Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Nieuwsredacteur

Nokia Lumia 800: terug aan de top

Conclusie: dé nieuwe Nokia

De Lumia 800 is dé nieuwe Nokia van hét nieuwe Nokia. De Finnen lijken eindelijk door te hebben dat het bij smartphones gaat om een aantrekkelijk uiterlijk, soepel werkende software en een downloadwinkel vol apps.

De fabrikant die er in 2009 na de aankondiging van de N97 nog acht maanden over deed om een halfbakken toestel uit te brengen, komt nu - drie weken na de aankondiging - met een goed afgewerkt toestel zonder grote bugs in de software: een duidelijk signaal dat er bij de voormalige marktleider echt iets is veranderd.

De Lumia 800 is in veel opzichten een goed toestel: de geluidskwaliteit is beter dan bij andere Windows Phones, de camera is alleszins redelijk en het toestel is niet de snelste, maar voelt wel behoorlijk rap aan. Ook de accu presteert redelijk. Er zijn ook een paar minpuntjes: de navigatiesoftware kan veel beter, de knopjes aan de zijkant voelen wat wiebelig en wit op het scherm is niet echt wit.

De minpunten vallen echter in het niet door het 'wow'-effect van de Lumia 800. De combinatie van het goed afgewerkte, strakke design en het gladde, mooie Clear Black Display maakt dat de Lumia 800 - in het echt nog meer dan op de foto's - aanvoelt als een moderne, ja zelfs futuristische telefoon. Dat is een gevoel dat Nokia lang niet op heeft weten te wekken.

Alles bijeen kan de Lumia 800 met de top van de markt concurreren. Wie voor prestaties kiest, is op het Windows Phone-platform beter af met een HTC Titan. De compactere Lumia 800 zal echter voor de meeste mensen de aantrekkelijkste optie zijn - en ook de concurrentie met de toppers van andere platformen kan de Lumia 800, met zijn goede specificaties en zijn fraaie uiterlijk, vol vertrouwen tegemoet zien.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (275)

Wijzig sortering
Ik vraag mij af hoe erg je gebonden bent aan keuzes van Microsoft. Is het bijvoorbeeld mogelijk:

1. Om Bing te vervangen door Google, Bing geeft bij mij vrijwel altijd niet de resultaten die ik wil.
Edit: ik lees op internet dat dit inderdaad niet kan, ik vraag mij af hoe de EU daar tegenover staat? Ik vind dit soort merkbeperkingen eigenlijk erg jammer.

2. Om grotere actieve widgets aan het hoofdscherm toe te voegen, zoals een e-mail widget waar je de onderwerpen van de nieuwste 8 e-mails ziet.
Edit: Ik bedoel inderdaad een brede widget zoals dit: http://thehandheldblog.co.../2010/05/Email-Widget.png

3. Om Opera Mobile (die uit gaat komen voor Windows Phone 7.5) als default browser op te geven.

Dit zijn punten die geen problemen opleveren bij Android en Symbian, voor mij zijn dit punten die van belang zijn en ik denk dat ik niet de enige ben.

Zou iemand met ervaring met Windows Mobile hier antwoord op willen geven?

Edit:
Uit reacties hieronder lijkt het meeste niet te kunnen. Ik had gehoopt dat Microsoft van hun eigen kracht uit zou gaan en niet van de kracht van het opleggen van zaken.

De massamodus opslag blijk ook standaard niet te bestaan, of te wel data transfer tussen Windows Mobile en Linux lijkt in eerste instantie niet te kunnen. Zie de reactie onder de productreview van Cendris_Fisher http://tweakers.net/react...=Posting&ParentID=5108519

Jammer is ook dat niet te zeggen is of Microsoft ervoor zal kiezen de software later wat opener te maken. Het is teleurstellend hoe een op het eerste gezicht mooi en soepel OS op een erg mooie telefoon zo wordt beperkt, dit zal voor mij de reden zijn om een duurdere N9 te nemen of een Androidtoestel.

[Reactie gewijzigd door trabbit op 17 november 2011 14:08]

1. het 'zoeken' via zoekknop werkt enkel via Bing, daar kan je niets zover ik weet aan aanpassen (ik ga ook gewoon naar google.nl als ik specifieke dingen wil zoeken).
2. Zover ik heb gevonden, nee. Alles is puur 'icoon met logo en maximaal een cijfer erbij'.
2: is niet waar. De developers kunnen zelf een icoon renderen. Buienradar laat bijvoorbeeld de weerkaart zien die ieder uur geupdate wordt. Dus het is niet alleen een logo met cijfer erbij. Ook is het mogelijk om er animaties in te stoppen. Ik heb een app die ik kan pinnen waarbij ik kan zien of Wifi enabled is of niet en gaat direct naar de wifi instelling.

Ook kunnen developers deeplinken naar delen binnen de applicatie. Dus een live tile voor een specifiek onderdeel van de app. Op die manier kun je snel naar de door jou meest gebruikte schermen van de applicatie.
Trabbit bedoeld die brede tiles zoals de picture hub, voor zover ik weet is dat niet mogelijk.
Je slaat wel de spijker op z'n kop met je eerste punt denk ik. Ik ben helemaal weg van Metro UI maar ik gebruik al jaren alles van Google (Gmail, Docs, Calendar, Search) en dit ga ik niet opgeven voor m'n telefoon. Mijn volgende telefoon kan heel goed een WP7.5 worden als ik die MS-services kan vervangen door die van Google, anders is het toestel voor mij waardeloos.

Overigens heb ik al maanden "Launcher 7" draaien op Android en die lijkt de beperkingen die ik lees over de instellingen bij WP7.5 qua launcher minder te hebben (per tile icon/kleur/widget kiezen bijv.). Het grappige is dat veel mensen het wel herkennen "oh, is dat zo'n Windows Phone?" terwijl het toch stieken Android is ;)

Mijn voorlopige conclusie: prachtig produkt mits ik MS services kan vervangen voor die van Google.
Je kan prima Gmail, Docs(third-party app), Calendar, Maps(third-party app) en Search gebruiken. Alleen de zoekknop rechtsonder op het toestel is hardcoded naar bing, maar je kan natuurlijk gewoon naar www.google.com/nl surfen.
Met een unlocked toestel kun je volgens mij wel die bing vervangen, maar daar zijn ze (lees: de community) nog mee bezig.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 17 november 2011 16:42]

Nojevive vindt de Personen-hub met integratie van verschillende sociale netwerken als Facebook en LinkedIn mooi uitgevoerd, maar hij ziet toch een minpuntje: "Je accounts worden wel direct aan je Microsoft Live-account gekoppeld. Ben zelf nooit zo'n liefhebber van het toestaan van access van de ene aan de andere provider... Minpuntje op privacygebied, wat mij betreft."
Dit is geen minpuntje, maar gevalletje 'niet lezen'. Er wordt niet gekoppeld zolang jij geen toestemming geeft, ik heb mijn MSN/Live contacten en Facebook contacten nog steeds compleet gescheiden, enkel op je telefoon zie je ze als '1 geheel', maar onderling is er niets gekoppeld.
Waar het hier om gaat is dat je de ene provider (MS) toestemming moet geven om alle contact informatie die je hebt bij andere providers te kunnen lezen. Als je dat niet doet kun je dus alleen je contacten die hebt bij MS raadplegen met de Lumia. Uiteraard blijven je contacten bij MS, Google, Yahoo, Linkedin, etc nog steeds gescheiden, Echter, MS kan ze ook allemaal lezen...

Wat beter zou zijn is als je gewoon parallel, onafhankelijk van elkaar je contacten kan downloaden en dan op de telefoon de 'link' wordt gemaakt om ze als 1 geheel te zien.
Dat is toch heel wat anders dat jij in je review stelt, het feit dat MS het kan 'lezen' is nog steeds 10x 'privacy veiliger' dan het systeem dat google heeft met zijn Gmail contact gebeuren (die gewoon telefoonnummers die jij belt toevoegt aan Gmail contacten).

Als ik een nummer toevoeg aan een facebook contact, ziet facebook hier niets van, andere kant ziet MSN/Live contacten geen email.

Ik heb namelijk nooit toestemming gegeven (3 grote knoppen op Live.com) om op die manier te laten importeren, toch werken de contacten op WP als '1 geheel'. Dus wat MS hier aan mee kan lezen? Weet ik niet.
Dat is niet correct. In je telefoon kun je meerdere accounts toevoegen en hoef je microsoft helemaal niet toestemming te geven. Je kunt zelfs op je telefoon allerlei zaken combineren, zonder dat je daar meteen een koppeling van ziet op internet.

Echter heeft het gebruik van een windows-live account gewoon veel voordelen. Dan kun je meteen meerdere nummers, emailadressen, twitter/facebook, ringtones en contactafbeelding etc aan een contact koppelen.
Ben al jaren een tevreden Android gebruiker, maar wilde eens wat anders. Heb sinds een paar dagen de Lumia 800. Ik moet zeggen, wat een verademing. Zo mooi, zo soepel en gebruikersvriendelijk. Oké, misschien valt het aantal aantal apps in de windows marketplace tegen. Maar hoeveel heb je nou daadwerkelijk nodig. En over het algemeen zijn de apps kwalitatief dik in orde. Jammer genoeg hebben veel smartphone gebruikers vooroordelen m.b.t. Windows phone 7. Maar zoals ik al iemand heb zien zeggen, je moet niet oordelen zonder het eerst te hebben geprobeerd.
Oef, iets waar ik me al jaren bij Nokia mateloos aan erger zijn toch wel die afkortingen die ze altijd gebruiken. "Herk. Pt.", "Best. Inst." WTF man 8)7

Erg mooi toestel om te zien en WP7 is volgens mij ook echt een fijn OS, maar ik hou het nog even bij m'n iPhone. :)
Inderdaad. Daar heeft Nokia Nederland nog nooit echt goed aandacht aan gegeven. Soms is het niet makkelijk, want de ruimte voor woorden is gemaakt op basis van het Engelse woord. Als wij in het Nederlands daar een langer woord voor hebben, kan het zo zijn dat het niet past.

Toch had Nokia er echt even beter naar moeten kijken. Herk. Pt. zijn natuurlijk "Herkenningspunten", maar zelfs POI (algemene term voor Points of Interest) is naar mijn mening beter geaccepteerd. En als niet, dan leer je het je gebruikers maar.

We sturen elkaar namelijk ook een SMS en geen KBD. En dan denk je natuurlijk dat iedereen wel weet wat een SMS is... Ja, klopt, maar dat was vroeger wel anders. Daarnaast zijn mobiele telefoongebruiker progressief en zeker mensen die een high-end telefoon kopen, zeker met WP7
RT7 bedoel je... 8-) (Ramen Telefoon zeven)
Daarom ben ik ook Ramenbeheerder hier op werk :-)
In android wordt dit probleem opgelost door namen te laten scrollen met een animatie zodat je alles kan lezen. Maar het gebeurt amper...
Nokia is gewoon te laat. Voor mij geen Nokia meer. Had de N95 en N97 mini, maar met die laatste hebben ze volledig de plank mis geslagen. De N97 werd flink gehyped, maar bleek een drama. Vervolgens brengt men uiteindelijk een paar updates uit, naar die maken het soms alleen maar erger. Als je dan vervolgens een telefoon in handen krijgt die wel doet wat je wil en waarmee je ook echt wat kan, dan is het snel gebeurd. (Android/iOS) Nee ik mis Nokia als kiespijn.
Iets met resultaten uit het verleden...

Je hoort juist steeds meer dat Android te traag en versplinterd begint te worden en steeds zwaardere hardware nodig heeft om fatsoenlijk te werken. Ik persoonlijk vind iOS er behoorlijk ouderwets uit beginnen te zien.

Nokia heeft altijd erg goede hardware gemaakt, maar de software liet te wensen over. Als ik jou zo hoor zat jouw probleem ook vooral aan de software kant. Wat dat betreft is het een compleet 'nieuw' Nokia die je niet meer kan vergelijken met de toestellen die je noemt.
Ook de hardware van de N97 was niet geweldig. Slider knop die stuk ging, verf die afbladderde. Mijn speaker werkte niet meer, waardoor ik enkel nog op luidspreker kon bellen.
En dan is er nog zoiets als "heritage".... als klanten zich benadeeld voelen neem je dat absoluut niet weg met een 1e generatie van een product wat wel zou voldoen aan zijn/haar wensen. Daar moet je meer moeite voor doen.
Het gaat hier om een gevoel van onvrede over Nokia, dat neem je niet weg een telefoon die technisch in orde is.
Ratio vs. emotie. Emotie moet eerst goed zitten, voordat de ratio het kan winnen.
En toch voelt dit niet aan als een echte flagship van Nokia, er missen gewoon een aantal features dat hem tot top-model maakt.
- Geen frontcamera voor video-conference
- Geen hdmi-aansluiting
- Naar mijn idee iets te klein scherm
- Geen dualcore (dankzij Microsoft)

Nu ga ik bijna twijfelen of ik niet moet wachten tot de "Lumia 900"...
HDMI-aansluiting? Serieus, we hebben het over een telefoon man.
DualCore is totaal onnodig bij Windows Phone, het zou de toestellen onnodig duur maken. Ik heb een HTC Radar, geen dualcore processor, maar ALTIJD snel. Ik heb hem nu iets meer dan een maand, hij zou na enkele weken moeten vertragen is mij vertelt, maar daar heb ik helemaal niks van gemerkt.

Windows Phone Mango is altijd +1, simpelweg een geniaal systeem. Lijkt in niets op iOS of Android, heeft zijn eigen unieke manier van werken, zeer overzichteliijk, mooi design van de apps. Enige aanmerkingspuntje is dat er nog meer apps voor moeten komen. En die komen er zeker aan, daar ben ik van overtuigd. Daarom durfde ik de stap ook te maken richting WP7.5.
HDMI aansluiting is sowieso een enorm gemak, als je regelmatig wat series of films bekijkt en je geen dedicated home cinema hebt (of op verplaatsing gaat). Zeker als het toestel genoeg power heeft of de meeste dingen gewoon af te spelen zonder natuurlijk de extreme bitrates. Maar ik denk dat de hardware die nu gebruikt wordt in WP7 dat absoluut niet aankan. Daarnaast promoot microsoft WP7 ook zo als game device, wel wat is leuker dan gamen via je telefoon op de bank op je 40" Tv. Maar daar heb je natuurlijk ook hdmi voor nodig :)
En waarop baseer je dat het toestel niet genoeg power heeft? Dit is gewoon een vooroordeel!
Acer had een paar jaar geleden al telefoon met 780Mhz uitgebracht welke al HDMI out had:
http://www.pcworld.idg.co...one_does_hdmi_720p_video/

Dit terwijl deze telefoon al een stuk meer rekenkracht heeft.
Voor home cinema of gaming heeft Microsoft andere mogelijkheden, dus ik snap best dat ze er geen hdmi op doen. Hardwarematig moet het zeker wel mogelijk zijn, maar (zoals met meer dingen in Windows Phone) is het voor 99% van de gebruikers helemaal niet nodig en daarom zit het er ook niet op. Vind het zelf ook erg nutteloos.
HDMI is zo 2010 - je stuurt toch gewoon je video direct naar de TV via WiFi (DLNA)? Zo doe ik het nu ook op m'n iPhone (AirPlay), en zo kan het op Android en WP7 ook.
WP7 is niet geniaal systeem.. er schort ook nog een hoop aan hoor.

Net zoals iOS was het wel te behappen met weinig apps. Maar er moesten zeker mapjes aan te pas komen bij iOS. En ook Android had dit ook al..

Maar hoe zit het met WP7 als je bijvoorbeeld een stuk of 30 apps hebt. Moet je dan steeds scrollen door zo'n dikke lijst steeds?
Ik kan namelijk ook mijn apps in Android in lijst vorm zetten. Maar dat is dus niet prettig!
Geen van die features zou ik missen en een heleboel mensen samen met mij. Waarom moet ik dual core hebben? Alle apps werken goed, internet browsen werkt super snel en mijn mail lezen/facebook/chat gaat echt niet sneller met een dual core.

Niet iedereen speelt spelletjes op zijn mobiel die altijd maar mooier moeten worden. Sterker nog, de mooiste spellen op de iPad vind ik vaak het minst interessant om te spelen.

Scherm is juist perfect van grote voor in je broekzak en te besturen met je duim. Frontcamera gebruikt ook niemand. Ik sluit mijn camera echt niet aan op een TV, dus HDMI is echt totaal oninteressant.

Het feit dat het OS gewoon super goed werkt is voor mij al voldoende reden om WP7 boven Android te kiezen. Dat er misschien minder apps voor te krijgen zijn, neem ik dan op de koop toe. Ik gebruik er misschien toch maar 5. En ook op de iPad waar veel apps beschikbaar zijn.
'Geen van die features zou ik missen en een heleboel mensen samen met mij'

Voor mij juist omgekeerd. Ben volledig met trippeh eens en nog een aanvulling: kleine app market. Al met al lijkt de lumia mij helemaal niks vooral voor die prijs. Front camera is tegenwoordig een selling point met google video talk en skype video chat. Velen haken al af zonder front cam. TV out is ook ideaal... ppt op je telefoon en op een beamer aansluiten, geen laptop meer nodig. Kabel mee en je kunt het als video player overal meenemen. Dat hiostu geen behoefte heeft om iets te delen met vrienden/familie wil niet zeggen dat heleboel anderen dat niet doen.
Zelfs op android mkt zijn er te weinig keuzes laat staat op WP7. Je denkt misschien wat heeft het nou voor zin om 100 concurrerende mp3 players te maken? Nou het heeft wel zin. Verschillende mp3 players zijn anders georganiseerd: de 1 scant hele toestel ander weer per map, afspeellijst per map, de 1 leest geen chinese, arabische, japanse tekens, etc. Allemaal praktijkvoorbeelden van dat je bij veel keuze grote kans heb dat er iets is dat je wil.
Wat als je niet meedoet aan al dat social networking? Is deze smartphone dan nog interessant?
Genoeg apps, games en gebruiksvriendelijkheid om hem gewoon te gebruiken. De integratie is fijn, maar niet verplicht.
Kort door de bocht:

Als je niet meedoet aan social networking kun je beter een 5 jaar oude phone kopen en een leuke camera uitzoeken voor he geld wat je bespaart :P

Verder is er natuurlijk office met de integratie in de cloud. Gratis navigatie en WP7! Steeds meer apps voor WP7. En als je graag angry birds speelt kan dat natuurlijk ook...
Onzin, er is veel meer op de wereld dan je zoveelste tweet uitsturen dat je op de wc zit en voor die andere dingen kun je ook echt wel een hi end moderne smartphone gebruiken.
Dat de nadruk op allerlei netwerken ligt, wil niet zeggen dat het afwezig zijn van die netwerken deze telefoon nutteloos maakt.
Je hebt het tweede deel van mijn post niet goed begrepen waarschijnlijk, daarmee bedoel ik dat het gewoon een zakcomputer is waar je eigenlijk alles mee kan.
ben ik het eerlijke gezegd ook niet mee eens. ik doe niks met social networking op mn telefoon, maar een smartphone is alleen al handig voor:

- syncen van je contacten met gmail/live/exchange etc, voornamelijk als backup
- bij vertraging de juiste trein checken
- navigatie

alleen al voor het syncen heb ik ooit een nokia e52 gekocht, dat je er dan gratis een tomtom bij krijgt (of nog beter, inclusief file-info) is mooi meegenomen dan.

zit wel te twijfelen over upgraden, de e52 gaat geregeld een week mee op een accu, groot voordeel tov elke andere slimme telefoon

[Reactie gewijzigd door dj1981 op 17 november 2011 12:49]

Goede vraag, ik doe dat ook niet maar vind WP7 er echt tof uitzien maar vraag me af of het dan nog toegevoegde waarde t.o.v Android heeft.
Is het 'Internet Delen' op verzoek van de telco eruit gehaald? Ik snap niet waarom die standaard eruit zou zijn. Misschien wel bij toestellen die bij telco zijn gekocht anders snap ik niet waarom dit is.

Net als met de Iphone/Android moet je dan dus hem rooten/jailbreken (hoe dat ook heet bij de Nokia) om deze functionaliteit te hebben?
Zoals je reeds in een reactie van mij had kunnen lezen, maar hier nogmaals de reden waarom het er nog niet op zit: http://mynokiablog.com/20...king-on-lumia-800-update/
Komt er dus aan.
Ik vind het opvallend dat de Lumia 800 zo hoog scoort op bouwkwaliteit. Als je de telefoon beetpakt en je schudt hem zachtjes heen en weer, dan hoor je de goedkope knopjes aan de zijkant rammelen. Voelt niet echt heel robuust.

Verder is het wel een prachtig toestel. Misschien een goede opvolger voor m'n iPhone 4 als die ooit aan vervanging toe is...
Is er niemand die over dit punt valt:
Nokia heeft wel een paar dingen veranderd aan Windows Phone. De mogelijkheid om de 3g-verbinding met een laptop te delen, die in Windows Phone 'Internet Delen' heet, is er door Nokia uitgehaald.
Dat is voor mij toch echt een reden om het toestel niet te willen hebben!
Hier de reden waarom het er nog niet op zit: http://mynokiablog.com/20...king-on-lumia-800-update/
Komt er dus aan.
Samsung heeft die optie ook uit zijn toestellen gehaald (iig uit mijn Omnia 7), maar door het toestel te unlocken is die optie weer terug te krijgen. Bij mij staat-ie er dus ook netjes bij. :)
Ik heb al enkele maanden het idee van "dit wordt mijn volgende telefoon" maar het weglaten van thetering veegt alles weer van de tafel. Maar ja, blijkbaar zit het er dus aan te komen.

Of zit er zoiets in zoals bij Android, dat je je gsm kan gebruiken als access point. Via wifi van laptop naar telefoon en dan via 3G op het internet?
Op de S2 is het ingebakken. Ik weet niet of dat het geval is bij elk Android toetstel.

Ideaal. Heb gisteren nog een potje Aion gedaan via tethering :+

[Reactie gewijzigd door mark_inthe_dark op 17 november 2011 15:11]

Op zo'n beetje alle Androids zit het, pas wel op! Op branded is het vaak weggehaald.
(/me is er heel blij mee op z'n desire)
Op de LG Optimus 7 (met Mango update) is dit met de laatste firmware update toegevoegd. Werkt prima, al zou ik het ook waarderen als dit via USB zou werken ipv alleen via Wifi.

De keuze om het te activeren ligt zowel bij de fabrikant als bij je provider, niet bij Microsoft.
Ik ben het met je eens, dit zou er toch standaard op moeten zitten! Op mijn S2 plug ik enkel de telefoon met USB in de pc / laptop, ik selecteer de optie, en binnen 5 seconden kan ik surfen.

Verder is het gewoon legaal, ik heb een 1 GB / maand contract bij Vodafone, dus het staat mij vrij om mijn 1 GB te verbruiken, of ik dit op mijn laptop of telefoon doe maak ik zelf wel uit. Ik zou dit zelf ook als een enorm nadeel zien.
Review: design
Die knoppen zitten overigens ook te dicht op het scherm. Daardoor gebeurt het wel eens dat je ze per ongeluk aanraakt: veel bedieningselementen van Windows Phone zitten immers aan de onderkant van het scherm.

Een ander designfoutje is de positie van de vergrendelknop. Net als bij de N9 zit die vlak onder de volumeknoppen, waardoor het vrij makkelijk is om op de tast de verkeerde knop in te drukken. De cameraknop, die van Microsoft op elke Windows Phone moet zitten, valt eveneens uit de toon. Hij ziet er hetzelfde uit als andere knoppen, maar voelt aan alsof hij er later op is geplakt: hij wiebelt wat en maakt niet de indruk dat hij het een paar jaar zal uithouden.
Review: browser
Prettig is vooral de hardware-rendering. Het maakt de browser niet merkbaar sneller, maar zaken als scrollen gaan veel vloeiender dan op Android-toestellen die op papier krachtiger zijn. In dat opzicht is de browser vergelijkbaar met die van de iPhone 4S. In de dagelijkse praktijk kan de iPhone 4S beter overweg met zware pagina's, vermoedelijk omdat de gpu in de 4S krachtiger is. De standaardbrowser in Android is ook sneller, maar die werkt minder soepel en voelt dus langzamer aan.
Dit soort dingen kunnen mij mateloos irriteren. Het zijn op het oog hele kleine dingetjes, maar doen grote afbreuk aan het gevoel van kwaliteit dat je graag ziet. Het is net alsof de designers zelf niet met dat ding hebben gelopen om te zien hoe het in de praktijk werkt. Hoe anders is dit bij bijvoorbeeld de iPhone 4. Elk knopje, elk schuitje is voor het gevoel eindeloos getest op comfort (zit het op een juiste en logische plek?) en duurzaamheid (stevig bevestigd / materiaal?).

Maar blijkbaar was tijd een belangrijkere factor als perfectie. Niet ondenkbaar met MS in je nek die natuurlijk ASAP die WP7 modellen op de straat wil zien :)

Daarnaast is het wederom goed om te zien dat het niet allemaal draait om Ghz.'en en MB's. WP7 lijkt volgens de review vrij zuinig met z'n resources om te gaan, en wat het moet doen doet hij goed. Als ik geen iPhone had was dit zeker een kanshebber.

edit: quotes & typo's @ 09:23

[Reactie gewijzigd door JanvdVeer op 17 november 2011 09:23]

Tsja en toch moet je sommige Iphones op een rare manier vasthouden om te zorgen dat je bereik hebt..

Wat ik bedoel te zeggen, als Apple met al hun testen en al hun geld en focus op slechts 1-2 toestellen, niet alle design flaws uit een toestel kan halen, dan kan Nokia het ook niet. Deze telefoon zat waarschijnlijk ook onder een flinke deadline, met de release van WP7.5 Mango en hoe sneller hij op de markt kwam, hoe beter voor Nokia.

Het design is rechtstreeks geleend van de N9, die waarschijnlijk al langer in development was voordat de deal met Microsoft rond kwam. Die camera knop hoort niet op de N9 en daardoor valt hij op de Lumia ook wel uit de toon. Wat dat betreft is de design philosophy die Nokia voor ogen heeft met WP7 mij nog niet zo duidelijk. Ik had liever gezien dat ze er een duidelijke lijn in brachten zoals Samsung doet met Galaxy. De Lumia 710 ziet er namelijk heel anders uit, alsof het weer ergens anders van geleend is.

Nu de MeeGo N9 meteen al de laatste van zijn familie is, kunnen ze dat design beter gaan optimizen voor WP7. Zo hoop ik dat dit soort kinderziektes er bij de opvolger dus niet meer in zitten.

[Reactie gewijzigd door JohnAD op 17 november 2011 15:54]

Jij snapt het!

OEF.


In het artikel zegt men trouwens dat je vaak met de vinger voor de lens zit. In mijn geval is dat net niet. Ik vind die lenzen aan de bovenkant veel irritanter en daar zit ik veel vaker met mijn vingers.

Ik ga em zeker eens uittesten bij de lokale mediamarkt of zo :)
Tsja, ik heb zelf ook een iphone en die lever ik niet graag in. Maar als ik mensen zie lopen met een lumia, galaxy s2 en dergelijke zou ik ze toch graag even willen proberen. maar qua design tipt er nog steeds geen mobiel aan de iphone 4. Al maakt dit design hem wel erg kwetsbaar.

kan ik niet een lumia proberen van tweakers :P
Hoe anders is dit bij bijvoorbeeld de iPhone 4. Elk knopje, elk schuitje is voor het gevoel eindeloos getest op comfort (zit het op een juiste en logische plek?) en duurzaamheid (stevig bevestigd / materiaal?).
Mij iPhone 3GS is toch niet meer zoveel waard, de mute knop gaat continu vanzelf aan en uit, zonder dat je in de buurt komt van de knop. Dat is knap irritant, Apple is echt niet heilig hoor...

Ik ga nu wel even de Lumia 800 bestellen, mooi scherm en super design, is tenminste eens wat anders dan al die Galaxy's en iPhones!
Jouw 3GS is anders wel 1-2 jaar oud ipv dit nieuwe toestel. Misschien ligt deze Lumia al na 1 jaar uit elkaar...

Overigens, mijn 2 jaar oude 3GS is nog helemaal prima in orde, dus het ligt eraan hoe je hem gebruikt (denk ik). :)
Die muteknop die "bediende zichzelf altijd al automatisch" als je de telefoon in je broekzak ofzo stopte hoor :)
Mijn HTC'tje is ondertussen ruim drie jaar oud en er is nog geen knopje dat gammel aanvoelt... Tsja, 1-2 jaar moet een telefoon wel mee kunnen gaan zonder dat knopjes er mee ophouden of een eigen leven gaan leiden. Ook iPhones... :)
'Hoe anders is dit bij bijvoorbeeld de iPhone 4. Elk knopje, elk schuitje is voor het gevoel eindeloos getest op comfort (zit het op een juiste en logische plek?) en duurzaamheid (stevig bevestigd / materiaal?). '

Als er een voorbeeld is van slechte duurzaamheid en materiaal dan is het wel iphone 3g/3gs/4/4s en wel om het volgende:
*slecht vervangbaar accu komt duurzaamheid niet ten goede
*Apple gebruikt poreus rotzooi voor iphone 4/4s (breekt erg snel tov bijv SGS2).
* Ook 3g/3gs is slecht plastic gebruikt. Bij bijna alle 3g/3gs die ik gezien heb zitten haarscheurtjes
Ook op tweakers is al vol over geschreven en elke keer worden berichten gepost over goede duurzaamheid en materiaal terwijl al deze claims allang naar de prullebak zijn verwezen.
Dit is niet waar. De iPhone 4-accu is makkelijk te vervangen door professionals, 2 schroefjes los en klaar. Lees dit even door ;).

Ook is het glas van de iPhone niet minder sterk dan die van de S2. Het design van de iPhone maakt het alleen zo dat het glas de eerste linie van de verdediging is waardoor het glas een stuk kwetsbaarder is. Het glas zelf is niet slechter dan dat van de S2.

Over de haarscheurtjes van de 3G/3GS heb je wel gelijk.
De iphone 3g/3gs is niet makkelijk te vervangen door professional. De accu's bij alle android foons zijn zelf makkelijk te vervangen door leken (= niet professionals).

'Het glas zelf is niet slechter dan dat van de S2'

Dan is de bouwkwaliteit dus slechter want immers Apple heeft nu voor elkaar gekregen om met iets wat gelijkwaardig is dan S2 een toestel in te maken dat in zijn totaliteit vele malen eerder kapot gaat.
Dan is de bouwkwaliteit dus slechter want immers Apple heeft nu voor elkaar gekregen om met iets wat gelijkwaardig is dan S2 een toestel in te maken dat in zijn totaliteit vele malen eerder kapot gaat.
Het is hooguit een zwak punt in het design van iPhone. Het is niet de bouwkwaliteit, die is prima en verzorgd. Net als met de antenne in de iPhone 4, dat was een design probleem en niet een bouwkwaliteitsprobleem.

De bouwkwaliteit is slecht als het design onzorgvuldig geimplementeerd is, maar een slecht design is iets anders dan een slechte bouwkwaliteit.

Een probleem in de bouwkwaliteit zou de fabriek in China aan te rekenen zijn, een probleem in het design is Apple in California USA aan te rekenen.

Samenvattend: design != bouwkwaliteit :)

[Reactie gewijzigd door boksbeugel op 17 november 2011 14:46]

Net als met de antenne in de iPhone 4, dat was een design probleem en niet een bouwkwaliteitsprobleem.
Het zal de gebruiker worst zijn of het probleem wordt veroorzaakt door slechte bouwkwaliteit of een design issue, hij heeft namelijk geen bereik.

Het design van een iPhone bepaalt naar mijn mening dan teveel (form over function) en heeft zelfs een aantal ongemakken voor de gebruiker tot gevolg (slecht bereik, geen accu kunnen verwisselen, het glas is breekbaarder).

Ik vind het ook raar dat je bij de Nokia Lumia 800 de accu niet kan verwisselen.

[Reactie gewijzigd door Vexxon op 17 november 2011 15:05]

Je kan de accu (nog) niet verwisselen.
Er zal vast een mooi youtube filmpje komen waarin men uitlegt met prybar o.i.d hoe het ding open kan om de accu te verwisselen. ;)
Verder een mooi ding om te zien en de Windows Phone 7 software is echt geweldig in eenvoud en gebruik.
Heb zelf sinds kort de Samsung Omnia 7 met zelf update naar WP 7.5 en ben er zeer tevreden over.
De iphone 3g/3gs is niet makkelijk te vervangen door professional. De accu's bij alle android foons zijn zelf makkelijk te vervangen door leken (= niet professionals).
Je hele verhaal begint al met een leugen...

1 voorbeeld, SE X10 Mini, duidelijk een niet vervangbare battery EN Android. Er zijn nog andere Android gsm's waar dit het geval is.
"Een leugen".. Doe toch normaal man zo gaan we hier niet met elkaar om..
"Een leugen".. Doe toch normaal man zo gaan we hier niet met elkaar om..
leu·gen de; v(m) -s onware mededeling met het doel om te misleiden

Wat is hier verkeerd aan? Zo gaan we wel met mekaar om.
"met het doel om te misleiden"

Ook al was het niet waar dat echt all Android foons makkelijk verwisselbare accu's hebben, de meeste hebben dat wel. Dat was het punt van de comment. Om dat nou direct een leugen te noemen is wel ietwat zwaar.
en ja hoor het gaat weer over de iphone *zucht*
een product idd, en het gaat hier niet over een apple product maar een nokia product naar mijn weten. of sta je ook de hele dag in de mediamarkt als mensen het over een nokia/samsung/htc toestel hebben met je iphone te zwaaien en te roepen hoe een goed "product" het is.
Maar vaak vergeten mensen dat het maar een product is
Inderdaad! Ik kom hier om nog wat extra backside information over dit nieuwe toestel te vinden, en wederom lees je iPhone hier, iPhone daar! Het is alsof jullie fanboys er alles aan doen om je toestel te promoten!

We just dont give a sh*t. Neem je iPhone en ga lekker op het forum posten over hoe geweldig je telefoon is, deze review gaat over de Lumia 800 !!

Goede zet van Nokia om symbian te dumpen.. Symbian was voor mij 1 grote ergernis, mijn N95 was het gewoon net niet Buiten het feit dat het voor bellen / sms een heerlijk toestel was, als smartphone kwam hij niet uit de verf. Ik vind het een erg goede zet dat ze Symbian aan de kant gezet hebben, wat ik wel jammer vind is dat Nokia niet eerder heeft ingezet met MeeGo / Meamo, dat OS had echt potentie in mijn ogen.
Wat er nou echt mis is met Symbian snap ik nog steeds niet echt. Ik heb een Nokia C5 met Symbian S60 en heb daar nooit problemen mee. Vooral toen ik er Windows 95 werkend op had gekregen hadden de iPhone fanboys niet zo veel commentaar meer. Ik heb de C5 nog steeds, en deze bevalt nog prima, je kan er alles mee... ook WhatsApp etc.

Maargoed, dit gaat niet over Symbian, maar over de nieuwe telefoon van Nokia, de Lumia 800. De switch naar Windows Phone vind ik aan de ene kant een goede zet, het is modern en vernieuwend. Maar ook vind ik het een slechte set. Nokia zit hiermee vast aan de limitaties van Microsoft, waardoor er bij deze telefoon ook wat kleine missers zijn lijkt mij.

In ieder geval, ik denk dat dit mijn volgende telefoon word, aangezien mijn C5 met een tie-rip bij elkaar word gehouden. Het batterijklepje valt er namelijk steeds af, want ik heb een neurotisch trekje om het klepje steeds open en dicht te doen haha. Ik zie dat ook wel als een voordeel van de Nokia Lumia 800, geen batterijklepje. laten we eerlijk zijn... Hoe vaak heb je de accu van de telefoon die je nu hebt vervangen?
Maar het gebruikte materiaal is wel goed voor het millieu! :+
Gaat dit artikel nou over de Nokia of over de Iphone? Ik vind dit echt een magistrale comeback van Nokia en Windows. Ik hoop dat er een derde serieuze speler bij komt, daar varen wij als consument wel bij (mits niet all R&D budgetten aan advocatenkantoren worden overgemaakt).

Overigens hoe iets aanvoelt zegt niet altijd wat over de daadwerkelijke sterkte van het product; wel over de ervaring daarvan natuurlijk. Over het algemeen wordt de bouwkwaliteit van de galaxy lijn als slechter dan die van de apple telefoons ervaren, maar je kunt toch beter je galaxy op straat/in het water laten vallen dan je Iphone als je ervaringsdeskundigen mag geloven.
...en hier begon een discussie over een Nokia telefoon te veranderen in de eeuwige Apple vs Samsung vs HTC discussie :P
De cameraknop, die van Microsoft op elke Windows Phone moet zitten, valt eveneens uit de toon. Hij ziet er hetzelfde uit als andere knoppen, maar voelt aan alsof hij er later op is geplakt: hij wiebelt wat en maakt niet de indruk dat hij het een paar jaar zal uithouden.
Mijn Samsung heeft dat ook, maar dat komt omdat het een 2-staps knop is, scherpstellen is de eerste stop en de foto nemen de tweede.
Zelfde met mijn HTC 7 Trophy. Ik kan hem vrijwel niet horen rammelen in een lege ruimte, maar hij rammelt wel.
@Razzie, hebben wij het over dezelfde telefoon? Ik kan schudden tot ik puin in mijn p*ten krijg maar ik hoor geen gerammel. Die knopjes steken niet eens uit. En ze zijn van metaal - hoezo goedkoop dan? :?
Misschien had hij net een maandagmorgen modelletje wat gewoon wat crap was. Zie je bij elk merk.
Of een dummy in de telefoonwinkel... :+
Ik hoor niks. Degelijk en robuust.
Is er dan helemaal niemand die het opvalt dat je met de nieuwe mango NIET lokaal kan syncen. Dus verplicht internet of een andere draadloze verbinding?

Beetje jammer dat het niet meegenomen is in de test, of misschien wel bewust achterwege gelaten?

Bart
Hoezo kun je met mango niet lokaal syncen? Wat wil je dan lokaal syncen? Alles kan ik gewoon syncen via de PC (plaatjes, muziek, email, apps, etc). Zodra je de telefoon aan je computer hangt gebruikt hij de internet verbinding van je PC en niet van je telefoon.

@Hieronder: waarom wil je syncen met outlook? Je kunt gewoon alle type mail toevoegen aan je toestel.

[Reactie gewijzigd door hiostu op 17 november 2011 11:06]

Syncen met Outlook bedoelt `ie waarschijnlijk... Je weet wel, dat oude POP3 systeem.

We leven tegenwoordig in een tijdperk waar Outlook niet meer de centrale opslag is van al je contacten/mail/afspraken. Tegenwoordig is dat gewoon de Google services, Apple's oplossingen, het MS Live platform of gewoon een Exchange oplossing.
Ik weet niet hoeveel ZZP-ers er zijn in Nederland, maar het loopt in de 100-duizenden, ik ben er één van, en zoals vrijwel al mijn collega-zzp-ers heb ik geen Exchange. En ik wil mijn contacten ook niet in beheer geven bij Apple, MS, Google of wie dan ook. Ik gebruik dus wel gewoon mijn lokale outlook.

Met Symbian werkt dat perfect over bluetooth met Outlook op mijn laptop. Het gemis van die synchronisatie is voor mij dus compleet ruk.
Voor al die ZZP-ers heeft Microsoft Office 365 gemaakt. Hiermee kun je voor minder dan een tientje per maand over alle functionaliteit en gemak van Exchange beschikken.

Bij Office 365 worden je gegevens opgeslagen op servers in Europa, en is conformiteit aan de europese privacywetgeving gegarandeerd (wat bij Google niet het geval is).

Echt, probeer Office 365 eens uit en je zult nooit meer iets anders willen :)
@Pegasus: ik zit in hetzelde bootje en vind het ook zwaar tegenvallen.
@Spocky: Online dingen zijn niet voor iedereen goede oplossingen, en ik denk niet dat ik met Office365 alles kan dat ik nu met Outlook kan.

Zo kan ik nu zelf al mijn gegevens heel gemakkelijk automatisch backuppen. Maar ook gebruik ik voor diverse doeleinden VBA code om bepaalde handelingen te doen, bijvoorbeeld het sorteren van email (via een systeem dat veel slimmer is dan de "regels"), etc.

Ik kan nu met mijn Windows Mobile Phone ALLES wat ik wil. Als ik nu een Windows Phone koop, dan kan ik dat dus niet meer. Dat is toch vreemd??? Niet a la Microsoft, waarin backwards compatibiliteit altijd hoog in het vaandel stond (hoewel dat ook nadelen kan hebben)

(edit typo)

[Reactie gewijzigd door Mickey77 op 17 november 2011 18:15]

ik denk niet dat ik met Office365 alles kan dat ik nu met Outlook kan.
Stop eens met denken en ga het weten. Je kunt namelijk gewoon Outlook gebruiken.
idd je kan gewoon outlook gebruiken en indien je geen outlook hebt gebruik je de webversie op iExplorer die bijna alle functies heeft van outlook.
Ik denk dat Bardman bedoeld het syncen met Outlook. Dat is idd nog niet mogelijk. Maar er wordt door HTC hard aan gewerkt heb ik laatst gelezen.
Of middels een MicroUSB kabel en de Zune software..
Niet lokaal syncen? Kan alles lokaal met mijn laptop syncen, zelfs via wifi als de phone aan de lader ligt.
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True