Door Paul Hulsebosch

Redacteur

WoW - Mists of Pandaria

29-10-2011 • 12:22

104

Multipage-opmaak

Panda's?

Er was vooral ongeloof, toen Blizzard een paar maanden terug de merknaam 'Mists of Pandaria' vastlegde. Het moest haast wel de naam van de nieuwe uitbreiding van World of Warcraft zijn, maar als dat zo was, dan zouden daarin panda’s centraal staan en dat riep grote vraagtekens op. Blizzard heeft al jaren iets met panda’s, maar gaf de beesten tot nu toe niet meer dan een bijrol. In een 1 april-grap bijvoorbeeld, of op een wallpaper. Het is vooral Blizzards lead artist Samwise Didier die graag panda’s tekent en die dit soort gelegenheden aangrijpt om zijn favoriete dier te tonen.

Toch was het precies die voorliefde van Didier die Blizzard op het idee bracht voor Mists of Pandaria, dat inderdaad de nieuwe uitbreiding voor WoW gaat worden. De ontwikkelaar denkt dat er vaak genoeg panda’s in de game hebben gefigureerd om ze een plek in het overkoepelende verhaal te gunnen, al is daar een flinke omweg voor nodig. Meerdere omwegen zelfs, want Blizzard gaf tijdens BlizzCon verschillende verklaringen voor de aanwezigheid van panda’s in de game. Chris Metzen, de man die bij Blizzard verantwoordelijk is voor de continuïteit van de verhalen in de drie grote gameseries van het bedrijf, gaf als verklaring dat Horde en Alliance op een gegeven moment zelfs op zee de strijd met elkaar aangingen. Toen wat schepen van beide partijen tijdens een zeeslag afdreven, ontdekten ze bij toeval het continent Pandaria. Na deze ontdekking trok de beschermende mist die over het continent hing als vanzelf op. J Allen Brack, producer van de mmog, gaf echter een iets andere verklaring. Daarin speelt Deathwing, de grote vijand uit Cataclysm, een rol. De aardkorstsplijtende ramp die met de ontsnapping van Deathwing gepaard gaat, heeft als bij-effect dat de mist optrekt die al zo’n 12.000 jaar over het continent van de panda’s hangt.

World of Warcraft: Mists of Pandaria

* Oude wereld

Eigenlijk doet het er niet zoveel toe, het verhaal wil in ieder geval dat Pandaria er altijd al geweest is, naast Kalimdor, de Eastern Kingdoms en Northrend, maar dat de bewoners van de bestaande continenten daar geen weet van hadden. Vice versa geldt hetzelfde. Nu Horde en Alliance echter voet aan land hebben gezet, willen beide kampen het continent veroveren en aan hun domein toevoegen. Het ronde eiland is opgedeeld in vijf flinke zones met, keurig in het midden, een centrale hub met zowaar een bank en een auction house. Daar omheen vind je dus een wereld met een geheel nieuwe stijl en vooral ook geheel nieuwe inwoners. Voor die stijl heeft Blizzard gekeken naar de leefwereld van de echte panda’s in China. Helemaal nauw neemt de ontwikkelaar het voorbeeld niet. Wie goed kijkt, zal ook Japanse en andere Aziatische invloeden terugzien. Je zult in Pandaria veel gebouwen vinden die er als oosterse tempels uitzien, met typisch Aziatisch houtwerk, papieren lampions en oosterse landerijen eromheen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Nieuwe vijanden

Om die nieuwe wereld tot leven te wekken, heeft Blizzard een uitgebreid achtergrondverhaal bedacht rond Pandaria en zijn inwoners. Zo zijn er de Mogu, de oorspronkelijke inwoners van het continent die nog steeds boos zijn op de panda's die nu het dominante ras zijn. Daartussen leven nog vele andere rassen, zoals de Hozu. Dat zijn eigenlijk gewoon aapjes die typische apenstreken uithalen. Zo klimmen ze vliegensvlug op je rug als je ze aanvalt, waardoor je ze tijdelijk niet kunt raken. Verder zul je de Jinyu treffen, een ras met een visachtig voorkomen, waarvan de leden gelden als de wijzen van Pandaria. De Verming hebben wat weg van Kobolds en graven de tunnels waar ze in leven, het liefst onder de vele akkers van de agrarisch ingestelde panda’s. Tot slot zijn er nog de Mantid, een strijdvaardig ras dat op insecten lijkt. Het zijn echter intelligente wezens die zich kleden en kunnen communiceren. De Mantid zijn lang afgezonderd geweest van de rest van Pandaria, teruggetrokken achter een enorme muur die een deel van het eiland afscheidt van de rest.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Het eiland krijgt één startzone, waar zowel Horde als Alliance beginnen, op weg van level 85 naar level 90, het nieuwe maximum in Mists of Pandaria. Die zone, The Jade Forest, is een flink gevarieerd regenwoud waar de schepen van Horde en Alliance aan land kwamen toen ze Pandaria ontdekten. De Horde in het Noorden, Alliance in het Zuiden van het langgerekte gebied. Al questend zullen beide elkaar halverwege treffen. Naast regenwoud zul je ook al snel de vele akkers zien waar de Pandarian gewassen als wortels en pompoenen kweken. Uiteraard klinkt overal muziek die sterk aan Azië doet denken.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

* Nieuwe dungeons

Je zult ook al snel de eerste van de zes nieuwe dungeons tegenkomen, de Temple of the Jade Serpent. In een andere dungeon staat Chen Stormstout centraal, bekend uit WarCraft III. Met die dungeons wil Blizzard een iets andere weg inslaan door ze in de open lucht te plaatsen, zodat ze duidelijker deel uitmaken van de omgeving. Naast de zes dungeons in Pandaria besteedt Blizzard ook aandacht aan oudere gebieden. Zo neemt het voor de uitbreiding opnieuw twee oude dungeons onder handen; Scholomance en de Scarlet Monastery. Beide kunnen straks op level 90 in Heroic Mode worden gespeeld, hoewel ze ook op hun normale level speelbaar blijven. Daarnaast krijgt Pandaria drie nieuwe raid zones, al is daar nog niets over bekend. De studio wil bovendien world raid bosses als de vier Dragons of Nightmare terug laten keren. De doelstelling van Blizzard is om met Mists of Pandaria nog meer dan voorheen de speelsessies kort te houden. Het doorlopen van dungeons en raids mag geen uren meer in beslag nemen. Blizzard wil er verder voor zorgen dat de gevechten in dungeons en raids overzichtelijker zijn. Het moet te allen tijde duidelijk zijn wat er van de speler wordt verwacht. Dat wil uiteraard niet zeggen dat de confrontaties gemakkelijker worden.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Challenge Mode

Wat concreter zijn de plannen om Challenge Mode toe te voegen aan dungeons. Dat is de optie om een dungeon zo snel mogelijk te doorlopen. Op basis van de tijd kan een groep daar een bronzen, zilveren of gouden medaille voor krijgen. Blizzard wil bereiken dat het in Challenge Mode meer om skills gaat en niet zozeer om de uitrusting van spelers. Daarom wordt de uitrusting van iedere deelnemer gelijkgetrokken tijdens de doorloop. Challenge Mode is vooral bedoeld om op te kunnen scheppen en minder voor de goede loot die valt tijdens de run. Er valt vooral gear die interessant is voor Transmogrification en niet om de eigenschappen. Er komen aparte leaderboards waarop te zien is welke medailles spelers hebben behaald in de diverse dungeons. Om het helemaal spannend te maken: mocht je ooit een gouden medaille hebben gehaald met een run, dan krijg je een debuff van vijf procent bij een volgende poging en eventueel één van tien procent mocht je weer een gouden medaille halen. Uiteraard komt dat terug in de leaderboards.

World of Warcraft: Mists of Pandaria

Tijdens de BlizzCon gaf Tom Chilton, lead designer van World of Warcraft, aan dat er in Cataclysm voor spelers van het maximum level eigenlijk niet zoveel was te doen. De uitbreiding veranderde ook vrijwel niets aan de gameplay van de game en die omissies wil Blizzard rechtbreien met Mists of Pandaria. Bijvoorbeeld door meer te doen met de verschillende facties en daily quests, een beetje zoals bij The Burning Crusade. Chilton wil bovendien spelers belonen die de dailys doen, bijvoorbeeld door ze een buff te geven die ze mee kunnen nemen in dungeons of raids, zodat er een stimulans is om zowel dailys als dungeons te blijven doen. De nieuwe Challenge Mode valt uiteraard ook binnen de plannen van Chilton, net als de world raid bosses. In dat licht moet ook de beslissing worden gezien om vliegen te verbieden in Pandaria, tot spelers level 90 hebben bereikt. Dat maakt dat spelers er langer over doen om quests te volbrengen, maar ook dat ze meer bewust zijn van wat ze doen, en dat ze niet enkel in- en uitvliegen om hier en daar de aangewezen bad guy te killen.

* PvE Scenarios

Ter afwisseling komen er ook nog PvE Scenarios. Heel concreet kon Blizzard daar nog niet over worden, maar het plan is om het PvE-aanbod te vergroten door korte, nieuwe uitdagingen te bieden in bestaande omgevingen. Het is een soort groepsquest buiten bestaande dungeons, die dus juist plaatsvindt in gebieden waar je normaal solo zou questen. Daar gaat Blizzard uitdagingen organiseren die in groepsverband kunnen worden opgepakt en waarbij de nu geldende voorwaarden minder belangrijk zijn. Zo is het voor het volbrengen van een Scenario minder belangrijk dat er een healer of een tank in de groep zit. Het Scenario zal bestaan uit verschillende stages die tot een einddoel leiden, en de beschikbare Scenarios zullen terug zijn te vinden in de Dungeon Finder. Wachttijden zullen daarbij flink korter zijn dan bij de huidige Dungeons, omdat er geen eisen zijn ten aanzien van de classes die meedoen.

World of Warcraft: Mists of Pandaria

Pandaria

Een nieuw continent, nieuwe dungeons, nieuwe raids, Challenge Mode; allemaal leuk, maar het is nog lang niet alles wat Blizzard van plan is. Want met Mists of Pandaria introduceert Blizzard ook nog een geheel nieuw speelbaar ras en bovendien een nieuwe speelbare klasse. Beide passen geheel binnen het thema: het nieuwe ras zijn de Pandaren en de nieuwe klasse de Monk. Wie een Pandaren start, kan kiezen uit Hunter, Mage, Priest, Rogue, Shaman, Warrior en uiteraard de nieuwe Monk. Aangezien de Pandaren graag eten, hebben ze racial abilities die daarop zijn gericht. Zoals Epicurean, wat wil zeggen dat elke Pandaren twee keer zoveel waarde haalt uit het voedsel dat hij tot zich neemt. Gourmand wil zeggen dat een Pandaren vijf procent beter is in koken. Nog interessanter is wellicht Inner Peace, wat wil zeggen dat de rust bonus van de Pandaren twee keer zo lang duurt en panda's dus sneller ervaringspunten opdoen. Da's nog niet alles. Bouncy wil zeggen dat de Pandaren door hun wollige vacht vijftig procent minder schade oplopen van vallen. Tot slot beschikken Pandaren over Quaking Palm, een skill die tegenstanders drie seconden lang laat slapen. Je leert de skill al op level 1.

World of Warcraft: Mists of Pandaria

* Zwemmende schildpad

Bij een nieuw ras hoort natuurlijk ook een eigen startgebied en aangezien het continent Pandaria is bedoeld voor spelers vanaf level 85, is het logisch dat Blizzard voor beginnende Pandaren een andere oplossing heeft verzonnen. Deze beginners starten niet op het continent, maar op de rug van een zwemmende schildpad, een idee dat geïnspireerd lijkt op Terry Pratchetts Discworld. Dat levert een startgebied op dat in omvang wat weg heeft van Teldrassil, waar Night Elf beginnen. Als een van de weinige bezoekers van BlizzCon lukte het ons om heel het Pandaren-startgebied te doorlopen, waar ruim vijftig quests zijn uit te voeren die vrijwel allemaal verband houden met de schildpad. Die is ziek en via de te volgen quests wordt gevraagd of je wil helpen het beest te genezen. Dat is althans de grote lijn.

Tijdens het volgen van de quests heb je echter nauwelijks in de gaten dat je op een schildpad zit. De rug is bedekt met een heuvelachtig landschap, dat doet vermoeden dat je in China bent en niet op de rug van een zwemmend beest. Veel heuvels, landerijen, bossen, landweggetjes, bruggen, vijvers en omringd door steile bergen, wat vaak prachtige vergezichten oplevert. Van de zee zie je weinig, van de schildpad eigenlijk ook niet, tot je, na afloop van de laatste quest, in een luchtballon stapt en naar het vasteland zweeft, met uitzicht op de zwemmende schildpad. Opvallend is dat je vrijwel zeker niet meer terug kunt naar de schildpad. De ballon gaat heen, maar niet meer terug en er vaart ook geen boot. Althans, dat is de stand op dit moment. Blizzard kan uiteraard nog van gedachten veranderen. Aan het einde van de tocht over de schildpad, ben je level 10 en verhuis je naar het vasteland om daar verder te questen in één van de bestaande gebieden. Dan beslis je ook of je bij Horde of Alliance wilt horen. Je start dus neutraal, voor het eerst in de geschiedenis van de game.

World of Warcraft: Mists of Pandaria

Monk

Op de schildpad wordt ook een deel van de nieuwe rassen geïntroduceerd. Zo tref je niet alleen veel andere Pandaren aan, die je quests en info geven, maar ook Hozu en Verming. Opvallend is dat in het startgebied geen gebruik wordt gemaakt van de phasing-techniek die Blizzard introduceerde bij de start van de Death Knight. Desgevraagd zei producer J Allen Brack daarover dat Blizzard de techniek zeker wil blijven gebruiken, maar niet meer zoveel als de laatste jaren. Vooral in Cataclysm werd er te veel gebruikgemaakt van de techniek om het landschap drastisch te veranderen na een trigger, vind Brack. Dat mag wel wat minder. Waar er bij de start van de Worgen en Goblin dus juist veel gebruik van werd gemaakt, blijft de rug van de schildpad zoals hij is. De quests zijn behoorlijk gevarieerd, al komt het natuurlijk nog steeds veelal neer op het verzamelen van spullen, wat weer betekent dat je grote hoeveelheden bad guys uit moet schakelen. Het opvallendst is het gebruik van de optie om op of in bewegende voorwerpen te springen. Dat komt in verschillende quests terug.

World of Warcraft: Mists of Pandaria

* Met de handjes

Uiteraard kun je op de rug van de schildpad ook een Monk starten, de nieuwe klasse in Mists of Pandaria. Met die Monk breekt Blizzard met een traditie. De nieuwe class heeft namelijk als eerste geen auto-attack meer. Je kunt dus niet met een druk op een knop je Monk zijn meest basale aanval laten herhalen. Echt elke slag, stoot of spreuk zul je bij de Monk zelf moeten initiëren. Een opvallende verandering, die de vraag oproept of Blizzard ook bij de bestaande classes de auto-attack wil verwijderen. Dat is niet het geval, verzekert J Allen Brack ons desgevraagd, al kan dat nog veranderen als blijkt dat het heel goed bevalt. Dat zal echter pas na release van de uitbreiding overwogen worden. Voor Mists of Pandaria staat een dergelijke verandering niet gepland.

De Monk is een klasse die gebaseerd is op oosterse vechtsporten als Kung-Fu. Dat wil ook zeggen dat de Monk vooral vecht met handen en voeten, wat ongebruikelijk is in World of Warcraft. De Monk kan wel wapens gebruiken. Hij heeft ze zelfs voor finishing moves. Volgens Greeg Street, de lead systems designer, is de Monk wel de kans om eindelijk eens een doel te hebben voor de diverse fist weapons in het spel. Monks kunnen echter ook gebruikmaken van staves en eenhandige zwaarden, bijlen en maces. Net als bij de andere classes zijn er drie opties voor de Monk. Je kunt kiezen voor de Brewmaster, bedoeld als tank, de Mistweaver, die kan genezen, en de Windwalker die bedoeld is om melee dps te doen. Ze dragen allemaal leer, waarbij de Brewmaster en de Windwalker het van Agility moeten hebben en de Mistweaver van Intellect.

World of Warcraft: Mists of Pandaria

Licht en donker

Met de speelstijl van de Monk lijkt Blizzard een beetje de wind uit de zeilen te willen halen bij Star Wars: The Old Republic, want de nieuwe class heeft een Dark Side en een Light Side. De Monk maakt gebruik van een nieuwe vorm van energie die Chi heet. Chi vult zichzelf vanzelf aan en dat gaat redelijk snel. Met Jab, de primaire aanval van de Monk, verbruikt hij deze Chi. Jab is een vuistslag waarmee de Monk lichte schade aanricht. Belangrijker is dat de Monk er ook Light Force en Dark Force mee verzamelt. De Monk heeft boven de normale knoppenbalk een speciale Force-balk met vier bolletjes voor de lichte kant en vier voor de donkere kant. Met Jab verdien je één bolletje voor elke kant. Na vier Jabs zijn de balken vol, hoewel je dus geen auto-attack hebt om dat voor elkaar te krijgen en het gebruik van Jab beperkt is omdat je er Chi mee verbruikt.

World of Warcraft: Mists of Pandaria

* Met nieuwe energie

De Light en Dark Force kun je vervolgens spenderen aan je overige skills. Daar waren er in de speelbare demo van Mists of Pandaria nog niet veel van de vinden. Bij de start heeft de Monk naast Jab nog Tiger Palm, ook een melee-aanval die al twee keer zoveel schade aanricht als de Jab, en nog eens de helft daarvan als je vijand meer dan vijftig procent gezondheid heeft. Tiger Palm kost je echter een Light Side-bolletje, wat zorgt dat je hem niet te vaak kunt gebruiken. Als je een Pandaren Monk start, heb je vanaf level 1 ook beschikking over Quaking Palm, de racial ability van de Pandaren waarmee je een vijand vier seconden kunt verdoven. De aanval werkt echter alleen als je de vijand aankijkt en hij heeft een cooldown van twee minuten.

Op level 2 krijg je daar Roll bij, een skill die geen bolletje kost, maar wel Chi. In een Roll kruipt de Monk in elkaar om als een bal een paar meter vooruit te rollen. Handig, maar kostbaar, want na drie of vier keer rollen ben je door je Chi heen. Op level 3 komt daar de Blackout Kick bij, die nog meer schade veroorzaakt dan de Tiger Palm en daarom zelfs twee Dark Side-bolletjes kost. Zowel de Tiger Palm als de Blackout Kick kunnen alleen worden gebruikt als de Monk in de Stance of the Drunken Ox of de Stance of the Fierce Tiger staat. Je begint met de Stance of the Fierce Tiger. Wat de stances doen is niet bekend, en ook niet welke stances er nog meer zijn. Waarschijnlijk is de Drunken Ox er voor tanken, de Fierce Tiger voor melee dps en komt er een derde stance voor healing.

World of Warcraft: Mists of Pandaria

Eenmaal level 5 krijgt de Monk de Flying Serpent Kick, die binnen acht tot veertig yards kan worden gebruikt en een vijand twee seconden lam legt. De aanval is uiteraard goed als start van een gevecht, helemaal omdat hij geen bolletje kost - al heeft hij wel een cooldown van 25 seconden. De laatste skill uit de demo is de Spinning Crane Kick, die vanaf level 7 kan worden gebruikt. Het is ook gelijk een krachtige en hij kost daarom vier bolletjes in totaal, twee lichte en twee donkere. De snel ronddraaiende kick veroorzaakt elke seconde 23 eenheden schade bij elke vijand binnen achtyards, en dat zes seconden lang. De Monk zal voor level 10 vast nog meer skills aanleren, maar die waren in de demo die op de BlizzCon werd getoond nog niet in de game opgenomen. Uit wat wel speelbaar was, blijkt de Monk vooral een class die wat meer actie vereist dan wat je bij World of Warcraft gewend bent. Dat komt uiteraard door het ontbreken van de auto-attack, terwijl je juist bij de Monk de primaire aanval veel zult moeten gebruiken, omdat je daarmee bolletjes Light en Darke Force verzamelt. Het is onduidelijk of de Monk nog andere skills krijgt waarmee je Light en Dark Force vergaart. Voorlopig is het bij de Monk zaak om Jab af te wisselen met de betere skills. Het leuke is dat Monks gelukkig niet alleen aan de Pandaren zijn voorbehouden. Bijna elk ras krijgt er straks Monks bij, eigenlijk alleen de rassen uit Cataclysm niet, de Worgen en de Goblin.

Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Mage Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Mage Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Mage Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Mage Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Mage Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Mage
Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Mage

Talents 2.0

Spannender nog dan Pandaria en Monks is de geheel nieuwe manier waarop Blizzard met Talents om wil gaan. De veranderingen zijn zodanig dat Blizzard het nieuwe systeem zelf 'Talents 2.0' noemt. De verandering gaat verder dan alleen Talents, ook de skills die de diverse classes krijgen gaan op de schop. Wat skills betreft, zijn er voortaan class- en spec-abilities. Door in level te stijgen leer je - net als nu - nieuwe skills aan. Dan zijn meestal class-abilities, vergelijkbaar met wat je nu leert. Zo nu en dan leer je echter in plaats daarvan speciale spec-abilities, die dus alleen beschikbaar zijn voor de lijn die je hebt gekozen. Die indeling is ook nog steeds hetzelfde. Alleen Arms Warriors kunnen dus Slam leren, terwijl Retribution en Protection Paladin de beschikking krijgen over Hammer of the Righteous. Net als vroeger zijn er daarnaast nog steeds Talents, alleen anders dan je gewend bent.

Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Paladin Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Paladin Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Paladin Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Paladin Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Paladin Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Paladin
Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Paladin

Je krijgt niet langer een Talent Point per level, die je zelf toe kunt wijzen aan eigenschappen van een bepaalde Talent Tree. Talents zijn ook niet langer ingedeeld in Trees. Voortaan krijg je elke vijftien levels de keuze uit drie opties. Dat wil zeggen dat je tot aan het nieuwe maximum van level 90 precies zes keer de keuze krijgt om uit drie opties te kiezen. De keuzes die je daarbij moet maken zijn ook drastisch anders dan wat je in de huidige Talents Trees gewend bent. Waar het nu wat procentjes damage hier of wat procentjes bescherming daar zijn, dien je nu vaak een keuze te maken tussen drie geheel nieuwe skills. Die skills zijn vaak enigszins vergelijkbaar. Zo kan het zijn dat een Warrior op level 15 de keuze krijgt uit drie opties om Charge te verbeteren. Juggernaut verlaagt de cooldown van twintig naar twaalf seconden, met Double Time kun je twee keer Charge gebruiken voordat de cooldown intreedt en Warbringer maakt dat je slachtoffer na een Charge ook nog vijf seconden aan de grond genageld is. Alle drie nuttig, maar tegelijk ook heel verschillend.

Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Priest Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Priest Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Priest Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Priest Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Priest Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Priest
Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Priest

Ander voorbeeld: op level 60 kunnen Paladins kiezen uit Blessed Life, Sacred Shield en Ardent Defender, drie skills die gericht zijn op het in leven houden van de Paladin, maar wel alle drie anders. Blessed Life geeft je gegarandeerd een shot Holy Power als je direct geraakt wordt of verlamd raakt. Het Sacred Shield wordt actief als de Paladin onder de dertig procent gezondheid zakt. Het schild absorbeert 18.000 eenheden damage en verhoogt de effectiviteit van helende spells met twintig procent. Met Ardent Defender neemt de schade die je wordt aangedaan met twintig procent af. Mocht je desondanks toch een fatale klap krijgen, dan zal die je niet doden, maar juist met vijftien procent van je maximale gezondheid genezen. Zo zijn veel Talents thematisch enigszins aan elkaar gekoppeld. Je moet dus elk vijftiende level kiezen uit drie enigszins vergelijkbare skills.

Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Rogue Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Rogue Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Rogue Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Rogue Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Rogue Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Rogue
Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Rogue

* Minder rekenen

Deze verandering moet ervoor zorgen dat het spelen van WoW minder rekenwerk vraagt. Niet langer meer die procentjes hier of daar, maar heldere, begrijpelijke beslissingen. Blizzard wil bereiken dat de keuze tussen de drie beschikbare Talents moeilijk is, maar ook leuk. De studio wil bovendien bereiken dat er meer diversiteit komt en dat spelers niet allemaal dezelfde build kiezen. Blizzard wil echter vooral voorkomen dat er verplichte Talents zijn, die elke speler eigenlijk wel moet nemen. Dat soort skills is er uiteraard wel, maar ze zitten tussen de class en spec abilities die je automatisch leert en niet tussen de Talents. Juist dat moet ervoor zorgen dat die diversiteit ontstaat. Blizzard hoopt dat de Talents die straks beschikbaar zijn, enkel nog aanvullend zijn. Dat er wel wezenlijke keuzes zijn, maar geen verplichte. Greg Street, verantwoordelijk voor de veranderingen, benadrukt overigens dat de diverse Talents die Blizzard liet zien nog lang niet definitief zijn. Er wordt nog druk mee geëxperimenteerd en de veranderingen zijn zelfs nog niet eens geïmplementeerd, zoals J Allen Brack later aangaf.

Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Shaman Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Shaman Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Shaman Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Shaman Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Shaman Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Shaman
Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Shaman

Vechtende pets

Dat is nog steeds niet alles wat Blizzard in petto heeft. Met Mists of Pandaria introduceert de studio nog een heel nieuw spelonderdeel. Je kunt voortaan vechten met de tot nu vrij nutteloze companion pets. De rol van die kleine volgelingen was tot nu enkel decoratief, hoewel je een achievement kon verdienen met het verzamelen ervan. Dat wordt dus anders. Je kunt zowel in PvP als in PvE vechten met je pets, waarbij je met een team van drie pets het strijdperk betreedt. Je kunt zelf kiezen welke. Pets kunnen daarbij ervaring opdoen, uitgedrukt in levels. Je kunt je pets bovendien een naam geven en ze zelfs in beperkte mate naar eigen inzicht aankleden. Pets kunnen bovendien verschillende eigenschappen hebben, die echter random toegewezen worden als je ze krijgt. Maar er zijn dus pets die kunnen fungeren als tank of als healer, enzovoort. Met je team van drie pets betreed je het strijdperk.

Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Warlock Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Warlock Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Warlock Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Warlock Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Warlock Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Warlock
Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Warlock

Er zullen veel meer verschillende pets beschikbaar komen dan er nu al zijn. Je kunt straks wilde pets tegenkomen die je kunt temmen. In elke zone zal een unieke pet te vinden zijn, al zal dat laatste niet altijd meevallen. Vooral omdat er pets zullen zijn die alleen onder bepaalde omstandigheden tevoorschijn komen. Als het regent bijvoorbeeld, of 's nachts, of misschien zelfs beide. Er zullen dus zeer zeldzame pets komen en dat is mooi, want je kunt pets ook verhandelen. Zelfs pets waarmee je al gevochten hebt en die dus al getrainde skills en een uitrusting hebben kun je kopen of verkopen. Alle pets die je hebt, komen in een overzichtelijk Pet Journal te staan, waaruit je kunt kiezen als je een team samen gaat stellen. Blizzard benadrukt dat de Pet Battles vooral bedoeld zijn als grappig tussendoortje. Vechten is simpel en turn-based. Er komt wel een Finder waarmee je tegenstanders kunt vinden die een team hebben van hetzelfde niveau. Misschien nog wel het leukste: je pets en daarmee ook je teams worden gedeeld. Met elk character op je account kun je dus beschikken over je hele voorraad pets. Dat laatste gaat overigens ook gelden voor Achievements. Achievements die je haalt met het ene character, gelden ook voor alle andere characters die je hebt.

Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Warrior Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Warrior Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Warrior Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Warrior Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Warrior Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Warrior
Mists of Pandaria - Talents 2.0 - Warrior

Voorlopige conclusie

Mists of Pandaria heeft overigens een opvallende omissie. Er is geen Grote Vijand, geen Deathwing of Lich King. Althans, niet dat we weten. Blizzard was er tijdens BlizzCon wat vaag over. Zowel Chris Metzen als J Allen Brack zeiden beide dat er geen vijand van het kaliber van die twee in de uitbreiding zit, al hadden beide het ook over War als grote tegenstrever. Zonder over zijn rol in de uitbreiding of lore uit te wijden. Het gaat daarbij vast niet over de War die deel uitmaakt van het kwartet Horsemen of the Apocalyps, die in 2010 al hoofdrolspeler was in Darksiders. Wat zijn status en rol wel is, wordt hopelijk binnenkort duidelijk. Horde en Alliance vechten om controle over Pandaria, maar is er meer?

* Voorlopige conclusie

Met enkel de titel als informatie leek Mists of Pandaria vooraf misschien niet zo'n spannende uitbreiding. Na de BlizzCon blijkt de vierde uitbreiding juist erg interessant en zelfs gewaagd. Blizzard gaat het fundament van de game, het Talent System, overhoop gooien, wat flinke impact zal hebben op hoe de verschillende characters spelen. Het lef dat nodig is om een succesnummer als WoW zo op de schop te nemen is te prijzen en het is vooral spannend om te zien hoe de veranderingen in de praktijk uit zullen pakken. Verder kun je in Mists of Pandaria dan misschien maar vijf levels stijgen, je krijgt wel een heel nieuw continent tot je beschikking om dat te bereiken, met vijf flinke nieuwe zones. Met een nieuw ras en vooral een geheel nieuwe klasse wordt het bovendien voor elke speler interessant om WoW nog even trouw te blijven. Met de nieuwe klasse lijkt Blizzard bovendien de wind uit de zeilen te willen halen van Star Wars: The Old Republic. Voeg daarbij dat Blizzard meer aandacht wil gaan geven aan spelers die level 90 al bereikt hebben. Daar komen meer factie-gerelateerde quests voor, world raid bosses en zes nieuwe dungeons, drie vernieuwde dungeons en drie nieuwe raid zones. Tenslotte zijn er Pet Battles en PvE Scenarios ter afwisseling van de dailys, dungeons en raids. Weet Blizzard het toch spannend en aantrekkelijk te maken.

Titel World of Warcraft: Mists of Pandaria
World of Warcraft: Mists of Pandaria - Box
Platform Pc
Ontwikkelaar Blizzard Entertainment
Uitgever Activision Blizzard
Releasedatum 2012
World of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of PandariaWorld of Warcraft: Mists of Pandaria

Lees meer

Blizzard schrapt 600 banen
Blizzard schrapt 600 banen Nieuws van 1 maart 2012
Blizzard slaat BlizzCon 2012 over
Blizzard slaat BlizzCon 2012 over Nieuws van 25 januari 2012
Blizzard voert BattleTags in
Blizzard voert BattleTags in Nieuws van 16 december 2011
World of Warcraft: Cataclysm
World of Warcraft: Cataclysm Video van 29 november 2011

Reacties (104)

104
101
45
7
0
32
Wijzig sortering
Anoniem: 237962 29 oktober 2011 12:35
dit kun je inderdaad onmogelijk serieus nemen 8)7 Wat mij betreft een gevalletje "what were they thinking?"
Pandarian is een ras dat ook al in Warcraft 3 zat, dus waarom niet?

Het orginele plan was dus al om pandarian als ras in burning crusade te doen, maar dit zijn later toch de draenei geworden. Tuurlijk, het is wel weer heel anders dan ieder ander ras, schattige knuffel pandas. Aan de andere kant, we hebben koeien die op 2 benen lopen, gnomes, goblins, blauwe aliens die met een ruimteschip neergestort zijn op de planeet, Weerwolven. Dus waarom geen pandas?

De hele aziatische stijl van de nieuwe zones kan me echt wel boeien. Tis weer eens heel anders. Met burning crusade ging je naar een hele andere wereld, Wrath of the lich king ging je naar het hoge noorde, waar je ballen er af vriezen en in cataclysm is zo'n beetje de hele wereld om zeep geholpen door een draak. Nu gewoon weer spiritueel naar een rustige wereld.

Buiten om dat vind ik het non-combat pet vecht systeem echt briljant, toen ik de screenshots zag moest ik toch wel direct aan pokemon denken :D

Nieuwe talent systeem is ook totaal te snappen, nu kan je kiezen uit tientallen opties, waarvan er een aantal nooit gebruikt worden, iedere PVE'er dezelfde talents kiest, omdat ze het best werken, pvpers die dezelfde talents kiezen. Waarom zou je het inderdaad niet simpeler maken? Alle "mandantory" talents kan je dus gewoon weglaten.

Monk lijkt me toch nog wel enigzins leuk, maar niet een class die ik zal gaan spelen. het hele idee dat het als een soort streetfighter moet spelen lijkt me best geniaal.

Ik speel zelf wow sinds 2005, ben sinds dien een hardcore raider en iedere keer blijft blizzard mij verbazen met de nieuwe dingen die ze er in bouwen. Iedere keer weer vernieuwingen, vind het wel wat.


Komt u maar mysts of pandaria! Ik wacht op de beta!
Kijk voor de gein het verschil eens naar de War3 pandaren - feral beesten.
vs de WoW pandaren - kiddy disney achtige dingen.

Zit wel een aardig verschil in :>
Vind er vrij weinig verschil in zitten. Ja er zit een stuk meer detail in, de WC3 pandaren waren wat 'spitser', maar dat is puur omdat er toenertijd een stuk minder qua graphics gedaan kon worden.
Ik zal ook wel de uitbreiding willen doen.
een keer weer een "hero" class erbij wat ze toentertijd zeiden dat elke uitbreiding 1 zou krijgen is niet helemaal gelukt ;)

De oosterse sfeer dat je ziet in de screenshots en trailers vind ik wel leuk zal zo i zo een Panda maken dan heb ik alle races en classes gehad ^^
Volgens mij zeiden ze om de expansion, het kost veel tijd om de balance goed te krijgen dat ze dit niet willen riskeren bij elke expansion die uitkomt.
dit kun je inderdaad onmogelijk serieus nemen 8)7 Wat mij betreft een gevalletje "what were they thinking?"
Lees het hele verhaal eens, het klopt wel, pandaren liggen al jaren te wachten op hun kans om erin te kunnen
Vanaf warcraft 3 heb je al hero's die pandaren zijn dus opzich best logisch om hier in WoW ook weer wat van terug te laten zien..
Onmogelijk serieus te nemen? Sinds de WOTLK update heb ik WoW links laten liggen, en het eerste filmpje gaf me kippenvel. Toch schaam ik me er een beetje voor.
Ik zal WoW dan misschien wel ontgroeid zijn maar ik ben het helemaal met je eens. Las van de week al ergens anders over de nieuwe uitbreiding maar hij ziet er echt bijzonder "kiddy" achtig uit.

Misschien weten ze er nog wat uit te halen maar ik zie eigenlijk weinig toekomst nog voor WoW, het aantal subscribers blijft terugvallen en persoonlijk vind ik het spel ook bij lange na geen 13 euro per maand meer waard.
Panda's zitten al sinds jaar en dag in de Lore van Warcraft. Speel WII en WIII maar eens.
hebben jullie wel eens echte pandas gezien, deze zijn namelijk alles behalve schattig :-P
Ik heb tot een aantal maanden geleden actief WoW gespeeld, Cataclysm is zoals ze zelf al zeggen voor max lvl players veel te zuinig, vandaar ook dat mijn sponsoring van Blizzard gestopt is. Daarnaast word de (weinige) content ook constant ge down-grade naar het niveau zodat kleuters van 3 het kunnen clearen.

Zitten paar leuke "beloften/ideeën" in de uitbreiding, maar ik ben het niet eens dat Blizzard een gewaagde zet doet met bv de Talent Tree's. Ze waren al standaard, iedereen had dezelfde en nu versimpelen ze het, prima, maar niks baanbrekends. Companion pet fights? Alsjeblieft stop je ontwikkelingstijd in wat nuttigs zoals het creëren van quality content, iets waar de game op dit moment gewoon niks van heeft ipv zoals het zo mooi genoemd word ingame Pokemon.

Daarnaast willen ze meer nadruk gaan leggen op dailies en dat soort zaken, vind ik ook een minpunt, WoW is al een herhalende timesink, na 2x een quest te hebben gedaan heb ik dat wel gezien, dan heb ik geen zin om die 4 weken te moeten voor een leuk item, dat heeft niks met skill te maken, maar puur met de hoeveelheid tijd je wilt opofferen aan het spel. (Disclaimer: Ik haat questen, notoire haat aan quests, lvl 1 lvl 30 lvl 80, all the same nonsense)

Positieve punten? Ik vind die monk wel grappig, hoewel Tank/Melee DPS/Healer klinkt als een paladin, het niet hebben van een auto attack is voor sommige mensen een gigantisch punt, excuus voor die mensen, maar als ik m'n rogue alleen laat auto attacken gebeurd er ook vrij weinig, dus snap dat probleem niet zo.

Overall brengt deze expansion bar weinig vind ik juist, tuurlijk is het nieuwe ras leuk, nieuwe gebieden mooi, maar er is niets waarvan ik denk, "Oh dat moet ik echt proberen" wat ik niet al 20x gedaan heb. Joehoe ik heb 5 golden medals in Deadmines Heroic!! Zozo Nuyi jij bent goed... zucht...

Ik vrees dat ze WoW voorlopig nog gebruiken als een lekkere melkkoe, ik heb na Wrath echt amper meer fun gehad in het spel, waar Wrath nog het voordeel had van een (imho) fantastische lore en een verhaallijn waar ik letterlijk wel eens kippenvel van kreeg (nerdalert) heb ik dat niet met Cata, niet met wat ik tot nu toe weet van MoP en de content zoals eerder gezegd brengt ook vrij weinig nieuws.

Ik vind het heel jammer, want ik heb WoW met veel plezier gespeeld, maar op dit moment word het imho door Blizzard misbruikt om nog een paar jaar wat geld binnen te lepelen en dan door te gaan naar Titan. Deze titel gaat het zwaar afleggen tegen SWTOR en GW2. Het enige wat WoW als voordeel heeft is een bestaande community en de loyaliteit van mensen naar hun eigen community's toe. Mijn oude raidgroup bestaat voor 50% uit mensen die uit loyaliteit nog raiden, maar verder nooit meer ingame te zien zijn. Dat zegt genoeg denk ik.

Ik wens de mensen die hem gaan kopen veel plezier, ik sla echter ff over ;)

edit// Ik vind die Panda's niet zo'n succes, maar ach we hebben al pratende koeien, elven, undead, op 4 poten lopende wolven... dus op zich passen ze er prima tussen ;)

[Reactie gewijzigd door GosuYuri op 23 juli 2024 07:43]

"Ik heb tot een aantal maanden geleden actief WoW gespeeld, Cataclysm is zoals ze zelf al zeggen voor max lvl players veel te zuinig, vandaar ook dat mijn sponsoring van Blizzard gestopt is. Daarnaast word de (weinige) content ook constant ge down-grade naar het niveau zodat kleuters van 3 het kunnen clearen.""

Er zijn momenteel 3000 mensen die ragnaros op heroic hebben gekilld en jij beweerd dat het gedowngrade is? Wij hebben nu 6/7 heroic gecleared en zitten nu al bijna 2 maanden vast op heroic ragnaros. Ze geven inderdaad de mogelijkheid om mensen die minder goed zijn te raiden, maar dat is normaal en daarom heb je ook heroic modes.

Voordat firelands generfed werd, waren er nog geen 500 mensen die heroic ragnaros gekilld hebben.

Buiten om dat krijg je binnekort in 4.3 looking for raid, waarmee je in totaal op 3 niveaus komt ipv 2. LFraid is makkelijk, Normal is Normaal en heroic is voor de echte hardcore raiders.

edit:

Sterker nog:

Ik heb in vanilla t/m BWL geraid, in TBC alles gecleared, Wotlk alleen niet lich king op heroic gekilled, rest alles. Ik heb nog nooit een bossfight gehad die zo moeilijk is als ragnaros nu is.

[Reactie gewijzigd door hawker op 23 juli 2024 07:43]

Dat ze de bosses ook op heroic structureel nerfen is een feit en dat weet je zelf ook.

Jij zit vast op de laatste boss van de hele patch waarvan het gevecht verschrikkelijk ingewikkeld is en waar je amper ruimte hebt voor fouten. Het feit dat de ultieme boss van een patch niet door iedereen op heroic neer word gelegd is logisch. Alsjeblieft zeg dat moest er nog eens bijkomen ;)

Het punt wat ik er eigenlijk mee wilde maken is dat Blizzard tegenwoordig iedereen alles maar laat clearen, ik ben het daar niet mee eens. Je moet wel over een bepaalde skill-set beschikken om bepaalde content te kunnen. Als je die niet hebt moet je je skill-lvl verhogen en niet de content nerfen. Ik wil op m'n ICC25 Achievement mount zitten en dat dat wat betekend ipv dat ik omringt ben door kiddies die dat gefacerolled hebben in Cata. Niks is meer exclusief in WoW.

Ik vond bv Ulduar een van de beste raids ooit, waarom? Omdat je niet eerst door de normals heen hoefde om vervolgens naar Heroic content te gaan. Je kon meteen (als je dat zelf wilde, wuhoe freedom moeilijkere content doen)

Veel plezier met LFR, krijg je random kids in je groep die geen idee hebben wat ze doen, dat is nog frustrerender als eigen guildies uitleggen hoe het werkt.

p.s. Mijn post was misschien wat over-negatief. Dat komt omdat ik WoW een heel tof spel vind en ik het jammer vind dat ik het gewoon af zie glijden, mijn oude realm, realms van vrienden of kennissen overal hoor je hetzelfde, minder mensen. Ik hoop ook dat ik het fout heb en het een fantastische expansion word. Ik heb echter wel wat ervaring met Blizzard :(
Op dat punt ben ik het ook met je eens hoor.

Ik heb in burning crusade realm first en only sunwell gecleared, nu heeft iedereen lich king omgelegd en de meeste ragnaros ook.

Vanilla en begin Burning crusade waren progressief. Je moest een eerdere tier clearen voor gear en dan ging je verder, T1>2>3 T4>5>6>6,5. Dat was ook moeilijker, ben ik met je eens.

Ik heb er op zich niet zozeer problemen mee moet ik zeggen. Ik snap hun punt ook wel dat ze het voor meerdere mensen aantrekkelijk willen houden, zodat meer mensen het spelen en er meer geld in het laatje blijft komen.

Maar goed, ik heb er geen last van. Zolang ik en mijn guild niet door de (heroic) content heen rollen, blijf ik gewoon spelen.
Ik heb er op zich niet zozeer problemen mee moet ik zeggen. Ik snap hun punt ook wel dat ze het voor meerdere mensen aantrekkelijk willen houden, zodat meer mensen het spelen en er meer geld in het laatje blijft komen.
Weet niet of 'geld' hierin de primaire drijfveer is, al zou het natuurlijk wel meespelen. Toch als kanttekening moet er gesteld worden dat in het ontwikkelen van PVE content het meeste tijd zit. Kortom: hier investeert Blizzard een leeuwendeel van het geld in. Is het dan niet erg 'vervelend' voor 90% van de spelers dat ze het grootste deel van deze raid content niet kunnen zien simpelweg omdat ze tijd of skills niet hebben? Ze betalen immers allemaal mee zodat deze 'content' gemaakt kan worden en hebben er dan mijn inziens ook 'recht' op om het te zien.

Als ik naar de ontwikkelaars zelf kijk lijkt het me ook enorm demotiverend dat ze content moeten maken die door slechts een klein percentage van de spelers daadwerkelijk bereikt kan worden. Waarom immers iets enorm moois maken als 90% van je spelers het toch niet te zien krijgen?

Daarom vind ik het helemaal niet erg als content 'generfed' wordt. In het begin doen ze dit nauwelijks en moeten zelfs doorgewinterde spelers nog aan de normal modes wennen. Dat ze de boel een half jaar later zo flink 'nerfen' dat iedereen er met gemak doorheen komt is dan ook niet erg. De hardcore spelers zitten op dat moment toch al bezig met heroic modes.

Vanuit het perspectief van de hardcore spelers kan als tegenargument dan wel worden gesteld dat bepaalde dingen niet meer exclusief aan hen zullen zijn voorbehouden. Toch valt dit ook mee: het doden van Ragnaros op heroic geeft bijvoorbeeld een mount, terwijl deze op normal mode in geen velden te begeven is. Zo ook met de Ice Crown Citadel (Wrath of the Lich King expansie) heroic achievement etc. Bij gear valt dit ook vrij duidelijk op: de heroic gear heeft een andere kleurstelling dan normal gear... dus een doorgewinterde speler valt heus nog wel op.
Weet niet of 'geld' hierin de primaire drijfveer is, al zou het natuurlijk wel meespelen.
Sorry, maar hier wilde ik toch nog even op reageren. Dit is natuurlijk de #1 reden. Weet niet of jij in de commerciële sector werkt, maar alle leuzen, slogans en zogenaamde let's improve the world bullshit voorbij gaat het maar op 1 ding. Keiharde pegels. (Blizzard voorbeelden, char transfer, gender change, name change, guild transfer, 13 euro p/m voor 7 maanden dezelfde content etc. etc. etc. etc.)

Over je punt dat het te moeilijk is voor veel spelers, dat is omdat heel veel spelers gewoon heel erg slecht zijn, vooral in europa en amerika. Het guild systeem in Korea bijvoorbeeld bestaat bijna niet die puggen het meeste, ook gewoon alle hardcore heroic content. Why? Omdat die de tijd nemen om beter te worden en daar heb je geen hardcore tijd voor nodig, je moet een functionerend paar hersens hebben en daadwerkelijk nadenken bij wat je doet ipv beetje button smashen en hopen dat je DPS goed is (hoi arcane mages)

Je kunt dan de content nerfen, of zorgen dat je een goeie learning curve hebt in je game. Dat je heroic stuff niet kan clearen omdat je er de tijd niet voor hebt kan ik begrijpen, maar normal content hoeft niet generfed te worden zoals bv bij het uitkomen van patch 4.2 Laten we BWD/BoT/ToT4W compleet de grond innerfen en ook nog spelers toegang geven tot 4.2 gear zodat ze slapend de content kunnen clearen. Daarmee creeër je een playerbase die dom, unskilled en verwend is.

Ik weet nog wel dat ik op een altje terugging naar BWD Nef na de nerf, ik had nog nooit de addjes getanked in P3, dus ik zette me ff schrap om dat goed te doen.... donderen ze na 20 seconden give or take al neer op de grond lol..... rest van de fight beetje interessant rondgehuppeld de DPS trollen dat ze op moesten schieten.. gimme a break.

Je moet zaken weer exlusief maken, zorg ervoor dat bij launch van cata de mounts uit de game gehaald worden, de title's. Dit moet je al doen bij het uitkomen van een patch. Niemand moet (imho) met de title Dragonslayer rondlopen die dat niet in 4.1 gedaan heeft. Wil je de mounts erin laten als "incentive" om oude content te runnen? Prima reskin dat ding ff met een andere kleur en klaar, weet iedereen dat je de noob bent die dat gecleared heeft met 5 tier hogere gear.
Hoe word jij er slechter van als een ander iets later en met minder moeite ook gedaan heeft? Wordt jouw resultaat minder? Denk het niet, het is puur een epeen issue. Je bent blijkbaar zelfs bereid content voor anderen af te sluiten om je eigen epeen maar te strelen. Egocentrisch much?

Gaat het je echt alleen om het uiterlijke vertoon (title, mount, kleurtje van armor) of om de kill, de ontlading als $boss dood is, het samenwerken als onderdeel van een geoliede machine die het wél lukt voordat patch x.y er is, de lol en samenwerking binnen je guild?

"Daarmee creeër je een playerbase die dom, unskilled en verwend is."

Nee, je biedt content aan voor het gemiddelde niveau. Niet alleen voor diegenen die er bakken tijd in willen stoppen, diegenen die uren met militaire precisie op knopjes willen rammen. Want laten we wel wezen: een bossfight is gewoon een uitgebreid quicktime event.

Een bedrijf zou wel gek zijn als ze zich compleet aanpassen aan de top 5% van de userbase. Als de meerderheid in hetzelfde armor als de top wil rondrennen zal dat gebeuren. Daar verandert geen enkele elitaire brulaap verder iets aan. Het is toch ernstig zonde dat (voor die tijd) briljante fights als C'thun door zo weinig mensen gezien zijn. Laat staan de moeilijkere wings/bosses in Naxx op level 60. En een heroic fight is ook content, ook dat moet op een niveau aangeboden worden dat genoeg mensen aankunnen.

Persoonlijk vond ik normal/heroic mode maar jammer: omdat je de death al op normal gezien had was het speciale er wel af bij de heroic kill. Mijn beleving werd minder. Maar voor de playerbase in zijn geheel: geniaal. Misschien moet jij je ook een beetje verplaatsen in de "noobs".

p.s.: als jij "een functionerend paar hersens hebt en daadwerkelijk nadenkt", wat boeien die nerfs dan? Ik neem toch aan dat jij in cata LK heroic al lang en breed neerhad voordat er uberhaupt over nerfs gesproken werd? En geen probleem had met m'uru unnerfed, of met de four horsemen op level 60? Je zat tegen de tijd dat er iets generfd werd toch allang in een ander spel omdat je je gear bij elkaar had? Niet? Vreemd..

[Reactie gewijzigd door Bundin op 23 juli 2024 07:43]

Hoe word jij er slechter van als een ander iets later en met minder moeite ook gedaan heeft? Wordt jouw resultaat minder? Denk het niet, het is puur een epeen issue. Je bent blijkbaar zelfs bereid content voor anderen af te sluiten om je eigen epeen maar te strelen. Egocentrisch much?
Jij leest hierin wat jij wilt lezen. Ik vind juist dat als niet alles haalbaar is dat iets toevoegd aan de game. Dat je inderdaad trots kunt zijn dat je iets behaald hebt wat anderen (nog) niet gelukt is. Beetje epeen? Yeah I guess so. Is dat erg?
Gaat het je echt alleen om het uiterlijke vertoon (title, mount, kleurtje van armor) of om de kill, de ontlading als $boss dood is, het samenwerken als onderdeel van een geoliede machine die het wél lukt voordat patch x.y er is, de lol en samenwerking binnen je guild?
Zie boven.
"Daarmee creeër je een playerbase die dom, unskilled en verwend is."

Nee, je biedt content aan voor het gemiddelde niveau. Niet alleen voor diegenen die er bakken tijd in willen stoppen, diegenen die uren met militaire precisie op knopjes willen rammen. Want laten we wel wezen: een bossfight is gewoon een uitgebreid quicktime event.
Het is maar net wat je ziet als gemiddeld niveau. Waarom worden Heroics in Korea zoveel gepugged? Daarnaast is je aanname dat je er bakken met tijd in moet steken onzin. WoW kost wel meer tijd als een gemiddelde game, maar zoals je zelf al zegt het is een uitgebreid quicktime event, dus zo moeilijk is het niet als je weet wat je moet doen. (Ik zet dat expres even overdreven neer, maar WoW komt toch neer op Boss doet A als je dan B doet gaat het goed, doe je C gaat het tits up)
Een bedrijf zou wel gek zijn als ze zich compleet aanpassen aan de top 5% van de userbase. Als de meerderheid in hetzelfde armor als de top wil rondrennen zal dat gebeuren. Daar verandert geen enkele elitaire brulaap verder iets aan. Het is toch ernstig zonde dat (voor die tijd) briljante fights als C'thun door zo weinig mensen gezien zijn. Laat staan de moeilijkere wings/bosses in Naxx op level 60. En een heroic fight is ook content, ook dat moet op een niveau aangeboden worden dat genoeg mensen aankunnen.
Tsja ik respecteer je mening wel hoor, denk gewoon dat we op een andere lijn zitten qua hoeveel content je te zien moet krijgen. Ik vind bovenstaande juist erg aantrekkelijk. Daarnaast hoeven ze zich ook helemaal niet compleet aan te passen.. dat zeg ik ook nergens.
Persoonlijk vond ik normal/heroic mode maar jammer: omdat je de death al op normal gezien had was het speciale er wel af bij de heroic kill. Mijn beleving werd minder. Maar voor de playerbase in zijn geheel: geniaal. Misschien moet jij je ook een beetje verplaatsen in de "noobs".
Goed punt. Daarom vond ik Ulduar ook zo'n geweldig concept.
p.s.: als jij "een functionerend paar hersens hebt en daadwerkelijk nadenkt", wat boeien die nerfs dan? Ik neem toch aan dat jij in cata LK heroic al lang en breed neerhad voordat er uberhaupt over nerfs gesproken werd? En geen probleem had met m'uru unnerfed, of met de four horsemen op level 60? Je zat tegen de tijd dat er iets generfd werd toch allang in een ander spel omdat je je gear bij elkaar had? Niet? Vreemd..
Je doet erg veel aannames in je reactie, nee ik heb LK 25 HC nooit verslagen in de originele content en in vanilla speelde ik niet eens. Het feit dat ik sta voor wat meer "elitism" betekend niet dat ik daar zelf een onderdeel van uitmaak.

Het niet downen van LK25HC was een gevolg van een gebrek aan skill van onze raidgroup in zijn geheel en had niets te maken met de difficulty van de encounter. Dit inspireerde sommige om zich te verbeteren en anderen om te zeggen laat die kill maar zitten. Dat vind ik dus mooi, want uiteindelijk ging ie neer op 10 man met de mensen die daar nog even extra moeite voor hadden gedaan.

Anyywayyy was niet de bedoeling zo'n lang verhaal neer te zetten, ik respecteer je mening, maar zoals ik paar posts hierboven ook al neer had gezet, ik vind WoW gewoon een te gekke game en mijn persoonlijke ervaring is dat WoW langzaam afsterft en dat vind ik jammer ook al speel ik het zelf niet meer.
Ga gewoon eens rift proberen:). Ze luisteren bij Trion aardig naar de community. Rift is meer gericht op heb hebben van plezier in plaats van grinden. Dailies bestaan wel maar je hoeft ze niet te doen. De world event dailies wisselen om de paar weken. Repair kosten zijn er nauwelijks (niet gear gebaseerd), je hebt gratis character transfers enz. Daarnaast zijn er maar 4 classes en kun je met elke class 3 van de 4 rollen vervullen. Je hoeft dus niet opnieuw te levelen om iets anders te doen maar je kan gewoon een nieuwe spec unlocken (max 5).

Tot nu toe halen ze ook niet de blizzard truuk uit... Hiermee bedoel ik dat zodra er een nieuwe raid wordt gereleased de heroic dungeons ineens andere marks droppen waardoor je raid gear van de vorige tier in 1 klap waardeloos is en je weer heroics kunt gaan grinden. Heb dit 2x meegemaakt tijdens WOTL. Eerst werd nax nutteloos, daarna werd ulduar nutteloos.

In rift heb je tier 1 dungeons (5 ) hierna heb je de tier 2 dungeons (5 stuks, 100 hit nodig) vervolgens kun je elke dag een daily random dungeon doen (max 7 opsparen) waarbij je extra currency krijgt.
Hierna zijn er twee introductie 10 man raids (earth en water) en een 20 man raid (life) waarvoor 240 hit nodig is. Als dit een beetje lukt kun je door naar de moeilijkere 20 man raid (death) waarvoor je toch echt de gear uit de andere raids nodig hebt. Tot slot is er dan hammerknell (300 hit nodig) waarbij je gear uit de laatst genoemde 20 man nodig hebt. Er is dus echt een verschil tussen mensen die verder komen in PvE en mensen die vast zitten of alleen dungeons doen.

Ik heb het type erbij gezet omdat de game niet voor niks rift heet en het in ieder geval voor de tank de bedoeling is dat je raid rifts doet waaruit je essences krijgt met een bepaald type resistance.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 23 juli 2024 07:43]

Helaas ben ik alle fut verloren om het artikel te lezen toen ik het eerste filmpje wou bekijken.

Battlefield reclame , denk gvd weer die ongein , druk op pauze maar nee je MOET en moet dat stomme filmpje zien .

daarna 2e filmpje , weer die klote reclame , ik denk fuck it herlaad pagina en kijke filmpje op pagina daarna en weer bij 2-3 filmpjes die reclame , zou bijna persoonlijk een script gaan ontwerpen om die troep eruit te filteren want dit is krankzinnig
Anoniem: 160536 @Aionicus1 november 2011 00:11
Helaas ben ik alle fut verloren om het artikel te lezen toen ik het eerste filmpje wou bekijken.

Battlefield reclame , denk gvd weer die ongein , druk op pauze maar nee je MOET en moet dat stomme filmpje zien .

daarna 2e filmpje , weer die klote reclame , ik denk fuck it herlaad pagina en kijke filmpje op pagina daarna en weer bij 2-3 filmpjes die reclame , zou bijna persoonlijk een script gaan ontwerpen om die troep eruit te filteren want dit is krankzinnig
Misschien toch maar eens aan firefox gaan denken + adblocker plus, Ik zie geen enkele ad!

OT: Ik weet niet goed wat ik met de uitbreiding aan moet, ik denk dat de tijd het zal leren. Ik vond/vind cataclysm gewoon zonde. Ik weet nog goed toen ik een eerste stap in Northrend zette. De ene "oooeh" en "aaaah" rolde van mijn tong..... Cataclysm wordt voor mij een beetje overspoeld met teleurstelling. Ik weet nog goed dat ik de blizzcon zat te kijken die voorafging aan cataclysm en de "EPIC"-questline die beloofd werd voor de firelands.... "voeghierelkscheldwoorddatjegoeddunkt" 2 keer 150 marks voor ene of andere boom die rijp is voor de papierfabriek. Denk je dat je er dan bent? Nee hoor, grind nog maar een beetje meer, maar liefst 3x 125 marks.... Oh en dan vergeet ik nog die intens vervelende elemental grind die eraan vooraf ging... Dat dan weer wel....

Dit waren mijn twee centen... Ik ben gematigd positief en wacht rustig af...
Ik ben zelf geen WoW speler, maar snap de negatieve reacties niet zo. In WC3 (en daarvoor?) zaten toch ook al Panda's?
Anoniem: 421162 @SaphuA29 oktober 2011 14:14
De WoW community is helaas altijd negatief, maakt niet uit wat er gebeurd.
Scratch that, degene die juist NIET in de WoW community zitten zijn altijd negatief, terwijl ze in de tussentijd zelf nog nooit het spel aangeraakt hebben.
Toen ik de Trailer van WotLK en Cata had gezien kon ik haast niet wachten om te gaan spelen, maar wat ik tot nu toe van MoP heb gezien\gelezen (ben goed geinformeerd (mmo-champion.com)) maakt me inderdaad niet wild van enthousiasme (Zal ook wel komen omdat er nog geen info over de raids is).
Anoniem: 426510 29 oktober 2011 12:49
Misschien een hele stomme vraag, ik heb WoW nog nooit gespeeld en weet er eigenlijk ook niks vanaf, heb alleen de geweldige trailers gezien maar zijn dit de ingame graphics? of zijn dit screens van een trailer?
Dit zijn vrijwel zeker ingame screenshots, aangezien de kwaliteit in de lijn van de huidige graphics ligt. Zie anders ook http://www.pcgamer.com/20...-next-expansion-revealed/.
En hierna komt nog een uitbreiding. Ik denk dat ze World of Warcraft na deze uitbreiding moeten laten rusten. En de extra mankracht van het WOW-team plaatsten op Titan. Als Titan Blizzard's nieuwe kroonjuweel moet worden denk ik dat het alle hulp nodig heeft die het kan krijgen, vooral als het een zeer populaire MMO als WoW voorbij moet streven.
Verder als ik nu terug kijk naar alle onderdelen die ze uit Warcraft III gehaald hebben om vervolgens te verwerken in World of Warcraft, dat ze dan een beetje aan hun eind zijn gekomen. Als ik me niet vergis zijn de Pandarians de laatste units uit Warcraft III die nog een beetje invloed hadden in het spel.
Ik kan niet zeggen dat ik benieuwd ben naar wat er in de uitbreiding hierna komt, maar ik wil wel weten of ze het daarmee niet nog verder verpesten.
Grijns waarom zouden ze het moeten laten rusten?
Everquest heeft zn 18e uitbreiding in 13 jaar tijd op stapel staan en dan bedoel ik dus wel de everquest I.
Dus wow kan nog jaaaaren mee...
Ook deze uitbreiding lijkt me weer niet geweldig. Ik vind gewoon dat WoW de atmosfeer en zijn epische gevoel kwijt is geraakt na Wotlk. Cataclysm kwam echt met heel veel verbeteringen en technisch gezien is het spel gewoon beter. De atmosfeer ging alleen in mijn idee echt helemaal onderuit in Cataclysm. Er zitten gewoon teveel dezelfde quests in en ik vind dat ze de lore maar magertjes uitleggen. Ik weet nog wel dat ik talloze uren aan het wipen was op hardmodes in Ulduar maar toch elke keer weer vol genot aan het raiden was, puur om de ongekende atmosfeer die er toen heerste en de geweldige epische lore. Het gevoel dat er echt rillingen over mijn rug lopen toen we Yogg-Saron downde of de Lich King versloegen is bij mij in Cataclysm nooit meer terug gekomen.

Voor je het weet ben je 85 en wordt je in een of andere dungeon geramt en kijk je nooi tmeer om naar de quests. Ik weet nog wel dat in in storm peaks en Icecrown bleef questen vanwege de geweldige questlijn, het goeie verhaal en de superatmosfeer. In Cataclysm vond ik de lore heel erg geforceerd en de quest waren imo alles behalve leuk..

WoW is een geweldig spel maar ik ben er voorgoed mee gestopt omdat ik er nu nog leuke herinneringen aan heb. MoP ziet er maar uit als een goedkope melkkoe met weinig extra's om maar even snel wat geld binnen te halen.

Als blizzard zo door blijft gaan ben ik bang dat het niet lang meer duurt voordat mensen WoW niet meer serieus nemen en overstappen op de alternatieven zoals Rift of GW2.
In Cataclysm vond ik de lore heel erg geforceerd en de quest waren imo alles behalve leuk.
Daar ben ik het niet mee eens. Juist in Cataclysm is veel meer Lore verwerkt dan voorheen. In WotLK was het misschien wat gefocused op Arthas, maar in Cata zit veel meer. Veel van de instances hebben een flinke questlijn (Harrison Jones/Brann Bronzebeard, Erunak Stonespeaker, Millhouse Manastorm etc) die het verhaal uiteenzetten. Plus, zowat elke bijgewerkte leveling-zone heeft nu ook z'n eigen verhaallijn. Verder is er het hele gebeuren rondom Firelands waar uit de doeken wordt gedaan wat er met de bekende karakters gebeurt. Zeker in Vanilla en TBC gebeurde dat zoveel minder en ook in WotLK was het lang niet zo uitgebreid.

Ikzelf moet constateren dat ik veel meer plezier heb in het spel als ik met een leuke groep mensen speel. Solo is er niet zoveel aan. En na een aantal maanden ben ik weer een tijdje op het spel uitgekeken en dan stop ik er ook gewoon een tijdje mee. Later ga ik weer verder als er wat nieuwe content in het spel is opgenomen.

[Reactie gewijzigd door piderman op 23 juli 2024 07:43]

Helemaal mee eens! Ik kwam wow binnen toen wotlk net uit was en heb kort na cata het bijltje er bij neergegooid. Ik heb Ulduar gespeeld met veel betere gear dan toendertijd beschikbaar was (want icc was er al) maar vond de raid er zoooo geweldig uit zien en het verhaal... geweldig! Wat jij zegt; de sfeer deed 't 'm gewoon. Dat vond ik wat minder bij cata... en had ik alleen maar mensen die te lui waren om moeite in de raids te stoppen.

Deze nieuwe uitbreiding voelt alsof ze geen inspiratie meer hadden voor het hoofdverhaal. Want zeg nou zelf, wat voegen panda's toe aan de lore? Natuurlijk is het moeilijk omdat er veel content is, maar waarom zouden ze niet inspelen op blood elf mages die zich alweer misdragen en verboden worden - juist ja, een klasse verwijderen want lore. Daar is ook heus nog wat om heen te bedenken, mijn inziens.

Wow was leuk zolang het duurde maar nu voelt het alsof het té geforceerd is...
Ze voegen niks toe aan de lore, panda's bestonden al in Warcraft 3.
Ben het hier helemaal mee eens, speel zelf WoW sinds 1.12.1 en bij Cataclysm is het echt enorm saai geworden. Ben er toen ook gewoon mee gestopt. En nu met deze uitbreiding lijkt het er niet beter op te worden.
Waarom ook niet? Wat is er minder geloofwaardig aan Kung Fu panda's dan aan, pakweg, breiende ondoden?
Ik zie totaal geen probleem en ben al jaren fanatiek WoW speler... een nieuwe class en ras is toch altijd leuk?
ik ben wel een wow speler maar ik snap de negatieve reacties ook niet zo. In mijn ogen ziet het er uit als een leuke uitbreiding. Het enige wat ik toch echt een minpunt vind is dat ze auto-attack verwijderen bij de monk....ik kan me niet voorstellen dat dit prettig speelt als je je monk melee dps laat zijn. Wereld ziet er ook weer leuk en kleurrijk uit. Ben benieuwd naar het eindresultaat :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.