Door Dimitri Reijerman

Redacteur

2010: nas en mediaspeler groeien naar elkaar toe

23-12-2010 • 09:00

44

Multipage-opmaak

Nas in opkomst

In 2010 waren networked attached storage-apparaatjes meer dan ooit in trek bij de Nederlandse consument, terwijl dergelijke opslagsystemen voorheen vrijwel uitsluitend door zakelijke gebruikers en kapitaalkrachtige tweakers werden aangeschaft. Hoe komt het dat het 'nasje' dit jaar zoveel terrein heeft gewonnen?

Er zijn meerdere oorzaken. Allereerst zijn de gebruiksmogelijkheden van een nas enorm toegenomen en met name voor consumenten interessanter geworden. Zo kan iemand via een webinterface thuis of op afstand bestanden downloaden via een geïntegreerde bittorrent-client. Ook een usenet-client voor het binnenhalen van files uit nieuwsgroepen is gemeengoed aan het worden.

Ook toepassingen waarvoor normaliter een account bij een hostingaanbieder nodig is, kunnen tot op zekere hoogte door de nieuwste nas-systemen worden uitgevoerd. Door de webserverfunctionaliteit kunnen consumenten op een nas hun eigen site hosten, en in veel gevallen is ook een mysql-databaseserver aanwezig. Voorwaarde is uiteraard wel dat er een voldoende snelle internetverbinding beschikbaar is.

Functionaliteit die niet standaard beschikbaar is, kan bij sommige nas-systemen alsnog worden toegevoegd. Zo biedt Qnap het QPKG-platform, waarmee allerhande opensource Linux-applicaties aan de nas toegevoegd kunnen worden. Voorbeelden zijn het bloggingplatform WordPress, mediaserversoftware Twonkymedia, e-commerce-platform Magento en het web-besturingssysteem eyeOS.

Een andere reden voor het succes van de nas zijn de gestaag dalende prijzen voor magnetische opslag. Kostte een 3,5"-harde schijf van 1TB een jaar geleden nog circa 100 euro, inmiddels kan voor hetzelfde geld een 2TB harddisk worden gekocht. Ook 2,5"-schijven bieden steeds meer opslagcapaciteit; de prijzen zijn gedaald tot minder dan 10 eurocent per gigabyte.

De honger naar meer opslagcapaciteit is eenvoudig te verklaren met de opkomst van steeds snellere internetverbindingen en de populariteit van p2p-diensten en het downloaden uit nieuwsgroepen. Ook genereren consumenten zelf steeds meer content, zoals digitale foto's en video's.

Maar nas-systemen hebben nog meer voordelen. Zo is data niet alleen via het netwerk te benaderen, gebruikers kunnen ook eenvoudig backups maken van desktop-pc's en laptops. De ondersteuning voor raid-configuraties zorgt daarbij voor extra veiligheid.

Tenslotte speelt een rol dat de hardware, en dan met name de gebruikte processors, steeds krachtiger wordt, terwijl de prijzen dalen. Desondanks daalt het energieverbruik van de moderne chipsets, waardoor het veelal goedkoper is om een nas 24/7 te laten draaien, dan om een pc dag en nacht aan te laten staan.

Nas-systemen zullen naar verwachting ook in 2011 als zoete broodjes over de toonbank gaan en de diversiteit van de beschikbare modellen zal verder groeien. Daarnaast kunnen fabrikanten zich onderscheiden door hun software nog gebruiksvriendelijker te maken en door het ontwikkelen van nieuwe functies.

QNAP TS-439 Pro II+ Turbo NAS

Mediaspelers worden slimmer

Het ideale verlengstuk van een nas-systeem is een mediaspeler. Een opslagserver is natuurlijk niet noodzakelijk: we kunnen audio, video en foto's immers ook op andere opslagmedia, zoals usb-sticks en usb-schijven, opslaan. Daarnaast is ook het internet steeds vaker een bron van vermaak die via mediaspelers is te ontsluiten.

Als we de trends van 2010 bekijken, dan valt op dat er heel wat mediaspelers met geïntegreerde harde schijven zijn uitgebracht. Voorbeelden zijn de onlangs verschenen WD TV Live Hub, de HD-Horizon Bollo Portable en de Popcorn Hour A-200. Interne opslag heeft uiteraard als voordeel dat een netwerkverbinding niet strikt noodzakelijk is en dat de mediaspeler met mediabibliotheek en al eenvoudig kan worden meegenomen.

Verder zijn steeds meer mediaspelers uitgerust met esata-aansluitingen. Dat is een prettige ontwikkeling, want het vullen van een interne harde schijf gaat aanmerkelijk sneller dan via een usb-aansluiting of de ethernetpoort. Wat we tot nu toe nog weinig zijn tegengekomen, zijn mediaspelers met een usb 3.0-aansluiting: alleen de Asus O!Play HD2 is ons bekend. Naar verwachting zal daar in 2011 verandering in komen, wanneer de rapste usb-variant de rol van dominante standaard van usb 2.0 overneemt.

Een belangrijke interface voor mediaspelers is uiteraard de verbinding met het netwerk. Voor vaste netwerkverbindingen zien we dat sommige mediaspelers een gigabit-ethernetaansluiting hebben, maar er wordt nog maar zelden geprofiteerd van de hogere doorvoersnelheden. De huidige processors in mediaspelers zijn daarvoor nog onvoldoende krachtig; ook hier geldt dat het alleen een kwestie van tijd is voordat de snelheden hoger worden.

In 2010 zagen we ook de introductie van de D-Link Boxee Box. Deze mediaspeler valt op doordat de software grotendeels is gebaseerd op het opensource mediacenterpakket XBMC. Deze software is sterk gericht op het afspelen van online content en is bovendien door de opensourcegemeenschap relatief eenvoudig uit te breiden. Hoewel de eerste firmwareversie bij sommige gebruikers nog vraagtekens over de kwaliteit opriepen, lijkt Boxee de grootste bezwaren van deze nieuwkomer weg te kunnen nemen met nieuwe firmware-releases.

Voor 2011 verwachten we dat mediaspelers zich van de oudere modellen zullen onderscheiden met de mogelijkheid om 3d-videocontent af te spelen. Daarbij hoort de komst van een hdmi 1.4-aansluiting. Uiteraard zal deze ontwikkeling sterk afhangen van de opmars van 3d-televisies.

We denken ook dat het onderscheid tussen de A-merken en de minder bekende spelers zal groeien omdat de 'grote' firma's zich zullen richten op kwalitatief betere software. Dat zagen we onder andere al bij de WD TV Live Hub, waarbij Western Digital opmerkelijk veel aandacht aan de firmware heeft besteed.

Boxee Box

Nieuwkomers: Google TV en Apple TV

Twee mediaspelers en -platformen die al wel in de Verenigde Staten beschikbaar zijn, maar in Nederland en België nog moeten uitkomen, zijn de Apple TV-speler en Google TV. Het platform van Google is onder andere te vinden in enkele televisies en een blu-ray-speler van Sony, en in de Revue-settopbox van Logitech. Apple brengt in de VS onder de naam Apple TV ook een settopbox uit.

Hoewel nog onbekend is wanneer Google TV in Europa zal opduiken, is al wel duidelijk dat het op Android gebaseerde platform vooral gericht is op het zoeken en afspelen van online videocontent. Hoewel Google met diverse partijen in de VS overeenkomsten heeft gesloten, hebben de grote commerciële netwerken Google TV juist geblokkeerd. De vraag is dus of Google TV zijn platform, dat volgens critici nog niet helemaal af zou zijn, weet te polijsten en of de internetgigant de landelijke tv-zenders toch achter zich kan krijgen.

Ook interessant is de vraag of Google TV naast Sony ook andere tv-fabrikanten voor zich weet te winnen. Dit zou mogelijk tot gevolg hebben dat het aantal internetinterfaces en -schilletjes die elke fabrikant op de markt brengt, verder zal afnemen. Dit is niet alleen goed nieuws voor tv-kijkers - er ontstaat immers een breder en dus vermoedelijk interessanter platform - maar ook voor contentaanbieders zouden er nieuwe afzetmogelijkheden ontstaan. Volgens geruchten zal Toshiba al in januari toestellen met Google TV op de CES aankondigen.

Apple pakt de mediaspelermarkt anders aan. Dit bedrijf wil met Apple TV vooral vod-diensten aan zijn klanten te slijten en het aanbod is nog relatief beperkt. Wel kan iTunes worden gebruikt om lokaal opgeslagen content af te spelen. Verder is opvallend dat het Apple-kastje geen 1080p-video's kan weergeven, maar daar komt te zijner tijd ongetwijfeld verandering in.

In de Verenigde Staten zal het in 2011 spannend worden hoe de traditionele aanbieders van televisie, zoals kabelbedrijven en satellietaanbieders, de opmars van iptv tot staan willen brengen. Onder andere de Amerikaanse kabelaar Comcast wordt er van beschuldigd zijn netwerk doelbewust vol te laten lopen om zo bedrijven als Netflix te kunnen dwingen om voor extra capaciteit te betalen. Bedrijven lijken vooralsnog weg te komen met een dergelijke houding, omdat in de VS nog steeds niets wettelijk is geregeld rondom netwerkneutraliteit.

Apple TV

Reacties (44)

44
44
34
7
0
5
Wijzig sortering
Om heel eerlijk te zijn mis ik in dit verhaal inderdaad een behoorlijk media verhaal, jullie geven zelf al aan: mediaspelers en NAS. Waar ik dan zelf aan denk is dit:

• NAS als centrale opslag van media
• DLNA afspelen over TV's
• UPnP toegang tot media
• Telefoontjes en andere toestellen die hier ook mee synchroniseren (zei het via een tussenstation als Mediaplayer)
• In je hele huishouden én onderweg altijd al je media bij je hebben.

Het klinkt als een utopie, maar bij mij thuis is het werkelijk. De Bravia TV speelt alles van mijn NAS af die zo'n 4TB aan films en series heeft, en de XBMC speler doet het ook. Ga ik een tijdje weg en wil ik het mee hebben? Telefoontje op USB knallen en Windows Media Player laten transcoden. Of nog beter: gewoon telefoontje op WiFi zetten en alle series mee nemen (hoewel 720P beetje overtrokken is op 800*480, converten heeft meer zin dan want je neemt meer media mee).

Ik loop alleen zelf tegen de volgende problemen aan:
• DRM... héél veel blurays hebben DRM, en TV series zijn eigenlijk nergens ook zo te vinden, laat staan het meer niche spul wat ik graag kijk (zoals Stargate Universe, wat bijvoorbeeld gecancelled is vanwege weinig viewers. Jammer. IK had graag "viewer" geweest). Ik kan dezen dus niet zomaar op mijn NAS zetten en meenemen, ondanks ik ze in mijn bezit heb. Star-Trek 2009 heb ik dus gedownload en de originele bluray zit nog in het plastic.
• Streaming... Begrijp me niet verkeerd, streamen is leuk, maar daar kan ik toch geen eigen collectie mee bouwen?

Ik denk dat de industrie de volgende problemen heeft:
• Fragmentatie van standaarden: DLNA en UPnP zijn MOOI. Ik ben gewoon PISSIG op Apple dat ze weer hun eigen verhaaltje moeten verzinnen en er megadure licenties voor gaan vragen. Ga dan in de DLNA council zitten en draag je eigen aanvullingen bij!
• De content industrie is alleen gezamelijk bezig met aanklagen, andere dingen kunnen ze NIET gezamelijk: content aanbieden. Er is een systeem wat volledig open en vrij is, en wat compleet platform onafhankelijk is. We noemen het "WWW". Het is vaak een combinatie van HTML en Javascripts, met een of ander downloadprotocol. Ga dat "netwerkje" van advocaten en contacten bij elkaar nou eens gebruiken om met z'n allen om de tafel te zitten, en flans wat in elkaar á la iTunes ZONDER iTunes, met gewoon een webpagina met downloadlinks, bij voorkeur met een leuk betaalmodel er achter. Bied de KWALITEIT van illegale downloads aan (geen ladingen demo filmpjes, geen DRM, gewoon een filmpje met een lading subtitle bestanden, of embed ze er in via een containerformaat als MKV), op een LEGAAL platform. Download platformen bestaan al, maar ze zijn vaak studio specifiek, of het is iTunes, wat een applicatie is. In deze cloud-tijd is een applicatie natuurlijk not-done, zoals Steve Jobs al zei: het web is de toekomst. Mekkeren de heren content industrieën over server capaciteit? Ga maar eens met de heren van Blizzard praten. Die gebruiken een leuk platform voor hun content distributie... hint: Het is niet zo fout...
Ze moeten eigenlijk eens verder kijken dan alleen DLNA, DLNA is namelijk zwaar ruk en een stuk trager dan b.v. NFS ondersteuning.

Ik heb zelf b.v. een SAMSUNG UE46C7700 Led tv met DLNA ondersteuning echter mis ik gewoon nfs verbindingen naar mijn QNAP TS 509Pro. mkv wordt b.v. wel ondersteund via externe usb, maar over DLNA is het gewoon zwaar ruk.
Ik speel mijn audio video dan ook hoofdzakelijk af via mijn popcorn c-200 en M-6500A.


Ik denk persoonlijk "mits ze het goed aanpakken" dat mediaspelers weleens compleet kunnen verdwijnen. Als je TV voorzien is van mediaspeler software met een brede ondersteuning aan formaten en protocollen heb je immers geen extra apparaat nodig. Dit scheelt niet alleen in de stroom rekening, maar is ook nog eens beter voor het milieu :)

Uiteindelijk zie ik de TV nog het centrale apparaat worden binnen een woonkamer waarmee alles straks kan. Als ik b.v. nu al naar de mogelijkheden kijk van mijn TV op de slechte netwerk ondersteuning na (FOEI SAMSUNG!! VOEG NFS ONDERSTEUNING NU EENS TOE!) kun je al wel:
- skype (ter vervanging van bellen)
- instant weeroverzicht via plugins
- internetten
- youtube
- Externe HDD aansluiten met je video, audio en foto content en weergeven/ luisteren
- mini games
- sateliet, kabel en streaming video ondersteuning
- 3D

Toekomst muziek:
TV met aanboord:
- volwaardige console
- mediaplayer
- volwaardige netwerk beheer / ondersteuning
- nmt zou super zijn of b.v. xmbc erin
- bellen
- TV kijken
- internetten
- Domotica (alles binnen je huis aansturen via je TV en als extra een remote)
Echter dient de TV wel internet onafhankelijk te blijven!

We zullen zien wat de toekomst gaat bieden, echter zie ik op den duur dus geen toekomst meer voor losse mediaspelers. Daarbij komt ook dat steeds meer en meer apparaten zelf al media speler software aanboord hebben:
- blu ray spelers
- satelietontvangers
- kabel ontvangers
etc..

Multifunctioneel is dan ook het keywoord in deze denk ik
Ik hoop niet dat mediaspelers verdwijnen. Zelf ben ik voorstander om meerdere apparaten te gebruiken, net zoals met een hifi installatie. Wil je een betere cd speler, geen probleem.

De nas is voor een veilige storage voor documenten en multimedia met een software sausje voor beheer en configuratie.
TV voor de normale analoge/digitale zenders van welke kabelboer dan ook.
De multimediaspeler is de spin in het web naar de tv, hifi en evt. andere apparaten, het zou mooi zijn dat er een tweede beeldscherm aansluiting op zit zodat je niet altijd de grote TV aan hoeft te zetten.
Laten de fabrikanten maar fatsoenlijke standaarden maken zodat alles goed met elkaar samen werkt.

Een combinatie van tv en multimediaspeler zie ik niet zitten. Als de software van het multimedia gedeelte niet bevalt dan moet je een nieuwe tv kopen of toch weer een aparte speler. En de tv gaat denk ik langer mee dan het multimedia gedeelte.
Ook ik heb twijfels bij het (in mijn ogen onjuiste) beeld wat dit artikel schetst. Wellicht dat Tweakers.net haar eigen Pricewatch als bron heeft gebruikt om te concluderen dat er meer NAS boxen zijn verkocht?

De beschikbare cijfers van o.a. GfK, Context en IDC laten een heel ander beeld zien.

Wanneer je b.v. kijkt naar : deze Context cijfers dan zie je dat er een duidelijke neerwaartse trend aan de gang is.
Unit sales of Network Attached Storage (NAS) devices with two or more bays in Europe's top three economies saw their first year-on-year sales decline of 2010 in October, when sales dropped 8.3% compared to October 2009. This is attributed to a significant weakening of the French and UK NAS device markets, both down over 20% on last year.
Met name in het laatste kwartaal is duidelijk te zien dat de grote markten in EMEA duidelijk slechtere cijfers laten zien dan 2009. Marketshares nemen gestaag af.

Wat wel het verhaal is, is dat de ASP afneemt waardoor grotere capaciteiten als 4TB & 8TB een grote vlucht lijken te nemen. An sich is dit erg logisch te noemen daar in FY10 t.o.v. FY09 de prijs per Gb enorm is afgenomen.
Dit gaat alleen over de NASsen met twee of meer bays. Heel veel goedkopere cinsumenten NASjes hebben er nog maar een omdat meer ipslag ruimte simpelweg niet nodig is. 2tb is immers meer dan genoeg als "fileserver"
Een NAS zie ik alleen maar als een apparaat om data centraal op te slaan zodat het voor alle gebruikers en apparaten binnen het netwerk altijd op te vragen is. Een mediaspeler lijkt mij slechte 1 van de apparaten waarmee je de data opvraagt. Snap het nut van naar elkaar toegroeien van deze apparaten niet.
Dat valt wel mee. Mediasplers hebben ook algauw een opslag ruimte van 1 a 2 tb. En dan kan er nog een externe schijf worden aangesloten. En ze werken in veel gevallen ook draadloos. Dus geen kabels nodig, wat met een NAS niet echt handig is aangezien snelheid belangrijk is.
Eigenlijk herken ik me totaal niet in het artikel. Alhoewel ik best geloof dat mediaspelers en NAS-sen meer verkocht worden, is een doorbraak m.i. nog lang niet aanwezig. Een NAS is daarvoor nog te ingewikkeld voor veel gebruikers. Voor media-spelers geloof ik dat het meer het geval is, mede door de verkoop van tv's met een DLNA- en/of web-client ingebouwd. Tegelijkertijd blijft ook hier een grote doorbraak uit, mede door gebrek aan aanbod online.

Wat dat betreft kan 2011 wel eens het jaar worden waarin dat verandert. Apple is een hele goede kandidaat om hier wat mee te doen, maar ook NetFlix en Google (Youtube) kunnen daar een rol inspelen. Outsider is Boxee, maar die verbindt vooral leveranciers.

Verder mis ik in het artikel een rol voor Brein en BUMA/STEMRA. Hoe legaal zijn mediaspelers eigenlijk in de praktijk (rippen van DVD's is niet zomaar toegestaan) en hoe gingen we daar mee om? In 2011 zal daar naar alle waarschijnlijkheid ook e.e.a. in veranderen, mede op aanzet van voorgaande alinea. De positie die zij hebben is niet houdbaar meer. Hoe gaat de EU hiermee om?
^idd dat vraag ik me ook al een tijdje af. Ben het bijna helemaal met je eens, maar IMHO begint de NAS nu echt gemeengoed te worden en steeds meer de functie van de externe USB schijf over te nemen. Vaak zie ik de volgende situatie in een gezin: 2 PC's, 2 Laptops en 2 externe USB-drives.

Mede omdat een NAS steeds betaalbaarder wordt (bijv D-Link 323) is deze ideaal om in de meterkast te plaatsen (helaas wordt dan vaak het back-uppen zoals gewoonlijk vergeten).

En wat betreft de moeilijkheidsgraad: ze werken veelal out-of-the-box.
Schijfje erin en beschrijving 1 keer bekijken is voor de meeste huis- tuin- en keukengebruikers voldoende om de huidige NAS-en aan de praat te krijgen.
Beetje beknopt artikel. Ik lees nergens waarom Nas en Mediaspeler naar elkaar toe groeien.
Ik had dat graag wat beter uitgediept gezien.

Tevens zijn er een aantal veronderstellingen gedaan:

Nas zal in 2011 als zoete broodjes over de toonbank gaan
Grotere merken zullen zich onderscheiden door beter software.

Maar ik zie dat nergens ondebouwd.

Onderwerp vind ik erg interesant maar beetje teleurgesteld na het lezen.

Edit: Offtopic? Dan zal ik mijn reaktie iets verder uidiepen.

Ik had toch minimaal verwacht dat de xtreamer pro genoemd zou worden, ook al is dat naar mijn mening geen al te beste mediaspeler en een zeer trage nas, maar het is wel een hybride apparaat.

Verder zou vermelding van UPNP in de meeste nassen het waard zijn om te noemen,

Bij het mediaspeler stukje staat dat een interne harde schijf makkelijk is om je data en mediaspeler in 1 keer mee te kunnen nemen, maar je zou dit ook als NAS oplossing kunnen gebruiken. Meestal is het niet zo snel maar voor mensen die niet zo veeleisend zijn soms best een leuke optie.

[Reactie gewijzigd door Philos31 op 24 juli 2024 12:42]

Je kunt je afvragen wat de meerwaarde van een NAS in de toekomst is. Waarom thuis opslaan als het "in de cloud" redundant en veilig kan? En waarom een media player als al mijn devices incl. de tv het gewoon direct van het internet plukken?

Waarom zou ik een film downloaden om dan naar mijn TV te streamen als ik hem in een "spotify voor video" achtige setup voor een vast bedrag per maand kan streamen "uit de cloud" naar ieder gewenst apparaat (mobiel, tablet, PC, TV).

Ik weet dat dit nu nog even toekomst muziek is, maar met de toename van de bandbreedte zie ik niet in waarom dit niet de meest logische ontwikkeling zal zijn. Zeker als je ziet wat een spotify en soortgelijke nu al betekenen voor muziek. En als je ziet dat Sony dit nu eindelijk ook begrepen heeft. En als je weet dat Sony ook wel wat doet met films, en iets met Playstations, en iets met televisies en iets met telefoons...

Ik heb op dit moment een Qnap met Twonky (6.0.30) waar ik met veel plezier gebruik van maak. De PS3 plukt de data eraf, maar als ik heel eerlijk ben begin ik wat moe te worden van het bestandje zoeken, downloaden, juiste dir zetten, wachten tot de nas hem ook gevonden heeft en dan via de PS3 kijken. Als ik voor zeg 15e per maand de series van de grote Amerikaase zenders direct naar mijn PS3 kan streamen stop ik met die "hassle" en is mijn Qnap exit.

[Reactie gewijzigd door Ma_rK op 24 juli 2024 12:42]

Waarom zou je al je persoonlijke spullen in de cloud hangen, of beter enkel in de cloud hangen.
Wie zegt dat het in de cloud hangen veilig is.Wat doe je als je geen internet hebt.
Wat betreft series en films geef ik je groot gelijk, dit zou allemaal gestreamed kunnen worden.
Anoniem: 101974 @Benne26 december 2010 15:19
Met de huidige supersnelle upload die je vanaf je razendsnelle adsl verbinding hebt (jajaja zekers wel 1MBit per seconde) is het een klein peuleschilletje om je zojuist verwerkte BDschijf van 20GB in ongeveer 44 uur op je wolkje te slingeren 8)7 (bij maximaal bereikbare theoretische snelheid 1024kbit /8 = 128kByte = 8sec per MB x 20.000 = 160.000 seconden/3600 = 44 uur)
Daarnaast de vraag wie je data herbergt en welke zekerheden je hebt dat je bestand door derden goed wordt opgeslagen, los van privacy items wat gevoeligere data dan films betreft.

De afgebeelde nas staat lekker thuis te draaien bij mij en geeft meerdere gebruikers tegelijk toegang tot meerdere (HD) films, hetgeen ik via een gedeelde adsl verbinding niet zie gebeuren.

Laat eerst KPN en andere aanbieders maar eens gaan staan achter wat snellere verbindingen!
Een jaar of twee geleden heb ik een uur of wat van het kastje naar de bekende KPN muur gerend met als antwoord van de zoveelste nietswetende helpdeskmedewerker dat het nog niet mogelijk was om onbekende redenen.........
Het idee is ook zeker interessant. Ik gebruik nu een NAS/mediaspeler (HTPC in mijn geval), al meer dan een jaar. Het beheer van data gaat toch het beste via een computer en de mogelijkheden op de pc zijn theoretisch eindeloos. Niet meer wachten op nieuwe functionaliteit op nieuwe firmware, gewoon andere software downloaden.

Er staat thuis ook een mediaspeler met harddisk die via het netwerk kan worden gedeeld. Ook ideaal, want films/muziek/data kan daar gewoon op worden opgeslagen.

Het enige wat ik mis is (bij mijn eigen setup en de mediaspeler) is de NAS functie in standby/sleep. De bestanden zijn pas bereikbaar als het apparaat aan staat, in mijn geval dus 24/7 50 watt.
Wordt hier bedoeld dat de NAS en mediaspeler naar elkaar toegroeien in de zin van een 2-in-1 apparaat? Als dat zo is dacht ik zo dacht het niet.
-een NAS kan nogal lawaai maken met al die HDD's dus die wil je niet in de huiskamer
-een NAS staat meestal 24/24 aan, een mediaspeler zet je liever uit
-een mediaspeler kan je naar mijn ervaring op een ander moment willen vervangen dan een NAS. Een mediaspeler vervang je als de ondersteunde filmformaten tegenvallen, de speler instabiel blijkt, de interface teleurstellend is en firmwareupgrades geen oplossing bieden. Voor mijn popconrhour is 2 jaar lang om een resume functie gezeurd in de forums voordat ze zich wilden verlagen het morrende volk met dit technische niemendalletje te verblijden.
Een NAS vervang je als je meer ruimte wil, als ie te traag leest/schrijft of dat je m dingen wil laten doen waar processor/geheugen niet goed tegen kunnen (autounrar van downloads bv).
Tegenwoordig maken green disken niet zoveel lawaai meer.
Zie hier een uit de kluiten gewassen HTPC met 6x 2TB disks. Geluid is minder dan 20 dB: http://www.silentpcreview.com/HTPC_Home_Server.
Ik denk dat mijn BelgacomTV decoder meer geluid maakt dan dat, en daar zit maar 1 disk in (van ouder type).

Maar inderdaad, mijn Syno staat ook in de garage terwijl mijn HTPC toch meestal uit staat.
Ik heb een QNAP NAS (sterker nog, die op pagina 1 van dit artikel) met daarin vier WD Green 1.5TB disks en dat ding zou ik echt niet in de huiskamer willen hebben, want naar mijn mening loeit hij nog aardig hard.

Mijn HTPC is verder ontdaan van fans, op die van de PSU en CPU na. Die op de CPU draait op 50%, tenzij de temperatuur over de 40 graden gaat. Zo vind ik het geheel nog te tolereren, maar moet er niet aan denken als ik alles in één zou hebben zitten!
Mijn Syno wil ik ook niet in de woonkamer. Die fan maakt veel teveel lawaai. 60mm als ik me niet vergis, dus wat verwacht je dan ;-)
Maar de disken zelf hoor je niet echt en dat zijn er nog van de eerste generatie WD Greens. De huidige generatie doet het nog stiller.
Heb een 5 disk QNAP staat gewoon in een bureau in de living. Enkel als die eens een PAR gebruikt om grote bestanden te herstellen en die daar een kwartier op bezig is hoor je die.
Een uit de kluiten gewassen HTPC is in mijn ogen geen NAS zoals het wordt bedoeld in het geschreven stuk.
Helemaal gelijk, ik heb liever ook 2 apparaten. Maar...
'gewone' mensen willen liever 1 ding wat werkt, niet eerst een NAS configuren(samba/nfs), kijken of de connectie goed is etc.
Om deze mensen te pleasen is er dus mogelijkheid om ook een HD in te bouwen. Je hoeft het dus niet te gebruiken.
Het grootste gemis dat ik heb is het ontbreken van SMB functionaliteit op iPhone, IPad, WIndows Mobile an Android devices. Het zou geweldig zijn als ik met deze apparaten ook gewoon over mijn netwerk kan bladeren en foto's, video en mp3's kan beluisteren.

Dat is één van de redenen waarom je thuis een NAS zou willen hebben; het delen van data over meerdere computers, zonder meteen een (HOME) server op te moeten bouwen. Het delen van data over meerdere apparaten.

Wanneer je opslagcapaciteit toch online is (NAS) waarom dan niet meteen combineren met een media player. Dat is waar het verhaal om gaat.
Janoz Moderator PRG/SEA @Hoicks23 december 2010 11:21
Mijn Archos (android tablet) kan anders keurig smb shares mounten. Ik gebruik het regelmatig om series vanaf mijn server te kijken omdat mijn vrouw de TV bezet houdt.
Heb hier een HTC Desire met SMB en NFS functionaliteit...
Er zijn voor de android telefoons genoeg custom roms / plugins in de omgang welke dit voor je kunnen bewerkstelligen.
Alleen jammer dat dan de garantie vervalt, omdat je eerst je toestel moet rooten alvorens je SMB mogelijk kan maken op bijvoorbeeld mijn HTC Desire.

Ook mijn voorgaande Windows toestellen hadden geen SMB fucntionaliteit, terwijl ik dat heel graag zou willen hebben.
Je kunt altijd je originele rom terugzetten als je een hardware probleem hebt. Immers heb je garantie op je hardware en niet op de software. Hij is dan ook niet meer geroot.

Daarnaast ben je je garantie ook niet kwijt als je een applicatie installeert welke die functionaliteit toevoegd. Zoals deze app:
http://www.androlib.com/a...k-sambaexplorer-jtFt.aspx
Steeds meer televisies zijn ook goed bruikbaar als DLNA players en een heleboel "echte" NAS-en kunnen als DLNA servers dienen.
Met je televisie op je netwerk heb je dan geen mediaplayer nodig, wat ook weer een extra afstandsbediening scheelt.
Als televisie fabrikanten deze ontwikkeling doortrekken denk ik dat juist de mediaplayer het loodje gaat leggen.
De combinatie van een echte NAS met een multimedia televisie is dan mooier. NAS is lekker verstopt en je speelt alles af vanaf je TV. Dat maakt CI+ modules ook mooi tov losstaande HD decoders. Geen extra apperaat en geen extra afstandsbediening.
Ik denk dat jij de spijker op zijn kop slaat.

Doordat er steeds meer TV's DLNA (draadloos of via LAN) ondersteunen wordt een media speler eigenlijk overbodig. Deze kan dan door een NAS vervangen worden, welke je buiten het zicht in de meterkast naast je router kunt zetten.

Zelf heb ik een Thecus N4200 met Twonky Media draaien. Naast dat deze gewoon als een NAS zijn werk doet (backup. download en sharing), gebruik ik hem ook als media server voor mijn TV. Aangezien de vrouw des huizes zo weinig mogelijk apparatuur in de woonkamer wil hebben, is dit in mijn geval een mooie vervanging van de media speler van Ryan die ik had.
Nog een klein foutje in het artikel:

Wat we tot nu toe nog niet zijn tegengekomen, zijn mediaspelers met een usb 3.0-aansluiting. Naar verwachting zal daar in 2011 verandering in komen, wanneer de rapste usb-variant de rol van dominante standaard van usb 2.0 overneemt.

Mijn Asus O!play HD2 heeft anders toch echt USB 3.0..
http://www.asus.com/produ...eQIksZXZHJIO6K&templete=2
En staat nu al ruim een maand naar tevredenheid thuis :)

On topic:
Het mixed allemaal wel in elkaar zo langzamerhand, als je dan al kijkt dat mijn eigen mediaspeler NAS, Bittorrent en nog meer van zulke functies al heeft..dan begint het er al aardig op te lijken. Natuurlijk heeft een echte NAS wel nog een paar voordelen, maar je kan zeker al de mengelmoes waarnemen.

@ Hieronder: Er staat niet voor niets bij in de link dat het werelds eerste USB 3.0 speler is, als je toch de USB 3 poort kan gebruiken met de snelheid waarvoor het bedoeld is hoe wil je het dan anders hebben voor een mediaspeler?? Je plugt in en het is usb 3 of niet. En voor een mediaspeler heb je niet anders nodig lijkt mij..

[Reactie gewijzigd door Only op 24 juli 2024 12:42]

Denk dat ze bedoelen een mediaspeler met USB3.0 host functionaliteit.
Hoi,

ik ben wel in lijn met wat Umbrah zegt. Ik denk dat de huidige conservatieve mediabedrijven (vooral kabelaanbieders en kanalen niet via WWW aangeboden) nog te veel te verliezen hebben, maar dat ze vroeg of laat gedwongen zullen worden...

Voor mij zal alles geïntegreerd worden in de HTPC, het probleem nu ook is dat er geen gemeenschappelijke soft is die alles aan kan.
  • XBMC met DVB is niet echt een succes :/
  • Ik verwacht veel van Google TV SDK eens een paar groepjes zich daar achter stellen.
Ik geef het goede voorbeeld:
  • Homecinema: Philips 42", Denon AVR, B&W surround
  • HTPC met Win7 (jaja ik weet het) met DVB-T (enkel gratis kanalen: Belgie (jaja weer))
  • Geen kabelabbo, heb 6 Mbit lijntje voor online streaming maar in 1080 is dat nog gene vetten
Als ze op niveau van HW nu nog eens een -mini-nettop-style HTPC'tje voor €200 met een schijfje van 100 gig (voor standaardsoft) waar je dan grotere ESATA schijfjes kan aanploffen...
Huh?

Win7 met WMC icm DVBLink speelt toch echt alles af qua formaten (veel meer dan mijn Samsung TV aankan over DLNA), en DVBLink zorgt voor volledige integratie van DVB-T, DVB-C en DVB-S/S2 in WMC.

Wat disken erbij, en wat shares aanmaken, PS3 MediaServer of andere DLNA server erop en je NAS met media-transcoding functionaliteit heb je er ook meteen bij.
Voor mij zal alles geïntegreerd worden in de HTPC, het probleem nu ook is dat er geen gemeenschappelijke soft is die alles aan kan.
  • XBMC met DVB is niet echt een succes :/
  • Ik verwacht veel van Google TV SDK eens een paar groepjes zich daar achter stellen.
Ik geef het goede voorbeeld:
  • Homecinema: Philips 42", Denon AVR, B&W surround
  • HTPC met Win7 (jaja ik weet het) met DVB-T (enkel gratis kanalen: Belgie (jaja weer))
  • Geen kabelabbo, heb 6 Mbit lijntje voor online streaming maar in 1080 is dat nog gene vetten
Als ze op niveau van HW nu nog eens een -mini-nettop-style HTPC'tje voor €200 met een schijfje van 100 gig (voor standaardsoft) waar je dan grotere ESATA schijfjes kan aanploffen...
Misschien een Mede8er of AC Ryan iets voor je? Schijf van 1TB erin zit je rond de € 200,-

DVB-T op een 42"? Kun je nmm beter voor DVB-S gaan, heb je iig nog HD content (zelfs gratis ;)).

En wat wanneer je meerdere TV's in huis hebt?
Zelf heb ik een NAS (zelfbouw) en twee mediaplayers één met hdd aan boord (vrijwel leeg) en de ander speler is HDD-loos. Ideaal, alle data/films/muziek overal vandaan benaderbaar. Mijn NAS gaat na 2 uur na het laatste gebruik in de slaapstand, zo hoef ik me ook niet zo druk te maken over stroomverbruik.

Enige voordeel van hdd in player is tijdens vakantie, lekker veel muziek en films op je vakantieadres, maar dat zou ook met een USB disk kunnen..

Wat IMO ook nog een puntje tegen een alles-in-één apparaat is, is de uitbreidbaarheid; nu kan ik er op een vrij makkelijke manier zo een 2TB schijf bijhangen (en oude schijven er bijvoorbeeld uit halen). Bij een alles-in-één zul je niet gauw de ruimte en/of mogelijkheid hiervoor hebben.

Aangezien een mediaspeler vaak in de buurt van een TV staat, mag die er wel een beetje gelikt (en slank) uitzien. Ook een simpel nieuw mediaspelertje zal altijd goedkoper zijn dan een apparaat met HDD (mogelijkheid).

Met een alles-in-één apparaat moet je dan toch weer concessies doen.

En streamen vanaf het internet ipv een NAS zie ik op dit moment echt niet zitten. Misschien over een jaar of 7, maar ik hou sommige zaken liever zelf in de hand (onder controle).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.