik zie dat dus ook helemaal niet zitten. En nee, ik ga ook niet zwaaien naar mijn TV. Hopelijk komt er ook een iets goedkopere versie zonder al deze onzin erin.
Zo werkt het dus niet. De TV reageert alleen als je eerst het menu hebt opgeroepen door ofwel "Hi TV" of "Smart TV" te zeggen. Daarna accepteert 'ie pas enkele specifieke commando's.
Bekijk ook de mooie paradie die de TV serie '30 Rock' bracht over 'speech controlled TV' (daarin nemen ze natuurlijk ook een loopje met elke realiteit)
die is priceless!
Dus je zit de EK-finale te kijken.. je vriendin aan de telefoon vertelt haar vriendin: "We hebben zo'n SMART TV" (TV 'luistert')... "Favoriete Kanaal van manlief staat op." (TV hoort 'favoriet kanaal van man') En de TV zapt ineens naar een Porno*anaal :9

/of doe ik 't verkeerd?


OT: TV ziet er prachtig uit met die dunne randen, alleen zelf zie ik dat besturen via de stem niet zitten. Je zou maar de schotel hebben en pool of arabier zijn en de tv begrijpt niet wat je zeggen wilt.
Hahahaha geweldig al die reacties.

Vind het een hele mooie tv maar wel een beetje te duur... maar dat is mijn mening dan...
Of je zit net in een 90e minuut van de finale van het EK, Nederland - Duitsland (3-3), en je vriendin zegt aan de telefoon HI TV, VOLGENDE WEEK naar de Primark gaat.

Je TV herkent " HI TV Volgende" en zapt net weg op het moment als Huntelaar naar 1-op-1 op de keeper afrent om de de 4-3 binnen te schieten. Of klopt er nu iets niet in mijn verhaal... }:O
je moet hi tv roepen als je de tv aan wildt hebben en dan zie je ook meer comando,s
Als het goed is moet je eerst "TV" zeggen voordat een commando wordt geactiveerd.

Moeder: "Salim, zet je de TV UIT?" O-) :o

Wat luister je snel zeg!
Jongens, je kan de voice commands toch gewoon uitzetten als je daar bang voor bent? ;) Daarnaast is het een leuke eerste stap, in een rustige omgeving lijkt het aardig te werken. Je kan het vergelijken met de spaarbesturing van een Android telefoon.
als hij er verstand van had dan had hij de afst.bed gepakt en daar in gesproken dat werkt ook een zeker als het roemoerige omgeving, want die wordt erbij geleverd
die zoepkip bij bcc. je had beter bij EXPERT langs kunnen gaan want die weten er meer van............
Als ik deze review zo lees is het wel heel verstandig om nog lekker bij mijn 50VT30 te blijven.
Laat ze maar allemaal zeggen wat ze willen maar een Samsung-led kan helemaal niet tippen aan een plasma VT serie van Panasonic, ook de plasma van Samsung tipt niet aan een Panasonic.

Ik heb de ervaringen met Samsung zelf mogen ervaren, dus zeg niet zomaar wat, ben blij dat ik vorig jaar om gegaan ben naar de Plasma VT30 van Panasonic.
ik heb de goedkopere ST30 en zolang deze het nog een aantal jaren uithoudt is er ook geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt een led/lcd aan te kopen

als deze zijn tijd heeft gehad word het voor mij ook oled!

eventuele reacties die zouden volgen over het verbruik: mijn tv speelt slechts 2 à 3 uur per dag en ik heb een droogkast met warmtepomp dus al die gebruikers met een led die nu nog een gewone droogkast hebben verbruiken 2 à 3 kWu per dag meer dan mij, ondanks dat ik een plasma heb.
Waar ik benieuwd naar ben is in hoeverre je bij het scherm van dit type (en ook eerder Samsungs) last hebt van reflecties? In de winkel staan die dingen óf net zo gunstig dat er geen licht op valt óf er wordt meteen een verstraler tegenaan gegooid waardoor je nooit echt een "eerlijk" beeld krijgt.

Tv zou bij mij op komen te hangen op een muur (duh) met haaks rechts raam van 3,5m * 1,9m (Noord-Oosten).

Iemand met enig inzicht die mij helderheid kan verschaffen?
Het is een glimmend scherm, dus je hebt soms last van lichtinval. Als de tv uit staat (en je dus zwart beeld hebt) zie je jezelf heel goed. Als je beeld hebt valt dit uiteraard minder op, tenzij je veel donkere beelden hebt. Zelf heb ik hem op zolder staan met redelijk veel lichtinval. Zolang de zon niet erg fel schijnt is het voor mij geen punt, hoewel als ik ga gamen ik toch liever even m'n scherm wat naar beneden doe... :P
@Delirius: tip: neem een zaklamp mee naar de winkel om de reflectie ervan in beeld te checken...
Aan de zijkant zien we verder drie usb-poorten, waarvan er een voldoende stroom voor een externe hdd kan leveren
Jammer dat ze dit niet allemaal zijn. Ik kan het overigens niet goed zien op de foto's maar word er ook vermeld welke USB poort dit heeft ? Er staat dat de power vermeld word maar mij is nu niet duidelijk of dit van de USB poort is of van de TV zelf. Zelf had ik ook liever een 1gbit poort gezien i.p.v. 100mbit, maar of je dat nu daadwerkelijk ook nodig hebt is een tweede.

Verder vind ik de prijs ook wel erg forst 55'' voor ~€ 2700,-. Ik wilde eigenlijk net gaan schrijven dat ik dan liever voor een Panasonic Vierra zou gaan maar met dat ik het nakijk is deze met ~€ 2469,- niet eens zo heel veel goedkoper.

Ik denk dat ik persoonlijk dan de prijzen gewoon nog te hoog vind van de 55'' tv's.

[Reactie gewijzigd door Perkouw op 7 mei 2012 08:34]

Prijzen van TVs dalen enorm snel dus ik zou me daar niet op blindstaren. Soms is het ook interessanter om een top model van het vorige jaar te kopen. (zie ook D8000 in het artikel). De Panasonic 55VT30 heb je al voor 1800€ nu.
Mooi om op de foto's te zien hoe deze TV er van binnen uitziet, het begint steeds meer op een volwaardige computer te lijken met die Echo P-dualcore. Wel jammer van de clouding, dat verwacht je toch niet in deze prijsklasse.
de foto is dan ook sterk overbelicht zodat het beter te zien is, met tv kijken etc, valt dit eigenlijk niet op

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee