De benchmarkresultaten laten zien dat Intel met de Ivy Bridge-architectuur een kleine verbetering te opzichte van Sandy Bridge heeft gerealiseerd. De prestaties van de cpu-cores zijn over het algemeen net iets beter dan bij de 2700K, die dezelfde 3,5GHz-kloksnelheid heeft.
De verschillen zijn echter niet gigantisch; gemiddeld tekenen we een prestatiewinst van ongeveer vijf procent op. Dat is, gezien de geringe aanpassingen aan de logica niet heel gek en eigenlijk best aardig voor een die shrink. Afgezien van de 900 euro kostende Sandy Bridge E-processor is de 3770K de als snelste geteste processor.
Waar volgens Intel wel flinke verschillen moeten optreden, is bij het opgenomen vermogen. Vergeleken met opnieuw de 2700K is de 22nm-processor gemiddeld ongeveer twintig procent zuiniger dan de 32nm-variant. In absolute cijfers scheelt het echter weer niet zo veel dat die paar watt een upgrade noodzakelijk maken, zeker als je bedenkt dat de cpu toch vaak idle zal zijn.
Kijken we naar de prestaties van de ingebouwde gpu, de HD4000, dan heeft Intel eveneens redelijk wat werk verzet. De extra 'execution units' en de veel grotere ruimte op de die moeten de gpu flink meer rekenkracht geven en dat lukt redelijk. Vergeleken met de HD2000 en HD3000 uit de Sandy Bridge-processors zijn de prestaties een flinke sprong vooruit gegaan. De gpu uit de apu van AMD presteert echter nog wel beter.
Met het overklokpotentieel van de 3770K zit het ook meer dan goed. Waar Sandy Bridge een maximale multiplier van 57x had, heeft Ivy Bridge maximaal 63x. Met de bescheiden overklok op lucht tot 4,8GHz (stabiel met Prime95, 1,24V) is het maximum dus nog lang niet bereikt.
Concluderend mag gesteld worden dat Intel met Ivy Bridge een prima evolutie van zijn processor heeft geïntroduceerd, die iets beter presteert dan zijn voorganger en tegelijk flink zuiniger is. De graphics zijn een flinke stap vooruitgegaan en komen aardig in de buurt van het niveau van de concurrentie.
Daarmee is AMD een van de weinige troeven die het in handen had, veel betere graphics, nu goeddeels kwijt. Op cpu-gebied had AMD al weinig tegen Intel in te brengen en het energieverbruik is ook niet florissant te noemen. AMD loopt wat dat betreft flink achter, aangezien Global Foundries voorlopig nog op 32nm zal produceren. AMD komt dit jaar nog wel met Trinity, apu's met een nieuwe cpu- en gpu-architectuur, die een flinke boost in de prestaties moeten geven.
Voorlopig is Intel echter heer en meester wat betreft high-end cpu's, met een gpu die zich niet meer hoeft te schamen. We zijn benieuwd hoe Intels goedkopere, maar ook zuinigere chips gaan uitvallen. Kunnen de nieuwe cpu's voor Ultrabooks bijvoorbeeld nog steeds goede gpu-prestaties leveren? Met het verbruik zal het in ieder geval wel goed zitten.