AMD is een relatieve laatkomer op het feestje van cpu/gpu-hybrides. Concurrent Intel deed anderhalf jaar geleden al een halfslachtige poging door cpu- en gpu-dies in één package onder te brengen, maar met de Sandy Bridge-introductie werden beide stukken silicium succesvol verenigd.
AMD doet met zijn Lynx-apu's voor de desktop in elk geval een aardige poging. De geïntegreerde gpu's zijn behoorlijk krachtig; Intels 'processor graphics' worden in ieder geval ruimschoots verslagen. De cpu-cores van de apu weten echter minder goed te overtuigen.
De apu is bij cpu-taken weliswaar sneller dan de Athlon II X4 640, maar moet zijn meerdere vaak erkennen in de toch niet nieuwe Phenom II X4 965. Intels Core i3-2100, door AMD als directe concurrent gezien, is op dit terrein ook vrijwel altijd sneller. De Core i5-2500K-quadcore is bij cpu-rekenwerk zelfs afgetekend beter, maar de prijs van die cpu is daar ook wel naar.
De Llano is in elk geval wel vrij zuinig: het onbelaste apu-systeem is zonder meer het zuinigst, maar ook onder belasting blijft het energieverbruik binnen de perken. Zeker in vergelijking met de oudere AMD-processors is de 32nm-apu een grote verbetering, maar ook de concurrentie met Intels 32nm-processors kan worden aangegaan.
/i/1309421054.jpeg?f=imagenormal)
AMD lijkt met de Lynx een serieuze concurrent voor Intel te hebben geïntroduceerd. Op pure rekenkracht is Intel nog altijd de beste, maar de Radeon-gpu in de Llano maakt gehakt van de geïntegreerde gpu van Intels Sandy Bridge-chips. De Fusion-apu lijkt daarmee een uitstekende kandidaat voor eenvoudige desktops waarop af en toe een spelletje gespeeld wordt. De serieuze gamer moet echter op zijn minst een degelijke videokaart in zijn systeem prikken, of simpelweg voor een ander platform kiezen. Hoe beter de losse gpu immers is, hoe geringer de meerwaarde van de gpu van de A8 wordt.
Het enige vraagstuk dat dus rest is de prijsstelling. De A8-3850 krijgt bij introductie een adviesprijs van 129 euro. Intels i3-2100 is weliswaar goedkoper, maar presteert grafisch minder. De i5-2500K is weer duurder, maar ook deze chip is grafisch niet sterk; als het alleen om de rekenkracht gaat is de i5 wel veel beter. De rol van de Phenoms en de Athlons is onduidelijk: als er nog iets goedkopere desktop-Llano's verschijnen, hebben deze chips nog maar weinig bestaansrecht.