Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Gamescom preview: Age of Empires Online

Voorlopige conclusie

Tot slot zijn er Advisors. Die zijn er echter niet om jou van advies te dienen, zoals in Civilization: in deze game zijn de Advisors een soort troefkaarten die je kunt inzetten om je beschaving een bonus te geven. Dat kunnen eigenschappen zijn waar je stad voordeel van heeft, zoals het effectiever verzamelen van eten, of militaire bonussen, bijvoorbeeld een groter bereik voor je boogschutters. Bij elke Age die je bereikt, krijg je een extra slot voor een Advisor. Je begint met een enkele Advisor en eindigt met een stuk of zes. Je kunt Advisors op elk gewenst moment ruilen en Advisors van en naar je Inventory verplaatsen. Er zijn bovendien blauwdrukken in het spel te vinden waarmee je een betere versie van een bestaande Advisor kan trainen.

Microsoft is onverwachts met een zeer interessante game op de proppen gekomen, waarin de volledige strategische mogelijkheden van Age of Empires gratis beschikbaar worden gemaakt. De game verschijnt ergens in 2011, enkel voor de pc, via Microsofts Games for Windows.

Titel Age of Empires Online
Platform pc
Ontwikkelaar Robot Entertainment
Uitgever Microsoft
Releasedatum 2011

Lees meer

Age of Empires Online Video van 1 juni 2011
Age of Empires Online Video van 28 februari 2011
Marktaandeel pc-games loopt terug Nieuws van 25 januari 2008
THQ neemt Rise of Nations-maker over Nieuws van 15 januari 2008

Reacties (91)

Wijzig sortering
Waarom wordt er gezegd dat dit spel gratis zou zijn en via items geld verdient gaat worden? Want op de officiele website staat nog niks daarover:
Q: How much will it cost?
A: Stay tuned for more details.
Verder heb ik ergens gelezen dat ze het spel gratis willen aanbieden met enkel de Griekse beschaving. Andere beschavingen kunnen tegen betaling speelbaar worden.
Bron: http://www.insidegamer.nl...otransaction-ellende.html

Dan online/offline. In de A&Q staat ook
Q: Will there be consequences for not playing?
A: No, players can play the game at their own pace and will not be penalized while offline.
Hieruit kan je opmaken dat je niet aangevallen kan worden als je niet speelt en je dus geen druk hebt om 24/7 online te zijn.

Maargoed, we zullen zien wat dit spel brengt. Tot dusver ziet het er veel belovend uit voor een MMO RTS. :D

Nog wat extra info: http://www.insidegamer.nl...esonline/impressies/31408

[Reactie gewijzigd door Dreanor op 4 september 2010 16:13]

Hmm... Toch over die blauwdruk, ik bepaal liever zelf waar ik mijn gebouwtjes neer zet. Ik lees het als dat er al voorgestelde locaties zijn waar je je gebouw neerzet., Cityhall in het centrum etc....
edit, dank @ hieronder :)

[Reactie gewijzigd door Cheetah_777 op 3 september 2010 16:00]

Een blauwdruk is zeg maar de bouwtekening. Je kunt het gebouw pas bouwen als je de bouwtekening hebt. Maar als je die hebt, en de benodigde materialen, dan kun je het gebouw neerzetten waar je wilt. Sterker nog, als je het gebouw hebt neergezet, kun je het nog verplaatsen ook.
Lees je verkeerd blauwdruk is meer als mogelijkheid tot bouwen nieuw gebouw. Zo iets als je krijgt als reward voor een quest de bouwtekeningen voor een nieuw gebouw.

OT: Heb echt veel zin in dit spel AOE 2 was geniaal in mijn ogen en mythologie heb ik ook zoveel gespeelt. AOE3 kon mij niet bekoren te veel pistolen naar mijn zin ben ik geen fan van (zelfde verhaal met Empire total war).

Lang verhaal kort, terug naar de basics qua gameplay en sausje over de graphics (ieder ze voorkeur qua stijl) kan niet wachten!

edit = typo

[Reactie gewijzigd door Frenkie op 3 september 2010 15:54]

Dat is alleen voor gebouwen in je city denk ik, beetje net zoals je in AoE III ook je city kan upgraden en levelen.
Mooi dat het gratis is, maar als het in de richting van een farmville gaat gaan, haak ik voor goed af. Het zou zelfs eerder schandalig zijn als men andere units gaat kunnen kopen dan mensen die het gratis willen spelen. In zo'n geval lijkt me een vaste prijs voor een spel in de winkel eerder een betere optie.
Dat het vrolijke graphics heeft maakt het nog geen farmville.

Als het inderdaad een "gratis" spel is waar door te betalen een groot voordeel ontstaat lijkt het me inderdaad mensen blij maken met een dode mus: niemand gaat een spel "gratis" spelen als het onmogelijk is om de competitie aan te gaan zonder wel geld te investeren in het spel.
Ik denk ook dat we mogen betalen voor eenheden en blauwdrukken.
En dat is schandalig want? Alles moet maar gratis zijn?
Jouw opmerking raakt kant nog wal als je de laatste zin
"In zo'n geval lijkt me een vaste prijs voor een spel in de winkel eerder een betere
Wat ik overigens ook vind.

Verder vind ik het jammer dat ze alleen releasen voor Windows. Wat ergens wel logisch is natuurlijk.

De graphics zien er op zich best goed uit voor z'n genre vind ik. Mooi mooi!
ivm met de prijs... op de website staat nergens gratis vermeld... in de FAQ staat iets als check for details... is het gratis als het spel kopen en gratis online of het spel gratis krijgen en een maandelijkse bijdrage.
Ja.. kent iemand hier evony? Dat is ook "gratis", totdat je wat langer speelt en de concurrentie van de buren begint te voelen.. dan ga je wel extra's kopen :P |:(

Hoop echt dat dat minder zal blijven.. Maar microsoft zal toch op een of andere manier geld willen verdienen lijkt me.. ben erg benieuwd
Evony kort gespeeld, ik vond het doel een beetje vaag.
Travian vond ik leuker, dat zou ik nogsteeds spelen als ik het zou kunnen kopen voor 40,- of zoiets (eventueel met een abo voor niet te veel per maand)
Travian heb ik een jaar veel gespeeld, gestopt na 3 maanden full-time (meer dan 12 uur per dag 7 dagen per week) op een speed-server. Had ff niks beters te doen en vond het wel leuk om te eindigen als mede-bouwer van een winnend WereldWonder.

In beide spellen hebben betaalde voordelen te veel invloed,
als je serieus speelt moet je bijna wel geld gaan uitgeven.
Vooral mensen met een gewone baan die dus niet altijd online kunnen zijn geven bakken met geld uit: 100,- per maand is dan zo op. Als je wel veel tijd hebt, lukt het met 10.- a 20,- per maand ook wel, maar minder is bijna niet te doen als je met de top mee wilt spelen. Dat is dan op 1 gewone server, op 3x speed gaat het sneller op en als je op meerdere servers speelt...

Mijn advies: speel dit soort spellen niet als je eerlijk wilt spelen voor de winst.
Van te voren plannen om niet te winnen, leuk een beetje spelen en dan ?? houdt het wel leuk.
Ook zijn dit soort spellen verslavend, je wilt iedere keer kijken hoe het met je dorpjes gaat, nu ik dit schrijf krijg ik weer zin om te gaan spelen, maar 5 uur per dag heb ik er nu niet voor over en ik ken mezelf ondertussen een beetje...
zoals hierboven al paar keer gezegd het spreekt echt de facebook gamer aan en jammerlijk genoeg niet de "echte" AOE gamersbase (ik heb hier AOE2 & AOE3 liggen incl alle expansions).
Een stand alone RTS spel voor facebook 'gamers', jeetje...
Wie op gamescom aanwezig was heeft AoE online kunnen spelen en het mag gezegd worden: De gameplay is zowat identiek aan de voorgaande delen, de moeilijkheidsgraad was ook vrij pittig.
Er staat toch dat alle rts elementen erin verwerkt zijn?
Dit ga ik zeker proberen

Maar als je stad 24/7 online, hoe zit het dan met het aanvalssysteem?
kunnen ze je dan aanvallen als je niet online bent?

Ik hoop van niet, want anders moet je bijna constant online zijn om mogelijke aanvallen af te slaan.
Bij de vele online text based "rts" games kan je ook aangevallen worden als je niet online bent maar duurt het wel even voor het vijandelijke leger bij je basis is. Waarschijnlijk dus een systeem van Enemy army arriving in 9 hours ofzoiets (zie ogame en dergelijke).

Verder ga ik dit spel zeker eens probere, hou wel van AoE games :).
Inderdaad, maar daarover gesproken. Het kan dan wel erg verslavend worden!

Ik heb jaren Travian gespeeld en ik ben echt blij dat ik weer helemaal 'clean' ben(A) Als je dan in de top mee draait dan ben moet je echt 24/7 beschikbaar zijn. In deze game hoop ik dat het er iets rustiger aan toe gaat! Aan die gekheid heb ik geen zin meer :p
Hier nog een oud Travian speler.
Ik vrees dat Microsoft ons weer aan het spelen wil krijgen, dus ik ga er maar niet naar kijken, ben bang dat ik het veel te leuk vind...
En aangezien ik nu minder tijd hebt en er vast voordelen te koop zijn, gaat het dan ook nog eens bakken met geld kosten.
Hier ook een ex-travian speler. Het vreet inderdaad enorm veel tijd als je redelijk hoog staat en elke dag wel onder de aanval ligt.

Al vielen ze mij in het algemeen maar 1 keer aan. "Geen unit is teruggekeerd" vonden ze schijnbaar toch niet zo leuk }> }>
Ik hoop daarom ook dat deze Age of Empires meer op de economie kant op stuurt dan Travian. Bij Travian moest je het veel hebben van roven etc, 24/7 farmen.... Als het hele systeem anders werkt dan geef ik ze wel een goede kans :)
Dat lijkt hier niet het geval te zijn;

"You’re on your way to conquering the known world, yet you thirst for greater challenges. Test the civilization you’ve built and your ability to make tactical and strategic decisions. How will your civilization fare against other rising, formidable powers? Find out in the player vs. player game. You can fight against other players or your LIVE friends—the game randomly generates maps for battle. Some PvP wins get you experience points. Some give you only the satisfaction of grinding your opponents into the dust."
http://www.ageofempiresonline.com/features/

Oftewel aparte map en het is een realtime gevecht, dus dan zul je beide online moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 5 september 2010 22:16]

Kun je ook tegen "de computer spelen" zonder dat andere spelers je aan kunnen vallen e.d.? Want daar heb ik niet zo een zin in eigenlijk. Het is wel super dat ze AoEII als uitgangspunt hebben genomen, want dat was de beste uit de serie!
Als je tegen de computer wil spelen pak je AoE II er toch gewoon weer bij.

Volgens mij is het strategie gedeelte ongeveer het zelfde, alleen nu met soort rpg opties omdat het online is
Ja, alleen is de resolutie een beetje crap, 1280 maximaal. En AoE online zou handig zijn omdat ik meerdere pc's heb, en dus mijn savegames anders op en neer moet pingelen de hele tijd...
Dan maak je toch een mapje aan in je dropbox (of iets dergelijks) map en maak je een symlink/hardlink met de directory waar AoE zijn saves op slaat? Sla het op, en je computer synchroniseert het met dropbox. Start je dan je andere PC op trekt dropbox die save van het internet en kun je verder.

OT: Ik zie dit spel inderdaad wel zitten. Geen gezeur zoals met travian dat je constant andere dorpjes moet plunderen wil je ergens komen, en echte vloeiende graphics in plaats van statische HTML paginas.
Het is dat ik geen zin heb in heen en weer booten, anders zou dit zomaar het enige spel zijn waarvoor ik een dual-boot op zou zetten, hoop eerst maar dat het onder Wine werkt. (Y)
Parallels of VMware fusion? Werkt voor mij in 9 van de 10 gevallen perfect zonder prestatieverlies.
Mja, misschien dat dat voor oude spellen nog opgaat, maar games ala COD ofzo die draaien zeker onder Parralels of Vmware Fusion niet zo goed als native, wel beter al een aantal jaar geleden, maar er is nog een lange weg te gaan.
MIj benieuwen of er ook mobiele apps komen, zodat je je status van je stadje kan bekijken zonder achter je PC te moeten...
Ongetwijfeld wel via Live voor windows phone 7.
+1Anoniem: 192473
3 september 2010 15:34
Dit spel is denk het niet gratis. Er zijn geen bedrijven meer die aan liefdadigheid doen, dus ergens zullen ze toch iets hebben waarvoor je moet betalen. Wel leuk dat het spel wat casualler is geworden.Wil je tegen gestreste, diehard, shortcut geeks spelen die je gaan uitmaken voor noob als je niet de "tactisch moves" die op de populair site staan gebruikt . Dan moet je maar de originele game spelen.
Het is gratis om te spelen en als je iets extras wilt betaal je. Dat is een verdienmodel wat al een tijdje bestaat. Maar goed dan moet je daarvoor wel uit je grot komen.
+1Anoniem: 331277
3 september 2010 18:26
Buhh... Ben niet zo onder de indruk... :|
Als AoE fan van het eerste uur had ik alle hoop al opgegeven op een vervolg.
Nu lees ik een paar weken terug 'Nieuwe AoE!', ben superenthousiast en dan krijg je dit...
Het zal wel gewoon aan mijn persoonlijke smaak liggen maar ik vind de cartoony stijl écht niet nodig voor een AoE game. Het lijkt mij (Het ís) gewoon gedaan om andere/jongere doelgroepen aan te spreken.
Versta nu niet dat cartoony graphics het volgens mij een "kiddy game" maken ofzo, dat zeg ik ook niet, maar ik vind gewoon dat dit niet past bij een serie als AoE.
Ik heb elk AoE spel jaren gespeeld (behalve AoE3, die vond ik tegenvallen), maar ik betwijfel of ik deze zelfs wel wil aanraken.. (bij wijze van het mooi houden van 'die goeie ouwe AoE' herinneringen ;) )


BTW: Ben ik trouwens de enige die nog steeds triest is dat ES opgedoekt/overgeplaatst is?
Man, ik had zo graag AoE4,5 willen spelen. :D
Ik vind het ook erg jammer van ES. Heb erg genoten van deeltjes 1 en 2 en Age of Mythology.
Deel 1 moet één van mijn eerste echt goede video games zijn geweest. Dat was in de tijd dat ik niet eens wist dat het Engels bestond. Ache of Empieres noemde ik het.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee