We installeren Lion op een courante MacBook Pro met een 13"-display, een 2,7GHz Core i7-cpu, 4GB ddr3-werkgeheugen en een harddisk van 500GB. De upgrade van OS X duurt iets meer dan een half uurtje; acceptabel maar zeker niet snel. De installatie verloopt echter vlekkeloos en na een herstart betreden we het hol van de leeuw. Overigens mag de update met één licentie op vijf Macs geïnstalleerd worden.
In de Dock zijn diverse nieuwe onderdelen opgedoken, zoals Launchpad en Mission Control. Als eerste openen we het veelbesproken Launchpad. Deze shell moet de gebruiker gemakkelijker toegang geven tot een grote hoeveelheid applicaties, zonder dat de Dock volloopt met applicatie-iconen.
De vormgeving van Launchpad doet sterk denken aan de touchscreen-omgeving van iOS. Een enkele klik volstaat om een programma of game te openen. Ook nieuwe software die via de App Store is binnengehaald, wordt automatisch in de Launchpad-omgeving geplaatst. Het is mogelijk om een folderstructuur aan te maken en om een app te verwijderen, dient de muisknop enige tijd ingedrukt te worden. Daarna gaan de iconen trillen en is een klik op het kruisje voldoende om een applicatie geheel te verwijderen.
Hoewel de nieuwe launcher op zich prima werkt, is ons niet helemaal duidelijk wat Apple met Launchpad wil. Aan de ene kant zou deze interface goed werken op touchscreens - wat met iOS al is bewezen - maar aan de andere kant richt Apple zich bij zowel desktops als laptops vooralsnog op multitouch-randapparatuur, zoals de Magic Mouse en de Magic Trackpad. De Dock blijft overigens gewoon beschikbaar.
Het Expertpanel deelt onze mening over het beperkte nut van Launchpad. Zo stelt user vgroenewold: "De mate waarin dit systeem 1-op-1 is overgenomen van iOS baart me zorgen, het is echt iets voor een touchscreen. Gelukkig hoef je het niet te gebruiken." Pannellid Step sluit zich daar bij aan: "Launchpad lijkt leuk, maar ik zie het nut er nog niet direct van in als je kijkt naar applicaties zoals Quicksilver en Spotlight, die al applicaties voor je kunnen aanroepen".
Tijdens de installatie maakt Lion overigens een recovery-partitie aan. Deze is bereikbaar door tijdens het booten de Option-toets ingedrukt te houden en biedt diverse tools om een beschadigde Lion-installatie te repareren. Op deze manier kan ook een browser-only-modus worden gestart. Apple denkt dat dit ook van pas komt voor de Find my Mac-dienst: als een nieuwe 'eigenaar' de browser opstart, kan de computer een seintje met locatiegegevens aan de rechtmatige eigenaar versturen. Deze functie is uiteraard vooral nuttig voor laptopgebruikers.