Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Prototype 2

Op jacht

Het dak van een hoog gebouw is ook de beste locatie voor het gebruik van een andere nieuwe optie die Heller heeft: de Hunting Ability. Het is eigenlijk een soort sonar. Je zendt een signaal uit, een soort ping, die zich in alle richtingen over de stad verspreidt. De persoon of het doel dat je zoekt kaatst het signaal terug en als je een beetje oplet, zie je waar de return pulse vandaan komt. Door in de goede richting te bewegen - gebouwen oprennen is dan een zegen - en de ping te herhalen, kun je elk doelwit vrij eenvoudig vinden. Ook dat is een ideale optie bij het uitvoeren van de diverse missies die je krijgt voorgeschoteld. Er is daarbij iets veranderd ten opzichte van de eerste Prototype. Daarin hadden de missies die Mercer kreeg een dwingend karakter, hij moest van alles. Bij James Heller is dat anders, die heeft meer vrijheid. Hij is al snel alles kwijt en heeft eigenlijk niets meer om voor te leven. Het enige dat rest is de onzekerheid die door Mercer wordt gevoed. Hij beweert dat er meer aan de hand is en dat de overheid betrokken is. Dat is ook het uitgangspunt van het verhaal, waarin Heller op zoek gaat naar antwoorden en probeert te ontrafelen welke rol Mercer en de overheid nu precies spelen. Maar Heller handelt dus meer uit nieuwsgierigheid dan Mercer in het eerste deel deed. Dat laat ook wat meer ruimte om de stad te verkennen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Heller heeft dus wat meer mogelijkheden dan Mercer had, maar dat is niet alles wat Radical wil veranderen. Zo proberen de makers te luisteren naar de kritiek die er kwam op het eerste deel. Zo kreeg Radical destijds te horen dat het verhaal in de eerste game te warrig zou zijn. Dat willen de makers verbeteren door een duidelijk onderscheid te maken tussen de hoofdlijn - de confrontatie tussen Mercer en Heller - en de diverse zijlijnen. Verder was er kritiek op de moeilijkheidsgraad van de game. Ook dat proberen de makers te tackelen, niet zozeer door de game gemakkelijker te maken, maar wel door de uitleg te verbeteren en Heller wat meer mogelijkheden te geven. Zo leert Heller niet alleen nieuwe powers en de verbeterde versie daarvan, er is ook een simpele talent tree waarbij je kunt kiezen om eigenschappen als Health, Regeneration, Movement, Finishers en Shapeshifting op te waarderen.

Voorlopige conclusie

Dat moet een game opleveren met een meeslepend verhaal, maar vooral een game boordevol actie. De game moet aan gaan voelen als 'de ultieme power fantasy,' zoals de heren van Radical het zelf omschrijven. Je moet je ontpoppen van prooi tot jager, waarbij je onderweg kunt kiezen hoe je je mogelijkheden wilt ontwikkelen. De omgeving is daarbij beduidend groter dan in de vorige game, wat natuurlijk alleen maar meer gameplay op kan leveren. Opvallend genoeg heeft Radical daarbij gekozen om de stad niet helemaal tot een open spelwereld te maken, maar New York in drie losse stukken te hakken. De show wordt echter nog steeds gestolen door de super powers van de hoofdrolspeler. Met vuisten die op commando vergroeien tot zweep, hamer, mes of zwaard kun je heel wat oproer veroorzaken, helemaal omdat je dit keer aan elke hand een aparte power kunt toewijzen, wat hoofdrolspeler James Heller nog krachtiger maakt dan voorganger Alex Mercer.

Titel Prototype 2
Platform PC, Xbox 360, PlayStation 3
Ontwikkelaar Radical Entertainment
Uitgever Activision
Releasedatum 2012

Laagste prijzen voor: Prototype 2, Windows
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Bol.com Plaza

Score: 3 (18)

€ 34,99

€ 34,99

BekijkReacties (28)

Wijzig sortering
Prototype 1 was een prima game, hoop me ook deel 2 weer te vermaken. De "powers" waren erg vermakelijk. Gameplay was intressant tot op zekere hoogte en het verhaal was goed. Overigens zag ik in één van de laatste frames van het filmpje iets over 7-10 staan, wellicht een voorlopige hint naar een release datum in juli?
De release datum voor de PC versie staat nu op 24 juli. De console versie komt op 24 april al als het goed is. De eerste aankondiging was dat beide versies op 24 april uit zouden komen, maar later kwam er een bericht dat de PC versie uitgesteld is tot 24 juli.

[Reactie gewijzigd door SanderHG op 16 februari 2012 11:19]

Ik had nogal wat problemen met prototype 1, en nadat ik de hands-on gelezen heb denk ik dat geen daarvan ook echt verholpen zal worden.
Wat waren jouw problemen dan? Ik had er namelijk geen, buiten dat het soms wat langdradig aanvoelde. Ben wel benieuwd wat er echt mis mee was voor sommige mensen. Toen kwam geloof ik Infamous uit en daarom was er een kleine oorlog over welke de beste was, maar ik had niet het idee dat een van beide echt slecht was toch?
Idd, die hele prototype vs infamous discussie was echt belachelijk (zeker als er Xbox prototype spelers tussen zaten terwijl infamous ps3 only is...)

Uiteindelijk ging het allemaal om persoonlijke smaak. Ik vond prototype helemaal niet zo leuk. Je had vooral veel melee mogelijkheden terwijl infamous 1 voornamelijk ranged attacks waren (ik had het dus zowat meer voor de electric ranged powers). Een goede story line maakt bij mij ook al heel veel goed.

Resultaat: prototype nooit uitgespeelt terwijl ik voor infamous 1 & 2 de platinium throphies heb.

Ik heb wel eerst infamous 2 gespeelt en das pas prototype, ik denk dat dit ook wel veel zal hebben gedaan. Deel 2 speelde veel soepeler dan deel 1 dat zo goed als even oud is als prototype 1.

Ik ben echter wel benieuwd naar dit nieuwe deel! Als de reviews mee vallen is dit wel een koopkanshebber (alhoewel ik in die perdiode wss fanatiek diablo begin te spele :p)
Ik heb infamous nooit gespeeld. En verder ook nooit die vergelijkingen kunnen maken. Wat me o.a. stoorde aan Prototype(PC) was:

A) Het was een beetje arbitrair welke "wapens" je geselecteerd had, het grootste deel van het spel iig. Het schild en de armor die je kreeg waren naar mijn smaak gewoon nutteloos, en hoewel het klopt dat sommige wapens beter zijn voor sommige opponenten is het spel over het algemeen makkelijk genoeg om gewoon continu the gebruiken wat je leuk vind.

B) Er waren te veel powers en wapens. Dat kwam heel mooi tot uiting als ik telkens weer de flow van het spel moest onderbreken voor het powermenu. Ik heb me daar destijds dood aan geërgerd.

C) Besturing was over het algemeen but te noemen. Het ergste dat me bijstaat is die van de tanks, maar ook de heli's en Mercer zelf waren niet je van het. De lock on werkte naar mijn smaak ook helemaal niet lekker.

D) In het laatste stuk van het spel wordt de moeilijkheidsgraad IMO veel te sterk opgeschroefd. Opeens heb je twee baasgevechten, het hele mutant leger, het halve Amerikaanse leger en ook nog eens het voltallige Blacklight leger of hoe dat ook weer heette. En dan moet je je door de stad verplaatsen en missies uitvoeren. En die vliegende infected radars zijn al helemaal irritant en komen juist dan in gigantische getallen te voorschijn.
Deel één was al gaaf, maar dit ziet er nog gaver (hmm, dit woord is raar...) uit.

Ik denk niet dat ik het erg ga vinden dat NY in drie delen is opgeslitst, ik maakte toch geen 100% vol gebruik van de open wereld in deel 1. Hack & Slash was té gaaf om mij druk te maken over borders.

En elk handen een soort wapen zal best wel de 'leuke' chaos met zich mee brengen.

Alleen hoop ik wel dat de system resources wat minder heavy zullen zijn deze keer. De vorige draaide wel goed, maar soepel was anders.

*Edit: gafer=gaver, thanks ChilinR.

[Reactie gewijzigd door Triblade_8472 op 16 februari 2012 12:00]

Offtopic: gafer moet gaver zijn, ik denk dat je het er daarom raar uit vond zien.
deel een was leuk alleen te langdradig om in een keer uit te spelen.
hopelijk is dat bij deze niet... and now we wait......
dit vond ik dus ook. Het was vreselijk eentonig zodra je een beetje fijne powers had. (en daarvoor was het weer wat traag allemaal)

Hoop dat er wat meer afwisseling in gaat zitten
Ik las dat over economische malaise en veel daklozen en dacht meteen he shit zometeen lijkt het nog op Infamous.
Vond deel 1 echt geweldig was alleen jammer dat je na de storymode niks meer te doen had dan hive's en marinebases uitroeien en dat was het.(kon je nog wel je moves upgrade maat totaal zonder reden aangezien er niks meer om te doen was)
Ik las dat over economische malaise en veel daklozen en dacht meteen he shit zometeen lijkt het nog op Infamous.
Je bedoelt, als in tegenstelling tot deel 1 dat helemaal niet op Infamous leek? :P
</sarcasm>

Die spellen kwamen ook nog ongeveer tegelijkertijd uit, misschien dat dat ook meespeelde, maar ik vond ze zowel qua gameplay als qua uiterlijk/sfeer enorm veel op elkaar lijken.

Gastje met een flinke berg superhuman powers loopt door een free-roam stad, en daarbij kun je ook nog springen/klimmen/zweven/whatever. Oftewel kort samengevat: onbegrensde mogelijkheden om de boel te slopen. Dat is meteen ontzettend verslavend, maar als er daarnaast niet snel een goed verhaal met genoeg afwisseling bij komt, gaat het wel vervelen. Het gaat niet eens heel erg snel vervelen, dat viel me in Prototype nog mee, maar het gaat uiteindelijk onherroepelijk wel vervelen. Die missies die je moet doen zoals sloop een legerbasis, sloop een geinfecteerd gebouw, etc. werden op een gegeven moment *ontzettend* repetitief. Want om de stad "schoon" te houden moest je dat behoorlijk vaak doen, maar elke keer is *exact* hetzelfde, ook nog omdat elk legergebouw of geinfecteerd gebouw *exact* dezelfde vorm en layout heeft. Daar tussendoor had je ook nog de "verhaal" missies, maar als ik het me goed herinner waren dat er maar een handjevol en bestond het spel voor het grootste gedeelte uit dingen die vroeg of laat erg repetitief werden. Van Infamous heb ik alleen de demo gespeeld, maar daar had ik dezelfde indruk van.

Ik las dan ook in de intro van het artikel dat de makers de kritiek op Prototype 1 hopen te hebben opgelost in Prototype 2; verder in het artikel lees ik daar niets meer over, maar ik ga ervan uit dat dat sloeg op het punt dat ik hier aanhaal? In dat geval hoop ik dat ze dát inderdaad hebben aangepakt in deel 2, want ik verder in het artikel over deel 2 lees is erg interessant, maar zegt hier nog niets over!

[Reactie gewijzigd door RagingR2 op 16 februari 2012 16:31]

Dit stukje gemist?
Zo proberen de makers te luisteren naar de kritiek die er kwam op het eerste deel. Zo kreeg Radical destijds te horen dat het verhaal in de eerste game te warrig zou zijn. Dat willen de makers verbeteren door een duidelijk onderscheid te maken tussen de hoofdlijn - de confrontatie tussen Mercer en Heller - en de diverse zijlijnen. Verder was er kritiek op de moeilijkheidsgraad van de game. Ook dat proberen de makers te tackelen, niet zozeer door de game gemakkelijker te maken, maar wel door de uitleg te verbeteren en Heller wat meer mogelijkheden te geven. Zo leert Heller niet alleen nieuwe powers en de verbeterde versie daarvan, er is ook een simpele talent tree waarbij je kunt kiezen om eigenschappen als Health, Regeneration, Movement, Finishers en Shapeshifting op te waarderen.
Wellicht doelen ze met dat warrige verhaal op hetzelfde als jij?
Overigens vond ik het spel niet echt gaan vervelen, tenminste, niet zolang als de storymode duurde en dat was best een tijdje (in ieder geval een stuk beter dan veel games die je tegenwoordig in 5 tot 10 uur uitgespeeld hebt). Juist de moeilijkheidsgraad vond ik daarbij helpen, het bleef vaak wel een uitdaging.
Laten we hopen dat het wat is.. deel 1 was wel amusant, maar het was gewoon te saai vergeleken met Infamous. Daarentegen is Infamous 2 gewoon ruk, en kunnen ze dus wel wat inhalen
Prima aantal uurtjes mee vermaakt. Grootste minpunt vond ik de af en toe wat warrige besturing en vooral de wat lege stad. (Behalve de basissen en de hordes rondlopen mensen was er eigenlijk niet echt iets te doen). Hopelijk kunnen ze de stad wat meer 'tot leven wekken'.
Het idee van deel 1 was goed maar de uitwerking was minder, te veel herhaling en te weinig vernieuwing.. dus ben benieuwd..
Hmmmm, als ik het goed begrijp... speel je dus tegen een bad guy, maar word je na besmetting zelf ook een bad guy? Ik zie em namelijk meer militairen killen dan monsters eigenlijk :S
Ohh, deeltje een was zo verschrikkelijk saai! Alleen waren de powers zo vet uitgewerkt dat een half uurtje sandboxen wel aanstekelijk was. Net zoals in "just cause het gewoon heerlijk is om een basis aan te vallen en dan eens met een mooie straaljager lekker rond de klooien. Van mooie uitzichten genieten, lekker te klauteren, dat is wat zn voorganger wel goed deed.. Nu maar hopen dat de rest nu ook eens goed is gebalanceerd, dan word dit echt een topper! Daarnaast ziet dit deeltje er nog beter uit dan zn voorganger, ouch!

[Reactie gewijzigd door millman op 16 februari 2012 14:03]

Snap niet dat mensen de game zo saai vonden.

Het was zeker geen game om echt uren achter elkaar te spelen
Ik speelde het spel vaak uurtje of 1/2 achter elkaar, maar de actie was gewoon zo vet dat het voor mij echt niet saai werd.

Wat me opvalt uit deze preview is dat veel dingen (voor mijn gevoel) als nieuw worden gestempeld, maar dat het ook allemaal in het oude deel zat

Heb ieder geval weer zin in deze game

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee