Door Arnoud Wokke

Redacteur

CES: Hands on Android 2.4, Gingerbread reloaded

Tot slot

Toegegeven, deze hands-on is beperkt in concrete informatie over wat Android 2.4 zal gaan bieden. Er zijn waarschijnlijk enkele nieuwe functies, het systeem voelt sneller aan en verder blijft veel hetzelfde. En o ja, het heet opnieuw Gingerbread.

De Android 2.4-firmware op het prototype van de Xperia Arc was dan ook lang niet final. De eigenaar van de telefoon claimde dat het een testversie was die nog niet alle functionaliteit had. Desondanks is er wel aan af te lezen, wat de volgende stap voor Android zal zijn.

Wat nu rest is het wachten op de aankondiging van de nieuwe Android-versie. Dat zal vermoedelijk snel komen, maar de kans lijkt klein dat Google de CES deze week aangrijpt voor die mededeling. Wie nieuwsgierig is, zal dus moeten wachten totdat Google officieel iets loslaat over Android 2.4.

Reacties (38)

Wijzig sortering
"per ongeluk"... ik wantrouw deze lekacties van fabrikanten altijd. Het heeft succes... wij Tweakertjes zijn weer volop nieuwsgierig aan het lezen. ;)
Uiteraard bestaat de kans dat het niet per ongeluk is, maar ik denk in dit geval dat het wel echt per ongeluk was. En wel om de volgende redenen:

1. De beste man was niet van Google
2. De beursmedewerker die het toestel gaf behoort zelfs tot geen enkel bedrijf in de telecombusiness en had de telefoon een dag in gebruik. Hij wist niet dat er iets abnormaals mee aan de hand was en dacht zelfs aan een defect toen ik zei dat het 2.4 was.
3. De software op het toestel was met een snelle blik niet te onderscheiden van 2,3 - en dus moet je het toestel aan iemand geven die Android goed kent om dit bewust te lekken
4. Google gaat op de CES Honeycomb teasen of presenteren. Daarbij is publiciteit voor een nieuwe Gingerbread niet handig, vanuit pr-oogpunt.

Ik heb de afgelopen jaren veel te maken gehad met controlled leaks; dit was of een uitstekende acteur met een goed vooraf gecontoleerd lek of het was echt toeval :)
2. De beursmedewerker die het toestel gaf behoort zelfs tot geen enkel bedrijf in de telecombusiness en had de telefoon een dag in gebruik. Hij wist niet dat er iets abnormaals mee aan de hand was en dacht zelfs aan een defect toen ik zei dat het 2.4 was.
Hoe komt die persoon dan aan een prototype Xperia Arc?
Uit dat oogpunt geloof ik ook niet in "per ongeluk".
Een prototype vraagt immers om aandacht en was het imho slechts een kwestie van tijd.
Gratis marketing nog wel! Heel slim weer van Google.
+1Anoniem: 230001
6 januari 2011 09:27
Het zou leuk zijn wanneer Google eens stopt met al die updates en het gewoon eens per jaar doet. Ik kan me voorstellen dat het eens een keer tegen hen gaat werken, je koopt een nieuw toestel en vervolgens heb je binnen een paar maanden al het idee dat je toestel achterloopt.
Of zorg er dan voor dat de nieuwe versies ook meteen binnen te halen zijn door iedereen, wat helaas moeilijk zal zijn door al die schillen die er overheen gaan. Een Google foon is niet echt een alternatief vanwege de hoge prijs. Google had bij de introductie van Android (achteraf gezien) gewoon moeten zeggen dat de schil die een fabrikant er over legt prima is, zolang de nieuwste versies van Android zonder problemen binnen te halen zijn. Of de fabrikant verplichten binnen bv 3 maanden de update te verzorgen als er een schil overheen ligt.
de nieuwste versies van android zijn toch ook zomaar binnen te halen of zie ik dat verkeerd?

ik krijg op mijn desire gewoon elke x een bericht dat er een update is...
maar aangezien sommige mensen nooit internet aan hebben staan is het logisch dat hierdoor de telefoon niet geupdate wordt..

en als ze het eens per jaar gaan doen loop je dus een jaar lang met bugs in je telefoon
ik druk liever een x op de update knop dan dat ik problemen heb met mijn telefoon.
en de schil die er over heen ligt heeft weinig met de android versie te maken volgens mij? dat is gewoon fabrikant gebonden..
Nee, de fabrikant moet de nieuwe android-versie geschikt maken voor je mobiel, en dan naar je 'verzenden'.
Als je een toestel hebt met een 'kale android versie', zoals de Nexus, kan de fabrikant dat redelijk snel.
Maar in jouw geval bijvoorbeeld, moet HTC de hele Sense-software ook nog weer aanpassen op deze Android-versie.
Als de fabrikant er dan voor kiest om dat te doen, duurt het nog wel een hele tijd voordat hij uiteindelijk op je toestel staat...
De schil is niet het probleem, het probleem is dat fabrikanten voor iedere versie van Android een build moeten maken met drivers voor specifieke hardware.

De grootste ontwerpfout van de Android (en IOS en Windows Mobile ook) is dat de drivers in de OS-build ingebakken zitten. De drivers zouden los gedistribueerd moeten worden zodat je gewoon altijd een nieuwe versie van Android kan installeren zonder afhankelijk te zijn van de fabrikant.

De schil, buiten de default Android-schil, is ook niet iets wat in de OS-build moet zitten. Een alternatieve schil is gewoon een applicatie die je naar keuze apart kan installeren.
Zou niet zo'n probleem zijn als HTC / Sony / Samsung / LG de drivers, oftewel een linux kernel versie die deze bevat, gewoon ook als open source materiaal zou verspreiden.

Maar dat doen ze niet.
Zo hebben veel mensen op bovenstaande merken telefoons al 2.3 en 2.3.1 draaien, ondanks dat deze nog niet uit zijn, met deels bijgewerkte kernels. Met alleen als gevolg dat sommige zaken die nieuwere drivers nodig hebben, dus niet goed werken. Zo heeft een HTC Desire die enkel met 2.3.1 kan werken, involledige shader support en werkt de videocamera niet. De HTC Desire HD heeft weer heel andere problemen, daar werkt b.v. bleutooth niet optimaal meer en doet a-gps het niet.

Het wachten is dan dus op de fabrikant, hoewel het porten van b.v. drivers van een Nexus One voor de Desire waarschijnlijk een uitkomst kan bieden.
je koopt een nieuw toestel en vervolgens heb je binnen een paar maanden al het idee dat je toestel achterloopt.
Daar ligt het probleem, bij de gebruiker en niet bij google ;)

[Reactie gewijzigd door blouweKip op 6 januari 2011 12:07]

Tot hoeverre krijgen mensen nu met android phones updates naar de nieuwe versies? Ze gaan wel belachelijk snel met de versie nummers, koop je nu een toestel loop je over een maand of 2 al weer 2 versie achter.
Valt wel mee hoor, ik kreeg in September m'n 2.2 update op de Desire, we zijn nu 4 maanden verder en 2.3 is nog niet uit.

Beetje overtrokken vind je niet?
Tja, je kan een google telefoon kopen, dat zit je op de eerste rij.

Of je kan wat men van de google telefoons kopieerd van xda plukken en zelf op je toestel zetten.
ben ik de enige die nu weer een beetje hoop krijgt op een vervolgupdate voor de x10?
Ik verwacht eerder een hardware-update dan een software-update voor de X10i :)

Het zou daarentegen wel erg stoer zijn als de Arc straks 2.4 krijgt ipv 2.3. Dan zou SE eindelijk eens een van de eerste zijn met 2.4. Dat zou een flinke stap voorwaarts zijn ivm het updatebeleid van de X10i
Zou inderdaad wel eens tijd worden dat ze bij de release een actuele versie gebruiken.
Het had allemaal niet zo'n grote ramp geweest als de X10 gewoon netjes 2.0 mee kreeg.

Maar goed, Sony kennende, zal de Arc wel pas ergen Q4 2011 komen, als alle toestellen alweer naar 2.5 of 3.2 of wat dan ook gaan. T.o.v. Sony heb ik echt een "eerst zien, dan geloven" houden ontwikkeld. Veel langer meegaande spullen van hen, zoals tv's, mp3 spelers, audioapparatuur koop ik graag, maar cutting-edge tech zijn ze niet zo goed meer in de laatste jaren.
Ja, dat denk ik wel ja. O-)
"Per ongeluk" ja. Nog even voor de officiële aankondiging wat extra marketing ;).

Ik vind het wel vreemd dat Google de tablet/mobiel versie zo gescheiden houd. Nou kan ik me voorstellen dat de tablet versie om een andere aanpak vraagt maar konden ze dat niet gewoon afvangen met een configuratie instelling "Mobile/tablet" ? Nu zie je vooral 2 versies die behalve het versienummer veel hetzelfde gaan bieden, hoogstens met een iets andere UI.

Ik ben wel blij dat ze eindelijk weer wat aan Google talk doen :). Hopelijk dat videobellen ook in deze versie zit, dat is zeker een fijne toevoeging. (Het zou alleen wel fijn zijn als de downloadbare PC versie ook ooit eens een update kreeg :/ )
Inderdaad, de Talk versie op de PC mag ook wel eens een update krijgen, videochatten bijvoorbeeld
Komt er allemaal wel in :) gewoon ff wachten hehe
Misschien hebben ze dit wel expres gedaan, maar dan alsnog hebben ze mij als simpele consument helemaal gek gemaakt!
Ik ben echt steeds meer blij met mijn Android!
Nou kan ik me voorstellen dat de tablet versie om een andere aanpak vraagt maar konden ze dat niet gewoon afvangen met een configuratie instelling "Mobile/tablet"
Omdat het verschil tussen een tablet en een telefoon meer dan cosmetisch (grootte scherm) is. Zo zal er waarschijnlijk een zwaardere, soms dubbele, processor inzitten, verschillende peripherals (een groot toetsenbord zal een tablet eerder gebruiken), batterijtijd is minder belangrijk, worden ondersteund etc.

Je kan dit idd in dezelfde development branch doen, maar is het handiger om die twee gescheiden houden. Ubuntu heeft ook desktop, server en netbook versies. Ik denk dat apple ook gewoon inhouse iOS voor de iPad, AppleTV en de iPhone (en miss. zelfs ook nog de iPod touch) gescheiden houdt.
+1Anoniem: 244216
6 januari 2011 08:50
Ik ben er eigenlijk niet helemaal van overtuigd dat het echt om Android 2.4 gaat. Ik zag aan de achterkant van de arc die ik in handen heb gehad iets dat leek op een extra microfoon, zoals ook de Nexus One heeft. Wat dat betreft zou noise reduction geen softwarematige feature zijn en dan dus ook niet bij 2.4 horen.

Wat animaties betreft zou het kunnen zijn dat Sony Ericsson er zelf animaties ingebouwd heeft. Dit gebeurt ook in custom roms. En qua snelheid is het erg moeilijk om in te schatten hoe snel een toestel nou daadwerkelijk is zonder direct te vergelijken.

Ik wil niet zeggen dat het 100% zeker níet om een nieuwe Androidversie gaat, maar ben gewoon nog niet overtuigd.
Ik viel bijna van mijn stoel toen ik dit las.
Ik zit met mijn x10 mini pro net op 2.1 en nu zou SE als een van de eersten met 2.4 komen, waar zijn alle zekerheden in het leven naartoe?
Ondanks alle miserie die X10 gebruikers al hebben gehad met updates ziet die SE Arc er toch weer verdorie goed uit en met een up-to-date versie van android erop begint het alweer te kriebelen.
Proficiat aan de aandachtige tweakers op de ces.
Misschien is het een goed idee om eens een android geschiedenis overzicht te maken met ook een vooruitblik over wat ons nog allemaal te wachten staat.
Hype maken om nix...

Dit is een oude test ROM...
Ditzelfde gebeurde bij de Acer Liquid.
Test roms hadden Android 2.0 Donut erop,
En opeens werd het Android 1.6 Donut....

Got to love Google's last minit changes.
Dat zou ik niet meteen zeggen, vorge maand was dit al een gerucht, en het lijkt dus te kloppen:
http://androidandme.com/2...d-2-4-in-february-at-mwc/
Honeycomb is the name for Android 2.4, not 3.0 like we have been reporting. The target release date for Honeycomb is February, around the time of Mobile World Congress.
Release op de MWC dus in februari :)
Snap niet wat dat hiermee te maken heeft....

2.4 is nu dus 2.3 geworden.

Google denkt altijd vooruit.

Bv Android 1.6 was eerst 2.0, maar ze vonden dat het niks groots bracht...
Dus daarom her-nummerd naar 1.6.

Ze kijken naar de waarde wat het meebrengt.
Aangezien 2.3 zelfde is als 2.0, 2.1, 2.2 alleen wat extratjes aanbrengt...
Is het geen Major update.

Daarom krijgen de tablets 3.0, dat is een major update ;)
En dat baseer jij op één zelf bedachte gebeurtenis?
Waarom kom je niet met een bevestigende bron? Waarom kan ik er niks van vinden op internet?

En dan nog, na 1.6 is 2.0 toch als nog uit gekomen?
Dus na 2.3 kan nog steeds 2.4 komen ;)

Jouw verhaal kan best waar zijn, maar het is te slecht onderbouwt om het voor waar aan te nemen, het 3.0 voor tablet verhaal is een stuk beter onderbouwt.

Dus zou je nog wat bronnen willen aandragen?
Ik kan zoiets bevestigen door vertrouwelijke documenten online te gooien.
Of wat test roms lekken / online gooien.
Maar dat gaan we natuurlijk niet doen...

Maar de mensen die actief zijn in de mobiele wereld kennen mijn Nickname en weten dat alles wat ik zeg, een heeeeeel vertrouwelijke bron achter zit.

Ja natuurlijk komen de andere versie nummers nog uit, maar hoogstwaarschijnlijk niet onder hetzelfde naam.... en dat is wat ik duidelijk wil maken. Dit is een hype om nix....

1.6 donut was eerst 2.0 donut... 2.2 froyo was eerst 2.5 froyo...
Dit is dus niet een keer voorgekomen maar meerdere keren.
Dit zowel bij Acer als bij HTC (Ik doe toestellen testen), dus waarom niet Sony Ericsson.

Het zijn Googles last minit wijzigingen.
2.0 naar 1.6 was 2 weken voor release gewijzigd.
2.5 naar 2.2 was 1 maand voor release gewijzigd.
het is ook altijd Xmoo met de laatste nieuwtjes... wanneer ga je als journalist aan de slag :D

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee