Sinds 28 sept 2011 heb ik de D-Link Boxee Box in mijn bezit. Deze heb ik besteld bij
Komplett omdat hij hier ruim op voorraad is en in de Tweakers pricewatch de goedkoopste prijs aangeeft.
Over deze review
In deze review probeer ik zoveel mogelijk vanuit mijn eigen perspectief over de Boxee Box te vertellen. Het viel me op dat er weinig reviews in de database stonden en daar moet natuurlijk verandering in komen.
Omdat ik de mediaspeler nog niet zo lang in het bezit heb, heb ik (nog) niet de mogelijkheid gehad om alles te testen. De dingen die ik echter wel heb getest zal ik hier neerzetten. Mochten er nog vragen of opmerkingen zijn, voel je dan vrij om hier een reactie te plaatsen of mij een
direct message te sturen.
Let op: De foto's gebruikt in deze review zijn
niet van mijzelf, maar gevonden met Google Images. Het kan dus zijn dat na verloop van tijd sommige foto's oude firmware bevatten of offline worden gehaald, de rechten horen toe aan de oorspronkelijke eigena(a)r(en)
Verpakking
Laat ik maar beginnen bij het begin, het uitpakken. Iedereen die ooit wel eens wat van Apple heeft besteld is bekend met hun mooie en compacte inpakmethode. De Boxee box had een Apple product kunnen zijn in mijn ogen qua verpakking.
Het is een mooie doos met aan de bovenkant een simpel logo en aan de zijkanten de opties, het is allemaal erg mooi ingepakt en de doos is helemaal aangepast naar de aparte vorm van de Boxee. De afstandsbediening is netjes weggewerkt etc.
De inhoud van de doos is als volgt:
- Boxeebox
- Adapterblok voor naar de Boxee
- NL Stekker voor naar het adapterblok
- Amerikaans/Engelse stekker voor naar het adapterblok
- HDMI kabel; wat overigens haast uniek is, normaliter worden HDMI kabels niet meegeleverd bij video producten
- Kleine handleiding
- Qwerty afstandsbediening
Eerste keer opstarten
Bij het opstarten de eerste keer word er een beeldcalibratie gedaan, zo mis je niets van eventuele zijkanten of ondertiteling(deze kan je ook "scalen").Na het verbinden van wifi in mijn geval (of ethernetkabel) ben je verplicht een account aan te maken of er al 1 te hebben. Ik had gelukkig al een account en kon gelijk inloggen, waarna het homescherm verschijnt.
Lokale Samba("Windows") Shares toevoegen
Dit gaf bij mij enkele problemen, ik zag in de netwerklijst wel mijn computer staan maar kon zelfs na het ingeven van mijn credentials geen contact maken. Hiervoor heb ik de guest account in Windows 7 moeten activeren en de gesharede map voor "Everyone" rechten moeten geven.
Hierna kon ik de share lijst ophalen waarna Boxee zijn best deed om gegevens van films en series op te halen.
Lokale media
Na het toevoegen van de share voegt Boxee zelf gegevens toe die gedownload worden via diverse sites. Zo word er bij een serie en film weergegeven wanneer deze is uitgezonden, welk seizoen, aflevering en de titel is.
Dit vind ik zelf erg praktisch, vooral zien waar het over gaat is erg mooi mee genomen, daarnaast staat er een mooie cover in je scherm van de desbetreffende aflevering of film.
Afspelen
Het afspelen van full-hd materiaal in een MKV-container gaat de Boxee vlekkeloos af (getest op Wifi 2,4ghz N netwerk). Tot dusver geen vervelende buffers gehad, of dat de Box lang heeft moeten laden. Na een seconde of 3,4 begint de fllm met afspelen. Op het moment dat er geen ondertiteling aanwezig is kun je ervoor kiezen om tijdens het afspelen een .srt file te laten downloaden in de door jou geselecteerde taal. Dit werkt erg goed en was dan ook verbaasd over deze feature.
De Boxee slikt bijna alle soorten video bestanden en kan deze sorteren door online informatie en tags op te zoeken. Ik moet nog een Mediaspeler in deze prijsklasse vinden die hetzelfde kan (HTPC's uitgesloten

24p word ondersteund, en ook side-by-side 3d (niet kunnen testen, maar zag dit in het menu)
Apps
Standaard komt Boxee met een hele rij apps, van Nasa tv tot aan Youporn het is allemaal beschikbaar. Wel valt op dat de meeste apps niet geschikt zijn voor Europese markt en meer in het Amerikaanse segment liggen. Men kan met de ingebouwde VPN client connectie maken naar een third party VPN leverancier die toegang kan geven tot deze content. Dit is echter redelijk prijzig, ik ga hier verder niet op in omdat ik het niet wil en niet ga proberen.
Een leuke app is de Boxee Browser. Een HTML5 geschikte browser met flash ondersteuning die in een mum van tijd de opgevraagde webpagina voorschotelt. Dit alles ziet er goed uit, en werkt ook prima. Zo heb ik bijvoorbeeld Geenstijl.nl en Dumpert.nl getest. Videos en verhalen werkten prima, ook over Dolby Surround. Het navigeren is ietwat lastig met de afstandsbediening, de muis voelt erg traag aan.
Verder is er ook de mogelijkheid om zelf apps (repository's) toe te voegen. [url=http://support.boxee.tv/entries/62508-where-can-i-get-some-repository-addresses]Hier[/b] een lijst met verschillende.
iPhone
Het is mogelijk om met je iPhone de Boxee Box te bedienen, dit is vrij simpel te doen met een gratis
app uit de appstore.

In deze app is het volgende mogelijk:
The boxee remote turns your iPhone into a boxee remote control.
The boxee remote application connects to boxee over WiFi and has two modes: Gesture Mode and Buttons Mode.
When in Gesture Mode hold your thumb down and drag the boxee logo around to move up/down/right/left. drag it to the edge on the screen and hold it there to navigate long lists. click on the boxee logo to perform an action.
The boxee iPhone remote app is great for text input. whenever you are prompted to enter text in boxee you'll be able to use the iPhone keyboard to type in the text.
If you would like to suggest more features or give feedback on the boxee remote app please visit
Usability
Mijn ouders konden zonder handleiding of wat dan ook een film starten. Voor mij zegt dat genoeg.
Het basismodel afstandsbediening heeft weinig knoppen en de weg wijst vanzelf.
Server
Het is mogelijk om de Boxeebox als server(nas) te laten fungeren. Ik heb dit (nog) niet geprobeerd, maar mocht je dit willen zie dan deze link:
Firmware
Zoals in de meuktracker (
http://tweakers.net/meukt...7/boxee-box-10216619.html) te zien is komen er nog steeds firmware updates voor de machine uit. Het is fijn om te weten dat er gewerkt word aan een goede ondersteuning, daarnaast lees ik op internet veel verhalen dat je een support ticket online kan aanmaken waarna er naar je probleem gekeken wordt.
De firmware is via het menu te upgraden.
Specificaties
2 USB Ports
SD Cart Slot
RF Remote
Verdere specificaties:
- Dimensions (LxWxH): 4.5" x 4.5" x 4.6"
- Language Support: English, French, German, Italian, Spanish
- Network Protocol Support: IPV4, ARP, TCP, UDP, ICMP, DHCP Client, DNS Client, DDNS Client, HTTP Server, Samba Client, RTP/RTMP, VPN: PPTP, UPnP
- Wireless: 802.11n/g/b (2.4GHz)
- Ports: HDMI 1.3, 10/100 Fast Ethernet, 2x USB 2.0, Optical Audio (S/PDIF), Analog Audio (RCA L/R)
- Memory Card Support: SD, SDHC up to 32GB, MMC
- Audio Formats: MP3, WAV/PCM/LPCM, WMA, AIF/AIFF, AC3/AAC, OGG, FLAC, DTS, Dolby Digital/Dolby True HD
- Video Formats: Adobe Flash 10.1, FLV/On2 VP6 (FLV/FV4/M4V), H.264 AVC (TS/AVI/MKV/MOV/M2TS/MP4), VC-1 (TS/AVI/MKV/WMV), MPEG-1 (DAT/MPG/MPEG), MPEG-2 (MPG/MPEG/VOB/TS/TP/ISO/IFO), MPEG-4 (MP4/AVI/MOV), DivX 3/4/5/6 (AVI/MKV), Xvid (AVI/MKV), WMV9 (WMV/ASF/DVR-MS)
- Image Formats: JPEG, PNG, GIF, BMP, TIFF
- Playlist Formats: M3U, PLS, WPL
- Subtitle Formats: SRT, SUB, SSA, SMI, ASS
- Supported Resolutions: H.264: 1080p at 30 fps, 1080i at 60 fps; WMV9/VC-1: 1080p at 30 fps, 1080i at 60 fps; MPEG4: 1080p at 30 fps, 1080i at 60 fps; MPEG2: 1080p at 30 fps, 1080i at 60 fps
- Two-Sided RF Remote: with 4-way navigation and full QWERTY keypad
Conclussie
De Boxee Box lijkt duur in aanschaf, de bang for the buck die je er echter voor terug krijgt is vele malen groter. Ik had niet verwacht dat dit product zo volwassen zou zijn, al helemaal niet vergeleken met mijn oude Netgear mediaspeler die bij het opstarten 10 min in beslag nam. Je krijgt een totaal pakket, een mediaspeler die alles slikt. Zoek je een mooi (persoonlijk, maar in ieder geval "anders") uitziende mediaspeler die alles afspeelt in een mooie interface zonder draden te trekken, neem dan een Boxee.
Niet overtuigd van het besturingsysteem? Download
Boxee dan, en zet het eens op je laptop of pc om het te testen.
Handige links:Deze review ga ik aanpassen naarmate er vragen komen en ik meer "gespeeld" heb met het apparaat