Door Pieter Molenaar

Toshiba: de televisies van 2011

12-05-2011 • 09:00

28

Singlepage-opmaak

Regza VL863 met passieve 3d

Passieve 3d

De nieuwe Regza VL863-serie heeft passieve 3d-technologie als belangrijkste kenmerk. Hiermee volgt Toshiba LG en Philips, die ook passieve 3d-tv's in het assortiment hebben.

Hoewel Toshiba het niet officieel wil toegeven, is het paneel met de polarisatiefilmlaag in de VL863 afkomstig van het Koreaanse LG Display. Deze panelen zijn ook terug te vinden in LG's Cinema 3D-tv's. De Film Patterned Retarder-laag op het paneel zorgt ervoor dat de beeldlijnen om en om voor het linker- en het rechterglas van de bijbehorende brilletjes worden gepolariseerd.

Toshiba VL863 passieve 3dtv

Het voordeel van de passieve 3d-technologie is dat er weinig crosstalk optreedt in vergelijking met actieve 3d-tv's. Ook onder een redelijk grote horizontale kijkhoek blijft de crosstalk gering en omdat het paneel van het ips-type is, is dan ook de kleurverschuiving niet al te groot. Bovendien is er minder lichtverlies dan bij actieve 3d-technologie en zijn er geen hinderlijke flikkeringen.

De technologie kent ook nadelen, zoals we bij LG's LW650S al zagen. Zo is de vertikale resolutie per oog gehalveerd en is er vrij veel ruimte tussen de afzonderlijke rijen pixels, zodat je minstens twee meter van de tv af moet zitten om geen zwarte lijntjes in beeld te zien.

Ook is de vertikale kijkhoek beperkt - als deze te groot wordt, treedt direct crosstalk op. Ook merkten we wat crosstalk als het hoofd schuin wordt gehouden. Het TCO-instituut, dat onderzoek deed naar de eigenschappen van passieve 3d-technologie, kwam tot dezelfde conclusie.

Toshiba Regza VL863 Toshiba Regza VL863 Toshiba Regza VL863

Net zoals bij de LG viel direct op dat de VL863 een rustig beeld zonder crosstalk levert. Ook met een enigszins schuin gehouden bril leek geen crosstalk te zien, maar het blijft wel duidelijk zichtbaar dat de resolutie bij 3d-weergave lager is dan bij modellen met actieve 3d-technologie.

Geen local dimming en geen 2d-3d-conversie

Het 200Hz-paneel ondersteunt geen local dimming. Wel is de VL863 uitgerust met een scanning backlight, waardoor beweging in beeld minder snel wazig oogt. Bij deze techniek wordt de backlight in banen aan- en uitgezet, wat volgens Toshiba resulteert in een 'gevoelsverversingsfrequentie' van 400Hz. Dit systeem wordt door de fabrikant Active Vision M400HD genoemd.

Ook de realtime 2d-naar-3d-conversie ontbreekt. Deze functionaliteit wordt bij de 55ZL1 en de YL/WL863 verzorgd door de Cevo-engine en de VL863-toestellen hebben die hardware niet aan boord. Verder moet de tv het zonder de USB Recording-functionaliteit stellen.

Ontwerp

De tv is redelijk strak vormgegeven. De styling van de VL863 lijkt op die van de YL/WL863, al zijn de bezels bij de VL863 niet van metaal maar van een plastic. De zwarte bezels zijn niet al te breed, al blijft Samsung de VL863 op dit vlak duidelijk voor met zijn D7000- en D8000-tv's. De rand in de onderste bezel glimt wat meer dan de bezels zelf. Het scherm is met de hoekige hals op de voet bevestigd, maar in tegenstelling tot de YL863 en de WL863 heeft de voet geen open cirkel in het midden. Het draaipunt van het scherm zit aan de bovenkant van de hals.

Toshiba Regza VL863 ontwerp Toshiba Regza VL863 ontwerp Toshiba Regza VL863 ontwerp

Aansluitingen

Toshiba heeft de VL863 uitgerust met vier hdmi-poorten, twee usb-aansluitingen, een scart- en een component-aansluiting, uitgangen voor analoge en digitale audio, en een vga-poort. Ook kan de tv met een optionele dongle worden voorzien van wifi-ondersteuning, kan media gestreamd worden via dlna en zijn er tuners voor dvb-c, dvb-t2 en dvb-s2.

De VL863 is medio juni leverbaar met schermdiagonalen van 42" en 47". Toshiba is druk in de weer om het CI+-slot door Ziggo en UPC te laten goedkeuren, maar volgens Robert Jansen van Toshiba-distributeur Migami zal dat nog enkele maanden duren. De 2010-modellen van Toshiba krijgen definitief geen certificering van de beide kabelaars.