Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Olaf van Miltenburg

NieuwscoŲrdinator

Zes AMD Brazos-netbooks getest

Inleiding

Nu er steeds meer tablets op de markt komen, is de netbookmarkt flink aan het inzakken. Ook de concurrentie van grotere budgetnotebooks, waarvan de prijzen steeds verder zakken, neemt hand over hand toe. Bovendien gebeurt er maar weinig spannends op het gebied van netbookhardware. Tot voor kort had het gros van de netbooks een Intel Atom. Hoewel er inmiddels ook dualcore-versies van die cpu zijn uitgekomen, is de snelheidswinst ten opzichte van een paar jaar geleden minimaal.

AMD FusionSinds begin dit jaar heeft de Atom echter een geduchte concurrent: het Brazos-platform van AMD. AMD heeft eindelijk zijn Fusion-initiatief op de rails gekregen en de eerste resultaten zijn twee accelerated processing units voor netbooks en goedkope notebooks.

Fusion is de paraplu waaronder AMD zijn hybride chips van processor en Radeon-gpu schaart. De eerste generatie van deze zuinige chips, die onder de codenaam Brazos is uitgebracht, omvat voorlopig  twee modellen: de Zacate en de Ontario. In deze test nemen we zes netbooks onder handen: twee met de Ontario-chip en vier met de krachtiger Zacate.

Zonder al te veel op de prestaties vooruit te lopen, laten we in de video hieronder zien wat de toevoeging van de extra gpu-rekenkracht voor netbooks betekent. Hardwarematige versnelling van internetcontent zoals grafisch veeleisende html5- of flash-pagina's of streaming media wordt steeds belangrijker en met de FishIE Tank-pagina van Microsoft kunnen we een indicatie geven van het prestatievoordeel ten opzichte van de igp van de Atom N550 en de GMA 4500M van de Intel-chipset in combinatie met een ulv-processor.

Fusion voor netbooks: het Brazos-platform

De overname van ATI hing lange tijd als als een financiële molensteen om de nek van AMD. De gpu-fabrikant zou het bedrijf gouden tijden brengen, maar hoe goed ATI het met zijn Radeons ook deed, het verlies kon nauwelijks worden gecompenseerd. Voor AMD was het belangrijk dat het hybride chips met zowel cpu als gpu kon ontwikkelen, maar dat duurde langer dan verwacht. De naam Fusion gonsde al jaren, maar het oorspronkelijke plan om al eind 2008, begin 2009 resultaten te boeken, werd op geen stukken na gehaald.

Begin dit jaar was het dan eindelijk toch zover: AMD introduceerde de E-350 Zacate en de C-50 Ontario, twee Fusion-chips op basis van het Brazos-platform. De chips noemt AMD accelerated processing units oftewel apu's; deze marketingterm moet duidelijk maken dat het om meer dan alleen cpu's gaat. Brazos bevat daarnaast de zogeheten Fusion Controller Hub. Deze i/o-hub is alles wat er van de chipset is overgebleven.

De Zacates en de Ontario's worden met 40nm-procestechnologie geproduceerd en hebben een die-size van 75mm². Ter vergelijking: de die-size van een Atom N550-dualcore is 87mm². Het cpu-gedeelte van de AMD-apu's is gebaseerd op de Bobcat-core. Dit is geen op een nieuwe architectuur gebaseerde rekenkern, maar AMD heeft bij de ontwikkeling vooral op het verbruik gelet.

De Bobcat-core is 64bits met een out-of-order-pipeline en 32kB instruction-, 32kB data- en 512kB L2-cache. De eenheid die zich met floating points bezighoudt, beschikt over twee 64bit-pipelines. De laagste kloksnelheid die AMD voor de Bobcat hanteert is 1GHz, terwijl 1,6GHz momenteel de hoogste snelheid is. Het gerucht wil dat de Bobcat te zijner tijd wordt uitgerust met de Turbo Core-functionaliteit, wat bij de C-50 voor een automatische overklok van 1GHz naar 1,33GHz kan zorgen. Ook zijn er berichten over de komst van E-300- en E-450-apu's met kloksnelheden van respectievelijk 1,3GHz en 1,65GHz. Deze verhalen zijn echter nog niet door AMD bevestigd.

Naast de Bobcat-cores is op de die een singlechannel ddr3-geheugencontroller aanwezig, met daarnaast een 'platform interface' dat de pci-e-lanes en de display-uitgangen levert. Het gpu-deel is gebaseerd op de Cedar-gpu van de Radeon HD 5000-serie en beschikt over twee simd-eenheden van elk 40 cores. Bij de Ontario- of C-chips is de coreklok op 280MHz gezet, terwijl deze bij de Zacate- of E-modellen op 500MHz loopt.

Naast ondersteuning voor DirectX11 heeft het videogedeelte AMD's Unified Video Decoder 3.0 aan boord. Dit betekent dat de chips hardwarematige acceleratie bieden bij het afspelen van mpeg2, mpeg4 part 2, vc1, h.264, divx en xvid. Dat kan het cpu-deel behoorlijk ontlasten.

Zacate-apu's hebben een tdp van 18W; de Ontario kan met een tdp van 9W toe. Met alle extra functionaliteit is dat geen geringe prestatie: de Atom N550 heeft bijvoorbeeld al een tdp van 8,5W.

De i/o-controllerchip van een Brazos-systeem draagt de codenaam Hudson. Deze chip is op 65nm geproduceerd en meet 32x32mm. Hudson voorziet onder andere in zes sata600-poorten, vier pci-e x1-lanes en 14 usb 2.0-interfaces, terwijl het verbruik maximaal 4,7W bedraagt.

Hoewel het gpu-deel niet krachtig genoeg is voor de nieuwste 3d-games, zijn oudere spellen - enigszins afhankelijk van de instellingen - wel speelbaar. Bovendien zijn er inmiddels veel meer programma's die baat bij de grafische rekenkracht hebben: zo ondersteunt ook de nieuwste generatie browsers hardwarematige versnelling. Niet onbelangrijk is verder dat er steeds meer toepassingen gebruik van de parallelle dataverwerkingsmogelijkheden kunnen maken. De verschuiving naar een general purpose gpu bevindt zich nog in een vroeg stadium, maar neemt steeds duidelijker vormen aan.

AMD Brazos AMD Brazos AMD Brazos AMD Brazos
Processor Cpu-cores Kloksnelheid Gpu alu's
Gpu-klokspeed
Tdp
AMD E-350 met Radeon HD 6310 graphics  2  1,6GHz  80  500MHz  18W
AMD E-240 met Radeon HD 6310 graphics  1  1,5GHz  80  500MHz  18W
AMD C-50 met Radeon HD 6250 graphics  2  1GHz  80  280MHz  9W
AMD C-30 met Radeon HD 6250 graphics  1  1,2GHz  80  280MHz  9W

Specificaties en prijzen AMD C-50-modellen

Merk en Productserie
Acer Aspire One verwijderen
Toshiba verwijderen
Type 522-C5DKK NB550D-105
 
Prijs en waardering
Prijs Onbekend (4 winkels) Onbekend (22 winkels)
Eerste prijsvermelding dinsdag 1 februari 2011 woensdag 2 maart 2011
Waardering Score: 4 Score: 0
Technische Specificaties
Cpu-type AMD Fusion C-50 AMD Fusion C-50
Snelheid 1GHz 1GHz
Moederbordchipset AMD A50M Fusion  AMD A50M Fusion
Geheugengrootte 1GB 1GB
Geheugentype ddr3 (sodimm)
ddr3 (sodimm)
Videointerface
Schermdiagonaal 10,1" 10,1"
Videochip Radeon Mobility HD6250 Radeon Mobility HD6250
Video-uitgangen D-sub, hdmi hdmi
Schermresolutie 1280x720
1024x600
Opslag
Opslagcapaciteit 250GB 250GB
Hardeschijftype
 5400rpm 5400rpm
Interfaces
Usb/firewire 3x usb 2.0 3x usb 2.0
Wlan 802.11b, 802.11g, 802.11n 802.11b, 802.11g, 802.11n
Ethernet 100Mbps 100Mbps
Bluetooth   Bluetooth 3.0
Overige specificaties
Extra's cardreader, webcam cardreader, webcam
Besturingssysteem Windows 7 Starter Windows 7 Starter
Gewicht  1,17kg 1,3kg
Kleuren zwart zwart
Taal
Indeling qwerty qwerty

Specificatie en prijzen AMD E-350-modellen

Merk en Productserie
HP Pavilion verwijderen
MSI Wind verwijderen
Sony Vaio verwijderen
Asus Eee PC verwijderen
Type dm1-3125ed U270-004NL VPCYB1S1E/S 1215B
 
Prijs en waardering
Prijs Onbekend (5 winkels) Onbekend (7 winkels) Onbekend (34 winkels) Onbekend
Eerste prijsvermelding dinsdag 29 maart 2011 zaterdag 2 april 2011 maandag 24 januari 2011  
Waardering Score: 4.5 Score: 4 Score: 4 Score: 4
Technische Specificaties
Cpu-type AMD Fusion E-350 AMD Fusion E-350 AMD Fusion E-350 AMD Fusion E-350
Snelheid 1,6GHz 1,6GHz 1,6GHz 1,6GHz
Moederbordchipset AMD A50M Fusion AMD A50M Fusion AMD A50M Fusion AMD A50M Fusion
Geheugengrootte 2GB 4GB 2GB 4GB
Geheugentype ddr3 (sodimm) ddr3 (sodimm) ddr3 (sodimm) ddr3 (sodimm)
Videointerface
Schermdiagonaal 11,6" 12,1" 11,6" 12,1"
Videochip Radeon HD6310M Radeon HD6310M Radeon HD6310M Radeon HD6310M
Video-uitgangen D-sub, hdmi
D-sub, hdmi D-sub, hdmi D-sub, hdmi
Schermresolutie 1366x768 1366x768 1366x768 1366x768
Backlight edge-lit led
edge-lit led edge-lit led edge-lit led
Opslag
Opslagcapaciteit 320GB 320GB 320GB 500GB
Hardeschijftype 7200rpm 5400rpm 5400rpm  5400rpm
Interfaces
Usb/firewire 3x usb 2.0 2x usb 2.0, usb 3.0 3x usb 2.0 2x usb 2.0, usb 3.0
Wlan 802.11b, 802.11g, 802.11n 802.11b, 802.11g, 802.11n 802.11b, 802.11g, 802.11n 802.11b, 802.11g, 802.11n
Ethernet 1Gbps 1Gbps 1Gbps 100Mbps
Bluetooth Bluetooth 2.0   Bluetooth 2.1 Bluetooth 3.0
Overige specificaties
Extra's cardreader, webcam cardreader, webcam cardreader, webcam cardreader, webcam
Besturingssysteem Windows 7 Home Premium Windows 7 Home Premium Windows 7 Home Premium Windows 7 Home Premium
Gewicht 1,6kg 1,44kg 1,46kg 1,46kg
Accucapaciteit
55Wh 48Wh 37Wh 56Wh
Kleuren zilver zwart zilver  zwart
Fabrieksgarantie 2 jaar carry-in  2 jaar carry-in 2 jaar carry in  2 jaar carry in
Taal
Indeling qwerty qwerty qwerty qwerty

Atom-vergelijking: Asus Eee PC 1018P

Asus heeft recent twee Eee PC's met Brazos-hardware uitgebracht: de 1215B en de 1015B. Naast de 1215B mochten we ook een al wat ouder model met Atom-dualcore bekijken, zodat we wat vergelijkende tests konden uitvoeren. We bespreken deze 1018P niet in detail, maar het is duidelijk dat dit een luxe netbook voor relatief weinig geld is.

De 1018P heeft een 10,1"-scherm en is erg plat, maar door de behuizing van aluminium is het toestel toch bijzonder stevig. Het zwarte geborstelde aluminium voelt prettig aan en zorgt ervoor dat deze Asus er stijlvol uitziet. Ook de bezels zijn van mat geborsteld aluminium. De netbook oogt hierdoor alles behalve goedkoop.

De toetsen zijn wat aan de kleine kant maar het touchpad is relatief groot, mede omdat de muisknoppen erin verwerkt zitten. Die muisknoppen reageren overigens niet erg goed op klikjes. Naast zijn uiterlijk heeft dit model twee usb 3.0-poorten om zich van de concurrentie te onderscheiden.

Asus Eee PC 1018P-BLK169S Asus Eee PC 1018P-BLK169S Asus Eee PC 1018P-BLK169S Asus Eee PC 1018P-BLK169S Asus Eee PC 1018P-BLK169S Asus Eee PC 1018P-BLK169S Asus Eee PC 1018P-BLK169S Asus Eee PC 1018P-BLK169S Asus Eee PC 1018P-BLK169S Asus Eee PC 1018P-BLK169S

Merk en Type
Merk Asus
Productserie Eee PC
Type 1018P-BLK169S
Eerste prijsvermelding dinsdag 26 oktober 2010
Technische Specificaties
Cpu-type Intel Atom N550
Snelheid 1,5GHz
Moederbordchipset Intel NM10
Geheugengrootte 1GB
Geheugentype ddr3 (sodimm)
Videointerface
Schermdiagonaal 10,1"
Video-uitgangen D-sub
Schermresolutie 1024x600
Backlight edge-lit led
Opslag
Opslagcapaciteit 250GB
Interfaces
Usb/firewire usb 2.0, 2x usb 3.0
Wlan 802.11b, 802.11g, 802.11n
Ethernet 1Gbps
Bluetooth Bluetooth 3.0
Overige specificaties
Extra's cardreader, webcam
Besturingssysteem Windows 7 Starter
Gewicht 1,1kg
Kleuren zwart
Taal
Indeling qwerty
Taal meertalig

Acer Aspire One 522-C5DKK

Acers nieuwe Ontario-netbook heeft een vertrouwd ontwerp gekregen: de Aspire One 522 is een sober 10"-model dat sterk lijkt op de Aspire One 255-modellen met een Atom-chip. De 522 heeft de AMD C-50 aan boord en wordt alleen in het grijs-zwart geleverd.

De netbook voelt degelijk aan en de behuizing is netjes afgewerkt. Aan tal van punten is te zien dat Acer het netbook-concept goed heeft uitgewerkt. Zo is het gedeelte rond het toetsenbord mat uitgevoerd en is er onder het scherm een verhoging om extra ruimte voor de accu te maken, zodat deze niet te veel aan de achterkant of de onderkant uitsteekt. De onderkant is mede daardoor strak afgewerkt, zonder klepjes of andere openingen. Eenvoudig onderdelen bijplaatsen of verwisselen is er dan ook niet bij. Overigens zijn de cover en de bezel wel glossy, en hier zullen dus vrij snel vingerafdrukken op verschijnen.

Het toetsenbord neemt de gehele breedte van de netbook in beslag. Acer heeft zijn eigen keyboard-ontwerp gebruikt, dat zich kenmerkt door platte, aan de hoeken iets afgeronde toetsen met weinig ruimte ertussen. Er zijn geen lastige concessies aan de lay-out gedaan: Acer heeft bijvoorbeeld netjes de grootte van de shift-toetsen intact gehouden. Het toetsenbord typt fijn en snel typen is geen probleem, ook al gaat het om een 10"-netbook. Afgezien van de aan-uitknop zijn er geen extra knoppen op de netbook.

Het oppervlak van het touchpad wordt alleen gemarkeerd door twee lijntjes en twee pijltjes geven aan waar de gebruiker kan scrollen, hoewel hier ook de multitouch gestures voor gebruikt kunnen worden. Er is een lange muisknop met geribbeld oppervlak. Beide bedieningselementen zijn degelijk en werken naar behoren. Ook bij de interfaces komen we geen verrassingen tegen, of het moet zijn dat bluetooth ontbreekt.

Het grote pluspunt van deze Aspire One ten opzichte van concurrerende modellen is de resolutie van het scherm. Met 1280x720 beeldpunten toont de netbook heel wat meer pixels dan andere 10"-netbooks, die het meestal met 1024x600 moeten doen. Hoewel niet iedereen van zoveel pixels op een dergelijk klein scherm gecharmeerd is, wordt dit over het algemeen toch als voordeel gezien. Het betekent onder andere dat 720p-content op volledige resolutie bekeken kan worden.

Er is niet overdadig veel software aanwezig. Acer levert vooral eigen applicaties mee, zoals ePower, eRecovery en Acer Power Management. Daarnaast zijn onder andere Dritek Launch Manager, VCM, Oberon Games en eSobi aanwezig. De conclusie mag luiden dat Acer een degelijke, wat sobere netbook op de markt heeft gebracht, zonder al teveel toeters en bellen, maar met een mooie resolutie.

Toshiba NB550D

Toshiba heeft met de NB550D een opvallende netbook met een 10"-scherm en een AMD C-50-apu uitgebracht. De limoengroene kleur en het geperforeerde oppervlak springen behoorlijk in het oog, net als de twee kleine speakers die in het gedeelte voor het toetsenbord zijn geïntegreerd.

Hoewel de kleur niet iedereen zal aanspreken, pakt de keuze voor een oppervlak met putjes goed uit: het model biedt daardoor een goede grip, ook al omdat de behuizing wat rubberachtig aanvoelt. Het materiaal is mat en mede daardoor ongevoelig voor vingerafdrukken. Ook zal het niet zo snel krassen vertonen. Rond het scherm zijn wel vingerafdrukken zichtbaar, omdat de bezel van glossy zwart plastic is gemaakt. Net als Acer heeft Toshiba goed zijn best op de afwerking gedaan. De NB550D is robuust en vrijwel nergens toont de behuizing tekenen van zwakte of oneffenheden.

Ook Toshiba heeft voor platte toetsen gekozen en ook hier gaat het niet om een chiclet-keyboard. De toetsen voelen wat licht aan maar het is geen probleem om direct bij het eerste gebruik snel en accuraat te typen. Het toetsenbord van de NB550D is even breed als de netbook zelf. Een nadeeltje is dat de in de palmrests geïntegreerde speakers wel wat hinderlijk zijn als de handen hierop rusten.

Ook heeft Toshiba wat ongelukkige lay-outkeuzes gemaakt. Zo zijn de linker-shift-toets en de entertoets aan de smalle kant. Nog vreemder is dat  Toshiba twee extra toetsen aan de voorste toetsenrij heeft toegevoegd: de tilde/accent grave is naast de spatiebalk gezet en naast de alttoets zit een extra backslash. Met name die laatste toets is zinloos, want naast de entertoets zit ook al een backslash. De aan-uitknop zit bij de Toshiba midden onder het scherm. Verder zijn er geen knoppen rond het toetsenbord geplaatst.

Het touchpad heeft een ruw oppervlak dat goed reageert op aanrakingen, maar dat na verloop van tijd de vingertoppen wat kan irriteren. De knoppen onder het touchpad geven een goede klik. Ze stonden bij ons testexemplaar niet meer helemaal netjes naast elkaar, wat vragen over de degelijkheid oproept.

De NB550D heeft een doorsnee 10"-netbook-scherm van 1024x600 pixels. Zoals bij het gros van de netbooks gaat het om een glossy scherm. De twee 2W-speakers, die een Harman/Kardon-stickertje dragen, kunnen dankzij hun plaats voor het toetsenbord ongehinderd hun werk doen - beter dan bij de vele netbooks die hun speakers aan de onderkant hebben. In absolute zin blijft de kwaliteit mager, maar wie het best mogelijke geluid uit zijn netbook wil krijgen, moet deze Toshiba zeker overwegen.

De NB550D heeft een hdmi-uitgang, maar opvallend genoeg ontbreekt een analoge D-sub. Wel is dit model voorzien van bluetooth 3.0. De maximumsnelheid over ethernet bedraagt slechts 100Mbps.

Toshiba levert de netbook met heel veel voorgeïnstalleerde software. Van Toshiba zijn onder meer de applicaties Message Center, Tempro, Zooming, Power Saver, HWsetup, Sleep, Eco Utility, Service Station, Hdd Alert, Volume Regulator en Reeltime. Van derden zijn programma's als McAfee, Nero BackitUp, Bing Bar, Skype, Nero Express, Burnrights, Multimedia Suite, Myphotobook en Microsoft Office en Live Essentials aanwezig en dan hebben we nog niet alles genoemd. Dat had wel wat minder gemogen.

Alles in ogenschouw genomen heeft Toshiba een prettig uitziende netbook uitgebracht die fijn in de hand ligt. De fabrikant heeft de AMD C-50 in een opvallend jasje gestoken, en bluetooth is een handig extraatje. Voor wie er waarde aan hecht zijn ook de speakers mooi meegenomen, al moet hier je je daar niet te veel van voorstellen.

HP Pavilion dm1-3125ed

De HP Pavilion dm1-3125ed is de eerste netbook uit deze round-up met AMD's E-350 en ook heeft dit model een 11,6"-scherm. Deze HP is ook meteen de goedkoopste netbook met een AMD E-350 - de 10"-netbooks met de langzamere apu's zijn uiteraard wel goedkoper.

HP heeft een mooie behuizing ontworpen. De dm1 ziet er stijlvol en tegelijkertijd stoer uit, mede door de curve aan de achterkant. De cover is zwart met een patroon en een HP-logo in een van de hoeken. De rest van de behuizing is in grijs en zilver uitgevoerd, op het toetsenbord en de touchpad na.

De netbook ligt fijn in de hand en over het algemeen is de kwaliteit zoals we van HP mogen verwachten. Langs de randen vonden we echter enkele kiertjes en ook is het plastic niet overal goed afgewerkt, wat enkele scherpe randjes tot gevolg heeft. De scharnieren waarmee het scherm vastzit zijn enigszins buigbaar en maken geen solide indruk.

Het toetsenbord van deze Pavilion is wel van het chiclet-model. De vlakke toetsen zijn verzonken in de behuizing en er is veel ruimte tussen de toetsen. Bij het typen voelen de weerstand van de toetsen en de rubberachtige oppervlakken prettig aan. Met de functietoetsen kunnen zaken als mediaweergave en brightness-instellingen bediend worden, en in de toetsen voor het uit- en aanzetten van het geluid en wifi zitten ledjes. Al met al heeft HP het toetsenbord sober en strak gehouden en gelukkig is de layout logisch en zonder verrassingen.

Ook het touchpad heeft een led, om aan te geven of het is ingeschakeld of niet. De muisknoppen zijn in het aanraakgevoelige oppervlak verwerkt. Het touchpad reageert goed en het oppervlak voelt prettig aan, maar wie gewend is om bij het bedienen zijn vingers op de muisknoppen te houden, zal dit ontwerp minder op prijs stellen, aangezien de muiswijzer dan continu verpringt.

De HP beschikt over standaardaansluitingen als drie usb-poorten, D-sub en hdmi. De geheugenkaartlezer kan alleen met sd- en mmc-kaarten overweg en er is één gecombineerde audiopoort voor zowel output als input. De gigabit-ethernetpoort is netjes achter een klepje weggewerkt en bluetooth wordt ondersteund.

Het scherm, dat voor dit type netbooks standaard is, kan 1366x768 pixels tonen en is glossy. Het is bovendien volledig uit te klappen.

Onderaan, over de hele breedte van de voorkant, zitten de speakers van Altec Lansing. Deze geven geluid relatief goed geluid weer, net als de Harman/Kardon-speakers van de Toshiba. Een ander pluspunt is de aanwezigheid van een 7200rpm-schijf. De meeste netbooks, waaronder alle andere modellen uit deze roundup, bevatten 5400rpm-schijven. Nadeel van het 7200rpm-model is dat deze bij wat zwaardere belasting aardig luidruchtig is. Warm wordt de dm1 niet, maar de fans laten zich duidelijk horen.

HP heeft gelukkig weinig overbodige software geïnstalleerd. Wel aanwezig zijn onder andere de programma's HP QuickWeb, HP Setup,HP Support Assistant, HP ProtectSmart, Cloud Drive, Thermal Assistant, Omnifone MusicStation, Cyberlink DVD Suite, Windows Live applicaties en EasyBits Magic Desktop.

De HP Pavilion dm1 is met zijn aansprekende uiterlijk en lage prijs een sterke concurrent, hoewel er ook wat minpuntjes aan te wijzen zijn. Met name de kleine, maar overal merkbare prestatiewinst door de 7200rpm-schijf maakt echter weer veel goed.

HP Pavilion dm1-3125ed HP Pavilion dm1-3125ed HP Pavilion dm1-3125ed HP Pavilion dm1-3125ed

MSI Wind12 U270

MSI heeft een aantal AMD Brazos-notebooks uitgebracht, waaronder de Wind12 U270 met een E-350 en een 12,1"-scherm. Deze U270 is een vrij sobere netbook met zwartglanzende behuizing. Onder de glimmende laag is een subtiel patroon van iets lichtere blokjes zichtbaar, wat de netbook een stijlvol uiterlijk geeft. De bezels van het scherm zijn overigens juist weer van mat plastic gemaakt.

De grote hoeveelheid glanzend plastic maakt dat krassen en andere oneffenheden goed zichtbaar zijn, dus de aanschaf van een beschermhoes is een goed idee. Aan de voorzijde zitten verder opvallend veel leds, waaronder eentje voor bluetooth - ook al heeft de U270 daar geen ondersteuning voor. Daarnaast zijn er onder meer leds voor de hdd-activiteit, de accustatus en wifi.

De U270 oogt forser dan hij is, en doet dik aan omdat de achterkant vrij hoog op zijn poten staat. MSI gebruikt dik plastic voor de behuizing en op de scharnieren na is deze netbook erg stevig. De scharnieren vertonen echter aardig wat speling en komen niet robuust over. Hoewel deze Wind12 fors oogt, is het overigens wel de lichtste van de drie E-350-netbooks uit deze test.

MSI heeft voor een keyboard met kleine, vierkante toetsen gekozen, met veel ruimte ertussen.  Ook die ruimte is glanzend en zich ophopend stof zal goed zichtbaar zijn. De toetsen voelen licht aan, maar er valt prima mee te typen. MSI heeft rechts van de entertoets nog ruimte gevonden voor een rij navigatietoetsen en ook op dit toetsenbord zien we twee backslashknoppen.

Het touchpad is erg ruw en na enige tijd werken kan het oppervlak de vingertoppen gaan irriteren. Het reageert wel naar behoren. De knoppen zijn net als de toetsen van het keyboard vrij licht en voelen wat goedkoop aan. Dat geldt ook voor de aan-uitknop rechtsboven.

Het spiegelende scherm heeft een resolutie van 1366x768 pixels. De matte bezel is overigens lekker dun; dat zouden we graag bij meer fabrikanten zien. Het scherm kan helaas niet al te ver ver naar achteren geklapt worden.

Naast een paar usb 2.0-poorten heeft deze Wind12 een usb 3.0-poort, zodat data van en naar externe opslagmedia met een theoretische snelheid van 4,8Gbps kan worden overgezet. Daarnaast zien we de gebruikelijke aansluitingen als hdmi, vga en gigabit-ethernet. Bluetooth ontbreekt en dat is toch een gemis.

Naast usb 3.0 heeft deze MSI nog een duidelijk voordeel en dat is de aanwezigheid van 4GB ram. De andere machines uit deze test zijn voorzien van 2GB werkgeheugen. Op de Wind12 is het dus makkelijker multitasken en ook het bewerken van grote bestanden zal beter gaan.

De U270 is niet de meest sexy netbook, maar het is een degelijk werkpaard waar weinig op aan te merken is. De dm1 van HP is goedkoper, maar moet extra's als usb 3.0 en het grote werkgeheugen missen.

MSI Wind 12 U270 MSI Wind 12 U270 MSI Wind 12 U270 MSI Wind 12 U270 MSI Wind 12 U270 MSI Wind 12 U270 MSI Wind 12 U270 MSI Wind 12 U270 MSI Wind 12 U270 MSI Wind 12 U270 MSI Wind 12 U270

Sony Vaio VPCYB1S1E/S

De Sony Vaio YB, een 11,6"-model met een AMD E-350, ziet er niet echt uit als een netbook. Het is eigenlijk meer een kleine Vaio-laptop en Sony heeft dan ook veel designelementen van de grotere Vaio's overgenomen.

De YB is van grijs plastic en volledig mat, zodat vingerafdrukken niet opvallen. Het oppervlak rond het touchpad is voorzien van reliëf; wie zijn handen er lang op laat rusten, ziet een afdruk van dit profiel terug in zijn handpalmen. Het grijze plastic doet niet overal stevig aan; de achterkant van het scherm is ver in te drukken, terwijl ook de scharnieren, die in de body verwerkt zitten, wat speling vertonen.

Verder was er echter weinig speling en heeft Sony de behuizing zorgvuldig afgewerkt: we kwamen nergens oneffenheden of kieren tegen. De onderkant is van steviger zwart plastic. Door het gebruik van lichte plastics weegt de netbook slechts 1,46kg.

Hoewel over smaak te twisten valt, vinden wij deze YB met zijn vele Vaio-elementen de mooiste uit de test. Zo zien we aan weerszijden ronde zilveren ringen op de scharnieren, waar de aan-uitknop weer in verwerkt is. Het verschil tussen zilveren bovenkant en de zwarte onderkant maakt dat de laptop dunner lijkt dan hij eigenlijk is.

De laptop heeft een lichte bolling boven en onder het toetsenbord en de hoeken van het scherm en de behuizing zijn afgerond, maar verder is de laptop strak afgewerkt. Er zijn er geen overbodige knoppen of andere poespas; afgezien van het toetsenbord en de muisknoppen zien we alleen de Assist-button, die net als op andere Vaio's toegang geeft tot de diagnostische Vaio Care-applicatie.

Het platte chiclet-toetsenbord heeft zwarte toetsen, die vrij klein zijn en wat licht aanvoelen. Ook omdat er vrij veel ruimte tussen de toetsen zit, vergt het keyboard de nodige gewenning. De layout is overzichtelijk maar de rechter shifttoets is wel erg klein. Naast de pijltjestoetsen is een handige tweede fn-toets geplaatst.

Zowel de touchpad als de muisknoppen voelen wat goedkoop aan, maar met de werking is niets mis. Beide onderdelen registreerden vingerbewegingen en kliks naar behoren, waarbij het touchpad multitouch gestures ondersteunt.

Het glossy scherm geeft 1366x768 pixels weer en daarmee wijkt de YB niet af van zijn concurrenten, ook niet wat kwaliteit betreft. De Sony heeft links een vga-, een hdmi- en een usb-poort. De geheugenkaartlezer zit aan de voorkant en kan alleen overweg met sd-kaarten en Sony's Memory Stick Duo. Rechts zitten de audio-ingang en -uitgang en de gigabit-ethernetpoort.

Sony heeft een aantal applicaties voorgeïnstalleerd, waaronder eigen software als Vaio Transfer, Smart Network, Data Restore, Remote Play en Remote Toetsenbord. Ronduit vervelend is de applicatie Vaio Gate die automatisch opstart en boven het bureaublad 'zweeft'. Zodra de gebruiker er met de muis overheen gaat, verschijnt er een taakbalk met icoontjes van een aantal geïnstalleerde programma's - en dat gebeurt negen van de tien keer per ongeluk. Naast zijn eigen software heeft Sony onder andere ArcSoft Magic-i, Evernote, ArcSoft Webcam en trials voor Office 2010 en Norton Online Backup toegevoegd.

De Sony Vaio YB valt vooral op door zijn stijlvolle en netjes afgewerkte uiterlijk. Er is weinig op deze netbook aan te merken, maar afgezien van het lage gewicht biedt hij nauwelijks extra's, zodat de hogere prijs toch vooral door het fraaie smoeltje moet worden verantwoord.

Sony Vaio VPCYB1S1E/S Sony Vaio VPCYB1S1E/S Sony Vaio VPCYB1S1E/S Sony Vaio VPCYB1S1E/S Sony Vaio VPCYB1S1E/S Sony Vaio VPCYB1S1E/S Sony Vaio VPCYB1S1E/S Sony Vaio VPCYB1S1E/S Sony Vaio VPCYB1S1E/S Sony Vaio VPCYB1S1E/S Sony Vaio VPCYB1S1E/S Sony Vaio VPCYB1S1E/S Sony Vaio VPCYB1S1E/S Sony Vaio VPCYB1S1E/S

Asus Eee PC 1215B

De laatste AMD-netbook uit deze test is de Asus Eee PC 1215B. Asus was ook de laatste die een Brazos-netbook uitbracht, omdat de fabrikant er aanvankelijk niet veel heil in zag om in Nederland een AMD-model uit te brengen. Zoals fabrikanten wel vaker aangeven, is AMD moeilijk te slijten aan de doornsee consument, die gewend is aan Intel-logo's op zijn laptop.

Asus kwam echter tot inkeer nadat de apu-modellen goed bleken te verkopen - zo snel dat AMD de vraag nauwelijk kon bijbenen. Het is tamelijk ironisch dat juist Asus geen apu-netbook model in Nederland had: het bedrijf was de eerste met een netbook en in de afgelopen jaren heeft het bedrijf zoveel verschillende Eee PC's uitgebracht, dat menig consument door de bomen het bos niet meer zag. Nu is er eindelijk concurrentie voor de Atom en had Asus bijna de boot gemist.

Nu de 1215B dan toch is verschenen, hebben we de indruk dat Asus zich er een beetje gemakkelijk vanaf heeft gemaakt. De 1215B heeft hetzelfde ontwerp als eerdere Eee PC 1215-modellen, zoals het Seashell-uiterlijk. Toch heeft deze netbook enkele leuke extra's die bij de concurrentie ontbreken.

De Eee PC 1215B is vrij dun en loopt aan de voorkant spits toe. Aan de achterkant is het model wat dikker, mede omdat de accu iets uitsteekt. Dit geeft de indruk dat de netbook iets naar voren helt.

Het apparaat is volledig zwart. De cover is glanzend en zit dus snel onder de vingerafdrukken. Ook het oppervlak rond het keyboard is glimmend en vatbaar voor stof en andere viezigheid. De palmrest is gelukkig wel mat. Naast een zilveren aan-uitknop, een wifi-knop en enkele status-leds is er weinig opsmuk, en de 1215B ziet er vrij simpel uit. De netbook lijkt wel wat op de MSI, maar door zijn geringe dikte en spits toelopende voorkomen is hij iets stijlvoller.

Asus weet inmiddels wel hoe netbooks gebouwd moeten worden en de 1215B is dan ook degelijk en goed afgewerkt. Er zit wel wat speling in de scharnieren, maar verder is de behuizing stevig genoeg.

Het 12,1"-scherm heeft de standaardresolutie van 1366x768 en is, eveneens standaard, glanzend. De bezels zijn vrij dun en sluiten goed aan op het scherm. De beeldkwaliteit is goed te noemen, zoals bij eigenlijk alle notebooks uit deze test. Wel vertoonde het beeld na de eerste keer opstarten wat vreemde flikkerende strepen. Deze zullen door de gpu veroorzaakt worden en we troffen ze bij verder gebruik niet meer aan.

Het toetsenbord is van hetzelfde chiclettype dat Asus op al zijn 12"-Eee PC's monteert. Alle toetsen zitten op de plek waar we ze verwachten; alleen is de rechter-shifttoets iets kleiner dan normaal en heeft Asus rechts ruimte gevonden voor Home-, PgUp-, PgDn- en End-toetsen.

De touchpad is relatief groot en wordt links en rechts begrensd door twee dunne zilveren richeltjes. Het oppervlak is mat, niet te glad en niet te ruw. Het ondersteunt multitouchgestures en reageert hier goed op. De langwerpige muisknop beviel wat minder goed: deze voelt wat goedkoop aan en het links en rechts klikken werkt fijner met twee afzonderlijke, fysieke knoppen.

Asus heeft niet bezuinigd op de componenten: de netbook bevat 4GB geheugen en een harde schijf van 500GB. De hdd draait niet op 7200rpm, zoals bij de HP, maar de 1215B heeft wel de grootste schijf van alle systemen uit deze round-up. Voor het snel overzetten van bestanden is de aanwezigheid van een usb 3.0-poort daarbij extra welkom en ook bluetooth 3.0 is een mooie toevoeging. Alleen de ethernetpoort valt hierbij uit de toon: dat is een 100Mbps- in plaats van 1Gbps-exemplaar. Desondanks heeft het systeem hiermee de beste specificaties, wat gezien de prijs - samen met de HP is de Eee PC in onze Pricewatch de goedkoopste AMD E-350-netbook - indukwekkend genoemd mag worden.

De Eee PC 1215B komt helaas wel met de nodige bloatware, waaronder de Super Hybrid Engine, die nog wel eens handig kan zijn voor een kleine performanceboost of juist extra zuinigheid. Enkele andere Asus-apps zijn te benaderen via de Eee Dock: een toolbar die bovenaan het bureaublad zit en onder andere toegang tot Asus' entertainmentportal Vibe, GamePark en Webstorage biedt. Over het algemeen zal de gebruiker de dock willen uitschakelen, aangezien de betreffende diensten niet vaak gebruikt zullen worden en de toolbar irritant aanwezig is. Aardig is het kleine, snelstartende Express Gate-OS, dat binnen een paar seconden na het starten toegang tot het internet biedt. Verder zijn onder andere trials van Microsoft Office en het av-pakket van Trend Micro aanwezig.

Asus heeft er wat ons betreft goed aan gedaan de Eee 1215B in Nederland uit te brengen. Dit model heeft een aantal voordelen boven zijn concurrenten en ten opzichte van de 1215N, met een Atom D525 en de Ion 2-gpu, is de AMD-netbook de betere keuze. Het geheel is door de Taiwenese fabrikant bovendien verpakt in de beproefde behuizing van eerdere 12"-Eee PC's.

Benchmarks

We vergelijken de Brazos-modellen met Atom-netbooks en enkele notebooks met zuinige Intel ulv-chips.

Cinebench R10 - single
SysteemnaamProcessorScore (hoger is beter)
Asus UX30 Core 2 Solo U3500
*********
1508,00
Samsung X120 Celeron SU2300
********
1470,00
Samsung X125 AMD Neo K125
********
1470,00
HP dv2 AMD Neo MV-40
*******
1282,00
MSI Wind12 U270 AMD E-350
*******
1157,00
Asus Eee PC 1215B AMD E-350
******
1135,00
Sony Vaio VPCYB1S1E/S AMD E-350
******
1062,00
HP Pavilion dm1-3125ed AMD E-350
******
1044,00
Acer AO 522-C5DKK AMD C-50
****
676,00
Toshiba NB550D AMD C-50
****
675,00
Eee PC 1008HA Atom N280
***
571,00
Asus Eee PC 1018P Atom N550
***
518,00

We zien dat de AMD-netbooks bij de singlethreaded-test van Cinebench mooi plaats nemen tussen enerzijds de Atoms en anderzijds de zuinige 'volwaardige' processors van Intel en AMD. Het verschil tussen de C-50's en E-350's is vrij groot. Ook de C-50-chips zijn echter goed opgewassen tegen de Atoms.

Cinebench R10 - multi
SysteemnaamProcessorScore (hoger is beter)
Samsung X120 Celeron SU2300
*********
2363,00
Asus Eee PC 1215B AMD E-350
********
2212,00
MSI Wind12 U270 AMD E-350
********
2198,00
Sony Vaio VPCYB1S1E/S AMD E-350
*******
2016,00
HP Pavilion dm1-3125ed AMD E-350
*******
1998,00
Asus UX30 Core 2 Solo U3500
*****
1508,00
Samsung X125 AMD Neo K125
*****
1470,00
Asus Eee PC 1018P Atom N550
*****
1461,00
Toshiba NB550D AMD C-50
*****
1303,00
Acer Aspire One 522-C5DKK AMD C-50
*****
1297,00
HP dv2 AMD Neo MV-40
*****
1282,00
Eee PC 1008HA Atom N280
***
871,00

Bij de multithreaded-test van Cinebench verslaan de E-350-dualcores de singlecore Core 2 Solo U3500, maar de Celeron SU2300 moeten ze nog voor zich dulden. De Atom N550-dualcore blijft de AMD C-50 in deze test voor: dit is te danken aan de HyperThreading-ondersteuning, waardoor de Atom aan vier draadjes tegelijk kan werken. De N280 is een singlecore met HyperThreading en die wordt wel door de C-50 verslagen.

Cinebench 11.5
SysteemnaamProcessorScore (hoger is beter)
Samsung X120 Celeron SU2300
*********
0,66
Sony Vaio VPCYB1S1E/S AMD E-350
********
0,63
HP Pavilion dm1-3125ed AMD E-350
********
0,62
Asus Eee PC 1215B AMD E-350
********
0,61
MSI Wind12 U270 AMD E-350
********
0,61
Asus Eee PC 1018P Atom N550
******
0,48
Toshiba NB550D AMD C-50
*****
0,40
Acer Aspire One 522-C5DKK AMD C-50
*****
0,40

Bij de nieuwe versie van Cinebench, waar we minder vergelijkende scores van hebben, zien we een vergelijkbaar resultaat. De achterstand van de E-350 op de SU2300 is wederom niet groot.

SuperPi - 1M
SysteemnaamProcessorScore (s, lager is beter)
Samsung X120 Celeron SU2300
****
43,70
Asus Eee PC 1215B AMD E-350
****
49,17
MSI Wind12 U270 AMD E-350
****
49,40
HP Pavilion dm1-3125ed AMD E-350
****
50,44
Sony Vaio VPCYB1S1E/S AMD E-350
****
50,60
HP dv2 AMD Neo MV-40
*****
56,00
Acer Aspire One 522-C5DKK AMD C-50
*******
75,20
Toshiba NB550D AMD C-50
*******
76,00
Eee PC 1008HA Atom N280
********
91,00
Asus Eee PC 1018P Atom N550
*********
98,20

Super Pi Mod 1.5 1M is een singlethreaded benchmark, waarbij het getal pi tot op een miljoen decimalen nauwkeurig berekend wordt. Dit lukt de Celeron SU2300 wederom het snelst, op gepaste afstand gevolgd door de E-350. De C-50 doet er meer dan een minuut over, maar is nog altijd flink sneller dan de Atoms.

Winrar - Uitpakken
SysteemnaamProcessorScore (kB/s, hoger is beter)
Samsung X120 Celeron SU2300
*********
754
Asus Eee PC 1018P Atom N550
******
520
Asus Eee PC 1215B AMD E-350
*****
480
Sony Vaio VPCYB1S1E/S AMD E-350
*****
459
HP Pavilion dm1-3125ed AMD E-350
*****
459
MSI Wind12 U270 AMD E-350
*****
455
Toshiba NB550D AMD C-50
****
369
Acer Aspire One 522-C5DKK AMD C-50
****
364

De Winrar-benchmark is multithreaded en het is duidelijk te zien dat Intel zijn processors voor het comprimeren geoptimaliseerd heeft. Dankzij  HyperThreading weet de Atom N550 hier zelfs de E-350 te verslaan en de SU2300 zet de apu's op grote afstand. AMD heeft hier nog duidelijk wat werk te doen.

Hoewel de apu's duidelijk niet uitblinken in compressiewerk, laten de benchmarks een redelijk uniform beeld zien: de prestaties van de E-350 zijn vergelijkbaar met die van de low-end-ulv's van Intel, terwijl de C-50 de Atom N550-dualcore in singlethreaded-tests verslaat, maar het bij multithreading moet laten afweten. De Atom-singlecores worden zonder uitzondering op achterstand gezet.

Grafische prestaties

Zoals al in de video op de eerste pagina werd toegelicht, kunnen moderne gpu's de processor ontlasten, onder meer bij het weergeven van grafisch zware web-apps. We moeten echter wel meteen duidelijk maken dat de E-350 niet voor het draaien van recente 3d-games is bedoeld. Zelfs bij een relatief lichte game als Starcraft 2 moeten de settings aanzienlijk worden teruggeschroefd om een acceptabele weergave te krijgen. Het spel draait dan echter wel en hetzelfde geldt voor andere games met lage systeemeisen, oudere games en uiteraard casual games.

Ook bij andere applicaties die de gpu kunnen gebruiken, biedt de aanwezigheid van de Brazos-Radeons voordelen. Bij het bewerken van grote videobestanden en de wat zwaardere editingtools moet de gpu het echter laten afweten.

Het afspelen van 1080p-content is uiteraard een peuleschil voor de Radeons, die zijn uitgerust met AMD's Universal Video Decoder 3. Daarmee wordt hardwarematige versnelling toegepast op het decoderen van VC1-, h.264-, mpeg2-, mpeg4-, divx-, en xvid-bestanden en MVC voor Blu-ray 3D. Daarnaast zorgt UVD3 voor wat postprocessingfunctionaliteit.

We gebruiken enkele syntische benchmarks om de grafische prestaties af te zetten tegen die van enkele andere notebooks.

Cinebench 10 - OpenGL
SysteemnaamGPUScore (fps, hoger is beter)
Asus N53 Intel HD 3000
*********
5378,0
Samsung SF310 Nvidia GeForce GT310M
*******
4619,0
Samsung NP900X3A Intel HD 3000
******
4024,0
Sony Vaio VPCYB1S1E/S Radeon HD 6310
***
1958,0
Asus Eee PC 1215B Radeon HD 6310
***
1950,0
HP Pavilion dm1-3125ed Radeon HD 6310
***
1926,0
MSI Wind12 U270 Radeon HD 6310
***
1925,0
Samsung X125 Radeon Mobility HD 4225
**
1524,0
Acer TimelineX 3820T Intel HD Graphics
**
1502,0
Acer AO 522 Radeon HD 6250
**
1421,0
Toshiba NB550D Radeon HD 6250
**
1417,0
Samsung X120 Intel GMA 4500MHD
*
812,0
Acer Aspire 5742Z Intel GMA 4500M
*
532,0
Asus Eee PC 1018P Intel GMA 3150 271,0

Bij de enigszins verouderde OpenGL-benchmark van Cinebench 10 vallen de AMD-scores wat tegen, maar de onwaarschijnlijk hoge scores van de Intel HD 3000 lieten ons eerder al zien dat deze test aan het einde van zijn Latijn is.

Cinebench 11.5 - OpenGL
SysteemnaamGPUScore (fps, hoger is beter)
Asus N53 Intel HD 3000
*********
8,7
Samsung SF310 Nvidia GeForce GT310M
********
8,6
Sony Vaio VPCYB1S1E/S Radeon HD 6310
********
7,7
HP Pavilion dm1-3125ed Radeon HD 6310
********
7,7
MSI Wind12 U270 Radeon HD 6310
*******
7,6
Asus Eee PC 1215B Radeon HD 6310
*******
7,5
Samsung NP900X3A Intel HD 3000
*******
6,8
Toshiba NB550D Radeon HD 6250
*****
5,1
Acer AO 522-C5DKK Radeon HD 6250
*****
5,1
Acer TimelineX 3820T Intel HD Graphics
*
1,3
Samsung X120 Intel GMA 4500MHD
*
0,8
Acer Aspire 5742Z Intel GMA 4500M
*
0,6

Cinebench 11.5 laat een realistischer beeld zien: de low-end GT 310M-gpu scoort nog wel iets beter, maar voor een igp doen de Radeons het zeer goed, vooral als je bedenkt dat het om igp's gaat. De igp's van Intel worden op grote achterstand gezet, maar we zien ook dat Intel met zijn Sandy Bridge grote stappen voorwaarts heeft gezet.

3DMark06
SysteemnaamGPUScore (Punten)
Samsung SF310 Nvidia GeForce GT310M
*********
3788,00
Asus N53 Intel HD 3000
********
3759,00
Samsung NP900X3A Intel HD 3000
*****
2366,00
Asus Eee PC 1215B Radeon HD 6310
*****
2260,00
Sony Vaio VPCYB1S1E/S Radeon HD 6310
*****
2242,00
MSI Wind12 U270 Radeon HD 6310
*****
2239,00
HP Pavilion dm1-3125ed Radeon HD 6310
*****
2227,00
Toshiba NB550D Radeon HD 6250
****
1776,00
Acer TimelineX 3820T Intel HD Graphics
****
1701,00
Acer Aspire One 522-C5DKK Radeon HD 6250
****
1678,00
Samsung X120 Intel GMA 4500MHD
**
852,00
Acer Aspire 5742Z Intel GMA 4500M
**
710,00

In 3DMark 06 levert de E-350-apu net iets minder punten dan de zuinige Sandy Bridge-chip van de Samsung NP900X3A. 3DMark belast ook het cpu-deel, dus als we alleen naar de grafische rekenkracht kijken, moeten we Brazos tot winnaar uitroepen. De AMD C-50 blijkt in deze Futuremark-benchmark grafisch ongeveer gelijkwaardig aan de Intel HD Graphics-igp van de Core i3-330M. Als we opnieuw in ogenschouw nemen dat 3DMark 06 ook naar de cpu-rekenkracht kijkt en dat de C-50 uitsluitend voor zuinige netbooks is bedoeld, mag dit een prestatie van formaat heten.

PC Mark Vantage

Acer AO 522
Toshiba NB550
HP dm1
MSi U270
Sony YB
Asus 1215B
PC Marks 1679 1504 2245 2210 2153  2238
Memories 1292 1180 1663 1603 1613  1565
TV en Movies     1580 1562 1591  1592
Gaming 1379 1351 1895 2039 1808  1876
Music 2176 1919 2814 2305 2470  2621
Communications 1881 1527 2016 2258 2263  2348
Productivity 1166 1185 1717 1823 1791 2197 
HDD 3031 2691 3274 2347 1588  2703

De Futuremark-suite PC Mark Vantage geeft een indicatie van de prestatieverschillen bij verschillende soorten gebruik. De HP en Asus scoren over het algemeen de meeste punten. De Acer en de Toshiba laten vanwege hun C-50 over de hele linie uiteraard lagere scores zien. Opvallend zijn de hoge scores van de Asus bij de productiviteitstest en die van de MSI bij gaming. Minder vreemd is dat de hdd-test de 7200rpm-hdd van de HP een hoge notering geeft.

PC Mark 05
 Acer AO 522
Toshiba NB550
HP dm1
MSi U270
Sony YB
Asus 1215B
cpu 1802 1782 2851 2841 2847 2862
memory 1448 1401 2167 2082 2171 2085
graphics     2501 2586 2352 2621
hdd 4822 4856 6325 4300 4807 4901

Bij het oudere PC Mark 05 zien we een vergelijkbare tabel, maar dan met de onderdelen cpu, memory, graphics en hdd. De verschillen tussen de diverse systemen zijn wederom klein, met uitzondering van de hdd-test, waarin de HP dm1 opnieuw zijn spierballen laat zien.

Accuduur

AMD claimt dat het samenvoegen van cpu en gpu grote voordelen op het gebied van accuduur heeft. De E-350 en met name de C-50 zouden dan ook niet veel onderdoen voor de Atom, Intels zuinige netbook-paradepaardje.

We vergeleken de accuduur van de modellen uit deze round-up daarom met enkele andere netbooks. Hierbij gebruiken we zoals gewoonlijk Battery Eater: de Classic-stresstest en de lichtgewicht Reader-test bieden twee uitersten waar de accuduur in de praktijk meestal netjes tussenin zal liggen.

Battery Eater - Stress Test
SysteemnaamProcessorAccucapaciteitScore (m)
Toshiba NB550D AMD C-50 60480mWh
*********
282
Asus Eee PC 1015PEM Atom N550 48000mWh
********
255
Samsung N510 Atom N280 58000mWh
********
249
Acer Aspire One 522-C5DKK AMD C-50 48840mWh
*******
222
Asus Eee PC 1018P Atom N550 44400mWh
******
201
Asus Eee PC 1215B AMD E-350 54324mWh
*****
179
HP Pavilion dm1-3125ed AMD E-350 55080mWh
*****
175
Asus UL30A C2D SU7300 84000mWh
*****
174
Samsung X120 Celeron SU2300 60000mWh
*****
170
Sony Vaio VPCYB1S1E/S AMD E-350 41040mWh
*****
154
Samsung NP900X3A Intel Core i5 2537M 46620mWh
****
140
MSI Wind12 U270 AMD E-350 48840mWh
****
132
Asus UL30JT Core i5 520UM 84000mWh
***
109

De Toshiba heeft een grote accu en is uitgerust met de zuinige C-50. De accuduur is dan ook indrukwekkend. Ook de Acer zet een mooie tijd neer. Het is jammer dat AMD de cpu-prestaties niet heeft weten op te krikken tot boven het niveau van de Atom, dan was hier zeker sprake van een aanrader geweest.

Van de E-350-netbooks imponeren de Asus Eee PC 1215B en de HP DM1. De Wind12 van MSI stelt met net twee uur teleur.

Battery Eater - Reader Test
SysteemnaamProcessorAccucapaciteitScore (m)
Toshiba NB550D AMD C-50 60480mWh
*********
662
Asus Eee PC 1018P Atom N550 44400mWh
******
493
Acer Aspire One 522-C5DKK AMD C-50 48840mWh
******
487
HP Pavilion dm1-3125ed AMD E-350 55080mWh
******
476
Asus UL30A C2D SU7300 84000mWh
******
472
Asus Eee PC 1015PEM Atom N550 48000mWh
******
430
Samsung X120 Celeron SU2300 60000mWh
*****
418
Asus Eee PC 1215B AMD E-350 54324mWh
*****
373
Asus UL30JT Core i5 520UM 84000mWh
*****
372
Samsung N510 Atom N280 58000mWh
*****
371
Samsung NP900X3A Intel Core i5 2537M 46620mWh
*****
359
Sony Vaio VPCYB1S1E/S AMD E-350 41040mWh
*****
354
MSI Wind12 U270 AMD E-350 48840mWh
****
320

Bij de readertest zijn het de Toshiba met zijn C-50 en de op de E-350 gebaseerde HP die een flinke voorsprong nemen op de rest van het deelnemersveld. Wie op zoek is naar netbooks met een forse accuduur, kan met een gerust hart voor dit tweetal kiezen.

Beste koop

Hoewel het aanbod nog beperkt is, doen potentiële netbookkopers er goed aan de Brazos-modellen in overweging te nemen. Ze zijn niet veel duurder dan, of zelfs even duur als de Atom-netbooks, maar met name de grafische prestaties zijn veel beter. Applicaties die de gpu gebruiken, draaien hierdoor soepeler - en daar komen er steeds meer van.

Wel moet  de gebruiker goed kijken of het systeem een C-50- of een E-350-dualcore-apu bevat. Systemen met singlecore-apu's zouden we niet aanraden: de C-50-dualcore presteert op cpu-gebied al minder dan de laatste generatie Atom-dualcores. Het gpu-deel maakt uiteraard veel goed, maar je kunt je afvragen of de graphics voor voldoende compensatie zorgen.

De E-350 presteert beduidend beter dan de laatste generatie dualcore-Atoms. Als cpu moet deze apu het wel afleggen tegen de meeste ulv-chips van Intel, maar als we naar het gemiddelde gebruikspatroon van netbooks kijken, is de E-350 zeker krachtig genoeg. Bovendien is het energieverbruik, ondanks de aanwezigheid van een relatief  krachtige grafische videochip, nog steeds laag. AMD heeft met de E-350 een heel mooie balans tussen prestaties, prijs en zuinigheid gevonden.

In onze round-up zijn we eigenlijk geen slechte kandidaten tegengekomen. Elke netbook heeft zo zijn eigen pluspunten: de Acer is goedkoop, de Toshiba heeft een goede geluidsweergave, lange accuduur en zijn opvallende uiterlijk, de MSI heeft een usb 3.0-poort en 4GB geheugen en de Sony ziet er vooral heel goed uit.

Toch steekt de HP boven de concurrenten uit. De Pavilion dm1 ziet er niet alleen goed uit, maar presteert ook over de hele linie beter dan zijn naaste concurrenten dankzij de aanwezigheid van de 7200rpm-hdd. Bovendien is de accuduur uitstekend. Grootste pluspunt is echter de prijs: de dm1 kan voor ruim onder de 400 euro opgepikt worden en is daarmee het goedkoopste E-350-model uit deze round-up.

De Asus Eee PC 1215B is echter wat ons betreft de beste koop. De prijs is een fractie hoger dan die van de HP, maar daarvoor krijgen gebruikers twee keer zoveel geheugen, meer opslagcapaciteit, bluetooth 3.0 en usb 3.0. Een minpuntje is dat het model geen gigabit-ethernet ondersteunt, maar verder levert Asus zonder twijfel de netbook met de beste prijs/prestatieverhouding.

Reacties (80)

Wijzig sortering
Wel flauw dat er nog wordt vermeld dat de fan luid is van de HP DM1.
Dat was in het begin inderdaad een issue, maar met de laatste bios update en de thermal assistant op quiet, is de HP DM1 heel erg stil geworden.

Verder staat er niets over de geluidskwaliteit van de speakers van de DM1, die is namelijk ook bijzonder goed.
Inderdaad, wij hebben de DM1 enkele maanden geleden gekocht en mijn vrouw had als criteria dat het klein, snel, stil en een goede resolutie moest hebben. Dit werd uiteindelijk de DM1 maar in de periode voor aanschaf tijdens het lezen van reviews bleek dat het apparaat luidruchtig uit de hoek kon komen. Na het verschijnen van de update heb ik het apparaat gekocht en wat bleek? Zelfs zonder de update maakte deze niet al teveel herrie. Met update werd deze nog stiller. :)

De geluidskwaliteit mag dan goed wezen, de speakers zijn niet zo fantastisch, deze vervormen al snel wanneer je het geluid opschroeft. Als je in een wat rumoerige omgeving zit dan heb je hier snel last van omdat het geluid dan ook wat harder staat.

De DM1 geeft vooralsnog veel bang for the buck. :)
Heb zelf de acer AO522, fantastisch apparaatje :). Ik merk niks van traagheid behalve als het geheugen te zwaar belast wordt. Het is dan ook aan te raden om, ondanks dat het model wat lastig open te maken is, toch in ieder geval het geheugen te upgraden. Ik heb echter geen probleem met firefox open met een aantal tabbladen en tegelijk de boekverkenner van de OU open, een app die draait op interbase die in de achergrond dus ook draait en waar via de ingebouwde sql tool op gewerkt wordt.
Heb wel al 4 GB klaar liggen om er in te stoppen trouwens. Acer geeft in de specs aan dat het netbookje maar 2 GB max ondersteunt, maar dat is een softwarematige beperking opgelegd door windows 7 starter, de hardware kan prima met een 4GB SODIMM overweg. Dan is het natuurlijk wel aan te raden een andere windows te installeren (of starter te unlocken door er voor te betalen).
Ik vind het trouwens wel typisch dat t.net in de conclusie zo stellig beweert dat het cpu deel van de C-50 trager is dan de atom. Om te beginnen is dat dus alleen zo voor de dualcore atoms, maar ook dan alleen voor threaded workloads. De threaded tests die de 550 lieten winnen zijn ook gelijk taken die heel goed threaded werken, maar in de praktijk vraag ik me af hoeveel voordeel je daar van hebt. Ik heb in ieder geval absoluut niet het idee dat de CPU de boel tegen houdt, al zou dat misschien anders kunnen worden als ik de RAM bottleneck weg haal. Ik wacht echter met het open maken van de netbook tot ik ook een SSD gekocht heb om er tegelijk in te stoppen (omdat het zoals gezegd een beetje lastiger is om het ding open te maken dan alleen een klepje open maken).
Verder haal ik inderdaad makkelijk 8 uur met het ding als ik em gebruik tijdens het studeren. Als je op flash heavy sites gaat surfen of video gaat kijken zal het uiteraard wat minder worden maar dat heb ik niet echt getest.

edit: games heb ik er trouwens ook nog niet op gedaan, met 1GB ram wil ik dat ook nog niet proberen :P

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 22 juni 2011 10:17]

Heb zelf de acer AO522, fantastisch apparaatje :). Ik merk niks van traagheid behalve als het geheugen te zwaar belast wordt. Het is dan ook aan te raden om, ondanks dat het model wat lastig open te maken is, toch in ieder geval het geheugen te upgraden.
Idem voor mijn AO521 met K125 cpu.
Heb wel al 4 GB klaar liggen om er in te stoppen trouwens. Acer geeft in de specs aan dat het netbookje maar 2 GB max ondersteunt, maar dat is een softwarematige beperking opgelegd door windows 7 starter, de hardware kan prima met een 4GB SODIMM overweg. Dan is het natuurlijk wel aan te raden een andere windows te installeren (of starter te unlocken door er voor te betalen).
Of geen Windows meer gebruiken. Zet er een leuke linux (of xBSD) distro op.
Ik vind het trouwens wel typisch dat t.net in de conclusie zo stellig beweert dat het cpu deel van de C-50 trager is dan de atom. Om te beginnen is dat dus alleen zo voor de dualcore atoms, maar ook dan alleen voor threaded workloads. De threaded tests die de 550 lieten winnen zijn ook gelijk taken die heel goed threaded werken, maar in de praktijk vraag ik me af hoeveel voordeel je daar van hebt. Ik heb in ieder geval absoluut niet het idee dat de CPU de boel tegen houdt, al zou dat misschien anders kunnen worden als ik de RAM bottleneck weg haal. Ik wacht echter met het open maken van de netbook tot ik ook een SSD gekocht heb om er tegelijk in te stoppen (omdat het zoals gezegd een beetje lastiger is om het ding open te maken dan alleen een klepje open maken).
Verder haal ik inderdaad makkelijk 8 uur met het ding als ik em gebruik tijdens het studeren.
2GB is al tov 1GB een wereld van verschil, maar 4GB is idd nog beter.

Maar zoals ik hierboven al schreef, zowel algemene (power management) als voor de AO522 specifieke zaken (ethernet-wifi driver issue) maken dat het niet ideaal is om Linux erop te draaien. BSD heb ik niet geprobeerd, ik twijfel aan power management ervan, maar dat is een vooroordeel, niet een constatering. Allicht dat het verrassend meevalt :)
Ik heb een aantal reviews zitten lezen, maar het lijkt er toch op dat de E-350 ook best een gamepje toelaat. Je moet alleen natuurlijk niet de nieuwste games gaan proberen, en zeker de First-person-schooters vereisen meer FPS om speelbaar te zijn tov de strategy en simulatie games. Zie onder andere dit artikel over gamen op een E-350
Wat me opvalt is de belabberde score van de Sony in de 3DMark '06 bench. Waar de overige 3 notebooks dik 2200 punten halen blijft de Sony met 320 punten achter (dat lijntje is overigens ook niet groen). Maar daar wordt niets over gezegd.

Waarom presteert die Sony hier zo slecht? Het lijkt me dat je bij zulke rare afwijkingen toch even achter je oren krabt en je echt wil weten waar dat nou vandaan komt en desnoods de bench opnieuw draait om te kijken of dit incidenteel gebeurd, of dat het ding gewoon compleet faalt.
Inderdaad, dat is wel heel apart. Lijkt wel alsof hij puur op de CPU heeft gelopen (is dat uberhaubt mogelijk?). Er wordt verder ook niets bij vermeld.

Echt jammer dat de Sony zo duur is, het is een serieus sexy apparaatje. Ook jammer van de accu, maar 6 uur lang is voor mij lang zat. Wel jammer dat er verder geen benchmarks van games gedraaid zijn, ik zou toch graag willen weten hoe deze APU's het doen bij bv Portal 2, FIFA 11, of MW2/CoD4. Deze games worden volgens mij nog redelijk veel gedaan, en het zijn eigenlijk de enige games die nog een beetje fatsoenlijk draaien op mijn Vaio met 3650M.

Edit: Hier een link met daarin de games benchmarks van de E-350 (van Tomshardware).
Hoewel het gpu-deel niet krachtig genoeg is voor de nieuwste 3d-games, zijn oudere spellen - enigszins afhankelijk van de instellingen - wel speelbaar.
Na het lezen van deze review ben ik het er niet helemaal mee eens. Zelfs Unreal Tournament draait gewoon niet lekker op deze APU. Jammer, dan maar op de volgende generatie APU's wachten.

[Reactie gewijzigd door Batsgeit op 22 juni 2011 12:04]

Na het lezen van deze review ben ik het er niet helemaal mee eens. Zelfs Unreal Tournament draait gewoon niet lekker op deze APU. Jammer, dan maar op de volgende generatie APU's wachten.
Lijkt me vreemd, spellen met de Unreal engine (o.a. red ochestra en Killing Floor) draaien prima op m'n x120e met E-350. Ik denk dat je niet helemaal goed gelezen hebt.
At 1024x600, the game is smooth enough on the E-350 with a respectable minimum frame rate of 24 FPS. But the D525/Ion 2 platform doesn’t fare as well, yielding a 14 FPS minimum. For a twitchy first-person shooter, that minimum frame rate difference can mean life or death, especially online.
Dus speelbaar op E-350 en onspeelbaar op Ion.
Om even wat perspectief aan de 3dmark06 score tegeven (2200 voor de snelste), mijn pentium 4 2,54ghz uit 2001 (met een 6800gt) haalt rond de 6000 punten. Het is nu 2011, dus ook 2200 is een belabberde score.
edit: In de war met 3dmark2005 8)7

"Zelfs bij een relatief lichte game als Starcraft 2 moeten de settings aanzienlijk worden teruggeschroefd om een acceptabele weergave te krijgen. Het spel draait dan echter wel en hetzelfde geldt voor andere games met lage systeemeisen, oudere games en uiteraard casual games."

Ik vind het eerlijk gezegd ongeloofwaardig dat er uberhaupt een acceptabele weergave mogelijk is bij starcraft 2... Verder zie ik geen gepubliceerde framerates.

edit: minder dan 30 fps bij cod mw2 @ 1024x768 met low detail (2008) http://www.anandtech.com/...ew-amd-e350-benchmarked/4 .

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juni 2011 16:33]

Dat die 6800gt 6000 punten haalt klopt volgens mij niet.
Ik heb destijds een zwaar overclockte 7800gs gehad met een AMD64 3500+ wat een systeem is dat een stuk sneller is. Ik haalde in 2006 maar een score van 3500 (cpu limited).

Vergelijkbare systemen halen allemaal rond de 3000 punten.
Dus het is best knap dat een Brazos al 2.2k haalt aan punten waar ik denk dat hij ook nog gelimiteerd is door de cpu.

Wat scores:
http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=175300
http://www.purepwnage.com/forums/index.php?showtopic=27460

Geen zin om verder te zoeken dan de eerste pagina van google maar dit geeft een mooi beeld :P.

Edit:
Ik denk dat jou systeem rond de 2.3k zou halen. Jouw kaart haalt in 2005 wel een score van ongeveer 6k.

[Reactie gewijzigd door Sp3ci3s8472 op 22 juni 2011 15:04]

Je hebt helemaal gelijk ik ging het nazoeken en kon helaas mijn oude account niet vinden (@demon.nl adres, isp bestaat niet meer) en in mijn huidige account haalt een x4 met een 9500gt 5400 punten. Via de zoekfunctie zag ik dat alle 6800GT's ongeveer blijven steken bij +-3200 punten. Er zit overigens nu een 7800 GS in, daarmee kun je de 6000 wel halen maar niet met een pentium 4 :+ . Met een pentium kom je op maximaal 5000 uit, en dat is dan waarschijnlijk een nieuwere variant dan de Northwood die ik nog heb staan.

http://3dmark.com/search?...Id=0&chipsetId=272&page=1

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juni 2011 16:38]

Om even wat perspectief aan de 3dmark06 score tegeven (2200 voor de snelste), mijn pentium 4 2,54ghz uit 2001 (met een 6800gt) haalt rond de 6000 punten. Het is nu 2011, dus ook 2200 is een belabberde score.
Maar een APU is ook wel effe wat anders. Waar ik op doelde is dat het typisch is dat een systeem dat draait op hetzelfde platform een bijna 7 keer zo'n lage score haalt.
waarom word Starcraft 2 aangehaald bij het spelen van een spelletje en een verhaal over de gpu? voor zover ik weet is starcraft 2 vooral cpu gelimiteerd toch?

edit: als de prestaties omhooggaan door de grafische kwaliteit naar beneden te schroeven zal het op dit platform toch wel meer gpu gelimiteerd zijn..

[Reactie gewijzigd door superwashandje op 22 juni 2011 09:37]

De gpu kan zoals in de review staat redelijk goed oude spelletjes afspelen.
Met mijn HP dm1 met 3GB en E-350 speel ik bijvoorbeeld vlot Nfs Underground 2 af met alle instellingen op zijn hoogste.
Ook call of duty 2 bv. lukt aardig, maar hier moeten de instellingen soms wel omlaag voor betere fps.

Ik kan trouwens ook bevestigen dat met de bios update, de fan een stuk stiller staat afgesteld en hiermee dus eigenlijk het nadeel van het geluid wegvalt.

[Reactie gewijzigd door Lambo LP670 SV op 22 juni 2011 11:27]

Op mijn vorige laptop (Core 2 Duo P8100 met GMA4500) was Starcraft II toch echt GPU gelimiteerd.
Daar ligt de balans gpu/cpu dan ook compleet andersom vergeleken met een e350. Het zou goed kunnen dat op een e350 starcraft dan ook compleet door de cpu wordt teruggehouden.

ik denk dat er inderdaad betere spellen zijn om de kracht van de e350 te showcasen, en ik vind het dan ook jammer dat in het artikel er alleen een paar synthetische benchmarks worden gedraaid, in plaats van een aantal wat oudere games
Bij de Specificaties en prijzen AMD E-350-modellen staat dat alle laptops 2 jaar carry-in garantie hebben, hoe komen jullie hier bij?
Als ik in de pricewatch kijk, dan heeft enkel de MSI 2 jaar garantie, daarom twijfel ik om die aan te schaffen.
Ik weet best dat 2 jaar volgens de europese wetgeving verplicht is, maar garantie hebben en krijgen is natuurlijk wel iets anders ;)
Ook Asus geeft ook 2 jaar fabrieksgarantie en net als bij MSI is dat pick p & return.

edit: Ik verdeel zelf Asus laptops en ik kan enkel met zekerheid zeggen dat Asus in BelgiŽ 2 jaar fabrieksgarantie geeft op al zijn laptops. In Nederland hebben sommige goedkopere laptops zoals netbook idd maar 1 jaar garantie.

edit2: De 1215N heeft idd maar 1 jaar garantie in Nederland t.o.v. 2 jaar in BelgiŽ, maar is ook iets goedkoper dan in BelgiŽ.

[Reactie gewijzigd door ShaiNe op 22 juni 2011 13:01]

Als je bijv kijkt naar de ASUS 1215N, dan krijg je er ook slechts 1 jaar bij.
Daarom lijkt het mij dat bij deze versie er ook slechts 1 jaar garantie wordt gegeven. :S
De Sony is zeer mooi. De prijs is ook wel te betalen. Je kan een Vaio niet vergelijken met een Acer natuurlijk. Ik vind wel dat er een SSD schijf in moet. Je accu gaat langer mee en is bestand tegen schokken, dat een normale hdd niet heeft... Jammer dat de opslag dan beperkt is, als je het een beetje betaalbaar wilt houden.
De acer AO 522 is stevig zat hoor, je moet de netbook chassisen van acer ook niet vergelijken met hun grotere modellen, dat is een wereld van verschil. Verder zou ik er bij zo'n goedkope vaio ook weer niet vanuit gaan dat je dezelfde kwaliteit krijgt als de duurdere modellen. Al met al betwijfel ik dat het erg veel verschil maakt qua bouwkwaliteit en het neer komt op persoonlijke smaak en merkgevoeligheid.
Het toetsenbord schijnt belabberd te zijn, toch wel een belangrijk punt
Ach altijd weer dat je kunt a niet met b vergelijken, alsof dat ding aan de muur komt te hangen, die apparaten zijn allemaal gemaakt om gebruikt te worden, en als ik de al iets oudere eee pc van mijn zus oppak is het net of het een stuk massief plastic is. Wat de bouwkwaliteit aangaat is er weinig op aan te merken, al zou ik zelf voor de hp gaan daar deze toch een iets luxere uitstraling heeft, net zoals de sony trouwens.
Wat ik wel interessant zou vinden is een test met Ubuntu 11.04 en Fedora 15 live USB stick om te zien of dat allemaal "out-of-the-box" werkt en hoe de batterijduur in Linux is, kan dit nog gedaan worden?
ik heb inmiddels een e350 gebaseerd mini-itx bordje in huis, en daar draait linux mint 11 (gebaseerd op ubuntu 11.04) helemaal vloeiend op

overigens zou ik je persoonlijk ook linux mint aanraden, ubuntu 11.04 met unity is niet mijn ding
En hoe werkt UVD3 rond Linux? Kun je nu al eindelijk gebruik maken van de gpu om hd content af te spelen?
En hoe zit het met de driver support van de grafische kaart? Ik hoef geen games te spelen, maar zou wel graag power management goed hebben :)

Gebruik je de open source drivers, of de ATI binary drivers? Mijn interesse gaat vooral uit naar de open source drivers...
Ik zou het ook interessant vinden als de laatste lts release in de review zou meegenomen worden.
Die (10.04lts) gaat sowieso niet (goed) out-of-the-box werken vanwege te oude kernel, X, mesa en drm.
Inderdaad, dat zou ik ook graag zien.

Ik vind Fedora 15 namelijk een prachtig OS voor een laptop, echter laat deze het op de accu op zowel mijn oude N270 netbook als T5550 notebook behoorlijk afweten in de accuduur.

Maar, daar tegenover staat dan ook een performance (vanaf SSD's) die gelijk is aan die van een Xeon workstation in licht gebruik. Terwijl windows op beide machines niet zo'n heel groot succes is.
Kan ik je gelijk blij maken mbt de AO 522. Dat ding heb ik nu een paar maanden en ik draai Windows 7 en Ubuntu 11.04 dual boot. Ondanks grote voorliefde voor Linux zit ik toch vooral in Windows te werken. Twee redenen:

1) (specifiek aan AO522) de Linux Ethernet en WiFi drivers (beide Atheros) hebben coexistence issues en veroorzaken random freezes. Workaround is om de modules apart te loaden en unloaden om te zorgen dat ze nooit tegelijkertijd actief zijn. Gruwelijk irritant. Ben aan het kijken of ik een andere mPCIe WiFi kaart kan scoren om het te verhelpen, helaas is de enige die ik heb liggen een andere Atheros met zelfde driver :X

3) (algemeen Ubuntu 11.04/Linux 2.6.38) power management onder Linux is altijd al zorgenkindje geweest, en helaas is er tussen 2.6.36 en 2.6.38 flinke regression geweest. Accuduur onder Linux is daarmee 40% lager dan onder Windows. Oudere kernel draaien is geen optie ivm support CPU en devices.
Mooie round-up.

Mis alleen de Lenovo Edge 11. [edit: X120e idd]

[Reactie gewijzigd door JoeM op 22 juni 2011 17:58]

Die heeft geen Fusion in huis, wel een AMD Athlon II Neo K345 + HD4250. Je bedoelt wellicht de X120E? Die is helaas enkel in de VS te verkrijgen.
Maar wie een beetje geduld heeft kan wachten op de X121E (NWS5RMB) die in Belgische groothandels vanaf augustus leverbaar moet zijn.
Maar wie een beetje geduld heeft kan wachten op de X121E (NWS5RMB) die in Belgische groothandels vanaf augustus leverbaar moet zijn.
Waar haal je dat nieuws vandaan?

De x120e is trouwens inderdaad een uitstekend apparaatje, erg jammer dat Lenovo heeft beslotenhem niet hier te verkopen.

[Reactie gewijzigd door Ook al Bezet op 22 juni 2011 23:43]

Ik zit voor een HTPC ook te kijken naar het Brazos platform en het is goed te lezen dat 1080P weergave geen probleem is.
Ik heb zelf een brazos Gigabyte boardje met 40gb SSD, dat draait echt super als HTPC voor in de keuken, met gemak blu rays decoderen en nog wat andere applicaties open (win7).
Koop gewoon zo een laptop en een bleutooth tobo/afstandsbediening.
1080 lukt idd, weinig verbruik en ie past gewoon zowat overal in.

[Reactie gewijzigd door Joindry op 22 juni 2011 09:30]

Ik zit te kijken naar een los moederbord op basis van het Brazos platform. Deze past mooi in mini-ITX kasten :-)
Brazos werkt perfect in combinatie met bijvoorbeeld XBMC, gooi er nog een ssd bij en je hebt een top HTPC.

1080p speelt hij af met maximaal 25% cpu belasting (dus 50% op een core). Meestal is de belasting rond de 10%.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S9 Dual Sim Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V. © 1998 - 2018 Hosting door True