Door Redactie Tweakers

Tweakers.net Best Buy Guide: editie maart 2011

AMD Athlon II- en Brazos-htpc

Deze keer is er weer gekozen om de htpc op te nemen. De laatste keer dat deze mee werd genomen in de BBG stamt al weer uit september vorig jaar. Het was dus hoog tijd voor een frisse blik. Met een budget van omstreeks de 550 euro is er geprobeerd een complete htpc samen te stellen die haast alle content die te verkrijgen is, kan afspelen.

Basisonderdelen

Score: 4OnbekendProcessor AMD Athlon II X2 255
AMD Athlon II X2 255

AMD weet haar plaats weer te veroveren in de htpc. De Athlon II-serie blijkt goede prestaties neer te zetten voor niet al te veel geld. Een dualcore volstaat in een htpc, omdat veel rekenwerk wordt gedaan door de videokaart. Voor de gebruiker die wat meer rekenkracht wenst is de Athlon II X3 450 een goed alternatief.

Score: 4OnbekendProcessorkoeling Scythe Shuriken Rev. B
Scythe Shuriken Rev. B

Aangezien stilte voor zo'n beetje elke gebruiker wel tot het lijstje van eisen behoort kiezen we voor een alternatieve processorkoeler. Dit model van Scythe is niet zo hoog zodat hij in een compacte behuizing geplaatst kan worden. Voor de nodige luchtverplaatsing is er een 100mm-ventilator.

linkReview @ Overclockersclub

Score: 4OnbekendMoederbord Asrock 880GMH/USB3 R2.0
Asrock 880GMH/USB3 R2.0

Asrock heeft haar 880G-moederbord scherp geprijsd en uitgerust met tal van aansluitingen. Hieronder vallen zes sata-poorten en een s/pdif-uitgang. Dit moederbord heeft ook twee usb 3.0-poorten zodat het overzetten van grote bestanden een stuk sneller gaat. Kortom: ideaal voor een htpc. Indien de s/pdif-uitgang niet gebruikt wordt en de usb 3.0-poorten een overbodige luxe zijn dan voldoet de goedkopere Asus M4A78LT-M LE ook.

Score: 4.5OnbekendGeheugen Kingston ValueRAM KVR1333D3N9/2G
Kingston ValueRAM KVR1333D3N9/2G

Een htpc heeft in principe niet een grote hoeveelheid werkgeheugen nodig om zijn taken soepel uit te kunnen voeren. Één module van 2GB is dan ook voldoende, maar eventuele uitbreiding is nog mogelijk. Al zou men er met de huidige prijzen ook met een gerust hart direct 4GB in kunnen plaatsen.

Score: 4OnbekendHarde schijf Samsung EcoGreen F4EG HD204UI, 2TB
Samsung EcoGreen F4EG HD204UI, 2TB

Voor een htpc is een grote opslagcapaciteit natuurlijk een belangrijk aandachtspunt. Hd-films, muziek met een hoge bitrate en tal van foto's nemen flink wat ruimte in. De prijzen van harde schijven met een grote capaciteit zijn de laatste tijd flink gekelderd. We rusten de htpc dan ook uit met een 2TB-schijf van Samsung. Deze schijf heeft een toerental van 5400 rpm waardoor het energieverbruik en het geluidsniveau beide laag zijn.

Score: 4OnbekendVideokaart Asus EAH5570 SILENT/DI/1GD2
Asus EAH5570 SILENT/DI/1GD2

Het Asrock-moederbord heeft al een relatief krachtige geïntegreerde videokaart, maar met de introductie van de 5000-serie videokaarten heeft AMD ervoor gezorgd dat het bitstreamen van hd-audio al voor een lage prijs mogelijk is. Een passief gekoelde HD5570 voldoet dan ook aan deze eis. De keuze voor de op de Redwood-gpu gebaseerde HD5570 in plaats van de goedkopere HD5450 komt voort uit het feit dat in geval van content die veel de-interlacing vereist, laatstgenoemde soms tekortschiet.

Silverstone Grandia GD04B

Om alle componenten te huisvesten is de Silverstone GD04B een goede kandidaat. De strak vormgegeven behuizing biedt ruimte voor een matx-moederbord en men kan er full-height videokaarten in plaatsen. Smaak is natuurlijk een belangrijke factor in deze keuze. In vergelijking met andere htpc-behuizingen is de Silverstone minder lang waardoor de kans op problemen met het plaatsen van het systeem in een tv-meubel verkleind zijn. Standaard wordt deze behuizing al uitgerust met enkele (stille) ventilatoren waardoor er al voldoende luchtverplaatsing aanwezig is. Voor de liefhebber is de behuizing ook te verkrijgen in zilver.

linkReview @ Hardwaresecrets

Score: 4.5OnbekendVoeding Seasonic S12II-Bronze 330W
Seasonic S12II-Bronze 330W

De onderdelen die zijn gekozen verbruiken redelijk weinig energie waardoor een voeding met een hoog vermogen niet noodzakelijk is. Daarom is de S12II-Bronze een goede keus op dit vlak. Deze 80 Plus Bronze-gecertificeerde voeding van Seasonic heeft een hoge efficiëntie en is tevens stil te noemen. Ruimte voor upgrades, bijvoorbeeld een tweede harde schijf, is ook nog aanwezig.

Score: 4OnbekendOptische drive LG CH10LS20
LG CH10LS20

Een blu-ray-speler kan natuurlijk ook niet ontbreken bij dit geheel. Veel poes-pas is niet nodig dus de goedkoopste voldoet, in dit geval is dat een model van LG. Een blu-ray-brander behoort ook tot de mogelijkheden, maar voor niet iedereen is de meerprijs hiervan gerechtvaardigd. Mocht je toch denken om je htpc met een brander uit te rusten, bedenk dan dat je ongeveer drie tientjes extra moet betalen.

Score: 4.5OnbekendToetsenbord Enermax Aurora Micro Wireless
Enermax Aurora Micro Wireless

De besturing van de htpc kan al op vele manieren. Zo is er de traditionele afstandsbediening, maar er zijn ook apps verkrijgbaar voor je smartphone zodat hij deze functie kan vervullen. De meeste mensen nemen echter genoegen met een draadloos toetsenbord. De radiogestuurde Enermax Aurora Micro Wireless is een compact toetsenbord die zich goed leent voor het besturen van de htpc. Dit toetsenbord heeft ook een trackball zodat een aparte muis niet meer nodig is.

€ 132,57Actuele totaalprijs:
ProductPrijsAct.Prijs
Processor AMD Athlon II X2 255 € 50,60 Onbekend
Processorkoeling Scythe Shuriken Rev. B € 21,94 Onbekend
Moederbord Asrock 880GMH/USB3 R2.0 € 64,90 Onbekend
Geheugen Kingston ValueRAM KVR1333D3N9/2G € 19,10 Onbekend
Harde schijf Samsung EcoGreen F4EG HD204UI, 2TB € 68,99 Onbekend
Videokaart Asus EAH5570 SILENT/DI/1GD2 € 61,17 Onbekend
Behuizing Silverstone Grandia GD04B € 90,45 € 132,57
Voeding Seasonic S12II-Bronze 330W € 43,90 Onbekend
Optische drive LG CH10LS20 € 58,45 Onbekend
Toetsenbord Enermax Aurora Micro Wireless € 57,43 Onbekend
Totaalprijs bij opstellen BBG € 536,93 € 132,57

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kunnen opgezocht worden het systeem te bekijken.

Kleinere htpc

De persoon die een kleiner systeem prefereert komt deze keer ook aan z'n trekken. Met een budget van ongeveer 400 euro is er getracht een compleet, klein en zuinig systeem samen te stellen. Het verschil in vergelijking met de reguliere, grotere, htpc zit hem vooral in de uitbreidingsmogelijkheden en interlacing-opties. Deze small form factor htpc is echter wel in staat om full hd-content af te spelen.

Basisonderdelen

Score: 4.5OnbekendMoederbord Asus E35M1-I DELUXE
Asus E35M1-I DELUXE

De komst van het Brazos-platform is AMD's reactie op Nvidia's ION for Atom-platform, maar het principe is in wezen hetzelfde: breng een redelijk krachtige gpu en een matige processor samen op een klein moederbord. Het meeste rekenwerk wordt immers toch gedaan door de gpu. Dit platform is net als ION energiezuinig en klein van stuk. De E35M1-I DELUXE is een prima moederbord. Eigenschappen die de Asus onderscheiden van de andere moederborden zijn onder andere de passieve koeling en de al aanwezige wifi-n-module voor draadloze verbinding. Dit nieuwe platform is nog maar kort op de markt waardoor niet alle moederborden gebaseerd op dit platform al goed zijn te verkrijgen.

linkReview @ Kitguru

Score: 4.5OnbekendGeheugen Kingston ValueRAM KVR1333D3N9/2G
Kingston ValueRAM KVR1333D3N9/2G

Net als bij de reguliere htpc voldoet één module ddr3 van 2GB ook bij de small form factor-htpc. Het Brazos-platform ondersteunt daarnaast geen dual-channel, dus daar hoeft geen rekening mee worden gehouden.

Samsung Spinpoint MT2, 1TB SATA-300, 8MB, 5400rpm

Het kleine formaat is ook van invloed op het kiezen van de harde schijf. Harde schijven met een 2,5"-form factor zijn tegenwoordig ook met een grote opslagcapaciteit te krijgen. Zo biedt dit model van Samsung ruimte voor 1TB aan data en is hij tevens gunstig geprijsd.

Score: 4OnbekendBehuizing Antec ISK 300-65
Antec ISK 300-65

Een sff-htpc vereist een kleine behuizing. Deze vinden we in de vorm van de Antec ISK 300-65. Deze behuizing is iets breder dan een dvd-speler en heeft een pianolak-afwerking. Hierdoor zal hij zowel fysiek als estethisch passen in haast elke huiskamer. Deze behuizing van Antec komt standaard al met een degelijke voeding van 65 watt. Dit lijkt weinig, maar is ruim voldoende voor de gekozen onderdelen. Het mooie aan dit lage vermogen is ook dat de voeding passief gekoeld is, wat het geluidsniveau in positieve zin beïnvloed.

linkReview @ SPCR

Score: 4OnbekendOptische drive Sony NEC Optiarc AD-7700S
Sony NEC Optiarc AD-7700S

Een optische drive wordt doorgaans nog wel op prijs gesteld zodat men nog makkelijk een filmpje kan kijken en software kan installeren. Gezien het compacte formaat van de behuizing is er een zogeheten slimline drive nodig. Voor wie echt een blu-ray-speler wilt is dit ook mogelijk, maar een slimline-versie hiervan heeft nog steeds een hoge prijs.

Score: 4.5OnbekendToetsenbord Enermax Aurora Micro Wireless
Enermax Aurora Micro Wireless

Hoe klein een systeem ook is, hij moet toch bestuurd worden. Hetzelfde toetsenbord van Enermax komt hier dan ook weer terug. Een compact formaat en een trackball zijn de belangrijkste eigenschappen.

€ 0,-Actuele totaalprijs:
ProductPrijsAct.Prijs
Moederbord Asus E35M1-I DELUXE € 146,91 Onbekend
Geheugen Kingston ValueRAM KVR1333D3N9/2G € 19,10 Onbekend
Harde schijf Samsung Spinpoint MT2, 1TB SATA-300, 8MB, 5400rpm € 79,50 Onbekend
Behuizing Antec ISK 300-65 € 68,39 Onbekend
Optische drive Sony NEC Optiarc AD-7700S € 23,50 Onbekend
Toetsenbord Enermax Aurora Micro Wireless € 57,43 Onbekend
Totaalprijs bij opstellen BBG € 394,83 € 0,-

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kunnen opgezocht worden het systeem te bekijken.

TV-tuners

Zoals je ziet zijn eventuele TV-tuners/kaarten niet meegenomen in de BBG. Goed advies op dit vlak is echter lastig omdat mensen op vele manieren televisie kijken. Naast analoog zijn er ook tal van digitale varianten, waaronder dvb-c, dvb-t en dvb-s. Ook ligt het nog aan je kabelaanbieder en besturingssysteem welke tuner het meest geschikt is. Op het forum zijn enkele topics te vinden waar ze onder andere dvb-s, dvb-t, dvb-c en iptv behandelen. Hier kan je advies vergaren over de aanschaf van de juiste tv-tuners.

Reacties (125)

125
122
92
4
0
16
Wijzig sortering
Het is een beetje de vraag of de BBG bedoelt is voor mensen die NU, en dan bedoel ik liever gisteren dan vandaag, een pc gaan kopen of mensen de mogelijkheid hebben nog een paar dagen/weken te wachten.

Wanneer het de bedoeling dat het "NU" gekocht moet worden is AMD in het voordeel omdat de hardware goed leverbaar is en ruim voldoende prestaties biedt. Heb je echter de mogelijkheid een paar dagen/weken te wachten op een goed SB bordje is Intel de betere keuze. Persoonlijk zou ik iemand aanraden een paar dagen/weken wachten en voor Intel gaan, meer prestaties en niet het gevoel dat je iets koopt dat al op zn retour is.
Misschien handig om bij de HTPC in het vervolg ook rekening te houden met SSD. In het geval dat de HTPC in combinatie met een server wordt gebruikt is de opslagruimte niet belangrijk en de reductie van geluid des temeer.
Een SSD in een Media Center is een heel slecht plan. Ik heb een OCZ Vertex 60GB in mijn Media Center gehad, en er wordt heel vaak (toen ook door mij) vergeten dat een Media Center met LiveTV continu aan het lezen/schrijven is tijdens het TV kijken. Omdat er continu beeld gebufferd moet worden gaat dat hard.

Voor een uurtje SD en HD ben je respectievelijk 4 en 8GB aan schijfruimte kwijt, en de prestaties van de SSD gingen na een maand dan ook al hard achteruit. De 'estimated lifetime' die de SSD aangaf lag op iets minder dan een jaar.

Dus ja, een SSD is stil, maar voor een Media Center (in ieder geval Windows Media Center) met LiveTV een slechte keuze. Tenzij je natuurlijk voor varianten met duurder geheugen gaat die wat meer write-cycles aankunnen.

Overigens is het verschil in snelheid minimaal in een Media Center waar je LiveTV op kijkt. De meeste tijd van kanaal switches zit hem in het tunen naar de juiste frequentie, en de DirectShow/MediaFoundation keten opzetten.
dan heb je je instellingen niet goed gehad,

het lijkt mij in ieder geval zeer duidelijk dat je bij het gebruikt van een 'media center os' zoals xbmc of een windows variant, op een ssd de home folder weg mapt naar een NFS FTP webdav of andersoortige remote locatie, en dat je je swap uitschakeld.

ik zou liever 2 a 4gig extra ram in m'n systeem nemen met een een ramdrive en een goede ssd dan dat ie hitte geluid en traagheid zou trotseren met een conventionele hdd.
Ik draai ook al weer een tijdje een 30Gb ssd in mijn media center. Ik heb daarnaast nog een 120Gb sata schijf zitten. SSD is puur en alleen voor het opstarten van het systeem (Windows met mediacenter). De 120 wordt gebruikt als opslag voor tv opnames. Ik heb tot nu toe geen performance issues gehad en ik heb toch echt twee tuners in mijn center zitten, waar ik geregeld tegelijkertijd zowel mee opneem als live tv kijk. Ik heb ook al een testje gedraaid met iptv op het systeem, maar het opnemen van 2 kanalen via netwerk plus nog 1 live kijken leverde geen problemen op.

Ik heb verder ook niet echt van die exotisch hardware. een 7750 AMD met 4 gig (Single module) werkgeheugen. Net als I-chat kan ik bevestigen dat je liever een SSD hebt dan een conventionele harde schijf. Mooie tv meubels staan niet echt bekend om hun ruimte, dus elke watt aan warmte ontwikkeling is ongewenst ;)
Dan neem je toch een USB stick of PXE netwerk boot?!
Een USB stick lijkt me niet handig, traag en volgens mij kun je nog steeds geen windows starten vanaf usb (en na alle verschillende media center software geprobeerd te hebben vind ik Windows Media Center nog steeds het plezierigst).

Meeste gebruikers zullen aan kant en klaar NAS in de meterkast hebben staan. PXE is dan geen optie.

Ik had een ssd in mijn HTPC en dat was een hele slimme zet. Snel maar vooral stil.
een USB-stick is inderdaad een afrader. ik heb mn HTPC / home servertje hier thuis een jaar op USB gehad (het OS: Ubuntu), maar ben daar nu vanaf gestapt.
Het systeem is vele malen sneller geworden, XBMC draait veel vloeiender, ik heb minder problemen met opstarten en uit de suspend wakker worden en het belangrijkster: het systeem is veel stabieler.
Mijn XBMC (openelec.tv) start gewoon van een SD kaartje. De database heb ik centraal op een andere computer staan en de thumbnail map heb ik ook via NFS op mijn server gemapt. Hoewel ik slechts 100Mbit heb (komt door een tissenliggende switch, htpc en server hebben wel Gbit) merk ik niet heel veel van eventuele vertraging.
Ik ben het er wel mee eens. Heb al een tijd een HTPC draaien en daar gaat zeer spoedig een SSD in. Heb de verschillen in boot tijd, reactie tijd van mediaportal etc. gezien en das zekers een aanrader! Bij mij komt er eentje van 30 of 40GB (ergens daar in de buurt) en dat lijkt me toch wel goed betaalbaar.

Een nas moet er nog komen. Heb nu alle data op de HTPC staan (in totaal 5,nog wat TB aan hdd's erin zitten en das toch wat minder praktisch...t word te warm, het maakt geluid (en ja ik heb de Ecogreen schijven maar je blijft ze horen) en de kast zit nu zo overvol dat ik heel erg me best moet doen als ik er iets in wil veranderen....
+1 een ssd was het eerste wat ik opmerkte als gemis bij de htpc. verder lijkt vooral de ITX versie enorm interessant.

een usbstick lijkt me echt geen optie omdat die dingen doorgaans best traag zijn en
sata >> CF adaptors lijken me ook niet echt de meest optimale optie en zelfs als je geen geld hebt / wilt uitgeven aan een ssd kun je beter een kleinere schijf inzetten.


voor het basis systeem zou ik sneller kiezen voor het 500 model, de kast en voeling zijn duidelijk beter, als je die 100 meer budget te veel vind, kun je ook eventueel het grotere beeldscherm achterwege laten of voor een goedkopere HD4650 kiezen.

ik ben wel blij met het idee dat beide systemen in principe dezelfde basis hebben zodat je uiteindelijk gemakkelijk kunt kiezen tussen de verschillende 'sterke' onderdelen uit beiden systemen, en dus duidelijker kunt zien waar je eventueel nog iets kunt bezuinigen. mijn ideale budget desktop houd in ieder geval het midden tussen beide systemen.
Ik zie de laatste tijd steeds vaker de ssd hardiscs gekozen worden in de pricewatch. Nou heb ik wel is gekeken naar wat deze dingen nou eigenlijk doen, maar ik kom er nog niet helemaal uit.
Goed, tis een snelle vorm van geheugen, om bijvoorbeeld windows en wat programma's op te zetten. Maar werkt dit dan ook in combinatie met een standaard hdd? Of moet je om voordeel te halen de spellen ook op de SSD zetten?
Het grootste voordeel van een SSD is de snelheid waarmee je toegang hebt tot de data op de schijf ten opzichte van een traditionele harde schijf volgens mij.
Omdat de prijs per Gb van een SSD vergeleken met een reguliere HDD vele malen hoger is zul je in de regel, tenzij budget geen belemmering is, beter moeten nadenken over wat je op de SSD zet en wat niet omdat je minder opslagruimte tot je beschikking hebt.

Een makkelijke / voor de hand liggende eis om te bepalen wat je wel op de SSD zet is naast je OS vooral de programma's er op te zetten die je het meeste gebruikt. In het geval je veel games hebt / speelt op je PC kan het prettig zijn om de die games op je SSD te zetten.
Het voordeel wat je hiermee behaalt, (mocht ik ernaast zitten dan mag iemand mij corrigeren) zal dan vooral te merken zijn tijdens:
- het opstarten van de game
- het laden van levels
Dat zal merkbaar sneller gaan dan op een HDD. Het voordeel echter voor een game die je voornamelijk online speelt zal daarentegen minimaal zijn omdat de laadtijden van een map/level bijvoorbeeld afhankelijk zijn van de (dedicated) server en het netwerk. Iets waar jouw lokale SSD of HDD veel minder tot geen invloed op heeft.

Je kunt dan een (relatief) goedkope HDD blijven gebruiken om de meeste data op te slaan aangezien de prijs per Gb veel lager is (1 Tb schijfje kost je nog geen 60 euro)

Ik adviseer je om eens op het forum wat te lezen, aangezien daar de meeste vragen over SSD's wel aan bod komen.
Het grote SSD topic ~ deel 7

[Reactie gewijzigd door schelling op 1 maart 2011 19:07]

Zelf heb ik als alternatief al een tijdje een 300gb raptor. Een kleinere versie zou ook erg goed zijn om als alternatief te gebruiken. Persoonlijk vind ik dat windows alleen hierdoor al vlot genoeg werkt.
Je merkt dat Windows een stuk sneller opstart en vloeiender loopt als het op een SSD staat. Daarnaast schijn je het in een programma als bijv. fotoshop ook echt te merken. In games is de winst beperkt, het laadt vaak net iets sneller, maar verwacht geen echte invloed op de FPS. Ik heb zelf de Intel Postville en daar mijn besturingssysteem, office, enzo opstaan, en de rest van de programma's staan op een conventionele schijf.
In de inleiding wordt gesproken over Sandy Bridge, maar net als robdebob88 mis ik deze ook in de best buy - nu alleen maar AMD systemen. Is AMD op dit moment sterker of is dit gewoon een toevalletje ;) ?
Bij het high end systeem wordt de Core i7 2500K als alternatief genoemd voor de AMD setup. Dat is een Sandy bridge variant.

p.s. de Core i5 2500K wordt bedoeld denk ik.
Volgens THG is AMD zeker niet sterker nu. Vandaag nog een artikel over.
http://www.tomshardware.c...6-1075t,review-32128.html

Vind het dan ook raar dat er alleen maar AMD systemen staan.
Dat komt waarschijnlijk door de prijs van de componenten.
Op het moment is AMD gewoon net ietsjes vriendelijker voor het budget dan intel/nvidia, waardoor je net iets snellere onderdelen hebt voor dezelfde prijs.
Waarom wordt er voor een AMD Athlon II X4 640 gekozen, en niet voor AMD Phenom II X2 555 Black Edition, waarbij je 2 cores kan unlocken? Bespaar je ook nog eens 10 euro en hij is sneller.
Er is niet met 100% zekerheid te stellen of de inactieve cores kan unlocken. Deze inactieve cores kunnen ook tot instabiliteit zorgen; iets wat niet iedereen wenst.
Anoniem: 372775
@kipppertje1 maart 2011 12:55
Wat Bolletje92 zegt. Geen 100% zekerheid.
Daarbij weet je wel 100% zeker dat je met de Athlon X4 640 ook heel erg leuk uit de voeten kunt als gamer.

Vorige week voor een goede vriend nog een Athlon X4 640 systeem in elkaar gestoken.
Ook toevallig met een ASUS Radeon 5770.

Werkelijk een top kaart voor het geld. Je kan er zowat elk spel op high mee spelen.

Dat was een iets andere configuratie.
Was een
AMD Athlon X4 640
4GB RAM
500GB Seagate Hybrid drive
Gigabyte bordje (neig toch meer naar Gigabyte ivm goede drivers)
1,5TB harddisk 7200 Spinpoint
Wat bollertje zegt. Tevens is de Phenom II x2 wel als alternatief genoemd.
En waar zijn de systemen met een Intel processor ? de i5 2500k en de i2700k zijn toch vele malen sneller, het lijkt wel alsof ze bij tweakers gesponderd worden door AMD, jammer hoor.

Maar het volgende budget systeem kan wel en lijkt mij sneller:
- Intel core I3-2100
- Asus P8H67-M pro
- Geforce GTX460-768 (draait in ieder geval beter dan de AMD 5770)
- samsung 1 TB 32mb-7200
- 2 gb Corsair DDR3-1333
- kast, keyboard, dvd
totaal ca 650,00 euro

Opzet van jullie lijkt erg oud en achterhaald, tevens zijn de cpu's en moederborden voldoende op voorraad. Zie het probleem niet om ook Intel mee te nemen.

[Reactie gewijzigd door callofduty op 2 maart 2011 08:50]

Alleen in het High-endgamesysteem kan er sprake zijn van een Intel processor, de rest heeft het budget er niet voor. In het high-endgamesysteem is hij mede niet gekomen door de problematiek met de Intel chipsets. De nieuwe B3 moederborden zijn nog niet verkrijgbaar. Intel mist dus net de boot voor deze BBG...
Ik zou graag willen weten waar bewezen wordt, dat Windows in zijn algemeen beter loopt met Intel voor hetzelfde geld. (want dat is de hoofd functie van de eerste 2 budget systemen)

(Bijv Winrar, wat downloaden (parren, rarren), internetten met GPU acceleratie (wat dus niet uit maakt of je nu in de toekomst Intel of AMD gaat gebruiken, etc.)

Bij de budget systemen gaat het niet om gaming en zijn de onboard GPU's krachtig genoeg voor het nodige "Youtube render werk" met de laatste Flash 10.2 driver.

[Reactie gewijzigd door sjanssen15 op 2 maart 2011 08:55]

Waarom word er in de HTPC eigenlijk gekozen voor een moederbord met een GPU, aangezien er nog een losse videokaart ingeplaatst word.
Een betere keuze lijkt mij de ASRock 870 Extreme3 (heeft USB 3 en FW)
En qua prijzen ontlopen ze elkaar maar een paar euro ...
Past wat lastig in dat kastje hè? Dus wordt er een mATX mobo gekozen, en zit de videokaart erbij om hd-audio te streamen, zoals in de tekst vermeld wordt.
Simpelweg om de reden dat er een mATX-moederbord vereist is. Er zijn maar weinig mATX-moederborden bij AMD die geen IGP hebben. Zoals in het artikel ook staat kan je in principe voor de goedkopere Asus 760G gaan, maar dan mis je USB 3.0 en de S/PDIF-uitgang.
High end systeem:

Processor: Geen high end gaming keuze:

http://www.tomshardware.c...ecommendation,2866-5.html

Intel SB I7 is trouwens 2600k, niet 2500k.

Geheugen: Value Ram, ook geen high end. Kleine meerprijs voor sneller geheugen.

SSD: De Intel is inmiddel toch wel oud en een stukkie minder snel dan een Corsair Force of Vertex 2 Sandforce model, wederom een budget keuze.

Voedind: Er wordt gekozen voor het MSI bord omdat "er met gemak extra videokaarten, geluidskaarten, enzovoort bijgeprikt kunnen worden" Gaat lastig worden als je in de toekomst een 2e 570gtx erbij wil plaatsen met 520 watt.

Alles bijelkaar genomen worden er toch veel concessies gedaan ivm de prijs waardoor het predicaat high end niet op zijn plaats is.
Anoniem: 372775
@KraKa1 maart 2011 14:14
Betreffende de Harddisk en het moederbord kan ik me er wel in vinden wat je zegt.

Betreffende de processor.
Processor: Geen high end gaming keuze:

http://www.tomshardware.c...ecommendation,2866-5.html

Intel SB I7 is trouwens 2600k, niet 2500k.
Toms Hardware Guide zal altijd voor intel blijven gaan. Dat is één intel propa kliek.

In de realiteit ga je zowel met de intel SB als met de AMD Phenom X6 beiden geen verkeerde kant op.
Ruimschoots qua prestatie., en je kan alles vloeiend op z´n max draaien.

Alleen de AMD oplossing is een stuk goedkoper.

Behalve de prijs die AMD vraagt die wel budget is. Is het een high end processor die ze leveren.
Qua opslag ook niet. De Vertex 2 is in principe niet veel nieuwer dan een Intel G2. Ze gebruiken zowat dezelfde onderdelen, alleen gebruikt de Vertex compressie. Dat kan voordelen hebben, maar ook nadelen. In werkelijkheid wijkt het niet zoveel af. Daarbij zijn de prestaties aanzienlijk lager geworden bij een 60GB Vertex 2, door het gebruik van 25nm nands. En je hebt ook nog eens kans dat je een rampmodel krijgt (maar de helft van het aantal channels in gebruik), waardoor je weer aan de slag moet om de SSD bij OCZ te ruilen.

Als het gaat om 64GB/80GB modellen is de Intel G2 een van de betere keuzes. Als het 100GB+ is, dan wordt het een ander verhaal.
Ik heb dus een 80gb intel postville en een corsair f120 SSD.

Nu ervaar ik de corsair toch als merkbaar sneller.
Anandtech is volgens jou dan ook Intel minded ?

http://www.anandtech.com/...0k-core-i3-2100-tested/20

De 2500k serie maakt gehakt van alle AMD's! Dat is wat ik zie. Verder heb je bij dit AMD plankje ook geen keuze voor SLI. Goed ? Ja, zeker. High-end ? Absoluut NIET!

Budget harddisk, geheugen, cpu, moederbord en een voeding die amper geschikt is voor een dikke CF/SLI opstelling. Sorry, maar dat is geen HIGH-END systeem in mijn boekje.
Wel een leuk game systeem voor een scherpe prijs, dat wel.

T.net weet het altijd net verkeerd te doen. 550 euro is te krap voor budget game systeem (wat ze daar doen, kan je ook met een 500 euro basis systeem, kortom een kompleet nutteloze config). Het medium systeem kan ermee door en het high-end is veels te goedkoop. Daar hoort minstens de snelste videokaart in van het rode of groene kamp.

Niet goedkoop? Nee, zeker. Dat is high-end ook niet. Aan highend hangt een prijskaartje.
Anoniem: 306185
2 maart 2011 13:01
Ik heb een kort praktisch vraagje. Ik ben geen tweaker maar kijk al maanden uit om een nieuw systeem te nemen. ik zou t liefst het budgetgame systeem nemen minus monitor,toetsenbord,muis,speakers. Dat komt dan zo rond 500e uit. Ik kan dit niet zelf in elkaar zetten maar als je naar de producten kijkt zijn er per bedrijf maar 4 producten max aanwezig. Voor mij is het dan moeilijk inschatten hoe ik deze compu inelkaar gezet krijg en bij welk bedrijf ik dat zou moet doen. Mis ik een optie of heb ik gewoon pech en moet ik maar een standaard compu bestellen voor hoger bedrag en minder goede spullen?

Thnx voor de reacties!
Optie 1: alles bij 1 winkel bestellen en het daar in elkaar laten zetten, maar dan wordt het duurder zoals je al gemerkt hebt.
Optie 2: even paar hoe-bouw-ik-een-pc filmpjes op youtube bekijken en het zelf doen. Is niet moeilijker dan Lego.
Optie 1: maar das dus t probleem geen een enkele winkel verkoopt al deze onderdelen zelf (of kijk ik met mijn neus?).. is er nog een andere optie hiervoor?
Optie 2: net even gekeken... ziet er wel doable uit maar vind risico wat groot dat ik t toch verpest aangezien ik niet echt technisch ben en ik meer van de see one-do one -teach one generatie ben.. en see one op internet is niet afdoende voor mij
Optie 1: De grotere winkels (alternate, informatique, salland etc.) hebben vrijwel alles of tenminste een even goed alternatief voor vrijwel dezelfde prijs. Alleen ben je een paar tientjes duurder uit door alles bij 1 winkel te bestellen. Het monteren vragen ze meestal 3-4 tientjes voor.

Optie 2: Nog een paar filmpjes kijken, kennis zoeken die het eerder heeft gedaan, stoute schoenen aantrekken, gewoon doen. Geeft ontzettend veel voldoening.
"Een dvd-spele is veelal een vereiste om Windows te kunnen installeren. Er kunnen met dit model ook nog dvd's gebrand worden, mocht dat noodzakelijk zijn."

Ja er staat een typfout maar daar gaat het niet om. Men beweerd dus dat je voor je Windows installatie een optisch device nodig heb, terwlijk je prima Windows 7 via USB stick kan installeren, beetje onzin dus... En er zullen ook genoeg gamers zijn die gebruik maken van Steam en dus geen optisch device nodig hebben!
Er staat toch ook 'veelal'? En als er geen andere computer tot beschikking is, wordt het ook lastig om die bootable USB stick te maken. Veelal zal Windows dan ook gewoon met een via de dvd-speler geïnstalleerd worden, al is het alleen maar omdat dat in het doosje zit als je het koopt.

[Reactie gewijzigd door eynickey op 1 maart 2011 09:35]

Anoniem: 292366
@noodel19881 maart 2011 09:26
Nou dan neem jij een van de systemen en laat je die 15 euro voor die optische drive weg. Jij blij

Ik mis toch wel een leuk Sandy Bridge systeempje :/
Is hierboven prima uitgelegd waarom daar niet voor gekozen is. Dat laat je natuurlijk vrij om er zelf wel een SB systeem van te maken.

Ik ben de discussie een beetje zat, de 1 kiest voor SB, ondanks de problemen met de SATA 300 poorten, de ander kiest om deze reden voor AMD. Ieder zijn eigen keus. Ik vind het een prima BBG en een beetje tweaker kan zelf wel spelen met de opstelling.
Mee eens, laten SB nog een bekijken mei, misschien zijn ze tegen dan wat beter geïntegreerd. En dan nemen we direct een 3gen SSD mee.

Ik vind de budgetgamesysteempjes best wel leuk. Dit zijn prima systeempjes, zeker voor hun geld. Waar de hele BBG toch om draait?

Ik vind de pc versie altijd veel boeiender dan de laptopversie om de andere maand, ik stel voor in april terug deze te maken :P

[Reactie gewijzigd door Joindry op 1 maart 2011 10:14]

Precies. Het zijn prima systemen en zeker als je ziet wat je ervoor moet betalen. De ontwikkelingen gaan zo snel dat de BBG van de ene maand, de volgende maand alweer verouderd kan zijn.

De BBG draait ook om de beste prijs/kwaliteit verhouding voor de, op dat moment, verkrijgbare hardware. Dat er nu een AMD in de BBG staat vind ik prima te verantwoorden, doordat de problemen met de SB chipset op dit moment actueel is en voordat de nieuwe moederborden goed verkrijgbaar zijn, ben je zo anderhalve maand verder.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee