Fijne ontwikkelstudio
"Met deze titel willen we de troon op het gebied van online shooters weer innemen." Deze quote hoorden we in het najaar van 2011 in de ontwikkelstudio van Ubisoft in Montréal. Met een game als Far Cry 3 in de gelederen zou die quote zomaar wél ergens op kunnen slaan, maar het ging niet over Far Cry. Rainbow Six: Patriots is de game waarmee Ubisoft hoge ogen hoopt te gooien in de wondere wereld van de multiplayer-schietspellen. Of 'hoopte', misschien. Onlangs werden immers alle leads van het project afgehaald, wat meestal geen positief voorteken is. Geen nood: Het in Patriots geplaatste vertrouwen kan probleemloos bij Far Cry 3 worden ondergebracht. Het moet namelijk raar lopen, wil dat geen erg goede game worden.
Gespeeld op: pc
Verschijnt ook voor: Xbox 360, PlayStation 3
Eerder dit jaar kon je al lezen wat we vonden van de singleplayer van Far Cry 3. We hadden de hoofdmodus van het spel natuurlijk al aan het werk gezien op de E3, maar in januari kregen we een uitgebreider voorproefje. Dat smaakte naar meer. We zullen nog even moeten wachten op meer nieuws over de singleplayer, maar Far Cry 3 houdt daar gelukkig niet bij op. Onlangs bezocht Tweakers.net Massive Entertainment. De in het Zweedse Malmö gevestigde ontwikkelstudio werkt voor Ubisoft aan de multiplayer-modus van Far Cry 3, en het lijkt er op dat die modus er niet zomaar 'een beetje bij zal hangen'. We hebben het hier over een volwaardige multiplayer-modus die de moeite van het spelen waard is.
Dat is ook niet zo gek, als je even stilstaat bij de achtergrond van Massive Entertainment. De studio loopt al een jaar of vijftien mee en ontwikkelde onder meer Ground Control en World in Conflict. Daarnaast werkten de ontwikkelaars ook al mee aan de Assassin's Creed-games van Ubisoft. De studio telt inmiddels ongeveer 230 medewerkers en kent een zeer laag verloop. Men wist ons zelfs te vertellen dat Massive Entertainment de laatste vijf jaar steeds bovenaan staat in de Zweedse ranglijst van middelgrote bedrijven, als het gaat om lengte van de periode dat werknemers zich aan hun bedrijf hebben verbonden.
"Mensen komen hier binnen en willen niet meer weg", wordt ons glimlachend uitgelegd. We kunnen ons er iets bij voorstellen. Er lijkt een prettige sfeer te heersen in de Zweedse studio. Zo zit het management op de begane grond, naast de kantine. Dit om benaderbaar te zijn en veel in contact te blijven met de verschillende teams. Ook koopt het management alle games, boeken en eventuele films die de ontwikkelaars nodig denken te hebben, om welke reden dan ook. Uniek? Vast niet, maar het past allemaal precies en het zorgt ervoor dat je in een mum van tijd gegrepen wordt door de fijne sfeer in het pand.
Nieuwe spelmodus: Firestorm
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er alleen maar tijd is voor ontspanning. Zoals gezegd is Massive belast met het ontwikkelen van de multiplayer-modus van Far Cry 3, en we zijn dan ook naar Zweden gevlogen om die spelmodus voor het eerst aan het werk te zien, én er alvast een beetje mee te spelen. Dat deden we in teams van acht en in twee spelvarianten: Domination en Firestorm. Van de eerste mag het spelconcept bekend verondersteld worden, al voegt Massive er een leuke kwinkslag aan toe in de vorm van 'End of game movies'. Hierin mag de beste speler van het winnende team beslissen over het lot van de beste speler van de verliezers.
Firestorm heeft Massive speciaal voor Far Cry 3 bedacht. Het idee achter de spelmodus is dat vuur een grote rol speelde in Far Cry 2, en dat dit element op de een of andere manier behouden moet blijven in Far Cry 3. Beide partijen hebben in Firestorm twee 'brandstofvoorraden' en het doel is uiteraard beide voorraden van de vijand in brand te zetten. Staat de ene voorraad in de fik, dan moet de andere binnen een minuut worden ontstoken. Lukt dat, dan start de Firestorm-status. Beide partijen vechten dan om controle over een centraal gelegen radiotoren. Het team dat aan de winnende hand is, doet dat om het beslissende bombardement in te roepen. Het verliezende team kan het potje nog redden door een blusvliegtuig in te roepen. Die laatste actie herstelt de neutrale situatie van het begin van het potje. Het spel om de brandstofvoorraden begint dan dus weer opnieuw.
Door de verandering van de focus belooft Firestorm interessant te worden. Het is echter ook een spelmodus die Massive bestempelt als 'moeilijk'. Deze modus moet je eigenlijk pas spelen als je vertrouwd bent met alle elementen die Far Cry 3 met zich meebrengt, vooral de elementen die gericht zijn op het samenspelen als team. Dat had in ons geval als resultaat dat de modus niet uit de verf kwam. Vooral het gevecht om de radiotoren heeft meer coördinatie nodig. Nu bleef het erbij dat twee teams continu naar de plaats van handeling aan het 'rushen' waren. Doordat de spawnpoints zo dicht bij dat punt waren gesitueerd en spelers maar enkele seconden nodig hadden om na een respawn de radiozone weer te bereiken, slaagde slechts één keer een team erin om de radio te activeren.
Het moge duidelijk zijn dat Massive daar nog wat werk te verrichten heeft. Aan de andere kant: echt heel goed samengewerkt werd er niet. Plukjes journalisten vanuit allerlei landen, dat is nu eenmaal niet echt een recept voor optimale samenwerking. Zeker niet als er een Oostenrijks pr-dametje in je team zit dat niet begrijpt dat je teamgenoten ook kunt reviven, en in plaats daarvan alleen op haar eigen kill/death-ratio let.
Gameplay gericht op teamplay
Daarmee stippen we een punt aan dat veel Call of Duty-spelers een doorn in het oog is en dat Massive ook herkent als een grote uitdaging: niet-samenwerkende spelers en spelers die het doel in een spelmodus uit het oog verliezen, maar gewoon doen waar ze zin in hebben. Samenspel is een cruciaal onderdeel van elke multiplayer-modus. Vaak kun je je team opdoeken als een engineer zijn taak niet uitvoert, of als mensen als kippen zonder kop rond gaan rennen. Hoe voorkom je dat?
Sleutelelementen
Het antwoord moet door Far Cry 3 zelf gegeven worden. Het spel bevat enkele sleutelelementen die spelers op een natuurlijke manier moeten motiveren in teamverband te spelen. Die 'natuurlijke manier' is heel belangrijk. Massive wil spelers niet forceren in teamverband te spelen, want dat gaat tegenstaan. Het spel moet er voor zorgen dat spelers zelf het nut inzien van hun acties en om die reden automatisch gaan spelen zoals de bedoeling is.
/i/1333526900.jpeg?f=imagenormal)
We noemden bijvoorbeeld al het reviven. Elke speler, ongeacht de gekozen klasse, kan een teamgenoot weer op de been helpen. Op die manier kun je je team bij elkaar houden en dat levert natuurlijk voordeel op. Teamleden kunnen elkaar ook helpen door een 'Battle Cry' te gebruiken. Elke klasse heeft een specifieke Battle Cry. Het is een motiverend werkende kreet die teamgenoten in je directe omgeving een bepaalde boost oplevert. Denk daarbij aan extra health, snellere health regeneration, enzovoort. Dit werkt echter alleen als je dicht bij elkaar bent. Net als de mogelijkheid om elkaar te reviven, is dit een goede reden om je in groepjes voort te bewegen.
Team Support Points
Er zit echter nog een andere laag in dit verhaal. In de eerste plaats leveren deze op teamplay gerichte acties een behoorlijk aantal punten op. De potjes waar wij hoog in de rankings eindigden - hoger dan de spelers met veel kills - waren de potjes waarin we flink veel mensen hadden revived. Voor de gameplay echter een stuk interessanter is dat je ook Team Support Points krijgt. Dit zijn punten die je verzamelt om een balkje te vullen. Het is dan aan jezelf wanneer je je Team Support inzet. Op eenderde kun je al een 'light' support actie uitvoeren. Op tweederde wacht een wat betere actie en als je balkje vol is, kun je de sterkste team support-actie inzetten.
/i/1333526894.jpeg?f=imagenormal)
Wat die team support-acties precies zijn, kun je uiteindelijk zelf bepalen. Het systeem heeft iets weg van het Killstreak-systeem van Call of Duty, ook in de zin dat je in je character creation ook kunt aanpassen met welke drie support-acties je een potje in gaat. Bij ons waren de keuzes nu nog vergrendeld. De lichte actie leverde informatie van een scoutend vliegtuigje op en de zwaarste actie liet de speler een locatie kiezen waar hij een aantal brandende benzinevaten wilde laten droppen.
Insanity
De interessantste van de drie was echter de middelste optie. Ook hier klik je als speler een plek op de map aan, maar in plaats van brandende vaten komt er een cannister met Psyche Gas naar beneden. Vijanden die erdoor getroffen worden, veranderen in onberekenbare idioten. Ze zien alle spelers als zwarte schaduwen, ongeacht of ze vijandelijk of vriendelijk zijn. Je voelt hem aankomen: friendly fire staat dan aan en dat kan nogal wat schade aanrichten. Los van de functie is dit voor het spel zelf ook een definiërend onderdeel. 'Insanity' is een centraal element in de singleplayer en Massive wilde dat graag behouden in de multiplayer. Op deze wijze lijkt ons dat prima gelukt.
Speelstijlen in balans
Een ander element van de singleplayer-modus van Far Cry 3 dat ogenschijnlijk moeiteloos naar de multiplayer wordt vertaald, is de grafische pracht en praal van het spel. We schreven eerder dit jaar al dat Far Cry 3 er prachtig uitziet en dat niveau wordt in de multiplayer vastgehouden. Vooral de eerste map waarop we speelden, genaamd 'Sub Pen', is heel mooi. Los van de eye-candy viel daarbij ook het functionele level design in positieve zin op. De diverse routes, gangetjes en hoogteverschillen maakten Sub Pen tot een lekker dynamische map, die wij nu alvast nomineren voor een 'fan favourite'-status.
Diverse routes
Een belangrijke reden daarvoor is dat het speelveld geschikt is voor vrijwel alle speelstijlen. Je kiest simpelweg andere routes op basis van je wapens. De map, bestaande uit een vervallen submarine-basis op een tropisch eiland, kent bijvoorbeeld verschillende delen waar snipers vrij spel hebben. Er zijn echter ook krappe gangetjes waarin je met een shotgun de baas bent. De gelaagdheid van het speelveld zorgt er ten slotte voor dat je altijd de mogelijkheid hebt om tegenstanders te flankeren. Lukt dat niet vanaf de linker- of rechterkant, dan wel vanaf boven of beneden.
/i/1333526893.jpeg?f=imagenormal)
De variatie zorgt er ook voor dat we niet direct een ideale speelstijl vonden. Er is immers altijd een stuk waar je in het nadeel bent. Dat zorgde er wel voor dat we flink konden experimenteren met de zeven klassen die we in onze speelsessie hadden vrijgespeeld. Standaard biedt Far Cry 3 vijf keuzes, maar nog voor je gegroeid bent naar level 10 zijn dat er al zeven. Daarbij viel ons wel op dat een van die laatste twee, namelijk 'Commando', sterker aanvoelde dan alle andere klassen. Natuurlijk kan dat net zo goed toeval zijn, want anderhalf uur spelen levert natuurlijk geen betrouwbare test op, maar het is iets om in de gaten te houden richting de release van het spel.
Zwemmen
Door de beperkte speeltijd hebben we ook nog niet gekeken naar het samenstellen van je eigen character. Daarin krijg je natuurlijk de nodige opties, maar hoe dat precies in zijn werk gaat weten we dus nog niet. De speelsessie was er vooral op gericht een voorproefje te geven van alles dat Far Cry 3 te bieden heeft op gameplaygebied. Hadden we bijvoorbeeld al gezegd dat je ook kunt zwemmen? Zeker in troebel water zien vijanden je dan vaak niet aankomen, wat een stukje zwemmen behoorlijk aantrekkelijk kan maken.
Far Cry 3 op je smartphone?
Hoewel het om de gameplay van de multiplayer-modus van Far Cry 3 ging, besteedde Massive ook wat aandacht aan randzaken om het spel heen. Zo wordt Far Cry 3 voorzien van een metagame die spelers bonussen kan opleveren, waaronder speciale wapens. In de multiplayer-modus verzamel je intel en die dien je te decoderen. Dat is een automatisch proces, waar je eigenlijk weinig aan hoeft te doen. Het is echter wel de enige manier om de allerbeste wapens in het spel te pakken te krijgen, dus het loont de moeite om er aandacht aan te besteden.
/i/1333526895.jpeg?f=imagenormal)
Dat doe je bijvoorbeeld via je smartphone. De metagame wordt cross-platform, dus je kunt op je telefoon bijhouden hoe het gaat met het ontcijferen van de door jou gevonden intel. Dat proces kun je versnellen door vrienden in te schakelen. Als een vriend bijvoorbeeld de Far Cry 3-demo speelt, kan dat jou een 'Speed-up token' opleveren. Het decoderen gaat dan een stuk sneller en binnen een mum van tijd heb je dan je upgrade of een nieuw wapen binnen. Kun je er niks mee, of heb je een vriend waarvan je weet dat hij al een tijdje op zoek is naar dat wapen, dan mag je je beloning ook weggeven.
Editor
Een ander onderdeel dat niet direct bij de gameplay hoort, maar dat daarom niet minder belangrijk is, is de in-game editor. Hier hebben we nog niets van gezien, dus moeten we het doen met beloftes van ontwikkelaars. Zij vertelden dat de focus ligt op gemak. Het moet eenvoudig zijn om maps te maken en het moet even gemakkelijk zijn voor de community om er voor te zorgen dat de beste maps uiteindelijk door iedereen het meest worden gespeeld.
Voorlopige conclusie
Een eerste kennismaking met een multiplayer-modus duurt nooit lang genoeg en hij smaakte zeker naar meer. Dat is natuurlijk een goed teken. Massive heeft nog wat werk te doen als het gaat om de balans in het spel, maar daar lijkt nog voldoende ontwikkeltijd voor. De focus op teamplay, het goede level design en de prachtige graphics bezorgen de multiplayer van Far Cry 3 potentie in overvloed. Natuurlijk willen we graag uitgebreider spelen, meer maps en spelmodi testen, maar dat de multiplayer-modus van Far Cry 3 veelbelovend is, staat buiten kijf.
Titel |
Far Cry 3
|
 |
Platform |
PC, Xbox 360, PlayStation 3 |
Ontwikkelaar |
Ubisoft Montreal |
Uitgever |
Ubisoft |
Releasedatum |
6 september 2012
|